Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ammattiopisto Lappia

Ammattiopisto Lappian uusien opiskelijoiden määrä kasvussa

Ammattiopisto Lappiassa aloitti tänä syksynä reilut 200 opiskelijaa enemmän kuin vuosi sitten. Samalla myös aikuisopiskelijoiden määrä on kasvanut.

Sääkartta illaksi maanantaina 26. maaliskuuta 2012.

Pohjoiseen ja itään tiedossa huonoa ajokeliä

Maan pohjoisosiin on tulossa lumipyryalue lännestä. Se tietää paikoin huonoa keliä. Lumisadealue liikkuu yön aikana Suomen yli kaakkoon. Ajokeli muutttuu sateiden myötä huonoksi pohjoisessa ja idässä.

Paistettua karitsan parifilekyljystä ja porkkana-appelsiinipyrettä

Meri-Lapin karitsa viedään käsistä

Pohjois-Suomen lammastiloilla tuotetulla karitsanlihalla riittää kysyntää. Tämän vuoden lihat on pääosin jo myyty.

Poliisi puhallutti lähes 300 Kilpisjärvellä

Enontekiön Kilpisjärvellä puhallutettiin viikonloppuna miltei kolmesataa moottorikelkkailijaa. Valvonnassa ei jäänyt kiinni rattijuoppoja, mutta sakkoja sai neljätoista moottorikelkkailijaa.

Liikenneministeri Merja Kyllönen.

Liikenneministeri: Valtatie 4:ää ei ole unohdettu

Nelostien perusparantaminen Oulun ja Kemin välillä on mukana valtion tulevien vuosien kehityshankkeissa, vaikka se ei saanutkaan hallituksen kehysriihessä rahoituspäätöstä. Liikenneministeri Merja Kyllönen vakuuttaa, että Oulu-Kemi -väliä ei ole unohdettu.

Jalankulkukelit ovat kehnoimmillaan

Kevään jalankulkukelit ovat nyt huonoimmillaan. Päivystyspoliklinikoita liukastumistapaturmat ovat toistaiseksi työllistäneet tavallisen kevättalven tahtiin.

Toimitusjohtaja Tarja Linke

Vuokra-asuntoja tarjolla aiempaa enemmän

Kemissä ja Torniossa on vuokra-asuntoja tarjolla vuodentakaista enemmän. Kemissä vuokra-asunnoista on jo ylitarjontaa. Torniossa tarjontaan on vaikuttanut lisääntynyt uudisrakentaminen.

Kemi-Oulu -väli jäi ilman tierahoja

Hallituksen kehysriihestä ei heru rahaa nelostien perusparantamiseen Kemin ja Oulun välillä. Sen sijaan Rovaniemen kohdalle myönnettiin torstaina 25 miljoonaa euroa nelostien parantamiseen. Summa on kuitenkin alunperin haluttua pienempi.

Keminmaa miettii terveyskeskuksen vastaanoton järjestämistä

Keminmaan terveyskeskuksen lääkäripalveluiden turvaaminen on kevään aikana uudelleen pohdittavana. Sopimus avoterveydenhuollon vastaanottopalveluiden järjestämisestä Mediverkko Oy:n kanssa päättyy lokakuun lopussa ja kunnan on nyt ratkaistava, jatkuuko toiminta ulkoistettuna ostopalveluna vai palataanko kunnassa entiseen virkalääkärimalliin.

Väki vähenee Kemi-Torniossa

Kemi-Tornion seutukunnan väkimäärä on laskenut alkuvuodesta 82 ihmisellä. Seutukunnan kaupunkien väkimäärässä on jo sadan ihmisen ero Tornion hyväksi.

Kemin kulttuurikeskus

Kulttuurikeskuksesta koti järjestöille

Kemin Leipätehdasta kokoontumispaikkana käyttäneille järjestöille on löytymässä korvaavat tilat muualta. Kemin kaupungin tilapalvelun mukaan suurin osa järjestöistä saa uuden kodin Kemin kulttuurikeskuksesta ja osa alkaa kokoontua eläkeläisten toimintakeskuksessa Pruntsissa.

Allergialääkitys on syytä aloittaa

Siitepölyallergisten on nyt korkea aika aloittaa kevään allergialääkitys. Allergia- ja astmaliitto muistuttaa, että lääkitys aloitetaan ennakoivasti, koska oireita on vaikeampi saada kuriin niiden jo puhjettua.

Voiko työpaikalla ottaa esiin kiusaamisen?

AKT-kohu herkisti ilmoittamaan kiusaamisista

Auto- ja kuljetusalan ammattiliiton AKT:n kiusaamistapausepäily on lisännyt yhteydenottoja työsuojeluviranomaisiin. Työsuojeluylitarkastaja Lasse Kytömäki Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta kertoo, että viime vuosina työsuojeluun ilmoitettujen kiusaamisepäilyjen määrä on ollut laskussa, mutta AKT-kohun alettua puheluita ja kirjallisia vireillepanoja on tullut selvästi aiempaa enemmän.

Moottorikelkan jäljet jäällä

Tornion kelkkailija ilmoittautui poliisille

Tiistaina Torniossa moottorikelkalla 7-vuotiaaseen poikaan törmännyt ja paikalta poistunut kelkkailija ilmoittautui poliisille keskiviikkona nähtyään poliisin tiedotteen netissä.

Moottorikelkan jäljet jäällä

Kelkkailija törmäsi lapseen ja huristi tiehensä

Poliisi etsii Torniossa tiistaina pulkkamäessä olleeseen lapseen törmännyttä moottorikelkkailijaa. Kelkkailija oli pysähtynyt ja kehottanut tajuttomaksi menneen uhrin kavereita viemään pojan kotiin, minkä jälkeen hän oli poistunut paikalta.

Flyben Käsimatkatavaralokero Kemi-Tornio lentoasemalla.

Kemi-Helsinki -reitillä ei palata suihkukoneaikaan

Flybe ei lupaa muutoksia aikatauluihin eikä nopeampaa konekalustoa Kemi-Helsinki -reitille. Lentojen täsmällisyys on kuitenkin parantunut viime viikkoina, sanoo Kemi-Tornion kehittämiskeskuksen toimitusjohtaja Martti Ruotsalainen.

Tervolan tuulipuistoa rakennetaan

Tervolan ja Iin tuulivoimapuistojen perustamistyöt ovat täydessä vauhdissa. Tervolan Varevaaran alueella rakennetaan parhaillaan teitä ja tehdään sähköaseman perustuksia, kertoo TuuliWatin toimitusjohtaja Jari Suominen.

Rajajokikomissio: Röyttän tuulipuiston kaavaehdotuksessa puutteita

Suomalais-ruotsalainen rajajokikomissio pitää Tornioon Röyttän edustalle suunnitellun merituulivoimapuiston kaavaehdotusta puutteellisena. Komission mielestä tuulipuiston rakentamisen ja toiminnan kokonaisvaikutuksia kalastoon, kalastukseen ja muuhun luontoon sekä alueen käyttöön ei ole osayleiskaavaluonnoksessa arvioitu riittävästi.

Metsä-Botnia aloittaa yt-neuvottelut myös Kemin tehtaalla.

Energian hintapaineet paperitehtaiden peikkona

Energian hintaan tulevaisuudessa kohdistuvat nostopaineet voivat pahimmillaan johtaa jopa paperitehtaiden lakkautuksiin, arvioi Metsäteollisuus ry:n energia- ja infrastruktuurijohtaja Jouni Punnonen. Turve- ja dieselveron nosto sekä merenkulun rikkidirektiivi voivat yhdessä aiheuttaa jopa tehtaiden alasajoja.

Kemin Energian lämpölaitos Karjalahdella.

Turvevero nostaa kaukolämmön hintaa

Turpeen verotuksen kiristäminen nostaa kaukolämmön hintaa. Hinnankororotuksen suuruus ei ole selvillä, sillä vielä ei ole selvyyttä turpeen ja muiden polttoaineiden verokohtelusta ensi vuonna.

Opetusryhmien pienentämiseen rahaa Meri-Lappiin

Meri-Lapin kunnat saavat opetusministeriöltä reilut 400 000 euroa perusopetuksen ryhmäkokojen pienentämiseen. Raha on korvamerkittyä, eli sen käytöstä pitää olla suunnitelma ja rahan käytöstä on raportoitava ministeriölle.

Lukiolaiset lyttäävät median kauneusarvot

Lukiolaiset kritisoivat median luomaa kauneusihannetta. Vaikka opiskelijat eivät hoikkuudesta, menestyksestä ja kauneudesta muodostunutta ihannetta hyväksykään, se pääsee silti vaikuttamaan nuoren käyttäytymiseen. Lukiolaisten terveysarvostuksia tutkineen entisen ministerin ja kansanedustajan Maija Raskin väitöskirja tarkastettiin perjantaina Lapin yliopistossa.

Haku Kemin teatterin johtoon päättymässä

Hakuaika Kemin kaupunginteatterin johtajaksi päättyy perjantaina. Tähän mennessä hakemuksia on tullut kuusi.

Poliisiauton vilkut

Poliisia tarvitaan humalaisten käsittelyyn

Meri-Lapissa poliisi ei pysty karsimaan tehtäviään luopumalla humalaisten kuljetuksista. Peräpohjolan poliisipäällikkö Seppo Kinnunen kertoo, että Meri-Lapissa kiinniotettuihin juopuneisiin liittyy häiriökäyttäytymistä, joten heidän käsittelemiseensä tarvitaan poliisia.

Kemin Lumilinnan etuseinän tornia kallistavat aurinko ja etelätuuli.

Lumilinnan kasvot kestävät

Kemissä aurinkoladun hiihtäjät huolestuivat turhaan Lumilinnan etuseinän tornin pienestä ”pisamaisuudesta”. Rakennuttajan edustaja Jouni Heikkilä sanoo, että hienoinen kaltevuus johtuu auringon lämmöstä ja etelätuulesta.

Tornion lääkäritilanne tavanomaista parempi

Tornion lääkäritilanne on tällä hetkellä hyvä. Johtava lääkäri Jukka Ronkainen sanoo, että terveyskeskuksen lääkärinvirkojen täyttöaste on parempi kuin maassa keskimäärin.

Aura-auton ohjaamosta.

Takana vaihteleva tienpitotalvi

Kuluva talvi on ollut teiden kunnossapidolle vaihteleva. Lumeton alkutalvi vähensi aurauksen tarvetta ja kovat pakkaset puolestaan liukkaudentorjuntaa. Vähäiset nuoskalumisateet puolestaan ovat tarkoittaneet sitä, että polannetta ei ole kertynyt kovin paljoa. Runsas lumentulo on kuitenkin aiheuttanut ongelmia erityisesti kaupunkien kaava-alueilla.

Kemijoki Oy:n Ossauskosken voimalaitos.

Ossauskosken ruoppaukselle lupa

Kemijoki Oy on saanut vesilain mukaisen luvan Ossauskosken alapuolisen uoman perkaukseen. Työt alkavat kesäkuussa ja kaivuutyöt tehdään marraskuun loppuun mennessä. Perkauksella parannetaan veden virtausta ja estetään hyydepatojen muodostumista

Hopearanta monien muutosten edessä

Tornion Karungissa sijaitsevan palvelukoti Hopearannan toimintaperiaate muuttuu. Senioreille tarjotaan vuokra-asumisen sekä ateria- ja siivoustukipalvelun yhdistelmää.

Keminmaan kunnanvirasto

Oikeusasiamies selvittää Keminmaan lainapäätöksiä

Oikeusasiamies tutkii Keminmaan kunnan lainapäätöksiä. Viisi keminmaalaisvaltuutettua on kannellut kunnanjohtajan tekemistä lainapäätöksistä, joilla on annettu lainaa Keminmaan kunnan tytäryhtiöille.

Kairauskone Rompaksen maastossa.

Kullan koekairaukset alkoivat Rompaksessa

Kanadalainen malminetsintäyhtiö Mawson Oy on aloittanut kairaukset Rompaksen alueella Ylitornion ja Rovaniemen rajalla. Yhtiö etsii kultaa vyöhykkeeltä, jota pidetään varsin lupaavana.

Simon tuulivoimapuisto vihittiin käyttöön

TuuliWatin ensimmäinen tuulipuisto vihittiin käyttöön Simon Putaankankaalla tiistaina. Myllyt tulevat tuottamaan sähköä reilun parinkymmenentuhannen kerrostaloasunnon tarpeita vastaavan määrän. TuuliWatti Oy:n toimitusjohtaja kehuu simolaisten asennetta hankkeen toteuttamisessa.

Meri-Lappiin tarvitaan sijaisperheitä lisää

Vuoden alusta voimaan astunut lakimuutos velvoittaa kunnat sijoittamaan huostaan otetut lapset ensisijaisesti perhehoitoon.

Meri-Lapin kuljetusyrittäjät ovat ahtaalla

Kohonneet polttoainekustannukset ajavat kuljetusyrittäjiä yhä ahtaammalle. Alan edunvalvontajärjestön Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n mukaan yrittäjät eivät ole saaneet siirrettyä polttoaineiden hinnannousua täysimääräisesti kuljetussopimuksiin.

Lääkäri kuuntelee stetoskoopilla lapsen hengitysääniä neuvolassa.

Lasten neuvolatarkastukset hoituvat asetusten mukaisesti

Meri-Lapin neuvoloissa hoidetaan lasten terveys- ja lääkärintarkastukset neuvola-asetuksen mukaisesti. Useassa kunnassa on lisätty joko lääkäri- tai terveydenhoitajaresursseja, jotta asetuksen mukaiset tarkastukset saataisiin tehtyä.

Kuvassa Ylitornion kunnantalo talvisäässä.

Ylitornio haluaa pysyä kokonaisena kuntana

Ylitorniolla vastustetaan suunnitelmia pilkkoa kunta kahteen osaan. Kuntauudistussuunnitelmissa on ollut esillä vaihtoehto, jossa kunnan pohjoisosan kylät liitettäisiin Rovaniemeen ja muu kunta Kemi-Tornioon.

Pelastuslaitos varoittaa katolta tippuvasta lumesta ja jäästä

Pelastuslaitos kehottaa jalankulkijoita varomaan katolta tippuvaa lunta ja jäätä. Samalla pelastuslaitos muistuttaa kiinteistöjä niiden vastuusta vaaran poistamiseksi jo ennakolta.

Jätekuljetuksia mietitään uusiksi Meri-Lapissa

Meri-Lapin kunnat joutuvat päättämään kiinteistöjen jätekuljetuksista uuden jätelain pohjalta toukokuun alkuun mennessä. Vielä nykyisin suurin osa merilappilaisista saa valita itse jätteiden kuljettajan. Tilanne voi muuttua.

AKT:n puheenjohtaja Timo Räty työpöytänsä ääressä. Edessään korkea pino lehtiä.

Rädylle tukea Lapista

AKT:n puheenjohtaja Timo Räty saa tukea Lapista. AKT:n valtuuston posiolaisjäsen Timo Jumisko pitää ylimääräistä valtuuston kokousta täysin tarpeettomana. Jumiskon mukaan Rädyllä on vankka kannatus Lapissa.

Rokotuspiikki käsivarteen

Pohjoisessa yhtenäistetään rokotuskäytäntöjä

Pohjoisen sairaanhoitopiirit ovat laatineet yhdessä THL:n kanssa aikuisten rokoteohjeistuksen. Tuloksena on sairaanhoitopiirien sivuille julkaistavat yksinkertaiset ohjeet, joista terveydenhuoltoalan ammattilaiset ja asiakkaat pystyvät helposti tarkistamaan rokotusasioita.

Talvileimikoissa paiskitaan nyt töitä

Talvileimikoiden puunkorjuu on täydessä vauhdissa ja koko korjuukalusto on käytössä. Pohjois-Suomen yksityismetsissä pakkasista ja hyvistä korjuukeleistä otetaan nyt kaikki hyöty irti.

Kävelykadulle halutaan tuottaa kaupungin puolesta lisää toimintaa.

Kävelykatu on sulautunut osaksi Tornion keskustaa

Tornion sulana pidettävä kävelykatu on saanut osakseen melkoista keskustelua. Kaupunkilaisissa hämmennystä on aiheuttanut talvisin kadulla oleva lumi- tai jääpeite ja monet ovat arvailleet sulatusjärjestelmän olevan rikki. Myös lumen auraaminen kadulta on ihmetyttänyt kaupunkilaisia.

Ampuma-asekouluttajaksi vähän hakijoita

Innostus hakeutua ampuma-asekouluttajaksi on hiipunut. Loppukuusta järjestettävälle kurssille on toistaiseksi hakenut vain kymmenkunta henkilöä, kun mukaan mahtuu 50 kurssilaista

Suojasää moninkertaistaa lumen painon puiden oksilla.

Suojelu kiinnostaa metsänomistajia

Metsien vapaaehtoinen suojelu kiinnostaa lappilaisia. Metsien monimuotoisuuden turvaamiseksi perustettuun suojeluohjelmaan on tarjolla Lapissa metsää jo 1400 hehtaaria, kun kuluvan vuoden tavoitteena on suojella 800 hehtaaria.

Flexfuel-auton  tuntee vain takaluukun merkistä, sanoo tuotepäällikkö Markku Tirronniemi.

Lapin autoilija vihertyy hiljalleen

Harhaluulot ja harva polttoaineen jakeluverkko vaikeuttavat ekoautoilua Lapissa. Etanolilla ja tavallisella bensiinillä kulkevia menopelejä on myyty Länsirajallakin vain harvakseen, vaikka Haaparannalta on voinut jo useamman vuoden ajan ostaa edullista etanolipohjaista E85 polttoainetta.

Keminmaan kunnanjohtaja Tommi Lepojärvi.

Lepojärvi: Sosiaalijohtajan valinnan oikeuskäsittely jatkuu

Keminmaan kunnan sosiaalijohtajan valintaa puidaan jatkossakin oikeudessa. Korkein hallinto-oikeus on kumonnut sosiaalijohtajan valinnasta tehdyn valituksen käsiteltäväksi uudelleen hallinto-oikeuteen. Kunnanjohtaja Tommi Lepojärven mukaan hallinto-oikeus joutuu nyt tutkimaan muut valituksessa ilmi tuodut seikat.

Susi seisoo lumessa.

Riistahoitoyhdistyksiin tulvii susihavaintoja

Susihavaintoja ilmoitetaan petoyhdyshenkilöille Meri-Lapin alueella poikkeuksellisen paljon. Suurin osa havainnoista osoittautuu kuitenkin virheellisiksi.

Lehtipaino

Alma Manu vähentää väkeä Rovaniemen painosta

Alma Media -konserniin kuuluva paino- ja jakeluyhtiö Alma Manu aloittaa yt-neuvottelut Rovaniemen painossa. Yt-neuvottelut koskevat painon kaikkia 24 työntekijää. Työt uhkaavat loppua seitsemältä henkilöltä.

Hyötyjätettä saatiin talteen aiempaa enemmän

Perämeren Jätehuollon toimialueella saatiin viime vuonna kerätyksi hyötyjätteitä uusiokäyttöön edellisvuotta enemmän. Paperijätettä lukuun ottamatta kaikkien talteen kerättyjen hyötyjätteiden määrä kasvoi.

Eero Rannio Baddingin roolissa

Kemin teatterin johtoon ei vielä hakijoita

Kemin kaupunginteatterin johtajan paikkaan ei ole vielä tullut yhtään hakemusta. Hakuaikaa on kuitenkin vielä jäljellä, joten Kemin vs. kulttuuritoimenjohtaja Hilkka Heikkinen on luottavaisella mielellä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle