Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Inka Lampinen kävelyllä Tokoinrannassa Helsingissä

Inka Lampinen, 31, luuli jaksavansa, mutta uupui kuitenkin – Suomen MM-joukkueen poikkeustapaus jätti maailman parhaan sarjan voidakseen paremmin

Salibandymaajoukkueen puolustaja Inka Lampinen on tehnyt poikkeuksellisen pitkän pääsarjauran, ja edennyt samalla työelämässä. MM-kullan tavoittelu ajoi Lampisen huomaamatta syviin vesiin. Uupuneen urheilijan pysäytti vasta vakava loukkaantuminen.

Lisäravinnetuotteita pöydällä: patukka, jauhoa ja kapseleita.

Pelkoa dopingkärystä, harhakuvitelmia hyödyistä ja turhia aineita – "Hämmentävää", sanoo urheilulääkäri 15 lisäravinteen käytöstä

Huippu-urheilijat käyttävät turhaan lisäravinteita, paljastaa MOT-toimituksen selvitys. Tuotteita markkinoidaan väärillä mielikuvilla ja lupauksilla kotimaisuudesta, joka ei aina pidä paikkaansa.

Wille Karhumaa kuvattuna vuoden 2019 Rukan maailmancupissa.

Yhdistetyn lupaus Wille Karhumaa, 21, vetäytyi huippu-urheilusta vähin äänin, opiskelee nyt yliopistossa oikeustieteitä – "Fifty-fifty, palaanko vai en"

A-maajoukkueessa kaksi vuotta viettänyttä ja viime kaudella MM-kisoissa Suomea edustanutta Wille Karhumaata ei nähdä yhdistetyn kilpailuissa tulevana talvena. Uransa jatkosta hän päättää ensi keväänä.

Kiekko menee JYPin maaliin ottelussa Ässiä vastaan.

Kommentti: Sisäpiiri kertoo, miksi JYPissä kaikki on sekaisin – pahinta virhettä seurajohto ei ole vielä tehnyt

JYPin pitkä tappioputki ei voi olla kenellekään suuri yllätys. Seuran isot ongelmat eivät ratkea hetkessä, kirjoittaa Jussi Paasi. 

Uransa lopettanut Riikka Lehtonen on opetellut luopumisen tuskaa

Riikka Lehtonen luopui rakkaasta intohimostaan, koska perhe meni edelle – ura maailman huipulla opetti paljon: "Itkin silmät pois päästäni"

Riikka Lehtonen ei voi puhua lopettamispäätöksestään ilman, että tunteet nousevat pintaan. Yli 20 vuotta kestänyt ammattiura on tuonut mukanaan sellaisia asioita, jota ei voi mitata rahalla.

Topias Palmi

Korona iski rajusti nuoriin ja terveisiin huippu-urheilijoihin – kolme suomalaista kertoo pysäyttävät tarinansa kamppailusta jälkitautia vastaan

Edes nuoret huippu-urheilijat eivät välttämättä säästy koronan vakavalta tautimuodolta. Meneillään olevan suomalaistutkimuksen mukaan urheilijat toipuvat koronasta kuitenkin keskimäärin nopeasti.

Ristijärven Pyryn Kasper Heikkinen.

Nuorten urheilijoiden ja urheilupäättäjien väliin on syntymässä kuilu – 15-vuotiaan Kasper Heikkisen mielestä huippu-urheilijaksi nousu vaatii tuuria

Ikä- ja kulttuurierot synnyttävät ristiriitoja nuorten urheilijoiden sekä valmentajien ja urheilupäättäjien välille. Suomen Urheilumanagerit ry:n puheenjohtaja Hannu Koivusalo arvioi, että nuori polvi vaatii erilaista valmentamista ja johtamista.

Emil Soravuo näyttää mm pronssimitalliaan Espoon harjoutushallissa

Telinevoimistelun uusi suomalaissankari Emil Soravuo on myös omasta mielestään kylmäpäinen – "Olen nyt näyttänyt, kuka olen"

Emil Soravuo osoitti kylmäpäisyytensä, kun hän saavutti Suomelle MM-mitalin telinevoimistelussa 24 vuoden tauon jälkeen. Saavutus on vaatinut äärettömän kovaa työmäärää, mutta Soravuo ei koe, että hän olisi joutunut luopumaan mistään huippu-urheilun takia.

Matilda Castren Turun Euroopan kiertueen kisassa.

Suomen golfhuiput saavat jälleen kotikisan – naisten Euroopan-kiertueen kilpailu järjestetään syyskuussa Ahvenanmaalla

Naisten Euroopan-kiertueen kilpailu järjestetään Ahvenanmaan Sundissa vuoden päästä syyskuussa.

Henri Sääskilahti nostelee käsipainoja kuntosalilla.

Henri Sääskilahti, 16, haluaa formula ykkösiin ja opiskelee kaksoistutkintoa urheiluammattikoulussa – urheilulukioita auttaa laki, amiksia ei

Suomen Olympiakomitea on huolissaan huippu-urheilijoiden koulutuksesta. Urheilulukioiden toimintaa säätelee laki ja valtion raha, urheiluamikset ovat olleet hankkeen varassa yli 30 vuotta.

Rasmus ja Justus Kainulainen säbämailojen ja pallon kanssa.

Rasmuksen ja Justuksen leikki hollolalaisen kodin yläkerrassa muuttui huippu-urheiluksi – nyt veljespari on lähempänä unelmaa kuin koskaan

Rasmus ja Justus Kainulainen takovat salibandyn miesten F-liigassa huimaa jälkeä samassa ketjussa. Oilersin ykköspelaajat haluavat toteuttaa unelmansa ja päästä joulukuun MM-kisoihin Helsinkiin.

Aino-Kaisa Saarinen kuvassa.

Aino-Kaisa Saarinen ymmärtää Anita Korvan tuskan – kertaa nyt raskaita virheitään, jotka maksoivat hänelle olympiapaikan 20 vuotta sitten

Aino-Kaisa Saarinen maksoi kovia oppirahoja kesällä 2001, jolloin hän ajautui 22-vuotiaana uransa pahimpaan ylikuntoon. Ongelmat alkoivat heti ensimmäisellä kaudella A-maajoukkueessa, aivan kuten Anita Korvalla.

Petra Olli

Kirja: Petra Olli uhrasi urheilulle fyysisen ja henkisen terveytensä – painin maailmanmestari on maanantaina Urheiluhullujen vieraana

Painiuransa Petra Olli on Urheiluhullut-ohjelman vieraana maanantaina. Ollin elämäkerta julkaistaan tiistaina.

Jenni Saarinen kuvassa.

Kuka on Suomen ainoa olympiaedustaja naisten taitoluistelussa? Viimeksi valinta nostatti isot otsikot ja nyt on taas mielenkiintoinen tilanne

Suomella on naisten taitoluisteluun yksi maapaikka Pekingin olympialaisiin. Kuka kisoihin valitaan, siihen ehdotuksen tekee Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö, eikä Taitoluisteluliitolla ole kisoihin edes omia valintakriteereitä.

Markus Vuorela iskee sauvat hankeen

Nuoren matka huippu-urheilijaksi voi viedä vuosia – Emil Liekari: motivaatio lähtee itsestä

Vuokatti Ski Team Kainuuta edustava Emil Liekari valittiin viime vuonna nuorten maajoukkueeseen. Liekari muutti puolitoista vuotta sitten Vuokattiin, mikä toi lisämotivaatiota harjoitteluun.

Antti Latikka hymyilee ruskan värittämässä puistossa.

Antti Latikka on EM- ja MM-mitalisti, mutta monelle hän on yhä ensisijaisesti näkövammainen: "He luulevat, etten ole huippu-urheilija"

Uimari Antti Latikka taisteli maailman huipulle, vaikka vaikea migreeni pakotti polvilleen ja yritti nujertaa hänet. Vammaisurheilu on veristä työtä kuten mikä tahansa huippu-urheilu, eivätkä vammaiset kaipaa sääliä vaan tasaveroiset edellytykset.

Huntington.

Maria Huntingtonin uralla iso muutos – ottelutähden pitkäaikainen valmentaja vaihtuu, taustalle mukaan muun muassa Tero Pitkämäki

Maria Huntingtonin ja Matti Liimataisen yhteistyö päättyi syksyllä. Huntington hyppää Mika Vakkurin valmennukseen, ja mukana on useita eri lajien huippuosaajia. Myös Miia Sillman vaihtaa valmentajaa.

Ida Hulkko ilveilee kuvaajille.

Ida Hulkon kova vire vain jatkuu – kahden voiton päivä ISL-uintiliigassa

Ida Hulkko ui tällä kaudella ensimmäisenä suomalaisena henkilökohtaiseen voittoon International Swimming Leaguessa. Hänen joukkueensa kilpailee paikasta liigan semifinaaleihin.

Valmentaja Olli Ohtonen hiihtää Vuokatissa niin sanotulla älyladulla, joka on samanlaista materiaalia, jota käytetään esimerkiksi hyppyrimäissä.

Tällainen on älylatu, jolla voi hiihtää ilman lunta – testasimme Vuokatin lumettoman uutuuden

Vuokattiin on ilmestynyt uusi tekolatu, joka mahdollistaa hiihtämisen jopa keskellä kesää. Ladusta kaavaillaan niin urheilijoiden harjoitusalustaa kuin kuluttajahittiä.

Äiti opetti ammattikoripalloilija Petteri Koposelle työnteon merkityksen

Koripalloilija Petteri Koponen kiittää äitiään uran tärkeimmästä opetuksesta: "Lahjakkuudesta ei ole hyötyä, jos ei osaa tai halua tehdä duunia"

Petteri Koponen pelasi 13 vuotta Euroopan ammattilaisjoukkueissa. Elokuussa hän kertoi palaavansa Suomeen. Samalla hän kertoi, että tämä on todennäköisesti hänen viimeinen vuotensa pelaajana.

Gregor Schlierenzauer

Lähes kaiken mäkihypyssä voittanut Gregor Schlierenzauer, 31, lopettaa hienon uransa

Gregor Schlierenzauer voitti maailmanmestaruuden, mäkiviikon ja maailmancupin kokonaiskisan. Vain henkilökohtainen olympiakulta jäi puuttumaan. Itävaltalaisen palkintokaapissa on 21 aikuisten arvokisamitalia.

Ouluhalli. Telinevoimistelun SM-kisat 17. –19.9.2021.

Oulussa järjestetään ensimmäistä kertaa telinevoimistelun SM-kisat viikonloppuna Ouluhallissa

Viikonvaihteen kisoissa on mukana 150 urheilijaa junioreista maamme huippu-urheilijoihin saakka. Kolmipäiväisen tapahtuman ensimmäiset kilpailut käynnistyivät perjantaina Ouluhallissa.

Nooralotta Neziri lutar huvudet mot handen när hon pratar med sin tränare

Pika-aiturit Nooralotta Neziri ja Elmo Lakka vaihtavat valmentajaa, SE-mies Lakka: "Mietin sitäkin, että ryhtyisin valmentamaan itseäni"

110 metrin aidoissa Suomen ennätyksen kesällä tehnyt Elmo Lakka jatkaa Otto Kilven valmennuksessa. Nooralotta Neziri siirtyy itävaltalaisen Philipp Unfriedin oppeihin vaikean kauden jälkeen. Kaksikon monivuotiset valmennussuhteet näin päättyvät.

Kuvassa kolumnisti Pekka Seppänen.

Pekka Seppäsen kolumni: Hanki henkilökohtainen erityisavustaja

Personal shopper olisi loistava ajatus kaikilla elämänalueilla. Miltä kuulostaisi personal elintarvikkeidenostaja tai personal autonostaja, kysyy Seppänen

Mikko Esko kuvassa.

Maajoukkuelegenda Mikko Esko opettelee uutta roolia – "positiivisesti hullu" Mauro Berruto iskosti nestoriin itseluottamusta, johon ei uskottu

Lentopallomaajoukkueen konkarit Eemi Tervaportti ja Urpo Sivula ovat suorastaan junioreita verrattuna joukkueen nestoriin, Mikko Eskoon. Takaportin kautta joukkueeseen tullut Esko on ollut heille esikuva, kilpakumppani kuin joukkuekaveri.

Oululainen Laura Loponen

Ouluseutu Urheiluakatemia on auttanut urheilijoiden opiskelussa jo 20 vuoden ajan

Oulussa kehitetty urheilijaopiskelijoiden ja koulujen välinen urheiluakatemiatoiminta auttaa huippu-urheilijaksi tähtäävän nuoren elämänhallinnassa koulunkäynnin ja urheilemisen tukena. Akatemiatoiminta on laajentunut muuallekin Suomeen.

Toni Piispanen kelasi paralympiakultaa ratakelauksen T51 200m finaalissa.

Yle selvitti: Asukaslukuun suhteutettuna Suomi on yhä huippu-urheilun supervalta – Nyt myös paraurheilun parhaat vuodet ovat kuitenkin jo takanapäin

Olympialaisten ja paralympialaisten mitalitilastojen kärkipaikkoja pitävät pienet ja vauraat maat. Väkirikkailla mailla ei ole mitään mahdollisuutta nousta Suomen edelle. Mutta mistä asukaslukuun suhteutetut mitalitilastot oikeastaan kertovat?

Antti Ruuskanen.

Antti Ruuskasen ansiokasta uraa muistettiin Kalevan kisoissa

Keihäänheittäjä Antti Ruuskanen päätti urheilu-uransa, eikä heitä enää Tampereella Suomen mestaruudesta.

Jarkko Kinnunen.

Uransa päättävä Jarkko Kinnunen hylättiin vain 200 metriä ennen maalia – kävelijä tunteikkaana Ylelle: "On aika hiljaista"

Jarkko Kinnusen viimeinen kilpailu Suomessa sai ikävän päätöksen Tampereen Kalevan kisojen avauspäivänä.

Jarkko Kinnunen antoi kaikkensa olympiakävelyssä Pekingissä 2008 – kielen kramppaus haastattelussa huvitti

Muistatko tämän haastattelun Jarkko Kinnusen mahtavalta uralta? Antoi kaikkensa kisassa ja lopulta kielikin oli krampata

Jarkko Kinnunen ei ole päästänyt itseään helpolla kilpauransa aikana. Tiistaina uransa lopettamisesta kertonut kävelijä osoitti sen hyvin muun muassa Pekingin olympialaisissa, kun hän rutisti itsestään kaiken irti.

Jarkko Kinnunen tuulettaa Ruotsi-ottelun jälkeen vesiesteellä.

Jarkko Kinnusen upea ura kilpakävelijänä päättyy – "Melkoista myllerrystä olen tämän asian kanssa oman pääni sisällä käynyt"

Torstainen Kalevan kisojen 20 kilometrin kilpailu jää Jarkko Kinnusen viimeiseksi kotimaassa. Moninkertainen arvokisakävijä siirtyy kilpauransa jälkeen liikunnanopettajaksi.

Liisa Lilja kuvattuna Rion paralympialaisten triathlonissa 2016.

Lääkärit eivät suosittele kisaamista – ranteensa murtanut Liisa Lilja päätti osallistua Tokion paralympialaisiin

Moottoripyörä törmäsi Liisa Liljaan pyörälenkillä Espanjan leirillä. Ylihuomenna Tokioon matkustava Lilja tietää ottavansa riskin kisatessaan murtuneen ranteen kanssa.

Sydänvaivojen vuoksi uransa lopettanutta Aapi Helvelahtea muistettiin PK-35:n kotiottelussa.

Aapi Helvelahti, 28, lopetti jalkapallouransa sydänvaivan takia – "Kun näki, miten lähellä Eriksenillä oli hengenlähtö, se kolahti aika lujaa"

Pallokerho-35:n puolustajan Aapi Helvelahden sydänvaiva tuli ilmi vuosittaisessa lääkärintarkastuksessa, jota ei todennäköisesti sarjatasoa alempana olisi tehty. Alkujärkytyksen jälkeen toivoa on tuonut tavallinen arki.

Suomen olympiakomitean Mika Lehtimäki haluaa kehittää huippu-urheilun lähtökohtia

Suomi jäi mitalitavoitteestaan, vaikka Tokiossa tuli täysosumia – olympiakomitean Lehtimäki on tyytyväinen, mutta odottaa jo tulevaa

Suomen olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki ja Urheiluliiton huippu-urheilun valmennuspäällikkö Tuomo Salonen uskovat suomalaisurheilijoiden parempaa menestykseen tulevaisuudessa.

Mira Potkonen gråter.

Mira Potkosen aviomies katseli vaimonsa rajua tunnemyrskyä televisiosta – "Sellainen asia, josta ei ole vielä oikein edes kotona keskusteltu"

Henri Potkonen ymmärsi Mira Potkosen tunnetilan olympiavälierän jälkeen. Potkonen saavutti olympiapronssia, mutta uran viimeinen ottelu ja kultaunelman mureneminen toi tunteet pintaan.

Krystsina Tsimanouskaja lähtee keskiviikkona kohti Puolaa, jossa hän toivoo voivansa aloittaa uuden elämän.

Aljaksandr Lukashenkan palveluksesta eronnut Anatoli Kotov auttaa nyt Krystsina Tsimanouskajaa pakenemaan – kertoo Ylelle olympiajuoksijan karusta tilanteesta

Valko-Venäjän urheilijaliikettä BFSS:ää edustavan Anatoli Kotovin mukaan turvallisuusviranomaiset ovat painostaneet Krystsina Tsimanouskajan sukulaisia Valko-Venäjällä.

Simone Biles katsoo maahan mietteliäänä.

Urheilupsykologi kuvaa Simone Bilesin poikkeuksellista päätöstä rohkeaksi – haavoittuvuutensa paljastavat megatähdet raivaavat tietä muille

Telinevoimistelussa on läsnä jatkuvasti vakavan loukkaantumisen riski. Urheilupsykologi Paula Thesleffin mukaan Simone Bilesin päätös vetäytyä oli tärkeä paitsi hänen itsensä, myös koko urheilevan maailman kannalta.

Anna Kiesenhofer Tokion olympialaisissa.

Yksi kaikkien aikojen olympiayllätyksistä – naisten maantiepyöräilyn kultamitalisti on 30-vuotias matematiikan tohtori, joka hylkäsi ammattiurheilun jo vuosia sitten

Itävallan Anna Kiesenhofer voitti naisten maantieajon olympiakultaa tavalla, jota harva osasi odottaa. Kovimmat maajoukkueet menettivät kultasaumansa keskinäisen kommunikaation puutteeseen.

Peruskallio: Mira Potkonen

Mira Potkonen uransa viimeisessä olympiaturnauksessaan – kiittää kyynelehtien peruskalliotaan: "Sait minut hullaantumaan lajiin"

Tamperelainen nyrkkeilyvalmentaja Jukka-Pekka Paavilainen on ollut Potkosen tukena vuodesta 1997 saakka. Hän näki, että Potkonen on lajissaan luonnonlahjakkuus.

Antti Kurvinen

Tokioon matkustanut ministeri Kurvinen haluaa olympialaisten muuttuvan – näihin asioihin hän yrittää vaikuttaa kulisseissa

Urheilusta vastaava tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen puolustaa Tokion olympiakisojen järjestämistä. Kurvinen peräänkuluuttaa olympialiikkeeltä muutosta eettisempään ja kestävämpään suuntaan.

Sulkapalloilija Kalle Koljonen.

"Sanoin Kallelle vajaat kymmenen vuotta sitten yökerhossa, että hänen on ryhdistäydyttävä" – nyt Kalle Koljonen pelaa olympiakisoissa

Lahjakkuudella pääsee vain tiettyyn pisteeseen asti, loppu on raakaa puurtamista. Tämän Kalle Koljonen on oppinut vuosien varrella. Isä, pelikaveri ja tyttöystävä kertovat, millainen kaveri Suomen sulkapallon ykköspelaaja on.

Entinen olympiapikaluistelija Mika Poutala A-studiossa.

"Se oli itse asiassa pienen pojan unelma" – olympialaiset ovat urheilijalle sekä haave että mittatikku

Olympiaunelma on tuttu suomalaisesta urheilupuheesta, mutta itse kisat eivät välttämättä ole paras mittatikku huippu-urheilijan menestykselle.

Mikko Kanala.

Pesäpallon tähtipelaaja jäi kiinni rattijuopumuksesta – seura uskoi alkoholiongelmien jääneen jo taakse

Kolme Suomen mestaruutta voittanut Vimpelin Vedon Mikko Kanala jää vähintään kuukauden mittaiselle sairaslomalle. Vimpelin Vedon puheenjohtaja Jari Lakanniemi uskoo, että Kanala nähdään vielä pelikentillä.

Oliver Helander ja Antti Ruuskanen halaavat kaksinkamppailunsa päätteeksi. Helander vei pidemmän korren olympiapaikan ratkaisseessa keihäskisassa.

Mika Lehtimäki avaa keihäsmiesten kanssa tehtyä sopimusta ja viimeisen kisapaikan ratkaisuhetkiä, ei ole huolissaan Kortteen tilanteesta

Suomen olympiajoukkue sai keskiviikkoiltana lopullisen muotonsa, kun Olympiakomitea valitsi Oliver Helanderin kolmanneksi olympialaisiin matkaavaksi keihäänheittäjäksi. Tokion kisoihin osallistuu yhteensä 46 suomalaisurheilijaa 11 eri urheilumuodossa.

Matti Mononen seisoo yleisurheilukentälllä kesällä.

Kun Matti Mononen lopetti kilpailemisen, elämään tuli tyhjiö – kasvettuaan ensin isäksi hän kokee nyt olevansa parempi valmentaja kuin urheilija

Entinen seiväshyppääjä pakkaa pian laukut ja suuntaa suojattinsa Senni Salmisen kanssa Tokion olympialaisiin, ensimmäistä kertaa valmentajana.

Lotta ja Joonas Henttala kotonaan Tuusulassa Karin ja Tapion (vas) kanssa.

Ammattipyöräilijä Lotta Henttala odottaa esikoistaan, eikä lähde Tokion olympialaisiin – "Voin sitten mennä seuraaviin, jos siltä tuntuu"

Suomen ykköspyöräilijä Lotta Henttala ei osallistu heinäkuun lopussa kilpailtaviin Tokion olympialaisiin. Syynä päätökselle on se, että Henttala odottaa lasta.

Pyöräilijät Anniina Ahtosalo (vasemmalla) ja Aino Hämäläinen.

Suomalainen pyöräilylupaus Anniina Ahtosalo, 17, teki ammattilaissopimuksen – "Yksi suurimmista lahjakkuuksista"

Anniina Ahtosalon sopimus Uno-X Pro Cycling Teamin kanssa kattaa vuodet 2022–24.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle