Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Hollantilainen oikeus: Skyyttien kulta kuuluu Ukrainalle – aarteista tuli kiistakapula, kun Venäjä miehitti Krimin

Krimiläinen kokoelma jäi Hollantiin vuonna 2014. Sekä Ukraina että Krimillä sijaitsevat museot ovat vaatineet kultaisia muinaisesineitä itselleen.

Erik Johanssonin valokuvanäyttely Kuntsin modernin taiteen museossa Vaasassa on kiinnostanut laajasti yleisöä

Places beyond -näyttelyn on ehtinyt nähdä lähes reippaasti yli 9000 kävijää. Näyttely on esillä Kuntsin museossa vielä tämän viikon ajan. 

Sodan ja Rauhan keskus Muistin avautuminen toi ehdokkuuden: Mikkeli ehdolla Vuoden museokaupungiksi

Vuoden museokaupungiksi valitaan kaupunki, joka on onnistunut museoratkaisuillaan tarjoilemaan suomalaista kulttuuriperintöä haastavissa olosuhteissa. Kilpakumppaneina ovat Turku ja Hämeenlinna.

Hämeenlinna on ehdolla Vuoden museokaupungiksi

Suomi juhlii kulttuurin tekijöitä ja tekoja Kulttuurigaalassa Tampereella marraskuussa. Tiistaina julkistettiin ensimmäiset palintoehdokkaat.

Luonnontieteellisen museon korjaustyö vihdoin loppusuoralla Kokkolassa – "Aikamoinen työ oli sovittaa vanha ulkolaudoitus uudelle hirsirungolle"

Rakennusurakka maksoi lähes 2 miljoonaa euroa. Korvausneuvottelut ovat vielä Kokkolan kaupungin ja vakuutusyhtiön kanssa kesken.

Kouvola tahtoo pelitaiteen pääkaupungiksi – 75 000 euron rahoitus mahdollistaa sen, että taidemuseo pääsee kokeilemaan uutta

Wihurin rahasto haluaa tukea Kouvolan taidemuseo Poikilon työtä. 75 000 euron rahoituksella aiotaan hankkia pelitaidetta museon kokoelmiin.

Oulussa halattiin 90-vuotiasta museorakennus Ainolaa – museoväki halusi muistuttaa arvorakennuksen kohtelusta

Museoväki halusi tempauksella muistuttaa, että jos Ainola päätetään myydä, tila vaatii joka tapauksessa kunnostuksen. Viimeaikainen keskustelu rakennuksen kohtalosta yllätti museojohtajankin.

Kainuun Museosta tuli korona-ajan voittaja: kävijämäärät kasvoivat vuonna 2020

Koko Kainuussa museokäyntien määrät kuitenkin laskivat.

Kenen mökki saa kunnian olla se "tavallinen suomalainen kesämökki", jota esitellään ulkomaalaisille? Helsingin Seurasaareen ehdolla 44 rakennusta

Suomen Kansallismuseo tekee lopullisen valinnan Seurasaareen kesämökiksi ensi vuoden alussa. Mökkipihapiiri rakennuksineen aukeaa yleisölle noin viiden vuoden päästä.

Pandemia näkyy Etelä-Savon museoissa – käyntikerrat tippuivat neljänneksellä

Vaikka museoiden kävijämäärät olivat viime vuonna hyvin matalalla, Savonlinnan Olavinlinnassa kävijöitä oli viime vuosia enemmän.

Kanta-Hämeen museot suosittuja – kruununa Hämeen linna

Museoviraston tilastot kertovat, että Kanta-Häme on yksi Suomen vilkkaimmista museomaakunnista. Kanta-Hämeessä oli kahdeksan museokohdetta, joissa jokaisessa kävi yli 10 000 vierailijaa. Eniten kävijöitä veti Hämeen linna, lähes 80 000 kävijää.

Jos Lapin ely-keskuksen lupa heltiää, Sodankylä menettää yhden maamerkeistään, paloaseman tornin

Sodankylän kunta kaavailee paloaseman tilalle puistomaista aluetta leikkialueineen.

Suomen erä- ja luontokulttuurimuseon aikataulu täsmentyi – museo avataan vuonna 2026

Lokakuussa aletaan kutoa verkostoa Etelä-Karjalan ja Saimaan rantakuntien palvelujen ja erä- ja luontokulttuurimuseon välille.

Museokäyntien määrä väheni viime vuonna – Pohjois-Karjalan vetonaula oli Outokummun Kaivosmuseo

Rajoitukset näkyivät myös yleisöpalveluiden ja näyttelytoiminnan supistumisena, kun museot ympäri Suomea joutuivat sulkemaan kohteitaan. Museot kuitenkin siirsivät palveluitaan digitaaliseen muotoon.

Vanhojen kapioarkkujen etsintä on käynnissä – haussa ovat erityisesti Tervolan, Rovaniemen ja Kemijärven alueen noin 200 vuotta vanhat arkut

Arktikum etsii tulevaa näyttelyään varten vanhoja kapioarkkuja. Lappilaisia kapioarkkuja ja -kirstuja esittelevä näyttely avautuu vuoden kuluttua.

Oletko synkeä Palsa-museo vai ikionnellinen Muumimuseo? – Testaa mikä museo sinä olisit

Suomessa on yli 1000 museota. Kaikki niistä kertovat omalla tavallaan meistä ja menneisyydestä. Puoli seitsemän -ohjelmassa vietetään nyt museoviikkoa. Testaa museoviikon kunniaksi, mikä Suomen monista museoista sinä olisit.

Kotkaniemen museo etsii uusia oppaita – vapaaehtoiset opastavat museokierroksia ja osallistuvat talkoisiin

Kotkaniemen museon vapaaehtoisesta opastoiminnasta kiinnostuneille järjestetään torstaina tapaaminen, jossa kerrotaan lisää oppaana toimimisesta.

Regina Raskin blogi: Mitä käynti traktorimuseossa opetti minulle

Regina Rask on Puoli seitsemän-ohjelman toimittaja, joka rakastaa museoita. Viikolla 38 Puoli seitsemässä vietetään museoviikkoa, jonka aikana hän vierailee erilaisissa museoissa ympäri Suomen.

Asiakkaiden toive tuotti tulosta – Hämeenlinnan taidemuseo kokeilee pidennettyä aukioloaikaa

Taidemuseon ovet ovat tänään keskiviikkona ensimmäisen kerran auki iltakahdeksaan saakka. Kokeilu kestää 13. lokakuuta asti.

Sastamalan Chagall -näyttelyssä ja muissa kohteissa poikettiin ahkerasti

Marc Chagall -näyttelyssä oli kävijöitä yli 10 000, Pukstaavin ja Sastamalan seudun museossa yhteensä yli 5000.

Kuopion museon avajaisnäyttely on kerännyt ennätyksellisen kävijämäärän

Leonardo da Vincistä kertova avajaisnäyttely on vetänyt kesän aikana ennätysmäärän yleisöä. Kuhinaa on riittänyt myös uudisrakennuksen kahvilassa ja aulatilassa. Museon uudistuneet luonnontieteelliset näyttelyt avautuvat ensi vuonna.

Kemin museoissa vierailtiin kesän aikana ahkerasti läheltä ja kaukaa

Kaikista kävijöistä ulkopaikkakuntalaisia oli noin kolmannes. Korona-ajasta huolimatta museot saivat myös kansainvälisiä vierailijoita. Museovieraista noin joka kymmenes oli ulkomaalainen. Kaukaisimmat museovieraat olivat Intiasta, Filippiineiltä ja Kyprokselta.

Kuopion museoihin pääsee kolmena perjantaina alennetulla lipun hinnalla

Alennusliput ovat osa Meidän Kuopio -festivaalia.

Maakuntamuseolle etsitään uusia tiloja – nykyistä taloa kaupitellaan jo

Oulussa etsitään ostajaa maakuntamuseon rakennukselle. Vuonna 1931 valmistunut Ainola on perusteellisen remontin tarpeessa.

Liki satavuotias Wahlmanin talo muuttamassa Hiskinmäeltä Äänekosken museon läheisyyteen – rakennus aiotaan siirtää uuteen paikkaan kokonaisena

Hiskinmäellä sijaitseva vanha hirsitalo ollaan siirtämässä pois tehdasalueelta Metsä Boardin kaavamuutoshankkeen takia. Yhtiö aikoo kuljettaa rakennuksen kaupungin osoittamalle tontille lavetilla siten ettei sitä tarvitse purkaa.

Pohjois-Karjalan museoissa ennätysvilkas kesä – myös elokuusta näyttää tulevan hyvä

Etenkin ulkoilmanäyttelyt ovat vetäneet yleisöä. Joensuussa tämän kesän vetonaula yli kaksituhatta kävijää kerännyt bunkkerimuseo. Lieksassa sekä Pielisen museo että Paateri kiinnostivat varsinkin heinäkuussa.

Lapun luukulle lyöneen tuulitunnelin ovet avattiin uudelleen Pyhtäällä: ''Tämä on hiomaton timantti''

Aeronautica Arenalla on käynyt kesäkuun avajaisten jälkeen vieraita sekä läheltä että kauempaakin. Uusien yrittäjien tarkoituksena on laajentaa tuulitunnelistaan tunnetun elämyskeskuksen tarjontaa.

Porin taidemuseo pysyy kiinni ainakin kaksi seuraavaa viikkoa – mahdollisesti pidempäänkin

Tulipalossa vahingoittuneiden tilojen savuvahingot ovat niin laajat, että museo voidaan joutua pitämään suljettuna koko elokuun ajan. Museon teoksiin tulleiden vaurioiden kartoittaminen on vielä kesken.

Pohjois-Savossa juhlitaan lauantaina paikallismuseopäivää – tapahtuma järjestetään nyt ensi kertaa

Lauantaina Pohjois-Savossa vietetään ensi kertaa maakunnallista paikallismuseopäivää. Nelisenkymmentä paikallis- ja kotiseutumuseota avaa ovensa yleisölle ja osassa museoista järjestetään myös ohjelmaa.

Terranovan uudistuskorjaus alkaa lokakuussa Pohjanmaan museossa Vaasassa

Pohjanmaan museon Terranovaa uudistetaan vuosina 2021 ja 2022. Museorakennukseen liittyvät työt käynnistyvät lokakuun alussa.

Saimaa Geopark sai 100 000 euroa kulttuurimatkailun kehittämiseen – alueella on kymmeniä nähtävyyksiä, reittejä ja rakennuksia

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi Saimaa Geoparkille 100 000 euron avustuksen matkailuun liittyvien luonto-, kulttuuri- ja geokohteiden kehittämiseksi.

Jo kymmenet teokset ovat lähteneet uuteen kotiin Kemin taidelainaamosta

Taidelainaamosta voi lainata kuvataidetta pientä kuukausimaksua vastaan ja teoksen voi myös lunastaa omaksi kuukausimaksuilla. Kemissä taidelainaamo sijaitsee museoiden yhteydessä.

Imatralle puuhataan uutta erämuseota, mutta kenen rahoilla? Suomen Metsästysmuseo pitää rahoitusta epäreiluna, jos laki ei muutu

Uuden erämuseon rahoitus huolettaa Suomen Metsästysmuseota. Museot voivat jatkossa kilpailla samasta tukirahasta, joka jyvitetään riistainhoitomaksuista. Metsästysmuseo haluaa myös kalastonhoitomaksun mukaan. Se vaatisi lakimuutoksen.

Parolan Panssarimuseossa voi sihtailla aidon tykin takaa, onnistuisiko panssarivaunun pysäyttäminen

Hattulassa vuonna 1961 perustettu erikoismuseo esittelee kalustoa ja tarinoita uudistetuissa näyttelyhalleissa. Uusien tilojen näyttelyt on muutettu vastaamaan paremmin nykyajan kävijöiden odotuksia.

Simossa kunnostetaan Pahnilan museon perinteistä pihapiiriä

Museopiha-alue on paitsi kulttuurihistoriallisesti myös perinnebiotooppiarvoiltaan arvokas kohde, josta löytyy niittyjä, hakamaata ja metsälaidunta.

Imatra vei lopulta voiton erä- ja kulttuurimuseon paikasta

Rovaniemi oli mukana kisassa aiemmin, mutta luopui hankkeesta jo toukokuussa. Valtuutetut pitivät hanketta liian kalliina.

Suomen ensimmäinen erämuseo tulee Imatralle – kaupungintalo muuttuu museoksi: "Olemme todella innoissamme"

Erä- ja luontokulttuurimuseon hankekilpailutus on päättynyt. Loppukahinoissa oli mukana kolme paikkakuntaa: Imatra, Pyhtää ja Riihimäki. Uuden museon ohjausryhmän mielestä Imatran tarjous oli houkuttelevin.

Kuiva Riihimäki hävisi kilpailun erämuseosta Vuoksen rannalla sijaitsevalle Imatralle – myös metsästysmuseo luultavasti menetetään

Pitkään pohdittu päätös erä- ja luontokulttuurimuseon sijainnista julkistettiin tänään. Museo sijoittuu Imatralle. Museota hamunnut Riihimäki jää nuolemaan näppejään ja luultavasti menettää kaupungissa pitkään olleen metsästysmuseon.

Kansallisgallerian uudeksi pääjohtajaksi on valittu Kimmo Levä

Kimmo Levä on toiminut museoalan johtotehtävissä vuodesta 1994 lähtien. Hän on työskennellyt esimerkiksi Museokortti-toimintaa hoitavan yhtiön toimitusjohtajana. Nykyinen johtaja Risto Ruohonen jää eläkkeelle elokuussa.

Kuopion remontoitu kulttuurikeskus avasi vihdoin ovensa – avausnäyttely esittelee italialaisen renessanssimestarin töitä

Kuopion museon uudet tilat avautuvat pitkän odotuksen päätteeksi Da Vinci -näyttelyllä, jossa on hyödynnetty lisätyn todellisuuden tuomia mahdollisuuksia.

Riihimäki käy loppusuorakamppailuun uudesta erä- ja luontokulttuurimuseosta – kaupunki julkaisi museon havainnekuvat

Riihimäen tarjous erä- ja luontokulttuurimuseoksi perustuu Suomen Metsästysmuseon ja Suomen lasimuseon laajentumiseen museokeskukseksi. Kaupunki on sitoutunut hankkeeseen noin kymmenellä miljoonalla eurolla.

Kieppi pääsee remonttihupustaan tällä viikolla – Kokkolan Luonnontieteellinen museo saa uuden peltikaton

Yli kaksi vuotta sitten pahoin palaneen valtakunnallisesti arvokkaan luonnontieteellisen museon korjaus etenee Kokkolassa. Tällä viikolla Kiepin uudisrakennuksesta poistetaan sääsuoja ja vesikaton rakentaminen alkaa.

Saimaan norppasaaret halutaan Unesco-kohteeksi – nyt ideoita kerätään verkossa

Saimaan norppasaaristo nostettiin Unescon maailmanperintökohteiden aielistalle alkuvuodesta. Tittelin saaminen lisäisi todennäköisesti alueen arvostusta ja matkailua.

Immolan kasarmialueella peruskorjataan majoitus- ja museorakennuksia ja sosiaali- sekä liikuntarakennuksia – valmista pitäisi olla vuoden 2023 lopussa

Imatran Immolan kasarmialueen mittava remontti on edennyt toiseen rakennusvaiheeseen, johon kuuluvat lisäksi majoitus- ja museorakennuksen ja sosiaali- ja liikuntarakennuksen peruskorjaus.

Pääkaupunkiseudulla avataan julkisia tiloja ja harrastustoimintaa: museoihin, kirjastoihin ja maauimaloihin pääsee jälleen

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi torstain kokouksessaan löysentävänsä koronarajoituksia hieman. Julkisten tilojen osittaisen avaamisen lisäksi yksityistilaisuuksien henkilörajoitus nousee sisätiloissa 10 ja ulkona 50 henkilöön.

Maan vanhimmassa maatalousoppilaitoksessa on tallessa huikea määrä museoesineitä

Tammelassa pääsee tutustumaan osaan historiallisista esineistä jo tulevan kesänä Mustialan maataloushistoriallisessa museossa. Maatalouteen, maatalouselinkeinoihin ja alan tutkimukseen liittyviä esineitä on luetteloituna yli 4 000. Lisää esineitä löytyy vanhojen rakennusten kellareista ja vinteiltä.

Kuopion museo avaa ovensa kesäkuun puolivälissä

Avajaisnäyttelynä nähdään ensi kertaa Suomessa esille tuleva kansainvälinen kiertonäyttely Leonardo da Vincin elämästä, keksinnöistä ja koneista. Samalla avautuu museokauppa ja kahvila.

Oriveden asemarakennus ehkä asuin- ja liikekäyttöön - museo ei vastusta, jos historialliset arvot säilyvät

Pirkanmaan maakuntamuseon arvion mukaan käyttötarkoitusta voidaan muuttaa. Asemalla on valtakunnallisestikin merkittävää historiaa, jonka piirteiden tulee säilyä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle