Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kuvausryhmä kameroineen työskentelee ruokakaupan ovella.

Voimamies Jouko Ahola valitaan rooliin, kun tarvitaan uskottavan pelottava näyttelijä – Routa-elokuvaa kuvataan nyt ympäri Suomen

Routa-elokuvasta luvataan draamajännitystä amerikkalaisella kuvaustyylillä. Sitä kuvataan muun muassa Porissa, Hämeenlinnassa ja Rovaniemellä, koska ohjaaja Tony Heinon mielestä Helsinki on jo nähty.

Näyttelijä Seidi Haarla odottaa näkevänsä ihmisten reaktioita Sodankylän elokuvajuhlilla

"Katsomme elokuvia tunnistaaksemme itsemme" – Sodankylän elokuvajuhlat ovat käynnissä jälleen pitkän tauon jälkeen

Juhlille odotetaan noin 30 000 kävijää. Kahtena edellisenä kesänä Sodankylän elokuvajuhlat on järjestetty virtuaalitapahtumana.

Malla Malmivaara.

Näyttelijä Malla Malmivaara sanoo esittäneensä "ihan tarpeeksi" vaimoja ja tyttöystäviä – nyt häntä kiinnostaa musiikki

Malla Malmivaara sanoo pitkään nähneensä potentiaalia elokuvissa, jotka näyttivät valmiina ihan muulta. Muusikko-näyttelijä julkaisee syksyllä toisen sooloalbuminsa Malla-nimellä.

Tervasaaren vanha aittarakennus on rakennettu 1800-luvun alussa.

Jasper Pääkkönen laajentaa taas kiinteistöbisneksiään – osti Helsingin kaupungilta Tervasaaren historiallisen aittaravintolan

Vuonna 1805 valmistunut Tervasaaren aitta on ollut tyhjillään jo jonkin aikaa. Pääkkönen kaavailee paikalle ravintolaa, johon liittyy myös paikalle rakennettava lasipaviljonki.

Näyttelijä Pirkko Hämäläinen Puoli seitsemän -ohjelman studiossa

Iho ohenee ja tunteet läpäisevät voimakkaammin – näyttelijä Pirkko Hämäläinen tunnistaa itsessään tämän Jeanne Moreaun ajatuksen vanhenemisesta

Näyttelijä Pirkko Hämäläinen on työskennellyt viime aikoina lähinnä kameran edessä, mutta nousee ensi syksynä pitkästä aikaa myös teatterilavalle.

Nainen kyykyssä auton valon vieressä.

Auli Mantilan uusi Transport-sarja näyttää ruokabisneksen pimeän puolen: rahanpesun, talousrikokset ja eläinten kaltoinkohtelun

Auli Mantila on käsikirjoittanut ja ohjannut kahdeksanosaisen sarjan, jossa hän muun muassa hyödyntää hevosalan osaamistaan. Mantila muistetaan liki kulttimaineeseen nousseesta elokuvastaan Neitoperho (1997).

Aku Hirviniemi hymyilee Ylen Puoli seitsemän -ohjelman studiossa.

Aku Hirviniemi haluaisi siirtyä kameran toiselle puolelle ja haaveilee kirjan kirjoittamisesta

Aku Hirviniemi tuli suuren yleisön tietoisuuteen Putous-viihdeohjelman kautta. Tv- ja elokuvakäsikirjoitusten lisäksi Hirviniemi väläyttää jopa kirjailijuutta.

Näyttelijä Andrei Alén.

Andrei Alénilla on harvinainen lukihäiriö, joka sotki koulunkäynnin – nyt se on näyttelijästä supervoima: "Heikkoudesta pitää tehdä vahvuus"

Kulttuurivieras, näyttelijä Andrei Alén muutti Lontoosta takaisin Suomeen kaksi vuotta sitten, ja nyt hän suunnittelee elokuvia Aku Louhimiehen kanssa. Näyttelemisen ohella Alén kirjoittaa työkseen, vaikka lopputulos on usein hepreaa.

Näyttelijä Matleena Kuusniemi Puoli seitsemän -ohjelman studiossa.

Näyttelijä Matleena Kuusniemi ei roiku somessa vaan puhuu ystäville pitkiä puheluja – kännykkään hän vastaa kuin oma mummonsa

Matleena Kuusniemi kertoo, että sosiaalinen media ei tunnu hänelle itselleen luontevalta paikalta.

Anna-Elina Lyytikäinen Hämeenlinnan teatterissa esiripun edessä. Kuva otettu 28.1.2022.

Anna-Elina Lyytikäinen ottaa ohjat Hämeenlinnan Teatterissa: maakuntateatteri pyrkii uuden johtajan myötä valtakunnallisesti kiinnostavaksi

Anna-Elina Lyytikäistä kuvaillaan voimakastahtoiseksi ja monipuoliseksi. Hän paikkaa vuoden vaihteessa lähteneen Kari-Pekka Toivosen, joka ei halunnut jatkaa teatterissa organisaatiomuutoksen jälkeen.

yleiskuva

Korona-apurahoja jakava Taike on hukkua hakemustulvaan – kriitikoiden mielestä rahaa jaetaan väärin ja liian vähän

Kulttuuriväen hätä koventaa kritiikkiä valtiovallan koronatukitoimia kohtaan. Taiken mukaan kentällä liikkuu myös väärää tietoa siitä, mitä korona-apurahan saaminen edellyttää.

Seitsemän veljestä näyttelijät Ilari Paatso (Lauri), Heikki Kinnunen (Aapo), Esko Salminen (Juhani), Heikki Alho (Simeoni), Vesa-Matti Loiri (Tuomas), Arno Virtanen (Timo), Juha Muje (Eero) Turun kaupunginteatterissa 1976

Näyttelijä Arno Virtanen on kuollut

Virtanen muistetaan erityisesti Timon roolista Kalle Holmbergin legendaarisessa Seitsemässä veljeksessä.

Hannele Lauri vaatii ohjaajalta visiota ja vaativuutta

Hannele Lauri ei muista kaikkia tekemiään rooleja, mutta muistaa jokaisen ohjaajan: "Hyvällä ohjaajalla on täydellinen visio ja hän osaa vaatia"

Monista televisio- ja elokuvarooleista tunnettu näyttelijä Hannele Lauri on ensimmäisessä elokuvapääroolissaan joulukuun lopussa ensi-iltaan tulevassa komediassa 70 on vain numero.

Hannu-Pekka Björkman

Pro Finlandia -palkittu Hannu-Pekka Björkman päätyy usein koomisten suomalaismiesten rooleihin: "Sankarin roolit ovat usein tylsiä"

Björkmanin taival näyttelijänä on kestänyt jo 30 vuotta. Hän on voittanut parhaan miespääosan Jussi-palkinnon kaksi kertaa.

Jasper Pääkkönen

Jasper Pääkkönen avautuu Omerta-elokuvan alkuvaikeuksista Ylelle: “Päällimmäisiä fiiliksiä olivat epäusko ja epätoivo”

Antti J. Jokisen aikana Omerta 6/12 -elokuvan kuvauksissa oli turvallisuusongelmia ja tuotanto pyysi elokuvantekijöiltä anteeksi. Näyttelijä Jasper Pääkkösen mielestä on suoraan sanottuna ihme, että elokuva saatiin lopulta valmiiksi.

Lapua 1976 -elokuvan pääosien esittäjät eli Saana Koivisto, Hannu-Pekka Björkman ja Konsta Laakso paloauton edessä. Taustalla Lapuan patruunatehtaan Iso tehdassali-rakennus

Saana Koivisto ja Konsta Laakso päärooleihin Lapuan patruunatehtaan räjähdyksestä kertovassa elokuvassa – kuuntele nuorten näyttelijöiden mietteet

Lapua 1976 -elokuvan pääroolin esittäjät on julkistettu. Saana Koivistolle tragedia on tuttu oman suvun kokemana. Elokuvaa tähdittää nuorten pääosanäyttelijöiden lisäksi Hannu-Pekka Björkman.

Näyttelijä Nicke Lignell kuvattuna Sipoossa.

Näyttelijä Nicke Lignell on rooleissaan kirurgi ja kirjailija – yksi rooli on kuitenkin niitä ja kaikkia muita tärkeämpi

Kulttuurivieras Nicke Lignellin päärooli on kaukana parrasvaloista: hän on viiden lapsen isä ja kolmen mofa.

Kirsti Wallasvaara.

Näyttelijä Kirsti Wallasvaara on kuollut 78-vuotiaana

Wallasvaara tunnetaan muun muassa rooleistaan elokuvissa Käpy selän alla, Lapualaismorsian sekä Asfalttilampaat.

Nainen osoittaa aseella kuvan ulkopuolella olevaa henkilö.

Historiallisen kalliin Omerta-elokuvan tuottaja vahvistaa Ylelle: Kuvauksissa oli riskitilanteita ja turvattomuuden tunnetta

Jasper Pääkkösen tähdittämän Omerta 6/12 -elokuvan kuvauksissa on ollut vaaratilanteita muun muassa rekvisiitta-aseiden käytössä tuotannon alkuvaiheessa, kertoo Suomen Kuvalehti. Tässä vaiheessa elokuvan ohjaajana oli Antti J. Jokinen. Kesken kuvausten ohjaaja vaihdettiin Aku Louhimieheen.

Näin näyttelijä Juha Veijonen kertoo roolihahmostaan elokuvassa Toinen mies

Juha Veijosen tähdittämässä elokuvassa vilahtaa näyttelijöiden lisäksi oikeita kunnanjohtajia – kaksi maalaiskuntaa laittoi indie-elokuvaan euroja ja saa vastineeksi näkyvyyttä

Lappajärvi ja Alajärvi lähtivät rahoittamaan Toinen mies -draamaelokuvaa. Kuntien johdossa uskotaan, että elokuva tuo vastinetta rahoille vähintään yhtä paljon kuin perinteinen mainonta.

Mauno Ahonen (Heikki Silvennoinen).

Heikki Silvennoisesta piti tulla liikunnanopettaja tai lentäjä mutta hänestä tulikin pelle – Kummelin uusi, 50. jakso lauantaina Yle Areenassa

Uusi jakso huipentaa Kummelin 30-vuotisjuhlan. Heikki Silvennoisen mukaan on puhdasta sattumaa, että Kummelia tehtiin aikanaan juuri yksi vaille viisikymmentä.

Jasper Pääkkönen

"Harva Helsingissä tietää, millainen trauma se on" – Jasper Pääkkönen tekee elokuvan pohjoisen lohijokien patoamisesta ja lohen tuhosta

Intohimoisena perhokalastajana ja virtavesien ystävänä tunnettu näyttelijä haluaa elokuvaprojektilla kantaa kortensa kekoon lohen paremman tulevaisuuden puolesta.

Katriina Honkasella oli suunnitelmana liittyä Beatlesiin pyörtymällä kadulle

Katriina Honkasella oli suunnitelmana liittyä Beatlesiin pyörtymällä Abbey Roadin eteen

Myös näyttelijänä ja ohjaajana tunnettu Honkanen vaikuttaa tällä hetkellä Rolling Rust -yhtyeessä. Innostus kitaransoittoon syttyi nuorena The Beatlesin ihailusta.

Amanda Palo

Näyttelijä Amanda Palo kauhistui, kun menneisyydessä tapahtunut raiskaus määritteli häntä yhä – "Trauma ei voi olla ainut asia, joka tekee minusta kiinnostavan"

Kulttuurivieras Amanda Palo teki muutama vuosi sitten näytelmän raiskauskokemuksestaan. Siitä tuli kehuttu ja kysytty, mutta enää hän ei näytelmää esitä. Sen sijaan Palo halusi muuttaa elämänsä suunnan ja kirjoitti kirjan.

Mies ja nainen kuvaavat videota

Stam1nan Antti Hyyrynen kuvasi Mari Perankosken kanssa joulukalenterin, jossa ei lässytetä lapsille: "Nyt ollaan asian ytimessä"

Tässä joulukalenterissa eivät seikkaile joulupukki ja tontut, vaan metsänhenki Mielikki. Hän opettaa lapsille luonnon ilmiöistä, kuten valosta.

Leea Klemola korona-ajasta: "Luonto pani meidät paikoilleen"

Näytelmäkirjailija Leea Klemola kutsuu pandemiaa paratiisiksi: "Koin sen niin, että luonto pani meidät paikoilleen"

Leea Klemola tunnetaan provosoivistakin puheenvuoroista. Nyt uuden näytelmän kantaesityksen jälkeen on aikaa pohtia esimerkiksi korona-aikaa. Hän näkee siinä paljon hyvää.

Jalmari Helanser Sisun kuvauksissa.

Toimintaelokuva Sisun kuvaukset alkoivat Lapissa

Elokuvassa mies taistelee natsien tuhopartiota vastaan Lapin erämaassa toisessa maailmansodassa.

Seurapeli-elokuvan tekijöitä punaisella matolla.

Pitkästä aikaa gaala ja pukuloistoa – näin näyttävästi Suomen elokuvakerma saapui Jussi-gaalaan

Koronan takia Jussi-gaalaa vietettiin pienimuotoisemmin kuin tavallisesti. Punaisella matolla nähtiin silti suomalaisen elokuva-alan kärkeä ykköset yllä.

Jussi-patsaita

Analyysi: Elokuvaväki kokoontuu tänä iltana kilistelemään kotimaiselle elokuvalle, vaikka salkoon pitäisi nostaa surulippu

Keskiviikkoiltana pidettävässä Jussi-gaalassa palkitaan viime vuoden parhaat elokuvat ja elokuvantekijät. Itse elokuvamarkkina oli poikkeuksellinen, kirjoittaa kulttuuritoimittaja Jonni Aromaa.

Pyörätuolissa istuva Petri Poikolainen Puoli seitsemän -ohjelmassa

"Viimeisenä iltana oli aikaa paksulle sikarille, konjakille ja uimiselle" – näyttelijä Petri Poikolaisella piti kiirettä Venetsian elokuvajuhlilla

Teemu Nikin ohjaama Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia -elokuva sai maailmanensi-iltansa Venetsian filmifestivaaleilla, jossa elokuva voitti festivaalin uuden Orizzonti Extra -kilpasarjan. Näyttelijä Petri Poikolainen esittää elokuvassa MS-tautia sairastavaa sokeaa Jaakkoa, joka tekee yksin uhkarohkean matkan rakkaansa luo.

Peter Franzén.

Peter Franzén nähdään Pölösen Hamsterina – näyttelijä esiintyy kotimaisessa tuotannossa viiden vuoden tauon jälkeen

Veikko Huovisen romaaniin perustuvan elokuvan kuvaukset alkavat syyskuun puolivälissä. Elokuva nähdään valkokankaalla vuonna 2023.

Teemu Nikin elokuva voitti Venetsian elokuvajuhlien yleisöpalkinnon

Suomalaiselokuva Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia voitti Venetsian elokuvajuhlien yleisöpalkinnon

Elokuva oli seitsemän muun elokuvan kanssa ehdolla uudessa Orizzonti Extra -kilpasarjassa.

Leena Pöysti tietää syyn sairaala- ja poliisisarjojen suosioon: "Elämän ja kuoleman kysymyksiä"

Näyttelijä Leena Pöysti poliisi- ja lääkärisarjojen suosiosta: “Elämän ja kuoleman kysymyksiä”

Leena Pöysti haluaa toimia kuvauksissa kuin oikea ammattilainen. Syke-rooliaan varten hän valmistautui näpertelemällä pihtejä autossaan ja ompelemalla tikkejä vaahtomuoviin.

Pertti Pasanen piikkilanka-aidan takana.

Pertti "Spede" Pasasesta tehdään elokuva – esiin nousee taistelu viihteen puolesta taidepiirejä vastaan

Viihteen monitaituri ja lukuisten Uuno Turhapuro -elokuvien luoja Spede Pasanen saa oman elokuvan. Näyttelijävalinnat ilmoitetaan myöhemmin.

Aake Kalliala kuvattuna Mikkelin satamassa alkusyksystä 2021

Tulevan Mielensäpahoittaja-elokuvan toinen pääroolinäyttelijä joudutaan vaihtamaan kesken kuvausten: Aake Kalliala loukkaantui, eikä pysty jatkamaan

Mikkeliläisnäyttelijä Aake Kallialan oli tarkoitus näytellä Mielensäpahoittajan veljen Tarmon rooli.

Aake Kalliala toipuu koronataudista hitaasti ja poikkeaa välillä kahvila Mikkelin satamassa.

Näyttelijä Aake Kalliala sairastui koronaan ja järkyttyi sen voimasta: “Ilman ensimmäistä rokotusta olisi tullut lähtö lasarettiin” 

Aake Kalliala sai koronatartunnan ja uupui viikoiksi sängyn pohjalle. Suosittu näyttelijä toivoo, että rokotuksen kanssa epäröivät rientäisivät heti rokotettavaksi.

Oulun kaupunginteatteri, ulkokuva

Oulun kaupunginteatteri ja Merja Larivaara tyytyvät käräjäoikeuden tuomioon sopimuskiistojensa selvittelyssä

Osapuolet ilmoittivat aluksi tyytymättömyytensä Oulun käräjäoikeuden kesäkuussa antamaan tuomioon, mutta eivät käyttäneet valitusoikeuttaan hovioikeuteen. Näin käräjäoikeuden tuomio on tullut lainvoimaiseksi.

James Bond (Daniel Craig) and Paloma (Ana de Armas) in NO TIME TO DIE an EON Productions and Metro Goldwyn Mayer Studios film Credit: Nicola Dove © 2020 DANJAQ, LLC AND MGM. ALL RIGHTS RESERVED.

Tässä viisi elokuvaa, joista puhutaan syksyllä – Daniel Craig jättää jäähyväiset Bondina

Elokuvasyksyn alku menee suman purussa. Suurin osa ensi-iltaelokuvista on odottanut hyllyllä koronarajoitusten hellittämistä. Jutussa mainittujen elokuvien ensi-illat voivat muuttua.

Hämeenlinnan teatterin johtaja ulkona.

Teatterinjohtaja Kari-Pekka Toivonen on tyytyväinen, että teatterit on vihdoin mainittu: "Toivoisin nopeita ratkaisuja"

Teatterialan edustajat vaativat kahden metrin turvaväleistä luopumista teattereiden katsomoissa ja koronapassin käyttöönottoa mahdollisimman pian. Hämeenlinnan Teatterissa syksyn harjoitukset aloitetaan varovaisen toiveikkaissa tunnelmissa.

Teatteriryhmän mielenilmaus Etelä-Suomen aluehallintovirasto edessä Pasilassa. Esittivät teoksen seitsemälle katsojalle.

Näyttelijät tulistuivat ammattiliittonsa aikeelle perua Avi-kantelu, nyt liitto pohtii asiaa uudelleen – "Kulttuuriala on ollut liian kiltti"

Jäseniltä tulleen voimakkaan kritiikin vuoksi Näyttelijäliiton hallitus pohtii kantelun tekemistä uudelleen maanantaina ylimääräisessä kokouksessa, kertoo liiton puheenjohtaja Risto Autio.

Kaikki synnit-sarjan näyttelijät Johannes Holopainen ja Maria Sid.

Kaikki synnit palaa kolmannella kaudella nykyhetkeen murhatutkimuksissa kuvitteellisen Varjakan kunnan alueella

Suositun tv-sarjan Kaikki synnit kolmatta kautta aletaan kuvata heinäkuun lopulla Oulun seudulla. Tulevan kauden tapahtumat sijoittuvat nykyaikaan, kun sarjan ensimmäisen kaudella tutkittiin murhaa ajallisesti viisi vuotta sitten. Kakkoskaudella palattiin vuosituhannen vaihteeseen.

Oulun kaupungin teatteri, ulkokuva

Oulun kaupunginteatteri joutuu maksamaan korvauksia näyttelijä Merja Larivaaralle – aviomiehen kanssa tehty ohjaajasopimus oli sitova

Merja Larivaaran ja Oulun teatterin välinen riita koskee kolmen vuoden takaisia tapahtumia, kun Larivaara teki ohjaajasopimuksen taiteellisena johtajana toimineen miehensä Kari-Pekka Toivosen kanssa. Teatteri ei kuitenkaan hyväksynyt sopimusta.

Toni K. Laine, Inari

Anár birgii bures gieldalihtu čielggadeamis – gieldalaččat luhttet luohttámušolbmuide ja giitalit soabalaš áššiid dikšuma

Suoma gieldalihtu čielggadeami mielde Anára gielddas lea buorre vuoigŋa áššemeannudeami oktavuođas. Gieldalaččain lea maid stuorra luohttámuš gieldda njunnošiidda.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle