Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

New format pushes taxpayers to file annual returns online

The Finnish Tax Administration has renewed its pre-completed tax return, mailed annually to Finnish taxpayers in late March or early April.

Tuesday's papers: Rural flight, paperless banking and food wars

Sinking property values, the end of paper banking codes and German discounter Lidl continues to challenge Finnish supermarkets.

Torstai 30.11.2017 (radio)

Oikeus on määrännyt, että uusnatsien järjestö pitää lopettaa. Suurin osa suomalaisista haluaa, että Sauli Niinistö jatkaa presidenttinä. Helsingin kaupunki parantaa paperittomien terveyspalveluja. Perjantaina kaikissa autoissa pitää jo olla talvirenkaat.

Consumers' Union: Printed bills should not cost extra

The Consumers' Union of Finland NGO says that it is wrong for companies to charge customers extra for a bill printed out on paper. The union has demanded that consumer protection laws be changed so that paper-based bills would - like their electronic-based bill counterparts - be required to be free of charge.

Perjantai 16.12.2016 (radio)

Paperittomalla on oikeus tukeen. Syyrian Itä-Aleppon evakuoiminen keskeytetty. USA uhkaa Venäjää vastatoimilla tietomurtojen takia.  Irakilaismiehet tuomittiin taposta. Suomessa tuhlataan maltilla jouluna.

Keskiviikko 30.11.2016 (radio)

Pääministeri sanoo, että hän ei yrittänyt vaikuttaa Ylen uutisointiin. Paperittomien tuesta ei päätöstä. Syyriassa väki pakenee Itä-Alepposta. Poliisi epäilee, että kolme tyttöä suunnitteli kouluhyökkäystä. Istuminen heikentää koulumenestystä.

Kunnat ja kirkko odottavat linjauksia paperittomien toimeentulon järjestämisestä – "Tarvitsemme selkeämpiä ohjeistuksia"

Sisäministeri Paula Risikon (kok.) mukaan ministerityöryhmän päätökset tyssäsivät sosiaali- ja terveysministeriöön.

Paperittomien majoittaminen: kirkon velvollisuus vai liikaa hyväntahtoisuutta?

Useat seurakunnat ovat päättäneet auttaa ja majoittaa ilman lupaa Suomessa oleskelevia. A-studio: Talkin keskustelussa nostettiin esiin ihmisten hätään vastaaminen, mutta myös huolia järjestelmän hyväksikäyttämisestä.

Tiistai 22.11.2016 (tv)

Työttömyys vähenee. Huumekuskeja paljon liikenteessä. Kirkko avaa ovet paperittomille ihmisille. Delfiinit voivat hyvin Kreikassa. Sää on etelässä lämmintä.

Meksiko kehottaa siirtolaisia pysymään rauhallisina

Meksiko hallitus on alkanut turvata ja puolustaa Yhdysvalloissa olevia maansa kansalaisia. Heitä myös varoitetaan siitä, mitä saattaa olla edessä helmikuussa.

Maanantai 31.10.2016 (tv)

Tietokirjojen Finlandia-ehdokkaat. Tuhannet lapset käyvät parakkikoulua eri puolilla Suomea. Ruotsissa on muutaman vuoden päästä ehkä kymmeniätuhansia paperittomia ihmisiä. Italiassa oli taas viikonloppuna maanjäristys. Sää kylmenee.

Ruotsin hallitus haluaa eroon paperittomista – poliisi ratsaamaan työpaikkoja

Ruotsissa paperittomien määrän arvioidaan nousevan useaan kymmeneen tuhanteen lähivuosina. Karkotusta pelkäävät hakevat turvaa muun muassa kirkoista.

Keskiviikko 14.9.2016 (radio)

Maahanmuuttajien työtilanne on parantunut. Helsinki on maailman 3. paras kaupunki asua. Kunnat miettivät, miten esiopetus järjestetään, kun osa lapsista on päiväkodissa yöllä. Poliisi arvioi, että paperittomien ihmisten määrä Suomessa kasvaa. Auton älyavain on hyvä säilyttää jääkaapissa.

Keskiviikko 14.9.2016 (tv)

Kunnat miettivät, miten esiopetus järjestetään, kun osa lapsista on päiväkodissa yöllä. Poliisi arvioi, että paperittomien ihmisten määrä Suomessa kasvaa. Monet alle 18-vuotiaat turvapaikanhakijat odottavat turvapaikkapäätöstä. Auton älyavain on hyvä säilyttää jääkaapissa.

Nerg: Emme halua, että Suomeen syntyy paperittomien yhteisö

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nergin mukaan Suomi pyrkii kannustamaan irakilaisia palaamaan vapaaehtoisen paluun kautta. Suomella ja Irakilla ei ole niin sanottua pakkopalautussopimusta.

Paperiton ambulanssi vähentää paperisotaa ja parantaa potilaiden turvallisuutta hälytystehtävissä

Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen ambulansseissa on luovuttu lähes kokonaan paperitöistä. Nyt potilaan tiedot kirjataan suoraan kannettavalle tietokoneelle, mutta sairaalaa varten ne pitää vielä toimittaa paperilla. Ensihoitajien mukaan uusi järjestelmä vähentää virheiden mahdollisuutta potilastyössä.

Paperit, mapit ja muu tavara – siivoatpa konttorissa tai kotona, huomaa muutama asia!

Pyrkimys paperittomaan konttoriin on ollut iskulauseena jo vuosien ajan. Silti silti työpaikalla ja kotona saattaa kaapeissa ja hyllyissa olla tavaraa, josta pitäisi päästä eroon.Täytyykö tavarat lajitella? – Kyllä, kaikella on loppusjoituspaikkansa, sanoo asiantuntija.

Hyvästit pölyisille mapeille – sähköisyyteen siirtyminen vaatii koko työporukan panosta

Papereita pyörittelevät virkamiehet ovat pian olla historiaa. Papereiden pyörittely tulee tapahtumaan yhdellä ruudulla sähköisesti.

Ennakkoluuloja ja tiedonpuutetta – paperittomien klinikka voisi hoitaa enemmänkin potilaita

Global Clinic aloitti Tampereella vuoden alussa, ja yksi sen vapaaehtoisista lääkäreistä on Maija Kajan. Hän sanoo, että toistaiseksi klinikalla on ollut melkeinpä enemmän henkilökuntaa kuin potilaita. Tieto ei kulje niille, jotka klinikan palveluja todella tarvitsisivat. Toisaalta Kajan haluaa saada suomalaiset uskomaan, ettei paperittomille annettu terveydenhuolto houkuttele tänne väkeä.

Kirjanpitoa ilman paperikuitteja – yllättävän harva yrittäjä hyödyntää mobiilipalveluita

Paperien kanssa puuhastelun väheneminen helpottaa ja nopeuttaa muun muassa tilinpäätösten valmistumista. Tästä huolimatta vain pieni osa yrittäjistä on lähtenyt mukaan paperittomaan kirjanpitoon.

Uusi väliinputoajien ryhmä syntymässä – osaa turvapaikanhakijoista ei pystytä poistamaan maasta

Irak ei hyväksy pakkopalautuksia. Näin ollen kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita irakilaisia turvapaikanhakijoita ei voida poistaa maasta, jos he eivät itse halua lähteä.

Asiantuntijat: Seksin ostamisen lakiuudistuksesta ei ole ollut mitään hyötyä

Viime kesänä kiristettiin lakia seksin ostamisen rangaistavuuden osalta. Vajaan vuoden voimassa olleen lain mukaan ostajaa voidaan rangaista, vaikka hän ei tietäisi osallistuvansa ihmiskauppaan tai parittamiseen. Asiantuntijan ja poliisin mukaan laista ei ole ollut mitään hyötyä.

Video: Libya esti pakolaisten pääsyn Eurooppaan

Libyan turvallisuusjoukot esittelivät voimaansa näyttävissä ratsioissa, joissa pidätettiin yli 200 laittomasti Eurooppaan pyrkivää ihmistä.

Paperittomien terveydenhuolto täyttymässä kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista

Vapaaehtoisvoimin toimiva Global Clinic tarjoaa terveydenhoitopalveluita paperittomille sekä sosiaaliturvan piiriin kuulumattomille ulkomaalaisille. Turussa odotetaan kävijämäärien vähintään tuplaantuvan. Tänä vuonna klinikalle on kertynyt 50 asiakaskäyntiä.

Romaninaisia taas yhdistyksen tiloissa pakkasia paossa

Naisasialiitto Unionin mukaan Helsingin hätämajoituksesta ei ole naisille apua. Ehtona kaupungin hätämajoitukseen pääsylle on lähteminen pois Suomesta.

Ihmiskaupan uusi ilmiö Suomessa: naisia pakotetaan lumeavioliitolla kotiorjiksi

Lumeavioliitot ovat nousseet uudeksi ihmiskaupan muodoksi myös Suomessa pakkotyön ja seksiorjuuden rinnalle. Maassamme autetaan tällä hetkellä lähes sataa ihmiskaupan uhria.

Satoja turvapaikanhakijoita ei saada heti rekisteriin

Kaikkia turvapaikanhakijoita ei saada rekisteröityä heti heidän saavuttuaan Suomeen. Poliisin mukaan sadat ihmiset ilmoittautuvat itse lähimmälle poliisilaitokselle. Viranomaisten mukaan kyse on Suomessa jo oleskelevista henkilöistä, sillä vilkkaimmatkin pakolaisreitit maahamme ovat jo rajatiukennusten vuoksi viime kuukausina hiipuneet.

Paperittomien klinikka valmistautuu asiakasmäärien kasvuun – toistaiseksi hiljaista Tampereella

Tammikuun lopussa avatun klinikan asiakkaaksi on löytänyt vasta muutama Tampereen alueella oleskeleva paperiton. Paperittomien klinikan vapaaehtoistilanne on melko hyvä.

Turvapaikanhakijoiden työnhaku pitkittyy Maahanmuuttoviraston ruuhkien takia

Turvapaikanhakijoiden työoikeustodistusten käsittely on ruuhkautunut Maahanmuuttovirastossa. Todistuspyyntöjä on tullut niin paljon, että todistusta joutuu odottamaan kaksi kuukautta. Ilman papereita maahan tullut turvapaikanhakija voi hakeutua työmarkkinoille oltuaan maassa puoli vuotta.

Lakimuutos tekeillä: Turvapaikanhakijalle asumispakko vastaanottokeskukseen

Valmisteilla oleva lakimuutos mahdollistaisi maasta poistettavan turvapaikanhakijan määräämisen tiettyyn vastaanottokeskukseen. Lakimuutos tarvitaan korkeamman kontrollin vastaanottokeskusten – eli niin sanottujen palautuskeskusten – turvaamistoimia varten.

Suomessa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista 30–40 prosenttia katoaa

Suomi palauttaa turvapaikkaa vaille jääneitä tehokkaammin kuin muut EU-maat. Silti osa turvapaikanhakijoista jää maahan laittomasti. Ilmiöön liittyy riskejä, sillä he syrjäytyvät helposti ja voivat ajautua tekemään rikoksia elääkseen, todetaan Poliisihallituksesta.

Sisäministeriön Nerg: Noin puolet Suomeen tulleista turvapaikanhakijoista palautetaan

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg uskoo, että puolet Suomeen viime vuonna tulleista noin 32 000 turvapaikanhakijasta saa kielteisen päätöksen ja palautetaan. Suomessa oleskelee Nergin mukaan satoja paperittomia, kun Ruotsissa vastaava luku on tuhansia.

Raja-asukkaiden on syytä pitää auton paperit visusti mukana – ilman voi napsahtaa sakko

Marraskuun puolivälistä lähtien auton rekisteriotetta ei ole enää tarvinnut tulostaa mukaan – paitsi raja-alueella, missä ihmiset autoilevat maasta toiseen lähes päivittäin. Rajanylityksessä papereita vielä tarvitaan, sillä ilman niitä voi saada sakot.

Potilasturvallisuus ja tietoturva rajoittavat sähköisiä terveyspalveluita

Kankeus sähköisessä sote-asioiden hoitamisessa voi hankaloittaa potilaan asioimista. Kainuussa on käytössä Omasote-palvelu, jossa voi varata laboratorioajan, mutta omia sairaskertomuksia sitä kautta ei kuitenkaan näe.

Yhdysvaltoihin virtaa siirtolaisia Väli-Amerikasta – paperittomien kohtelusta kiistaa

Väli-Amerikan maista Yhdysvaltoihin pyrkivien siirtolaisten määrä on kasvanut merkittävästi viime vuoden lopulla, kertoo uutistoimisto Reuters. Yhdysvallat on tehostanut laittomasti maassa oleskelevien karkotusta.

Ruotsin arkkipiispa tuomitsee turvapaikkapolitiikan kiristykset: Jeesuskin oli pakolainen

Ruotsi on ensimmäinen EU-maa, joka estää paperittomien turvapaikanhakijoiden pääsyn maahan hakemaan turvapaikkaa.

Sisäministeriö: Paperittoman turvapaikanhakijan "äärimmäisen vaikeaa" päästä Suomeen

Turvapaikanhakijoiden kulku laivayhtiö Finnlinesin reitillä Travemündestä Suomeen loppui joulun pyhinä kuin seinään. Laivayhtiö vaatii sisäministeriön ohjeistamana kaikilta matkustajilta passin lisäksi myös muut matkustusasiakirjat, kuten viisumin tai oleskeluluvan. Paperittoman on nyt liki mahdoton päästä Suomeen.

Kielteisten turvapaikkapäätösten jäljet alkavat näkyä – paperittomille avautuu klinikka Tampereella

Viime aikoina etenkin Helsingin Global Clinicillä on ollut erittäin vilkasta. Paperittomien siirtolaisten määrän kasvanee myös Tampereella, kun nyt vastaanottokeskuksissa asuvat turvapaikanhakijat alkavat saada kielteisiä päätöksiä.

Yhä useammat paperittomat tarvitsevat hoitoa ensi vuonna – paperittomien klinikka voi natista liitoksistaan

Helsingin paperittomien klinikka kertoo jo nyt toimivansa resurssiensa äärirajoilla. Suomeen tänä vuonna saapuneet kymmenet tuhannet turvapaikanhakijat saavat turvapaikkapäätöksensä ensi vuoden kuluessa, ja kielteisen päätöksen saaneista tuhansien arvioidaan jäävän Suomeen.

Paperittomien maahantulijoiden terveydenhoitoesityksen kaatanut Kari Rajamäki: "Kiitoksia sataa nyt joka puolelta"

Ex-kansanedustaja muistuttaa, että ilmaisen terveydenhuollon laajentaminen kaikille laittomasti maassa oleville tai tänne tuleville olisi muodostanut Suomelle vetovoimatekijän, jonka seuraukset olisivat olleet hirvittävät.

Amerikkalainen vatulointi ja miljardin taalan sähköinen lomake

Kaikkialla maailmassa on ikuisuusurakoita, jotka eivät valmistu ajallaan tai tuskin koskaan. Urakoita, joita kukaan ei tohdi lopettaa, koska kaikki on jo maksanut niin paljon. Pahin tilanne on, kun päättäjän arvovalta ei kestä tuhoon tuomitun hankkeen pysäyttämistä.

EU alkaa etsiä kolmen miljardin tukea Turkin pakolaisleireille - Suomen laskennallinen osuus 36 miljoonaa

Turkin avusta yritetään päättää jo tänä vuonna. EU-maat haluavat Turkin pitävän maassa jo nyt olevat 2,2 miljoonaa pakolaista poissa Euroopasta. Komission laskelmassa Suomen osuus olisi 36 miljoonaa.

Moni irakilainen turvapaikanhakija palaa takaisin

Viisikymmentä irakilaista turvapaikanhakijaa päivässä on lähdössä takaisin kotimaahansa. Samaan aikaan Tornioon saapuu afgaaneja.

Tutkija: Syntymässä uusi paperittomien ryhmä

Tutkijan mukaan esimerkiksi irakilainen turvapaikanhakija voi päätyä paperittomaksi ja tulottomaksi kadulle, sillä häntä ei voida kielteisen päätöksen jälkeen poistaa maasta. Moni lähtee matkaan väärin odotuksin, tutkija kannattaisikin humanitäärisen viisumin myöntämistä, jolloin ihmiset voisivat itse arvioida omia mahdollisuuksiaan elää uudessa maassa.

Pakolaiskriisi saattaa lisätä paperittomien määrää myös Suomessa – tosin routa ajaa osan pois, jos sukulaisia ei ole

Paperittomien klinkalla odotetaan potilaiden lisääntyvän: lain mukaan terveyskeskusten ei tarvitse hoitaa paperittomia, jos kyseessä ei ole hätätapaus. Pimeiden töiden tekeminen polkuhinnalla voi olla joillekin elinehto.

Orpo Ruotsin päätöksestä: "Tämä on hyvä uutinen"

Sisäministeri Petteri Orpo sanoo Suomen saaneen vahvistuksen sille, että Ruotsi tiukentaa ulkomaalaisvalvontaa. Lähtöoletus on, että Ruotsin päätös vähentää Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden määrää jonkin verran, hän kertoo.

Olli Rehn: Turvapaikanhakijoiden karenssia lyhennettävä

Tällä hetkellä karenssi on kolme kuukautta niillä henkilöillä, joilla on henkilöllisyyspaperit, paperittomilla se on kuusi kuukautta.

Luvattoman maahanmuuttajan tunnistaminen on mahdoton tehtävä

Turvapaikanhakijoiden joukossa voi olla myös luvattomia maahanmuuttajia. Poliisi on toivonut vinkkejä heistä. Kadunkulkijan on kuitenkin vaikea erottaa, kenellä on luvat kunnossa. Salapoliisiksi ei kannata ryhtyä.

Maasta poistamiseen haetaan vauhtia "yhden kosketuksen taktiikalla"

Suomesta on käännytetty tänä vuonna yli 3 000 ihmistä. Tahti on ollut hieman rivakampaa kuin viime vuonna samaan aikaan. Viranomaiset ponnistelevat kuumeisesti maasta poistamisten nopeuttamiseksi kun turvapaikanhakijoiden määrä kasvaa.

A2 Pakolais-ilta haastaa: Palkkaa pakolainen!

A2 Pakolais-ilta aloittaa kampanjan, jossa haastetaan yrittäjät ja yritykset palkkaamaan pakolaisia. Tule mukaan!

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle