Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Työntekijä nukkuu sohvalla.

“Kukaan ei tarvitse työpanostani enkä ole osa mitään tiimiä” – kolmannes asiantuntijatehtävissä työskentelevistä kokee työyksinäisyyttä

Työyksinäisyys on yhteydessä moniin ikäviin vaikutuksiin: työnteko takkuaa, työn imu on heikompi ja työuupumus uhkaa. Yksinäisyyden kokemus voi myös saada työntekijän vaihtamaan työpaikkaa.

Nainen ja mies ovat ovensuussa. Oven yläpuolella lukee Winnova.

Kuusi vinkkiä työnjohdolle: Sote-ammattilaiset kertovat, miten työpaikan arki rullaa sujuvammin

Työntekijöiden jaksaminen on ikuisuusaihe sosiaali- ja terveydenhuollossa. Onkin terveellistä välillä kuunnella työstään tykkääviä esihenkilöitä, joilla on paloa myös jatkuvaan oppimiseen.

Viimeinen sana ohjelma, vieraana Maria Pettersson. 23.4.2021.

Kilpailu työpaikoista nostaa kynnystä ilmoittaa häirinnästä media-alalla – Journalisti-lehden päätoimittaja on ylpeä nykyopiskelijoista

Viisi vuotta sitten media-alalla tehdyn kyselyn mukaan häiritsijä on useimmiten oma työkaveri. Suurin osa häirinnän kohteista ei tee asialle mitään.

Viisi ihmistä istuu pöydän ympärillä kannettavat tietokoneet edessään.

Työelämä muuttuu nyt Ranskassa vauhdilla, mutta punaviinistä ja pitkästä lounaasta työkaverien kanssa ei edelleenkään tingitä

Korona-aika pakotti ranskalaisyritykset muuttumaan. Myös nuori sukupolvi määrittää ranskalaista työelämää uudelleen.

Tommi Ursinius katsoo kameraan kotipihallaan, takki päällä, silmälasit, lyhyet ruskeat hiukset, talo näkyy taustalla, lunta.

Pomo tuli kotiin kylään ja antoi potkut – juuri sitä Tommi Ursinius oli toivonutkin

Työpaikan menettäminen voi vertautua elämän muihin suuriin kriiseihin, avioeroon tai läheisen menettämiseen. Potkuista voi kuitenkin selvitä jaloilleen. Kysyimme muistoja irtisanomistilanteista. Yli 150 ihmistä halusi kertoa kokemuksensa.

Työntekijä Nokian toimistolla Tampereen Hatanpäällä.

Osa suomalaisyhtiöistä luopui kokonaan toimistopäiviä koskevista yhtiötason linjauksista – toiset luottavat kiintiöihin

Yhtiöissä uskotaan tiimikohtaiseen sopimiseen etä- ja lähityön käytännöissä. Joustavaa työntekoa pidetään valttina työmarkkinoilla.

Kasvokuva Samu Mäenpäästä.

Nuoret kokevat hymyemojin passiivis-aggressiivisena – testaa, käytätkö emojeja kuten zoomeri vai millenniaali

Työelämässä laaditaan ohjeita emojien käytöstä, koska monitulkintaiset symbolit ymmärretään helposti väärin.

Iso joukko  erilaisia tunteita ilmaisevia emojeita.

Oletko kokenut työkavereidesi käyttämät emojit epäasiallisena? Kerro Ylelle, teemme juttua

Ihmiset tulkitsevat emojien merkitykset eri tavoin. Siksi emojien käyttö voi aiheuttaa väärinkäsityksiä työyhteisön sisällä.

Eija Alakangas seisoo koristepolkupyörän edessä, pitää oikealla kädellä kiinni ohjaustangosta ja hymyilee.

Kun työntekijä jää eläkkeelle, hiljainen tieto monesti katoaa – moni ammattilainen tahtoisi jakaa tietojaan ennen eläkekahveja

Eläkkeelle lähteminen on suuri muutos ihmiselle, mutta myös työyhteisölle. Asiantuntijan mukaan työpaikoilla olisi hyvä olla kirjalliset ohjeet, kuinka eläköitymistilanne hoidetaan.

Tyttö kulkee käytävällä

Viivi, 21, suljettiin ulkopuolelle ja Nooralle, 29, ei aina viitsitty edes puhua – iso osa alle 30-vuotiaista kokee työyhteisössä yksinäisyyttä

Yksinäisyys töissä on nuorilla yleisempää kuin muilla. Sosiaalista ulossulkemista on kokenut alle kolmekymppisistä lähes kolmannes. Työelämän alkuvaiheessa oleville kokemukset voivat jättää ikävät jäljet.

Etäkokous.

Ylistetyn etätyön varjopuolet alkavat nyt paljastua: Urakehitys tökkii, teams-kilot kertyvät ja erakoituminen uhkaa

Etätyön negatiiviset puolet ovat alkaneet tulla näkyviin alkuinnostuksen laannuttua. Koronapandemia on ajanut lukuisat suomalaiset hoitamaan työnsä kodeissaan.

Höstlig vy över Borgå.

Porvoolaisen perheen kuolemantapaukset järkyttivät uhrin työyhteisöä: Hän oli iloinen ja valoisa persoona, kertoo työkaveri

Itä-Uudenmaan kriisipäivystys on antanut tukea kuolemantapauksista järkyttyneille heti viime torstaista lähtien. Henkirikoksen uhriksi joutuneen naisen työpaikalla kriisiapua on ollut tarjolla ympäri vuorokauden.

Anukatariina Saloheimo vaaleassa jakkupuvussa ja helmet kaulalla.

Vitsailua, epäasiallista kieltä, hankaluuksia henkilökorttien kanssa – transihmisiä syrjitään yhä työpaikoilla

Noin 44 prosenttia sukupuolivähemmistöihin kuuluvista kertoi työkavereiden syrjinnästä tuoreessa kyselyssä. Kannustavat kommentit ovat lisääntyneet.

Avotoimistomaisema.

Aivot ovat taas uudessa tilanteessa, kun lähityökin on mahdollista – nämä neljä asiaa kannattaa huomioida nyt

Työpaikan kevyitä keskusteluitakin opetellaan nyt uudestaan. Aivotutkijan mukaan sillä on ollut hintansa, että työkaverit eivät ole nähneet toisiaan kasvotusten.

Laura Kupari

Laura Kupari istui baarissa ja mietti, voiko pomon tarjoamasta shotista kieltäytyä – työpaikkojen alkoholikulttuuri voi ajaa ikäviin tilanteisiin

Työyhteisön alkoholikulttuurilla voi olla epäsuotuisia vaikutuksia ihmisiin, jotka eivät halua käyttää alkoholia tai joille alkoholin käyttö on ongelma.

Pelastajan kypärä paloauton lattialla.

Yle investigation uncovers widespread sexual harassment within emergency services sector

According to the Interior Ministry and the sector's two main organisations, an overhaul of the working culture within the sector is required to tackle the issue.

Vaaleahiuksinen ja valkopaitainen nainen hymyilee kameralle toimiston käytävällä.

Tamperelaisessa it-firmassa 65 prosenttia haluaa jatkaa pääosin etänä – lähitöissä mietitään jo back to office -bileitä

Kollegoiden näkemistä kasvokkain on odotettu koronaepidemian aikana pitkään niissä työpaikoissa, joissa on voitu tehdä etätöitä.

Susanna Nipuli ja Anna Valkonen istuvat vierekkäin sohvalla Malskin tiloissa Lahdessa.

Työpaikoilla varaudutaan etäsuositusten loppumiseen – Anna Valkonen palasi toimistolle ensimmäisten joukossa: "sitä ihan liikuttui"

Työpaikoilla pohditaan uusia toimintatapoja, sillä työntekijät haluavat nyt vaikuttaa siihen, missä työnsä tekevät. Työelämäpsykologi muistuttaa, että tottuminen uuteen arkeen voi viedä aikaa.

Jyri Pulkkinen ja MIkko "Peltsi"Peltola Tammelassa Saaren kansanpuistossa MetsäHUB-tapahtumassa.

Metsä voi lisätä toimistotyöläisen työhyvinvointia: "Ulkona työskennellessä saattaa oppia työkaveristakin jotain uusia puolia"

Tammelan kunta järjesti neljättä kertaa MetsäHUB-tapahtuman. Viitisenkymmentä toimistotyöntekijää kokoontui Saaren kansanpuistoon läppäreineen. Päivän luennoilla pohdittiin erityisesti työhyvinvointia.

Opiskelija Maria Filippenkova tekee etätöitä ensimmäistä kertaa oman alan töissä.

Ensimmäinen oman alan työpaikka on käännekohta, ja monen ura alkaa nyt etänä – tämä aika on kerryttänyt uusia työelämätaitoja, sanoo tutkija

Työuran parina ensimmäisenä vuotena työhyvinvointi heittelee tutkimusten mukaan rajusti. Etäaikana uransa aloittavilla nuorilla perehdytyksen merkitys ja työelämään sitoutuminen korostuvat.

Kannuksen rautatieasema.

Oikeus: Työnantaja sai purkaa pelastustoimen laiminlyönnistä tuomitun miehen työsuhteen – mies oli paikalla, kun hänen veljensä pahoinpiteli yhteisen työkaverin, joka kuoli myöhemmin

Kannuksessa vuoden 2018 pikkujoulujuhlat päättyivät yhden työntekijän kuolemaan ja kahden tuomioon. Tuomituista toinen piti työsuhteensa purkua perusteettomana, mutta oikeus katsoi toisin. Työoikeuden emeritusprofessorin mukaan tapaus on harvinainen.

Postinkantaja Hameed Shinwari jakokierroksella Länsi-Pakilassa, Helsinki, 21.5.2021.

Helsinkiläinen Hameed teki Erasmus-vaihtonsa Peugeot'n autokorjaamolla Ranskassa – EU tuplaa Erasmus-ohjelman rahoituksen, ja kaikki ovat tyytyväisiä

Erasmus mielletään yliopistovaihdoksi, mutta vaihtoon lähtee yhä enemmän kokkeja ja autokorjaajia, ja nyt myös aikuisopiskelijoita.

Raiteet Kannuksen rautatieaseman edustalla.

Mies pahoinpiteli työkaverinsa, joka kuoli myöhemmin, ja veli sai tuomion pelastustoimen laiminlyönnistä – nyt oikeus pohtii, saiko veljen työsopimuksen purkaa

Mies korostaa, ettei oikeuden mukaan osallistunut pahoinpitelyyn ja katsoo menettäneensä työnsä veljensä teon vuoksi. Työnantajan mukaan työkaverin kuolemaan johtaneessa tapahtumassa mukanaolo on vienyt luottamuksen.

Etätyö videoneuvottelu Google meetsillä

Etätyössä pitäisi tietoisesti panostaa kommunikointiin

Työpaikan ristiriitatilanteet voivat jopa pahentua, jos niitä selvitellään etäyhteyksien kautta.

Kaius Lapinleimu Pinja Tokoi

Kaius hautasi vanhan nimensä ja Pirjosta tuli Pinja – tuhannet suomalaiset vaihtavat etunimensä, kysyimme kahdelta heistä, miksi

Useimmiten nimen vaihtoon liittyy käytännölliset syyt. Oli syy mikä tahansa, on etunimellä valtava merkitys identiteetille.

Reetta Räty

Reetta Rädyn kolumni: Miten voi olla näin ikävä tyhjänpäiväistä juttelua!

Ei eristyksissä eläminen ole mikään pikkujuttu, vaan pahin rangaistus, jonka toiselle voi langettaa, kirjoittaa Reetta Räty.

Juvalainen Anna-Mari Hangas-Tuovinen työskentelee kotiinsa rakennetussa työhuoneessa.

Etätyön kuormittavuudesta kaivataan lisää tietoa – konkarin neuvo: “Välillä on tehtävä lumitöitä ja kannettava takkapuut”

Arviolta miljoonaa suomalaista paiskii etätöitä, mutta sen vaikutuksista tiedetään vielä melko vähän.

Etätyöntekijä tekee töitä.

Sadat suomalaiset kertovat, että heitä on ilman syytä kielletty siirtymästä etätöihin: "30 aikuista istuu ripirinnan ja useat ilman maskeja"

Yle keräsi verkossa kokemuksia työskentelystä korona-aikana. Yli puolet vastaajista haluaisi etätöihin, mutta jotkut etätyöläisistä kaipaavat jo takaisin toimistolle.

kuvakombo etätyö

Vuosi etätöissä mullisti elämän: pomoja katosi, mutta sitten osa oppi, että työntekijöitä ei tarvitse aina vahtia kello kädessä

Yle kysyi lukijoiden kokemuksia etätöistä: osa koki jääneensä täysin yksin. Moni taas nauttii, kun pomot ja hankalat työkaverit eivät häiritse.

Painavaa taidekirjaa käytetään jalkapainona taukojumpassa kotona.

Etätöitä on jatkunut vuosi, kysyimme aivotutkijalta 5 kysymystä vaikutuksista: Eristäytyminen on aivojen kannalta puutostila

Kerro meille, miten etätyö on vaikuttanut sosiaalisiin suhteisiisi ja työpaikan johtamiseen.

Tietokirjailija,työpsykologian tohtori Helena Åhman Puoli seitsemän -ohjelmassa

Työpsykologian tohtorin muistisääntö hyvään keskusteluun painetilanteessa: Menee aika hyvin, kun nämä kaksi asiaa pysyvät yhtä aikaa läsnä

Helena Åhmanin mukaan tärkeintä hankalissa keskustelutilanteissa on säilyttää suoruuden ja myötätunnon tasapaino.

Kati Kelola, Yle, 27.09.2019

Kati Kelolan kolumni: Meidän pitää vaalia paikkoja, joissa voimme tavata

Vain kohtaamalla ihmisiä eri taustoista, voimme pysyä kiinni todellisuudessa ja estää vihaa nousemasta, kirjoittaa Kati Kelola. Kolumnin voi myös kuunnella.

Change Lingerien alusvaatteita.

Laukkujen penkomista, transasiakkaiden syrjintää ja tuhansien eurojen palkkasaatavia – MOT:n juttu alusvaateketjun ongelmista sai kymmenet kertomaan uusista epäkohdista

Yritys sanoo olevansa kiitollinen saamastaan palautteesta, mutta ei halunnut kommentoida ”kuulopuheita”.

Etätyöntekijä tekee töitä.

Tutkimus: Yksinäinen puurtaminen etätöissä alkanut kaihertaa suomalaisia – kokoukset liian organisoituja ja spontaanius puuttuu

Tutkimuksessa nousi esiin, että kuormittavuuden tunne töissä on lisääntynyt korona-aikana.

Kolumnisti Johanna Malinen

Johanna Malisen kolumni: Tunnollisuus ja kiltteys ovat supervoimia, mutta silti kympin tytöistä puhutaan alentavasti

Koulussa menestyviä tyttöjä tulisi kannustaa lempeästi tavoittelemaan unelmiaan, ei kohdella kuin helposti särkyviä lasiesineitä, kirjoittaa Johanna Malinen.

Pukkaako stressi päälle? Katso neljä vinkkiä rentoutumiseen

Nuori sairaanhoitaja uupui, mutta palasi sairaalaan muuttuneena ihmisenä keskelle koronaepidemiaa: "Olkaa kiitollisia, kun olen täällä töissä"

Tehyn mukaan koko hoitoala on kriisissä. Laakson sairaalassa työhyvinvointia parannetaan pienillä asioilla.

Pitääkö työpaikalla piilottaa tunteet?

Ylen aamu tänään: Uusi tutkimus keskittyi tunneälyyn töissä – mitä hyötyä tunteista on työpaikalla? Katso lähetys tästä

Suositus maskien käytöstä laajenee. Perttu Pölösen mielestä kaikkien on syytä tuntea oma tarinansa.

Liisa Ronkainen

Joka viides häpeää omaa työssä suoriutumistaan – Liisa Ronkainen pelkää olevansa huono työntekijä ja miettii mokiaan vielä vuosienkin päästä

Kun oma työssä suoriutuminen hävettää, tavallisin syy on Ylen kyselytutkimuksen mukaan oman työn jäljen vertailu työkavereiden suorituksiin.

Tommi Kinnunen

Tommi Kinnusen kolumni: Miten varmistetaan oikeus turvalliseen kouluympäristöön?

Poliisi ja sosiaalityöntekijät täytyy kytkeä voimakkaammin kouluväkivallan ja sen seurausten selvittämiseen, kirjoittaa opettaja Tommi Kinnunen.

Lähikuva: mies kirjoittaa kannettavalla tietokoneella.

Hallituksen etätyösuositus päättyi: Imatra ei pura vielä suositusta, mutta Lappeenranta suuntaa kohti normaalia

Hallituksen suositus etätyön tekemisestä päättyi viikonloppuna, mutta Imatran kaupunki jatkaa etätyösuositusta. Lappeenranta menee jo vahvemmin kohti normaalia, mutta etätöitä suositellaan edelleen niille, jotka niitä voivat tehdä.

Retrieverin media-analyysipäällikkö Sanna Kranjc

Siirtyminen lomalta töihin voi olla nyt tavallista vaikeampaa – Sanna Kranjc: Vasta toimistolle palaaminen tuntui töihinpaluulta

Osalle etätyö sopii hyvin, mutta sillä, ettei tapaa työkavereita kasvokkain, voi olla myös kielteisiä vaikutuksia.

Venla Salomaa pöydän ääressä.

Venla Salomaa ei ole vieläkään tavannut kaikkia työkavereitaan, sillä kesätyötkin tehdään kotikonttorilta – Akava: Verkostoituminen ja perehdytys vaakalaudalla

Korkeakoulutettujen Akava on huolissaan, saavatko kesätyöläiset kunnollista perehdytystä etätöiden aikana. Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan asia otetaan vakavasti.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle