Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lapsi leikkii autolla

Turun kolmessa päiväkodissa streptokokkia – voi aiheuttaa nielurisatulehdusta ja oksentelua

Päiväkodit tutkitaan ja kaikki lapset hoidetaan samaan aikaan.

Varhaiskasvatusyksikkö Niemelä-talo Heinolassa

Streptokokki jyllää yhä Heinolassa – epidemia levisi päiväkodista kouluun

Maaliskuussa nieluviljelyt tehtiin yli 110 lapselle ja aikuiselle. Nyt angiinaepidemia on levinnyt Niemelän päiväkodista koulun puolelle. Muissa kaupungin päiväkodeissa ja kouluissa on ollut vain yksittäisiä tautitapauksia.

Varhaiskasvatusyksikkö Niemelä-talo Heinolassa

Streptokokki jyllää heinolalaisessa päiväkodissa

Heinolassa yritetään saada kuriin tavallista laajempi bakteeriepidemia päiväkodissa. Yli 30 Niemelä-talon hoitolapselta ja henkilöstön jäseneltä on löytynyt muun muassa kuumetta ja kurkkukipua aiheuttava streptokokki A -bakteeri.

Kurkkukipu.

Poikkeuksellinen angiinaepidemia vihdoin talttumassa – yli 550 sairastui

Harvinaisen laaja angiinaepidemia alkoi Pohjois-Karjalassa loppuvuodesta 2015. Uusia tapauksia on ilmaantunut enää harvakseltaan.

Terveydenhoitaja katsoo potilaan nieluun.

Angiinaepidemia leviää edelleen – Lähes 300 sairastunutta

Sadat ihmiset ovat sairastuneet angiinaan Joensuussa ja Kontiolahdella. Sairastuneiden määrä on kasvanut viikossa lähes puolella.

Naisella on suu auki ja lusikka suussa

Angiinaepidemia laajenee – jo 130 sairastunutta Joensuussa

Angiinaepidemia ei ota talttuakseen Joensuussa. Kaupungissa on todettu jo 130 tautitapausta. Lisäksi epidemia on levinnyt Kontiolahdelle. Jos perheessä on angiinaa, suositellaan kotona pysymistä.

Naisella on suu auki ja lusikka suussa

Päiväkotilasten angiinaepidemia laajenee Joensuussa

Reilun viikon päivät päiväkotilapsissa Joensuun Rantakylässä jyllännyt angiinaepidemia on kasvanut jo harvinaisiin laajaksi. Streptokokki A -nielutulehdukseen on sairastunut tähän mennessä noin 40 lasta. Kolmen päiväkodin lisäksi tautia on löydetty nyt myös kahdesta koulusta.

Naisella on suu auki ja lusikka suussa

Angiina-epidemiaa taltutetaan Joensuun päiväkodeissa

Joensuun terveyskeskus testaa ensi viikolla kahden joensuulaispäiväkodin lapsia Rantakylässä todetun streptokokki A-epidemian vuoksi. Tarttuvaan tautiin on todettu sairastuneen runsaat 20 lasta kahdessa eri päiväkodissa. Myös piilevänä esiintyvä nielutulehdus, eli angiina, on hoidettavissa antibiooteilla. Laajat tartunnat eivät ole kovin yleisiä.

Naisella on suu auki ja lusikka suussa

Streptokokki A -epidemia talttumassa – Ilomantsissa 16 tartuntaa

Pesäpalloleirillä lehahtanut streptokokki A -epidemia on talttumassa Pohjois-Karjalassa. Uusia tartuntoja on löytynyt vain Ilomantsista. Tilanne on helpottava, sillä bakteeri olisi voinut sairastuttaa suuren määrän ihmisiä.

Tuula Pöntinen kuvassa

Kisakoneesta rannalle jäänyt pikaluistelija muistelee - ”Olisin ollut ajallani palkintopallilla olympialaisissa”

Tuula Pöntinen olisi kuulunut Suomen olympiajoukkueeseen suurena mitalisuosikkina vuonna 1968, mutta häntä ei nähty kisoissa.

Naisella on suu auki ja lusikka suussa

Angiinaepidemia pääsi irti Hämeenlinnan Ojoisten lastentalossa

Hämeenlinnan Ojoisten lastentalossa jyllää angiinaepidemia, jota yritetään pysäyttää keräämällä torstaina nielunäytteitä lapsilta, heidän sisaruksiltaan sekä vanhemmilta.

Kuvassa Kaija-Riitta Suonsyrjä

Hoitaja pisti työnkuvat uusiksi

Ylihoitaja Kaija-Riitta Suonsyrjä Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä on saanut vuoden hoitotyön kehittäjän tunnustuksen. Tunnustuksen takana ovat Suomen Poliklinikkasairaanhoitajat. Valinta osui tällä kertaa Suonsyrjään, joka on ollut mukana luomassa laaja-alaista päivystävän sairaanhoitajan toimenkuvaa.

HPK:n lentopallonaisten päävalmentaja Jukka Koskinen ja italialainen yleispelaaja/hakkuri Stefania Okaka

Okakalle potkut HPK:sta

Lentopalloliigassa toisena oleva HPK on purkanut Stefania Okakan sopimuksen. Tilalle saapuu yhdysvaltalainen yleispelaaja Susanne Jacobi.

HPK:ssa lentopalloileva Stefania Okaka

HPK:n ulkomaalaisvahvistuksella murheellinen alku Suomessa

HPK:n lentopallojoukkueen italialaisvahvistuksen murheet jatkuvat. Nilkan sivusidevamma pitää Stefania Okakan sivussa marraskuun loppuun asti.

Mies niistää

Pusutauti kaataa aikuisen petiin

Pusutauti sairastetaan yleensä lapsena, mutta joskus se jyllää työpaikoillakin. Virallisesti mononukleoosina tunnettu virus pitää aikuisen vuoteenomana pitkään.

Sairaanhoitaja käsittelee reseptiä lääkekaapilla.

Angiinareseptin voi saada jatkossa hoitajalta

Tuskaisen pitkät jonot lääkärille reseptin saamiseksi voi kohta unohtaa. Täydennyskoulutusta saaneet hoitajat voivat Keski-Pohjanmaalla ja lähialueella määrätä potilaille tiettyjä lääkkeitä syksystä lähtien. Jatkossa siis osa potilaista pystyy hoitamaan asiansa hoitajan kanssa, eikä lääkäriä tarvita ollenkaan.

Reseptihoitajista odotetaan apua arkeen

Pioneerikaksikon toimintaa seurataan Sulkavalla ja Rantasalmella ennen uusia koulutettavia.

Lääkäri tarkastaa asiakkaan korvaa

Monenlaisia pöpöjä tarjolla

Influenssaan sairastutaan maakunnassa edelleen, vaikka tämän talven tauti on jo laantumassa. Terveyskeskuksia työllistävät nyt erilaiset flunssavirukset, vatsataudit ja korvatulehdukset sekä angiina.

Varusmies sovittaa villasukkaa

Flunssa-aalto ei vielä näy varuskunnissa

Varusmiehet ovat selvinneet syksyn flunssa-aalloista toistaiseksi vähällä Kymenlaaksossa. Sairastelut eivät ole levinneet laajoiksi epidemioiksi missään maakunnan kolmesta varuskunnasta.

Hoitaja koulutuksessa, lääkäri seuraa vierestä.

Reseptihoitajat aloittivat opintonsa

Saimaan ammattikorkeakoulussa on aloittanut uudenlaisen lisäkoulutuksen ensimmäinen 16 sairaanhoitajan ryhmä. Noin vuoden päästä he voivat määrätä rohdot vaikkapa silmätulehdukseen tai angiinaan, mutta myös muu osaaminen syvenee.

Etelä-Savossa säästytty tautiepidemioilta

Maakunnan tautitilanne on tällä hetkellä rauhallinen. Sen paremmin Itä- kuin Etelä-Savonkaan sairaanhoitopiireissä ei ole ilmennyt enemmälti mitään sairautta.

Contador jatkaa Giron kärjessä

Ranskalainen John Gadret polki Italian ympäripyöräilyn 11. etapin voittoon. Gadret omisti etappivoiton kisassa menehtyneelle Wouter Weylandille, joka haudattiin keskiviikkona. Kisan kärjessä 144-kilometrisen etapin jälkeen jatkaa Alberto Contador.

Angiina kaataa sairaalapetiin varuskunnassa Kouvolassa

Nielurisatulehdukset ovat aiheuttaneet infektioita Vekarajärven varuskunnassa Kouvolassa. Kaksi on viety sairaalan hoidettavaksi.

Reijo Sahlberg kävi pulahtamassa Likolammen avannossa.

Avantouinti pitää flunssan loitolla

Likolammen avantoon pulahtaa Kouvolan Valkealassa vuosittain yli 15 000 henkeä. Kylmä vesi parantaa harrastajien mukaan vastustuskykyä.

Kihtilääke auttaa myös angina pectorikseen

Kihtilääkkeen on todettu auttavan myös angiina pectoriksesta eli rasitusrintakivusta kärsiviä. Lääketieteen aikakausilehti Lancetissa julkaistut tulokset osoittavat, että kihtilääkkeen sisältämä allopurinoli on tehokas rasitusrintakipulääke.

Kaksi lasta pesee käsiään päiväkodissa.

Streptokokkiepidemiaa taltutetaan Tampereella

Tampere aikoo katkaista päiväkotilasten angiinaepidemian yhtäaikaisella antibioottihoidolla. Iidesrannan päiväkodin ja Pöllöntaipaleen esiopetuksen epidemian syyksi on todettu streptokokki A -bakteeri.

Oulun sikainfluenssatilanne vielä rauhallinen

Viime viikolla Kontinkankaalla sijaitsevalle, kaupungin influenssavastaanotolle ohjattiin 41 asiakasta. Heistä kahdelle määrättiin sikainfluenssan tautiepäilyn vuoksi lääkekuuri.

Angiina selätti Englantilaisen päiväkodin

Kokonaisen päiväkodin lapset, henkilökunta ja myös kaikkien perheenjäsenet rokotetaan Kokkolassa anginaa vastaan. Päiväkodissa on epidemiaksi yltynyt angiina-aalto ja yli puolet on sairastunut.

Uusi infektioiden pikatesti kehitetty Turussa

Turussa on kehitetty uusi pikatesti infektioiden tunnistamiseen. Testin avulla saadaan nykyistä tarkempia tietoja bakteeri- ja virustautien aiheuttajista. Ensi vuonna lääkäreiden käyttöön tuleva testi tunnistaa esimerkiksi nielutulehdukset, angiinan ja influenssan nopeimmillaan parissakymmenessä minuutissa.

Lutherin tunkiot kertovat vauraasta elämästä

Uskonpuhdistuksen isä Martti Luther ei naulannut kuuluisia teesejään Wittenbergin kirkon oveen - hän käytti nuppineuloja.

Karjalainen pettyi päivän tuloksiin

Suomen joukkue osallistuu Seefeldin maailmancupeihin normaalia pienemmällä joukkueella, vain kolmen urheilijan voimin. Näiden urheilijoiden tulokset lauantaina eivät tyydyttäneet päävalmentaja Jouko Karjalaista.

Kolme yhdistetyn miestä Seefeldiin

Yhdistetyn maailmancup jatkuu ensi viikonloppuna 26.-27. tammikuuta Itävallan Seefeldissä. Seefeldissä kilpaillaan lauantaina yhdistetyn sprintti ja sunnuntaina normaalikilpailu.

Hurme palaa TPS-ryhmään Tampereella

Maalivahti Jani Hurme tekee paluun TPS:n kokoonpanoon tänään Tampereella Ilvestä vastaan pelattavassa ottelussa. TPS-maalilla aloittaa Juho Santanen ja Hurme on merkitty kakkosvahdiksi.

Manninen jää pois Salpausselältä

Yhdistetyn maailmancupin jo voittanut Hannu Manninen jättää viikonlopun Salpausselän kisat väliin. Olympialaisissa sairastellut Manninen kärsii edelleen flunssasta ja kuumeesta, minkä vuoksi kilpaileminen ei ole mahdollista.

Sitkeä kurkkukipu koettelee Malvalehtoa

Maastohiihtäjä Mona-Liisa Malvalehdon talvi on toisena vuonna peräkkäin käynnistynyt kaikkea muuta kuin suunnitellusti. Tällä kertaa riesaksi ilmestyi etupäässä viruspohjainen kurkkukipu, joka on pitänyt Malvalehtoa puolikuntoisena jo kuusi viikkoa.