Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Yle Ramsteinin tukikohdassa: Yhdysvaltain vaalit vaikuttavat suoraan Euroopan turvallisuuteen – "Bidenin voitto voisi olla unilääke"

Saksalaiskaupungissa ei osata kuvitella elämää ilman Yhdysvaltain läsnäoloa. Loittoneminen Euroopasta on kuitenkin alkanut.

Kirjeenvaihtajalta: Saksan liittokansleri Angela Merkel on alkanut puhua tunteistaan julkisesti – koronapandemiassa ylhäältä tulevat käskyt eivät riitä

Uudet rajoitukset ovat pandemiassa turhia, jos valtionjohto ei onnistu saamaan kansaa niiden taakse, kirjoittaa Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen.

Kirjeenvaihtajan analyysi: Kiduttaminen ja harhainen sovinismi ajoivat Lukašenkan nurkkaan – valta riippuu nyt turvallisuusjoukkojen tuesta

Turvallisuusjoukot jakavat pidätyskokemusten perusteella Valko-Venäjän itsevaltiaan maailmankuvan, Minskistä palannut Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen kirjoittaa.

Yle seurasi Saksan koronakeskittymässä, miten pandemian toinen aalto estetään – tarvitaan bulgariaa tulkkaava Olga ja töihin lomalla tuleva Pascal

Güterslohin alueella jouduttiin palauttamaan koronarajoituksia sen jälkeen, kun paikallisessa suurteurastamossa todettiin yli 1 500 tartuntaa.

"He halusivat ostaa jopa 50 patonkia kerralla" – Ranskalaiset hamstraavat leipää, britit olutta ja muonaa lemmikeille

Italiassa välttämättömyysliikkeiksi lasketaan tupakkakaupat, Belgiassa ranskanperunakioskit.

"Toimin kamerajalustana", sanoo kirjeenvaihtajamme Paula Vilén lapsensa pianotunnin järjestämisestä etänä – Kerro meille oma vinkkisi, miten arki sujuu ulkomailla koronasta huolimatta

Keräämme vinkkejä ja ideoita ulkosuomalaisilta siitä, miten arjen saa pyörimään koronasta huolimatta. Lähetä meille lyhyt teksti sekä kuva tai video.

Saksan johtava virologi sanoo, ettei baareihin ole enää asiaa – ei kuitenkaan sulkisi kouluja täysin:  “Tiede ei ole mustavalkoista, tarvitaan poliittisia päätöksiä”

Saksan johto varoittaa vakavasta epidemiasta, mutta varotoimet ovat yhä naapureita maltillisempia. Seuraavia rajoituksia voi ennakoida kuuntelemalla suosittua koronapodcastia.

Kirjeenvaihtajalta: Euroopan vaikutusvaltaisin työ on katkolla – ensimmäinen ilmoittautui Saksan valtapuolueen johtajakisaan mutta lähinnä urataktisista syistä

CDU:n ulkopolitiikkavaikuttaja Norbert Röttgen tuskin nousee valtapuolueen johtoon, mutta ehdokkuuspuhe listaa osuvasti Saksan ja Euroopan ongelmat.

Kirjeenvaihtajan analyysi: Libya ei saanut vielä rauhaa, tuli komiteoita – Silti Suomelle on hyvä uutinen, että kokous ylipäätään järjestettiin

Berliinin Libya-kokous edusti sitä maailmanjärjestystä, johon Suomi nojaa. Pyöreän pöydän keskustelu oli onnistuminen jo sinänsä.

Ulkonäköpaineet saavat yhä useamman ranskalaismiehen kosmetiikka- ja jopa meikkiostoksille

Arkea maailmalta: Useat ranskalaiset kosmetiikkajätit ovat lanseeranneet miehille tarkoitettuja meikkisarjoja.

Itävallan nuori kansleri tajusi ajan hengen ja teki itsestään vahvan johtajan – Vaalit tänään voittavan Sebastian Kurzin takana on piilomiljoonilla voideltu koneisto

Vaalien suurin kysymys on se, kenet Kurz ottaa hallitukseensa. Yle kysyi Kurzilta, voiko Ibiza-puolueeseen enää luottaa.

Kun riisipellot kuivuivat, Thuan pelkäsi lastensa kuolevan nälkään – kahvinviljelyyn siirtyminen pelasti perheen

Ilmastonmuutos pakottaa riisinviljelijöitä luopumaan elinkeinostaan. Riisin tilalle on tullut kahvi, mutta moni tekee jo uusia varasuunnitelmia.

Saksa heräsi uuteen todellisuuteen poliitikkomurhan jälkeen – Myös berliiniläispoliitikko Anne Helm oli tappolistalla, ja bussipysäkillä hänen viereensä istui kaksi miestä

Saksalaispoliitikot kertovat Ylelle tottuneensa vihapostiin ja solvauksiin. Nyt väkivallan uhka on todellinen, he sanovat.

Berliinissä naapurini ahdistuu kännykkämastosta – Saksassa 5G-verkko herättää Suomea enemmän kysymyksiä

Parhaillaan rakennettava 5G-verkko on Euroopassa niin iso puheenaihe, että Venäjäkin näkee siinä hämmentämispotentiaalin.

Mistä Orbánin hyökkäys Suomea vastaan johtuu? Yle selvitti asiaa Unkarin poliittisen eliitin kesäpäivillä

Pääministeri Viktor Orbán hyökkäsi rajusti Suomea vastaan puhuessaan lauantaina Transilvanian unkarilaisalueella.

Kansalaisoikeus vai lintsaamista? – Saksassa pohditaan, saako ilmastolakossa olevia koululaisia sakottaa

Mannheimin kaupunki perui ainakin neljälle perheelle määrätyt sakot sen jälkeen, kun rangaistuksesta nousi valtakunnallinen kohu.

Saksan haettava epäillyn Isis-taistelijan lapset ja vaimo Syyriasta – Haavisto: Suomi päivittäin yhteydessä leirin suomalaisten omaisiin

Saksalaistuomioistuin perustelee al-Holin leirillä olevien hakemista valtion suojeluvelvollisuudella.

Analyysi: Saksan toraisasta hallituksesta voi tulla Suomen ongelma

Liittokansleri Angela Merkelin hallitus saattaa kaatua vielä Suomen EU-puheenjohtajuuskauden aikana, kirjoittaa Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen.

Yle valitsi uudet kirjeenvaihtajat – Kirsi Heikel siirtyy Tukholmaan ja Susanna Turunen palaa Brysseliin

Turunen oli Brysselissä EU-kirjeenvaihtajana aiemmin kuusi vuotta, Heikel tunnetaan A-Studion ja vaaliohjelmien juontajana

Tuleeko uusin superruoka Afrikasta? Etiopialainen perinnevilja on vehnää välttävän unelma – ja se patentoitiin jo Euroopassa

Ravinteikas teff oli pitkään Etiopian salaisuus. Nyt sitä myydään urheilijoille ja sen patentista riidellään Hollannissa.

"Afrikan Pohjois-Korea" ei avautunutkaan, vaikka Eritrea ja Etiopia tekivät rauhan – "Kuin asuisi saarella, elämässä on niin monia rajoitteita"

Eritrealaiset pakenevat diktatuurin komentoa ja loputtomiin venyvää pestiä valtion palveluksessa. Tämä näkyy Suomessa asti. Juttu on julkaistu maaliskuussa 2019.

Tuppisuiden paratiisissa suomalainen on suulas – Kyyjärveläinen Ville Peltovuori palkattiin Tyynenmeren saarivaltion talouden pelastajaksi

Marshallinsaarilla pyydetään nyt tonnikalaa. Seuraavaksi valtio haluaisi pyydystää rahaa omalla virtuaalivaluutalla.

"Aallot tuhoavat tämän maan" – Ilmastonmuutos syöksee meren jo Waldonin kotiovelle Marshallinsaarilla, joka murenee mereen ensimmäisten joukossa

Marshallinsaaret voi muuttua asuinkelvottomaksi jo 30 vuodessa. Moni saarten asukas on jättänyt kotimaansa, koska toivoa ei enää ole.

Ranskalaisnaiset eivät romahda kirjailijamiehen kommenteista – heillä ei ole aikaa, sillä heidän on kamppailtava asemastaan työelämässä

Ranskalaiskirjailijan typerät puheet yli 50-vuotiaista naisista kertovat todellisesta ongelmasta Ranskassa, kirjoittaa Annastiina Heikkilä.

Saksan Chemnitzissä pelätään uusia äärioikeistolaismellakoita, kun Merkel saapuu kaupunkiin – Syyriasta paennut Alameer: "Pelottaa, mitä ravintolalleni voi tapahtua"

Cheminitzin kaupungin äärioikeistolaiset mellakat käynnistyivät elokuussa, kun turvapaikanhakija pidätettiin epäiltynä saksalaismiehen puukotuksesta. Liittokansleri Angela Merkel puhuu kaupungissa tänään.

Analyysi: Merkelin pitkäaikainen kilpailija ajoi itsensä nurkkaan – Omien piti vääntää Horst Seehoferille rautalangasta, että nyt on aika erota

Saksan sisäministeri Horst Seehofer ilmoitti maanantaina eroavansa Baijerin valtapuolueen CSU:n puheenjohtajan tehtävästä.

Panttivankitilanne Kölnin rautatieasemalla saattoi olla terroriteko

Saksalaislehden mukaan mies oli jo kaatanut bensiiniä panttivangin päälle, kun poliisi rynni paikalle.

Saksalaiset viranomaiset tutkivat, onko myös Opel syyllistynyt dieselautojen päästöhuijaukseen

Opel on mahdollisesti manipuloinut päästönormeja tietokoneohjelman avulla.

Analyysi: Merkelin hallituksen ratkaisevat hetket edessä

Paine Saksan liittokansleri Angela Merkeliä kohtaan kasvaa. CSU:n puoluejohtaja sisäministeri Horst Seehofer, voi joutua eroamaan.

Saksan oikeusministeri: Kriittisten opettajien ilmiantaminen nettisovelluksella on diktatuurin työkalu

Saksassa oikeistopopulistinen Vaihtoehto Saksalle-puolue, AfD, haluaa ilmiantojärjestelmän, jolla käräytetään kriittisesti puolueeseen suhtautuvia opettajia. Saksan oikeusministeri ei hyväksy järjestelmää.

Analyysi: Ranskan sisäministerin ero syöksi Macronin hallinnon keskelle poliittista psykodraamaa

"Yöllinen psykodraama" ja "ennennäkemätön kriisi" – näin on kuvattu Ranskan sisäministeriössä keskiviikkona todistettua vallanvaihtoa. Kyseessä on jo seitsemäs ministeriero Emmanuel Macronin puolitoista vuotta kestäneen presidenttikauden aikana.

Kiinalainen pohatta rohmuaa Ranskasta peltoja, jotta Kiinan nuoret pääsevät patongin makuun – Kiinan ostovimma Euroopassa on niin suurta, että monia jo hirvittää

Kiinalaiset ovat ostaneet Bordeaux'n alueelta jo yli sata viinitilaa. Nyt he ostavat Ranskasta myös peltomaata. Kiina laskee, että maailman viljapelloista kannattaa maksaa nyt.

Kuuba: Yhdysvaltain diplomaattien sairauden syy on edelleen mysteeri

Yhdysvaltain ja Kuuban asiantuntijat ovat tutkineet tapauksia, mutta syytä ei toistaiseksi ole löytynyt.

Analyysi: Teinitytön kuolema sysäsi Saksan pakolaiskeskustelun uusille kierroksille – epäilty turvapaikanhakija pääsi livahtamaan takaisin Irakiin

Viranomaisten virheet ovat lisänneet ihmisten huolta maahanmuuton vaikutuksista, vaikka rikostilastojen mukaan Saksa on nyt aiempaa turvallisempi, kirjoittaa Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen.

Analyysi: Eurooppa jäi yksin – Kanadan G7-kokous tuo saman pöydän ääreen säröilevän länsirintaman

Kanadassa alkaa perjantaina johtavien teollisuusmaiden kaksipäiväinen kokous. Pöydän ympärille istuutuvat liittolaiset ovat nyt monessa kysymyksessä vastapuolilla, kirjoittaa Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja.

Brysselin talousfoorumi: Italian ja Euroopan unionin suhde on koetuksella

Italialla on valtaisa valtion velka, tuhlailuun mieltynyt uusi hallituskoalitio, EU- ja eurokriittinen asenne, hermostuneet sijoittajat ja talous, jonka rattaissa on enemmän hiekkaa kuin potkua.

Turvapaikka Facebookista ostetulla passilla tai viranomaisia lahjomalla? Yle vieraili Saksan Bremenissä, jossa yli tuhannen epäillään saaneen turvapaikan väärin perustein

Bremenissä tutkitaan, myönsikö paikallinen maahanmuuttovirasto turvapaikkoja mahdollisesti lahjuksia vastaan. Koko Saksaa ravisteleva turvapaikkaskandaali alkaa koetella myös liittokansleri Angela Merkeliä.

Analyysi: Hampuri rajoitti dieselpäästöjä kahdella kadulla – Saksan ensimmäinen dieselautokielto on symbolista viherpesua EU:n tyynnyttämiseksi

Saksan saasteongelma on tappava, mutta poliitikot ovat kyvyttömiä puuttumaan siihen, kirjoittaa Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja.

Vuoden jono päiväkotiin ja pelkona parkkipaikkasynnytys – Berliinin vauvabuumissa loppuvat sekä kätilöt että hoitopaikat

Hyvät perhe-edut ja vetovoimainen maine tekivät Berliinistä lapsiperheiden paratiisin, mutta palvelut eivät pysy syntyvyyden tahdissa. Päivähoito on pian Berliinissä kaikille maksutonta. Sama halutaan koko Saksaan.

Kesäkuusta lähtien Baijerissa on risti joka virastossa – Yle tapasi osavaltion johtajan, joka kuohuttaa koko Saksaa

Baijerin osavaltiopääministeri Markus Söder ajaa kristillisiä arvoja ja vahvaa poliisia. Arvostelijoiden mukaan hän kalastaa ääniä oikeistopopulistien tontilta.

Irlanti ei salli raskaudenkeskeytystä, vaikka sikiön vamma johtaisi varmaan kuolemaan – Aborttimatka Englantiin oli ”elämäni kauhein kokemus”

Irlantilaiset äänestävät perjantaina maailman tiukimpiin kuuluvan aborttilainsäädännön muuttamisesta. Kyllä- ja ei-kampanjoissa on mukana myös niitä, joilla on asiasta omia kokemuksia.

Pariisin kevät muutti paljon, mutta nainen sai vaieta: "Muistiin ovat jääneet vain miesten puheet", sanoo mukana ollut suomalainen Mia Heporauta

Euroopan hullusta keväästä 1968 on 50 vuotta. Ranskassa koettiin seksuaalinen vapautuminen, mutta sukupuolten tasa-arvo jäi lähtökuoppiin.

Kirjeenvaihtajien analyysi: Illuusio länsirintamasta murtui – sysäsikö Trumpin politiikka Euroopan lähemmäs Venäjää?

Trumpin politiikka on ajanut Euroopan tilanteeseen, jossa liittolaisuudet muodostuvat yhä enemmän asiakysymys kerrallaan, kirjoittavat Ylen Berliinin- ja Moskovan-kirjeenvaihtajat.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle