Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Yhdysvaltain ilmavoimien kuljetuskoneita Rammstainin lentotukikohdassa.

Yle Ramsteinin tukikohdassa: Yhdysvaltain vaalit vaikuttavat suoraan Euroopan turvallisuuteen – "Bidenin voitto voisi olla unilääke"

Saksalaiskaupungissa ei osata kuvitella elämää ilman Yhdysvaltain läsnäoloa. Loittoneminen Euroopasta on kuitenkin alkanut.

Angela Merkel

Kirjeenvaihtajalta: Saksan liittokansleri Angela Merkel on alkanut puhua tunteistaan julkisesti – koronapandemiassa ylhäältä tulevat käskyt eivät riitä

Uudet rajoitukset ovat pandemiassa turhia, jos valtionjohto ei onnistu saamaan kansaa niiden taakse, kirjoittaa Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen.

Kuvassa osoitetaan mieltä Valko-Venäjällä.

Kirjeenvaihtajan analyysi: Kiduttaminen ja harhainen sovinismi ajoivat Lukašenkan nurkkaan – valta riippuu nyt turvallisuusjoukkojen tuesta

Turvallisuusjoukot jakavat pidätyskokemusten perusteella Valko-Venäjän itsevaltiaan maailmankuvan, Minskistä palannut Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen kirjoittaa.

Liikkuva koronatestausyksikkö työssään

Yle seurasi Saksan koronakeskittymässä, miten pandemian toinen aalto estetään – tarvitaan bulgariaa tulkkaava Olga ja töihin lomalla tuleva Pascal

Güterslohin alueella jouduttiin palauttamaan koronarajoituksia sen jälkeen, kun paikallisessa suurteurastamossa todettiin yli 1 500 tartuntaa.

Andrea Santarelli toimii myyjänä tupakkakaupassa Roomassa.

"He halusivat ostaa jopa 50 patonkia kerralla" – Ranskalaiset hamstraavat leipää, britit olutta ja muonaa lemmikeille

Italiassa välttämättömyysliikkeiksi lasketaan tupakkakaupat, Belgiassa ranskanperunakioskit.

Nainen kuvaa kännykällä kun lapsi soittaa pianoa.

"Toimin kamerajalustana", sanoo kirjeenvaihtajamme Paula Vilén lapsensa pianotunnin järjestämisestä etänä – Kerro meille oma vinkkisi, miten arki sujuu ulkomailla koronasta huolimatta

Keräämme vinkkejä ja ideoita ulkosuomalaisilta siitä, miten arjen saa pyörimään koronasta huolimatta. Lähetä meille lyhyt teksti sekä kuva tai video.

drosten

Saksan johtava virologi sanoo, ettei baareihin ole enää asiaa – ei kuitenkaan sulkisi kouluja täysin:  “Tiede ei ole mustavalkoista, tarvitaan poliittisia päätöksiä”

Saksan johto varoittaa vakavasta epidemiasta, mutta varotoimet ovat yhä naapureita maltillisempia. Seuraavia rajoituksia voi ennakoida kuuntelemalla suosittua koronapodcastia.

Norbert Röttgen taustallaan suuri CDU-teksti.

Kirjeenvaihtajalta: Euroopan vaikutusvaltaisin työ on katkolla – ensimmäinen ilmoittautui Saksan valtapuolueen johtajakisaan mutta lähinnä urataktisista syistä

CDU:n ulkopolitiikkavaikuttaja Norbert Röttgen tuskin nousee valtapuolueen johtoon, mutta ehdokkuuspuhe listaa osuvasti Saksan ja Euroopan ongelmat.

Maailman johtajat poseerasivat Berliinin Libya-kokouksessa. Etualalla Ranskan presidentti Emmanuel Macron, Saksan liittokansleri Angela Merkel, YK:n pääsihteeri António Guterres sekä Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Kirjeenvaihtajan analyysi: Libya ei saanut vielä rauhaa, tuli komiteoita – Silti Suomelle on hyvä uutinen, että kokous ylipäätään järjestettiin

Berliinin Libya-kokous edusti sitä maailmanjärjestystä, johon Suomi nojaa. Pyöreän pöydän keskustelu oli onnistuminen jo sinänsä.

Kirjeenvaihtaja Annastiina Heikkilä

Ulkonäköpaineet saavat yhä useamman ranskalaismiehen kosmetiikka- ja jopa meikkiostoksille

Arkea maailmalta: Useat ranskalaiset kosmetiikkajätit ovat lanseeranneet miehille tarkoitettuja meikkisarjoja.

Sebastian Kurz.

Itävallan nuori kansleri tajusi ajan hengen ja teki itsestään vahvan johtajan – Vaalit tänään voittavan Sebastian Kurzin takana on piilomiljoonilla voideltu koneisto

Vaalien suurin kysymys on se, kenet Kurz ottaa hallitukseensa. Yle kysyi Kurzilta, voiko Ibiza-puolueeseen enää luottaa.

Thuan ja lapset, taustalla pihakaivo

Kun riisipellot kuivuivat, Thuan pelkäsi lastensa kuolevan nälkään – kahvinviljelyyn siirtyminen pelasti perheen

Ilmastonmuutos pakottaa riisinviljelijöitä luopumaan elinkeinostaan. Riisin tilalle on tullut kahvi, mutta moni tekee jo uusia varasuunnitelmia.

Anne Helm

Saksa heräsi uuteen todellisuuteen poliitikkomurhan jälkeen – Myös berliiniläispoliitikko Anne Helm oli tappolistalla, ja bussipysäkillä hänen viereensä istui kaksi miestä

Saksalaispoliitikot kertovat Ylelle tottuneensa vihapostiin ja solvauksiin. Nyt väkivallan uhka on todellinen, he sanovat.

Suvi Turtiainen

Berliinissä naapurini ahdistuu kännykkämastosta – Saksassa 5G-verkko herättää Suomea enemmän kysymyksiä

Parhaillaan rakennettava 5G-verkko on Euroopassa niin iso puheenaihe, että Venäjäkin näkee siinä hämmentämispotentiaalin.

Unkarin valtaeliitin festivaali

Mistä Orbánin hyökkäys Suomea vastaan johtuu? Yle selvitti asiaa Unkarin poliittisen eliitin kesäpäivillä

Pääministeri Viktor Orbán hyökkäsi rajusti Suomea vastaan puhuessaan lauantaina Transilvanian unkarilaisalueella.

Opiskelijat ja nuoret osallistuivat ilmastolakkoon Saksan Mannheimissa.

Kansalaisoikeus vai lintsaamista? – Saksassa pohditaan, saako ilmastolakossa olevia koululaisia sakottaa

Mannheimin kaupunki perui ainakin neljälle perheelle määrätyt sakot sen jälkeen, kun rangaistuksesta nousi valtakunnallinen kohu.

Isis-taistelijaksi epäillyn miehen vaimo käveli maaliskuussa poikansa kanssa Rojin pakolaisleirillä Koillis-Syyriassa.

Saksan haettava epäillyn Isis-taistelijan lapset ja vaimo Syyriasta – Haavisto: Suomi päivittäin yhteydessä leirin suomalaisten omaisiin

Saksalaistuomioistuin perustelee al-Holin leirillä olevien hakemista valtion suojeluvelvollisuudella.

Angela Merkel

Analyysi: Saksan toraisasta hallituksesta voi tulla Suomen ongelma

Liittokansleri Angela Merkelin hallitus saattaa kaatua vielä Suomen EU-puheenjohtajuuskauden aikana, kirjoittaa Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen.

Susanna Turunen ja Kirsi Heikel

Yle valitsi uudet kirjeenvaihtajat – Kirsi Heikel siirtyy Tukholmaan ja Susanna Turunen palaa Brysseliin

Turunen oli Brysselissä EU-kirjeenvaihtajana aiemmin kuusi vuotta, Heikel tunnetaan A-Studion ja vaaliohjelmien juontajana

Etiopialaista injeralettua ja erilaisia kastikkeita.

Tuleeko uusin superruoka Afrikasta? Etiopialainen perinnevilja on vehnää välttävän unelma – ja se patentoitiin jo Euroopassa

Ravinteikas teff oli pitkään Etiopian salaisuus. Nyt sitä myydään urheilijoille ja sen patentista riidellään Hollannissa.

Bethelihem Tedla parvekkeella Addis Abebassa.

"Afrikan Pohjois-Korea" ei avautunutkaan, vaikka Eritrea ja Etiopia tekivät rauhan – "Kuin asuisi saarella, elämässä on niin monia rajoitteita"

Eritrealaiset pakenevat diktatuurin komentoa ja loputtomiin venyvää pestiä valtion palveluksessa. Tämä näkyy Suomessa asti. Juttu on julkaistu maaliskuussa 2019.

Ville Peltovuori

Tuppisuiden paratiisissa suomalainen on suulas – Kyyjärveläinen Ville Peltovuori palkattiin Tyynenmeren saarivaltion talouden pelastajaksi

Marshallinsaarilla pyydetään nyt tonnikalaa. Seuraavaksi valtio haluaisi pyydystää rahaa omalla virtuaalivaluutalla.

Waldon Langidrik ja hänen perheensä evakuoitiin vuosi sitten keskellä yötä, kun merenpinta nousi heidän kotiovelleen.

"Aallot tuhoavat tämän maan" – Ilmastonmuutos syöksee meren jo Waldonin kotiovelle Marshallinsaarilla, joka murenee mereen ensimmäisten joukossa

Marshallinsaaret voi muuttua asuinkelvottomaksi jo 30 vuodessa. Moni saarten asukas on jättänyt kotimaansa, koska toivoa ei enää ole.

Annastiina Heikkilä

Ranskalaisnaiset eivät romahda kirjailijamiehen kommenteista – heillä ei ole aikaa, sillä heidän on kamppailtava asemastaan työelämässä

Ranskalaiskirjailijan typerät puheet yli 50-vuotiaista naisista kertovat todellisesta ongelmasta Ranskassa, kirjoittaa Annastiina Heikkilä.

Mohammad Firas Alameer

Saksan Chemnitzissä pelätään uusia äärioikeistolaismellakoita, kun Merkel saapuu kaupunkiin – Syyriasta paennut Alameer: "Pelottaa, mitä ravintolalleni voi tapahtua"

Cheminitzin kaupungin äärioikeistolaiset mellakat käynnistyivät elokuussa, kun turvapaikanhakija pidätettiin epäiltynä saksalaismiehen puukotuksesta. Liittokansleri Angela Merkel puhuu kaupungissa tänään.

Horst Seehofer

Analyysi: Merkelin pitkäaikainen kilpailija ajoi itsensä nurkkaan – Omien piti vääntää Horst Seehoferille rautalangasta, että nyt on aika erota

Saksan sisäministeri Horst Seehofer ilmoitti maanantaina eroavansa Baijerin valtapuolueen CSU:n puheenjohtajan tehtävästä.

Kölnin päärautatieasemaa jouduttiin sulkemaan junaliikenteeltä useiksi tunneiksi.

Panttivankitilanne Kölnin rautatieasemalla saattoi olla terroriteko

Saksalaislehden mukaan mies oli jo kaatanut bensiiniä panttivangin päälle, kun poliisi rynni paikalle.

Kolme Opel Insignia -autoa Opelin uudella testiradalla.

Saksalaiset viranomaiset tutkivat, onko myös Opel syyllistynyt dieselautojen päästöhuijaukseen

Opel on mahdollisesti manipuloinut päästönormeja tietokoneohjelman avulla.

Liittokansleri Angela Merkel tiedotustilaisuudessa Berliinissä 12. lokakuuta.

Analyysi: Merkelin hallituksen ratkaisevat hetket edessä

Paine Saksan liittokansleri Angela Merkeliä kohtaan kasvaa. CSU:n puoluejohtaja sisäministeri Horst Seehofer, voi joutua eroamaan.

Mielenosoitus Vaihtoehto Saksalle -puolue AfD:ta vastaan Münchenissa 3. lokakuuta.

Saksan oikeusministeri: Kriittisten opettajien ilmiantaminen nettisovelluksella on diktatuurin työkalu

Saksassa oikeistopopulistinen Vaihtoehto Saksalle-puolue, AfD, haluaa ilmiantojärjestelmän, jolla käräytetään kriittisesti puolueeseen suhtautuvia opettajia. Saksan oikeusministeri ei hyväksy järjestelmää.

Kuvassa Gérard Collomb Élysée-palatsin ovella. Hänen vasen kätensä on ylhäällä. Takana näkyvät EU:n ja Ranskan liput.

Analyysi: Ranskan sisäministerin ero syöksi Macronin hallinnon keskelle poliittista psykodraamaa

"Yöllinen psykodraama" ja "ennennäkemätön kriisi" – näin on kuvattu Ranskan sisäministeriössä keskiviikkona todistettua vallanvaihtoa. Kyseessä on jo seitsemäs ministeriero Emmanuel Macronin puolitoista vuotta kestäneen presidenttikauden aikana.

Kiinalainen pohatta rohmuaa Ranskasta peltoja, jotta Kiinan nuoret pääsevät patongin makuun

Kiinalainen pohatta rohmuaa Ranskasta peltoja, jotta Kiinan nuoret pääsevät patongin makuun – Kiinan ostovimma Euroopassa on niin suurta, että monia jo hirvittää

Kiinalaiset ovat ostaneet Bordeaux'n alueelta jo yli sata viinitilaa. Nyt he ostavat Ranskasta myös peltomaata. Kiina laskee, että maailman viljapelloista kannattaa maksaa nyt.

Amerikanrauta ajaa Havannassa kohti auringonlaskua.

Kuuba: Yhdysvaltain diplomaattien sairauden syy on edelleen mysteeri

Yhdysvaltain ja Kuuban asiantuntijat ovat tutkineet tapauksia, mutta syytä ei toistaiseksi ole löytynyt.

Raiskatun ja murhatun saksalaistytön muistokynttilöitä ja kukkia.

Analyysi: Teinitytön kuolema sysäsi Saksan pakolaiskeskustelun uusille kierroksille – epäilty turvapaikanhakija pääsi livahtamaan takaisin Irakiin

Viranomaisten virheet ovat lisänneet ihmisten huolta maahanmuuton vaikutuksista, vaikka rikostilastojen mukaan Saksa on nyt aiempaa turvallisempi, kirjoittaa Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen.

Donald Trump, Angela Merkel ja  Emmanuel Macron G20-kokouksessa Hampurissa 2017.

Analyysi: Eurooppa jäi yksin – Kanadan G7-kokous tuo saman pöydän ääreen säröilevän länsirintaman

Kanadassa alkaa perjantaina johtavien teollisuusmaiden kaksipäiväinen kokous. Pöydän ympärille istuutuvat liittolaiset ovat nyt monessa kysymyksessä vastapuolilla, kirjoittaa Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja.

Pörssimeklari peittää kasvonsa käsillään.

Brysselin talousfoorumi: Italian ja Euroopan unionin suhde on koetuksella

Italialla on valtaisa valtion velka, tuhlailuun mieltynyt uusi hallituskoalitio, EU- ja eurokriittinen asenne, hermostuneet sijoittajat ja talous, jonka rattaissa on enemmän hiekkaa kuin potkua.

Maher

Turvapaikka Facebookista ostetulla passilla tai viranomaisia lahjomalla? Yle vieraili Saksan Bremenissä, jossa yli tuhannen epäillään saaneen turvapaikan väärin perustein

Bremenissä tutkitaan, myönsikö paikallinen maahanmuuttovirasto turvapaikkoja mahdollisesti lahjuksia vastaan. Koko Saksaa ravisteleva turvapaikkaskandaali alkaa koetella myös liittokansleri Angela Merkeliä.

Dieselautoilun rajoituksista kertova kyltti

Analyysi: Hampuri rajoitti dieselpäästöjä kahdella kadulla – Saksan ensimmäinen dieselautokielto on symbolista viherpesua EU:n tyynnyttämiseksi

Saksan saasteongelma on tappava, mutta poliitikot ovat kyvyttömiä puuttumaan siihen, kirjoittaa Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja.

Katrin Wiesner ja Normund Jabs odottavat esikoistaan. Kyltti Wiesnerin mahan ympärillä kertoo epätoivoisesta hoitopaikan etsimisestä: "Ei mahdollisuutta päiväkotipaikkaan".

Vuoden jono päiväkotiin ja pelkona parkkipaikkasynnytys – Berliinin vauvabuumissa loppuvat sekä kätilöt että hoitopaikat

Hyvät perhe-edut ja vetovoimainen maine tekivät Berliinistä lapsiperheiden paratiisin, mutta palvelut eivät pysy syntyvyyden tahdissa. Päivähoito on pian Berliinissä kaikille maksutonta. Sama halutaan koko Saksaan.

Markus Söder on Baijerin osavaltiopääministeri, joka on kuohuttanut Saksaa viime viikkoina ristiriitaisilla uudistuksillaan. Hän puhui Nürnbergissä elokuvateatterissa pidetyssä kampanjatilaisuudessa.

Kesäkuusta lähtien Baijerissa on risti joka virastossa – Yle tapasi osavaltion johtajan, joka kuohuttaa koko Saksaa

Baijerin osavaltiopääministeri Markus Söder ajaa kristillisiä arvoja ja vahvaa poliisia. Arvostelijoiden mukaan hän kalastaa ääniä oikeistopopulistien tontilta.

Áine O'Neill teki abortin Englannissa ja kampanjoi nyt Irlannin tiukan lainsäädännön muuttamisen puolesta.

Irlanti ei salli raskaudenkeskeytystä, vaikka sikiön vamma johtaisi varmaan kuolemaan – Aborttimatka Englantiin oli ”elämäni kauhein kokemus”

Irlantilaiset äänestävät perjantaina maailman tiukimpiin kuuluvan aborttilainsäädännön muuttamisesta. Kyllä- ja ei-kampanjoissa on mukana myös niitä, joilla on asiasta omia kokemuksia.

Vanha valokuva.

Pariisin kevät muutti paljon, mutta nainen sai vaieta: "Muistiin ovat jääneet vain miesten puheet", sanoo mukana ollut suomalainen Mia Heporauta

Euroopan hullusta keväästä 1968 on 50 vuotta. Ranskassa koettiin seksuaalinen vapautuminen, mutta sukupuolten tasa-arvo jäi lähtökuoppiin.

Vladimir Putin ja Angela Merkel kättelevät Sotšissa.

Kirjeenvaihtajien analyysi: Illuusio länsirintamasta murtui – sysäsikö Trumpin politiikka Euroopan lähemmäs Venäjää?

Trumpin politiikka on ajanut Euroopan tilanteeseen, jossa liittolaisuudet muodostuvat yhä enemmän asiakysymys kerrallaan, kirjoittavat Ylen Berliinin- ja Moskovan-kirjeenvaihtajat.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle