Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Herneenviljely suosiossa Etelä-Pohjanmaalla – viljelyalat ovat moninkertaistuneet parissa vuodessa

Suomessa odotetaan herneestä tänä vuonna jopa historiallisen hyvää satoa.

Perjantai 17.7.2020 (radio)

Lapset pitivät poikkeusoloista. Käytettyjen autojen kauppa kasvaa. Raimo Sailas kuoli. Hernesato on tosi hyvä. Sää jatkuu lämpimänä.

Näin kasvaa tulevaisuuden ruoka: Viljelijä muistaa, kuinka härkäpapu kelpasi ennen vain rehuksi – nyt siitä kehitetään lihankorviketta ja ilmastonpelastajaa

Arolan tilalla Pornaisissa on nähty, kuinka härkäpavusta tuli parissa vuodessa hittiruoka ja ilmaston pelastaja.

Ensimmäiset kevätkylvöt on saatu käyntiin Pohjanmaalla

Kyrönmaalla Isossakyrössä ensimmäiset tarhaherneet kylvettiin pääsiäisviikolla. Sadon toivotaan olevan korjausvalmiina juhannusviikolla.

Kesän suurin ohrasato puitiin Lapualla

Suomen runsain ohrasato kasvoi päättyneellä kasvukaudella Lapuan alajokilaaksossa. Kari Alasaari sai täsmäviljelyllä peltolohkonsa tuottamaan lähes 8 600 kilon hehtaarisadon.

Sadonkorjuu ja syyskylvöt hyvin aikatauluissa – kuivuus verotti satoa varsinkin Etelä-Suomessa

Erot satotasoissa ja sadon laadussa ovat erittäin suuret eri alueiden ja tilojen välillä. Vaikea kasvukausi on tuomassa muutoksia ensi vuoden viljelyyn.

Foreign journalists praise 'epic' freebies at Trump-Putin media centre

International reporters covering the Helsinki meeting are impressed by the media centre's spread which runs the gamut from fresh strawberries to sauna.

Listeria risk in frozen vegetables prompts Finnish shops to pull products

Finland's supermarkets have withdrawn frozen bags of sweet corn and pea-corn-red bell pepper mix, after the bacterium Listeria was discovered in the products' Hungarian production plant.

Hernekeitto on liittoutunut torstain kanssa – purkkihernekeitto pitää ikisuosikin pinnalla

Toiset haluavat sen sakeana, toisille maistuu laihempi versio. Hernekeittoon jokainen tekee tuttavuutta viimeistään koulussa.

Pelkkä peruna ei riitä – Kokemäen perunajauhotehdas testaa härkäpapuja

Perunalla tehtaan käyntikausi jää vain kolmeen kuukauteen vuodessa. Herneellä ja härkäpavulla hyötykäyttöä voitaisiin jatkaa pitkälle talveen.

Epätavallisen kylmä kevätsää jatkuu – vapuksikin luvassa yöpakkasia

Yhtä kylmää on kerran kymmenessä vuodessa – kolea kevät näkyy lintujen muutossa ja peltojen kevättöissä.

Watch: Finland gears up for sledding and buns on Shrove Tuesday

Shrove Tuesday is marked in Finland by hearty bowls of pea soup, cream-filled buns known as laskiaispulla — and a sledding bonanza on hills nationwide.

Sukevan Sulttaani yllättyi kutsusta Linnan juhliin – "Hernekeitto kerkesi kylmetä ennen kuin siitä pökkyrästä selvittiin"

Mika Hujanen sai salibandypiireissä pilkkanimen Sukevan Sulttaani. Tänä vuonna presidentti Sauli Niinistö kutsui hänet Linnan juhliin, sillä Sukevan Sulttaanin valtakunnan hyväntekeväisyystempausten ilo on levinnyt jo Savon rajojen ulkopuolelle.

Paikallismyllyt puristuksissa - viisi suurinta määrää tahdin

Lähiruoka-ajattelu ja tuotekehittely pitävät pienmyllyjä vielä pinnalla, vaikka viisi suurinta määräävät tahdin. Suomessa pieniä myllyjä on enää 30 - 40. Aiemmin myllynkivet pyörivät vinhaan ja myllyt olivat pitäjien nähtävyyksiä.

Nälkäpäivän keräys varautuu tulevaan

Nälkäpäivän keräys on alkanut tänään. Jyväskylässä keräys toteutetaan hernekeittoa myymällä ja lipaskeräyksenä.

Paulig osti osake-enemmistön nyhtökaurayrityksestä

Paulig on ostanut 51 prosenttia Gold & Green Foodsin osakkeista.

Luonnonvarakeskus hehkuttaa: nyhtökauran salaisuus on oikea aminohappokoostumus

Luonnonvarakeskus toivoo, että yhä useampi suomalainen vaihtaisi punaisen lihan vaikkapa palkokasveihin. Proteiinitietoisuus onkin jo vallannut alaa, siitä osoituksena on nyhtökauran nopeasti kasvanut suosio. Lähivuoden näyttävät, nousevatko hyönteiset suomalaisten pöytiin.

Kukkia äidille! Kaupunkien maisemaniityt ovat nyt upeimmillaan

Emil keräsi kaupungin kylvämiä kukkia äidilleen isänsä Timo Viitalan kanssa tiistaina Tampereella. Isä ja poika olivat luvallisissa puuhissa, sillä maisemaniittyjen värikästä satoa saa poimia kuka tahansa useissa kaupungeissa.

Löylyn terassilupaa ei ole välttämättä edes haettu puolenyön yli – Ympäristökeskus: "Jos meiltä kysyttäisiin, niin sanoisimme, ettei meluvalituksia ole tullut"

Meluselvityksiä tekevä Helsingin ympäristökeskus sanoo, että he eivät näe estettä sille, etteikö Hernesaaressa sijaitsevan sauna-ravintola Löylyn terassi voisi melun puolesta olla pidempään auki. Todennäköisesti Löyly on hakenut terassilupaa ainoastaan arkiaikataulujensa mukaan.

Miten filmitähti ja kansanedustaja rakensivat maailman kalleimman saunan – pelissä Jasper Pääkkösen Maltan miljoonat

Helsingin uuden nähtävyyden budjetti karkasi kansanedustaja Antero Vartian ja näyttelijä Jasper Pääkkösen käsistä. Miten vuosia kehitelty saunaravintola Löyly lopulta toteutui?

Kokkoja, tanssia vai räppiä? Kisa kaupunkijussin viettäjistä käynnistyi jo Helsingissä

Juhannukseen on enää muutama viikko ja kaupunkijuhlijoiden huomiota kalastellaan jo kiivaasti Helsingissä. Tulevana suvena kaupunkiin juhannukseksi jääville on tarjolla useita juhlia kansallisromanttisesta suomi-iskelmästä nykyräpillä ryyditettyyn saariseikkailuun.

"Meno oli kuin Irwinin laulussa" – telakkaduunarit joivat kossua Hernesaaren vanhassa saunassa

Hernesaaressa oli yleinen sauna jo vuosikymmeniä ennen alueen uusinta tulokasta, Löylyä. Vanhasta korttelisaunasta on muistona pari valokuvaa sekä haalistunut teksti sisäpihan tiiliseinässä.

Kriisikunta Vimpeli juhli lihaisalla hernerokalla - pääministerillekin maistui

150-vuotiaan Vimpelin syntymäpäiväjuhla vietettiin koleassa tihkusateessa. Juhlaruoaksi valittu hernerokka houkutteli kuitenkin väkea jonoksi asti. Rokassa riitti myös sattumia, vaikka itse keittämisestä uhkasikin tulla murheenkryyni.

Ihastuttava istutuspurkki äidille tai mummolle

Maissinlehdet ovat kissojenkin herkkua.

Konkarikitaristi Jukka Syrenius: "Hernekeittoa voi lämmittää, avioliittoa tai musiikkia ei"

Suomalaiseen progressiiviseen rockiin lähtemättömän jälkensä jättäneen Elonkorjuu -bändin perustaja Jukka Syrenius juhlistaa 50-vuotista uraansa. Kitaristi suhtautuu nihkeästi vanhojen hittien soittamiseen. Hänen mielestään musiikin pitää aina olla tuoretta.

Forget pulled pork, Helsinki firm looks to export 'pulled oats'

A Finnish firm has developed a form of environmentally-friendly protein that’s made from oats, broad beans and peas. It looks like pulled pork and in blind tastings has fooled testers into thinking it’s actually meat.

Kenelle kelpaa enää nyhtöpossu? Uutuusruoka nyhtökaura voi olla Suomen seuraava vientihitti

Suomessa on kehitelty kauran, härkäpapujen ja herneiden hierre, jota voi käyttää ruuanlaitossa jauhelihan ja broilerin tapaan. Sokkotesteissä ruokauutuutta on luultu lihaksi.

Marskin ryyppyjä, hernekeittoa ja yhteislaulua: Herrat valmistautuvat metsässä jouluun

Savolainen herraseurue on ottanut joulua vastaan keskellä metsää jo 34 vuoden ajan. Kenraalin ja piispan lisäksi joukkoon kuuluu toimitusjohtajia, neuvoksia ja professoreita.

Hurstin ilmainen hernerokka maistui sadoille Helsingissä

Sateesta ja voimakkaasta tuulesta huolimatta sadat suomalaiset jonottivat ilmaista ruokaa Heikki Hurstin Itsenäisyyspäiväjuhlassa Hakaniemien torilla Helsingissä.

"Tämä rokka on poikaa" – Teuvon soppatykki kuumana viimeistä kertaa

Teuvo Tuppurainen on ollut 24 vuotta soppatykin kauhan varressa. Tänä vuonna hän kauhoo kahden euron hernekeittoa viimeistä kertaa, sillä ensi vuonna hänen 70-vuotispäivänsä osuu yksiin Nenäpäivän kanssa.

Maahanmuuttajat ja kantaväestö kohtasivat hernekeiton äärellä

Kajaanin Nuorkauppakamari järjesti maahanmuuttajille ja kantaväestölle yhteisen kohtaamistapahtuman. Tapahtumalla haluttiin tutustuttaa ihmisiä toisiinsa ja ennenkaikkea saada myös uudet turvapaikanhakijat liikkeelle.

95-vuotias Lyyli asuu yksin isossa talossa maalla – tekee itse talon työt

Lyyli Järvinen rakensi miehensä kanssa talon maalle sotien jälkeen. Hän on asunut samassa talossa 70 vuotta. Nainen käy jumpassa ja hoitaa kotinsa pääosin itse.

"Miten hoitajien palkanleikkaus lisää ulkomaanvientiä ?"

Sadesää verotti Rovaniemen mielenilmausta. Hernekeittoa tarjoilleet hoitajat saivat ohikulkijoiden sympatiat.

Kysely: Maksalaatikko on suomalaisten lempieines – myös valmis hernekeitto maistuu

Suomalaisten suosikkivalmisruoka on Suomalaisen Työn Liiton teettämän tutkimuksen mukaan maksalaatikko. Toiseksi parhaana pidetty valmis hernekeitto uppoaa erityisesti vanhempien ikäluokkien suihin.

Kun kyyhkyset katosivat: metsästyskausi alkaa vaisusti

Myöhästynyt marja- ja viljasato on lennättänyt sepelkyyhkyt muille maille. Kanta on kuitenkin runsastunut ja riistasuunnittelija soisi kyyhkyjä metsästettävän enemmänkin.

Etsintäkuulutettuja raparpereja löytyi satoja

Yli 50 keskisuomalaista raparperia löysi tiensä Luonnonvarakeskuksen tietoon. Koko maasta Luke on saanut ilmoituksia yli 700 kappaletta. Osa kasveista päätyy dna-tutkimukseen.

Näkökulma: Töölöläinenkin haluaisi olla trendikäs, miksi siihen ei anneta mahdollisuutta?

Töölössä on puistoja, merenrantaa, rahaakin. Mutta miksi Helsingin Hernesaaressa, jättömaalla ja satama-alueella, jossa ei tavallaan ole mitään, on yht'äkkiä kaikkea mitä Töölöstä puuttuu, pohtii Töölössä asuva toimittaja Reeta Salminen näkökulmassaan.

Helsingin Hernesaari halutaan Suomen käyntikortiksi

Helsingin kantakaupungin eteläisin kärki Hernesaari halutaan rakentaa pääkaupungin ja koko Suomen käyntikortiksi. Suurin osa Suomeen tulevista risteilymatkustajista tulee pariksi tunniksi tutustumaan Suomeen ja Helsinkiin juuri Hernesaaresta.

Kebab on noussut varuskuntien ruokalistalle, mutta hernekeittoa se ei syrjäytä

Varusmiehet arvostavat makaronilaatikkoa ja uunimakkaraa kausikeittiöhienouksia korkeammalle. Vaikka uusia makuja kokeillaan ja testataan, niitä nousee varsin hitaasti kahdesti vuodessa uusiutuvalle ruokalistalle.

Tuontivalkuaista korvataan kotimaisella tuotannolla – härkäpapu ja herne viehättävät yhä useampaa viljelijää

Herneen sato on yli kaksinkertaistunut Kaakkois-Suomessa muutaman vuoden aikana. Härkäpavun ja herneen valkuaista käytetään eläinten rehussa.

Vain laivaväelle – Hernesaaren merenkulkijakahvila tarjoaa lepohetken seiloreille

Helsingin Hernesaaressa sijaitsee yksi Helsingin neljästä kansainvälisten risteilyaluksien satamista. Yle kurkisti tavallisilta ihmisiltä suljetun merenkulkijakahvilan arkeen.

Kuivuus huolestuttaa Jordaniassa – pohjaveden pinta laskenut kymmeniä metrejä

Toukokuun alussa julkaistun raportin mukaan pohjavesikerrosten pinta on laskenut jopa 60 metriä 15 viime vuoden aikana. Veden vähyyttä lisää se, että maahan on tullut lyhyessä ajassa yli 1,4 miljoonaa pakolaista.

Hernekeittotorstai on uskonnollinen perinne: "Kelpaa kirkkoon kuulumattomillekin"

Hernekeittoa on syöty jo keskiajalla. Perjantai oli katolisen uskonnon mukaan paastopäivä, joten torstaisin syötiin tukevaa ja ravitsevaa ruokaa. Hernekeittotorstai onkin tutkija Merja Sillanpään mukaan uskonnollinen perinne.

Tonkkatorstaina tarjolla soppaa hyväntekeväisyyteen

Oulunsalon seurakunta aloitti torstaina tonkkatorstaiperinteen ihka uudella soppatykillä. 150 litran keittimellä tehdään keittoa myytäväksi. Tuotto käytetään hyväntekeväisyyteen.

"Kuin yrittäisi myydä jääkaappeja eskimoille" – Suomalaisviini yllätti ranskalaisen huippukokin

Joukko ranskalaisia ravintola-alan huippuammattilaisia tutustui viikonloppuna suomalaisten elintarvikealan yritysten tuotteisiin. Yksi maan arvostetuimmista keittiömestareista tykästyi varsinkin speltistä tehtyyn talkkunakakkuun sekä hunajaan. Vain suomalaisten kanssa pitää kinata marjaviinin aitoudesta, sanoo puolestaan suomalainen tilaviiniyrittäjä.

Helsingin uusin yleinen sauna "Löyly" kuumenee merenrannassa

Helsingin Hernesaareen on rakentumassa kaupungin viimeisin yleinen sauna. Edellisen yrittäjän piti aloittaa rakentaminen jo viime syksynä, mutta toisin kävi. Nyt asialla on tunnettu näyttelijäkaksikko, joka aikoo pystyttää Eiranrannan tuntumaan kolmen saunan kompleksin.

Tami jyrähti: Liikkumattomuus on kansallinen katastrofi

Suomalaisten kehnoa lihaskuntoa taustoitettiin A-studiossa. Katso A-studion keskustelu kuvaa klikkaamalla!

Pakastin ei ole hernepussin loppusijoitusluola

Marttojen mukaan avaamaton vihannespussi säilyy pakastimessa hyvänä noin puolitoista vuotta. Pidemmän päälle maku- tai ravintoarvot voivat kuitenkin kärsiä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle