Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Puulämmityksellä on suuri merkitys sähkön kulutushuippujen tasaamisessa

Lyhyet pakkasjaksot eivät näy klapikaupassa, mutta lämpöpumppujen suosion kasvu on alkanut tuntua.

Saunan savut ja tunnelmallinen takkatuli ovat pyhiä – suomalainen kilahtaa, kun puunpolttoon uhataan puuttua

Huolestunut puhe teollisuuden, energialaitosten ja liikenteen päästöistä sulatetaan, mutta omakotialueiden hiukkaspäästöistä ei tahdota tietää.

Puuta palaa uunissa entistä enemmän

Koivu on poltetuista puulajeista yhä ykkönen, mutta muut ovat kirineet etumatkaa kiinni.

Mikä ajaa naisen metsään paistamaan munkkeja? – Naisten Valmiusliiton harjoituksissa historiallisen paljon ensikertalaisia

Minnatar 2017 NASTA-harjoitus on 40. Naisten Valmiusliiton järjestämä kansallinen harjoitus.

Ilmansaasteet saattavat vaikuttaa suoraan stressihormoneihin

Merkittävä osa hengitettävistä hiukkasista kaupungeissa on autojen nostattamaa katupölyä.

Norja kieltää rakennusten öljylämmityksen

Öljylämmitteisten talojen omistajilla on vain kolme vuotta aikaa muuttaa lämmitysjärjestelmä.

Lisää näyttöä ilmansaasteiden ja aivoverenkiertohäiriöiden yhteydestä

Tutkimuksen mukaan pitkäaikainen altistuminen suurille pienhiukkaspitoisuuksille voi kasvattaa riskiä aivoverenkiertohäiriöihin. Sairastumisriski oli erityisen suuri niillä, jotka olivat fyysisesti hyvin aktiivisia.

Asento ja lyöntivoima paljastavat harjaantuneen klapintekijän

Klapintekotaitoja voi tarvita vaikkapa siinä vaiheessa, kun muuttaa asuntoon, jossa varalämmön lähteenä käytetään tulisijoja tai kun lomailee erähenkisessä paikassa.

Löylyn maisemasauna ylikuumeni ja oli vähällä palaa – syynä hormin maali, joka ei kestänyt kuumuutta

Löylyn iso, puulämmitteinen maisemasauna oli vähällä palaa eilen. Koko ravintola jouduttiin evakuoimaan. Ylikuumenemisen syy löytyi maalista, joka ei kestänyt korkeaa lämpötilaa.

Omakotitalo tuhoutui tulipalossa Urjalassa

Urjalassa Rekisuontiellä maanantaina iltapäivällä syttyneen rakennuspalon syy on toistaiseksi epäselvä.

Miten maalla asuminen onnistuu vanhuusiällä? – "Ei täällä liikaa ole kanssakäymistä naapureiden kesken"

Ikääntyvä ihminen voi asua kotonaan, vaikka kylä tyhjeneekin nuoremmasta väestä. Tosin se vaatii uudenlaista ajattelua, jotta tarvittavat palvelut saisi kymmenien kilometrien päähän keskustasta.

Harva osaa tai viitsii laskea lämmityskulujaan – vertailimme lämpimän ja kylmän vuoden eroja

Sähkölämmitystalossa lämmityskulujen ero voi olla kylmän ja lämpimän vuoden välillä jopa 1 500 euroa. Kuluja kannattaa vähentää puulämmityksellä, mutta ei yliampuvasti.

Omakotitalon lämpökattila räjähti – paine lennätti ovet kauas pihalle

Lämpökattilan räjähdys repi omakotitalon alakerran ovet irti paikoiltaan Lappeenrannan Joutsenossa. Räjähdyksessä loukkaantui lievästi alakerrassa ollut talon asukas.

Pakkanen saa kaipaamaan lisälämpöä, mutta ostopuu on jo vähissä

Merilappilaisista polttopuuta tarjoavista yrityksistä kerrotaan, että tammikuussa riittää kyllä kyselijöitä, mutta klapikauppa käydään pääosin syksyisin.

Koko Juupajoki ilman sähköä

Vanhainkoti ja vedenottamo toimivat varavoimalla. Ihmiset ovat paristokäyttöisten valonlähteiden ja kynttilöiden varassa. Myöskään kunnan aluelämpö ei ole toiminnassa.

Nainen pelastui täpärästi tulipalosta – hiukset kärähtivät

Mökkirakennus ei ollut enää pelastettavissa.

Teollisuushallia sammutetaan Laukaassa

Teollisuushallin palo työllistää palokuntaa Laukaassa Leppävedellä. Noin 300:n neliön kokoinen rakennustarvikehalli syttyi tuleen aamuyöllä. Tuli levisi myös hallin yhteydessä olevaan asuinrakennukseen, jossa oli paikalla yksi ihminen. Hän ei vahingoittunut.

Pitkiä sähkökatkoja edelleen Etelä-Pohjanmaalla – "Turhaa se on sähköyhtiölle soittaa ja heitä haukkua"

Tykkylumen painamat puut katkovat sähkölinjoja edelleen Etelä-Pohjanmaalla ja erityisesti Alajärvellä. Alajärveläinen Risto Pohjonen ei muista, että yli vuorokauden kestäviä sähkökatkoja olisi ollut yli 17 vuoteen. Syrjäkylällä sähköttömyys ei kuitenkaan pysäytä arkea.

Ilman pienhiukkaset lisäävät tulehdusta – altistus peräisin monesta lähteestä

Potilaiden verestä mitattujen tulehdusmerkkiaineiden pitoisuudet suurentuivat heidän altistuttuaan suuremmille pienhiukkaspitoisuuksille.

Puulämmityksen suosio kasvanut

Lämmitysöljyn ja sähkön korkea hinta on lisännyt puulämmityksen käyttöä Lapissakin. Korjausrakentamisessa varaavat takat ja leivinuunit ovat nyt suosittuja lisukkeita, sanoo bioenergia-asiantuntija Sampo Honkanen Lapin metsäkeskuksesta.

Helsinki saa uuden yleisen saunan ehkä jo ensi kesäksi

Hernesaarenrantaan kaavaillun uuden yleisen saunan rakennustyöt on tarkoitus aloittaa lähiviikkoina. Tavoite on, että jo ensi kesänä saunotaan.

Monday’s papers: High approval rating for the President, PM urges more Russian studies, and keeping warm with wood

Among the items in Monday’s newspaper press, the paper of the national farmers' association MTK reports that President Sauli Niinistö is the most trusted public official in the country, while confidence in Parliament and the government has declined.

Pihasauna paloi poroksi Varkaudessa

Omakotitalon pihassa olevaa tynnyrisaunaa oli lämmitetty torstai-iltana.

Kajaanin kaupunki lupailee vesitaksia Rehjaan ensi kesäksi

Nuasjärvessä sijaitseva Rehjan saari on Kajaanin läheisyydestä huolimatta edelleen monelle kaupunkilaiselle käymätön paikka. Talvisin virkistysalue on aktiivisemmassa käytössä.

Joka kahdeksas kuolema johtuu ilmansaasteista

WHO:n mukaan erityisen vaarallista on altistuminen sisäilman saasteille, jotka useimmiten syntyvät hiili- ja puulämmityksestä sekä ruoanlaitosta.

Pariskunta joutui lähtemään olympiastadionin tieltä - "Minulle annettiin 10 päivää aikaa"

Noin neljäsataa taloa purettiin olympiakisojen mittavien stadionien edestä. Vasili Tshernishov on tyytyväinen uuteen kotiinsa.

Induktioliesi tuottaa tinanvalajalle pettymyksen

Hellanlevy kuumaksi ja hevosenkenkä tinakauhaan sulamaan. Näin se yleensä menee, mutta ei niissä kotitalouksissa, joissa on hieno ja kallis induktioliesi.

Polttopuulle riittää kysyntää – leipominen ja puulämmitys lisääntynyt

Polttopuuta kysytään entistä enemmän. Puulämmityksen suosio kasvaa ja myös leipominen on lisääntynyt. Polttopuun menekki näkyy hyvin esimerkiksi Kuopion alueen suurimmalla polttopuun myyjällä.

Mylly paloi Joensuun Enossa

Luhtapohjan mylly on palanut maan tasalle Joensuun Enossa. Muita rakennuksia ei myllyn lähellä ollut.

Suomalaiset hankkivat polttopuunsa netistä

Puulämmityksen suosio pitää klapikaupan vilkkaana. Yhä useampi suomalainen hankkii tulipesäänsä täytettä netistä, kotiinkuljetuksella tietenkin. Esimerkiksi Metsäkeskuksen ylläpitämässä verkkopalvelussa Halkoliiterissä on jo satoja halkokauppiaita.

Takka-ekspertti: Sytytä klapit aina päältä

Puulämmityksen lyhyt oppimäärä: Kuiva koivu on klapeista parhain. Puulämmittäjän näppärin neuvonantaja on vuosittain vieraileva nuohooja. Tehokkain takkatuli sytytetään aina yltä. Näin ohjeistaa Motivan asiantuntija.

Keski-ikäinen nainen kuoli saunassa Kemiönsaaressa

Puoliso löysi vaimonsa kuolleena puulämmitteisestä saunasta. Poliisi selvittää asiaa.

Metsänomistus muuttuu - työt siirtyvät ammattilaisille

Metsänomistajat ikääntyvät, ja metsät siirtyvät osin perikuntien ja kaupunkilaisten haltuun. Yhä useammin metsän siimeksessä sahaansa soittaa erilaisia alan palveluksia tarjoava ammattilainen.

Karjalaiset piirakkamestareita - savolaisten aiempi ennätys romukoppaan

Maailman suurimmat karjalanpiirakat leivotaan Pohjois-Karjalassa. Ilomantsilaiset saivat nimensä ennätysten kirjaan sähköuunissa paistetusta maailman suurimmasta piirakasta. Yli kolmemetrinen piiroo paistettiin myös Valtimolla ulkotulella. Tuplaennätykset leiponeet julistivat Pohjois-Karjalan piirakkamestareiden maakunnaksi. Aiempi ennätys oli kesäkuulta iisalmelaisten nimissä. Savolaispiirakka jäi pahasti telineisiin, kun karjalaiset menivät nyt omille metriluvuilleen.

Rantasauna tuhoutui tulipalossa Iisalmessa

Erillinen saunarakennus paloi purkukuntoon Iisalmessa. Kukaan ei loukkaantunut palossa.

Talvivastojen mukana ei kannata varastoida turhaa roskaa

Ensimmäiset koivuvastat tai -vihdat tehtiin tänä kesänä normaalia aiemmin, mutta talvivastojen tekemiseen ei kannata kiirehtiä suin päin.

Sahti saneli kotitalonkin pohjan

Sahtimies Kari Sipilä on oppinut perinnejuoman salaisuudet isältään ja appiukoltaan. Yhdistelemällä ja kehittelemällä hän on löytänyt oman palkitun tapansa valmistaa sahtia.

Oulu saamassa viimein yleisen saunan

Saunaa suunnitellaan Oulujoen rantaan Tuiran uimarannalle. Rakennuksessa olisi kolme erillistä saunaa, joista yksi olisi puulämmitteinen savusauna. Ensimmäiset löylyt saunasta saataisiin vuonna 2015.

Professori: Kaupungissa ja lähiössä puuta pitäisi käyttää vain lisälämpönä

Mikäli haluaa lämmittää taloaan puulämmöllä, on syytä hankkia mahdollisimman tehokas uuni. Yleensäkin puuta olisi parempi polttaa suurissa laitoksissa, tai sitten pelletteinä, tuumii ympäristöterveyden professori.

Ekokyläasuminen ei ole vain hippien hommaa

Ekokyläasumiseen kuuluu ympäristöystävällinen lämmitys, kuten maalämpö, aurinkopaneelit tai puulämmitys. Lisäksi oleellista on yhteisöllisyyden vaaliminen. Jokainen ekokyläläinen on erilainen, mutta asukkaita yhdistävät pitkäjänteisyys ja periaate ekologisuudesta.

Tarkka asiakas vaatii kauniita halkoja

Nykyaikainen polttopuun ostaja on harkitseva ja asiantunteva. Kauppiaalta kysytään olohuoneen somistukseksikin sopivia rotuhalkoja.

Polttopuusta voi tulla pula

Metsäkeskuksen polttopuukauppiaille tekemän kyselyn mukaan koko maassa jopa neljäsosalla myyjistä kuivat puut loppuvat ennen kevättä.

Entisellä kyläkoululla paloi Posiolla

Asuntokäytössä olevassa entisessä kyläkoulussa syttyi tulipalo Posiolla perjantaiaamuna. Entisen Hyväniemen koulun asukas huomasi ennen aamuseitsemää pannuhuoneesta tulevan savua ja hälytti palokunnan.

Viisas varautuu sähkökatkoon etukäteen

Pahin virhe sähkökatkon yllätettyä on soittaa sähköyhtiöön. Kotikonstit auttavat ensi alkuun pitkälle.

Kannattaako lämmittää puulla?

Tuoko takalla lämmittäminen säästöä, kun otetaan huomioon polttopuiden hinta? Jos, niin minkä verran? Entä löytyykö kodistasi ilmalämpöpumppu?

Kreikassa säästetään puulämmityksellä - savusumu uhkaa terveyttä

Ateenan pohjoisosissa on mitattu viime päivinä pienhiukkasia 150 mikrogrammaa kuutiossa. Tämä on kolminkertainen määrä suositeltuun enimmäismäärään verrattuna.

Puulämmitys saastuttaa Ateenan ilmaa

Puun käyttö lämmityksessä on ollut kasvussa talouskriisistä kärsivässä maassa, sillä puu on muita lämmitysvaihtoehtoja halvempaa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle