Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Asfalttityöntekijöitä työssään.

Helteet lisäävät työtapaturmien riskiä, ja huoli näkyy soittoina työsuojeluun – asfalttityömaalla paahdetta ei pääse pakoon

Työsuojeluviranomaisen mukaan Suomessa voitaisiin etsiä hyviä käytäntöjä maista, joissa helteessä työskentelystä on enemmän kokemusta.

Arboristit kiipeilevät puussa Lahden mukkulassa.

Puukiipeilyn SM-kisat alkoivat Lahdessa – katso videolta, miltä latvuksessa näyttää kisaajan näkökulmasta

Puukiipeilykisassa mitataan arboristien ammattitaitoa ja osaamista. Nopeuden ohella puunhoitajan täytyy valita oikea tekniikka ja turvalliset työtavat.

Puinen ovi kiinni, ovessa lukee istuntosali. Päijät-Hämeen käräjäoikeuden sisätiloja

Työntekijä loukkaantui vakavasti liukuhihnan äärellä – työnantajalle ja esimiehelle sakkotuomiot työturvallisuusrikoksesta

Turman jälkeisessä työsuojelutarkastuksessa todettiin, että työntekijän perehdytys oli puutteellinen ja kunnossapidon työtapojen tarkkailu ja valvonta oli ollut riittämätöntä.

Työterveyspalveluiden suurkuluttajat ovat tyypillisesti, naisia, usein yksinasuvia, joilla on keskiasteen koulutus.

Joillekin kertyy jopa 60 käyntiä vuodessa, osalle ei kuulu edes työterveystarkastuksia – tutkimus valottaa kiistellyn työterveyshuollon suurkulutusta

Tampereen yliopiston tutkimuksessa on selvitetty, millainen on tyypillinen työterveyspalvelujen suurkuluttaja. Suurkuluttaja käyttää yleensä paljon myös muita terveyspalveluja.

Laura Haallamaa / kolumnisti / Pasila 20.02.2019

Laura Hallamaan kolumni: Olemme jatkuvasti henkisen kuormituksen riivaamia, koska työelämä ei tunne enää työntekijän rajoja

Vajaat miehitykset eivät ole vain hoitoalan ongelma. Koko työkulttuurimme on luisunut suuntaan, jossa yhä pienempi porukka tekee yhä enemmän, kirjoittaa Hallamaa.

Suomen lippu ja sotilasliitto Naton lippu vierekkäin.

Keskiviikko 13.4.2022 (tv)

Suomen turvallisuus. Ulkomaalaiset osaajat. Katupöly. Sää.

Lääkärikeskus Pihlajalinnan sisäänkäynti Jyväskylässä.

Pihlajalinnan kaupat maaliin Etelä-Savossa – omistaa nyt Etelä-Savon Työterveyden ja Lääkärikeskus Ikioman

Tänään allekirjoitettiin kauppakirjat Etelä-Savon Työterveyden ja Lääkärikeskus Ikioman osakkeista. Yhtiöt ovat nyt osa Pihlajalinnaa.

Käräjäoikeus ja nuija.

Oikeus määräsi työtapaturmasta tuomitut maksamaan työkykynsä menettäneelle lisäkorvauksia – tapaturma sattui kymmenen vuotta sitten

Työtapaturma sattui Pietarsaaressa 2011. Loukkaantunut mies oli työskennellyt turkistarhan hallityömaalla ja saanut vesikourua asentaessaan voimakkaan sähköiskun läheisestä voimalinjasta. Hän menetti työkykynsä kokonaan.

Eeva Ruotsalainen potrettikuvassa meilahden sairaalan pääaulassa.

Helsinki ohjeistaa oireettomia koronapositiivisia töihin, mutta HUSin Eeva Ruotsalainen ei sitä tekisi: "Epidemia ei vielä ole hallinnassa"

Helsingin kaupunki ohjeistaa, että oireettomat koronapositiiviset voivat mennä töihin, jos muu työjärjestely ei onnistu. Omille työntekijöille ohje on eri.

salaattia tarjolla ravintolan noutopöydässä.

Perjantai 28.1.2022 (tv)

Koronarajoitukset. Kauppojen turvallisuus. Huostaanotettujen kantelut.

Mikkelin Laajalammen Salen myymäläpäällikkö Sari Nurminen oli kassalla kun kauppa edellisen kerran yritettiin ryöstää aseella uhaten.

Neljä ryöstöä vuodessa saa lähikaupan luopumaan käteisestä – aseilla uhkailut tulevat usein myyjien uniin

Kaupan liiton mukaan vakavat uhkatilanteet ovat kaupoissa yhä yleisempiä. Mikkelin Laajalammen Salen päätös lopua käteismaksusta on poikkeuksellinen turvatoimi.

satamanosturi kuljettamassa konttia,taustalla synkät sadepilvet

Suomeen rakennetaan Euroopan ensimmäinen satamien turvapuisto – sinne voi nousta vaikka konttikaupunki

Kotkan Kantasatamaan nouseva turvapuisto on paikka, jossa viranomaiset, opiskelijat ja satamien työntekijät voivat harjoitella mahdollisten vaaratilanteiden varalle. Tavallisesti suljetuille satama-alueille ei ole pääsyä.

Bussipysäkki ja linja-auto Oulun keskustassa Torikadulla.

Oulussa peruttu satoja bussivuoroja ja sen takia kaupunki vaatii kuljettajien terveystietoja – lain mukaan ulkopuolisella ei ole niihin oikeutta

Oulun kaupunki ja yksi sen joukkoliikenteen liikennöitsijöistä ovat ajautuneet kiistaan peruttujen bussivuorojen takia. Syynä ovat muun muassa kuljettajien terveystietoihin liittyvät vaatimukset.

Röngtenhoitaja menossa ottamaan kuvaa koronapotilaan keuhkoista.

Hoitajien työhyvinvointia nakertaa lisääntynyt kuormitus, ja stressi kasvaa myös tulevasta sote-ratkaisusta

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan korona-aika on lisännyt sosiaali- ja terveysalan työntekijöiden paineita ja työn kuormittavuutta. Moni hoitaja miettii työpaikan vaihtoa.

Espresso House kahvila kauppakeskus Citycenterissä Helsingissä lokakuussa 2020.

Espresso House sulkee työolojen ja ruokaturvallisuuden takia kohun keskelle joutuneen keskuskeittiönsä

Kansainvälinen kahvilaketju Espresso House myöntää epäonnistuneensa keittiön toiminnan parantamisessa ja pyytää anteeksi työntekijöidensä huonoja työoloja. Yhtiön aikomus on korvata keittiö uudella kevään aikana.

Kuvassa putkiasentja 30-vuotias Jesse-Petteri Raunio on pannuhuoneen putkien keskellä vääntämässä putken venttiiliä

Keskiviikko 5.1.2022 (tv)

Korona ja sairauslomat. Putkimiespula. Älyneula. Sääennuste.

Mies saa kolmannen koronavirusrokotuksen.

Yhä useampi saa koronapiikin työterveydestä jo tällä viikolla – ammattilaiset toivovat, että sen ansiosta rokotusinto lisääntyy

Rokotukseen voi työterveyden kautta hakeutua myös työpaikan lähellä kotikunnasta riippumatta.

Kuvassa vesilasi ja särkylääkepakkaus, taustalla istuva hahmo.

Salon kaupungin työntekijöiden sairauspoissaolot lähtivät laskuun toisena koronavuonna

Salon kaupungille sairauspoissaolot ovat maksaneet marraskuun loppuun mennessä laskettuna noin neljä miljoonaa euroa. Se on jopa miljoona euroa vähemmän kuin vuonna 2020.

Turun yliopiston työoikeuden professori Seppo Koskinen

Sopiva, rajoituksin sopiva tai sopimaton – näin emeritusprofessorin mukaan voitaisiin arvioida työntekijöitä, jotka eivät kerro rokotuksestaan

Työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskinen uskoo, että useimmat työntekijät kuitenkin kertoisivat koronarokotuksistaan ja näyttäisivät vapaaehtoisesti koronapassin.

Laatikko sairauslomatodistusten jättämistä varten terveyskeskuksen käytävän seinällä.

Kolarin työntekijöiden sairauspoissaolojen määrä liki tuplaantui viidessä vuodessa – taustalla muun muassa sekava poliittinen tilanne

Kolarissa poliittiset ristiriidat ja johtohenkilöiden vaihtuvuus ovat lisänneet työntekijöiden sairauspoissaoloja.

Jasper Pääkkönen Omerta-elokuvassa seisoo kivääri kädessä maastopuvussa.

Omerta-elokuvaa on tuettu valtion varoista lähes 2 miljoonalla – kysyimme, miten julkiset rahoittajat valvovat kuvausten turvallisuutta

Omerta 6/12 -suurelokuvan tuotantoa ovat tukeneet sekä Suomen elokuvasäätiö että Business Finland. Elokuvan vastaava tuottaja vahvisti Ylelle torstaina, että kuvauksissa on ollut riskitilanteita esimerkiksi rekvisiitta-aseiden käytössä.

Aamuruuhkia Pohjantiellä Oulussa

Pohjois-Suomen viranomaiset vetoavat Oulun tieliikennekeskuksen säilyttämiseksi: paikallistuntemuksen puute heikentää liikenteen turvallisuutta ja toimivuutta

Oulun tieliikennekeskus on päätetty lakkauttaa ensi kesäkuun loppuun mennessä. Jatkossa Tampereen, Helsingin tai Turun tieliikennekeskusten on tarkoitus vastata myös koko pohjoisen Suomen maanteiden liikenteenohjauksesta, liikenteelle tiedottamisesta ja tiestön kunnossapidon tukipalveluista. 

Stetoskooppi lääkärien pöydällä

Kauppahinta sai epäröimään, Essote palauttaa työterveysyrityksen miljoonaomistuksen myynnin vielä valmisteluun

Essote omistaa 49 prosenttia Etelä-Savon Työterveys Oy:n osakkeista. Osakkeet pitää myydä, koska oikeuden päätöksen mukaan omistus on vastoin kuntayhtymän peruskirjaa.

Woltin lähetti, polkupyöräilijä ja auto kadulla.

Woltin ruokalähetit ovat työsuhteessa, katsoo aluehallintovirasto – Wolt valittaa päätöksestä hallinto-oikeuteen

Työsuojeluviranomainen katsoo, että Woltin ruokalähetit ovat työsuhteessa ja heidän tekemistään työtunneista tulee pitää työaikakirjanpitoa. Woltin mukaan suurin osa läheteistä ei halua työsuhteeseen.

Terrafame on antanut porttikieltoja yrityksille, joiden työturvallisuus ei ole kunnossa

Terrafame antaa porttikiellon yrityksille, joilla on ongelmia noudattaa työturvallisuutta tehdasalueella – kumppaniyritykset joutuvat erikoistarkkailuun

Terrafamen omien työntekijöiden työtapaturmien määrät ovat laskeneet, mutta kumppaniyritysten työturvallisuus ei ole toimitusjohtaja Joni Lukkaroisen mielestä riittävällä tasolla. Kumppaniyritykset voivat saada tehdasalueelle jopa pääsykiellon.

Nainen katselee syksyistä kaupunkia sosiaali- ja kriisipäivystys työntekjän takki yllään.

Ampumatapaus nosti esiin sosiaali- ja kriisipäivystyksen työntekijöiden turvallisuuden – päivittäinen väkivallan uhka vaikeuttaa työntekijöiden löytämistä

Hämeenlinnassa sattui kuukausi sitten sosiaali- ja kriisipäivystyksen yksikön vaarallisin tilanne, kun tavanomaisella työkeikalla alettiin ampua. Väkivalta on yleistynyt koko sosiaalialalla.

Elokuvaaja Halyna Hutchinsille pidettiin muistotilaisuus Albuquerquessa

Räjähde-ekspertti varoitti turmaelokuvan apulaisohjaajan käytöksestä jo kaksi vuotta sitten – ala vaatii oikeiden aseiden kieltoa kuvauksista

Hollywood-tähti Alec Baldwinin vahingossa surmaamaa kuvaajaa muisteltiin New Mexicossa. Poliisi jatkaa onnettomuuden tutkintaa.

Eeva Saarela

Hankintalaki pakottaa pirstomaan työterveysyhtiön – työntekijä: "Mikä on minun paikkani tulevassa muutoksessa?"

Tampereen kaupungin ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin työterveysyhtiö Pirte joudutaan pilkkomaan kahdeksi yhtiöksi pikavauhtia. Seuraavan mullistuksen tuo sote-uudistus vuoden 2023 alussa.

Hämeenkatu 24

Kovat keinot käyttöön – uhkasakko voi rapsahtaa, jos Hämeenkatu 24:n kiinteistöä ei ryhdytä siistimään

Pitkään tyhjillään olleen kerrostalon julkisivussa on töhryjä ja ullakkokerroksen rikkoontuneiden ikkunoiden pelätään putoavan kadulle.

Pirten nettisivu.

Tampereen ja sairaanhoitopiirin työterveysyhtiö jaettaneen kahtia: eri yhtiö oman ja ulkopuolisen väen palveluun

Pirten isompi, in house -yhtiö tuottaisi työterveyttä omistajien, siis kaupungin ja PSHP:n henkilöstölle. Toinen eli out house toimisi markkinoilla ja voittoperiaatteella.

Nainen nukkumassa sohvalla.

Employers seek help to ensure workers are well-rested, happy

Absences due to physical illness have remained unchanged or decreased, but the share of absences related to mental health issues has increased.

Nainen nukkumassa sohvalla.

Työnantaja on nyt kiinnostunut myös unestasi ja parisuhteestasi – ja sille on syynsä, sanovat asiantuntijat

Työnantajat tarjoavat entistä enemmän matalan kynnyksen apua työssäjaksamisen ja myös vapaa-ajan ongelmien selättämiseen. Asiantuntijoiden mukaan vapaa-ajan kuormitus on myös työnantajan asia, sillä se heijastuu työhyvinvointiin ja työkykyyn.

Gula, gröna och röda tomater hänger i plantor i ett växthus.

Allergiaoireet ovat lisääntyneet kasvihuoneissa työskentelevillä – yleisiä herkistäjiä biologiset torjuntaeliöt ja pölytykseen käytetyt kimalaiset

Kasvihuoneessa työskentelevillä on muihin ammatteihin verrattuna korkeampi riski altistumiselle sekä allergisoitumiselle. Työterveyslaitoksen selvityksen mukaan peräti 60 prosenttia siihen osallistuneista reagoi jollakin tapaa. Nyt käytäntöjä viilataan.

IT-konsultointi firma Columbia Roadin toimitusjohtaja Sirkka-Liisa Rotinen kahvittelee alaistensa kanssa

Mielenterveysasioista puhutaan työkavereiden kanssa aivan liian vähän – konsulttifirmassa opetetaan huomaamaan toisen stressi ja uupumus

Mielenterveyden ongelmista pitäisi pystyä puhumaan työpaikalla avoimesti, sillä se voisi nopeuttaa avun saamista ja työkyvyn palaamista, sanoo työntekijöiden hyvinvointiin keskittyvän konsulttiyhtiön johtaja. Työterveyslaitoksen mukaan työntekijän uupuessa katse pitäisi kohdistaa työyhteisöön ja sen tapoihin eikä yksilöön.

Nainen pitelee selkäänsä.

Alaselkäkivun hoidossa turvaudutaan liian usein turhiin tutkimuksiin ja sairauslomiinkin, tähän toivotaan apua uudesta potilasoppaasta

Oulun yliopiston tutkija Anna Sofia Simulan mukaan potilasopas on edullinen ja tehokas tapa vähentää tarpeettomia tutkimuksia ja selkäkivusta johtuvia sairauspoissaoloja. Läheskään aina selkäkivun hoito ei perustu tutkimusnäyttöön.

Turvakaappi.

Ovi säppiin, evakuointiliivit päälle tai valoa sähkökatkon keskelle – jyväskyläläiset rehtorit ideoivat Turvakaapin koululaisten suojaksi

Turvakaappia testataan nyt kahdessa koulussa Keski-Suomessa. Kaapista löytyy muun muassa Säppi, joka lukitsee oven ulkopuoliselta tunkeilijalta, vaikka tällä olisi avain. Jyväskyläläisten rehtorien ideoima vekotin sai patentin elokuun lopussa.

Kaupan kassa, K-market Tammisto.

"Minut on uhattu tappaa, pahoinpidellä ja raiskata töissä" – yksin iltaisin ja öisin työskentelevät nuoret kertovat uhkaavista tilanteista palvelualalla

Palvelualan työntekijöistä yli puolet kokee väkivaltaa ja sen uhkaa töissä, ja kaikista tukalin tilanne on alle 25-vuotiailla. Nuoria työllistävät suuret ketjut eivät osaa vastata, kuinka paljon juuri nuoret työskentelevät yksin ilta- ja yövuoroissa.

Vaasan Onkilahteen valmistuvan skeittipuiston keskeneräinen työmaa aidattuna.

Vaasassa Onkilahden rakenteilla olevan skeittipuiston työmaalle on tunkeuduttu ja työmaan aitoja rikottu

Rakenteilla olevassa skeittipuistossa oleskelu on turvallisuusriski. Alueella tehdään mm. sähkötöitä ja liikuntasaumojen kittaukset eivät ole vielä kuivuneet.

Sellutehdas järven rannalla

Stora Enson Imatran tehtaiden huoltoseisokki alkoi jälleen koronakaranteenien kautta – parin viikon aikana parannetaan tehtaan tehokkuutta ja turvallisuutta

Stora Enson Imaran tehtaiden huoltoseisokkiin tulevat ulkomaiset työntekijät ovat olleet koronaviruskaranteenissa ja heidät on testattu vielä ennen tehtaalle saapumista.

Kuopiolainen Tapio Pulkkinen pyöräilee.

Aktiivipyöräilijä ihmettelee puutteellisia työmaamerkintöjä Kuopion kaduilla – viranomaiset eivät ole havainneet merkittäviä ongelmia

Kadunvarsityömaiden turvallisuus on eri viranomaisten mielestä hoidettu hyvin. Näin on erityisesti päiväkotien ja koulujen läheisyydessä. Kuopion polkijat on asioista kuitenkin eri mieltä. Vammaisneuvosto on havainnut puutteita opasteissa.

Punatiilinen Kemin Pirtti Valtakadun ja Kauppakadun risteyksessä. Seinässä teatterinäytöksen mainosjuliste.

Kemin teatterin hankaluudet jatkuvat, osa päänäyttämön tiloista käyttökiellossa

Osa Kemin kaupunginteatterin päänäyttämön tiloista on väliaikaisessa käyttökiellossa. Kielto koskee Kemin Pirtin lämpiötiloja, mutta eivät näyttämö-, aula- ja pukuhuonetiloja.

Miehet kävelevät kohti kauppakeskuksen ulko-ovea parkkipaikalta

Tavarataloketjun johtaja kehotti työntekijöitä kieltäytymään koronarokotteesta – laki sallii rokotevastaisen viestin jakamisen, ammattiliitto moittii

Tavarataloketju Kärkkäisen toimitusjohtaja Juha Kärkkäinen lähetti työntekijöilleen rokotevastaisen viestin. Kysyimme työelämäasiantuntijoilta, saako työnantaja kommentoida rokotteen ottamista tai levittää rokotevastaista tietoa.

psykoterapeutti Emilia Kujala

Emilia Kujalan kolumni: Moni potee allergiaa myötätunto- ja armollisuuspuheelle

Työelämässä myötätuntopuhetta käytetään valitettavan usein väärin. Kun työntekijöitä kehotetaan vaatimaan itseltään vähemmän ja olemaan itselleen armollisia, vastuu työhyvinvoinnista sysätään yksilön vastuulle, kirjoittaa Kujala.

Lähikuva: henkilö käyttää käsidesiä toimistossa.

Occupational health body urges patience in post-Covid strategy

The vaccination of all workers and uncertainty over the Delta variant are reasons for workplaces to take their time when preparing for employees' return to work.

Lähikuva: henkilö käyttää käsidesiä toimistossa.

Työterveyslaitos: Työpaikkojen on syytä ottaa syksyllä aikalisä koronatoimien purkamisessa

On toimittava vastuullisesti niitä kohtaan, jotka vielä odottavat toista rokotusannosta, linjaa pääjohtaja Koivula. Rokottamisesta tosin ei ole pakko kertoa työpaikalla.

Rakennustyömaa ja nostokurki

Rakennustyömaiden työturvallisuus parantunut – korona ja helteet vaativat nyt erityishuomiota

Rakennusalan työtapaturmien määrä on hieman vähentynyt. Työturvallisuus on kuitenkin laaja kokonaisuus, johon nyt vaikuttavat koronatilanne sekä pitkään jatkunut tukala helle.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle