Uusimmat artikkelit
Savonlinnan opiston entistä rehtoria syytetään seksuaalisesta häirinnästä, sai jatkaa rehtorina varoitustenkin jälkeen
Syytteen mukaan entisen rehtorin epäasiallinen käytös tuli ensimmäisen kerran ilmi vuonna 2019. Tuunaisen työsopimus rehtorina päättyi vasta lokakuussa 2023.
Suomalaistutkijat kehittivät mittarin työyksinäisyyden arvioimiseen – testaa oma tilanteesi viidellä väitteellä
Etätyön myötä lisääntyi myös kokemus työyksinäisyydestä. Vaasan yliopistossa kehitettiin tapa sen mittaamiseksi. Tässä jutussa voit testata mittaria.
Säästökampanja sai työpaikat laskemaan lämpötilojaan jopa terveydelle haitallisiin lukemiin – tutkija: ”Jäätyyhän siinä ajatuskin”
Työskentely liian kylmässä lämpötilassa voi olla terveydelle haitallista. Tutkimustieto osoittaa, että lämpötilasuositukset on tehty ensisijaisesti miehille sopiviksi.
AVI: Rakennustyömaiden sääsuojauksissa parantamisen varaa, Jyväskylässä kesällä sattuneen onnettomuuden yksityiskohtia selvitetään edelleen
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto toivoo saavansa oppia rakennustyömaiden työturvallisuuden parantamiseen Jyväskylän Seppälässä romahdusvaaran kiinteistöön aiheuttaneesta onnettomuudesta.
Nuhakierre kurittaa työpaikkoja – työterveyslääkärit kertovat, millainen tilanne syysflunssakaudessa nyt on
Syksyn flunssakausi näkyy kesälomien jälkeen työpaikoilla, mutta influessakausi on vasta tuloillaan. Influenssarokotukset alkavat loka-marraskuussa.
Rauman satamalta hieno suoritus: 10 vuotta ilman poissaoloon johtaneita tapaturmia
Sataman arvion mukaan saavutus on erityisen hyvä satama-alalla, jossa toimintaympäristön vaatimukset, raskaat taakat ja raskas liikenne ovat osa toimintaympäristöä.
Kuopiolainen autokorjaamo sai isot sakot, koska nostinten tarkastukset laiminlyötiin
Pohjois-Savon käräjäoikeuden mukaan Kuopiossa toimiva autokorjaamo oli jättänyt autonostimet tarkastamatta. Sakkoja ja menettämisseuraamuksia kertyi yli 6000 euroa.
Ylivieska huolestui kaupungintalon henkilöstön työturvallisuudesta – nyt asiointiin vaaditaan ajanvaraus tai ainakin soitto ulko-ovelta
Kaupunginjohtaja Maria Sorviston mukaan taustalla ei ole yhtä yksittäistä tapahtumaa, mutta joitain häiriötilanteita kaupungintalolla on ollut. Asiat hoituvat jatkossakin sähköisesti tai ajanvarauksella.
Paloasemilla huolestuttiin savuisten vaatteiden terveyshaitoista – nyt tiloja ja käytäntöjä muutetaan turvallisemmiksi, mutta työtä riittää
Sammutustöissä varusteisiin tarttunut savu halutaan pitää loitolla paloasemien ja -autojen sisätiloista. Uusilla asemilla se onnistuu hyvin, mutta vanhoilla asemilla tilanne on huonompi.
Työpaikkakuolemien määrä kaksinkertaistui viime vuonna – näillä aloilla kuolemaan johtavia työtapaturmia on eniten
Keskustelu työturvallisuudesta ja työhyvinvoinnista ei ole vain pehmeää puhetta. Niillä on syvä yhteys työtapaturmiin.
Turku tehostaa keskustansa turvallisuutta lisäämällä vartijoiden näkyvyyttä
Tavoitteena on jalkauttaa Turun keskustaan matalan kynnyksen palvelua ja turvallisuuteen liittyvää opastusta.
Savonlinnan kaupungin työntekijöillä keskimääräistä vähemmän poissaoloja
Työterveyslaitoksen mukaan sairauspoissaolot kääntyivät vuonna 2022 maanlaajuisesti jyrkkään kasvuun. Sairauspoissaolot ovat lisääntyneet niin julkisella kuin yksityiselläkin puolella.
Työvuoroista puuttuu hoitajia, eikä kukaan pääse tuuraamaan – ”Nykyään kaikki päivät, aamut ja illat ovat samanlaisia”, sanoo hoitaja
Vaasa on kolmas paikkakunta, joka on tehnyt kantelun päivystyksen ongelmista aluehallintovirastolle. Henkilökunta perustelee kantelua huolella potilasturvallisuudesta, myös jaksaminen on koetuksella.
Emilia Kujalan kolumni: Moni työssä uupunut ei tunnista itseään julkisesta työuupumuskeskustelusta
Työssä jaksamista tukevat vinkit ja ratkaisut palvelevat parhaiten tyypillisessä työsuhteessa olevaa palkansaajaa, kirjoittaa Kujala.
Shadia Raskin kolumni: On moraalitonta oikeuttaa ulkomaalaisen työntekijän huono kohtelu lähtömaan vielä huonommilla työoloilla
Ulkomaalaisten työntekijöiden työehtoja poljetaan monilla aloilla. Hälytyskellojen on soitava jo pienistä väärinkäytöksistä, muuten huonompi kohtelu normalisoituu, kirjoittaa Rask.
Laittomia asbestitöitä ja purkujätteet pois lehtipuhaltimella – samalla rakennusalan firmalla jo yli sata tuhatta euroa sakkoja laiminlyönneistä
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto moittii Vesivekiä toistuvasta työturvallisuuden laiminlyönnistä. Rakennusliiton mukaan alan valvontaa pitäisi tehostaa.
Mielenterveysongelmat taustalla joka viidennessä sairauspoissaolossa
Tampereen kaupungin arviointikertomuksessa kiinnitetään huomiota työntekijöiden henkiseen jaksamiseen.
Hoitaja Janni Ekman sai käteensä hermovaurion asiakkaan retuutuksesta ja kertoo, että väkivalta on arkipäivää psykiatrisissa töissä
Tyksin psykiatrian yksikön tiistaisessa väkivaltatilanteessa kolme työntekijää sai lieviä vammoja. Ammattilaisten mielestä vaaratilanteista pitäisi puhua, ettei niitä aleta pitää normaalina.
Emilia Kujalan kolumni: Työuupumus selittyy heikoilla työoloilla, ei yksilön heikkoudella
Tsemppilauseet eivät auta, jos omat vaikutusmahdollisuudet työstä selviämiseen ovat vähäiset, kirjoittaa Kujala.
Tiistai 21.3.2023 (tv)
Pankkimarkkinat. Nuorten työuupumus. Aurinkosähkö. Sääennuste.
Kaappi kaatui lasten päälle päiväkodissa Jyväskylässä – kaikki kalusteet tarkistettiin, kolmasosassa päiväkodeista kiinnityksiä piti kiristää
Päiväkodit tarkistavat Jyväskylässä nyt erikseen kaappien ja muiden kalusteiden kiinnitykset.
Meluntorjuntaan on tarjolla ratkaisuja, mutta useimmiten kyse on asenteista: ”Ajatellaan, että melu kuuluu teolliseen työhön”
Meluun on mahdollista vaikuttaa, toteaa tuore tutkimus. Moni työpaikka kuitenkin lannistuu melun edessä eikä puutu sen lähteisiin. Melu on salakavalaa, toisin kuin työtapaturmat.
Inkluusiota voi tarkastella useista eri näkökulmista
Inkluusion käsite on laaja, ja siinä voidaan huomioida sosiaalisen kestävyyden lisäksi myös planeetan tila ja muiden lajien oikeudet.
Ensihoitotyöntekijät kohtaavat työssään entistä enemmän väkivaltaa – Etelä-Savon alueella potilaiden väkivaltaisuus lisääntynyt
Potilaiden väkivaltaisuus hoitohenkilökuntaa kohtaan on lisääntynyt Suomessa, niin myös Etelä-Savossa. Väkivalta ilmenee uhkailuna, nimittelynä ja pahimmassa tapauksessa fyysisenä väkivaltana.
Professori: Nelipäiväinen työviikko sopii joillekin aloille – SAK ehdottaa laajempaa kokeilua seuraavalle hallituskaudelle
Tutkimuksissa on saatu rohkaisevia kokemuksia työajan lyhentämisestä, mutta lopahtaako työntekijöiden into pitemmän päälle? Siitä kaivataan lisää tietoa.
Vaasan kaupungin työntekijät voivat ilmoittaa väärinkäytöksistä uudessa eettisessä ilmoituskanavassa
Vaasa ottaa käyttöön eettisen ilmoituskanavan tänään keskiviikkona. Kaupunginhallitus päätti asiasta maanantain kokouksessaan.
Tutkimus selvitti, mitä tapahtuu ennen päähän kohdistuvaa työtapaturmaa: rakennusalalla työkone pettää, sote-alalla vamman aiheuttaa väkivalta
Vakuutusyhtiö Lähi-Tapiolan tekemä tieteellinen tutkimus kartoittaa esimmäistä kertaa päähän kohdistuneiden työtapaturmien syitä ja riskejä.
Tappouhkauksia ja maalittamista – syyttäjiä painostetaan aiempaa enemmän
Yhdeksän kymmenestä syyttäjästä on sitä mieltä, että maalittaminen pitäisi säätää rikoslakiin omana erillisnimikkeenä. Tällöin siihen olisi helpompi puuttua.
Otkes ei jatka tutkintaa Kotkan sataman kuolemasta – työsuojelu, satama ja poliisi selvittävät tapahtumia edelleen
Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan muut toimijat pystyvät tuottamaan merenkulun turvallisuuteen liittyvää tietoa tapauksesta riittävästi.
Onnettomuustutkintakeskus selvittää Kotkan sataman tapaturmaa – kuolemaan johtanut tilanne aiheutui metallipalkkien siirtämisen yhteydessä
Onnettomuustutkintakeskuksen tavoitteena on vastaavien tapahtumien ennaltaehkäisy. Päätös varsinaisen turvallisuustutkinnan aloittamisesta tehdään parin viikon sisällä.
Yksi ihminen kuoli työtapaturmassa Hietasen satamassa Kotkassa
Tapaus sattui keskiviikkoiltana ja sen johdosta työt Hietasen satamassa ovat nyt keskeytyneet.
Kokkolan kaupungin työterveysmenot ovat kasvaneet
Hengitystieinfektiot ovat vaivanneet työtekijöitä ja työterveyden palvelut ovat aiempaa kalliimpia.
Irtisanotuksi tuleminen voi olla vapauttavaa – oletko sinä saanut tai antanut potkut? Kerro kokemuksistasi, teemme juttua
Irtisanotuksi joutuminen on suurimmalle osalle kriisin paikka taloudellisen turvan kaikkoamisen myötä. Ammattitaidoton esihenkilö voi pahentaa irtisanomistilannetta mitätöimällä tehdyn työn.
Kaksi ammattiastman saanutta taisteli viisi vuotta oikeudessa – KKO määräsi valtion maksamaan ja tämä voi muuttaa korvauskäytäntöjä
Työterveyshuollon erikoislääkäri Saija Hyvönen perää kiinteistöjen omistajilta enemmän vastuuta terveistä rakennuksista. Työterveysprofessorin mielestä sisäilmaongelmien terveysvaikutuksia näyttäisi olevan liioiteltu.
Porin kaupungin sairauspoissaoloissa merkittävää kasvua tänä vuonna
Sairauspoissaoloja oli runsaasti erityisesti alkuvuoden aikana. Toukokuun jälkeen tilanne on palautunut lähelle viime vuoden tasoa.
Kansanedustaja Peter Östmanilta kirjallinen kysymys yrityslähestymiskiellosta – työntekijöiden uhkana usein myymälävarkaat
Kaupan liitto on toivonut yrityslähestymiskiellon käyttöönottoa mm. henkilökunnan turvaksi. Ruotsissa vastaava kielto on ollut käytössä puolitoista vuotta.
Työtapaturmat ovat vähentyneet merkittävästi Atrialla
Muutos ihmisten käyttäytymisessä ja asenteissa koetaan tärkeimmäksi tekijäksi tapaturmien ehkäisemisessä.
TAYS aloittaa syvemmän yhteistyön työterveyden kanssa rintasyöpäpotilaiden jatkohoidossa – sairausloma lyhenee ja tukitoimet paranevat
Potilaalle pyritään uuden mallin avulla tarjoamaan entistä yksilöllisempää hoitoa.
Miksi työ hoiva-alalla ei suju? Tutkimus: Liian vähän ihmisiä, mahdottomaksi suunniteltuja työpäiviä – "Kahdessa tunnissa tehtävä kolmen tunnin työt"
Työterveyslaitoksen tuore tutkimus kertoo konkreettisesti, millaisia ongelmia hoiva-alan työoloissa on. Osa niistä on jo ratkaistu, mutta tehtävää riittää, myöntävät Ylen haastattelemat työnantajat.
Työntekijän sormesta irtosi palanen – Snellmanin Lihajalostuksen esimiehille sakkorangaistus työsuojelurikoksesta
Silloinen yhtiö, jossa laiminlyönti tapahtui, tuomittiin maksamaan 10 000 euroa sakkoa. Tuomio hylättiin, sillä kyseistä yhtiötä ei enää fuusioitumisen jälkeen ole.
Ikkunanpesijä putosi rakennustelineeltä ja loukkaantui – yhtiölle ja toimitusjohtajalle sakot
Käräjäoikeus katsoi, että käytetty teline oli monin tavoin rakennustyön turvallisuutta koskevan asetuksen vastainen.
Heinolalaiset arvostavat kotikaupungin turvallisuutta ja luontoa
Yli 300 asukasta vastasi kyselyyn kaupungin hyvistä ja huonoista puolista. Vastaajia huolestuttaa muun muassa Heinolan vetovoiman riittävyys.
Taksikuskit kautta maan viettivät hiljaisen hetken Asikkalan taksisurman uhrin muistoksi – kuljettaja: "Olemme yksin keskellä yötä"
Asikkalan taksisurma on koskettanut taksiautoilijoita koko maassa. Surma muistuttaa kuljettajia työn riskeistä. Suomessa on vuosien saatossa tapahtunut 53 taksisurmaa.
Elokuun ennätyshelteiden kuumentamissa tiloissa yritetään saada työt tehtyä – joissakin kouluissa päiviä jo lyhennetään kuumuuden vuoksi
Elohelteet ovat kivunneet yli 30 asteeseen, mutta työt on tehtävä. Monessa ammatissa kuumat työolosuhteet ovat normitila.
Työntekijä tippui Iisalmen Kustaa Aadolfin kirkon kappelin työmaatelineeltä – yrittäjälle sakkorangaistus
Yrittäjä oli teettänyt työntekijöillään ulkomaalausta kesällä 2020. Työsuojelutarkastajan mukaan osa telineiden liitoksista oli viallisia.
Helteet lisäävät työtapaturmien riskiä, ja huoli näkyy soittoina työsuojeluun – asfalttityömaalla paahdetta ei pääse pakoon
Työsuojeluviranomaisen mukaan Suomessa voitaisiin etsiä hyviä käytäntöjä maista, joissa helteessä työskentelystä on enemmän kokemusta.
Puukiipeilyn SM-kisat alkoivat Lahdessa – katso videolta, miltä latvuksessa näyttää kisaajan näkökulmasta
Puukiipeilykisassa mitataan arboristien ammattitaitoa ja osaamista. Nopeuden ohella puunhoitajan täytyy valita oikea tekniikka ja turvalliset työtavat.
Työntekijä loukkaantui vakavasti liukuhihnan äärellä – työnantajalle ja esimiehelle sakkotuomiot työturvallisuusrikoksesta
Turman jälkeisessä työsuojelutarkastuksessa todettiin, että työntekijän perehdytys oli puutteellinen ja kunnossapidon työtapojen tarkkailu ja valvonta oli ollut riittämätöntä.
Joillekin kertyy jopa 60 käyntiä vuodessa, osalle ei kuulu edes työterveystarkastuksia – tutkimus valottaa kiistellyn työterveyshuollon suurkulutusta
Tampereen yliopiston tutkimuksessa on selvitetty, millainen on tyypillinen työterveyspalvelujen suurkuluttaja. Suurkuluttaja käyttää yleensä paljon myös muita terveyspalveluja.
Laura Hallamaan kolumni: Olemme jatkuvasti henkisen kuormituksen riivaamia, koska työelämä ei tunne enää työntekijän rajoja
Vajaat miehitykset eivät ole vain hoitoalan ongelma. Koko työkulttuurimme on luisunut suuntaan, jossa yhä pienempi porukka tekee yhä enemmän, kirjoittaa Hallamaa.