Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Teams-kokous, jossa oppilaat odottavat opetusministerin haastattelun alkua.

Vaasalaiskoulun toimittajakerholaiset pääsivät haastattelemaan opetusministeriä ja laittoivat keskustelupalstalle huuhaa-viestin, joka uskottiin

Vaasalaisopettajan toimittajakerhossa nuoret opettelevat medialukutaitoa. Kerhossa on tehty muun muassa mielenkiintoinen kokeilu, mitä kaikkea ihmiset netistä luettuna uskovat.

Nuoret hyppäävät ilmaan koulun portailla

Ylen uutisluokka selvitti: harva kajaanilaisnuori tietää nuorisovaltuustosta – kuuntele nuorten tekemä juttu, mitä pitäisi tehdä

Uutisluokan ajatuksena on, että oppilaat tekevät itse uutisjutun heitä kiinnostavasta aiheesta. Kajaanin lyseon 8A luokkaa kiinnosti, kuinka hyvin nuoret tietävät, mikä on nuorisovaltuusto ja mitä se tekee.

Kuvakollaasi vuoden 2021 uutisluokan päivän ryhmistä eripuolelta Suomea

Peffa ja pää puutuvat pitkillä oppitunneilla, Nam nam -puolue ajaa tokaluokkalaisten etuja – Näihin asioihin koululaiset haluavat vaikuttaa

Uutisluokan oppilaat ympäri Suomea kuvasivat, kirjoittivat ja haastattelivat aiheista, joihin he haluaisivat vaikuttaa.

Kuvakollaasi vuoden 2021 uutisluokan päivän ryhmistä eripuolelta Suomea

Peffa ja pää puutuvat pitkillä oppitunneilla, Nam nam -puolue ajaa tokaluokkalaisten etuja – Näihin asioihin koululaiset haluavat vaikuttaa

Enemmän skeittiramppeja ja vähemmän kiusaamista. Uutisluokan oppilaat ympäri Suomea kuvasivat, kirjoittivat ja haastattelivat aiheista, joihin he haluaisivat vaikuttaa.

Maria Ohisalo.

Orpo ja Ohisalo ehdottavat, että korona-ajan opiskelijoita suositaan jatkossa korkeakoulujen sisäänpääsyssä

Nuorten omissa kuntavaaleissa keskusta ponkaisi voittoon. Lue tästä Yle Uutisluokan vaalipäivän kohokohdat.

Anna Tervahauta ja Sunna Vihervirta

Ođasluohkká čielggadii: Anára gielddas buoremus áššit leat lihkadanvejolašvuođat, skuvla ja biras

Nuorat liikojit orrut Anár gielddas. Golbma nuora Avvilis muitalit dás, manin sii liikojit orrut doppe ja maid boahttevaš gielddapolitihkárat galget sin mielas seailluhit gielddas.

Kuvassa uutisluokkalaisia nuoria.

Yle Uutisluokan toimittajan virtuaalivierailuille on osallistunut satoja oppilaita – keväällä nuoret saavat oman vaalipäivän

Korona-aika on laittanut myös Uutisluokan arjen uusiksi. Uutisluokan Kreeta-Maria Kivioja on vieraillut jo satojen oppilaiden luokissa virtuaalisesti. Myös nuorten vaalipäivää suunnitellaan jo täyttä höyryä – koronan ehdoilla.

Minkälaista sumutusta ja riidan lietsontaa somessa on vaalien aikaan?

Minkälaista sumutusta ja riidan lietsontaa somessa on vaalien aikaan? Yle Uutisluokan video ja tehtävät avaavat verkon vaalivaikuttamista

Millaisia valheita ja vihankylväjiä nähtiin Yhdysvaltain presidentinvaaleissa? Miten meihin yritetään vaikuttaa kevään kuntavaaleissa? Yle Uutisluokan uudella videolla perehdytään verkon vaalivaikuttamiseen. Paina vain play ja hyödynnä valmiit tehtävät!

Kuvassa lukiolainen Elli-Maija Lehtimäki.

Lukiolaisen näkökulma: Tyttönä ja tuomarina jalkapallokentällä

Naistuomareita kohtaan on kovia ennakkoluuloja. Seksistiset olettamukset suututtavat ja niistä pitäisi päästää irti, kirjoittaa Yle Uutisluokan Elli-Maija Lehtimäki.

Korona laittoi valheet liikkeelle verkossa!

Korona laittoi valheet liikkeelle verkossa! Yle Uutisluokan video ja tehtävät auttavat tunnistamaan faktat fiktiosta

Minkälaisia salaliittoteorioita ja kuvahuijauksia koronasta liikkuu somessa? Miten media on onnistunut koronauutisoinnissa? Yle Uutisluokan videolla perehdytään median erilaisiin ilmiöihin ja annetaan vinkkejä, kuinka parantaa medialukutaitoa. Paina vain play ja hyödynnä valmiit tehtävät.

Henkilö juo olutta ravintolassa.

Продажи Alko значительно выросли в коронаэпидемию

При этом, общий уровень потребления алкогольной продукции снизился.

Kuvassa lukiolainen Elina Laaksonen.

Lukiolaisen näkökulma nuorten kohtaamasta arvostelusta: "Negatiiviset kommentit johtuvat usein hämmennyksestä ja tietämättömyydestä"

On kieltämättä kyseenalaista, että jotkut vanhemmat ihmiset tuntuvat ajattelevan, että on hyväksyttävää kommentoida nuorten ulkonäköä tai elämänvalintoja vain siksi, että on itse elänyt kauemmin, kirjoittaa Uutisluokan Elina Laaksonen.

Kuvassa Väyrynen niminen monni oleilee akvarion ala-osassa.

Uutisluokkalaiset seurasivat Väyrysen ja Sipilän elämää koulun akvaariossa – kalojen arki oli muutakin kuin köllöttelyä

Kokkolalaisessa Hakalahden koulussa akvaario on osa jokapäiväistä oppimista. Ylen Uutisluokkalaiset tekivät tarinan kalojen elämästä vedessä.

Nuori koululainen

Kasiluokkalaisen näkökulma: Opettaja nosti osaamiseni tähtiin pelkällä kannustuksella

Opettajat voivat vaikuttaa isoihin asioihin nuoren elämässä ja valaa itseluottamusta, kirjoittaa Yle Uutisluokan Hedie Gharbalgir.

Kuvassa kaksi eteläkorealaista opiskelijaa.

Uutisluokan Taru Kaario Etelä-Koreassa: "Jos lähellä ilmenee koronatartunta, puhelimeeni tulee siitä tekstiviesti"

Valtio on perustanut nettisivun, josta näkee tartuntatapaukset korttelin tarkkuudella. Lisäksi puhelimeen tulee viesti, millä lähialueesi kaduilla sairastunut on kävellyt ja missä kaupoissa käynyt. Loppu jää sinun hoidettavaksesi: Älä mene sinne, kirjoittaa Yle Uutisluokan Taru Kaario.

Nuoret uutisluokkalaiset haastattelevat Kuumaa-yhtyettä.

Uutisluokan päivä siirtyy syksyyn

Koronavirustilanteen vuoksi Ylen ja koululaisten yhdessä toteuttamaa Uutisluokan päivää ei järjestetä huhtikuussa.

Mikä on deepfake-video, valeuutinen tai Trollitehdas-peli? Yle Uutisluokan videot ja tehtävät auttavat tunnistamaan verkon ansat

Mikä on deepfake-video, valeuutinen tai Trollitehdas-peli? Yle Uutisluokan videot ja tehtävät auttavat tunnistamaan verkon ansat

Minkälaista on työskennellä trollitehtaassa? Mitä feikkikuvia somessa liikkui Amazonin sademetsäpalojen aikaan? Mikä on deepfake-video? Yle Uutisluokan toimittaja Kreeta-Maria Kivioja johdattaa videolla median erilaisiin ilmiöihin ja antaa vinkkejä, kuinka parantaa medialukutaitoa. Paina vain play ja hyödynnä valmiit tehtävät.

Lapset poseeraavat kirjojen kanssa.

Lukutreenit kannustaa koululaisia lukemaan – lähde mukaan yksin tai luokkasi kanssa!

Lukutreenit on alakoululaisille suunnattu viisiosainen videosarja. Jokaiseen 10 minuutin videoon on tarjolla tehtäviä, joita voi tehdä niin yksin kuin koko luokan kanssa.

Kuvassa tyttö puhuu kiinalaisessa puhelinkopissa puhelimeen.

Uutisluokan Taru Kaario Kiinassa: "Mottomme opiskelijoiden kesken on humoristinen No time to cry"

Yle Uutisluokan Taru Kaario kirjoittaa blogia Kiinasta, jossa hän on työskennellyt au pairina ja opiskelee kieltä. Viimeiset kuukaudet ovat olleet rankkoja, mutta lopulta kova työ palkitaan.

Luokkakuva kiinalaisen yliopiston opiskelijoista.

Au pairina Kiinassa: "Valvonta on niin tiukkaa, että deodoranttia tutkitaan kuin ladattua asetta"

Yle Uutisluokan Taru Kaario kirjoittaa blogia Kiinasta, jossa hän työskentelee au pairina ja opiskelee kieltä. Armoton opiskelutahti ja työ kiinalaisperheessä veivät mehut. Edessä oli muutto yliopiston asuntolaan, jonka tiukka valvonta yllätti.

Kuvassa tyttö puhuu kiinalaisessa puhelinkopissa puhelimeen.

Au pairina Kiinassa: "Koulu tekee selväksi oppilaille, että koko elämä pitää omistaa opiskelulle"

Yle Uutisluokan Taru Kaario kirjoittaa blogia Kiinasta, jossa hän työskentelee au pairina ja opiskelee kieltä. Yllättävä kohtaaminen venäläistytön kanssa avasi ovet kiinalaiseen yliopistoon, jossa vastassa oli pistokysymyksillä hiillostava opettaja ja armoton opiskelutahti.

Kuvassa tyttö puhuu kiinalaisessa puhelinkopissa puhelimeen.

Au pairina Kiinassa: "En ole koskaan ollut niin yksinäinen kuin kielitaidottomana kiinalaisessa lähiössä ilman internetyhteyttä"

Yle Uutisluokan Taru Kaario kirjoittaa blogia Kiinasta, jossa hän työskentelee au pairina ja opiskelee kieltä. Alussa vastassa olivat taifuuni, täysin kurittomat lapset ja “pilipali”-kielikurssi.

Pysytään somen valoisalla puolella

"Jos olisit tiellä, ajaisin sun päältä" – Maailman suurimmassa vanhempainillassa etsittiin keinoja viisaampaan viestintään verkossa

Yle Uutisluokka kysyi nuorilta, minkälaisia ikäviä ja ilahduttavia viestejä he ovat saaneet puhelimiinsa. Ilkeät kommentit olivat viiltäviä, mutta niitä löytyi kuitenkin selvästi positiivisia vähemmän.

Kuvassa laskuvarjohyppääjiä taivaalla.

Laskuvarjohyppääjä ei ajattele taivaalla riskejä: "Liikennekin on vaarallisempaa"

Yleensä ekan hypyn jälkeen tietää, onko laji oma juttu vai ei, kertoo laskuvarjohyppyä harrastava Jenni Mansner Yle Uutisluokan haastattelussa.

Kuvassa mies temppuilee jalkapallon kanssa.

Jalkapallo jäi, kun Pekko Piirto löysi netistä pallolle parempaa käyttöä

Freestylejalkapallo on kaikkea, mitä tavanomainen jalkapallo ei ole, kertoo lajia harrastava 26-vuotias Pekko Piirto Yle Uutisluokan haastattelussa.

Kuvassa mies valmistautuu heittämään veistä.

Joel Holopainen heittää veitsiä ja on nyt lajissa maailmanmestari

Voiton eteen pitää treenata vähintään 12 tuntia viikossa, kertoo veitsenheitossa kansainvälisesti menestynyt Joel Holopainen Yle Uutisluokan haastattelussa.

Kuvassa merenneitouintia harrastava nainen.

Maija Möttönen osti itselleen pyrstön, ja nyt hän ui altaassa onnellisena merenneitona

Välillä kuulee, että jotkut nauravat ja kyseenalaistavat tätä lajia, mutta en välitä, kertoo merenneitouintia harrastava 28-vuotias Maija Möttönen eli ”Merenneito Meleda” Yle Uutisluokan haastattelussa.

Kahvikuppi pyödällä.

Savonlinna, kotoisien olohuoneiden kaupunki

Kaupunkiin on tullut lisää kahviloita parin viime vuoden aikana.

Roni Bäck

Miten ulkonäköpaineista voi päästä eroon? Tubettaja Roni Bäck ja missi Lola Odusoga kertovat kokemuksistaan

Ulkonäköpaineet ovat läsnä lähes jokaisen elämässä, oli kyseessä suosittu julkkis tai ihan tavallinen koululainen.

Kuvassa lukiolaistyttö.

Lukiolaisen näkökulma: "Euroopan unioni ei ole unohtanut nuoria, joten miksi nuoret unohtaisivat sen"

Äänestäminen on etuoikeus, jota en jättäisi käyttämättä. Toivottavasti mahdollisimman moni ajattelee samoin, kirjoittaa Yle Uutisluokan Liinu Nieminen.

Savonlinnan taidelukion Kultainen vasikka -näytöksestä

Teatteri on taidelukion nuorille keino nostaa esiin tärkeitä asioita

Monipuolinen kulttuurielämä tukee Savonlinnan hakua Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026. Taidelukiolainen Nea Tiainen toivoo erilaisten taidemuotojen näkyvän kotikaupungissaan.

Afrikanpingviini.

Pingviinejä ei ole ja jäätiköt sulavat – Kaitaan koulun Uutisluokka selvitti alakoululaisten ajatuksia ilmastonmuutoksesta

Espoolaisen Kaitaan koulun uutisluokkalaiset selvittivät, minkälaisia ilmastoastenteita löytyy alakoululaisilta.

Alkaako teinien koulupäivä liian aikaisin?

Joutuvatko teini-ikäiset heräämään kouluun liian aikaisin? Tarkista univelkalaskurilla, nukutko tarpeeksi

“Aikaiset kouluaamut on mulle pahoja välillä, kun mä oon semmonen iltaihminen”, sanoo yksi Yle Uutisluokan jututtamista nuorista.

Oppilaita koulun käytävällä.

Kouluampumiset ovat hankala puheenaihe kouluissa: "Jos aiheesta puhuttaisiin koko ajan, se voisi olla ikävällä tavalla pinnalla"

Suomen kouluissa voi oppia turvallisin mielin, koska vaaratilanteisiin on varauduttu hyvin.

Savonlinnalaisnuoria katutanssiharjoituksissa tanssiopistolla.

Savonlinnassa larpataan ja boffaillaan – Yhteisölliset lajit kiinnostavat nuoria

Savonlinna kätkee syövereihinsä useita harrastuksia, joita ei kaikilta paikkakunnilta löydy.

Kuvassa lukiolainen Siiri Piirainen.

Lukiolaisen näkökulma lukemisen puolesta: Kirjojen avulla ymmärrän maailmaa paremmin

Hektinen elämäntyyli ja virtuaalimaailma ovat irrottaneet otteemme monista itseämme kehittävistä harrastuksista, kuten lukemisesta, kirjoittaa Yle Uutisluokan Siiri Piirainen.

Nuori katsoo Tellonym-sovellusta kännykästään

Uusi kännykkäsovellus Tellonym on lisännyt kiusaamista: "Kiinnijäämisen mahdollisuus on käytännössä olematon"

Tellonym on mobiilipalvelu, jossa voi jättää viestejä anonyymisti toisille. Tämä voi vaikuttaa nuoriin ja heidän itsetuntoonsa.

Lukiolaiset marssivat äänestämisen puolesta.

Lukiolaiset marssivat Helsingissä: "Äänestäkää nuoret, sillä me elämme tulevaisuuden päätösten kanssa"

Lukiolaiset järjestivät Tällä kertaa äänestän -marssin, jonka tarkoituksena on saada nuoret äänestämään eurovaaleissa.

Kaakkurin koulun oppilaita.

Opettajien mielestä ulkoilu välitunnilla on hyväksi, mutta oppilaista se haittaa opiskelua – "Niiden aikana ei voi kerrata kokeisiin"

Uutisluokan teettämän kyselyn mukaan yli 90 prosenttia Kaakkurin yläkoulun oppilaista ei pidä pakollisista ulkovälitunneista.

Tapio Niskanen ja Mikko Karasola

Miksi Kesälahden nuorisotila menee kiinni niin aikaisin? Ylen Uutisluokan nuoret selvittivät asiaa

Kesälahden koulun yhdeksäsluokkalaiset penäsivät vastauksia kunnan virkamiehiltä.

Herjaava viesti kännykän näytöllä.

”Kiroillaan, homotellaan, haistatellaan” – huono kielenkäyttö voi jopa eristää muista ihmisistä

20-vuotisen uran tehnyt kuraattori on huolissan nuorten kielenkäytöstä. Ärräpäiden viljely voi kertoa pahasta henkisestä olosta.

Siikaisten yhtenäiskoulun yhdeksäsluokkalaisia

Näillä vinkeillä selätät peruskoulun päättymiseen liittyvät pelot – Katso videolta, mikä ysiluokkalaisia tulevassa jännittää

Jännittäminen voi olla myös positiivinen asia, sillä se laittaa nuoret pohtimaan valintojaan.

kolme nuorta

Kolme nuorta laittoi haaveammatit testiin! Mielikuvat eivät täysin vastanneet odotuksia

Oppilaat saivat huomata, että ammateista näkyy ulospäin vain pieni osa. Yksi heistä päätti vaihtaa päivän päätteeksi urasuunnitelmiaan.

Marika Kokko ja Eemeli Klapuri.

"Kaktus ja kyltti, siinä on kaikki mitä tarvii" – vai onko? Uutisluokka tutustui siihen, millaista on asua nuorena yksin

Moni yläkoululainen haaveilee kotoa poismuuttamisesta. Mutta onko ruoho vihreämpää aidan toisella puolen?

Poika seisoo ulkona huppu päänsä yllä.

Yläkoululaisen näkökulma: Sodan uhka on koko ajan läsnä mediassa, mutta ei suomalaisen arjessa

Sodan uhka voi ja saa pelottaa. Asiasta pitää kuitenkin olla lupa puhua, kirjoittavat Yle Uutisluokan Erkka Lindqvist ja Nico Martikainen.

Coco, animaatio, animašuvdna

Yle Sámi Ođasluohkká árvvoštalai Coco-filmma: "Dán filmmas buoremus lei jábmiidmáilbmi"

Dán filbmaárvvoštallama leat dahkan Gáregasnjárgga badjeskuvlla oahppit Markus Rasmus, Andaras Outakoski ja Áslat Pieski.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle