Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kansanedustajat perustivat uuden Saaristomeri-ryhmän – tavoite on sama kuin hallituksella

Ryhmän tavoitteena on edistää toimenpiteitä, joilla Saaristomeren valuma-alueen ravinnetilannetta parannetaan.

Åland United lähellä jatkopaikkaa Mestarien liigan karsinnoissa – Dana Leskinen: "Tässä on hyvää fiilistä, tämä on hienoa jalkapalloa"

Åland United hävisi Maarianhaminassa järjestetyn Mestarien liigan karsintaturnauksen finaalissa Servette FC:lle maalein 0–1. Kotijoukkue oli ottelussa hyvä, mutta vieraiden puolustus kesti loppuun asti.

Åland United nujersi Romanian hallitsevan mestarin kotonaan näytöstyyliin maalein 4–0, karsintaturnauksen finaalissa vastaan asettuu Sveitsin Servette FC

Åland United oli ylivoimainen korkeammalle sijoitettua Olimpia Clujia vastaan jalkapallon naisten Mestarien liigan karsintaottelussa.

Åland Unitedin europelit alkavat karsintaotteluilla kotistadionilla – haaveena 100 000 euroa palkintorahaa

Viime vuonna Kansallisen liigan voittanut Åland United aloittaa Mestarien liigan karsinnat tällä viikolla. Maarianhaminassa järjestettävästä karsintaturnauksesta voitettavissa isoja palkintorahoja.

Matkailijoita houkutellaan Kemiin Perämeren saariston avulla – keinoina elämyksellisyys ja tarinallisuus

Tarkoitus on saada matkailijat viipymään pidempään ja käyttämään palveluita alueella.

Sinilevätilanne rauhoittunut Saaristomerellä, sisävesissä leviä havaittu runsaasti

Sisävesien levätilanne ei kuitenkaan Varsinais-Suomen ely-keskuksen mukaan poikkea tavanomaisesta ajankohtaan nähden.

Sinilevätilanne on pysynyt rauhallisena Saaristomeren ulkosaaristossa – sisäsaariston poukamissa levää on paikoin runsaasti

Sisävesillä levästä on vain harvoja havaintoja. Suurin osa järvistä on ollut puhtaita kuluvan viikon aikana.

Merivartiosto varoittaa veneilijöitä kesämyrskyn mahdollisuudesta

Saaristomerelle, Suomenlahdelle ja Ahvenanmerelle ennustetaan kovaa lounaistuulta torstaista alkaen. Tilanne kestää perjantain ja lauantain väliseen yöhön asti. Merivartioston mukaan merellä on tällä hetkellä paljon veneilijöitä, joihin myrsky voi vaikuttaa.

Veneilyn ja mökkeilyn suosio kuormittaa saariston jätepisteitä – roskiksia täyttävät niihin kuulumattomat rakennusjätteet

Turunmaan saariston jätehuolto on ollut kovilla vilkkaan kesän aikana. Hankaluuksia tuottavat pitkät välimatkat ja jätepisteiden väärinkäyttö.

Saaristomereltä löytyi 9 uhanalaista koppakuoriaista – lajit vaativat säilyäkseen hoitotoimia

Lajien elinolosuhteita kaventavat rehevöitynyt meri ja laidunnuksen päättyminen. Tärkein toimenpide lajien säilymiselle on Metsähallituksen mukaan elinkelpoisen pinta-alan lisääminen.

Saaristomerelle iski vuosisadan ruuhka – venepaikkaa jaksetaan odotella tuntikaupalla, vaikka toisessa suunnassa olisi väljää

Suomenlahti on harvojen veneilijöiden lomakohde. Itäistä Suomenlahtea pidetään vieraana, kapeana ja kivikkoisena, jossa on vähemmän satamia ja vähemmän nähtävää. Suomenlahdelle päätyneet kehuvat välitöntä tunnelmaa ja väljyyttä.

Tiistai 27.7.2021

Työllisyys. Luottamus talouteen. Koronatartunnat. Ahvenanmaa. Sää.

Korhonen iski hattutempun - Åland United voitti Kansallisen liigan kärkipään ottelun

Åland United voitti Tikkurilan Palloseuran 3–2. Cassandra Korhonen teki kolme maalia kotijoukkueelle.

Haminassa kokeillaan uutta palvelua, jolla voi saada kyydin saariin ilman omaa venettä

Venekyydin voisi sovelluksella tilata valitsemilleen saarille itse valittuun ajankohtaan. Tällä hetkellä sovellusta toteuttava yritys etsii sopivia kapteeneja.

Paimenloma on uusi tapa tutustua Lapin maaseutuun – Simossa lomalaiset viettivät rantalomaa 35 lampaan kanssa: "Todella terapeuttista"

Lapissa kokeillaan tänä kesänä uudenlaista paimenlomamuotoa: majoitus maaseudulla yhdistettynä mahdollisuuteen osallistua lampaiden tai lehmien hoitoon.

Kuopion Palloseura nöyrtyi viimein tappioon, Åland Unitedin Westerlundilla kahden maalin ilta

KuPS joutui 16. minuutilla alivoimaiseksi maalivahti Emma Immosen saatua punaisen kortin. Maajoukkuetoppari Anna Westerlund teki Åland Unitedin sekä tasoitus- että voittomaalin.

Raahen saaristossa raivataan pensaita ja puita – lampaista iso apu urakassa

Raivausten kohteena on 16 saarta ja lintuluotoa, josta löytyy monia uhanalaisia lajeja. Saariston maisema on muuttunut merkittävästi viime vuosikymmeninä, kun saaret ja luodot ovat kasvaneet pahasti umpeen.

Seurasaaren ulkomuseoon haussa uusi rakennus 40 vuoden jälkeen – mökkipihapiiri avautuu yleisölle 2026

Tavoitteena on löytää sodan jälkeen rakennettu, tavallinen suomalainen kesämökki.

Lapasotka lähellä häviämistä – Merenkurkun maapetojen vaikutus näkyy kannassa

Vielä 1990-luvun lopulla kannaksi arvioitiin 800 paria. Sen jälkeen määrät ovat pienentyneet ja levinneisyysalue on kutistunut Perämereltä ja Suomenlahdelta kohti Merenkurkun saaristoa.

Koronaepidemian arvaamattomuus pilaamassa jo toisen kesän saaristoliikenneyrittäjiltä: "Puolitoista vuotta ollut todella syvältä"

Liikennemäärät alkukesästä ovat olleet alle puolet kesän 2019 määristä. Yritysten liikevaihtoon tekevät loven myymättä jääneet ryhmämatkat.

Täällä valtaa pitävät kalastajat: reportaasi kertoo saarista, joille Ruotsin kuningas antoi ainutlaatuisen itsehallinnon – ja mitä siitä seurasi

Kalajoen edustalla sijaitsevien Kallankarin saarten arki on pysynyt parisataa vuotta liki ennallaan. Saarilla on poikkeuksellinen itsehallinto: kalastajat päättävät itse, mitä Maa- ja Ulkokallassa tehdään. Katso ja kuuntele saarten tarina.

Jørgen Watne Frydnes sai viikko Utøyan iskun jälkeen mahdottoman tehtävän – käynnistää toiminta uudelleen – nyt hän kertoo, miten se tehtiin

Tänä kesänä tulee kuluneeksi 10 vuotta Utøyan joukkomurhasta, jossa kuoli 69 ihmistä. Saaren jälleenrakentaminen oli repivää. Osa uhrien omaisista halusi sulkea saaren, osa jatkaa toimintaa heti.

Saaristomatkailu helpottuu, kun Turunmaan monenkirjavaa liikennettä niputetaan matkaketjuun

Liikkuminen maalla ja merellä ei pian vaadi tuskallista aikataulujen vertailua matkaketjun yhdistäessä esimerkiksi bussi- ja junaliikenteen Saaristomeren vesiliikenteeseen. Monta karikkoa kuitenkin vielä raivattavana, jotta urakka olisi valmis.

Kymmenen ihmistä asuu vakituisesti pienellä Aspön saarella keskellä Saaristomerta – Tore Johansson kertoo, millaista on elää karussa kodissa

Kun Aspön asukkaat haluavat lähteä kauppaan tai kouluun, matka on pakko taittaa veneellä. "Täällä eläkseen täytyy olla aika syvät juuret", sanoo yksi saarelaisista. Kävimme Aspössä ja kerromme siitä kolmesta eri näkökulmasta.

Ohjaaja JP Siili on odottanut vuosikausia, että pääsee kuvaamaan Turun saaristoon: "En voi kuvitella parempaa elokuvan taustakangasta"

Turussa kuvataan parhaillaan kolmea tuotantoa ja koko kesän saldo on kuusi. Tavallisesti kesän aikana tuotantoja on kaksi. Parhaillaan kuvattavassa Sieniretki-elokuvassa näkyy erityisesti saaristo.

Yhteysalusten matkustajarajoituksia höllennetään asteittain – ensin helpotuksia ulkokansipaikoille

Edelleen tulee välttää tarpeetonta matkustamista yhteysaluksilla.

Maailman suurin Suomen lippu vaihtui jättimäiseen Ahvenanmaan lippuun – liehuu nyt 100-metrisessä tangossa Haminassa

Ahvenanmaan itsehallinnon satavuotisjuhlakausi alkaa tänään. Hamina osallistuu juhlallisuuksiin nostamalla Ahvenanmaan lipun 100-metriseen lipputankoon. Tarkoituksena olisi vetää Ahvenanmaan värit kohti taivaita joka vuosi.

Kaunissaaren kalastajakylän rakennukset saavat ansaitsemaansa hoivaa – Ympäristöministeriö myönsi neljä kertaa aiempia vuosia suuremman avustuspotin Kaakkoon

Pyhtään Kaunissaaren kalastajakylä on yksi kohteista, joka sai Kaakkois-Suomen ely-keskuksen avustuksia rakennusperinnön hoitoon. Kaunissaaressa kunnostetaan ja ylläpidetään rakennettua kulttuuriympäristöä, kuten venevajoja ja laitureita.

Ensimmäiset varhaisperunat nostetaan lauantaina – perunat tuodaan saaristosta mantereen pöytiin viiden lossin tai lautan takaa

Varhaisperunan nosto alkaa avomaalla ensimmäisenä Lounais-Suomen saaristossa. Kolean kevään takia nosto alkaa pari päivää normaalia myöhemmin. Koulun päättäjäisiin perunaa saadaan muun muassa Paraisilta ja Naantalista.

Suomen rannoilta löytyy yhä tuplasti liikaa roskia – tutkimme siistiltä näyttävän Lehmäsaaren rannan, ja saldo oli surullinen

Itämeren rannat ovat edelleen liian roskaisia. Tilanne on muuttunut hieman parempaan, mutta ei ole vieläkään hyvä. Pahimpia ovat muovi ja maailman yleisin roska – tupakantumppi.

Saariston rengastie on uniikki pyöräreitti: saarelta saarelle kulkeminen sai australialaisen matkailijan ihastumaan

Turun saaristossa oli jo viime kesänä hyvää kasvua polkijamäärissä. Alkavana kesänä rikottaneen uusia ennätyksiä.

Oulun Hietasaaren katuja saneerataan tänä kesänä

Töitä tehdään Mustasaaren puolella Vellamontien alueella ja Hietasaaressa Vaaskiventien läheisyydessä sivureiteillä. Urakassa tehdään myös pieni osuus Nallibaanaa kokonaan valmiiksi tämän kesän aikana.

Luonnonvarakeskus tutki kuhan alamitan noston vaikutuksia Saaristomerellä: Kuhan koko ja kanta ovat kasvussa

Luonnonvarakeskus Luke on tutkinut kuhan alamitan noston vaikutuksia kaupallisten kalastajien saaliisiin ja kuhakantaan. Saalismenetyksiä tuli vain Saaristomeren pohjoisosassa.

Englannin ja Ranskan kalastuskiista ylikierroksilla – Ranska uhkasi katkaista Jerseyn sähköt ja Britannia lähetti partioveneitä kalastajien laineille

Kymmenet ranskalaiset kalastusalukset ovat tukkineet St. Helierin sataman Jerseyn saarella. Kalastajat kapinoivat kalastusoikeuksien kaventamista vastaan. Kiista juontaa juurensa brexitin jälkeisistä EU:n ja Britannian kauppaneuvotteluista.

Suomi aikoo saada viimeisenkin Itämeren kuormittajan pois listalta – hallitus käynnistää Saaristomeri-ohjelman

Hallitus päätti puoliväliriihessä käynnistää Saaristomeri-ohjelman, jonka tavoitteena on pienentää Saaristomeren maatalouden valuma-alueen kuormitusta niin, että alue saadaan pois Itämeren suojelukomission kuormituslistalta.

Nokia-yhtiön kotisaari Nokialla kunnostetaan arvoisekseen – toiminta Tehdassaareen palaa kiertotalouden ehdoilla

Nokian Tehdassaaren ostaja haluaa, että noin 170 vuotta pääosin teollisuutta palvellut alue herättää tulevaisuudessa kansainvälistä huomiota.

Ahvenanmaa haluaa lisää matkailijoita Manner-Suomesta – korona vei saarelta ruotsalaisturistit viime vuonna

Korona-aika on kurittanut matkailusta elävää saarimaakuntaa. Ensi kesä on monen yrityksen kannalta ratkaiseva.

Pienellä Karibian saarella evakuoitu tuhansia ihmisiä tulivuorenpurkauksen vuoksi

Saint Vincent -saarella sijaitseva La Soufrière-tulivuori purkautui viimeksi vuonna 1979.

Punkkimäärät kasvaneet Suomessa – puutiaisaivokuumetta todettiin viime vuonna ennätyksellisen paljon

Suomessa todettiin viime vuonna 91 puutiaisaivokuumetapausta. Kasvua tuli lähes kolmannes verrattuna vuoteen 2019.

Pasi Markkasella kuluu rahaa vuokran lisäksi vain 150 euroa kuukaudessa – hän on asunut vuoden saaressa ilman mukavuuksia

Pasi Markkasen elämää määrittää minimalismi, johon hän on pyrkinyt jo monta vuotta.

Kemi hakee rahaa saaristomatkailun kehittämiseen

Tavoitteena on lisätä matkailua tuotteistamalla Perämeren saaristoon liittyviä matkailutuotteita ja tapahtumia.

Saaristolainen on tottunut elämään kelirikon ehdoilla, mutta toisinaan apu tulisi tarpeeseen – liikenneongelmiin haetaan uusia ratkaisuja

Ritva Mildin lääkärireissu osoitti saaristokuljetusten karikot. Kelirikkoaikana asukas voi päätyä palloteltavaksi.

Norjassa Utöyan muistomerkki rakennetaan – oikeus hylkäsi paikallisten asukkaiden valituksen

Paikalliset vastustavat muistomerkkihanketta, koska se vaikeuttaa traumoista toipumista.

Taipalsaaren Suuri Jänkäsalo – Saimaan mökkisaaresta kotisaareksi

Suuri Jänkäsalo esittäytyy Veden saartamat -dokumenttisarjan toisessa jaksossa.

Tervetuloa 2021! Vuosi vaihtui New Yorkissa – Britannia erosi EU:sta kellon kumautuksella

Katso kooste uudenvuoden juhlinnasta klikkaamalla pääkuvaa.

Korona iski yllättäen alle 500 asukkaan pieneen kuntaan Ahvenanmaalla – viranomaiset eivät kertoneet asiasta kunnanjohdolle tai asukkaille

Ahvenanmaan terveyden- ja sairaanhoito kertoo tarkempia tietoja alueen tartuntatapauksista vain harvoin ja niukasti.

Kotimaan matkailu kasvatti saariston jätemääriä – veneilijät löysivät Seilin ja Björkön uudet imutyhjennysasemat

Jätemäärät kasvoivat kaikilla Pidä saaristo siistinä ry:n toiminta-alueilla.

Kotkansaaren koulussa uusia mahdollisia korona-altistumisia – kolme luokkaa karanteeniin

Altistumiset ovat tapahtuneet torstaina 3. joulukuuta. Kotkansaaren koulu on tiedottanut asiasta oppilaiden vanhemmille Wilmassa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle