Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Vaaleahiuksinen Iida Pappinen hymyilee kameralle.

Suomessa 46 ihmistä on saanut vakavan allergisen reaktion koronavirusrokotteesta – riskiryhmään kuuluva Iida Pappinen kertoo, miltä siedätyshoidossa saatu anafylaksia tuntuu

Fimea on saanut 15. kesäkuuta mennessä 46 ilmoitusta vakavasta anafylaktisesta reaktiosta koronarokotuksessa. Määrä on pieni suhteessa rokotettuihin. Jos vakavia allergisia reaktioita on ilmennyt aiemmin, koronarokotuksen jälkeen oireita seurataan tavallista pidempään.

Kuvassa on henkilö, joka luovutti verta Sanoma-talon Veripalvelussa toukokuussa 2020.

Verenluovutuksen esteisiin lievennyksiä – entistä useampi voi nyt luovuttaa verta

Allergisten reaktioiden, syöpien ja seksiriskikäyttäytymisen aiheuttamia luovutusesteitä lievennetään tästä päivästä alkaen.

9-vuotias Hermanni Vastamäki ja äiti Jutta Vastamäki.

Viaton mansikkakarkki oli tappaa 6-vuotiaan Hermannin – "Hengenvaara on läsnä jokaisen ruokailun yhteydessä"

Vaikeasti allergisten lasten ruokailun valvominen on hankalaa. Vanhempien huoli on, ettei allergioiden vakavuutta ymmärretä.

Kuvassa ampiainen paistattelee päivää puutarhatuolin kyljessä.

Ampiaisenpisto tappaa Suomessa lähes vuosittain – lasten allergiakuolemilta vältytty

Suomessa kuolee vuosittain aikuisia ampiaisten pistojen, lääkkeiden ja ruoka-aineiden aiheuttamiin vakaviin allergisiin reaktioihin. Lasten allergiakuolemia Suomessa ei ole ollut viime vuosina.

Nainen istuu auton ratissa.

Ampiaisallergikko juoksee pakoon ja lujaa

Ampiaisille allerginen viettää kuumat loppukesän päivät sisällä, ulos lähtiessään hän varustautuu adrenaliinipiikeillä ja lähimmän terveyskeskuksen osoitetiedoilla. Eija Talvitiellä on vartti aikaa saada apua ennen kuin ampiaisen myrkky vie hengen. Puoli vuotta sitten alkanut siedätyshoito antaa toivoa tulevaisuuteen.

Lääkäri tutkii potilaan kättä.

Harvinainen sairaus vei teholle kaksi kertaa viikossa

Koko elämän kestäneelle oireilulle löytyi selittäjä vasta aikuisiällä, kun kuopiolaisnaisen todettiin sairastavan harvinaista perinnöllistä HAE-sairautta. Epätavallisista sairauksista kärsiville ihmisille vertaistuki on korvaamattoman tärkeää varsinkin alkuvaiheessa.

Punkki

Ruotsalaistutkimus: Punkin purema voi laukaista liha-allergian

Ruotsalaistutkimuksen mukaan punkin purema voi laukaista allergian punaiselle lihalle. Tukholman Södersjukhusetissa on tunnistettu 50 tapausta, jossa potilas on saanut liha-allergian punkin pureman seurauksena. Oireet vaihtelevat nokkosihottumasta anafylaksiaan eli äkilliseen, hengenvaaralliseen allergiseen reaktioon. Suomalaistutkija pitää tietoa yllättävänä, mutta ei mahdottomana.

Niklaksen neljävuotis -syntymäpäiväkakku

Pelkkä haju voi aiheuttaa hengenvaaran

Vakavissa allergisissa reaktioissa ensioireet ovat kämmenten kihelmöinti, silmien ja suun punoitus, tunnottomuus ja pistely. Anafylaktinen reaktio on hengenvaarallinen ja vaatii nopeita toimia.

Kotihoitoa vakavaan allergiareaktioon - ruiske reiteen

Kesällä varsinkin pistiäiset voivat aiheuttaa hengenvaarallisen allergiareaktion. Tällöin ensiapua on saatava heti, muistuttavat Kansallisen allergiaohjelman asiantuntijat.

Epipenien käyttöohjeissa kuvat väärin päin

Epipen-adrenaliiniruiskujen käyttöohjeisiin on lipsahtanut kuvia väärin päin. Lääketurvallisuudesta vastaavan Fimean mukaan etiketin virhe koskee lääke-eriä, joiden kelpoisuusaika päättyy viimeistään 28.2.2011.

Veriripuli tappaa koiria

Koiria tappavaa veriripulia on jälleen liikkeellä Itä-Suomessa. Eniten tapauksia on havaittu Pohjois-Karjalassa, mutta tänä syksynä koiria on kuollut myös Pohjois-Savossa.