Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Vasemmalla näkyy Britannian tuleva uusi pääministeri Rishi Sunak heiluttamassa kättään ja oikealla toimittaja Sara Salmesta kuvakaappaus videolta.

Boris Johnsonin partygate raivostutti britit, Liz Truss hävisi salaatille – entä kuka on Rishi Sunak?

”Hasta la vista, baby”, totesi Boris Johnson jättäessään pestinsä Britannian pääministerinä. Liz Trussin kausi puolestaan jäi 45 päivään. Entä kuka on vallankahvaan tarttuva Rishi Sunak? Toimittaja Sara Salmi kiteyttää viime aikojen vaiheet minuutissa.

Britannian uutta pääministeriä odottavat suuret haasteet

Analyysi: Valtava omaisuus ja maahanmuuttajatausta herättävät huomiota, mutta Rishi Sunak tuo politiikkaan käytännöllisyyttä ja tilannetajua

Britit toivovat, ettei uusi pääministeri hirttäydy jyrkkiin ajatuksiin brexitistä tai veroleikkauksista edeltäjien tapaan. Haasteet konservatiivipuolueen luotettavuuden palauttamiseksi ovat valtavia.

Rishi Sunak ja Boris Johnson.

Britannian pääministerikisa: Rishi Sunakin asema vahvistui – Boris Johnson keskeytti lomansa

Britannian parlamentin alahuoneen johtaja Penny Mordaunt on ainoa ennakkosuosikkeihin kuuluvasta kolmikosta, joka on virallisesti ilmoittautunut pääministerikisaan.

Britanniassa Boris Johnson saattaa pohtia paluuta – tutkija: ”Jos hän keskeyttää lomansa, hän saattaa olla käytettävissä”

Liz Trussin seuraajasta tulee Britannian kolmas pääministeri alle vuoden sisään. Uudelle nimelle ei tässä kilpailussa ole tilaa, joten pääministeri tulee olemaan entuudestaan tuttu nimi, tutkija arvioi.

Liz Truss hymyilee puoluetovereidensa edessä 5. syyskuuta, jolloin hänet nimitettiin pääministeriksi.

Tässä kaksi yksinkertaista syytä, miksi Britannian pääministeri Liz Truss erosi vauhdikkaasti

Trussin ura pääministerinä oli alusta asti myrskyisä. Epäonnistuneet päätökset saivat niin äänestäjät kuin oman puolueenkin häntä vastaan.

Liz truss.

Analyysi: Liz Truss jää historiaan Britannian lyhyimpään palvelleena pääministerinä, mutta ero ei lopeta maan politiikan kaaosta

Nyt suuri kysymys on, pystyykö konservatiivipuolue yhdistymään ja löytämään uuden johtajan, kirjoittaa analyysissään Britannian politiikkaa pitkään seurannut toimittaja Minna Pye.

Liz Truss puhuu Britannian pääministerin virka-asunnon edessä.

Britannian pääministeri Liz Truss eroaa – seuraajasta määrä äänestää ensi viikolla

Truss eroaa tehtävästään vain hieman yli kuuden viikon jälkeen. Oppositiopuolueet vaativat maahan välittömästi uusia parlamenttivaaleja.

"Yli puolet konservatiivikansanedustajista vaihtaisi oman pääministerinsä"

Suurin paine Liz Trussin vaihtamiseksi tulee omilta, arvioi tutkija A-studiossa

Helsingin yliopiston akatemiatutkijan Timo Miettisen mukaan keskeinen kysymys on se, kuka nousisi Britannian uudeksi pääministeriksi.

Britannian uusi pääministeri Liz Truss valokeilassa tummaa taustaa vasten.

UPIn asiantuntija: Trussin vaihtaminen ei olisi konservatiiveille kannattavaa – mahdollisia seuraajia on jo spekuloitu

Oppositiossa olevasta työväenpuolueesta on tullut konservatiiveille uskottava haastaja, UPIn Juha Jokela sanoo. Molempia puolueita yhdistää kuitenkin sama ongelma.

Storbritanniens premiärminister Liz Truss håller sitt linjetal under den sista dagen av de konservativas årliga partikonferens.

Analyysi: Liz Truss keikkuu erottamisen kynnyksellä – talouskaaoksen arkkitehdista voi tulla Britannian historian lyhytaikaisin pääministeri

Britannian taloudellinen uskottavuus voidaan vielä pelastaa, mutta konservatiivien tie pääministeripuolueena voi olla pystyssä, kirjoittaa Pasi Myöhänen Lontoosta.

Liz Truss.

Britannian Liz Truss antoi potkut valtiovarainministerille, Jeremy Hunt nousee tehtävään – "Haluamme rauhoittaa markkinoita"

Britannian konservatiivihallituksen ensimmäiset potkut ovat tosiasia. Valtiovarainministeri Kwasi Kwarteng saa lähteä.

Liz Truss

Analyysi: Britannian hallituksen poliittinen uhkapeli kostautui – jopa rikkaat vastustivat veroalea, joka romahdutti punnan

Kun Britannia erosi EU:sta lähes kolme vuotta sitten, sen epäiltiin alkavan kilpailla veroilla. Nyt uusi brittihallitus yrittää viedä veroalet rytinällä läpi aivan kuten Brysselissä pelättiin, taloustoimittaja Anna Karismo kirjoittaa.

Elizabeth Truss som vinkar till kameran.

Britannian uusi pääministeri sai tulikasteensa parlamentissa: Liz Truss lupaili briteille helpotusta Pohjanmeren kaasusta ja öljystä

Truss ja työväenpuolueen puheenjohtaja Keir Starmer kiistelivät pääministerin kyselytunnilla odotetusti verotuksesta ja pilviin nousseesta energian hinnasta.

Britannian uusi pääministeri Liz Truss valokeilassa tummaa taustaa vasten.

Tällainen on Britannian uusi pääministeri Liz Truss: vaati nuorempana monarkian lopettamista ja haluaa nyt uudeksi Thatcheriksi

Britannian konservatiivinen puolue on valinnut ulkoministeri Liz Trussin uudeksi puheenjohtajakseen ja pääministeriksi. Trussia pidetään työmyyränä, mutta heikkona puhujana. Hän tahtoo ensi töikseen alentaa veroja.

Liz Truss.

Britannian uusi pääministeri on Liz Truss

Ulkoministeri Liz Truss voitti jäsenäänestyksen melko selvin luvuin. Hänen vastaehdokkaansa oli entinen valtiovarainministeri Rishi Sunak.

Television väittelyohjelman lavasteissa kuvan etualalla tummiin pukeutunut Britannian pääministeriehdokas Rishi Sunak ja taustalla ulkoministeri Liz Truss sinisessä asussa.

Britanniassa konservatiivit äänestävät viimeistä päivää – puoluejohtajan ja pääministerin nimi julkistetaan maanantaina

Kyselyiden perusteella näyttää siltä, että Boris Johnsonin seuraajaksi nimetään ulkoministeri Liz Truss.

Britannian ulkoministeri Liz Truss ulkona laukku ja kansio kädessään.

Britannian seuraava pääministeri on todennäköisesti Liz Truss – tällainen on Rautarouvan perintömanttelia ylleen pukeva ulkoministeri

Kisa Boris Johnsonin paikasta on tiivistynyt kahden kaupaksi. Ulkoministeri Liz Truss peittoaa entisen valtiovarainministerin Rishi Sunakin, jos kyselyt pitävät kutinsa puolueen jäsenäänestyksessä.

Rishi Sunak ja Liz Truss esiintyivät ehdokastentissä televisiossa.

Britannia saa pian uuden pääministerin, mutta Boris Johnsonin viitoittama politiikka saattoi tulla maahan jäädäkseen

Britannian pääministerikisan ehdokasmäärä karsittiin eilen kahteen. Kumpikaan heistä ei välttämättä tuo muutosta esimerkiksi maan riitaisiin EU-suhteisiin.

En arkivbild från september i fjol på Liz Truss utanför 10 Downing Street.

Britannian tuleva pääministeri on joko Rishi Sunak tai Liz Truss – Sunak on suosituin kansanedustajien keskuudessa, Truss puolestaan puolueen jäsenten keskuudessa

Apulaiskauppaministeri Penny Mordaunt putosi tänään kisasta. Lopullinen vaalitulos selviää syyskuun 5. päivä.

Rishi Sunak ja Boris Johnson.

Boris Johnsonin seuraajapeli muuttui heti likaiseksi – luopuvan pääministerin väitetään hautovan kostoa voittajasuosikki Rishi Sunakille

Brittimedia arvioi, että pääministerin paikasta kisaavat vahvimmin entinen valtiovarainministeri Sunak ja "yksi niistä muista".

Elizabeth "Liz" Truss.

Ulkoministeri Liz Truss lähtee mukaan konservatiivipuolueen johtajakisaan – Johnsonin tilalle pyrkiviä jo kymmenkunta

Britannian ulkoministeriä Liz Trussia pidetään yhtenä ennakkosuosikeista konservatiivipuolueen uudeksi johtajaksi. Trussin jälkeen sunnuntaina kisaan ilmoittautui lisäksi vielä parlamentin jäsen Rehman Chishti.

Britannian pääministeri Boris Johnson vieraili 11. toukokuuta tapaamassa tasavallan presidenttiä Sauli Niinistöä Helsingissä.

Boris Johnsonin ero ei vaikuta Suomen Britannialta saamiin turvatakuisiin, sanoo puolustusministeri Kaikkonen

Puolustusministeri Antti Kaikkosen mukaan henkilövaihdokset Britannian johdossa eivät vaikuta Suomen ja Britannian keskinäisiin sitoumuksiin.

Vakavailmeinen Boris Johnson.

Kasautuvat skandaalit rikkoivat Boris Johnsonin teflonpinnan – "Nipistelijä nimeltään ja luonnoltaan" -vähättely oli kohtalokas virhe

Britannian pääministeri selvisi pitkään virheistä, joihin kuka tahansa muu poliitikko olisi kaatunut. Kansanedustaja Christopher Pincherin tekemästä ahdistelusta noussut kohu oli kuitenkin liikaa.

Boris Johnson vilkuttaa kansio kainalossaan.

Boris Johnson eroaa puolueen johdosta, haluaa jatkaa pääministerinä syksyyn – "Kukaan ei ole korvaamaton"

Britanniassa kymmenet hallinnon edustajat ehtivät jättää tehtävänsä epäluottamuksen osoituksena pääministeri Johnsonia kohtaan. Johnson on nimittänyt uusia ministereitä vielä torstaina.

Johnsonin tulevaisuus vaakalaudalla

Jo lukuisat hallinnon edustajat jättäneet tehtävänsä Boris Johnsonin hallituksessa – näin eropäätöksiä on perusteltu

Epäluottamus pääministeri Boris Johnsonia kohtaan on jäytänyt Britannian politiikan kentällä jo pidempään: konservatiivipuolue äänesti Johnsonin luottamuksesta kesäkuussa. Johnson voitti silloin äänin 211-148.

Boris Johnsonin kasvot tarkennettuna kuvassa. Molemmilla puolilla istuu ihminen, jonka kasvot ovat sumeat kuvassa. Kolme ihmistä istuu rivissä ja katsoo kuvassa vasemmalle.

Mediatiedot: Johnsonilta potkut hänen eroaan vaatineelle ministerille – pääministeri ei suostu väistymään tehtävästään

Kymmenet brittihallinnon edustajat ovat jättäneet tehtävänsä keskiviikkona osoituksena epäluottamuksesta pääministeri Boris Johnsonille.

Näin asiantuntijat kommentoivat Britannian ja Boris Johnsonin luotettavuutta.

Analyysi: Suomi voi luottaa Britanniaan turvallisuusasioissa, mutta muuten Boris Johnsonin kanssa kannattaa olla varuillaan

Kansainvälistä lakia ja omia lupauksiaan rikkovan Britannian luotettavuus on vaakalaudalla. Vielä ei ole nähtävissä, että Suomen turvallisuutta käytettäisiin vipuvartena EU-kiistoissa, kirjoittaa Ylen Lontoon-toimittaja Pasi Myöhänen.

Britannian pääministeriä Boris Johnsonia arvosteleva juliste

Boris Johnson on kestänyt kaikki kolhut, mutta nyt luottamus on niukilla – viisi tekijää, jotka määrittävät brittipääministerin tulevaisuutta

Britannian pääministeri Boris Johnsonin asema ei ole välittömästi uhattuna. Lukuisat kohut heikentävät kuitenkin hänenkonservatiivipuolueen toimintakykyä ja uskottavuutta.

Britanniaan kesällä 2022 saapuneita siirtolaisia.

Britannia alkaa jäljittää osaa laittomasti maahan pyrkineistä – kriitikot seurantalaitteista: kohtelee haavoittuvassa asemassa olevia rikollisina

Britannian ensimmäinen turvapaikanhakijoita Ruandaan kuljettava lento peruttiin tällä viikolla Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätöksen takia. Englannin kanaalin yli on tänä vuonna pyrkinyt yli 11 000 ihmistä.

Kampanjakyltti tien laidalla

Britannia aikoo muuttaa yksipuolisesti Pohjois-Irlannin brexit-sopimusta – mahdollinen irtiotto tyrmistyttää Irlantia ja muita EU-maita

Brexit-sopimuksen muuttaminen kiristäisi sekä Pohjois-Irlannin sisäistä tilannetta että Britannian naapurisuhteita Irlantiin. Myöskään muut EU-maat eivät katso pääministeri Boris Johnsonin sooloilua hyvällä.

Boris Johnson

Johnsonin johtajuus on kärsinyt pahoin, arvioi Lontoon-toimittaja – jatko riippuu kapinallisista kansanedustajista

Toimittaja Auli Valpola arvioi, että Johnson voi yrittää nostaa suosiotaan tarttumalla elinkustannuskriisiin. Britanniassa ruuan hinta on noussut nopeasti ja inflaatio on jo yhdeksässä prosentissa.

Boris Johnson kävelemässä Downing streetillä salkku kädessään

Tutkija ei usko Boris Johnsonin tappioon illan luottamusäänestyksessä – "Ei hänen asemansa silti näytä vahvalta"

Helsingin yliopiston tutkijan Timo Miettisen mukaan suurin osa puolueesta seisoo edelleen Johnsonin takana. Hänelle ei myöskään ole yhtä selvää seuraajaehdokasta.

Boris Johnson puhumassa.

Boris Johnson selvisi omiensa epäluottamusäänestyksestä, mutta hänen asemansa on heikentynyt merkittävästi

Luottamusäänestyksen taustalla oli erityisesti Johnsonin virka-asunnolla koronasulun aikana järjestetyt juhlat.

Pasi Myöhänen

Arkea maailmalta: Maa, jossa mopo karkasi – Boris Johnsonin koronajuhlat menivät överiksi jopa pubissa viihtyvän suomalaisen näkökulmasta

Britanniassa osataan juhlia, hyvässä ja pahassa. Britannian pääministerin lainvastaiset juomingit suututtivat oluthetkistään nauttivan brittikansan, kirjoittaa Ylen Lontoon-toimittaja Pasi Myöhänen.

Britannian pääministeri Boris Johnson

Suomeen saapuu värikäs mahtivieras Nato-päätöksen alla – pääministeri Boris Johnson muistetaan brexitistä ja näistä kohuista

Pääministeri Boris Johnsonin Britannia on tukenut Ukrainaa enemmän kuin yksikään toinen eurooppalainen valtio. Helsingissä asialistalle nousee myös kysymys Suomen Nato-jäsenyydestä.

Keir Starmer

Yksi olut ja currymuhennos saattavat käydä kalliiksi Britannian oppositiojohtalle – jos poliisi antaa sakot koronarikkomuksesta, Starmer eroaa

Britannian työväenpuolueen johtaja Keir Starmer arvosteli ankarasti pääministeri Boris Johnsonia juhlien järjestämisestä pahimpaan korona-aikaan. Nyt hän joutui itse selittäjän paikalle.

Boris Johnson taluttaa koiraa kohti äänestyspaikkaa.

Moni on saanut tarpeekseen Boris Johnsonin puolueen jatkuvista skandaaleista – Britannian paikallisvaaleissa rangaistiin konservatiiveja

Liberaalidemokraatit, työväenpuolue ja vihreät ovat vaalien menestyjiä. Pohjois-Irlannissa huomio keskittyy Sinn Féinin vaalitulokseen.

 Angela Rayner.

Väite: Britannian pääministerin huomio herpaantuu, kun naisedustaja vilauttelee haarojaan – tutkija listasi oleelliset seikat mediamylläkästä

Britannian työväenpuolueen poliitikko joutui keskelle konservatiivisten miespoliitikkojen seksististä kommenttivyöryä. Tutkijan mukaan kyse on ennenkaikkea siitä, että Britannian poliittinen kulttuuri on vielä hyvin maskuliinista.

Britannian pääministeri Boris Johnson puhuu parlamentille.

Boris Johnsonin avustajat eroavat yksi toisensa jälkeen, epäluottamusta myös omasta puolueesta – kuohunta pääministerin ympärillä jatkuu

Maanantaina julkaistu raportti Downing Streetin kohujuhlista käynnisti turbulenssintäyteisen viikon Britannian pääministeri Boris Johnsonille. Viisi avustajaa on eronnut, ja useat konservatiiviedustajat ovat jättäneet pääministeristä epäluottamuskirjeen.

Boris Johnson pyysi anteeksi kosteita henkilöstöjuhlia

Britannian pääministeri Boris Johnson pyysi anteeksi korona-ajan juhlia – "Tiedän, ettei se riitä"

Tuoreen raportin mukaan Downing Streetin juhlinta ei ollut hyväksyttävää. Raportin uusi versio on lyhennelmä, koska poliisi tuli tutkimuksineen väliin.

Kenestä seuraaja, jos Boris Johnson lähtee?

Tutkijat: Jos Boris Johnson ei jatka pääministerinä, hänelle voi olla vaikeaa löytää seuraajaa

Konservatiivipuolue näyttää olevan odottavalla kannalla eikä ainakaan julkisesti spekuloi Johnsonin mahdollisella seuraajalla. Puolue odottanee tutkintaraporttien valmistumista ensin.

Protestoijan kyltti Boris Johnsonin vastaan ja taustalla näkyy Big Ben.

Boris Johnson uuden skandaalin keskellä: syntymäpäiväjuhlat keskellä koronasulkua – poliisi aloitti tutkinnan

Pääministerin kannatus omiensa joukossa hupenee. Lisää paljastuksia voi tulla tällä viikolla.

Britanniassa hallitus- ja oppositiopoliitikot vaativat pääministeri Boris Johnsonin eroa

Boris Johnsonin kustannuksella naurettiin parlamentin kyselytunnilla – Nyt jo oma väkikin puuhaa erokirjeitä

Britannian pääministeri Boris Johnson sanoi jälleen ei erovaatimuksia esittäneille keskiviikkona. Niitä oli paitsi oppositiossa, myös omissa joukoissa.

Partygate-mielenosoitus Downing Streetillä Lontoossa.

Toimittajalta: Rakastettava veijari vai kurja lurjus? Bileskandaalilla voi olla Boris Johnsonille kohtalokkaat seuraukset

Britannian pääministeriä Boris Johnsonia suojeleva veijari-imago hapantui sulkutoimien aikana järjestettyjen työpaikkajuhlien seurauksena.

Boris Johnson parlamentissa.

Kosteat koronajuhlat koitumassa kalliiksi – Britannian pääministerin Boris Johnsonin ura vaakalaudalla

Boris Johnson pyysi parlamentilta anteeksi rikottuaan itse hallituksensa määräämiä koronarajoituksia. Oppositio vaatii pääministerin eroa ja tyytymättömyys kasvaa myös omissa riveissä.

Britannian neuvottelija David Frost Brysselissä maanantaina.

Britannian brexit-neuvotteluja johtanut David Frost jättää hallituksen – kritisoi koronarajoituksia ja verojen nousua

Frostin lähtö hallituksesta on paha isku pääministeri Boris Johnsonille, joka on viime aikoina ollut kovan arvostelun kohteena.

Liberaalidemokraatit voittivat Pohjois-Shropshiren lisävaalit

Boris Johnsonin "juhlat" voivat olla pian ohi – konservatiivit menettivät parlamenttipaikan, jota hallitsivat lähes 200 vuotta

Äänestäjiltä tuli täystyrmäys konservatiivipuolueelle Pohjois-Shropshiren parlamenttivaalien lisävaaleissa. Se voi koitua Boris Johnsonin kohtaloksi.

Videolla vitsaillaan pääministerin virka-asunnolla vietetyistä pikkujoulujuhlista

Vitsailuvideo vei Britannian pääministerin taas liemeen: Rikottiinko Downing Streetin viime vuoden pikkujouluissa koronasulkua?

Julkisuuteen on vuodettu video, jossa Britannian pääministerin lähipiiri vitsailee Downing Streetillä viime joulukuussa vietetyistä kekkereistä. Oppositio vaatii Johnsonilta anteeksipyyntöä.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) Ylen Anna Karismon haasttattelussa Eduskunnan Valtiosalissa 11.11.2021.

Britannia uhkaa vetäytyä brexit-sopimuksesta, kauppasota vaarana – "Tilanne on kärjistymässä", eurooppaministeri Tytti Tuppurainen sanoo

EU:n ja Britannian neuvottelijat tapaavat perjantaina Lontoossa. Britannia haluaa neuvotella Pohjois-Irlantia koskevan sopimuksen uusiksi. EU on tarjonnut kaupan helpotuksia, mutta brittihallitus on hylännyt myönnytysesitykset.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle