Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Luomuruoan myynti kasvoi reilusti – markkinaosuus edelleen vaatimaton

Banaaneja, kevytmaitoa, kananmunia ja jauhelihaa ostetaan luomuna.

Maailman arvostetuimman Bocuse d'Or-kokkikilpailun finalisti Ismo Sipeläinen: Hyvässä tilanteessa huonompikin ruoka voi maistua

Ruualla ja ruualla on eroa, sen tietää jokainen, mutta harva niin perusteellisesti kuin arvostettuun Bocuse d´Or-kokkikilpailuun tiensä kokannut keittiömestari Ismo Sipeläinen.

Luomumunat joutuvat suurennuslasin alle Ruotsissa – myrkkytasot koholla

Ruotsin elintarvikeviraston mukaan luomumunien dioksiiniraja-arvot eivät ylity ja munia on edelleen turvallista syödä.

Pohjois-Savon pienkanaloilla pyyhkii hyvin – häkkimunan hinnanpudotus ei tunnu missään

Markkinajätti DAVA Foods laski virikehäkkimuniensa tukkuhintaa. Pienten tilojen ja varsinkin luomumunien hinta on kuitenkin pysynyt entisellään. Virikehäkkimunien myynnin takutessa varsinkin luomulla on tilallisen mielestä nyt hyvät näkymät.

Kananmunien tuottajahinta laskee jälleen – "Tuottaja on ainoa, joka jää ilman palkkaa"

Etenkin virikehäkkikananmunien tuottajahintaa aiotaan syksyllä merkittävästi alentaa. Hinnanlaskun syynä on kysynnän kohdistuminen erikoismuniin.

Kuluttajat ja tuottajat kohtaavat yhä useammalla paikkakunnalla – Reko-lähiruokapiirien suosio jatkuu

Suomessa on tällä hetkellä noin 150 Reko-lähiruokapiiriä, ja idean kehittäjän mukaan uusia syntyy 1–2 joka viikko. Ruokapiirien hittituotteeksi ovat nousseet kananmunat.

Häkkikanan muna edelleen suosituin – luomu yleistyy hitaasti

Suomalaisista kananmunista suurin osa tulee virikehäkkien kanoista. Siipikarjaliiton mukaan tulevaisuudessa munantuotanto polarisoituu entisestään: tulee yhä suurempia tiloja ja toisaalta pienemmät tuottajat toimittavat muniaan lähikauppoihin.

Lähiruokapiiri toi maatilalle 350 kanaa – luomumunat viedään käsistä

Tapio Huhtamäen ja Carita Sundmanin navetassa oli ennen lypsylehmiä. Alueen lähiruokapiireissä havaitun suuren kananmunakysynnän innoittamana ne vaihtuivat kuitenkin kanoihin. Pientuottajat kiittelevät mahdollisuudesta kohdata asiakkaita ilman välikäsiä.

Kanatilat vaikeuksissa – pieni munantuottaja ei kaipaa valtion tukia: "Terve yrittäminen on tärkeintä"

Kuluttajat ovat saaneet viime aikoina kananmunansa edullisesti, mutta tuottajille hinnanalennukset tietävät niukkoja aikoja. Pienet tilat eivät pysty kilpailemaan hinnalla, mutta paikallisella toimijalla on omat valttikorttinsa.

Älä luota onnelliseen kanaan munapaketin kyljessä – totuus selviää helposti

Kananmunia saa mainostaa hyviin oloihin viittaavilla ilmaisuilla ja iloisilla kanan kuvilla. Evira ei edellytä näyttöä niiden todenperäisyydestä.

Kotikanalan asukkaat ovat persoonallisia ja leivonnaisista tulee kirkkaankeltaisia

Kotikanalassa kanat saavat elellä lähes samoin kuin maalaistalossa ennen vanhaan. Kanat kesyyntyvät ja omistajat oppivat eläimistä paljon uusia asioita.

Eläinten hyvinvointi ensi kertaa peruskoulun opetussuunnitelmaan – taustalla huoli lasten ja luonnon suhteesta

Tähän saakka eläinten hyvinvoinnista on puhuttu vain lemmikkieläinten kohdalla. Nyt eläinten hyvinvointia ja oikeudet ovat osana neljän oppiaineen opetussuunnitelmaa.

Munataksimies kellisti byrokratian - munataksi suhaa entiseen tapaan

Munataksi meinasi tyssätä viranomaisiin ja byrokratian kiemuroihin. Yrittäjän mukaan asiat viranomaisten kanssa on saatu sovittua, ja homma jatkuu.

Sananen – Pari kuittia maksamisesta

Maksaminen muuttuu helpommaksi. Sen pitäisi olla yhtä hankalaa kuin ennenkin. Kun maksaa vilauttamalla, ei ehdi tuntea maailmantuskaa ja elämän painoa.

Kananmunia popsitaan hanakasti, tuottaja ei kehityksestä hyödy

Kananmunan kulutuksessa kasvu näyttää kiihtyvän. Alkuvuonna kasvua on kertynyt jo yli neljä prosenttia, kun vuositason kasvu on liikkunut 6-7 prosentin vaiheilla. Vaikka kananmunia syödään entistä enemmän, tuottajahinnat ovat päinvastoin laskeneet jyrkästi.

Lähiruoka parantaa asemiaan – kasvava polttoainevero tekee rahtaamisesta kallista

Hallituksen aikeet nostaa polttoaineveroja saattaa lopulta sataa lähiruokayrittäjien laariin. Ruuan rahtaaminen pitkän matkan takaa ei ole jatkossa välttämättä enää niin kannattavaa. Pääkaupunkiseutu saa uuden luomuyrittäjän, kun Hyvinkäälle avataan suuri luomukanala parin vuoden päästä.

Munien ylituotantoa voitaisiin hillitä säätämällä tauot kysynnän mukaan

Tilat ovat taloudellisesti tukalassa tilanteessa. Pienikin heilahdus munien tai rehun hinnassa voi viedä yrittäjältä palkan.

Bodareiden munarinki paisuu

Luomumunalle löytyy kysyntää. Lappeenrantalainen Kuorttisen luomukanala ei enää pysty ottamaan vastaan lisää asiakkaita ilman laajennusta. Esimerkiksi nykyiset ruokapiirit ovat kasvattaneet tilausmääriään niin huimasti, ettei uusia enää joukkoon mahdu. Suurin ruokapiireistä on helsinkiläisten kehonrakentajien munarinki.

Taajamakanoista tuli uusi villitys - lasten leikkimökeistä kanaloita

Nykyään on suosittua ottaa omakotitaloalueelle muutama kana. Kanoja on mahdollista pitää myös taloyhtiössä yhteisinä lemmikkeinä. Omasta kanalasta saa kätevästi luomumunat aamiaispöytään.

Saksassa tutkitaan epäiltyä luomumunahuijausta

Viranomaiset epäilevät, että noin 200 tilaa on saattanut myydä kananmunia luomuna tai vapaan kanan munina, vaikkeivät ne täytä vaatimuksia.

Kananmunahyllyt ovat vajaita syksyyn asti

Pahin pula kananmunista on helpottanut. Kanaloiden lopettamisaalto vaikuttaa kuitenkin valikoimaan vielä syksyllä.

Kananmunapula poistunee kesään mennessä

Vuodenvaihteessa voimaan tullut direktiivi häkkikanaloista on aiheuttanut myös Satakunnassa ajoittaista pulaa kanamunista. Pulan uskotaan poistuvan kesään mennessä.

Kananmunien saatavuus vaihtelee pohjalaiskaupoissa

Kananmunapula vaivaa pohjalaiskauppoja vaihtelevasti. Osassa kaupoista munahyllyt ovat tyhjentyneet, toisissa taas jokin tietty munalaatu on hetkittäin loppunut.

Pääsiäinen tulossa ja Eurooppa kärvistelee kananmunapulassa

Vuoden 2011 lopussa voimaan tullut perinteiset kanahäkit kieltävä EU:n häkkikanadirektiivi aiheutti notkahduksen alkuvuoden munantuotannossa. Munantuottajat eivät uskalla taata, että kauppojen hyllyiltä löytyy kananmunia joka päivä pääsiäisen huippusesongin aikana. Kananmunien kulutus kaksinkertaistuu perinteisesti Suomessa pääsiäisenä.

Sananen – Positiivinen chillailusaarna

Tämän saarnan valmistuksessa ei ole vahingoitettu eläimiä. Ei myöskään käytetty väkivaltaa eikä piristäviä aineita. Tämä on lisäaineeton tuote. Vertaisin luomumuniin, jos käsität mitä tarkoitan. Lisäarvoa on tosin haettu positiivisella ajattelulla. Olen tullut tuntoon. Kotioloissa kun maallikkosaarnaajan julistamista on alettu pitämään liian negatiivisena. Minut haastettiin ajattelemaan hyviä asioita. Että voisiko kolumnin kirjoittaa 2000-luvun Suomessa positiivisista asioista. Edes kerran.

Dioksiiniskandaali lisää Saksassa luomun suosiota

Pelko dioksiinin myrkyttämistä kananmunista ja lihasta on saanut saksalaiset hamuamaan entistä enemmän luomutuotteita. Luomumunien myynti on kasvanut skandaalin paljastumisesta lähtien puolella ja luomulihan kolmanneksella.

Luomuyrittäjä puhuu mieluummin mummon muonasta

Luomu-sanalla on yrittäjä Riikka Sairan mielestä liikaa rasitteita ja siksi hän käyttää mieluummin nimitystä isoäidin aikaista ruokaa. Luomutuotteiden suosio junnasi Suomessa pitkän aikaa paikallaan, mutta nyt ekologinen ruoka ja muut tuotteet ovat kasvattamassa suosiotaan myös Päijät-Hämeessä.

Luomukananmunille riittäisi kysyntää

Kananmunat tekevät kauppansa tällä viikolla. Saksan vienti on tasannut tänä vuonna Suomen kananmunien ylituotantoa. Samaan aikaan luomumunien kysyntä kasvaa.

Suomesta viedään rekkakaupalla kananmunia Saksaan

Saksan kananmunantuotannon romahtaminen on tuonut suomalaistuottajille uusia markkinoita. Saksa joutui luopumaan perinteisistä häkeistä ja tuhannet tuottajat lopettivat toimintansa. Pääsiäisenä kulutus kasvaa rajusti ja hinta on noussut korkeaksi.

Muna kelpaa edelleen

Kananmunien suosio kasvaa, huolimatta vuosi sitten tapahtuneesta salmonellaepidemiasta. Munien kulutus on kasvanut viitisen prosenttia viime vuoden aikana, kertoo Munakunnan toimitusjohtaja Jan Lähde.

Luomukanaa vaaditaan kauppoihin

Luomubroileria tai -kanaa ei saa marketeista edelleenkään kuluttajien kiinnostuksesta huolimatta. Kuluttajatutkimuskeskuksen kyselyiden mukaan kuluttajia ahdistaa broilerien tehotuotantoon liittyvä nopea kasvatus ja ahtaat olot.

Luomukanat päätyvät turkiseläinten rehuksi

Kuluttajien kiinnostuksesta huolimatta luomubroileria tai luomukanaa ei marketeista edelleenkään saa. Samalla esimerkiksi luomumunia tuottavat maatalousyrittäjät eivät tiedä, miten pääsivät eroon munintansa lopettaneista luomukanoista. Isoja teurastamoja pienet luomukanaerät eivät kiinnosta.

Ruokakriisit eivät näy ostoskoreissa

Elintarvikealalla velloneet kriisit eivät ole vaikuttaneet kuluttajien ostokäyttäytymiseen Jyväskylässä pääsiäisen alla. Salmonella- ja lasinsirukohuista huolimatta pakattu liha ja kananmunat menevät kaupaksi yhtä hyvin kuin ennenkin.

Luomukananmunien myynti kasvanut

Luomukanat tuottavat nykyään jo viidenneksen Suomessa myydyistä kananmunista. Luomumunien kysyntä kuluttajien keskuudessa on kasvanut, kerrotaan Elintarviketurvallisuusvirastosta.