Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

henkilökuva

Tiistai 30.11.2021 (tv)

Omikron. Käännytykset. Metsäala. Sääennuste.

Kemijärven uudelle biojalostustehtaalle suunniteltu tontti

Kemijärven sellutehdashankkeen kiistat oikeuteen: Vataset Teollisuuden osakerekisteröintiin haetaan peruutusta

Boreal Biorefin iso omistaja Silvi Industries Management on haastanut sellutehdashankkeen perustajan Boreal Biorefin ja sen nykyisen vetäjän Vataset Teollisuuden oikeuteen.

Anjalan paperitehtaan johtaja Matti Lielahti Inkeroisissa.

Anjalan paperitehtaan piti olla kuolevaa lajia, mutta se saikin miljoonien investoinnin – yksi syy on kirjapaperi, jolla menee lujaa

Stora Ensolla menee nyt hyvin, ja se luo turvaa myös yhtiön ainoalle paperitehtaalle Suomessa. 21 miljoonan investointi Kouvolaan on osoitus siitä, ettei tehdas ole lähdössä mihinkään.

Metsä Fibren Kemin uuden sellutehtaan erikoiskuljetus Kemin keskustassa matkalla tehdastyömaalle

Valtavat tehtaanosat vietiin kaupungin läpi sentintarkkoina erikoiskuljetuksina – "Haasteena omaa luokkaansa", sanoo kokenut ammattilainen

Kemin Metsä Fibren uuden sellutehtaan suuret erikoiskuljetukset ovat päättyneet tältä syksyltä. Alkutalven vaihtelevista sääolosuhteista huolimatta kuljetukset sujuivat hyvin.

Punatiilisen rakennuksen seinässä valomainokset: LUT university ja LAB University of Aplied Sciencies

LUT on solminut yhden historiansa laajimmista yhteistyösopimuksista

LUT-yliopisto ja ANDRITZ oy ovat sopineet mittavasta kuitutekniikan tutkimukseen liittyvästä yhteistyöstä. Yhteistyön myötä Lahden kampukselle syntyy teollisuuden tarpeita palveleva tutkimuskeskus.

Havainnekuva Kemijärven Boreal Bioref -biojalostamosta

LK: Boreal Biorefin suuromistaja haluaa Vatasen pois Kemijärven sellutehdashankkeesta

Luxemburgiin rekisteröidyn Silvi Industriesin mukaan Vataset Teollisuudelle suunnattu osakeanti ei toteutunut sovitun mukaisesti, ja Silvi haluaa koko hankkeen palaavan tilaan, jossa se oli ennen Vatasta.

Andritz

Teknologiakonserni Andritz toimittaa sellutehtaan Brasiliaan – työllistämisvaikutus Suomessa 260 henkilötyövuotta

Projektin työllistämisvaikutukseksi kerrotaan Suomessa 260 henkilötyövuotta.

Stora Enso,  Varkaus.

Stora Enso investoi Varkauteen – aloittaa pellettien valmistuksen

Stora Enso investoi Varkauden sahan pellettituotannon aloittamiseen 3,5 miljoonaa euroa. Pelletit tehdään sahalta saatavista lastuista, hakkeesta ja sahanpuruista.

Jari Kallio keskustelee TE-palveluiden Janne Turusen kanssa.

Avoimet työpaikat kiinnostivat veitsiluotolaisia Kemin rekrytilaisuudessa – "Ei ollut tyhjä reissu missään nimessä"

Työnhakumessut houkutteli torstaina Kemissä lähes sata Veitsiluodon tehtailta irtisanottua työntekijää tutustumaan uusiin mahdollisuuksiin.

Kyron tehdasmiljöö

Kyron kartonkitehtaan jälkikäsittelylinja on nyt tuoreinta, mitä maailmalta löytyy

Asiakkaat valmistavat hämeenkyröläisestä lopputuotteesta erilaisia pakkauksia.

Kemin sisäsatama mereltä päin kuvattuna

Jättisuuret tehtaan osien kuljetukset alkavat Kemissä

Metsä Fibren uuden sellutehtaan suuret erikoiskuljetukset alkavat perjantaina. Kuljetuksissa kestää 17 päivää. Pisimmillään yksittäinen kuljetus on 35 metriä pitkä ja leveimmillään 14 metriä.

Stora Enson Oulun tehtaassa työntekijä katselee

Uusi kartonkikone ei pyöri vielä täydellä teholla, mutta Stora Enson Oulun tehtaalla katsotaan jo seuraavaa suurinvestointia kohti

Poikkeusaikana tehty paperikoneen onnistunut muutostyö ja pakkausmateriaalien maailmanlaajuinen kysyntä saivat yhtiön selvittämään myös toisen paperikoneen muutostyötä kartongin valmistukseen.

UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen Ykkösaamun vieraana 5.9.2020.

Sellun ja sahatavaran hinnannousu nostivat metsäyhtiö UPM:n huipputulokseen – toimitusjohtaja: "Kulujen nousu on voitu kattaa"

UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen kommentoi Ylelle lyhyesti myös jumiutuneita työehtosopimusneuvotteluita Paperiliiton kanssa. UPM:n näkemys on, että erilaiset liiketoiminta-alueet vaativat kukin oman sopimuksensa.

Rahtialuksia HaminaKotkan satamassa lastauksessa.

Satamaoperaattori Steveco rakentaa taas uuden terminaalin Mussalon satamaan – varasto tulee Stora Enson käyttöön

Uusi varastoterminaali tulee metsäyhtiö Stora Enson käyttöön. Sen rakentaminen alkaa heti. Varastoterminaali valmistuu ensi syksynä jo pari vuotta sitten valmistuneen selluterminaalin viereen.

Havainnekuva Kemijärvelle suunnitellusta sellutehtaasta Kemijoen vesistön rannalla

Kemijärven sellutehdashankkeen rakentamistöitä ei aloitettukaan kesällä: ensimmäisenä varmistettava yksityinen rahoitus ja valtion tuki

Tammikuussa kerrottiin, että uuden sellutehtaan perustamistyöt aloitettaisiin kesällä. Hanketta vetävän Vataset Teollisuuden mukaan töiden aloittaminen olisi voinut vaarantaa valtion tuen saamisen.

Stora Enson Oulun tehtaat mereltä päin.

Stora Enso miettii Oulun tehtaan toisenkin paperikoneen muuttamista kartonkituotantoon

Yksi paperikone on jo muutettu kartonkikoneeksi, suunniteltu uusi linja tekisi pakkauskartonkia. Pakkausmateriaalien tuotannon lisääminen on yksi yhtiön pitkäaikaisista tavoitteista. Suunnitelman työllisyysvaikutuksia ei vielä tiedetä.

Eurooppaan tuskin rakennetaan enää paperikoneita

Suomeen ei rakenneta uusia paperikoneita, sanoo Björn Wahlroos – "Kyse on siitä, missä järjestyksessä niitä suljetaan"

UPM:n hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos ei suuresti vaivaa mieltään sellukartelliepäilyllä. Suomalaisten työpaikat huolettavat häntä enemmän.

Björn Wahlroos hymyilee henkilökuvassa.

Björn Wahlroos TV1:n Ykkösaamussa – mitä haluat kysyä?

Suomessa kartelli ei ole rikos toisin kuin monissa muissa EU-maissa. Kilpailuasioista vastaava työministeri Tuula Haatainen (sd.) ei sulje pois kartellien viemistä rikoslakiin myös Suomessa. Mitä sanoo UPM:n ja Sampo-konsernin hallitusten puheenjohtaja?

Björn Wahlroos lavalla puhumassa mikrofoniin. Taustana kuva hänen kirjansa kannesta.

UPM:n hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos kommentoi yhtiönsä joutumista ratsian ja kartelliepäilyn keskiöön: Ei merkittävää haittaa maineelle

UPM:n hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos sanoo, että kartellitutkinta koskee yhtiössä pientä joukkoa. Pohjoismaisten yhtiöiden lisäksi tutkintaa tehdään yhdessä saksalaisyhtiössä, joka toimii Pohjoismaissa.

Binderholzin sahan kyltti Nurmeksessa.

Binderholz on sopinut kaupoista Britannian suurimman sahateollisuusyhtiön kanssa

Yrityskauppa on määrä viedä loppuun vielä tänä vuonna. Yritysoston jälkeen Binderholzista tulee Euroopan suurin saha- ja puunjalostusteollisuuden yritys.

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.) kommentoi A-studiolle kartellitutkintaa.

Sirpa Pietikäinen sellukartelliepäilyistä A-studiossa: “Jos lattia ja katto on määritelty, niin ei se silloin ihan vapaata markkinataloutta ole”

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen (kok.) mukaan Suomessa reiluna pidetty tapa varmistaa raakamateriaalin saatavuus teollisuuden käyttöön voi herättää epäilyjä kaupan alan sopimisesta, mikäli kilpailulakia tulkitaan tiukasti.

UPM:n hakuutyömaa.

EU commission suspects Finnish forestry firms of cartel activities, begins unannounced inspections

The inspections are related to commission concerns that companies in the wood pulp sector may have violated EU antitrust rules that prohibit cartels and restrictive business practices.

UPM:n hakuutyömaa.

EU-komissio epäilee sellukartellia, yllätystarkastus UPM:n, Stora Enson ja Metsä Groupin tiloihin – Professori: Tarkastuksiin pitää olla perusteltu epäilys

Komission kilpailuviranomainen selvittää, ovatko selluyhtiöt mahdollisesti rikkoneet EU:n kilpailuoikeudellisia sääntöjä. Tarkastuksia tehdään useissa jäsenmaissa.

Metsä Groups fabrik i Äänekoski

Metsä Groupin Äänekosken tehtaalla 1 500 kuution jätevesivuoto, vettä pääsi Keiteleeseen saakka

Metsä Groupin tutkimuksen mukaan vesistön kuormitukselle asetettu lupayläraja ei vuodon yhteydessä ylittynyt. Häiriö sattui huoltoseisokin alasajon aikaan.

UPM Kymin piippiu tupruttaa

Kymin sellutehtaalla äkillinen laiterikko – tuotannon pysäyttäminen voi aiheuttaa hajuhaittaa

UPM:n Kymin sellutehdas ajettiin laiterikon vuoksi alas maanantaina. Tuotanto pyritään käynnistämään uudelleen tiistaina.

Luonnos Kemintulli yritysalueesta. Kuvassa näkyy teitä ja metsää sekä luonnostellut tontit.

Kemi on kaivanut unholasta lähes 10 vuotta sitten tehdyn yritysalueen: Kemintullin kaikki yritystontit ovat vapaana

Kemin elinkeinopäällikkö Hanna Alila pitää tärkeänä, että kaupunki voi tarjota alueesta kiinnostuneille yrityksille tonttia saman tien.

Sähköpyörä runkolukittuna Kuopion torin laidalla

Keskiviikko 6.10.2021 (tv)

Metsä Groupin saha. Kaskisten onnettomuus. Pyörävarkaudet. Sää.

henkilökuva

Ari-Pekka Setälä aloittaa työt maailman moderneimmalla sahalla, jossa puutavaraan ei kosketa käsin – jättitehdas valmistuu juuri kun sahatavaran hinta kääntyy laskuun

Metsä Group sanoo rakentavansa Raumalle maailman moderneinta sahaa. Työn tekevät robotit, käsin ei puutavaraan kosketa. Laitos on valmistumassa juuri, kun sahatavaran hintahuippu laantuu, mutta moni uskoo, että ilmastonmuutos lisää puurakentamisen suosiota ja sahatavaran kysyntää.

Pihlavan sahan isolla asvalttikentällä sahattua lautaa siisteissä suurissa pinoissa

PTT: Paperi putosi viennissä muiden metsätuotteiden taakse – sahatavaran hintapiikki laantuu

Kartonki, sellu ja sahatavara ohittivat paperin viennin arvossa, kertoo Pellervon taloustutkimuksen metsäennuste. Sahatavaran hintojen nousu on tasoittumassa ja hinta kääntyy loppuvuodesta laskuun.

Kemin Ammattiopisto Lappian prosessi-alalla opettaja näyttää oppilaalle, mitä pitää tehdä.

Veitsiluodon tehtaan sulkeminen on prosessitekniikan koulutukselle kova, muttei lopullinen isku

Prosessinhoitajia Meri-Lapissa työllistävät edelleen suuret tehtaat, mutta työura voi löytyä myös esimerkiksi liimapuupalkkien tai oluen valmistuksesta.

Lautoja kasassa.

Tuusniemelle suunnitellaan runkopuukeskusta entiseen höyläämöön

Tuusniemen kunnan elinkeinoyhtiö pyrkii hankkimaan entiseen höyläämöön puunjalostusta ja -myyntiä.

Paperirulla Stora Enso Veitsiluodon tehtailla, rullassa teksti "Veitsiluoto PK 3 29.9. 2021 viimeinen konerulla".

Toni Mathlinin lapsuudessa "kaikki" työskentelivät Veitsiluodossa, tänään valmistui viimeinen rulla ja paperitehdas Kemissä suljetaan

Iso osa pohjoista teollisuushistoriaa katoaa, kun viimeiset paperikoneet sammuvat Stora Enson Veitsiluodon tehtailla Kemissä. Veitsiluoto on ollut monille kemiläisille toimeentulon lähde, joillekin jopa neljässä sukupolvessa.

Tervakoskelainen Matti Hyttinen katsoo ohi kameran.

Nyt myös suomalaisia houkutellaan piikille palkkioilla: paperitehdas antaa työntekijöilleen kylmälaukun, jos he ottavat kaksi rokotetta

Maailmalta tuttu tapa houkutella ihmisiä koronarokotuksiin on rantautunut Suomeen. Tällä hetkellä ainakin muutama organisaatio jakaa rokotepalkkioita. Asiantuntijat rinnastavat rokotepalkkion tupakoinnin lopettamisesta palkitsemiseen työpaikalla.

Työmaa-alue -kyltti Metsä Groupin Kemin uuden tehtaan rakennustyömaalla.

Työttömyys on laskenut Lapissa: työntekijöitä tarvitaan erityisesti rakentamiseen sekä palvelu- ja hoiva-alalle

Lapin TE-palvelut järjestää koulutusta, jonka avulla voi työllistyä Kemin uuden sellutehtaan rakentamiseen.

Päivi Suutari seisoo rappusilla

58-vuotias Päivi Suutari sai johdettavakseen kansainvälisen kartonkijätin tehtaan, jonka tavoite on huipulla: "Tunnen todellakin vastuun"

Kotkamillsin nykyinen kehitysjohtaja Päivi Suutari siirtyy toimitusjohtajaksi lokakuun alussa. Hän luottaa siihen, että metsä- ja paperiteollisuus vielä nousee uuteen kukoistukseen uusien tuotteiden avulla.

Metsäkoneyrittäjä Tero Kurula istuu hakkuuaukiolla kaadettujen tukkien päällä kesäisenä päivänä.

Voiko avohakkaajakin rakastaa metsää? “Toivon, että lapsenlapsille periytyisi monimuotoinen metsä”, sanoo satavuotiaita kuusia kaatava Tero Kurula

Yhä useampi suomalainen suhtautuu kriittisesti talousmetsien avohakkuisiin. Mutta niistä on vaikea luopua, kun metsiä on vuosikymmenet kasvatettu puupeltoina.

Metsä Groupin Kemin Pajusaaren tehdas

Metsä Groupin Kemin tehtailla alkaa vuosihuoltoseisokki

Koronaturvatoimet ovat tehdasalueella erityisen tarkat, sillä paikalla on runsaasti ulkopuolisia työntekijöitä.

Äänekosken kaupunginjohtaja Matti Tuononen.

Metsä Group suunnittelee uutta tehdasta, joka loisi 140 työpaikkaa Äänekoskelle – "Kaupungin historian suurimpia uutisia", sanoo kaupunginjohtaja

Kyseessä on noin 200 miljoonan euron investointi, joka työllistäisi rakennusvaiheessa arviolta tuhannen henkilötyövuoden verran. Uudessa tehtaassa valmistettaisiin palkkeja ja puulevyjä havupuuviilusta liimaamalla.

Kemiläinen Elsa Korva pakkaa ostoksiaan Karihaaran K-Marketissa.

Kun tieurakat jättivät autottomat vanhukset pussiin, kauppias järjesti kyytipalvelun: "Tämä on kuin nappi minulle", kiittelee Elsa Korva

Metsä Groupin sellutehtaan rakentamiseen liittyvien katu-urakoiden vuoksi monien kemiläisten pääsy lähikauppaan ja apteekkiin on käynyt vaikeaksi. Asiointikyyti helpottaa erityisesti yksinäisten vanhusten elämää.

Paperikoneen mittapää.

Paperiliitto ja UPM eivät neuvottele vieläkään: Kaukaan paperiliittolaiset epätietoisia sopimuksistaan

UPM tahtoo tehdä useita työehtosopimuksia liiketoiminta-alueittain. Kaukaalla se merkitsisi viittä eri sopimusta.

UPM:n Kaukaan tehtaat järveltä kuvattuna.

Sadat oireettomat tehdastyöntekijät käyvät yhä viikoittain koronatestissä – UPM jakaa myös kotitestejä

Metsäteollisuusyhtiöillä on tiukat koronaohjeet kaikille tehdasalueilla työskenteleville. Esimerkiksi tehtaiden seisokkitöiden yhteydessä on järjestetty massatestauksia.

Kaivuri nostaa nollakuitua Näsijärven Lielahdesta.

Näsijärvestä nostetaan nollakuitua, joka voisi korvata turpeen käytön – katso, kuinka puuainesta kaavitaan järven pohjasta

Selluteollisuudesta ylijäänyttä puuainesta, eli nollakuitua on tarkoitus polttaa Tampereen Sähkölaitoksen lämpövoimalassa. Näin nollakuidusta voitaisiin saada energiaa.

Silta täynnä mielenosoittajia.

Argentiinalaiset polttivat Suomen lippuja ja pelkäsivät sellutehtaan tuhoja – mitä Uruguay-joelle kuuluu nyt? Yle kävi kiistellyllä rajajoella

Paikallisten käsitykset Uruguay-joen tilasta ovat ristiriitaisia. Pian 14 vuotta toiminut UPM:n sellutehdas ei viranomaisten mukaan saastuta ympäristöä, mutta yhtiölle määrätyt sakot epäilyttävät asukkaita. Osa kalastajista on huolissaan.

UPM Kymin piippiu tupruttaa

TES-kiista hämmentää UPM:n työntekijöitä, jotka voivat vain odottaa: "Ei tämä hirveän hienolta vaikuta"

UPM tahtoo viisi eri työehtosopimusta yhden sijaan. Pahin uhka on, että sopua ei löydy ajoissa ja vuoteen 2022 lähdetään kokonaan ilman sopimusta. Paikalliset tahot voivat vain odottaa.

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala

Paperiliiton Vanhala: Käytännössä kaikkialla muualla neuvotellaan nyt paitsi UPM:ssä

UPM ja Paperiliitto kiistelevät oikeasta sopimusten määrästä, eivätkä ole päässeet neuvottelupöytään saakka. Stora Enso ja Metsä Group viestivät Ylelle saaneensa neuvottelut käyntiin. Alan työehtosopimukset päättyvät vuoden loppuun mennessä.

Ilmakuva Kaipolan paperitehtaasta.

Metsäteollisuudessa kiehuu: UPM varautuu järjestämään työehdot ”täysin ilman työehtosopimuksia”, Paperiliitto arvioi palkkojen laskevan

UPM haluaisi sopia työehdoista Paperiliiton kanssa liiketoiminta-aluekohtaisesti. Yhtä sopimusta vaativa Paperiliitto syyttää UPM:ää uhkailusta ja arvioi, että palkat voisivat tippua metsäjätin ratkaisun myötä vähintään kolmanneksella.

Kotkamillsin kyltti pensaan ja verkkoaidan edessä.

Kotkan keskustaan kulkeutuvat hajut saattavat jäädä pian historiaan – Kotkamills ottaa käyttöön uuden hajukaasukattilan

Kotkamills on ottamassa käyttöön uuden hajukaasukattilan, jonka avulla pyritään vähentämään tehtaan aiheuttamia hajuhaittoja sekä parantamaan energiatehokkuutta.

Paperirullaa siistitään liittämistä varten.

Teollisuuden uudet tilaukset lisääntyivät kesäkuussa yli 38 prosenttia vuoden takaisesta

Yritykset saivat kesäkuussa uusia tilauksia vuodentakaista enemmän kaikilla päätoimialoilla. Eniten uudet tilaukset kasvoivat paperin sekä paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla.

Stora Enson Kemin sellutehdas

Vaihtuuko Veitsiluodon paperikoneiden jyly serverien huminaan, onko selluhaaveille pohjaa? Moni lakkautettu tehdasalue elpyy, mutta vuosien kuluessa

Hiljenevälle Stora Enson Kemin Veitsiluodon sellu- ja paperitehdasalueelle toivotaan uutta käyttöä. Esimerkkejä lakkautettujen tehdasalueiden elpymisestä on eri puolilta Suomea. Työntekijät toivovat sellutehtaan jatkavan, mutta mahdollisuudet tähän näyttävät niukoilta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle