Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tutkimusmatkailija löysi Hossasta lisää kalliomaalauksia – hyödynsi NASAn menetelmiä

Hossan Värikalliot paljastavat pikkuhiljaa salaisuuksiaan.

Ristiinan Astuvansalmen kalliomaalaukset hyväksytty osaksi eurooppalaista suosittua kulttuurireittiä

Perjantaina Mikkelissä järjestettävässä kansainvälisessä kalliotaideseminaarissa esitellään Euroopan neuvoston hyväksymää kalliotaidereittiä ja sen tarjoamia mahdollisuuksia seudun matkailutoimijoille.

Ääniarkeologian tutkijat selvittävät, vaikuttiko kaiku kalliomaalauspaikkojen valintaan – äänityksiä Itä-Suomessa

Tutkijat tekivät äänityksiä Enonkoskella Ukonvuoren kalliomaalausten äärellä ja Kolilla Pirunkirkossa.

Arkeologitkin ovat ymmällään – itärajan kallioista löytyneet salaperäiset käärmekuviot ovat edelleen vailla selitystä

Asiantuntijat ovat eri mieltä siitä ovatko käärmekuviot ihmisen tekemiä vai luonnon muovaamia.

Kalliotaide antaa vihiä kivikauden ihmisen liikkeistä

Tapaamispaikoissa solmittiin suhteita ja saatiin kulttuurivaikutteita.

More Stone Age rock art found in Finnish lake district

Red stripes and hand markings, partially hidden under lichen, have been discovered on the shore of Lake Saimaa.

Saimaan rannalta löydetty uusia kivikautisia kalliomaalauksia

Maalaukset sijaitsevat Tikaskaarteenvuoren seinämässä.

Valokuvaaja otti poikkeuksellisella menetelmällä kuvia kalliomaalauksista – katso videolta, tunnistatko, mitä kuvien maalaukset esittävät: sarvet vai kädet?

Harrastevalokuvaaja otti poikkeuksellisella menetelmällä kuvia Mikkelissä sijaitsevista Astuvansalmen kalliomaalauksista. Kuvat ovat yhä täynnä arvoituksia, ja siksi ne antavat katsojalle tilaa pohtia, mistä muinaiset kuvat kertovat.

Etkö saanut selvää Hossan kalliomaalauksista? Ei hätää, tähänkin on nyt puhelinsovellus

Mobiilisovellus tarjoaa monipuolista tietoa, mutta käyttäjä pääsee myös tekemään omia maalauksia ja jakamaan niitä.

Todellinen yllätys: Uudenmaan länsipuolelta löytyi kolme kalliomaalausta 15 kilometrin säteellä toisistaan

Viimeisin löydös on vielä vahvistamaton. Se sijaitsee Raaseporin rajan tuntumassa, Salon puoleisessa päädyssä Määrjärveä.

Muinaiset kalliopiirrokset muuttavat kuvaa Siperian paimentolaiselämästä

Kara-Turugin kallioihin piirrettiin tuhansien vuosien aikana vuohia ja härkiä, metsästäjiä ja sotilaita – ja odottamattoman varhain taloja.

Arkeologit: Näkkälän seidan kuvat ovat luonnon tekemiä – Saamelaismuseo haluaa tutkia löydöksiä yhteistyössä Pentikäisen kanssa

Suurin osa paikalla käyneistä arkeologeista on yhtä mieltä siitä, että Näkkälän seitakiven värit ovat granitoidikiven ominaisuuksiin kuuluvia eivätkä kalliomaalauksia, sanoo Saamelaismuseo Siidan arkeologi Eija Ojanlatva.

National park Hossa offers a breathtaking glimpse into Finland's prehistoric past

Finland has declared a new national park in Hossa in northeast Finland. The area is thousands of years old with rock paintings and tar pits silently telling previously hidden tales about Finns and their relationship with nature.

Suomen uusi kansallispuisto kertoo esi-isien eloonjäämistaistelusta – viemme sinut matkalle mahtaviin maisemiin yläilmoista veden alle

Hossa on tuhansia vuosia vanha alue, jonka kalliomaalaukset ja tervahaudat kertovat suomalaisista ja suhteestamme metsään. Kivikauden karusta elosta on päästy nykyajan retkeilyyn.

"Hätkähdyttävä viesti tuhansien vuosien takaa" – retkeilijä löysi sattumalta kivikautisen kalliomaalauksen

Anssi Toivanen löysi ennestään tuntemattoman kalliomaalauksen helmikuussa. Hämmästyksekseen hän löysi parin viikon päästä vielä toisenkin.

Ennestään tuntematon kalliomaalaus löydettiin Leppävirralta

Pohjois-Savosta tunnetaan uuden löydön lisäksi vain yksi ihmishahmoa kuvaava kalliomaalaus Rautalammilta.

Kolmen auringon kokonaisuus viimein valmis – Löydä historia, kosmos ja avain uuteen tietoon

Kun Suomea rakennettiin ja uudistettiin 2000-luvulla laman jälkeen, syntyi Hämeenlinnassa idea ympäristötaideteoksista, joissa yhdistyisivät suuret linjat ajanlaskusta maailmankaikkeuteen ja QR-koodiin. Nyt valmistunut kokonaisuus muistuttaa vanhan kauppareitin varrella asuvia hämeenlinnalaisia pitkästä asutushistoriasta ja sijoittumisesta maailmankaikkeuteen.

Luolamaalaukset + DNA-tutkimukset = uusi laji esihistorialliseen luontoon

Biisoninluiden outo DNA sai tutkijat raapimaan päätään 15 vuotta sitten. Nyt vastaus on löytynyt luolien esihistoriallisista eläinmaalauksista.

Ratkaisiko kaiku kalliomaalausten paikan? Hossan Värikallio kiehtoo tutkijoita

Hossan Värikallion maalaukset maalattiin tuhansia vuosia sitten ja ne ovat edelleen näkyvillä. Säilymisen yksi tae on ollut kallion pintaan mineraaleista ja vedestä muodostunut kalvo. Mutta miksi maalaukset ovat juuri tuolla paikalla? Valittiinko paikka laulaen ja rummuttaen?

New national park designated in Kainuu, eastern Finland

Agriculture and Environment Minister Kimmo Tiilikainen has nominated Hossa in the Kainuu region of eastern Finland to be the country’s newest national park. The designation will take effect from 2017, when Finland celebrates 100 years of independence.

Tuhannet allekirjoittivat adressin, jolla halutaan Hossasta kansallispuisto

Suomussalmen ja Kuusamon ajama Hossan kansallispuisto yhdistäisi kalliomaalauksistaan kuulut Hossan retkeilyalueen ja Julman Ölkyn kanjonialueen. Hossaa kannattava kansalaisadressi luovutettiin ministeriöön keskiviikkona. Hossan kilpailija on Porkkala Etelä-Suomessa.

"Rasvaa, verta ja punamultaa" - uusi kalliomaalaus löytyi Etelä-Savon Puumalasta

Arkeologin mukaan kivikautisessa kalliomaalauksessa on tikku-ukko ja ehkä toinen tikku-ukko. Ikää kuvalla on vähintään 3500 vuotta.

Löytyikö Maskusta harvinainen luolamaalaus? – Suomen luolista valmistui tietoteos

Mätikän luolasta löytynyt punainen muutaman kämmenen kokoinen läntti ei vielä ole varmistunut ihmisen tekosiksi, mutta tunnusmerkit ovat vahvat.

Kalliomaalausten viestit kiehtovat mutta tuskin koskaan aukeavat

Suomen runsaat sata tunnettua kalliomaalausta ovat uhmanneet aikaa tuhansia vuosia. Muinaistaiteen harrastajia kiehtovat näennäisen yksinkertaiset kuvat ja niiden välittämä kuva kivikauden ihmisten maailmasta. Tulkinta vain tuntuu aina karkaavan jonnekin ajan ikuisuuksiin.

Viuruniemi kokoaa historiaansa - houkuttelee asukkaita puhtaalla luonnolla

Outokummun Viuruniemestä löytyy historiasta kiinnostuneille mielenkiintoista tutkittavaa. Lapsiperheitä Viuruniemi houkuttelee puhtaalla luonnolla ja rauhallisuudella.

Vienanmeren kalliopiirroksista turistikohde EU-rahalla

Ainutlaatuisesta Uikujoen kalliopiirrosalueesta yritetään tehdä toimiva turistikohde. Asialla on EU, jonka rahoilla pyritään kehittämään kalliopiirrosalueen palvelutasoa. Nyt osaa kivikautisista kalliopiirroksista pidetään piilossa vahinkojen pelossa.

Stone Age drawings found at unusual site

Discovered last year, but professionally examined for the first time this week, the ancient rock paintings are at ground level, not high on a cliff face.

Uusi kalliomaalaus löytyi yllättävästä paikasta Heinävedeltä

Heinäveden Juojärveltä, Luutsalon saaresta, on löytynyt kivikautinen kalliomaalaus. Ikää sillä on useita tuhansia vuosia. Erityisen kiinnostava löytö on nimenomaan sijaintinsa vuoksi

Retkeile ja näe viestejä vuosituhansien takaa

Raikkaan talvipäivän voi viettää myös kalliomaalauksia bongaten. Maalauksista kiinnostuneille on julkaistu uusi bongarin käsikirja. Kalliomaalaukset kertovat siitä, mihin Suomessa ennen uskottiin.

Varkaat veivät kivikauden kalliopiirroksia Yhdysvalloissa

Karkealla kädellä kalliosta runnellut taideteokset ovat intiaanien pyhiä kuvia tuhansien vuosien takaa. Pimeillä markkinoilla niistä ei makseta kuin satasia.

Kalliotaidekeskushanke pysyy vireillä

Ristiinassa on jo vuosia tehty pohjatyötä Astuvansalmen kalliomaalausten hyödyntämiseksi muun muassa matkailussa. Osittain tämän takia paikkakunnalla perustettiin kuutisen vuotta sitten Suomen Kalliotaideyhdistys. Yhdistyksen puheenjohtaja Marja Kauppi lupaa, että työ jatkuu, vaikka kalliotaidekeskuksen perustamiseen tulleekin pieni hidastuskerroin Ristiinan liittyessä vuodenvaihteessa Mikkeliin.

Ikuiset kuvat ovat ihmisyyden peili

Kun muinainen esi-isä kaiversi tuhansia vuosia sitten kuvan kallion pintaan, piirroksen viesti oli tärkeä oman aikansa yhteisölle tai suunnattu sen ajan uskomusolennoilla. Mitä kuvien kieli kertoo heistä ja ehkä myös meistä, heidän jälkeläisistään?

Tutkijat: Neandertalinihmiset ehkä ensimmäisiä luolamaalareita

Tuoreen tutkimuksen mukaan vanhimmat luolamaalaukset löytyivät Espanjasta.

Tutkimus: Ranskan kalliomaalaukset maailman vanhimpia

Tutkijat ovat pitkään väitelleet, ovatko monimutkaiset eläinpiirrokset Chauvet'n luolassa maailman vanhimpia kalliomaalauksia.

Australia kartoittaa ikiaikaiset taideaarteensa

Australian alkuasukkaiden laajin taideteosten alue tutkitaan ensi kertaa perin pohjin. Länsi-Australian yliopisto ja kaivosyhtiö Rio Tinto ovat solmineet sopimuksen Pilbaran kenguruiden, kilpikonnien ja muiden kallioon kaiverrettujen kuvien kartoittamisesta. Kaikkiaan niitä on Pilbarassa kymmeniä tuhansia.

Karhu toi tasankointiaaneille yliluonnollisia voimia

Tuore kotimainen väitöstutkimus keskittyy tasankointiaanien kilpiin ja niiden symboliikkaan. Lisäksi väitöksessä tutkitaan Pohjois-Amerikan intiaanien karhurituaaleja ja erityisesti karhun merkitystä tasankointiaaneille.

Kivikauden kalliomaalaukset eivät ole taidetta

Punamultamaalilla on maalattu suomalaistaloja satoja vuosia, mutta punamultaa käytettiin esineiden värjäämiseen jo kivikaudella. Myös kivikauden kalliomaalaukset tehtiin punamullalla. Arkeologin mielestä kalliomaalaukset ovat kiehtovia, mutta taidetta ne eivät ole.

Haltiakäärmeet nousivat esiin uskomuksissa

Suomalaisiin muinaisuskomuksiin kuuluu haltiakäärme. Ranta- eli tarhakäärmeitä pidettiin ennen lemmikkeinä, ja niille uhrattiin karjaonnen vuoksi. Arkeologi Timo Muhonen on tutkinut uhripuiden, kiviröykkiöiden ja haltiakäärmeiden välistä yhteyttä. Hämeenlinnassa pidettiin viikonvaihteessa muinaistaideseuran Myyttinen käärme -seminaari.

"Ristiinan kalliotaidekeskuksella hyvät mahdollisuudet toteutua"

Kalliotaidetutkimus ja -harrastus elää vahvassa nosteessa. Kalliotaideyhdistyksen asiantuntija Leena Lehtinen uskoo, että Ristiinaan suunnitellulla kalliotaidekeskuksella on hyvät mahdollisuudet toteutua, vaikka hankkeen rahoitushakemukset ovatkin olleet vastatuulessa.

Taide saapui Luhankaan

Luhangan ensimmäinen julkinen taideteos paljastettiin tiistaina. Mennyt-nyt -niminen veistos Luhangan satamassa kuvaa Pilkanselän Avosaaresta löydettyä kalliomaalauksen hirveä. Teos on osa Lahden ja Jyväskylän väliselle sisävesireitille nousevaa taideteosten sarjaa.

Ristiinan satamaa kehitetään

Ristiinalla on suurisuuntaiset suunnitelmat venesataman kehittämiseksi. Sataman yleissuunnitelman laativat teknillisen korkeakoulun puuarkkitehtuuriosaston opiskelijat.

Ihminen tapaili kirjaimia jo luolassa

Ihminen keksi ensimmäiset kirjaimet jo kivikaudella, väittää tuore tutkimus. Etelä-Ranskan luolista on taidokkaiden luolamaalausten ohella löytynyt puoliympyröitä, viivoja ja muita yksinkertaisia kuvioita, joita kanadalaiset tutkijat pitävät ihmiskunnan ensimmäisinä kirjaimina.

Kalliotaidekeskukseen uskotaan edelleen

Suomen Kalliotaideyhdistyksen tavoitteena on edelleen kalliotaidekeskuksen saaminen Ristiinaan. Aikataulua hankkeelle ei vielä ole, sillä toiminnalle halutaan taloudellisesti ja toiminnallisesti vakaa pohja.

Koulun lähinaapuriin suunniteltu kivimurskaamo kuumentaa tunteita Mikkelissä

Kahden murskaamon perustamisaikeet kuohuttavat Mikkelissä. Murskaamoja suunnitellaan Mikkelin Tuskuun alueelle, jonka välittömässä läheisyydessä on koulu, järven ranta, liito-oravan elinalue ja kivikautinen kalliomaalaus.

Kalliotaidetta Kuhmon Juminkeossa

Vesilintuja kuvaavat kivipiirrokset ovat kuuden tuhannen vuoden takaa.

Väitös: Kalliomaalauksissa shamaanit kertoivat transsikokemuksistaan

Suomen kalliomaalaukset ovat saaneet uuden tulkinnan. Lauantaina Helsingin yliopistossa väitellyt tutkija Antti Lahelma pitää kalliomaalauksia shamaanien tekeminä kertomuksina transsikokemuksistaan. Aiemmin maalausten on arveltu olevan metsästysonnen toivotuksia.

Pohjois-Savossa houkutellaan turisteja soutamaan kalliomaalausten luo

Kivikautisista kalliomaalauksista ollaan tekemässä matkailutuotetta Pohjois-Savossa. Asialla ovat rautalampilaiset yrittäjät, jotka paikallisen museon kanssa laittavat turistit soutamaan useita kilometrejä kalliomaalauspaikalle.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle