Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Keski-Suomessa mitattiin yöllä hellelukemia

Luhangan Judinsalossa yhden aikaan yöllä lämmintä oli 25,5 astetta.

Etelä-Savossa vietettiin trooppista yötä – Lämpötila pysyi yöllä yli 20 asteen lukemissa

Lämpimin yö oli Rantasalmella, jossa mitattiin peräti 24,5 astetta.

Tropical nights in store for central, southern Finland

The term "tropical night" refers to a night during which the lowest temperature does not dip below 20 degrees.

Huh huh! Kesäkuusta voi tulla maamme mittaushistorian läkähdyttävin – näin kuuma oli viimeksi silloin, kun Juri Gagarin kävi Suomessa

Näin kuumaa kesäkuuta ei ole ollut sitten vuoden 1961. Lämpötilat nousevat ensi viikolla jopa yli 30 asteeseen.

More warmth ahead as Finland sees spring's first heat peak

Oulu saw this year's seasonal high of 21.9 degrees Celsius on Sunday and more 20-degree days are said to lie ahead.

Weather forecast serves up meteor showers with a side of heavy rain

Showers are expected throughout the coming week, but temperatures should stay summery.

Ensi yönä säästymme vielä trooppiselta yöltä, mutta viikonloppuna hiki virtaa päivin öin

Sunnuntaina voi olla poikkeuksellinen 35 asteen helle rannikon tuntumassa, samaan aikaan kun muualla Suomessa viilenee.

Hellevaroituksia laajoille alueille – varaudu viime kesän tapaisiin 30 asteen lukemiin

Myös rajuista ukonilmoista, rankoista sateista ja kovista tuulenpuuskista on annettu varoituksia.

Kokkolassa Suntin pohjapatotyömaalla on sattunut öljyvahinko

Pumpun rikkoontuminen likasi vettä.

Lämpimät yöt ja auki olevat ikkunat lisäävät häiritsevää mopoilua: "Selvästi aistii sen, että kansalaisilla alkaa olla mitta täynnä"

Ihmiset pyytävät poliisia puuttumaan eniten kovaääniseen mopoiluun ja autoista kantautuvaan musiikkiin. Myös uimarannoilla on aiempaa enemmän häiriöitä.

Yötön yö väistyy, tukalat helteet pysyvät – meteorologi ennustaa rajuja ukkoskuuroja

Sää on muuttumassa epävakaisemmaksi ja viileämmäksi vasta ensi viikon loppupuolella.

Helteet jatkuvat elokuulle saakka, pian taas luvassa trooppisia öitä

Helteelle ei näy Etelä-Savossa loppua.

Helteet eivät hellitä, elohopea hätyyttelee 30 astetta myös ensi viikolla – "Tukalan kuumaa on"

Ilmatieteen laitos varoittaa maanantaina tukalasta helteestä koko maassa Lappia lukuun ottamatta.

Elokuun lämpimät yöt ovat muisto vain – Juuassa aamulla pakkasta pari astetta

Hanskat ja kaulaliinat esiin. Kylmät yöt ja aamut ovat taas täällä.

Hyönteiset liikkeellä jopa 4 viikkoa myöhässä – "Jos on lämpimiä öitä, niin autot kuorruttuvat oikein hyvin"

Kesä on hyvin poikkeuksellinen: esimerkiksi perhosten lentoajat ovat viikkoja myöhässä. Joillain alueilla lajit kuoriutuvat nyt yhtä aikaa.

Lintubongareille on tulossa superviikonloppu

Tuleva viikonloppu on lintuharrastajille todellista kulta-aikaa. Lämmin lounainen ilmavirtaus on saanut muuttolinnut liikkeelle suurin joukoin.

Mansikan itsepoimijoilla kohta kiire – lämpimät yöt kypsyttävät herkun pikavauhtia

Mansikoiden itsepoimintakausi on kiihkeimmillään. Kauniit säät ja lämpimät yöt kypsyttävät satoa pikavauhtia, minkä vuoksi huippusesonki on tänä kesänä kiivas.

Asunnottomien tilat äärimmillään Helsingissä: "Toivon, ettei kukaan jää pakkaseen"

Viime päivien kovat pakkaset ovat saaneet Helsingin asunnottomat kaipaamaan lämmintä yösijaa. Tilapäismajoitus onkin nyt ääriään myöten täynnä.

Saimaa elää omaa elämäänsä – vedenpinta pysyy korkealla

Saimaan vedenkorkeus on pysynyt lähes koko vuoden keskiarvojen yläpuolella. Kuiva lokakuu ei tehnyt poikkeusta, vaikka muualla Suomessa vedenkorkeudet laskivat.

Sienimetsässä voi kohdata pettymys – Sienet kaipaavat nyt lämpimiä öitä ja vettä

Alkukesällä sienisadosta vaikutti vielä tulevan erinomainen, mutta loppukesän ja alkusyksyn kuivuus on vähentänyt sienten määrää metsissä. Mikäli vettä tulee riittävästi ja hallaöiltä säästytään, voi sieniä kuitenkin alkaa putkahdella metsiin.

Jokioisten museorautatiellä juhannusjunan vihellys ujeltaa jo torstai-iltana

Jokioisten museorautatien juhannuksen aatonaaton juna on valmiina lähtöön kohti keskikesän juhlia ja tansseja. Veturi on huollettu, juna koottu ja miehistö valittu. Moppa on pitänyt veturin lämpimänä yön yli. Höyryveturijunassa kesäillassa on tunnelmaa.

Punapäänarskut avasivat kevätmuuton komeasti – tahti kiihtyy sään lämmetessä

Lintujen kevätmuutto pääsee kunnon vauhtiin lähipäivinä, kun tuuli kääntyy etelään ja sää lämpenee. Kevätmuutto on nyt noin viikon tavanomaista aikataulua edellä. Jo maaliskuun alussa Muuramessa bongattiin todella harvinainen näky: yhdeksän punapäänarskua.

Viikko alkaa aurinkoisena

Suomen säähän vaikuttaa laaja vahva korkeapaine. Päivisin on tavanomaista lämpimämpää – öisin voi esiintyä hallaa tai yöpakkasta.

Helle voi olla liikaa kasvihuoneillekin

Liiallinen lämpö ja valo aiheuttavat tuskanhikeä kasvihuoneilla. Esimerkiksi salaatti ei kasva paahteella. Kasvihuoneita joudutaan viilentämään erilaisin konstein, ettei kesän sato pilaannu.

Lämmin sää syö asfalttia

Esimerkiksi Lahdessa on jouduttu jo paikkailemaan asfalttiin syntyneitä reikiä, vaikka yleensä reikiintymistä ilmenee keväisin. Lahdessa kulkuväylillä on poikkeuksellisen paljon irtohiekkaa, sillä hiekoitusta jouduttiin lisäämään alkutalvesta.

Unkarissa asunnottomat häädetään pääkaupungin kaduilta

Taustalla on maan hallituksen linjaus. Sitä on arvosteltu kovin sanoin. Asunnottomien pelätään joutuvan talven armoille.

Muikkumiehet taistelevat univelkaa vastaan

Muikkujen pyytäminen käy Päijänteellä kuumimpana yöaikaan, kun parvet nousevat pintaan ruokailemaan. Muikkukannat ovat vahvistuneet Päijänteessä, ja kasvu vaikuttaa myös taimenten kokoon.

Kirkkaat yöt romahduttavat ufo-havainnot

Ufo-havaintoja tehdään kuukaudessa noin kolmekymmentä. Kesäkuukausina niitä on vain kymmenkunta. Havainnoista 95 prosenttia pystytään selvittämään muun muassa internetin avulla.

Mansikka kypsyy etuajassa, sadosta tulossa keskinkertainen

Mansikat ovat kypsyneet Pohjois-Pohjanmaalla paikoin 2-3 viikkoa keskimääräistä aikaisemmin. Sadosta odotetaan keskinkertaista tai tavallista pienempää. Maakunnan eteläosissa mansikkaa päästään poimimaan todennäköisesti jo ennen juhannusta.

Kuivuus voi syödä marjasatoa

Poikkeuksellisen lämmin toukokuu ja lämpimät yöt ovat vauhdittaneet hedelmien ja marjojen kukintaa. Satoa ei vaani enää niinkään kylmyys kuin kuivuus.

Poliisi rauhoittelee netissä tappouhkauksen saaneita: Riski tekojen toteuttamiseen on äärimmäisen pieni

Rikosylikomisario Juha Rautaheimo rauhoittelee niitä, jotka ovat saaneet tappouhkauksen internetissä. "Kokemus on osoittanut, että haukkuva koira ei pure", hän sanoo.

Muuttolintujen tulo myöhässä

Paksu lumipeite ja yöpakkaset ovat hidastaneet muuttolintujen tuloa parilla viikolla.

Kylmä kesä kotiviljelijänkin kiusana

Viileä ja sateinen kesä näkyy myös kotipuutarhoissa, joissa kasvukausi on lähtenyt käyntiin hitaasti ja monen kasvin osalta pysähtynyt kokonaan. Esimerkiksi tomaatin kypsymisen kannalta lämpötilat ovat jääneet monin paikoin liian matalaksi.

Turussa on ollut vain kourallinen hellepäiviä

Lämpimät yöt nostavat keskilämpötilan lähelle tavanomaista. Meteorologin mukaan kesä on ollut hieman normaalia viileämpi, mutta ei poikkeuksellinen.

Heinäkuussa ollut vain kourallinen hellepäiviä

Alkukesä on kuitenkin ollut tavanomaista lämpimämpi tilastojen perusteella. Myös sateita on saatu joillakin paikkakunnilla eniten 50 vuoteen.

Peltotyöt vauhtiin ensi viikolla

Osa maanviljelijöistä on aloittanut kevättyöt jo tällä viikolla. Suurin osa odottaa vielä viikonlopun sateita.

Tulvahuippu lähestyy

Pohjois-Pohjanmaan tulvat alkavat olla huipussaan. Uomat ovat täynnä, ja tulvavesi on monin paikoin noussut pelloille ja hetkittäin sulkenut pikkuteitä eri puolilla maakuntaa.

Romanikerjäläiset yöpyvät talven armoilla Järvenpäässä

Romanialaisia kerjäläisiä asuu kylmillään olevassa autiotalossa Järvenpäässä. Sosiaaliviranomaiset ovat käyneet paikalla kahdesti, mutta he eivät ole tavoittaneet asukkaita.

Laukku-Leena on sisukas kulkuri

Nainen seisoo tienvarressa pukeutuneena lämpimiin vaatteisiin. Hänen vieressään on röykkiö laukkuja, kasseja ja kaistale pressua. Laukku-Leena on tuttu näky Päijät-Hämeessä, mutta mikä hänen tarinansa on? Tätä pohtii suunvuorossaan toimittaja Johanna Talasterä.

Puolukkaa ennätyksellinen määrä myytäväksi

Puolukkaa poimittiin tänä vuonna myyntiin lähes ennätyksellisen paljon. Arktiset Aromit ry:n metsämarjoja ja sieniä ostaville yrityksille tekemän kyselyn mukaan puolukkaa tuli myyntiin noin 7,7 miljoonaa kiloa. Se on suurin määrä sitten vuoden 1994.

Turkissa tarvitaan talvitelttoja

SPR valmistautuu lähettämään telttoja Turkin maanjäristysalueelle. SPR:n Logistiikkakeskuksessa Tampereen Kalkussa on talvioloihin sopivia telttoja, ja niiden lähettämiseen on haettu rahaa Suomen ulkoministeriöltä.

Kantarelleja ja rouskuja löytyy vielä

Sienikausi alkaa kääntyä loppupuolelle. Etelä-Savon metsistä löytyy kuitenkin vielä ainakin kantarelleja, suppilovahveroita ja rouskuja. Metlan vanhempi tutkija Kauko Salo kuvailee vuoden sienikautta erinomaiseksi niin lajistollisesti kuin määrällisesti.

Mansikan pakastajilla alkaa olla kiire

Mansikan satokausi on ollut tänä kesänä poikkeuksellisen lyhyt ja alkaa olla jo lopuillaan. Viimeiset marjat poimitaan pääosin tällä viikolla. Lämpimät säät nopeuttivat kypsymistä, mutta kesän mansikkasato jäi kuitenkin normaaliksi.

Sääskikesä on sateista kiinni

Kainuun ELY-keskuksen tutkija Reima Leinonen lupaa, että hyttysiä on tänäkin kesänä, mutta määrä on riippuvainen lähiaikojen sateista. Ensimmäiset sääsket kuitenkin ovat jo liikkeellä.

Tuomi on nopein lehtien kasvattaja

Puiden lehdet kasvavat keväisin vauhdilla. Kasvatuksen nopeuskilpailun voittaa tuomi ja hyvänä kakkosena tulee koivu, kertoo biologi Janne Lampolahti. Ne satsaavat hänen mukaansa elämän laatuun nyt kovasti ja kasvattavat lehtiä ja kukkia samaan aikaan.

Sananen – Ensin vähän tunnustellaan

Elämme tunnustelujen aikaa. Se se on pikkusen hienovireistä puuhaa. Kieli pitää pitää keskellä suuta, mutta ei mielellään ulkona, märkänä ja vaateliaana. Tunnustelut pitää suorittaa hallitusti. Vaikka tunne pyrkii pintaan ja pulssi tykyttää uhmakkaana, omaa tahtotilaa ei saa ilmaista liian aikaisin. Täytyy tunnustella kärsivällisesti ja viileän oloisena. Se palkitaan lopulta.

Kevättulvat kolkuttavat jo ovella

Ilman lämpeneminen ja maanantain runsaat vesisateet ovat kääntäneet tulvavirtaamat paikoin Uuttamaata nopeaan nousuun. Uudenmaan vesistöjen kevättulvista odotetaan tänä vuonna tavallista suurempia.

Säämies Paasonen lupaa lomasäiden jatkuvan elokuussa

Mäntyharjulaisen Matti Paasosen mukaan aurinkoiset päivät ilahduttavat vielä elokuussakin lomailevia. Sateita saadaan vain ukkoskuurojen myötä.

Helle vie yöunet, mutta vieköön

Hyrrätuuletin, läpiveto, liesituuletin tai peitto jaloissa: konsteja on monia, jotta kesäöinäkin saisi edes vähän nukuttua. Jos eivät konstit auta, onneksi kesällä pärjää vähilläkin yöunilla. Kesähelle on kuitenkin sen verran harvinaista herkkua, että harva viitsii valittaa lämpimistä öistä.

Kuopiossa harvinainen trooppinen yö

Kuopiossa koettiin tiistain ja keskiviikon välisenä yönä niin kutsuttu trooppinen yö. Ilmatieteen laitoksen Ritoniemen mittauspaikalla lämpötila ei laskenut yönkään aikana alle 20 asteeseen.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle