Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Etelä-Karjalan museo Lappeenrannan Linnoituksessa. Etualalla on ihmisiä.

Museokortin käyttäjät suosivat Etelä-Karjalassa eniten Etelä-Karjalan museota – Museokortin käyttö kaksinkertaistui

Museokortin käyttö on kasvanut voimakkaasti. Etelä-Karjalassa viisi suosituista museota löytyvät Lappeenrannasta, Parikkalasta ja Luumäeltä.

Museokorttia näytettään lukulaitteelle.

Museokortin suosio kasvaa entisestään – näissä paikoissa sitä käytettiin Keski-Suomessa eniten

Voimassa olevia Museokortteja on koko maassa tällä hetkellä noin 240 000.

Insidan av Suomen Joutsen.

Laivat olivat lomalaisten suosituimpien kesäkohteiden joukossa – Museokortin suosio kasvaa vauhdilla

Museokorttia vingutettiin tänä kesänä tiuhasti Kotkan jäänmurtaja Tarmossa ja Majakkalaiva Kemissä sekä Turun Forum Marinumin laivakohteissa, erityisesti Suomen Joutsenella.

Imatran kaupungintalon aula

Imatran kaupungintalo muuttuu tulevina vuosina täysin matkallaan erämuseoksi – nyt mietitään, miten Suomen luonnon voi paketoida sisätiloihin

Suomen erä- ja kulttuuriperintöä halutaan esitellä kansainvälisellekin yleisölle uudessa museossa. Nyt museon suunnittelijat pohtivat, miten se tehdään.

Museojäänmurtaja Tarmo Merimuseon laiturissa.

Historialliset museolaivat jäivät rakennusten taakse piiloon Kotkassa, ja nyt ne halutaan kunnolla esiin – vetoomuksessa mukana myös Paavo Lipponen

Merikeskus Vellamon kupeessa sijaitsevat museoalukset halutaan paremmin esiin Kotkan Kantasatamassa. Asiasta on jätetty vetoomus tänään Kotkan kaupungille ja Suomen merimuseolle.

Vierailijoita Hakasalmen huvilan Rikoksen ja rakkauden kaduilla -näyttelyssä.

Museokorttia vingutetaan nyt ahkerasti – pääkaupunkiseudun museoissa jopa koronaa edeltävät kävijämäärät on ylitetty

Museoiden kävijämäärät ovat olleet nousussa kotimaanmatkailun pitäessä pintansa. Helsinki on löydetty uudestaan matkailukohteena.

Vaaleapaitaiset miehet katsovat toisiaan ja nauravat.

Kainuun Museon kesänäyttely tutustuttaa kävijät rock- ja pop-maailman tähtiin

Excuse me! Are you a popstar? -näyttely on viimeisen kerran esillä Suomessa kokonaisuutena Kainuun Museossa.

Kuopion museo

Täysin uudistettu Kuopion museon vanha puoli avaa tänään ovensa – seurasimme avajaispäivän tunnelmia suorassa lähetyksessä

Uudistuneella vanhalla puolella hyödynnetään runsaasti nykyteknologiaa ja siellä voi esimerkiksi kurkistaa kivikautiseen elämään VR-lasien kautta.

Roomalaisen Diana-patsaan suojaaminen käynnissä Lvivissä. Vaneria ja suojakääre. Mies tikkailla.

Suomalaismuseot auttavat Ukrainaa kulttuuriaarteiden pelastamisessa – Museovirasto: Kulttuuriperintökohteiden pommittaminen on sotarikos

Suomalaiset museot toimittavat Ukrainaan materiaaliapua ainutlaatuisten esineiden suojaamiseksi sodan tuhoilta.

Maritimcentret Vellamo i Kotka nattetid

Katosta on satanut sisään yli 10 vuotta eikä kukaan suostu maksamaan – aallonmuotoisesta museosta syntyi miljoonariita, joka ratkotaan oikeudessa

Kotkan kaupunki ja rakennusyhtiö YIT ovat täysin eri mieltä merikeskus Vellamon rakentamisessa tehdyistä virheistä ja korvausvelvollisuuksista. Vellamossa sijaitsee muun muassa Suomen merimuseo.

Kolmikerroksinen Pohjois-Pohjanmaan maakuntamuseon Ainola pensaiden takana talvella lumimaisemassa.

Oulun kaupunginhallitus: Ainolan museokäytöstä luovutaan ja Pohjois-Pohjanmaan museo muuttaa Tietomaan yhteyteen

Ainolan museorakennuksen kohtalo on herättänyt vilkasta keskustelua. Nyt kaupunginhallitus päätti rakennuksen siirtämisestä kiinteistökehitykseen. Ainolasta on jo järjestetty tarjouskilpailu myyntiä varten.

Pohjois-Pohjanmaan maakuntamuseo toimii oulussa Ainolan museorakennuksessa.

Ainolan museorakennuksen kohtalo tänään Oulun kaupunginhallituksen käsittelyssä

Selvitysryhmä esittää Pohjois-Pohjanmaan museon siirtämistä pois Ainolasta. Suojeltu museorakennus on jo aiemmin kilpailutettu mahdollista myyntiä varten, ja siitä tullut korkein tarjous oli 604 000 euroa.

Sähkökaapelitöiden aikana paljastunutta katukiveystä Turun Luostarinmäen käsityöläismuseossa.

Turun Luostarinmäellä tehtiin kaapelitöiden yhteydessä historiallinen löytö – katujen alta paljastui 1800-luvun katukiveys

Aiemmin on luultu, että Luostarinmäen alueen olleen niin vähävaraista ettei katuja kivetty, ja että muutamat pihojen ja porttikonkien kiveykset olisivat paljon myöhäisempää perua.

Eteläranta Helsinki ilmakuva

Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiön perustamisen – ehdollisena

Helsinki odottaa, että valtio on tehnyt vastaavan päätöksen. Tavoitteena on perustaa uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo Helsingin Eteläsatamaan.

Ainolan talo Oulun Ainolanpuistossa

Oulun Ainolan museorakennuksen huutokauppa on käynnissä netissä – ostajaa sitoo tiukat ehdot

Neljä eri tarjoajaa on osoittanut tähän mennessä kiinnostusta vuonna 1931 valmistuneeseen historiallisesti arvokkaaseen suojeltuun rakennukseen.

Hämeen vanha linna, Vankila-museo ja Linnanpuisto Vanajajaveden rannalla ilmasta loppukesällä kuvattuna.

Kanta-Häme on yllättävän vetovoimainen museomaakunta – linna on maakunnan museoiden ykkönen

Museoviraston tilastojen mukaan Kanta-Hämeessä oli viime vuonna museokäyntejä maakunnista neljänneksi eniten. Edelle menivät suuret naapurimaakunnat Uusimaa, Pirkanmaa ja Varsinais-Suomi.

Saamelaiskokoelman kehto lasivitriinissä.

Kansallismuseon uusi saamelaisnäyttely suunniteltiin poikkeuksellisella tavalla – taiteilija Outi Pieski: "Esimerkki uudenlaisesta museotyöstä"

Sunnuntaina Kansallismuseossa aukeava Mäccmõš, maccâm, máhccan – kotiinpaluu -näyttely on esimerkki siitä, miten repatriaation eli kulttuuriperinnön palauttamisen työnkulussa alkuperäiskansat ovat osana työryhmää.

Chiharu Shiotan installaatio EMMAssa

Japanese artist uses 300km of string in sprawling EMMA exhibit

The exhibit by Japanese artist Chiharu Shiota opens at the Museum of Modern Art in Espoo on 27 October.

Chiharu Shiotan installaatio EMMAssa

Japanilaistaiteilija rakensi EMMA-museoon jättiteoksen, joka vaati uuden lattian ja yli 300 kilometriä lankaa – katso miltä sen sisuksissa näyttää

Espoon modernin taiteen museossa avautuu keskiviikkona japanilaistaiteilija Chiharu Shiotan näyttely. Äärirajoilla-installaatio voi tuoda mieleen esimerkiksi avaruudesta peräisin olevan, karanneen organismin tai matkan ihmisruumiin sisälle.

Nalle, jonka kädessä on kultavaskooli

800 lahjoituksena tullutta nallea esillä Ranuan eläinpuistossa

Lahjoituksen takana on Tankavaaran Kultakylää aikanaan luotsannut Kauko Launonen.

Syysloma alkoi Helsingissä

Tältä näyttää nuorten itse ideoima aktiviteettipäivä – pelkästään Helsingissä järjestetään syyslomalla lähes sata tapahtumaa lapsille ja nuorille

Savela Action Dayssa lapset ja nuoret pelasivat kuplajalkapalloa, hyppivät pomppulinnassa, maalasivat graffiteilla ja sumopainivat.

Oulussa halattiin perjantaina 90-vuotiasta museorakennus Ainolaa

Oulussa halattiin 90-vuotiasta museorakennus Ainolaa – museoväki halusi muistuttaa arvorakennuksen kohtelusta

Museoväki halusi tempauksella muistuttaa, että jos Ainola päätetään myydä, tila vaatii joka tapauksessa kunnostuksen. Viimeaikainen keskustelu rakennuksen kohtalosta yllätti museojohtajankin.

Kainuun Museon johtaja Antti Mäkinen

Kainuun Museosta tuli korona-ajan voittaja: kävijämäärät kasvoivat vuonna 2020

Koko Kainuussa museokäyntien määrät kuitenkin laskivat.

Olavinlinna

Pandemia näkyy Etelä-Savon museoissa – käyntikerrat tippuivat neljänneksellä

Vaikka museoiden kävijämäärät olivat viime vuonna hyvin matalalla, Savonlinnan Olavinlinnassa kävijöitä oli viime vuosia enemmän.

Ainolan talo Oulun Ainolanpuistossa

Oulun kaupunginhallitukselle kirjallinen kysymys Ainolan puiston museorakennuksen myyntiaikeista

12 oululaista kaupunginvaltuutettua on allekirjoittanut kirjallisen kysymyksen liittyen kaupunginhallituksen konsernijaoksen päätökseen laittaa Ainolan puistossa sijaitseva museorakennus myyntiin.

Outi Heiskanen näyttää kieltä.

Outi Heiskanen teki taiteessaan mitä lystäsi, samoin ihmissuhteissaan – Ateneumin näyttelyn töissä näkyy erotiikka, mutta myös kovan kokemuksen jättämä jälki

Outi Heiskasen tuleva näyttely Ateneumin taidemuseossa sekä tuore elämäkerta kertovat räväkästä rajojen rikkojasta, mutta myös haavoitetusta naisesta, johon raiskaus jätti pysyvän jäljen. 

Lammassaaren venesatama Imatralla.

Imatran Haapasaari saattaa tulla osaksi uutta Erä- ja luontokulttuurimuseota – osa vanhoista rakennuksista on korjauskelpoisia

Mitran toimitusjohtaja Lassi Nurmi arvioi, että Lammassaaren pohjoispuolella Saimaalla sijaitseva Haapasaari saa käyttöä, kun luonto- ja erämatkailun suosio kasvaa.

Kivilinnan puinen silta yli vallihaudan.

Kanta-Hämeen museot suosittuja – kruununa Hämeen linna

Museoviraston tilastot kertovat, että Kanta-Häme on yksi Suomen vilkkaimmista museomaakunnista. Kanta-Hämeessä oli kahdeksan museokohdetta, joissa jokaisessa kävi yli 10 000 vierailijaa. Eniten kävijöitä veti Hämeen linna, lähes 80 000 kävijää.

Kotkan kampuksen työmaan vastaava mestari Timo Summanen Kotkan kantasatamassa.

Erikoisen katon saavaa kampusta alettiin rakentaa Kotkassa – rakentaja: "Vaatii meidän tiimiltä aika paljon, että homma hoituu"

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun uuteen kampukseen tulee poikkeuksellinen katto. Rakentaja aikoo välttää vuoto-ongelmat, vaikka kyseessä on vaativa rakennuskohde.

Imatran kaupungintalo

Suomen erä- ja luontokulttuurimuseon aikataulu täsmentyi – museo avataan vuonna 2026

Lokakuussa aletaan kutoa verkostoa Etelä-Karjalan ja Saimaan rantakuntien palvelujen ja erä- ja luontokulttuurimuseon välille.

outokummun kaivos kesällä 2021

Museokäyntien määrä väheni viime vuonna – Pohjois-Karjalan vetonaula oli Outokummun Kaivosmuseo

Rajoitukset näkyivät myös yleisöpalveluiden ja näyttelytoiminnan supistumisena, kun museot ympäri Suomea joutuivat sulkemaan kohteitaan. Museot kuitenkin siirsivät palveluitaan digitaaliseen muotoon.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Vanhojen kapioarkkujen etsintä on käynnissä – haussa ovat erityisesti Tervolan, Rovaniemen ja Kemijärven alueen noin 200 vuotta vanhat arkut

Arktikum etsii tulevaa näyttelyään varten vanhoja kapioarkkuja. Lappilaisia kapioarkkuja ja -kirstuja esittelevä näyttely avautuu vuoden kuluttua.

Kuvakollaasissa Ateneum, Kiasma ja erilaisiin museoihin viittaavia kuvia, kuten tuulimylly, kello ja silli.

Oletko synkeä Palsa-museo vai ikionnellinen Muumimuseo? – Testaa mikä museo sinä olisit

Suomessa on yli 1000 museota. Kaikki niistä kertovat omalla tavallaan meistä ja menneisyydestä. Puoli seitsemän -ohjelmassa vietetään nyt museoviikkoa. Testaa museoviikon kunniaksi, mikä Suomen monista museoista sinä olisit.

Taidemaalari Sam Vannin öljyvärityö kankaalle nimeltään Keltainen sommitelma

Asiakkaiden toive tuotti tulosta – Hämeenlinnan taidemuseo kokeilee pidennettyä aukioloaikaa

Taidemuseon ovet ovat tänään keskiviikkona ensimmäisen kerran auki iltakahdeksaan saakka. Kokeilu kestää 13. lokakuuta asti.

Ainolan talo Oulun Ainolanpuistossa

Pohjois-Pohjanmaan museon rakennus laitettiin myyntiin Oulussa – Sokeri-Jussin kievarina tunnettu makasiini Pikisaaressa myydään ravintolayrittäjälle

Ainolan kiinteistö on ollut jo ennakkomarkkinoinnissa. Nyt Oulun kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti asettaa tällä hetkellä maakuntamuseon käytössä olevan rakennuksen myyntiin. Sokeri-Jussin kievarin on ostamassa tiloissa nykisin toimiva ravintolayrittäjä.

Moision kartanko Kouvolan Elimäellä.

200-vuotias kartano kiinnostaa ostajia pääkaupunkiseudun tuntumassa – katso, mitä 450 000 eurolla saa

Kouvolan kaupunki laittoi historiallisen Moision kartanon myyntiin pari viikkoa sitten. Kohde on herättänyt kiinnostusta, mutta yhtään virallista ostotarjousta ei ole vielä jätetty.

Kuvia Bombus Hypnorum -teoksen vuonna 2020 kenraaliharjoituksesta. Kuvassa esiintyy muusikko-säveltäjät Ringa Manner ja Max Lilja sekä tanssija-koreografi Kaisa Niemi.

Viikonloppuna taide ja tiede päästetään valloilleen Lustossa: Luonnon konserttisalissa pääosan saa "kimalaismaailman punkkarit"

Punkaharjulla lauantaina yhdistyvät lauantaina luontotiede ja taide, kun omalaatuinen koko perheen ulkoilmatapahtuma Luonnon konserttisali toteutetaan metsämuseo Lustossa. Tapahtumassa perehdytään eri keinoin kartanokimalaisen maailmaan.

Kaksi henkilöä, toinen saamenpuvussa, istuu pöydän ääressä.

Suomen kansallismuseo luovuttaa suuren saamelaisesinekokoelman Siidalle

Kansainvälisestikin ainutlaatuisen palautuksen on tarkoitus tapahtua jo alkusyksyn aikana.

vasemmalla Mika Kuusisto ja oikealla Juho Karvinen ovat tulleet Tampereelta saakka Ilja Repinin näyttelyyn Helsignin Ateneumiin

Ateneumiin kiemurtelee satojen ihmisten jono – jo tunteja odottaneet tamperelaiskaverukset toivovat, että Repin-näyttelyyn pääsisi iltaan mennessä

Perjantaina on viimeinen mahdollisuus päästä katsomaan Ilja Repin -näyttelyä ilman ennakkoon ostettua lippua. Ateneumin ympäri kiemurteli päivällä satojen ihmisten muodostama jono.

Tammelan Pyhäjärven rantamaisemaa

Nyt se varmistui: autioksi erämaaksi uskotussa Lounais-Hämeessä onkin ollut pysyvää asutusta jo rautakaudella

Viime aikojen esinelöydöt Tammelasta piirtävät aivan uutta kuvaa seudun historiasta. Aikaisemmin on luultu, että tienoo oli rautakaudella erämaa-aluetta. Esineet kuitenkin varmistavat, että Tammelan seudulla on jo rautakaudella ollut pysyvää ja vakiintunutta asutusta.

Helsinkiin rakennettava Tanssin talo ja työmaata sen edessä.

Helsinkiin syntyy uusi museokeskus, ja siitä saa kiittää Tanssin taloa

Suomen valokuvataiteen museo, Teatterimuseo sekä Hotelli- ja ravintolamuseo avaavat ovensa uudistuneina syksyllä. Kolmesta museosta syntyy museokeskus Helsingin Kaapelitehtaalle. Siitä toivotaan uutta vetovoimatekijää pääkaupunkiseudulle.

Pohjois-Pohjanmaan museon kyltti ja talo sen takana.

Maakuntamuseolle etsitään uusia tiloja – nykyistä taloa kaupitellaan jo

Oulussa etsitään ostajaa maakuntamuseon rakennukselle. Vuonna 1931 valmistunut Ainola on perusteellisen remontin tarpeessa.

Vanha keltainen hirsirtalo, Wahlmanin talo, Äänekosken Hiskinmäellä

Liki satavuotias Wahlmanin talo muuttamassa Hiskinmäeltä Äänekosken museon läheisyyteen – rakennus aiotaan siirtää uuteen paikkaan kokonaisena

Hiskinmäellä sijaitseva vanha hirsitalo ollaan siirtämässä pois tehdasalueelta Metsä Boardin kaavamuutoshankkeen takia. Yhtiö aikoo kuljettaa rakennuksen kaupungin osoittamalle tontille lavetilla siten ettei sitä tarvitse purkaa.

Mies seisoo valokuvan edessä näyttelyssä

Korona ei karkottanut näyttelyissä kävijöitä Pirkanmaalla

Kulttuurielämysten nälkä näkyy myös pirkanmaalaisissa museoissa ja kesänäyttelyissä. Väkimäärää verotti ainoastaan heinäkuinen helle.

Heikki Willamon Karhu, Joel Slotten Sormien nuolija ja Outi Heiskasen Verijuuri.

Minne mennä kun lomat on loppu? Lähde näyttelyyn: tässä seitsemän tärppiä syksyyn

Jos kesällä innostuit ja koit hurmion hetkiä taidenäyttelyssä, älä anna hyvän flow'n hiipua. Katsottavaa riittää myös syksyllä.

Aeronautica Arenan etupiha ja terassi.

Lapun luukulle lyöneen tuulitunnelin ovet avattiin uudelleen Pyhtäällä: ''Tämä on hiomaton timantti''

Aeronautica Arenalla on käynyt kesäkuun avajaisten jälkeen vieraita sekä läheltä että kauempaakin. Uusien yrittäjien tarkoituksena on laajentaa tuulitunnelistaan tunnetun elämyskeskuksen tarjontaa.

ihmisiä on tullut katsomaan ja ottamaan kuvia majakkalaiva Kemistä Kotkan kantasatamaan, taustalla merikeskus Vellamo

Merikeskus Vellamo ja Kimolan kanava kesäsuosikkeja matkailijoiden keskuudessa Kymenlaaksossa – majoitusyrittäjillä menossa tuottoisa sesonki

Tänä kesänä Kotkaan on saavuttu lomailemaan aiempaa kauempaa. Kouvolassa hotellien ja mökkien täyttöaste on ollut miltei vuoden 2019 tasolla.

Emilia Hannula ja Niina Uronen.

Metsämuseo Lustossa kävi miljoonas vieras – "Aikamoinen yllätys"

Suomen Metsämiseon miljoonas kävijä oli helsinkiläinen Emilia Hannula, joka palkittiin kunniakirjalla ja museokortilla

Henkilö soutaa Vanajavedellä Hämeen linnan kupeessa.

Kanta-Hämeen kohteet vetävät kotimaan matkailijoita

Toinen perättäinen koronakesä on lisännyt kotimaan matkailua. Tämä näkyy myös Hämeessä. Vaikka ulkomaiset matkailijat ovat käytännössä kokonaan poistuneet, ovat kävijämäärät pysyneet korkeina.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle