Uusimmat artikkelit
Elon Muskin yritys etsii ihmisiä testamaan aivoimplantteja – teknologiajulkaisun mukaan aiemmat kokeet tekivät pahaa jälkeä apinoissa
Elon Muskin neuroteknologiayritys Neuralink on aloittanut testihenkilöiden etsimisen ihmiskokeisiin. Aluksi testataan, voiko aivoimplanteilla ohjata liikettä ruuduilla ja näppäimistöllä.
Masennuksesta ja muistiongelmista kärsineen naisen aivoista paljastui leikkauksessa yököttävä ja elävä yllätys
Ihmisen aivoista ei ole koskaan ennen havaittu elävää loismatoa. Tutkijoiden mukaan löytö on taas uusi esimerkki ihmisten ja eläinten liian läheisestä kontaktista.
Uusi tutkimus paljastaa, että orgasmi vapauttaa opioideja aivoissa
Åbo Akademin tutkimuksessa osoitettiin PET-kuvauksen ja magneettikuvauksen avulla, että miesten aivoissa vapautuu opioideja orgasmin aikana.
Väsyneet aivot kaipaavat lepohetkiä – kahdeksan helppoa keinoa auttaa aivoja palautumaan
Tiesitkö, että koiran rapsuttelu tekee aivoillesi hyvää? Moni mukava puuha käy aivojen huoltamisesta. Ota vinkit talteen!
Päiväunet hellivät pääkoppaa – tirsoittelijoiden aivot ovat suurempia kuin muiden
Ikääntyminen viivästyy, kun aivot pysyvät tavallista kookkaampina.
Lyttäävä kommentti voi jäädä vuosikausiksi mieltä kaihertamaan – Janina, 32, ei ole pystynyt unohtamaan lääkärin pysäyttävää kommenttia
Vahva tunnereaktio saa kehomme toimimaan niin, että yllättävät asiat jäävät mieleemme jopa vuosikausiksi. Näin kävi ahkerana itseään pitäneelle Janinalle, kun lääkäri epäili hänen vaivojensa johtuvan laiskuudesta.
Kun Brian menetti näkönsä yllättäen 14-vuotiaana, arki muuttui mustaksi painajaiseksi – nyt mies rullalautailee ja on kiitollinen elämästään
Brian Bushway havainnoi ympäristöään kaikuluotaamalla kuten lepakot ja delfiinit. Siihen kykenisi hänen mukaansa meistä jokainen.
Katri Saarikiven kolumni: Terveysmittarit auttavat havaitsemaan hidasta muutosta, ja siksi ne koukuttavat
Terveyssovellusten suosio on ymmärrettävä. Ne lupaavat osin samaa kuin pikadieetit: nopeita tuloksia. Mittarilumo voi kuitenkin haitata ymmärrystä mitattavista asioista, pohtii Saarikivi.
”Madoista on aika pitkä matka ihmiseen” – neurologian asiantuntijat toppuuttelevat Parkinsonin taudin syytä selittävää tutkimusta
Asiantuntijat pitävät Helsingin yliopiston tutkimusta sen verran suppeana, ettei yksin sen perusteella voida selittää Parkinsonin juurisyytä. Kiistellyn tutkimuksen johtaja ei taivu kannassaan.
Mieleen mahtuu kerralla kolmisen asiaa – testaa, muistatko muita paremmin
Ihminen pystyy pitämään tietoisesti mielessään keskimäärin 3 - 5 asiaa. Kokeile, muistatko enemmän kuin kolme sanaa kerrallaan.
Viikon Tuukka: Onko englanti uhka suomen kielelle?
Kielet elävät ja kuolevat. Englanti koetaan uhkaksi pienille kielille, ja sen asema vaikuttaa vahvistuvan teknologian kehityksen ja globalisaation myötä. Miten käy suomen?
Tutkimus: Muistisairauksien estämiseen löytyi mahdollinen ratkaisu
Helsingin yliopiston johtama tutkimus on onnistunut osoittamaan, kuinka muun muassa muistisairauksia aiheuttavan haitallisen proteiinin kertyminen aivoihin pysäytetään tietyn entsyymin estämisellä.
Nämä kolme kysymystä paljastavat, miten keskittymiskykysi voi
Tuntuuko sinusta, että et pysty enää keskittymään asioihin? Aivosi eivät ole pilalla, sillä kadonneen keskittymikyvyn voi löytää uudelleen.
Katri Saarikiven kolumni: Ottaisitko poliitikon pelkän vaalimainoksen perusteella teille töihin?
Vaalimainonta tähtää erojen korostamiseen ja me-vastaan-te -asetelmien vahvistamiseen, koska sillä saa tutkitusti eniten huomiota, kirjoittaa Saarikivi.
Työikäisten aivoinfarktit lisääntyvät, ja yksi syy on liika istuminen – 37-vuotiaana sairastunut Krista Leppänen ei toipunut ennalleen
Alle 50-vuotiaiden aivoverenkierron häiriöt ovat lisääntyneet. Valtaosa kuntoutuu fyysisistä haitoista hyvin, mutta kognitiivisia vaikeuksia jää edelleen monelle. Alle puolet palaa töihin.
Kuulokkeiden käyttö voi johtaa ongelmiin parisuhteessa
Kysyimme asiantuntijoilta, millaisia vaikutuksia jatkuvalla kuuntelemisella voi olla mielelle. Musiikki voi toimia elämän taustanauhana, mutta aivot tarvitsevat myös tyhjää.
Sallamari Nieminen oli uupumuksen partaalla – nyt hän suosittelee kokeilemaan näitä kolmea rutiinia
Rutiinit muodostuivat tärkeäksi hyvinvoinnin lähteeksi 26-vuotiaalle Sallamari Niemiselle. Hän esimerkiksi herää joka aamu samaan aikaan. Tässä jutussa voit testata, kuinka hyviä omat rutiinisi ovat.
Mikkeliläisperhe matkustaa apteekkiin pitkän matkan tyttärensä sairauden vuoksi – epilepsialääkkeissä laajasti saatavuusongelmia
Lääkkeiden saatavuuden ongelmat jatkuvat Suomessa. Esimerkiksi joistakin diabetes- ja epilepsialääkkeistä on huutava pula, mikä aiheuttaa haasteita sairautensa kanssa hoitotasapainossa oleville.
Suomessa on kehitetty uudenlainen lääkkeetön hoito auttamaan kroonisesta kivusta kärsiviä: poimitaan marjoja VR-lasit päässä
Digitaalinen lääketiede otettiin osaksi suomalaisen Orionin tutkimus- ja kehitystyötä muutama vuosi sitten. Digitaalisen hoidon ideana on, että potilas voi hoitaa itseään myös kotonaan.
Katri Saarikiven kolumni: Et tunne itseäsi – minäkuvasi on vain aivojen tuottama hallittu harha
Jos tutkijoita on uskominen, kuvamme maailmasta ja itsestämme voi olla aivojen rakentama illuusio. Minäkuvakin on vain mielen luoma paras arvaus todellisuudesta.
Kaikki muistiongelmat eivät ole muistisairautta – Kainuun muistiyhdistyksen asiantuntija vinkkaa arkiset keinot muistin jumppaamiseen
Kainuussa on toiminut muistiyhdistys lähes 30 vuotta ja yhdistyksellä on toimintaa ympäri Kainuuta.
Tiistai 31.1.2023 (tv)
Puolueet menoista. Muistisairaudet. Junien nettiyhteydet. Sää.
Maanantai 30.1.2023 (radio)
Muistisairaudet. Työnteko. Tilapäinen suojelu. Kotitalousvähennys. Sää.
Mistä tietää, että on lyönyt päänsä maahan vaarallisesti? Lääkäriin on syytä lähteä etenkin kahdesta syystä
Aivotärähdys on tyypillinen lievä päävamma. Sillä, millaisella vauhdilla pää alustaan kolahtaa, on lääkärin mukaan iso merkitys.
Maailmassa on yli 500 syväjäädytettyä ruumista, jotka odottavat herättämistä – yritykset etsivät ikuisen elämän salaisuutta
Ajatus ikuisesta elämästä on kiehtonut ja kalvanut ihmisiä aikojen alusta lähtien.
Elon Musk haluaa istuttaa tietokoneen ihmisten päähän – ihmiskokeet alkavat pian
Elon Muskin aivoihin asetettavan tietokoneimplantin pitäisi mahdollistaa ihmisen ja tekoälyn saumaton kommunikointi.
Katri Saarikiven kolumni: Joulu on tietyssä vuodenajassa lymyilevä idea – se pesiytyy mieleen ja muuttaa ihmistä
Tieteentekijät ovat selvittäneet, missä kohtaa aivoja joulumieli sijaitsee. Ei asiaan ihan selvyyttä tullut, mutta maallikkokin tietää sen, että vaikka joulu on ihanaa aikaa, ei se kaikille sovi.
Maanantai 5.12.2022 (tv)
Työttömyyskorvaus. Muistisairaus. Länsimetro. Sääennuste.

Sunnuntai 4.12.2022 (radio)
Muistisairaudet. Hiv-tatunnat. Kiinan koronarajoitukset. Iranin siveyspoliisi. Maanantain sää.
Mona Mannevuon kolumni: Nuorehkojen naisten tarkkaavuushäiriö on aikamme ilmiö
Yhä useampi nainen tunnistaa itsensä tarkkaavuushäiriöiden oirekirjosta. Moni kokee, että yhteiskunta on suunniteltu normaaliaivoisille. Normaali on kuitenkin hankala vertailukohta, pohtii Mannevuo.

Hämähäkkien muisti saattaa olla kehittyneempi kuin luulimme – mustaleski kokee maailmansa värähtelynä ja vaikuttaa muistavan verkkonsa kartan
Verkko on niin olennainen osa hämähäkin elämää, että osa tutkijoista pitää sitä kuin eläimen tietoisuuden jatkeena.
Yhteiskunta maksoi Tomakselle laitteen, jota ilman hän ei voisi pitää lastaan sylissä – "Syytän aivovammasta myös itseäni"
Kymmenen vuotta sitten Tomas sai aivovamman tappelun seurauksena. Laskimme, paljonko se on maksanut yhteiskunnalle.
Katri Saarikiven kolumni: Miten pysyä järjissään, kun uhkakuva toisensa perään vyöryy silmille?
Nykymaailma tarjoaa alati uusia pelon aiheita. Samaan aikaan täytyisi pitää pää kylmänä ja järki kirkkaana. Siksi on lohdullista tietää, että samoin kuin pelkoa, myös rauhallisuutta voi tartuttaa muihin.
Viikon Tuukka: Filosofia antaa perspektiiviä, ajattelua voi muuttaa
Nykyaika – neuroeksistentialismin aika – herättää kysymyksiä olemassaolosta. Kysyminen itsessään on olennaista, siinä ollaan filosofian ytimessä. Onko yksilöllä merkitystä?
Muisti toimii paremmin uloshengittäessä
Hermosolut aktivoituvat tehokkaammin, kun ihminen hengittää ulos ja sydämen syke on lepovaiheessa.
Katri Saarikiven kolumni: Voiko keinomaailmassa saada todellisen yhteyden toiseen?
Teknologiasta sanotaan, että se etäännyttää meitä toisistamme. Mutta teknologia ei ole joko hyvää tai pahaa – se on molempia ja kaikkea siltä väliltä.
Aivovauriot paljastavat tutkijoille, miten riippuvaisuudet toimivat – sähkövirta voisi toimia täsmähoitona, kun tarkka hoitokohde löytyy
Suomalais-yhdysvaltalainen tutkimus selvitti aivoverkon riippuvuussairauksiin vaikuttavia alueita aivovaurioiden avulla.

Musiikki voi lievittää kipua, mutta miksi? Havainnot Bachia kuunnelleiden hiirten aivoista saattavat avata äänen saloja
Hiirten aivoja tarkkailleet tutkijat uskovat, että musiikin kipua lievittävä vaikutus liittyy kuuloaivokuoren ja talamuksen yhteyksiin.
Kuulutko heihin, jotka menevät sekaisin kauneudesta? Stendhalin syndroomassa taide saa aikaan psyykkisen kohtauksen – Tästä on kyse
Ekstaattisilla kohtauksilla on aivoissa yhteinen nimittäjä.
Kesälomalla moni saavuttaa metsästäjä-keräilijä-tilan ja nukkuu hyvin, sanoo tutkija
Metsästäjä-keräilijä nukkuu saman verran kuin stressaantunut kaupunkilainen. Toinen kokee nukkuvansa riittävästi, toinen ei.
Anniina Ala-Soini, 36, eksyy helposti eikä osaa kuoria appelsiinia kunnolla – katso, millaisiin tilanteisiin hahmotushäiriön kanssa elävä voi joutua
Hahmotushäiriön kanssa voi oppia pärjäämään.
Katri Saarikiven kolumni: Epävarmuus voi ahdistaa enemmän kuin tieto synkästä tulevaisuudesta
Epävarmuus on tila, jonka aivomme pyrkivät jollain tavalla kiireesti ratkaisemaan, sillä tarvitsemme mallin tulevasta, jotta voimme valita miten nyt toimimme, kirjoittaa Saarikivi.
Sähköhoito palautti hetkellisesti Alzheimer-potilaiden muistin – kuopiolainen Tuija Alava kokeilisi hoitoa, jos tilaisuus tulisi
Tutkimuksessa varhaista Alzheimerin tautia sairastavien muisti parani lyhytaikaisesti huomattavasti sähköhoidon avulla. Jos hoito osoittautuu toimivaksi, se mullistaisi miljoonien tautia sairastavien elämän.
Onko sinulla kolme lasta tai enemmän? Tutkimus kertoo, että ikäännyt vuosia muita nopeammin
Vähintään kolmen lapsen vanhempien kognitiiviset taidot heikkenivät 6,2 vuotta nopeammin kuin niillä, joilla on kaksi lasta. Lapsiluvun vaikutus ajattelutaitoihin oli suurinta Pohjois-Euroopassa.
Esiteini ei käy hermoille tahallaan – hänen aivoissaan käynnistyy kehitysvaihe, joka muuttaa puheen murahteluksi ja vanhemman noloksi
Murrosiässä muutosten pääosassa ovat aivot, ei hormonit.
Vapinapotilas Marja Jalava, 83, sai apua harvinaisesta ultraäänihoidosta: "Nyt käsi ei vapise ollenkaan"
Magneettikuvauslaitteen osaksi liitetty laite on ainoa Pohjoismaiden yliopistosairaaloissa. Se maksoi 2,2 miljoonaa euroa. Vuosittain voidaan hoitaa jopa 100 eri puolilta Suomea saapuvaa potilasta.
Katri Saarikiven kolumni: Millä tolalla on sinun vedätyksenvastustuskykysi?
Uudenlaiset uhat vaativat uudenlaisia taitoja. Onneksi suuri osa kyberresilienssiin liittyvistä asioista, on sellaisia, joihin voi vaikuttaa, ja joita voi opetella, kirjoittaa Saarikivi.
Tuore liikuntalaji auttaa asiasta toiseen harhailevaa mieltä – ohjaaja: yhdistää aivotreenin ja joogaharjoituksen
Joogalajien kirjoon on syntynyt harjoitus, jossa on mukana aivoja aktivoiva lisuke. Tiede on löytynyt todisteita sille, että jo perinteinen joogakin tekee hyvää aivoille.
Näin someyhtiöt käyttävät hyväkseen aivojesi palkitsemisjärjestelmää ja ajatusvinoumia
Miksi aivosi eivät koskaan saa tarpeekseen somesisällöistä?