Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Oulun Kiviniemessä rannikkokalastajat eivät ole päässeet saaliin perään huonojen säiden vuoksi

Talvikalastusta ovat häirinneet jäätilanteen vaihtelevuus ja meriveden voimakkaat virtaukset.

Merijäätä vain suojaisimmissa paikoissa – jäätalvi poikkeuksellisen kehno

Lämmin jakso syö nopeasti jo olemmassa olevaa jääpeitettä, eikä jäille ole nyt menemistä. .

Erikoiset jääilmiöt jatkuvat Perämerellä: jääpallomeri syntyi jälleen

Lohtajan Ohtakarissa kellui sunnuntaina sadoittain jääpalloja. Ensimmäistä kertaa sellaisia nähtiin viime talvena.

Perämeren jäille menemistä on toistaiseksi syytä välttää – jäätalvi vasta alussa

Vähäiset pakkaset ja jään päälle satanut lumi hidastavat jäätymistä. Luminen merenjää saattaa antaa valheellisen kuvan vallitsevasta jäätilanteesta.

Jäätalvi on taas poikkeuksellisen heikko

Vahvoista merenjäistä haaveilevien kannattaa unohtaa toiveensa. Helmikuun puolivälin jälkeen tulee tuskin enää kovaa pakkasjaksoa.

Entinen merivartioasemarakennus Valassaarilla häviää pian

Valassaarilla sijaitsevan entisen merivartioaseman purkaminen käynnistyy. Purkutöiden aloittaminen on siirtynyt, koska purkuun tarvittavia koneita ei ole saatu vietyä paikan päälle ahtojäiden vuoksi

Harmaahylkeen laulu – pienen kuutin tarina

Minkälaisia vaaroja harmaahylkeen kuutin elämään liittyy?

Meren jäät paikoin petollisen ohuita – jää pettänyt monen alta

Pohjanlahden rannikolla jäät ovat jo petollisen ohuita, varoittelee merivartiosto. Jään päällä on tällä hetkellä reilusti vettä, mikä on aiheuttanut viime viikkoina monta pelastustehtävää. Vaasan ja Oulun välillä on sattunut useita tapauksia, joissa ihmisiä tai ajoneuvoja on hulahtanut jään läpi.

Meren jäälle ei menemistä – välijää ei kestä kävelijää

Esimerkiksi Kemin edustalla Perämerelle on muodostunut niin sanottua välijäätä. Merivesi on noussut vanhan jään päälle ja muodostanut uuden, ohuen jääkerroksen. Uuden ja vanhan jään välissä on sulan veden kerros.

Perämeren jää on vielä petollista – hyisessä vedessä selviää korkeintaan 15 minuuttia

Poikkeukselliset meriveden korkeuden vaihtelut ovat rikkoneet jäätä ja nostaneet paikoin vettä jäälle. Rannikolla jäätä on kymmeniä senttejä, mutta kauempana ulapalla jäiden paksuus vaihtelee paljon.

Jalankulkija auton alle järven jäällä ja muita vaaratilanteita – pelastuslaitos kehottaa jäälläliikkujia malttiin

Tasaiset teräsjäät houkuttelevat kulkijoita sekä järvelle että merelle. Monin paikoin jää kestää jo autollakin ajamisen, mutta huolimaton voi aiheuttaa vaaratilanteita itselleen tai kanssakulkijoilleen.

Perämeren jäät ovat petolliset

Alkutalven pakkasjaksot ovat olleet lyhyitä ja meriveden pinta on ollut tavallista korkeammalla.

Jäätalvi päättyi historiallisen aikaisin

Perämeren jäätalvi päättyi aikaisemmin kuin koskaan ennen. Lisäksi Perämeri ei jäätynyt kauttaaltaan koko talven aikana. Jäänmurtajilla riitti silti töitä sillä jäiden liikkuminen vaikeutti satamien toimintaa.

Katkaravuista huutava pula – rapujen hinnat nousevat

Kylmänveden katkarapuja tuottava Grönlanti on puolittanut tuotantokiintiönsä ja samalla hinnat ovat lähes kaksinkertaistuneet. Katkaravut ovat päässeet loppumaan myös suurista keskusliikkeistä.

Jäästä entistä tarkempaa tietoa

Jäätietoja ruvettiin keräämään Suomessa 1800-luvulla ilmastotutkimuksen yhteydessä. Nyt tietoja päivitetään sateliittien avulla.

Merijää tavanomaista ohuempaa - "Jäälle ei ole asiaa"

Kulunut talvi on ollut jäiden kannalta tavallista huonompi. Erityisesti merijää on tällä hetkellä tavanomaista ohuempaa. Pääkaupunkiseudun edustalla ei ole jäätä nimeksikään. Myös Itämerellä on ollut tänä talvena jäitä epätavallisen vähän.

Yllättävät reiät tekevät meren jäällä liikkumisen uhkapeliksi

Jäätilanne on Vaasan edustalla poikkeuksellisen heikko. Ulompana merellä jää on ohutta ja huonolaatuista. Sisäsaaristossa jäällä liikkujia vaanivat yllättävät reiät. Viime päivinä Mustasaaressa sijaitsevalle Vallgrundin merivartioasemalle on tullut tavanomaista enemmän hälytyksiä jäihin putoamisten takia.

Jäät vähissä Itämerellä – kiintojäätä lähinnä Perämeren rannikolla

Välillä kovanakin paukkunut pakkanen ei ole laajentanut Itämeren jääalueita vielä normaaliksi asti. Kiintojäätä on tällä hetkellä lähinnä Perämeren rannikolla.

Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntija: "On niitä vähäjäisempiäkin talvia ollut"

Vaikka merellä jäätilanne on tavanomaista talvea jäljessä, ei Ilmatieteen laitoksella pidetä talvea erittäin poikkeuksellisena. Merialueistamme ensimmäisenä jäätyvä Perämeri ei ole tällä hetkellä vielä lähellekään kokonaan jäässä, ja Merenkurkun ulapalla vesi on yli yhden plusasteen lämpöistä.

Merivesi on vuodenaikaan nähden lämmintä

Ilmatieteen laitoksen mukaan pintavesien lämpötila vaihtelee Perämeren pohjoisosan parista asteesta Itämeren altaan noin kymmeneen asteeseen.

Jäähavaintojen tekemisestä maksetaan palkkio

Rannikkoseudun asukkaille on nyt tarjolla hieman erikoisempia talvitöitä. Työnkuvaan kuuluu jäähavaintojen tekemistä ja jään paksuuden mittaamista. Rannalla pitäisi käväistä kerran viikossa säässä kuin säässä.

Talvikalastus epäonnistui täysin – siiasta pulaa

Jäät ovat olleet tänä talvena heikoimmat miesmuistiin, ja se näkyy myös talvikalastuksessa. Esimerkiksi Pohjanmaan rannikolla ammattikalastajat eivät ole juurikaan päässeet kalastamaan, vaikka periaatteessa siikaa olisi ollut hyvin tarjolla. Surkea kalastustalvi nostaa kalan hintaa.

Lauha sää nostaa vettä jäälle

Jäitä odoteltiin pitkään ja kun kovat pakkaset tammikuussa tulivat, jäätyi merikin vihdoin. Viime päivät ovat kuitenkin olleet erittäin lauhoja ja jäätilanne on taas heikentymään päin. Autoilla jäälle ei ole asiaa, varoitellaan Vallgrundin merivartioasemalta.

Yli 200 kilometrin luistelureissu vaati ryömintää ja tarkkaa jään arviointia

Rauli Rautavuori oli mukana luistelemassa Helsingistä itärajalle asti viime viikonloppuna. Kyseessä on tämän kauden pisin luisteluretki Pohjoismaissa. Olosuhteet olivat suosiolliset, mutta viime päivien voimakkaat tuulet ovat tehneet jäätilanteesta paikoin petollisen.

Meri on myyntivaltti matkailussa

Kemin matkailun myyntipäällikkönä tänä syksynä aloittanut Tomi Sipola näkee Meri-Lapin alueessa paljon potentiaalia. Tällä hetkellä matkailun kova tavoite on saada pistäytyjät viipymään.

Jäiden lähtöä saadaan vielä odottaa

Jäähavaitsija Osmo Purhonen arvelee, että jäät lähtevät Turun saaristosta vasta muutaman viikon kuluttua.

Pelastuslaitos kuljettamaan pellinkiläisiä

Itä-Uudenmaan pelastuslaitos aloitti väliaikaisen liikennöinnin mantereen ja Pellingin välillä torstaina kello puolen päivän aikaan. Veneellä liikennöidään ympäri vuorokauden, kunnes lossi on taas käytössä.

Perämeren pohjoisosassa 25 - 45 cm kiintojäätä

Jäätilanne on tällä hetkellä ajankohtaan nähden keskimääräinen. Perämerellä merenkulkua avustaa neljä jäänmurtajaa.

Alokas halusi Kirkonmaalle kauhutarinoista huolimatta

Kotkan Rannikkopataljoonan viimeinen saapumiserä aloitti varusmiespalveluksensa maanantaina. Elimäkeläinen nuorukainen miettii, voisiko hän olla viimeisenä sammuttamassa valot Kirkonmaan linnakkeesta.

Jäätilanne ”hämmästyttävän” lähellä keskiarvoa

Liikkeellä on tällä hetkellä kolme suomalaista jäänmurtajaa. Järven jäällä liikkuessa tulee olla varovainen, eikä sinne ole syytä ajaa autolla, Suomen ympäristökeskus huomauttaa.

Kolin jäätie auki jo loppiaisena?

Vuonislahden ja Kolin välinen jäätie Pielisellä voitaneen avata loppiaiseksi. Jään paksuus tielinjan keskellä on jo noin 40 senttimetriä. Sama vahvuus tulee olla kautta jäätien koko 20 metrin leveydellä.

Retkiluistelurata vaakalaudalla Kempeleenlahdella

Kempeleenlahden retkiluistelureitin avaaminen siirtyy huonon jäätilanteen vuoksi. Lauantai-illan Kuutamohiihto samoissa maisemissa puolestaan näyttäisi onnistuvan.

Ennätysmäärä vesilintuja jätti syysmuuton talveen

Monet vesilinnut pakenevat Suomen talvea myöhemmin kuin ennen. Varsinkin tukkasotka, telkkä ja isokoskelo viihtyvät Uudenmaan edustan rannoilla nykyään meren jäätymiseen asti. Osa linnuista yrittää sinnitellä vielä jäiden keskelläkin.

Merivesi jatkaa nousuaan

Ilmatieteen laitoksen mukaan viime päivinä tulvakorkeuksiin yltänyt merivesi jatkaa nousuaan. Veden pinta ehti jo välillä laskea myrskyn laannuttua, mutta ennusteiden mukaan vedenpinta pysyy korkealla ainakin vuodenvaihteen yli.

Jäätalvi on nyt takanapäin

Ilmatieteen laitoksen jääpalvelu on julkaissut tänään jäätalven 2010–2011 viimeisen jääkartan ja tiedotuksen. Taakse jäänyt talvi luokitellaan jääpalvelun tilastoissa ankaraksi.

Ankara jäätalvi koetteli merenkulkua

Alkuvuoden kylmät kangistivat merenkulkua erityisesti Merenkurkussa ja Perämerellä. Ilmatieteenlaitos luokittelikin jäätalven ankaraksi. Maamme merialueen jäätyminen oli huipussaan helmikuun loppupuolella.

Perämeren jäätilanne jatkuu vaikeana

Jäätilanne on edelleen vaikea Suomen rannikon edustoilla. Vähäisten tuulten ansiosta jäänmurtajat ovat kuitenkin pystyneet avustamaan laivoja ja esimerkiksi Perämerellä loppuviikosta syntynyt ruuhka on nyt saatu purettua. Jäätilanteen ei kuitenkaan odoteta helpottavan hetkeen ja yltyvä tuuli voi pahentaa ongelmaa.

Ahtojäät tulevat kalliiksi satamille

Jumiutunut laivaliikenne aiheuttaa satamille isot tappiot. Esimerkiksi Oulun satama menettää 150 000 euroa viikossa, jos tavara ei liiku. Työntekijöiden lomautuksia ei ole Oulussa vielä jouduttu harkitsemaan.

Laivakuljetukset myöhässä jäätilanteen vuoksi

Kauppalaivojen kuljetukset pohjoisen satamista ovat lähes viikon myöhässä Perämeren ja Selkämeren ahtojäiden vuoksi. Pitkittyessään jäätilanne voi aiheuttaa tuotannonrajoituksia teollisuudessa jo ensi viikolla. Jäätilanteen helpotus puolestaan tulee aiheuttaman ruuhkan ja ylitöitä satamiin.

Vaikea jäätilanne haittaa laivaliikennettä

Vaikea jäätilanne merialueilla haittaa laivaliikennettä. Tallink Silja kertoo, että varustamon Silja Europa ei pääse Maarianhaminan satamaan. Satamaan on annettu jäiden takia liikennerajoitus.

Kymmeniä aluksia jäiden saartamina

Laivaliikenne on pahasti jumissa Pohjanlahdella, jossa tuuli on kasannut ahtojäät kinoksiin. Selkämerellä, Merenkurkun eteläpuolella on saarroksissa kymmeniä aluksia ja myös Perämerellä jää on ahtautunut erittäin tiukasti.

Itämeren jäätilanne puhutti lukijoita

Nettikeskustelijat puivat torstaina Itämeren jäätilannetta. Ilmatieteen laitoksen viimeisimpien mittausten mukaan jääpeitteen laajuus on Itämerellä kasvanut ennätysmittoihin. Säiden lämmetessä rannikkoa odottaa paha ahtojääongelma.

Itämerellä jättijäät

Jääpeitteen laajuus Itämerellä on kasvanut suurimmaksi sitten kevään 1987. Peitteen odotetaan laajenevan edelleen. Säiden lämmetessä lähiviikkoina rannikkoa odottaa paha ahtojääongelma. Selkämerellä on jopa 20 metrin ahtojäävalleja.

Suomenlahden jäät heikot

Suomenlahden merivartiosto varoittaa heikoista jäistä. Jäätilanne on muuttunut saaristossa nopeasti huonommaksi sään lauhtumisen ja tuulen takia, merivartiosto muistuttaa.

Jäätilanne vaihtelee

Vesien jäätyminen on edennyt kovien pakkasten ansiosta vauhdilla. Etelä-Pohjanmaan Ely-keskuksen ylitarkastaja Karl-Erik Storberg kertoo, että esimerkiksi Vaasan edustalle on muodostunut paikka paikoin parikymmentä senttiä vahvaa teräsjäätä.

Merivesi kylmää

Merivesi on parhaillaan normaalia kylmempää, kertoo Ilmatieteen laitoksen jääpalvelun ensimmäinen tiedote. Itämeren pintalämpötila on runsaat 11 astetta, mikä on hieman keskimääräistä kylmempää.

Merivesi tavallista kylmempää

Yksi talventuloa varmimmin enteilevistä merkeistä on Ilmatieteen laitoksen jääpalvelu. Palvelu seuraa merien jäätilannetta ja tarjoaa ajantasaista tietoa jääpeitteestä talvimerenkulun tarpeisiin. Syksyn ensimmäiset merien pintalämpötilakartat on julkaistu tänään.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle