Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Etelä-Afrikassa protestoidaan Shellin öljynetsintää

Shellin öljynetsintä Etelä-Afrikan rannikolla suututti asukkaat: "Kaikki meren eliöt kuolevat"

Paikalliset pelkäävät Wild Coastin monimuotoisen luonnon sekä elantojensa puolesta. Yhtiön mukaan ympäristöhaitat pyritään estämään tai minimoimaan.

Elinkeinoministeri Lintilä uumoilee sähkön hinnan nousun jatkuvan

Elinkeinoministeri Lintilä uumoilee sähkön hinnan vain nousevan, jos Nord Stream 2 -pakotteet toteutuvat

Viime aikoina ennätyslukemiin kohonnut sähkön pörssihinta on Lintilän mielestä huolestuttava ilmiö. Hän tosin huomauttaa, että Suomessa vain kahdeksan prosenttia ihmisistä ostaa sähkönsä pörssistä.

Teboilin pihassa olevassa hintataulussa on polttoaineiden hintoja. 98-oktaanisen bensan litrahinta on sentin yli kaksi euroa.

Kouvolassa bensan litrahinta ylitti kahden euron kipurajan, kävimme tankilla: "Tuntuu kettumaisen ikävältä"

Polttoaineiden hinnat kipuavat nyt historiallisen korkealle. Syy on raakaöljyn kallistumisessa. Yli kaksi euroa litralta on hinta, joka pistää kuskin miettimään.

Lähikuva huoltoaseman bemsiinin hintatiedot kertovasta näyttötaulusta.

Bensa kallistui yli psykologisen rajan pääkaupunkiseudullakin – asiantuntija: "Kannattaa totutella, jos kaksi euroa tuntuu pahalta"

Raakaöljyn nopea kallistuminen nostaa polttoaineiden hintoja. Ensi keväänä bensa voi olla halvempaa kuin nyt, mutta tulevaisuudessa todennäköisesti ei, sanoo LähiTapiolan ekonomisti Hannu Nummiaro.

Sotilajunttaa vastustavia mieleneosoittajia Mandalayssa Myanmarissa.

Suomessa toimivien pankkien ja eläkeyhtiöiden sijoitusrahoja on voinut tihkua Myanmarin armeijalle – yritykset kertovat nyt myyneensä omistuksiaan

Sotilasjuntta on syyllistynyt julmuuksiin siivilejä kohtaan. Nordea, Danske Bank, Ilmarinen ja Elo ovat sijoittaneet junttaan välillisesti linkittyviin yrityksiin. Yle kysyi, miten ne aikovat toimia.

a

Martin Wardrope, 22, lähti alalle, jossa tahkotaan jopa 100 000 euron vuosipalkkaa – öljy tuo vaurauden Skotlannille, mutta nyt siitä on pakko luopua

Skotlanti yrittää rimpuilla irti saastuttavasta öljystä ja Britanniasta. Mutta mustan kullan loppu uhkaa viedä ihmisiltä työt. Samalla voivat murskautua myös haaveet itsenäisyydestä.

Maakaasuputki Santalahdessa.

Pihtaako Venäjä maakaasua, jotta Eurooppa joutuu kärsimään korkeista energiahinnoista? Talouslehti: Gazpromin kaasuvarastot Euroopassa poikkeavat muista

Venäjän presidentti määräsi maan kaasuyhtiön Gazpromin lisäämään toimituksia Eurooppaan lähiviikkoina. Yhtiön kaasuvarastot Euroopassa ovat paikoin lähes tyhjillään.

Sanomatalon kello

Some Finnish firms see gains, others continued losses in Q3

Although many firms are beginning to recover from the Covid crisis, there are still many challenges facing the Finnish economy.

Grafiikka näyttää energian tukkuhinnan EU:ssa

Analyysi: Kumpi on pahempi, ydinvoima vai kaasu? EU-maiden nokkapokka energiasta kärjistyy, Suomi taistelee Ranskan rinnalla Saksaa vastaan

Energiasta on tullut kuuma aihe Euroopassa. Sähkön hinta nousee etenkin etelässä, Suomi taas odottaa komission linjauksia ydinvoimasta. Luvassa on kaikkien aikojen lehmänkaupat, kirjoittaa EU:ta seuraava taloustoimittaja Anna Karismo.

Savusumua Sahassa.

Putin: Venäjä pyrkii hiilineutraaliksi vuoteen 2060 mennessä

Moskovan energiafoorumissa puhunut Putin otti kantaa myös Eurooppaa koettelevaan maakaasupulaan.

Britanniassa jonotetaan nyt bensiiniä

Armeijan hälyttämistä apuun harkitaan – pelko polttoainepulasta ajoi britit hamstraamaan bensaa

Englannissa jopa 90 prosenttia suurimpien kaupunkien bensa-asemista on tyhjentynyt polttoaineista. Pelko polttoainepulasta on saanut ihmiset hamstraamaan polttoainetta jo useiden päivien ajan.

mies on kesäkeittiössä ja sen reunalla istuu hänen pieni tyttärensä

llmastosta tuli Norjan vaalien suurin teema – Yle tapasi perheenisän, joka jätti työnsä ja käynnisti ilmastoliikkeen

Norjan huomisissa parlamenttivaaleissa ilmastonmuutoksen torjunta on yksi suurimmista kysymyksistä, joihin kaikki puolueet joutuvat ottamaan kantaa. Suuret puolueet eivät ole valmiita lopettamaan öljynetsintää.

Nurmolainen Pentti Niemistö säätää lämpötilaa maalämpökeskuksesta.

Osa öljylämmityksestä luopuneista luuli jo, että valtionavustukset loppuivat – hakemusten käsittelyssä paha viive, mutta ely-keskus lupaa tahdin jälleen kiihtyvän

Öljylämmityksestä on luopunut reilussa vuodessa jo yli 7 000 kotitaloutta ja hakemuksia on lähetetty lähes 16 000. Hallituksen tuoreeseen budjettiesitykseen on kirjattu, että valtionavustuksia öljystä luopumiseksi jaetaan pientalojen omistajille myös vuonna 2022.

Katu Odensessa

Perjantai 10.9.2021 (radio)

Naiset kunnanhallituksissa. Omakotitalojen biojäte. Teollisuuden tilaukset. Nord Stream 2. Tanskan koronarajoitukset.

Maakaasuputkia varastoituna Nordstream 2-projektin satamassa Lappohjassa etelä-Suomessa.

Nord Stream 2 -kaasuputki valmistui

Nord Stream 2 koostuu kahdesta 1 200 kilometriä pitkästä kaasuputkesta, jotka tuovat maakaasua Venäjältä, Ust-Lugasta Saksan Greifswaldiin. Kremlin mukaan putki otetaan käyttöön niin pian kuin mahdollista.

Biokaasun tankkausasema Jyväskylän Seppälässä.

Biokaasulla kova kysyntä – kaikki kaasuautoilijat eivät ole saaneet viime aikoina tankkia täyteen, kertoo jäteyhtiö Mustankorkea

Mustankorkean toimitusjohtaja Esko Martikainen kertoo, että biokaasun menekin kasvu on päässyt hieman yllättämään yhtiön.

Kaasuautoa tankataan.

Kaasutankkausasemien määrä nousee Etelä-Savossa

Mikkeliin Tuskuun ja Pertunmaan Kuorttiin on tänä kesänä noussut uudet e-kaasuasemat.

LNG terminaalin rakennustyömaa

Vaasan Vaskiluodon LNG-terminaalin rakennustyöt etenevät aikataulussa – Porista toimitetaan Aurora Botnialle rekallisen verran maakaasua päivässä

Vaasan Vaskiluodon LNG-terminaalin rakennustyöt etenevät aikataulussaan. Syyskuussa alkaa perustustyöt. Kaiken on määrä olla valmiina ensi vuoden toukokuussa. Siihen asti maakaasua toimitetaan Porista rekoilla Wärtsilän sekä uuden Aurora Botnian tarpeisiin.

Öljyntorjunnan testausallas Kotkan Sunilassa

Kotkaan valmistui ainutlaatuinen paikka, jossa öljyntorjuntaa voidaan harjoitella oikealla öljyllä – alueelle halutaan lisää altaita

Kotkan Sunilaan vanhalle jätevedenpuhdistamolle rakennetun harjoitteluympäristön viimeistelytyöt on nyt saatu valmiiksi.

Öljyputki uhkaa myös Bugoman metsää jossa elää paitsi simpansseja myös  häntäapinoihin kuuluvia ugandanmangabeja.. Niitä löytyy vain kahdesta muusta metsästä koko maailmassa.

Ranskalaisyhtiön öljyputki uhkaa harvinaisten apinoiden kotimetsää Ugandassa – Simon Azaria pelkää lastensa kuulevan siitä vain tarinoissa

Itä-Afrikkaan rakennetaan maailman pisintä lämmitettyä öljyputkea. Ympäristöaktivistin mielestä on kaksinaismoralistista, että hankkeen pääomistaja, ranskalaisyhtiö Total, puhuu kotimaassaan hiilineutraaliudesta mutta aiheuttaa päästöjä muualla.

tankkausta bensa-asemalla

Petrol prices increase over summer months

Drivers have been paying nearly two euros per litre in some parts of Finland.

Polttoaineen hinnat huoltoaseman kyltissä.

Bensiinin hinta kipuaa ylöspäin – yhdellä asemalla hinta on jo lähellä kahta euroa litralta

Hintaan vaikuttaa valmisteveron korotus viime vuoden elokuussa. Bensan hinnasta 60 prosenttia on veroja.

Mika Hämäläinen Teboil huoltoasemalla

Monen huoltoasemayrittäjän talous ei kestä sähköautojen pikalatureiden hankintaa – hinta voi nousta 100 000 euroon, mahdollinen velvoite huolena

Liikenteen aiempaa nopeammin etenevä sähköistyminen muuttaa aikanaan myös huoltoasemien liiketoimintaa. Alalle on väläytelty erilaisia velvoitteita rakentaa pikalatauspisteitä sähköautoille. Osa yrittäjistä on huolissaan vaatimuksista.

Kaasuputki rakennustyömaalla.

Saksa ja Yhdysvallat sopuun Nord Stream 2 -kaasuputkesta – Saksan Venäjälle esittämiä varoituksia pidetään epäuskottavina

Yhdysvallat ja Saksa sopivat, että ne vastaavat kaikkiin Venäjän mahdollisiin yrityksiin käyttää Nord Stream 2 -kaasuputkea poliittisena aseena. Pakotteiden kohdistaminen Venäjän energiantuontiin haittaisi Saksaa itseään, arvioi tutkimusjohtaja.

kartta ja sijaintimerkki

Rovaniemen Alakorkalossa öljyvuoto tiistaina, syynä työajoneuvon rikkoutunut letku

Rovaniemen Alakorkalossa havaittiin tiistaina tiellä öljyä. Tarkastelu osoitti öljyn olevan peräisin työajoneuvosta, joka suorittaa maaperän puhdistustöitä Alakorkalon vanhalla koululla. Pilaantuneesta maaperästä ei voi valua ympäristöön näkyvää öljyä, koska se on imeytyneenä maaperään.

Alaskan arktisen luonnonsuojelualueen maisemaa kirkkaan sininen joki ja taustalla vuorenhuippuja

Biden pyörsi Trumpin päätöksen ja keskeytti öljyhankkeet luonnonsuojelualueella, mutta näyttää vihreää valoa poraukselle muualla Alaskassa

Yhdysvalloissa presidentti Joe Biden on pannut jäihin öljynporaushankkeet Alaskan arktisella luonnonsuojelualueella. Edellinen presidentti Donald Trump salli porauslupien hakemisen alueelle ympäristönsuojelijoiden vastustuksesta huolimatta.

Kaisa Hietala Ylen pihalla

Kaisa Hietala lähtee viemään Exxonia fossiilittomaan aikaan – nyt tuottoja hakevat sijoittajatkin haluavat öljy-yhtiöille uuden suunnan

Kaisa Hietala käänsi Nesteen uusituvien polttoaineiden tielle ja nyt jättikokoisessa Exxonissa pitäisi löytää kestävä tie tulevaisuuteen. Yhtiön johtokin pitäisi saada uskomaan että öljyriippuvuus on riski.

Nesteen uusiutuvien tuotteiden johtaja Kaisa Hietala

Nesteen entinen johtaja Kaisa Hietala valittiin Exxon Mobilin hallitukseen ympäristösijoittajien ajamana

Ilmastotoimia vaativa sijoittajaryhmä Engine No. 1. sai ainakin kaksi paikkaa yhtiön hallitukseen. Aktivistisijoittajat vaativat Exxon Mobilin toiminnan perusteellista muuttamista.

Öljy-yhtiö Shellin varasto Rotterdamissa

Sijoittajat nousivat kapinaan energiayhtiö Shellin ilmastotavoitteita vastaan – vaativat tiukempia toimia hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi

Päätöslauselma, joka vaatii öljy- ja kaasuyhtiö Shelliltä sitovia päästövähennystavoitteita, sai yhtiön yhtiökokouksessa kolmanneksen äänistä. Tiukempia ympäristötoimia Shelliltä vaatii ensi kertaa myös Britannian suurin rahastonhoitaja Legal & General Investment Management.

Työntekijä Nord Stream 2: n rakennustyömaalla Saksassa.

Yhdysvallat luopuu Nord Stream 2 -yhtiöön kohdistuvista pakotteista, Saksa kiitteli ratkaisua

Biden teki Saksalle kädenojennuksen, vaikka on ollut kriittinen kaasuputkihanketta kohtaan.

Kaasuautoa tankataan

Kokkolan Energia neuvottelee yritysten kanssa – Jos kiinnostusta löytyy, kaasuterminaali rakentuu ensi vuonna Port Towerin tienoille

Kokkolan Energia aikoo tarjota Kokkolan suurteollisuusalueen yrityksille mahdollisuutta vaihtaa polttoöljy nestemäiseen maakaasuun tai esimerkiksi biokaasuun. Energiayhtiö rakentaa kaasun vastaanotolle ja jakelulle aseman, jos kiinnostusta löytyy.

tehdas

Öljyvuoto Mäntän tehtaan rannassa

Öljyä näkyi ohuina öljylauttoina veden pinnassa tehtaan rannassa.

Kuvassa ojaan ajautunut säiliöauto

Öljyntorjuntatyöt jatkuvat Kälviällä vielä pitkään

Akuuttia vaara öljyn pääsemisestä vesistöön ei kuitenkaan ole.

Ilmakuva Suezin kavasta ja Ever Given -konttialuksesta.

Suezin kanavan tukkeutuminen tuntuu Suomessa asti – vaikutuksia rahtikustannuksiin, tuotteiden hintoihin, saatavuuteen ja jopa konttipulaan

Suezin kanavan kautta liikkuu tavaraa lähes 8,5 miljardin euron arvosta päivittäin. Liikenne on ollut jumissa jo neljättä päivää.

Kaasuautoa tankataan

Iisalmen Marjahakaan tulossa liikennekaasun tankkausasema

Tankkausasemia rakentava Wega Fuels hakee asemalle tonttia Iisalmen kaupungilta.

Sköldviks höga skorstenar sedda från havet.

Visiot ovat muuttumassa todeksi juuri nyt: Vihreä vety on tuomassa ennennäkemätöntä mullistusta Suomen teollisuuteen ja energian tuotantoon

Kymmenet suomalaisyhtiöt haluavat yhdessä saada vauhtia vetytalouteen, jonka sääntöjä muovataan juuri nyt.

Tapani Permanto tarkistaa öljykattilansa toimintaa.

Suomen luopuminen öljylämmityksestä voi tuoda omakotiasujille jopa 20 000 euron laskun – espoolainen öljylämmittäjä: Varsin epäoikeudenmukaista

Ympäristöministeri Krista Mikkosen (vihr.) mukaan öljylämmityksestä luopuminen maksaa monessa tapauksessa itsensä takaisin.

Stora gasrör staplade på varandra i en hamn.

Yhdysvallat uhkaa pakotteilla Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeeseen osallistuvia – kehottaa irtautumaan hankkeesta

Yhdysvallat on uhannut jo presidentti Donald Trumpin kaudella Nord Stream 2:ssa mukana olevia pakotteilla.

Opastetaulu Naantalin öljynjalostamon pääportilla.

Naantalin öljynjalostamo sulkeutuu – yksiköiden alasajo aiheuttaa lähialueille melua ja hajuhaittaa

Naantalin öljynjalostamon prosessiyksiköiden pysäytys aloitetaan.

Mika Lintilä

Elinkeinoministeri Lintilä Nesteen biojalostamopäätöksestä: "Totta kai tämä on pettymys"

Öljy-yhtiö Neste ilmoitti valinneensa uuden jalostamonsa rakentamispaikaksi Alankomaiden Rotterdamin Porvoon sijaan.

Nesteen toimitalo Espoossa.

Neste chooses Rotterdam over Porvoo for billion-euro refinery

The majority state-owned firm said building the facility in Rotterdam would be "significantly" cheaper than in Porvoo.

Öljyvuodon torjuntatyöt käynnissä Kilpilahden satamassa Porvoossa.

Oil spill near Neste refinery in Porvoo, size and source unclear

Efforts were underway on Sunday to clean up an oil spill in Kilpilahti port, but its volume and source remained unclear.

Greenpeacen ja Fridays For Futuren aktivistit osoittivat mieltään Uniperin Datteln 4 -hiilivoimalan edustalla 20. toukokuuta 2020.

Fortum aloitti Uniperin hiilivoimaloiden alasajon Saksassa – "EU voisi kiristää päästörajoituksia ja laajentaa päästökauppaa", sanoo toimitusjohtaja Rauramo

Fortumin ja kaasu- ja hiilivoimastaan ympäristöjärjestöjen hampaisiin joutuneen Uniperin tavoitteena on puolittaa hiilivoimakapasiteetti lähivuosina.

UPM Lappeenrannan biojalostamo

Analyysi: Maailman paistinrasvoja ei kannata kuljettaa Porvooseen asti jalostettavaksi – Siksi Rotterdam taitaa voittaa kisan Nesteen jättitehtaasta

Kotka voi menestyä Rotterdamia vastaan Porvoota paremmin, kun UPM miettii paikkaa tehtaalleen, kirjoittaa taloustoimittaja Juha-Matti Mäntylä.

Biodieselanläggning med andra produktionsenheter i bakgrunden

Kauppalehti: Nesteen miljardi-investointi meneekin Hollantiin?

Kauppalehden tietojen mukaan Neste perustaa jalostamon Rotterdamiin, ei Porvooseen.

Neste-kyltti

Neste favours Rotterdam for new billion-euro refinery

Porvoo is another potential location for the Finnish state-owned company's new facility.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Lohjalla vuoto maakaasuverkostossa – vuoto aiheutti liikennekatkoksen ja hajua alueella

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen mukaan onnettomuus ei aiheuttanut henkilövahinkoja.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle