Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Venäläisiä tavaravaunuja Kokkolan satamassa.

HS: Suomalaisviranomaisten hallussa ainakin 76 miljoonan euron arvosta Venäjän pakotelistattujen omaisuutta

Helsingin Sanomien selvityksen mukaan ulosottolaitos on jäädyttänyt esimerkiksi suuren määrän venäläisiä junan tavaravaunuja.

Kuljetusliikkeen terminaali Moskovassa. Kuva huhtikuulta 2020.

Venäjän liikenneministeriltä harvinaisen suoraa puhetta: "Pakotteet ovat rikkoneet maamme logistiikan"

Liikenneministerin mukaan venäläisviranomaiset ovat joutuneet tähyämään uusia vaihtoehtoisia kauppareittejä tavaroiden kuljetukseen.

Isoja ja pieniä huviveneitä talvisäilytyksessä suuressa hallissa.

Kuuden Suomessa olevan huvijahdin epäillään kuuluvan pakotteiden piiriin – selvityksistä vapautettu ökyalus Fotinia lähdössä vesille

Tulli kertoi huvialusten omistussuhteiden selvityksen etenemisestä perjantaina. Sen mukaan joidenkin taustalla on erilaisia peitejärjestelyjä, joiden selvittäminen on vaativaa.

Ihmiset kannattelevat suurta EU:n lippua.

Venäjän sotapropagandan levittäminen Suomen kautta ei ole hyväksyttävää, sanovat mepit – Sarvamaa sulkisi Yandexin konesalit heti

Suomalaisten europarlamentaarikkojen mukaan Kyberturvallisuuskeskuksen pitäisi tehdä selvitys yhtiön toiminnasta. Mepit aikovat edistää Yandexin joutumista EU:n pakotelistalle.

Punainen 1980-luvun Moskvitš-auto metsämaisemassa.

Venäjä kansallistaa Renault'n tehtaan ja aikoo valmistaa taas Moskvitšeja – uusissa venäläisautoissa ei ole turvatyynyjä tai päästörajoituksia

Pakotteiden ja tuotantoketjujen ongelmien takia vain neljä Venäjän reilusta paristakymmenestä autotehtaasta toimii yhä.

Pavel Gusev

MOT: Sanctioned Russians lose Janakkala holiday home, Jyväskylä rally cars

The reach of sanctions in force against Russian figures is getting broader. 

Nokian rengas

Miksi Nokian Renkaat jäi Venäjälle kun lähes kaikki muut ymmärsivät lähteä? Tässä neljä syytä

Jos yhtiö olisi heti sulkenut tehtaansa, se olisi välttynyt mittavalta mainehaitalta. Toisaalta Venäjälle jäämällä yhtiö yrittää suojata työntekijöitään ja miljoonien eurojen laitteitaan.

Suuri valkoinen huvivene veneidensäilytyshallissa.

Dmitri Medvedeviin yhdistetty Fotinia-alus on vapautettu ulosottolaitoksen väliaikaisesta haltuunotosta – valmis vesille

Tulli ja ulosottolaitos alkoivat selvittää venäläisten huvijahtien omistussuhteita maaliskuun puolivälin jälkeen.

Öljynjalostamo meren rannlla.

Reuters: Italia pohtii venäläisen Lukoilin omistaman maan suurimman öljynjalostamon kansallistamista

Sisilian Siracusan provinssissa sijaitseva ISAB on joutunut pakotteiden johdosta hankkimaan lähes kaiken jalostamansa raakaöljyn Venäjältä.

Kai Mykkänen A-studiossa huhtikuussa 2022

Kai Mykkäsen mielestä Suomen pitäisi keskeyttää energian ostaminen Venäjältä heti – ministeri Emma Kari: EU-päätökset ovat ykköstavoite

Asiantuntijoiden mukaan energiapakotteet ovat tärkeä keino Venäjän talouden horjuttamiseksi, vaikka Venäjän on nyt vaikea käyttää lännestä saatua rahaa.

Suuri musta huvivene veneiden säilytyshallissa muiden huviveneiden kanssa

15 vuotta sitten "Suomen Monacoon" alettiin tietoisesti haalia venäläisiä ökyveneitä – näin yksi maan suurimmista venehalleista lipesi venäläisten käsiin

Suomen suurimpiin kuuluva veneiden talvisäilytyshalli nousi kuuluisuuteen, kun selvisi, että hallissa talvehtivat luksusalukset saattavat kuulua Venäjän korkeimmalle johdolle. Huvijahtien omistussuhteisiin voi olla luvassa selvyyttä jo lähipäivinä.

Marjanpoimijoita mansikkaviljelmällä

Keski-Karjalan yritykset tuntevat nahoissaan Venäjä-pakotteet

Tuore kysely kertoo, että merkittävä osa Keski-Karjalan alueen avainyrityksistä kärsii toiminnassaan EU:n Venäjä-pakotteista tai Venäjän vastapakotteista.

Nokia yhtiön logo Espoon pääkonttorissa.

Nokia vetäytyy Venäjältä, päätöksellä ei vaikutusta taloudellisiin näkymiin

Yhtiö haluaa jatkaa tietoliikenneverkkojen ylläpitoa Venäjällä, koska se haluaa auttaa venäläisiä pääsemään käsiksi maan ulkopuolisiin tietolähteisiin.

Nuijamaan tullin vuoropäällikkö Jari Terävä.

Tähän mennessä 41 venäläistä tai valkovenäläistä rekkaa käännytetty takaisin rajanylityspaikoilta – Tulli: Suurempia selkkauksia ei ole tullut

Venäläisillä ja valkovenäläisillä rekoilla ei ole pääsyä Suomeen EU:n asettamien pakotteiden takia.

Tukkipuupinoja taivasta vasten kuvattuna.

EU:n uudet pakotteet lopettavat puun ja puutavaran tuonnin Venäjältä – Metsäteollisuus: "Katse kiinnittyy harvennushakkuisiin ja Itämeren alueelle"

Puukauppa kuuluu EU:n perjantaina julkaisemien uusien pakotteiden joukkoon. Puun tuonti Venäjältä Suomeen on jo tähän mennessä vähentynyt hyvin voimakkaasti.

Niiralan raja-aseman kiinni oleva ovi, jonka edessä ei ole ihmisiä.

Venäläiset ja valkovenäläiset rekat pysäytettiin rajalle puoliltaöin – rekkaliikenne hiljeni Niiralassa

Mahdolliset Suomeen yrittäneet rekat on pysäytetty jo Venäjän puolella, joten niitä ei ole näkynyt Niiralan raja-asemalla lainkaan.

Nokian Renkaiden talvirengas.

Nokian Renkaita ei voi jatkossa tuoda Venäjältä EU-alueelle

Nokian Renkaat kasvattaa tuotantokapasiteettiaan Nokian ja Yhdysvaltain tehtaillaan.

Parikkalan rajanylityspaikka Kolmikannassa. Tullin liikennemerkki.

Ylen tieto: Venäläiset ja valkovenäläiset rekat pysäytetään rajalle perjantain ja lauantain välisestä yöstä alkaen

"Siellä tulee olemaan paljon kuljetuksia, jotka eivät ehdi saada tietoa ennen kuin saapuvat rajalle", Tullin valvontaosaston johtaja Sami Rakshit kertoo.

Teksti, jossa lukee Käsikirjoitus.

Putinin miesten pakotepeli: käsikirjoitus

Lue tästä ohjelman käsikirjoitus.

Höyryä tulee jäähdytyspiipuista hiilivoimalasta

Kivihiilen tuonti Venäjältä EU:hun loppuu elokuussa – mutta paljon rahakkaammat öljy ja kaasu jäivät yhä pakotteiden ulkopuolelle

Osa EU-maista ei halua pakotteita öljylle ja kaasulle. Sen sijaan pakotelistalla ovat nyt myös Putinin tyttäret Marija Vorontsova ja Katerina Tihonova.

EU-parlamentin puhemies Roberta Metsola muistuttaa, että vapaudella ja demokratialla ei ole hintalappua.

Parlamentin puhemiehen terveiset Eurooppa-kirjeen lukijoille: "Vapaudella ja demokratialla ei ole hintalappua"

Kirjeenvaihtaja Rikhard Husu haastatteli parlamentin puheenjohtajaa Roberta Metsolaa, joka vaatii EU:ta luopumaan kaikesta Venäjän energiasta. Eurooppa-uutiskirje kertoo olennaiset EU-asiat joka perjantai. Voit tilata koko kirjeen sähköpostiisi.

/// Medialle toimitettavaa kuvamateriaalia /// Tulli on pysäyttänyt viikonloppuna 1.-2.4.2022 kolme kuormaa EU-pakotteiden alaisia tuotteita Vaalimaalla. Tulli on aloittanut tapauksista esitutkinnan, rikosnimikkeenä on epäilty törkeä säännöstelyrikos.

Venäjä närkästyi Suomen taidetakavarikosta – selvitimme, miksi kuljetukset pysäytettiin, vaikka kyse lienee kulttuuriperinnöstä eikä ylellisyystuotteista

Tulli pysäytti Venäjälle matkaavan taidekuljetuksen viikonloppuna. Lasti sisältää Venäjän kansallisaarteita, mutta sen kauttakulku ei pakotteiden aikana ole aivan yksinkertaista.

Petri Vuorio ja Jukka Leskelä.

Uudet Venäjä-pakotteet ovat viemässä viimeisetkin taloussuhteiden rippeet Suomen ja Venäjän väliltä – Näin EU:n sanktiot iskisivät Suomeen

EU suunnittelee esimerkiksi kivihiilen tuontikieltoa. Energiateollisuuden Jukka Leskelä sanoo, että energiapakotteita pitäisi laajentaa myös öljyyn ja kaasuun, jos Venäjää halutaan horjuttaa enemmän.

Kuvassa on harmaa elektroniikkaesine.

Tulli tutkii kahtakymmentä pakotteiden alaista kuljetusta – haaviin jäänyt elektroniikkaa, puhelimia ja veneitä

Tulli on pysäyttänyt kuljetuksia etenkin sellaisista tavaroista, joita voi käyttää sekä siviili- että sotilastarkoituksiin.

Venäjän hyökkäyssodan tunnus Z näkyy Pietarin katumaisemassa. Ihmiset kävelevät tien yli.

Suomen Pietarin instituutin toiminta keskeytetään, kertoo Suomi–Venäjä -seura – "Emme voi enää tehdä arvojemme mukaista työtä"

Verovaroin ylläpidetyn instituutin toiminta Pietarissa on keskeytetty toistaiseksi. Se ehti toimia Pietarissa kolmekymmentä vuotta suomalaisen kulttuurin näyteikkunana itään.

Kelta-asuiset ihmiset maalaavat junanvaunuun kyrillisiä kirjaimia

Suomen Venäjän-kauppa romahti jo 30 prosenttiin entisestä – seuraavaksi loppuu koko rekkaliikenne

EU suunnittelee lisää pakotteita, joista seuraa hintapaineita esimerkiksi helsinkiläisten kaukolämpöön. Sodan aikana Tulli on epäillyt jo yli 200 kuljetusta EU-pakotteiden vastaisiksi Venäjän-rajalla.

Henkilö kävelee tuhoutuneiden kerrostalojen keskellä.

"Ollaan siirrytty totaalisen sodan vaiheeseen" – Tuomas Forsbergin mielestä Butšan paljastukset tekevät rauhan hieronnasta nyt vaikeaa

Vielä viikko sitten tulitauko tai aselepo Ukrainassa vaikutti mahdolliselta, arvioi tutkijakollegiumin johtaja Tuomas Forsberg Helsingin yliopistosta. Butšan julmuuksien paljastuminen tekee hankalasti neuvotteluista vielä vaikeampia.

Elinkeinoministeri Lintilä: Elintaso tulee laskemaan vuosia

Ministeri Lintilä odottaa EU:n kieltävän öljyntuonnin Venäjältä: “Musta öljy muuttuu punaiseksi vereksi Ukrainassa”

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan elintaso tulee laskemaan vuosia, sillä kustannukset nousevat niin asumisessa kuin liikenteessäkin.

Viktor Orban heiluttaa kättään.

Maanantai 4.4.2022 (radio)

Unkarin vaalit. Pakotteet Venäjää vastaan. Koronaluvut. Sähköautojen suosio. Sää.

Kuvassa lentoemäntä työskentelee Finnairin lennolla AY 435 Helsingistä Ouluun syyskuussa 2020.

Venäjän ylilentokielto voi kestää vuosia – analyytikko: "Finnairin harkittava pian Aasian-strategia uudelleen"

Finnairin muutosneuvotteluissa on Venäjän ylilentokiellon aiheuttamaksi lisälomautustarpeeksi arvioitu huhtikuusta alkaen jopa satoja lentäjiä ja matkustamohenkilökunnan jäsentä.

Valtiovarainministeriön ylijohtaja Mikko Spolander A-Talkissa.

VM:n ylijohtaja: Jos Venäjän kaasutoimitukset loppuvat, talouden ennuste muuttuu huonommaksi

EU ja Venäjä ovat ajautumassa umpikujaan venäläisen kaasun maksutavoista. Putin vaatii kaasutoimitusten maksua ruplissa.

Vladimir Putin istuu vakavana tummassa puvussa ja pilkullisessa kravatissa pöydän ääressä pidellen papereita käsissään.

Venäjä vaatii maksuja kaasutoimituksista ruplissa perjantaista alkaen – Saksa ja Ranska varautuvat katkokseen kaasuntoimituksissa

Venäjän presidentti Vladimir Putin varoittaa, että Venäjä keskeyttää kaasuntoimitukset ostajille, jotka eivät maksa ruplissa.

Mielenosoittaja pitää pahvinpalaansa ilmassa, lähikuva kädestä.

Kaasuntoimitukset Venäjältä Eurooppaan saattavat loppua jo aivan kohta – Saksa suunnittelee kaasun säännöstelyä varotoimena

EU ja Venäjä ovat eri mieltä kaasun maksamisesta ruplilla. Kumpikaan osapuoli ei näytä olevan halukas joustamaan, ja Putinin takaraja uhkaa huomenna torstaina.

Kiinasta saapunutta konttijunaa puretaan Vuosaaren satamassa 15.4.2020.

VR muutti yllättäen kantaansa: Pakotteet eivät koskekaan itärahtia – suomalaisfirman pörssikurssi lähti hurjaan nousuun

Venäjä-sanktiot synnyttävät epävarmuutta ja kurssit heiluvat sen mukaisesti. Aasiasta konttikuljetuksia tuovan Nurmisen osake syöksyi maanantaina ja kiitää keskiviikkona, kun VR muutti kantaansa.

Kainuun Edun toimitusjohtaja Antti Toivanen

Pohjois-Karjalan kauppakamarin toimitusjohtaja Antti Toivanen: "Yrityksiltä on jäämässä taloudellisen rautaesiripun taakse noin 100 miljoonan euron vientitulot"

Maakunnan yrityksistä lähemmäs 80 prosenttia kertoo, että Ukrainan sota ja Venäjään kohdistetut pakotteet vaikuttavat kielteisesti liiketoimintaan.

Ministeri Tuppurainen: Suomi on valmis laajentamaan pakotteita

Ministeri Tytti Tuppurainen energia-alan pakotteista: "Me emme sulje mitään keinoja pois"

Suomalaisen Fortumin Venäjä-liiketoimiin Tuppurainen ei puutu, vaikka riskit ovat tiedossa.

Tuoreita patonkeja Fazerin leipomolla Moskovassa. Vladimir Gerdo/TASS

Yritysten lähtö Venäjältä kestää, sillä se on tehty erittäin vaikeaksi – Fazerin piti vaihtaa leipomoidensa nimi ennen kuin omistaja vaihtuu

Fazer ei halua brändinsä näkyvän Venäjällä mitenkään, ja sen piti vaihtaa nimeä ennen leipomoista luopumista. Moni suomalaisyritys haluaa myös varmistaa, että sikäläiset työntekijät eivät joudu vaikeuksiin vanhan omistajan vetäytyessä.

Alina Kabajeva ja Vladimir Putin

Silmukka kiristyy Putinin lähipiirin salaperäisten naisten ympärillä: rakastajattarien ja tyttärien luksuselämä saamassa loppunsa

Sveitsiä vaaditaan karkottamaan presidentti Putinin rakastajattareksi väitetty nainen ja ulkoministeri Lavrovin tytärpuolta uhkaa häätö Lontoon-kodistaan.

32 metriä pitkä, sinivalkoinen huvivene talvisäilössä hallissa, jossa on paljon muitakin veneitä.

Venäjän ex-presidentti Medvedeviin yhdistetty luksusjahti erityissyyniin Suomessa – Yacht Storen mukaan Tullin listaamista veneistä 13 on samassa hallissa

Kotkassa sijaitsevassa venehallissa säilytetään Fotinia-alusta, joka on yhdistetty EU:n pakotelistalla olevaan Dmitri Medvedeviin. Kotka Yacht Storen asianhoitajan Heikki Kuokan mukaan alus on joutunut ulosottolaitoksen jäädytystoimien kohteeksi.

tunnuksettomia kuljetuskontteja Vuosaaren satamassa.

Kauppakamarikysely: Komponenttipula ja raaka-aineiden hinnannousu vaikeuttavat yritysten toimintaa Hämeessä

Kaksi kolmesta hämäläisyrityksistä kertoo, että Venäjän sota ja pakotteet vaikuttavat niiden toimintaan jonkin verran tai merkittävästi. 

Haminan LNG-termiinaali. Taustalla kaasun varastosäiliö.

Haminaan valmistuu pian paikka, joka voi muuttaa jopa tuulisähkön kaasuksi – nesteytetty maakaasu on sodan takia koko Euroopan ostoslistalla

Haminassa otetaan syksyllä käyttöön LNG-terminaali, jonka kautta voi kulkea kolmannes Suomen tarvitsemasta kaasusta. Nesteytettyä maakaasua käytetään yhä enemmän korvaamaan venäläisiä kaasutoimituksia.

Teollisuushallien nosto-ovien metallikiskoja.

Kaksi kolmasosaa varsinaissuomalaisista yrityksistä kärsii sodasta ja pakotteista

Lisäksi myös vanhat huolet, kuten osaavan työvoiman saatavuus rasittaa noin 39 prosenttia yrityksistä.

Kauppakeskus Mall of Triplan Prismassa tehtiin ostoksia perjantaina 4. maaliskuuta.

Venäjältä tuotu poronliha mietityttää asiakkaita – Lapin Lihan toimitusjohtaja: "On vaikeaa nähdä, mitä tekemistä poroilla on Putinin kanssa"

Boikotoinnin rajanveto ei ole yksinkertaista. Eettisen pohdinnan keskellä moni yritys onkin valinnut yksinkertaisen linjauksen: yksiselitteisesti kaikki alkuperältään venäläinen vedetään pois myynnistä.

Vladimir Putin vilkuttaa Xi Jinpingille.

Kiina ei tekohengitä Venäjän taloutta omansa uhalla, asiantuntijat sanovat: "Kiina on hyvä poimimaan rusinoita pullasta"

Peking antaa Moskovalle henkistä tukea, mutta Venäjän talouden murenemiseen Kiinasta ei ole juuri apua.

Grafiikka näyttää maailman suurimpien talouksien bkt:n vuonna 2020. Suurin on Yhdysvallat, toisena EU ja kolmantena Kiina. Venäjä on yhdeksäs, kun yksittäisiä EU-maita ei lasketa erikseen.

Analyysi: Venäjä siirtyi peruutusvaihteelle – jättivaltion talous voi romahtaa ennennäkemättömällä tavalla, ja se iskee kipeästi kansalaisiin

Venäjän talouskasvu on ollut jo pitkään kituuttamista verrattuna maailmantalouden kasvuvauhtiin. Nyt sodan aiheuttama sukellus on vasta alkanut, eikä pohjaa edes näy, kirjoittaa Ylen taloustoimittaja Kaisa Uusitalo.

Mika Lintilä.

Ministeri Lintilä Ukrainan sodan vaikutuksista: Ruokakassin hinta voi tuplaantua, jopa viidennes suomalaisten palkasta ruokaan

Elinkeinoministeri Mika Lintilän mukaan suomalaisten tulee varautua siihen, että jatkossa tuotteilla ja palveluilla on sotahinnat.

Naista pidätetään.

Kokeile hypätä venäläisen saappaisiin – tältä arki pakotteiden alla tuntuu

Pakotteet ja poliittisen ilmapiirin kiristyminen ovat tehneet tavallisten venäläisten arjesta vaikeaa.

Michelin-ukko heiluttelee matalan konttorin pääovella, jonka edessä on renkaan muotoinen portti.

Varaudu hintojen nopeaan nousuun – lue mihin kaikkeen Venäjän vastapakotteet osuvat suomalaisten arjessa

Sodan vaikutukset tuntuvat monilla kuluttajatuotteita valmistavilla tehtailla. Teollisuuden raaka-aineiden hinnat öljystä teräkseen ja juotosmateriaaleihin ovat nousseet jyrkästi sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle