Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Riihimäki haluaa kohdella kaikkia lukion aloittaneita tasapuolisesti

Riihimäen kaupunginvaltuusto on päättänyt ulottaa toisen asteen maksuttoman koulutuksen koskemaan kymppiluokalta, kansanopistosta tai valmentavasta koulutuksesta lukioon siirtyneitä nuoria. Riihimäellä valtuuston päätös koskee kaikkiaan kuutta nuorta.

Ainoastaan yksittäisiä nuoria jäänyt ilman opiskelupaikkaa pohjalaismaakunnissa – pudokkaiden tukemiseen haetaan vasta parhaita tapoja

Kuntiin on syntymässä kirjavia käytäntöjä, miten oppivelvollisuuden toteutumista valvotaan ja tuetaan. Lain pakottamana nuorta on vaikea saada koulun penkille, vaan tukea tarvitaan monelta taholta.

Maksuttomien bussikorttien saaminen toisen asteen opiskelijoille takkuaa: Joukkoliikenneyhtiö ei ehtinyt varautua ajoissa uudistukseen

Kela-tuettujen koulumatkojen ongelmat koskevat suurissa kaupungeissa käytössä olevaa Waltti-järjestelmää. Järjestelmän keskeneräisyys on aiheuttanut päänvaivaa lukiolaisille ja ammattiopiskelijoille.

Aikakapselit johdattivat ekaluokkalaiset vuosikymmenten takaiseen koulumaailmaan – oppivelvollisuutta juhlitaan lastenkulttuurikiertueella Keski-Pohjanmaalla

Lastenkulttuurikeskus Lykky kiertää kouluja tänä syksynä. Perhossa Möttösen koulun ekaluokkalaiset tutustuivat 1920- ja 1980 -lukujen koulunkäyntiin.

Turku palkkaa erityisopettajia auttamaan korona-aikana opiskelusta otteensa menettäneitä

Turun kouluihin on tulossa myös lisää opinto-ohjaajia tukemaan laajennettua oppivelvollisuutta.

Koskelan murhasta tuomitut päätyivät Vantaan vankilaan, mutta asiantuntijan mukaan aikuisten vankien seura on haitaksi tuomituille teineille

Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on pitää alaikäiset vangit erillään täysi-ikäisistä vangeista, jotta he eivät joutuisi vääriin piireihin. Asiantuntijoiden mukaan alaikäisille vangeille pitäisi tulevaisuudessa järjestää vankilasta erillinen laitos, jossa olisi riittävästi eri alojen erityisosaamista.

Etelä-Karjalassa opiskelupudokkaita on vain vähän – "Jokaista nuorta pyritään ohjaamaan niin, että hän saisi itselleen sopivan koulutuspaikan"

Koko maassa noin 1 200 nuorta on ilman perusopetuksen jälkeistä opiskelupaikkaa. Heistä alle 20 asuu Etelä-Karjalassa.

Kustavi avustaa toisen asteen opiskelijoita oppimateriaalihankinnoissa – opiskelijat jäivät laajennetun oppivelvollisuuden ulkopuolelle

Kustavilaisella opiskelijalla on mahdollista hakea 350 euron vuosittainen avustus maksimissaan kolme vuotta opintojen alkamisesta.

Raisio ottaa yli-ikäisiä maksuttoman koulutuksen piiriin

Kyseiset nuoret osallistuivat viime lukuvuonna perusopetuksen jälkeiseen valmistavaan koulutukseen, kuten esimerkiksi kymppiluokan toimintaan. 

Kunta päättää kohtalosta, kun alaikäinen jää ilman opiskelupaikkaa – tutkintoon johtavista opinnoista on turha haaveilla, vaikka oppivelvollisuus laajeni

Noin 1 350 viime keväänä peruskoulun päättänyttä on vailla opiskelupaikkaa. Keski-Suomessa ja Etelä-Savossa koulutuspaikka puuttuu noin sadalta nuorelta.

Lukiot alkoivat lähiopetuksessa tiukoin koronaohjein – ylioppilaskirjoituksiin osallistuville suositellaan yleisötapahtumien välttelyä

Joensuussa ja Kuopiossa lukiot ovat alkaneet tällä viikolla lähiopetuksessa tiukoin koronaohjein. Syksyn ylioppilaskirjoituksia varten ei järjestetä pakollista karanteenia tai etäopetusta, mutta opiskelijoita suositellaan välttämään sosiaalisia kontakteja ja suuria yleisötapahtumia, jotta ylioppilaskirjoitukset eivät vaarannu.

Rovaniemellä jaetaan lähes 1,5 miljoonaa erilaisiin koulutusta tukeviin hankkeisiin

Valtionavustuksia haettiin ainakin seitsemälle hankkeelle. Suurimman potin saa nyt esi- ja perusopetuksen kehittäminen, myös sairaalakoulu saa lisärahoitusta.

Kaikilla ei olekaan oikeutta maksuttomaan toisen asteen opiskeluun – moni kymppiluokalta lukioon tullut pulittaa opintoja omasta pussistaan

Oppivelvollisuusiän nostaminen teki toisen asteen koulutuksesta maksutonta viime keväänä peruskoulunsa päättäneelle vuonna 2005 syntyneelle ikäluokalle. Sen sijaan noin tuhat kymppiluokalta tullutta, vuonna 2004 syntynyttä, nuorta eivät saa maksutonta koulutusta.

Oppivelvollisuus laajeni ja moni lukiolainen on jäänyt ilman luvattua läppäriä – kouluissa haalitaan nyt varakoneita

Kannettavien tietokoneiden saannissa on ollut suuren kysynnän vuoksi ongelmia. Oppilaitokset eivät välttämättä myöskään saa juuri niitä koneita, joita alun perin oli tilattu.

Kaikki peruskoulunsa päättäneet kuopiolaisnuoret ovat löytäneet jatko-opiskelupaikan syksyksi

Tänä vuonna voimaan tullut oppivelvollisuutta 18 vuoteen pidentävä laki vaatii kuntia ja kouluja valvomaan, että kukaan ei jää ilman opiskelupaikkaa. Kuopiossa peruskoulunsa päättäneet ovat löytäneet opintopaikkansa erinomaisesti.

Maskussa on halua jatkossakin korvata toisen asteen opiskelijoiden koulumatkoja

Matkatukea on mahdollisuus saada kunnalta, kun yhdensuuntaisen koulumatkan pituus on viidestä seitsemään kilometriä.

Läppärit ja kirjat on saatu hankittua – toisen asteen maksuttomuus ei ole tuottanut hankaluuksia Etelä-Savon ammattiopistoissa

Opppivelvollisuusiän nostaminen teki toisen asteen koulusta maksutonta. Tämä taas selvästi lisäsi oppilaitosten hankintojen tarvetta, sillä kaikki oppimateriaali ja tarvikkeet pitää olla koulun puolesta.

Syksy käynnistyy lähiopetuksena, mutta lukuvuotta varjostaa korona – uuden oppivelvollisuuden piiristä lähes jokainen haki opiskelupaikkaa

Opiskelijat aloittavat koulunkäynnin sekä opiskelun toista syksyä poikkeuksellisissa oloissa. Opetushallitus korosti tiedotustilaisuudessaan, että mahdolliseen oppimis- ja hyvinvointivajeeseen pitää nyt kiinnittää huomiota.

Laajennettu oppivelvollisuus ja koronatilanne haastavat ammattiopistot – rehtorit: opiskelijoiden pärjäämistä seurataan nyt erityisen tarkasti

Valmisteluita tällä viikolla alkavan lukuvuoden tuomiin muutoksiin on tehty jo keväällä. Oppilaitokset ovat saaneet lisäresursseja muun muassa oppilaanohjaukseen ja opetukseen.

Turussa on vielä liki 70 peruskoulun päättänyttä nuorta vailla toisen asteen opiskelupaikkaa

Ilman opiskelupaikkaa oleville nuorille pyritään etsimään jälkihaun kautta vielä viikon sisällä koulupaikka. Uusi oppivelvollisuuslaki nostaa oppivelvollisuuden 18 ikävuoteen.

Salpauksen lukuvuosi käynnistyi 1 400 uuden opiskelijan voimin – rehtori: "Vapaita paikkoja kannattaa vielä kysellä"

Opiskelijamäärä voi elää elokuun aikana paljonkin. Varasijoilta on vielä hyvät mahdollisuudet napata toivottu opiskelupaikka.

Riveriassa opiskelu alkaa keskiviikkona lähiopetuksessa – "Kyllä talonrakentajaksi oppii taloja rakentamalla"

Riveria pitää viimeiseen asti kiinni lähiopetuksesta. Lähtökohta on opiskelijoiden oppiminen, joka toteutuu ammatillisessa koulutuksessa parhaiten läheisessä ohjauksessa. Oppilaitiksella on kuitenkin tarvittaessa valmius siirtyä etäopetukseen.

Kiteellä alkava nuorten opistovuosi yhdistää kansanopiston opinnot ja työelämän – mukaan mahtuu vielä

Vuoden tarkoituksena on tarjota ilman opiskelupaikkaa jääneille mahdollisuus opiskella ja tutustua työelämään. Myös ilmainen majoitus kuuluu pakettiin.

Oppivelvollisuutta pidentävä laki tulee voimaan kuun alusta – toistatuhatta peruskoulun päättänyttä nuorta ei ole vielä saanut opiskelupaikkaa

Viime kädessä asuinkunta on velvollinen osoittamaan nuorelle koulutuspaikan nivelvaiheen koulutuksessa.

Kunnilla entistä suurempi vastuu nuoren jatko-opinnoista – Jyväskylä pestasi avuksi koordinoivan opinto-ohjaajan

Oppivelvollisuuden laajentaminen on lisännyt kuntien vastuuta nuorten koulutuksesta. Kotikunnan on huolehdittava siitä, että perusopetuksensa päättävälle nuorelle löytyy sopiva jatko-opintopaikka.

Katso, millä pisteillä pääsi ammatilliseen koulutukseen – Loviisa Suomi ja Veeti Veijonaho aloittivat koulun keskellä kesää

Tänä vuonna ammatilliset opinnot aloittavat nuoret ovat ensimmäisiä, joita koskee oppivelvollisuuden pidentäminen 18 ikävuoteen. Hakijoiden määrä nousi viime vuodesta muutamalla tuhannella, aloituspaikkoja on hieman vähemmän.

Wiivi Wallenius, 15, on yksi nuorista, jotka mullistavat kilpailun lukio- ja amispaikoista: muualta tulleita on nyt enemmän kuin ennen

Oppivelvollisuusuudistus teki toisen asteen koulutuksesta ja pidemmistä koulumatkoista maksuttomia. Peruskoulun jälkeen on haettu oman kotikunnan ulkopuolelle ennenkin, mutta maksuttomuus voi lisätä esimerkiksi isojen kaupunkien lukioiden suosiota.

Kymenlaakson lukioiden korkein keskiarvoraja Kouvolan yhteislyseossa, matalin Karhulan lukiossa

Kouvolan yhteislyseon keskiarvoraja on 7,58. Karhulan lukion keskiarvoraja on 6,42. Tänä keväänä jokaisella yhdeksäsluokkalaisella oli ensimmäistä kertaa velvollisuus hakea opiskelupaikkaa.

Turun lukioiden ja ammattikoulun suosio kasvoi yhteishaussa – oppivelvollisuuden laajentuminen näkyy hakijamäärissä

Kevään yhteishaku oli ensimmäinen, jossa peruskoulunsa päättäneiden oli pakko hakea toisen asteen koulutukseen laajentuneen oppivelvollisuuden takia. 

Vanhemmat voivat saada sakot, jos alaikäinen lopettaa lukion tai ammattikoulun kesken – selvitimme, mitä seurauksia koulun pakoilulla on

Uudistettu laki velvoittaa nuoret opiskelemaan 18-vuotiaaksi saakka. Ylen soittokierroksen perusteella kunnissa on vielä epäselvää, miten valvonta järjestetään ja miten alaikäiset onnistutaan pitämään koulussa.

Katso, millaisilla keskiarvoilla lukioihin pääsi tänä vuonna – Lotta Karvonen haki naapurikunnan urheilulukioon, Juho Juntunen kodin lähelle Kajaaniin

Laajennettu oppivelvollisuus vaikutti nyt ensimmäistä kertaa toisen asteen yhteishakuun. Jutussa olevasta taulukosta voit vertailla lukioiden keskiarvorajoja, ja miten ne poikkeavat viime vuodesta.

Onko sähköauton hiilijalanjälki suurempi kuin polttomoottoriauton? Lue faktantarkistajien vastaukset viiteen pienpuolueiden väitteeseen

Teimme faktantarkistusta Ylen Pienpuoluetentissä esitetyille väitteille niin ilmastonmuutoksesta, sähköautojen hiilijalanjäljestä kuin oppivelvollisuusiän pidentämisestä. Voit testata jutussa itse, osaatko arvioida väitteiden totuusarvoa oikein.

Pohjalaiskunnissa ynnäillään laajennetun oppivelvollisuuden kustannuksia – kaikkia uudistuksen tuomia lisälaskuja ei vielä edes tiedetä

Toisen asteen opinnot muuttuvat syksyllä opiskelijalle maksuttomiksi. Kunnille kustannuksia kertyy laitehankintojen ja oppimateriaalien lisäksi muun muassa opinto-ohjaukseen tehtävistä lisäpanostuksista.

Kouvolan ensi vuoden talousarviosta tulossa kireä – säästöpaineet jatkuvat viime vuoden hyvästä tuloksesta huolimatta

Vuoden 2022 talousarvion raamia käsitellään ensimmäisen kerran toukokuun kaupunginhallituksessa.

Ammattikoululaiset säästävät syksyllä satoja euroja, kun työvälineet eivät mene omasta pussista – koulut eivät kuitenkaan maksa kaikkea

Ensi syksystä alkaen ammattikoulujen täytyy kustantaa opiskelijoille työvälineet. Jokainen koulu tekee hankintapäätökset itse. Eroja on esimerkiksi siinä, saavatko opiskelijat omat tietokoneet.

Juuri päättynyt sisällissota leimasi oppivelvollisuuden säätämistä sata vuotta sitten: porvarit pelkäsivät vallankumousta ja sdp ahdistui uskonnonopetuksesta

Oppivelvollisuus täyttää tänään 100 vuotta. Koulutuksella ylpeilevä Suomi tuli jälkijunassa oppivelvollisuusasiassa.

Sata vuotta täyttävä oppivelvollisuuslaki yhdisti sisällissodan repimän kansan – seuraava laajennus tapahtuu syksyllä

Vuonna 1921 vahvistettu maamme ensimmäinen oppivelvollisuuslaki oli sekä sivistys- että demokratiateko.

Maksuton varhaiskasvatus kaikille, korkeakoulututkinto joka toiselle, lisää ulkomaalaisia opiskelijoita – näin hallitus linjasi koulutuspolitiikkaa

Hallitus antoi eduskunnalle laajan koulutuspoliittisen selonteon. Viimeksi vastaava selonteko on laadittu vuonna 2006.

OSAO:n opinto-ohjaaja kannustaa nuoria yhteishaun tuloksia odotellessa: "Jokaiselle varmasti jostakin paikka löytyy"

Tämän vuoden hakijat ovat ensimmäinen ikäluokka, jota oppivelvollisuusiän nostaminen koskee.

Yhteishaku hoituu poikkeusoloissakin – Mikael Nousiainen: "Mummoni sanoi, ettei hänkään vielä tiedä mitä tekee isona, niin ei minunkaan tarvitse"

Toisen asteen yhteishakua pidennettiin koronasta johtuvien etäopetusjaksojen ja oppivelvollisuuden laajentamisen takia.

Savonlinna hankkii lukiolaisille läppärit

Läppäreiden hankintaan on varattu 150 000 euron lisämääräraha.

Kuka ottaa kopin, jos opinnot eivät ysiluokan jälkeen jatku? Kunnat eivät ole ratkaisseet kaikkia laajemman oppivelvollisuuden kysymyksiä

Oppivelvollisuus laajentui 18 vuoteen tänä vuonna. Kunnat valmistelevat kiireellä syksyä, jotta velvollisuus myös täyttyy.

Monessa pienessä kaupungissa ei ole enää kirjakauppaa – hiljenevät keskustat ja uudet lukemisen tavat sulkevat liikkeitä

Ilman kirjakauppaa ovat paikkakunnista nyt esimerkiksi Nokia, Kirkkonummi ja Tuusula.

Lähes kaikki saamelaisalueen nuoret jatkavat opintoja peruskoulun jälkeen jo nyt – lakimuutos velvoittaa kunnat huolehtimaan jatko-opinnoista

Alueella suunnitellaan yhdessä, miten nuorille voidaan varmistaa jatkokoulutus peruskoulun jälkeen.

Maksuttomat koulukyydit tulevat yhä useamman nuoren saataville, silti tuttu asia ratkaisee hakupäätöksen: “Mieleinen ala on tärkein”

Elokuusta alkaen yli seitsemän kilometrin matkat lukioihin ja ammattikouluihin kuljetaan maksutta.

Yhteishakua pidennetään koronavirustilanteen vuoksi 7. huhtikuuta saakka

Yhteishaun oli määrä päättyä jo 23. maaliskuuta. Yläkoulut siirtyvät useilla alueilla suoraan hiihtolomalta etäkouluun.

Ylen kysely: Hallituksen rivit rakoilevat – osa kansanedustajista sanoo, että nuorten elämää on rajoitettu korona-aikana liikaa

Hyödyt ja haitat toisen asteen etäopetuksessa puhuttavat kansanedustajia. Katso, miten oma kansanedustajasi vastasi kyselyyn.

Vaasan yläkoulut siirtyvät etäopetukseen talviloman jälkeen

Etäopetuksessa olevat oppilaat saavat koululta ruokapaketin koulupäivinä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle