Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kiteen vastaanottokeskukseen 100 turvapaikanhakijaa lisää

Kiteen vastaanottokeskus voi ottaa pian lisää turvapaikanhakijoita. Entisen maaseutuopiston päärakennuksen siipeen on remontoitu tilat noin 100 turvapaikanhakijalle.

Luomu kiinnostaa taas – valikoiman kasvun myötä tarjolla yhä enemmän tuotteita

Pohjois-Pohjanmaalla Ruukin perinteiset luomumarkkinat houkuttivat kävijöitä maaseutuopiston maille. Sadonkorjuutuotteet kiinnostavat yhä enemmän.

Sauvolaispariskunta huojentui – lanttuvuori hävisi pellon laidalta

Sauvolainen viljelijäpariskunta joutui loppuvuonna ahdinkoon, kun ostajan talousvaikeuksien takia heille jäi käsiin 200 000 kiloa lanttua.

Ravilegenda ei antanut periksi – uusi ajoluvan 85-vuotiaana teinien kurssilla

Lauri Kokko on ravilegenda, jonka laki pakotti luopumaan ohjaksista 13 vuodeksi. Nyt hän on palannut takaisin kilparadoille. Tässä välissä Euroopan Unionia on syytetty ikärasismista ja 85-vuotias Kokko joutui ravikurssille teinityttöjen kanssa.

Ammattia vaihdetaan verkkaiseen tahtiin

Kymmenesosa työllisistä vaihtaa uudenlaiseen työhön joka vuosi. Ammatinvaihdon syynä on usein kiire.

Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä aloittaa yt-neuvottelut

Ammatilliset oppilaitokset joutuvat kovalle säästökuurille kun oppilasmäärät ja oppilaista maksettavat yksikkökorvaukset ovat laskeneet. Irtisanomisilta tuskin vältytään.

Koirat päihittivät hevoset Keski-Pohjanmaan maaseutuopistossa

Lähes kaikki Keski-Pohjanmaan maaseutuopiston koulutusalat ovat mukana perjantaina käynnistyvässä täydennyshaussa. Tilaa on vielä esimerkiksi hevos-, sisustus- ja hopeasepänalalla. Vetovoimaisin opiston tarjoama koulutus on vuodesta toiseen kennelala.

Työkaverien juoksukisa kaartaa kohti loppusuoraa

Keski-Pohjanmaan maaseutuopiston yli 20 leikkiin lähtenyttä nostaa kiivaasti kuntoaan kohti toukokuista Kokkola CityRunia peitotakseen heidät haastaneen työkaverin. Flunssat ovat vaivanneet, mutta yksiköiden välinen kisakin innostaa jatkamaan. Ja jäniksen kuntoa pidetään toki vaivihkaa silmällä.

Koirakouluun korkea kynnys

Australianpaimenkoira Hulda on yksi niistä harvoista, joka on päässyt emäntänsä mukana maaseutuopistoon Kannukseen. Koiriin keskittyvä eläintenhoito on ollut viime vuosina Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymässä ylivoimaisesti suosituin.

Siikajoen koululaiset sirotellaan ympäri pitäjää

Ruukin yläkoulun ja Siikajoen lukion oppilaiden evakko alkaa heti hiihtoloman jälkeen. Oppilaat siirtyvät useisiin eri rakennuksiin Paavolan koulun alueelle ja Ruukin maaseutuopistolle.

Työkaverista tuli juoksuporukan jänis

Moni työporukka hakeutuu liikuntatapahtumiin pitämään hauskaa. Hommaan voi silti lisätä totisemmankin vivahteen. Kuten tehdä kuntotestit, antaa EM-juoksijan analysoida tekniikan ja kilpahiihtäjän laatia harjoitusohjelmat. Ja pyrkiä porukalla kaatamaan haastajan.

Metsästyskortilla koulun penkille

Riistalinjan opinnot Perhossa eivät vaadi opiskelijalta kympin keskiarvoa todistuksessa. Sen sijaan ehdottomana vaateena on metsästyskortti. Metsästystä voi opiskella Perhossa maan ainoassa riistalukiossa tai maaseutuopiston ammatillisella linjalla.

Teurastamo monipuolistaa luontokoulutusta Perhossa

Keski-Pohjanmaan maaseutuopistolla vietetään perjantaina 11. päivä tammikuuta harjannostajaisia. Valmistumassa on liki 400 000 euron investointi, jolta odotetaan suuria. Riistateurastamon on tarkoitus monipuolistaa ja turvata koulutusta.

Karvainen kaveri vähentää stressiä

Keski-Pohjanmaalle koulutetaan eläinkavereita tuomaan iloa ja vaihtelua esimerkiksi laitosten arkeen. Suomen Karva-Kaverit ry perustettiin 2011 ja yhdistys kouluttaa nyt eläinavusteiseen toimintaan eläimiä ja niiden omistajia eri puolilla Suomea.

Kukat pitävät masennuksen loitolla

Kevätvalon virratessa ikkunasta sisään vähäisinkin multapeukalo tuskailee, kun talven aikana nuukahtaneet sisäkasvit kaipaavat kunnostusta. Kasveja kannattaa kasvattaa ja huoltaa rakkaudella. Kasvit kaunistavat ympäristöään, ja niillä on suoranainen vaikutus ihmisen fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen.

Maan ensimmäiset homekoiraohjaajat valmistuvat

Suomen ensimmäiset ammatillisen koulutuksen saaneet homekoiraohjaajat saivat perjantaina todistuksensa. Opinahjona on ollut Kannuksen Kannuksen maaseutuopisto. Puolentoista vuoden mittaisen koulutuksen on suorittanut 16 opiskelijaa.

Hevostalleille haetaan heinäntuottajia

Keski-Pohjanmaalla ryhdytään saattamaan yhteen heinäntuottajat ja heinää käyttävät hevostallit. Tavoitteena on saada laadukasta heinää maakunnan 3 000 hevosen tarpeisiin.

AgriBisnes-koulutus alkaa yliopistokeskus Chydeniuksessa

Maataloustuottajille suunnattu AgriBisnes-koulutus käynnistyy torstaina Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksessa. Koulutuksen aloittaa kaikkiaan 18 maanviljelijää Keski-Pohjanmaalta ja Pohjois-Pohjanmaalta. Maatalousalan yliopistotasoisen koulutuksen tarve on kasvanut viime vuosina suuresti, maatilojen suurentuessa ja ulkomaanviennin yleistyessä.

Igluista vasikoiden uusi navetta

Vasikoiden kylmäkasvattaminen igluissa on aiheena Kalajoella järjestettävässä seminaarissa. Kaksipäiväisen tapahtuman teemana on vasikoiden ja hiehojen hyvä hoito ja huolenpito.

Luonto mukaan sosiaalipalveluun ja terveydenhuoltoon

Luontoa ja eläimiä voitaisiin käyttää nykyistä tehokkaammin hyväksi sosiaalipalveluissa ja terveydenhuollossa. Alaan liittyvä toiminta on vilkastumassa vähitellen, mutta useimmista sosiaali- ja terveysalan koulutusohjelmista se puuttuu vielä kokonaan.

Homekoirakoulussa omistajakin pänttää

Kuopiolainen Tiina Rissanen ja hänen koiransa Taisto käyvät yhdessä homekoulua Kannuksessa Keski-Pohjanmaan maaseutuopistolla. Viime marraskuussa alkaneen koulutuksen tavoitteena on opettaa sertifioituja homekoiria, joita voi hyödyntää mahdollisten homevaurioiden tunnistamisessa. Rissasen kaksi muuta koiraa, Vieno ja Antero, saavat kotiopetusta homeen tunnistamiseen.

Keskiasteen oppilaitoksille sähköiset lukujärjestykset

Toisen asteen opiskelijan valintamahdollisuudet paranevat Keski-Pohjanmaalla. Suurin osa lukioista ja ammatillisista oppilaitoksista siirtyy kesän aikana sähköiseen lukujärjestykseen, mikä helpottaa opinto-ohjelmaan sopivien kurssien valitsemista myös toisesta oppilaitoksesta.

Agribisnes antaa potkua maatilojen liiketoimintaan

Kokkolan yliopistokeskus alkaa kouluttaa maatalousyrittäjiä liiketoiminnan saloihin. Kaksivuotisen Agribisnes- koulutuksen tavoitteena on perehdyttää maatilayrittäjät talouden ohella myös strategiseen ajatteluun.

Uutta tarhaajasukupolvea kaivataan

Turkistarhausalalle kaivataan lisää yrittäjiä. Evijärvellä järjestetään tiistaina koulutustilaisuus turkistarhauksen mahdollisuuksista. Etukäteen ilmoittautuneita on ilahduttavan paljon, sanoo hankevetäjä Maria Takala.

Kannuksen sääasema rekisteröi tuulet ja tuiskut

Kannuksen maaseutuopiston opetuksessa on jo kolmen vuoden ajan käytetty sääasemaa, joka mittaa säätilaa ja ilmoittaa siitä internetiin vartin välein. Tietoja hyödynnetään esimerkiksi kokeessa, jossa tutkitaan erilaisten muokkaustapojen vaikutusta ohrasatoon.

Ammattikoulutus hamuaa maahanmuuttajia

Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä tukeutuu maahanmuuttajien kouluttamisessa pitkiin perinteisiin ja työelämän vetovoimaan. Nykyään koulutusyhtymän eri oppilaitoksissa opiskelee noin sata maahanmuuttajaa. Eniten heitä on aikuisopistossa, sosiaali- ja terveysalalla sekä ammattiopistossa.

Homekoirat istuvat koulunpenkillä

Suomen ensimmäinen homekoiraohjaajien koulutuslinja on aloittanut Kannuksessa Keski-Pohjanmaan maaseutuopistossa. 14 kuukauden koulutukseen valittiin 18 ohjaajaa koirineen. Hakijoita oli yli sata eri puolilta Suomea.

Lumi ei haittaa sienestystä

Lapin sienikausi ei ole ohi vielä silloinkaan, kun hento lumi peittää maata. Pakkasta hyvin kestävät lajit on helpompi havaitakin valkeaa vasten. Himotuin loppusyksyn sienistä lienee suppilovahvero, joka on pienikokoinen ja rusehtava ja siten vaikea erottaa maastosta.

Koulutusyhtymä jatkaa investointeja

Koulutusyhtymän investointitahti jatkuu. Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymällä on juuri nyt meneillään tai alkamassa 7,5 miljoonan euron investoinnit. Torkinmäen ajoharjoittelurata valmistui sopivasti lukuvuoden avajaisiin.

Herukkasadosta tulossa kehno

Herukkapensaat ovat kohdanneet tänä vuonna useita vastoinkäymisiä, sadosta onkin tulossa Keski-Pohjanmaalla monin paikoin huono. Toisaalta vähäiset marjat ovat tänä vuonna erittäin makeita.

Kannuksesta valmistuu tulevaisuudessa homekoiraohjaajia

Suomen ensimmäinen homekoirien ohjaajakoulutus käynnistyy syksyllä Keski-Pohjanmaan maaseutuopiston Kannuksen yksikössä. Homekoirat kartoittavat rakennusten homevaurioita.

Järvenpää osti Lepolan maat Hyvinkäältä

Järvenpään kaupunki on ostanut Lepolan entisen maaseutuopiston alueen rakennuksineen. Järvenpää aikoo rakentaa Lepolaan asuntoja.

Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä

Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymästä valmistuvat keväällä 2010

Järvenpää sinetöi Lepola-kaupan

Järvenpää sinetöi Lepolan entinen maaseutuopiston maiden oston Hyvinkäältä. Kaupunginvaltuusto hyväksyi maakaupat vilkkaan keskustelun jälkeen. Osa valtuutetuista arvosteli tapaa, jolla maakauppa tuli päätettäväksi ja piti hintaa kovana.

Keskipohjalaisopiskelijoille valtakunnallista menestystä

Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän opiskelijat veivät useita kärkisijoja Oulussa pidetyssä Taitaja 2010 -finaalissa.

Maaseutuasuminen esittäytyy Kannuksessa 2011

Kannuksessa järjestetään maaseutuasumiseen keskittyvät messut vuonna 2011. Heinä-elokuussa järjestettävillä messuilla halutaan edistää maaseudulla asumista.

Minkkitarhaajia kutsutaan koulunpenkille

Tarhausalan asiantuntijoiden mielestä minkin laatua ja pentutulosta pitäisi parantaa. Suomalainen laatu ei nyt pysty kilpailemaan tanskalaisen kanssa. Asiaan kiinnitetään huomiota Keski-Pohjanmaan maaseutuopiston minkinkasvatuskursseilla.

Aki Männistö on vuoden hortonomi

Hortonomien Yhdistys ry on valinnut Turun kaupungin puistoasiantuntija Aki Männistön Vuoden hortonomiksi 2010. Aki Männistö on kansainvälisestikin erittäin arvostettu asiantuntija kaupunkipuiden ja niiden elinympäristön erityishaasteiden alalla.

Järvenpää saa viimein Lepolan

Lepolan entinen maaseutuopisto on siirtymässä Järvenpään haltuun. Uusi omistaja kaavailee suojeltujen rakennusten lomaan jopa kahtasataa asuntoa.

Peräkärryn kuormain ja keskiaikaiset pidot palkittiin

Keskiaikaisille pidoille ja mönkijään liitettävälle kuormaajalle on myönnetty Innosuomi -palkinto. Mönkijän lisälaite syntyi käytännön tarpeeseen. Keskiaikaisten pitojen tuotteistamista kiiteltiin.

Anne Holmbäck on vuoden aikuisopiskelija

Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä on valinnut vuoden aikuisopiskelijaksi Anne Holmbäckin. Koulutusyhtymän stipendi jaettiin torstaina kaikkiaan kuudelle aikuisopiskelijalle.

Maaseutuopetuksella kova imu Perhossa

Perhon maaseutuoppilaitos on viime vuosien aikana laajentunut reippaasti. Opiskelijoiden määrä nousee tänä vuonna, 30-vuotisjuhlavuoden syksyllä, uuteen ennätykseen.

Perhon maaseutuopistossa ennätyspaljon opiskelijoita

Maaseutuopiston opiskelijamäärä yltää Perhossa 30-vuotisjuhlavuoden syksynä uuteen ennätykseen, 168 opiskelijaan. Alan vetovoimaa siivittää työntekijätarpeen kova kasvu.

Koulutusyhtymä pysyi tavoitteessaan

Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän talous on säilynyt alkuvuonna tasapainossa lamasta huolimatta. Vuoden ensimmäisen puolivuotiskauden tulos on noin 500 000 euroa ylijäämäinen.

Keravan kristillinen koulu muuttaa Järvenpäähän

Keravan kristillinen koulu siirtyy syksyllä Järvenpäähän. Koulun kannatusyhdistyksen ylimääräisessä kokouksessa koulu päätettiin siirtää Järvenpään entiseen maaseutuopistoon äänin 68-46.

Keravan kristillisen koulun opetuspaikka selviämässä

Kristillisen koulun kannatusyhdistys äänestää tiistaina ylimääräisessä kokouksessa uudestaan Keravan kristillisen koulun ja Järvenpäässä toimineen päiväkoti Petran toimintojen siirtymisestä Järvenpään entiseen maaseutuopistoon.

Seitsemän oppilaitosta yhdistää voimansa Hyvinkäällä

Hyvinkäälle syntyy uusi iso koulutuskeskittymä nimeltään Hyria.

Perhoon lämpöä ja sähköä biokaasulaitoksella

Perhon kunta on siunannut Keski-Pohjanmaan maaseutuopiston suunnitelmat rakentaa biokaasulaitos Perhon koulutilan yhteyteen.

Maaseutuopisto juhlii Ruukissa

150 -vuotisjuhlat ajoittuvat kiistan keskelle. Ruukissa kiistellään minne päin yhteistyössä suuntaudutaan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle