Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Mies pitelee käsissään kunniakirjaa ja kukkakimppua.

Oululainen Markku Perälä on Vuoden kieltenopettaja

Oululainen Markku Maxx Perälä on rakentanut yli 10 vuotta verkkosivustoa, joka muun muassa auttaa lukiolaisia valmentautumaan pitkän englannin ylioppilaskokeisiin.

Opetustaulu, jossa piirros kalasta. Tekstissä lukee venäjäksi: mykkä kuin kala.

Ukrainan sota romahdutti kansalaisopistojen venäjän kielen opiskelijamäärät

Salon ja Rauman kansalaisopistossa ei käynnistynyt tänä syksynä ainuttakaan venäjän kielikurssia. Porissa opiskelijoita riittää vielä jatkokursseille, mutta alkeiskurssi jäi toteutumatta.

Opettaja Aila Kuusisto, Wassana Khangkheree ja opettaja Karoliina Salminen katsovat tietokoneelta koulutuskuvia.

Wassana Khangkheree sai vakituisen työpaikan päiväkodista – taustalla poikkeuksellinen kokeilu

Ei enää vuosia koulunpenkillä, vaan suoraa toimintaa. Maahanmuuttajien työllistymiseen tarkoitettu EU-rahoitteinen kokeilu saa kiitosta Helsingissä.

Vanhuksen sormenpäästä otetaan INR-arvo.

Kristiinankaupungissa suosittu hoitajakoulutus ukrainalaisille – kun kieli on hallussa, voi harjoittelu johtaa lähihoitajan tutkintoon

Elokuussa alkanut koulutusjakso keskittyy alussa kielen oppimiseen. Sen jälkeen kieleen syvennytään ammatillisten opintojen lomassa. Koulutus on ukrainalaisten keskuudessa otettu hyvin vastaan.

Kaksi naista seisoo pöydän ääressä ja katsoo toisen kädessä olevaa suurta kuvataulua.

Karjalan kieli on kriittisesti uhanalainen – professorin mielestä nuorten pitäisi ottaa kieli takaisin itselleen

Itä-Suomen yliopiston johdolla alkaa syksyllä elvytysohjelman laatiminen kriittisesti uhanalaiselle karjalan kielelle. Vähemmistökielen elvytystyö on kuitenkin raskasta, koska opettajia on vähän.

äidinkielen kirja avoinna

Mikkelissä varaudutaan tukemaan ukrainalaisten koulunkäyntiä – tavalliseen opetukseen siirtyy syksyllä ennätysmäärä vieraskielisiä lapsia

Esimerkiksi Opetus- ja kulttuuriministeriön hankerahoituksella ollaan lisäämässä pienryhmäopetusta suurimpiin yläkouluihin. Lasten suomen kielen oppimista halutaan edistää myös valmistavan opetuksen jälkeen.

Joku pitelee käsissään kirjaa, jossa on värikkäitä kuvia ja ruotsinkielisiä tekstiä. Taustalla mustaan huppariin pukeutunut nuori seisoo kirja kädessään pulpetin vieressä. Pulpetilla on penaali ja viereisen tuolin selkänojalla roikkuu reppu.

Aatu Koskelo opiskelisi ennemmin kiinaa kuin ruotsia – oppilaat selvittivät, mikä ruotsin pänttäämisessä mättää

Osa lahtelaisen Salpausselän koulun uutisluokkalaisista tykkää ruotsista kun taas toiset inhoavat sitä. Luokka kysyi alakoululaisilta, seiskaluokkalaisilta ja opettajilta, mitä he ajattelevat pakollisen kielen opiskelusta.

Potilas ja hoitaja.

Samiedu panostaa maahanmuuttajien koulutukseen: kielen opiskelu onnistuu myös työpaikalla

Ammattiopisto Samiedun maahanmuuttajataustaisille hoiva-avustajaopiskelijoille annetaan mahdollisuus oppia suomen kieltä työpaikalla. Tarkoituksena on poistaa turha kuilu ammattiopintojen ja kielen opiskelun väliltä.

Pieni poika syö leipää.

Suomi on englannin taidoissa maailman huippua, mutta matkailumaa Espanja sijalla 33 – suomalais-espanjalainen perhe löytää syyn historiasta

Espanjassa englannin osaaminen on EU:n heikointa Italian ja Ranskan ohella. Suomalais-espanjalaiset pariskunnat etsivät syitä muun muassa kansallismielisistä asenteista.

Ylen kolumnisti Shadia Rask studiomuotokuvassa.

Shadia Raskin kolumni: Koulukeskustelussa unohtuu keskiluokkaisten vanhempien vaikutus

Maahanmuuttajataustaisten lasten oppimistulokset ovat huolestuttaneet tutkijoita, poliitikkoja ja lapsiasiavaltuutettua. Miltä näyttää tavallinen tiistai luokassa, jossa vasta opetellaan suomea, kiinnostui Rask.

Joukko opiskelijoita.

Perjantai 9.12.2022 (tv)

Siivousala. Kielen opiskelu. Tanssimusiikki. Sää.

Opettajat ja tutkijat Anne-Maria Kuosa ja Anne-Maj Åberg  Turun yliopistosta.

Ruotsin kielen käyttö työelämässä vaatii ahkeraa harjoittelua – liikeneuvottelut tai testamentin teko on hyvä osata myös ruotsiksi

Aika ajoin nousee keskustelu pakkoruotsin tarpeesta. Yliopisto-opettaja on huomannut, että ruotsin kielen vähentäminen kouluissa näkyy opiskelijoiden ruotsin kielen taidossa.

Kielilähettiläs Jaan Siivonen ojentaa kättä suuressa julisteessa olevalle Svenska veckanin tunnushahmolle, Svenni-lohikäärmeelle, joka toivottaa päivää - gudaa.

Pakkoruotsin inho karisi armeijassa – ”Jännitin, paljonko ehdin sanoa tönkköruotsillani, ennen kuin toinen vaihtaa suomen kieleen”

Kehnosti ruotsia osaava Jaan Siitonen kävi armeijan Dragsvikissa. Vaikeinta ruotsinkielisessä armeijassa oli tyhmentää itsensä. Ruotsin kielen opetuksesta Siitonen haluaa pois virheiden pelon.

Naamoja joiden ympärillä lukee, mä, mie, mää, meitsinen.

Sanotko minä-pronominin kuten kainuulainen? – Yle ja Itä-Suomen yliopisto keräävät tietoa miten minä-pronomini sanotaan eri puolilla Suomea 

Viimeksi minä-pronominin lausumista tutkittiin eri puolilla Suomea vuosikymmeniä sitten. Tutkijoilla ei ole tarkkaa selvyyttä, miten minä-pronomini nykyään sanotaan suomen kielessä.

En finsk-italiensk ordbok på en pulpet.

Vieraiden kielten suosio laskee edelleen kouluissa – suomalaisten kielivaranto köyhtyy

Pääsykoeuudistus suosii matematiikkaa kielten kustannuksella. Yläkouluissa valinnaisaineiden määrä on kasvanut ja kielet ovat jääneet käytännön taitoja kartuttavien kurssien varjoon. Tänään vietetään Euroopan kielten päivää.

Oulun yliopisto

Oulun yliopisto järjestää tänä syksynä ensimmäistä kertaa ukrainan kielen alkeiskurssin

Syyslukukaudella alkava kurssi on suunnattu ensisijaisesti Oulun yliopiston opiskelijoille, mutta myös muut halukkaat voivat ilmoittautua.

Venäjänopettaja Anne Lindholm Puolalan koulun kieliluokassa. Taustalla venäläisten aakkosten taulu.

Venäjänopettaja muistuttaa: Kieli ei ole syyllinen mihinkään – nyt pitää nähdä sodan yli, tulevaisuuden osaamistarpeisiin

Venäjänopettajia huolettaa, miten hyökkäyssota Ukrainassa heijastuu intoon opiskella venäjän kieltä. Merkkejä ilmiöstä on jo saatu esimerkiksi kauppatieteiden opiskelijoiden valinnoissa.

Opiskelijoita ruokajonossa Porthanian portaissa. Maskit.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan säikäytti venäjän kielen opintoihin hakeneita, vaikka osaajille on suuri tarve

Venäjän kielen, kulttuurin ja yhteiskunnan osaajat ovat tärkeä turvallisuuspoliittinen voimavara, sanoo venäläisen kirjallisuuden ja kulttuurin professori.

Senioriopettaja Eeva-Liisa Tähtinen opettaa Ukrainasta Kemiin tulleelle Julia Horbanille suomea. Mukana opetuksessa on myös suomea ja venäjää puhuva Elina Tereshchenko, joka on työkokeilussa monikulttuurikeskus Mikserissä.

Senioriopettajat opettavat vapaaehtoistyönä suomen kieltä ukrainalaispakolaisille Kemissä: Alkeet jo sujuvat, mutta "syö" on vaikea lausua

Tavoitteena on omaksua perustiedot suomen kielestä ja perussanasto, jotta arki sujuisi helpommin. Samalla ukrainalaiset saavat valmiuksia varsinaiseen kielen opiskeluun.

Ukrainankielisiä lastenkirjoja kirjaston hyllyssä.

Lappeenrannan kaupunki suunnittelee Ukrainasta tulleille koululaisille oman äidinkielen opetusta ensi syksyksi – nyt tärkeintä on vakaan arjen turvaaminen

Ukrainasta on saapunut Lappeenrantaan reilut 50 kouluikäistä lasta. Heidän opetuksessaan hyödynnetään Ukrainan opetusministeriön etäopetussivustoja.

Haaparannan kielikoulu

Tornio ja Haaparanta uudistavat Kielikoulua

Kaupunkien yhteistä kielikoulua kehitetään vastaamaan paremmin alueen nuorten tulevaisuuden tarpeisiin.

Piia Suihkonen, Mervi Halonen, Hussein AL-Kaabi ja  Annu Huttunen iloisessa ryhmäkuvassa näyttävät peukkua.

Tästäkö apu sote-alan osaajapulaan? Esedun uudessa koulutuksessa maahanmuuttajat saavat ammattiopin ohessa myös apua ammattisanaston hallintaan

Yleisen kielitaidon lisäksi uudet maahanmuuttajataustaiset opiskelijat koulutetaan hallitusemaan myös alan oma erityissanasto.

Magneettitaululle ripustettuja englanninkielisiä lappua, joissa on ohjeita lukea tekstiä eri tavoin, esimerkiksi hiiri tai hirviö.

Mikä on hyvä ensimmäinen vieras kieli lapselle? Opettaja kertoo seitsemän vinkkiä eskarilaisten vanhemmille

Vieraan kielen opiskelu koulussa alkaa nykyisin jo ensimmäisellä luokalla. Monissa perheissä pohditaan parhaillaan koululaisten kielivalintoja. Asiantuntija kannustaa kuuntelemaan lapsen mielipidettä valinnassa.

Magneettitaululle ripustettuja englanninkielisiä lappua, joissa on ohjeita lukea tekstiä eri tavoin, esimerkiksi hiiri tai hirviö.

Englanninkielisen perusopetuksen suosio kasvaa pohjalaismaakunnissa, kaikki halukkaat eivät mahdu mukaan

Laaja kaksikielinen opetus, jossa englanti on toisena kielenä on suosittua Vaasassa, Kokkolassa ja Seinäjoella. Niin suosittua, että kaikki halukkaat eivät perusopetukseen kaksikieliselle luokalle mahdu. Tarvetta lisätä englanninkielellä tapahtuvaa opetusta peruskouluissa olisi.

Lappeenrannan kaupungintalo

Lappeenranta haluaa kehittää englanninkielisiä palveluja, mutta virallisen asiointikielen asema arveluttaa

Kaupunginhallitus merkitsi tiedoksi valtuustoaloitteen englannin kielen aseman vahvistamisesta. Aloite ja siihen saadut lausunnot toimitetaan tiedoksi myös valtuustolle.

Sanni Kanervo, opiskelija Helsingin yliopisto. LK.

Lukiolaiset jättävät taktisista syistä kieliopintoja väliin ja opettelevat alkeet vasta yliopistolla – tätä ei osattu odottaa, sanoo asiantuntija

Lyhyistä kielistä saa työmäärään nähden huonosti pisteitä todistusvalinnassa. Yliopistoilla ympäri Suomea ollaan huolissaan siitä, miten pääsykoeuudistus vaikuttaa tulevien ammattilaisten kielitaitoon.

Oppilas viittaa oppitunnilla

Hamina selvittää, voisiko vieraiden kielten tarjontaa lisätä alakouluissa – nyt vieraana kielenä voi lukea ainoastaan englantia

Verkko-opetuksen mahdollisuudet selvitetään ylimääräisen vapaaehtoisen kielen tarjoamiseksi Haminan alakouluissa.

Seitsemäsluokkalaiset Salla Kauppinen ja Nea Ersta käyvät kotitaloustunneilla ruotsinkielisellä koululla

Kielikylvyssä olevat Nea Ersta ja Salla Kauppinen käyvät kotitaloudessa ruotsinkielisellä koululla: "Olisihan se kivaa mennä sinne muinakin tunteina"

Yläkoululaisten kielikylpyopetus on kohentunut Kokkolassa. Vieraskielisen opetuksen määrä vaihtelee kuitenkin vielä vuosiluokittain.

Kaksi oppilasta istuu koululuokassa.

Lumi Jomppanen, 7, opettelee saamea, koska haluaa jutella áhkkun kanssa – saamen opiskelu on nyt suositumpaa kuin koskaan

Innostus opiskella saamen kieliä johtuu yleensä halusta kokea itsensä täysipainoiseksi saamelaiseksi. Kielen opiskelu luo turvaa saamelaiskulttuurille ja nostaa esiin myös opetuksen epäkohtia.

Tarroja, joissa kysytään Kieliä? ja vastataan eri kielillä Kyllä, kiitos!

Ennätyksellinen määrä oppilaita valitsi ensimmäiseksi vieraaksi kieleksi muun kuin englannin Tampereella – kaupungille palkinto

Tampereen kaupunki on saanut kielenopetuksestaan Vuoden kieliteko -palkinnon. Palkinto annettiin kielten kehittäjäopettajaryhmälle, joka vastaa kielivalintoihin kannustamisesta käytännössä.

Oppilas viittaa oppitunnilla

Kouvola laajentaa erikoisluokkien tarjontaa – valikoimaan tulee musiikki- ja liikuntaluokkien lisäksi taidekasvatusta sekä kieliä

Kouvola uudistaa koulujen erikoisluokkajärjestelmää. Musiikkiin, liikuntaan, matematiikkaan ja tulevaisuudessa myös taidekasvatukseen sekä kieliin erikoistuvat luokat nähdään yhtenä kaupungin vetovoimatekijänä.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson, pääministeri Sanna Marin, opetusministeri Li Andersson ja sisäministeri Maria Ohisalo.

Keskiviikko 8.9.2021 (radio)

Hallituksen budjettineuvottelut jatkuvat. Turkulaisessa vanhuspalveluyksikössä on tapahtunut väkivallanteko. Influenssakausi lähestyy. Yle Kielikouluun on tullut uusia tukikieliä. Sää on torstaina poutaista.

Kuvakaappaus Yle kielikoulun nettisivuista.

Keskiviikko 8.9.2021 (tv)

Rovaniemen tapahtumat. Influenssakausi. Yle Kielikoulu. Sää.

Kahvilatyöntekijä kaataa maitoa kahviin.

Työntekijäpula estää jo paikoin liiketoiminnan kasvua – yritykset Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla toivovat ulkomaisen työvoiman saatavuusharkinnasta luopumista

Oulun kauppakamarin kyselyssä moni jäsenyritys kannattaa saatavuusharkinnan poistamista. Työvoimapulaa on tällä hetkellä varsinkin teknisellä puolella ja palvelualalla. Myös perinteisillä teollisuusaloilla tarvittaisiin lisää työntekijöitä.

Koululainen tietokoneella.

Saamelaiskäräjät ja Rovaniemen kaupunki neuvottelevat saamen opetuksesta

Rovaniemen kaupungin saamen kielten opetusjärjestelyt huolestuttavat Saamelaiskäräjiä.

saamen kielen opiskelu

Rovaniemellä lähemmäs sata oppilasta ilmoittautunut opiskelemaan saamen kieltä: iltapäivään painottuva opiskelu harmittaa vanhempia

Rovaniemen opetuspäällikkö Jussi Kainulaisen mukaan saamen opetusta on suuren oppilasmäärän vuoksi ollut mahdotonta sijoittaa lukujärjestykseen ja koulupäivän sisälle.

Hoitaja pitää vanhusta kädestä.

Sairaanhoitajien rekrytointi Päijät-Hämeeseen käynnissä Filippiineillä

Akuuttiin hoitajapulaan nyt rekrytoitavat hoitajat eivät ehdi apuun, sillä muun muassa kielikoulutus vie aikaa.

Nuori nainen kukkaseppele päässä

Enemmistö haluaa jatkaa tehden etätyötä – joukkoon kuuluu opiskelijoitakin kuten Anniina Lehmus, joka oppi etäaikana kaksi arvokasta taitoa

Noin 60 prosenttia suomalaisista tahtoisi tehdä etätöitä ainakin muutaman päivän viikossa, kertoo eurooppalaistutkimus. Myös korkeakouluopiskelijoiden opiskeluinto on noussut pahimmasta kuopasta. Tässä jutussa opiskelija ja tiimiesimies kertovat, miksi he eivät haluaisi luopua etätöistä pandemian jälkeenkäään.

Nuorena maisteriksi opiskellut Milana Prior henkilökuvassa.

Milana Prior muutti Valko-Venäjältä Suomeen opiskelemaan vuonna 2017 – nyt hän on 20-vuotias maisteri ja kohta myös uunituore kondiittori

Milana Prior opiskeli Valko-Venäjällä suomen kieltä, jotta pääsi suomenkieliseen opiskeluohjelmaan Tampereella. Kieltenopiskelu vei Priorin mukanaan, opintopisteitä ropisi kuin vahingossa, ja nyt hän on 20-vuotias maisteri.

Espanjalainen Lucia Sanz Astier tulee Suomeen kesällä varhaiskasvatuksen opettajaksi. Kuvassa hän hymyilee kirjahyllyn edessä.

Lucia Sanz Astier muuttaa varhaiskasvatuksen opettajaksi Suomeen – yhteensä 45 espanjalaista ja kreikkalaista on tulossa paikkaamaan opettajapulaa

Pilottihankkeen tavoitteena on luoda toimintatapa työvoiman saamiseksi Euroopasta, mikäli kotimaasta lain vaatimia osaajia ei löydy riittävästi.

Maahanmuuttajien kanssa tehtävästä vapaaehtoistyöstä kertovia esitteitä

Maahanmuuttajaäideille koulutetaan ystäviä: "Useimmat tahtovat ystävän, jonka kanssa voi puhua paljon"

Koulutukseen on osallistunut jo kymmeniä vapaaehtoisia ja maahanmuuttajia 16 maasta.

Elever i Påras skola i Kronoby.

¿Por qué estudiar español? – Espanja säilyttää hämmästyttävän suosionsa Jyväskylän alakouluissa

Asiaa tutkineen perusopetuksen palvelupäällikön mukaan ilmiötä selittävät ennen muuta suositut espanjan opettajat.

Kolmosluokkalaisia englannin tunnilla.

Some schools moving towards expanded language teaching

The City of Lahti is having success in expanding variety in primary school language learning.

Lahdessa A2-kielen valinneiden määrä moninkertaistui – tokaluokkalaiset kertovat, miksi valitsivat pitkän vieraan kielen

Lahdessa voi olla 10 vuoden päästä 2 500 espanjaa puhuvaa nuorta

Lapselle saa parhaiten laajan kielitaidon Etelä-Suomen suurissa kaupungeissa. Muualla tarjonta on koko ajan surkastunut.

Daniela Westerlund

"Veti kropan ihan tilttiin" – Kaksi vuotta kestäneet terveysongelmat selättänyt Daniela Westerlund takoo pisteitä Ruotsissa hyvällä tahdilla

Daniela Westerlund, 22, siirtyi Ruotsiin kovemman sarjan perässä. Hän keskustelee joukkueensa kanssa ainoastaan ruotsiksi.

Munkkiniemen ala-aste, 14.11.2018

Lappeenrannan peruskouluissa alkaa A2-kielen valinta – perustettavat kieliryhmät ratkeavat viimeistään huhtikuussa

Jos Lappeenrannan peruskoulujen neljäsluokkalainen haluaa aloittaa neljännellä luokalla toisen vieraan kielen opiskelun, on huoltajan ilmoitettava A2-kielestä helmikuun 5. päivään mennessä.

Irtokirjaimista muodostuu sana muutos.

Suomen kieli ei ole poikkeuksellisen vaikea oppia, vaikka niin luullaan

Myytti vaikeasta kielestä voi lannistaa ja hankaloittaa oppimista.

Jyväskylän liput liehuvat.

Jyväskylä kerää maahanmuuttajilta kotoutumistarinoita - kaupunki päivittää kotouttamisohjelmansa lähemmäksi arkea

Jyväskylä haluaa tuoda kotouttamisohjelmansa lähemmäksi ihmisten arkea ja kuulla, miten kaupunkiin on kotiuduttu.

Sinisiä ja valkokeltaisia kukkia kimpussa.

Svenska föreningen i Östermyra järjestää edelleen kielikylpyjä Seinäjoella

Perjantaina 6.11. vietetään ruotsalaisuuden päivää. Svenska föreningen i Östermyra ei tänä vuonna järjestä ruotsalaisuuden päivän tai Lucian päivän juhlallisuuksia koronan vuoksi.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle