Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Törkeän eläinsuojelurikoksen esitutkinta valmistui: Pohjalaismiehen epäillään rituaaliteurastaneen 2 500 lammasta tainnuttamatta niitä ensin

Eläimet on esitutkinnan mukaan teurastettu tainnuttamatta niitä ensin. Lihat on myyty elintarvikkeiksi ilman asianmukaista valvontaa tai tarkastuksia, ja teurasjätteet hävitetty jäljettömiin. Lampaita on ostettu ja teurastettu laittomasti pääasiassa Pohjanmaalla, mutta myös muualla Suomessa.

Valtio korvaa porotaloudelle poikkeuksellisesta talvesta aiheutuneita vahinkoja

Vahinkojen korvaamiseen esitetään varattavaksi lisätalousarviossa kuusi miljoonaa euroa. Porovahinkolain mukaisia korvauksia ei ole aikaisemmin maksettu tuhojen perusteella.

Yli 2 000 lammasta myytiin salateuraaksi ennen kuin asia paljastui – valvonta painottuu riskitiloihin, mutta ei silti aina osu oikeaan kohtaan

Otantavalvonta kattaa vain pienen osan tiloista vuosittain. Härskeimmät tapaukset tulevat esiin yleensä epäilyn kautta.

Teurastus tiukkenemassa Suomessa entisestään: eläin on tainnutettava ennen verenlaskua – niin halal-teurastukset nykyäänkin pääosin tehdään

Nykylain mukaan eläimen voi uskonnollisista syistä teurastaa niin, että tainnutus ja verenlasku tehdään yhtä aikaa eläinlääkärin paikalla ollessa.

Poliisi tutkii vakavaa rituaaliteurastuksiin liittyvää eläinsuojelurikosta – epäily: mies teurasti yli tuhat lammasta ilman tainnutusta

Samankaltaisia tapauksia on ilmennyt aiemminkin, mutta nyt tutkinnassa oleva kokonaisuus on poikkeuksellisen laaja.

Atrialta jätti-investointi Nurmon siipikarjatehtaaseen

Siipikarjanlihan kysyntä kasvaa kotimaassa ja maailmalla. Tehtaaseen investoidaan yli 150 miljoonaa euroa.

Lepakoita, käärmeitä, ihmisiä ja siipikarjaa vieri vieressä – Koronaviruksen epäilty lähtöpaikka oli riskialtis ruokatori, ja niiden saaminen kuriin on Aasiassa iso urakka

Eläin- ja ruokatorit ovat monelle kiinalaiselle varmin paikka saada varmasti tuoretta ruokaa. Nyt villieläinmyyntiä kitketään toreilla ja verkossa.

Tässä lähtevät karitsat teurastettavaksi pääsiäispöytiä varten – luomuleiman takia eläinten pitää matkustaa satoja kilometrejä

Luomulammas pitää teurastaa luomuteurastamossa, joten tämän lampaan viimeinen matka kestää tunteja

“Ensin lasketaan tuottajahintoja ja sitten kiitellään hyvästä työstä” – lihakarjan kasvattaja suivaantui Atrialle hinnanalennuksista

Suomen lihamarkkinat ovat kolmen suuryrityksen käsissä. Tuottajilla ei ole juurikaan mahdollisuutta vaikuttaa hintaan.

Coronavirus epidemic boosts demand for domestic food 

Finnish food industry leaders say they'll be able to produce enough provisions to weather the ongoing crisis.

Korona on lisännyt kotimaisen ruoan kysyntää jopa kymmeniä prosentteja – elintarvikeala lupaa, että tavaraa riittää ja lisää tehdään koko ajan

Suomen ainoa hiivatehdas käy ääriteholla, sillä suomalaiset ovat haalineet aineksia leipomiseen.

Etelässä ei talvihyppyjä hypitä – Lapin luminen talvi on kultaakin kalliimpi taisteluharjoituksille

Utin laskuvarjojääkärikomppania on harjoitellut pari viikkoa Inarin Tsarmitunturin erämaa-alueella.

Sonnit teurastetaan luultavasti puolitoistavuotiaana, lehmät olisivat eläneet viitisen vuotta – näin navettasuoran vasikoille käy

Sonnivasikka ehtii muuttaa usean kerran kasvattamosta toiseen. Lehmä yleensä elää samassa navetassa koko elämänsä.

Ruokastrategiasta apua Kainuun elinkeinotoiminnalle – "Jos tämä asia ei ratkea, erikoistuneita tiloja ajetaan kohta alas"

Lihan jalostus on yksi Kainuun kipupisteistä, sillä maakunnassa ei ole teurastamoa.

Twitter-kuva: Joki Etelä-Koreassa muuttui punaiseksi verestä sikojen joukkohävityspaikan tulvittua

Rankkasateet saivat teurasjätteen hautaamispaikan tulvimaan, jolloin verta pääsi valumaan jokeen.

Ähtäriin suunnitellaan riista- ja pienteurastamoa

Monitoimitilassa olisi mahdollista myös puristaa mehua sekä purkittaa lihaa ja kalaa.

Porontaljojen kysyntä lopahti niin, että pohjoisen poromiehet harkitsevat jo taljojen heittämistä jätteisiin

Porontaljan hinta on laskenut merkittävästi. Myynti ei välttämättä enää kannata.

Atria lopettaa lampaiden hankinnan ja teurastuksen

Tuottajia ohjataan jatkossa Kemissä lampaita teurastavalle Veljekset Röngälle.

”Sika kuuluu lautaselle siinä kuin vihannekset ja hedelmät” – sikafarmari Arvo Marttilan mielestä kotimaisen lihan syömistä ei pidä hävetä

Lihansyönnin vastustus ei näy suomalaisen ruokalautasella. Lihaa syödään entiseen malliin eli 81 kiloa vuodessa.

Maatilan emäntä valitsi alan eläinrakkaudesta, samasta syystä ruokapöydästä löytyvällä lihalla on nimi – “Pyydän eläimeltä anteeksi, että tapan sen”

Johanna Niskasen mukaan lapsia pitää opastaa hyvään eläintenpitoon, sillä lapsissa on eläinten tulevaisuus.

Lisääntyvä kanansyönti kasvattaa myös broileritiloja – 150 000 lintua ei ole enää harvinaisuus

Broilerin kulutus kasvaa ja myös tuotanto lisääntyy tasaisesti. Etelä-Pohjanmaalla laajennushankkeita on vireillä ennätyksellisen paljon.

Forssan HKScanin sikakuljetuskohun kunnianloukkausjuttu menee oikeuteen

Syyteharkinta on päättynyt, mutta jutulle ei ole vielä määrätty käsittelypäivää Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa.

HKScan uskoo sianlihan viennin vahvistuvan Kiinaan

Viime vuodet tappioita kyntäneen lihatalon toiminta on palaamassa vuoden 2019 aikana kannattavammaksi.

Yhä useampi vasikka syntyy ainoastaan lihan tuotantoa varten – samalla naudanlihan hiilijalanjälki kaksinkertaistuu

Suomalaisen naudanlihan hiilijalanjälki on yleensä ulkomaista pienempi, oli kyseessä maito- tai liharotuinen nauta.

Lampaanlihan tuotanto vaikeuksissa – tuhansien lampaiden teurasruuhka rasittaa tuottajia

Keskisen Suomen lammastiloilla kärsitään teurasruuhkasta. Liha ei liiku teurastamoilta tukkuihin ja teurastuksia on jouduttu lykkäämään jo parin kuukauden ajan. Tämä aiheuttaa lammastiloille tappiota.

Ruokavirasto: EU-maiden hälytysjärjestelmän tietojen mukaan Suomeen ei ole tuotu vaarallista naudanlihaa

EU-maiden elintarvikkeiden hälytysjärjestelmästä ei ole tullut ilmoitusta, että Suomeen olisi tuotu vaarallista naudanlihaa, Ruokavirasto kertoo.

Ruokavirasto on kysynyt Puolasta selvitystä sairaiden nautojen teurastuksesta

Ongelmalaitoksista tarvitaan tarkempia tietoja sen selvittämiseksi, onko lihaa tuotu mahdollisesti Suomeen.

Teurastamolla pieni palonalku Kemissä

Palo sai alkunsa ilmeisesti kaapelissa olleesta jakorasiasta.

Pienteurastamo on laajentanut toimintaansa – ylämaankarjan toivotaan helpottavan kausivaihteluita

Teurasporojen määrä on pienentynyt, joten osuuskuntateurastamo on etsinyt uutta jalostettavaa.

Poliisi selvittää HKScanin kohuttua sikakuljetusta Forssassa

Hämeen poliisi selvittää, onko Forssassa syytä epäillä rikosta tiistaisen teurassikakuljetuksen yhteydessä.

Jukka Relanderin kolumni: Kaiken lihan pitäisi olla rituaaliteurastettua

Ilmastonmuutos pakottaa meidät muuttamaan myös ruokailutottumuksiamme. Lihansyöjien on syytä palata perinteisten yhteiskuntien käytöntöihin. Lihansyönnin pitäisi olla poikkeus, eikä sääntö, kirjoittaa Jukka Relander.

HKScan vähentää Outokummun teurastamolta 15 työntekijää

Yt-neuvotteluiden tuloksena liha- ja ruokayhtiön henkilöstömäärä vähenee kaikkiaan 165 työntekijällä.

Lihakauppiaat ja vegaaniaktivistit sotajalalla Ranskassa - kauppiaat haluavat suojelua, aktivistit syyttävät kansanmurhasta

Useat lihakaupat ovat joutuneet viime kuukausien aikana hyökkäysten kohteiksi.

Karhunlihaa olisi nyt ennätysmäärä, mutta byrokratia mutkistaa pääsyä kaupan tiskille

Tuupovaaralaisen metsästysseuran kaksi karhua jäi myymättä Keski-Suomeen, koska lihan tarkastuspisteitä on liian vähän.

Rehupula lisää teurasmääriä – "On mahdollista, että ruuhkia tulee"

Rehupula on lisännyt nautojen teurastusmääriä erityisesti maitotiloilla. Teurastusten sesonki on syksyllä, ja teurastamolla varaudutaan kiireisiin.

Suomalaiset arastelevat ekologista hevosenlihaa – suurin osa hevosista päätyy hautaan, ongelmajätteeseen tai tuhkattaviksi

Hevosen lihaa syödään yhä vähemmän, vaikka Suomessa tuotettu hevosenliha on eettisempi ja ekologisempi vaihtoehto kuin nauta.

Miten ostaa eettisesti tuotettua broileria – eläinoikeusjärjestö ja Siipikarjaliitto vastaavat

Yle paljasti väärinkäytöksiä broileriteurastamolla. Teurastamoiden eläinsuojeluongelmia voisi ehkäistä videovalvonta, jonka materiaalin myös viranomainen saisi haltuunsa.

Outokummun teurastamolla alkaa yt-neuvottelut

HKScan aloittaa yt-neuvottelut kaikkiaan viidessä eri toimipisteessä.

Teuraslehmän hätääntynyt katse sai Janica Karastin luopumaan lihansyönnistä – "Tajusin, että kohta se kuolee"

Suomalaiset syövät lihaa vuosi vuodelta enemmän, vaikka kasvissyönti on trendikästä. Ihmiset ovat kuitenkin aikaisempaa tarkempia syömänsä lihan suhteen.

Entisestä upseerista ja kunnanisästä tuli eläkepäivillä lampuri – Esko Tavia myös teurastaa kasvattamansa karitsat

Alussa oli muutama lammas, mutta eipä aikaakaan, kun piti jo rakentaa kunnollisen kokoinen lampola. Esko Tavia vakuuttaa homman silti käyvän edelleen harrastuksesta.

Saksalaistieto: Lihan tuoteselosteen ”aromi” voi olla verta, luita ja teurasjätettä – ”Sitä ei voi pitää hyväksyttävänä”

Lihaa on aina yritetty pullistaa vedellä. Yksi syy on, että painavampi liha tuottaa valmistajalleen enemmän rahaa. Vesi ei kuitenkaan pysy lihassa itsekseen.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle