Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Luomuporsaita karsinassa, Sikala-tilateurastamo Kiven Säästöpossu, Karkkila, 14.2.2018.

Luomusika kohtaa yhtä tuskallisen lopun kuin tavallinen – lue tästä jutusta, miksi luomukinkku voi silti olla eettisempi valinta

Luomusian osuus sianlihantuotannosta on Suomessa vain 0,4 prosenttia. Sekä luomusiat että tavanomaisesti tuotetut siat tainnutetaan hiilidioksidilla ennen teurastusta.

Roippeita roikkumassa.

Verestä ruokaa lapsille ja vanhuksille, luut kelpaavat lääkkeeksi – poron roippeista haetaan kunnon lisätienestiä poromiehille

Ennen porot käytettiin tarkemmin hyödyksi, nyt niistä otetaan monesti vain lihat. Teurastuksen sivutuotteille etsitään Sodankylässä uusia markkinoita.

Joulupukki liikkeessä.

Vaikka Britanniaa vaivaa kuljettajapula, kuljetusyhtiöt vastustavat EU-kuskien tuloa – "Hallituksen esitys on naurettava, säälittävä"

Britannian hallitus sallisi myös 800 työntekijän tulon teurastamoille, mutta vain vuoden loppuun saakka.

Rikoskomisario Sakari Palomäki

Törkeän eläinsuojelurikoksen esitutkinta valmistui: Pohjalaismiehen epäillään rituaaliteurastaneen 2 500 lammasta tainnuttamatta niitä ensin

Eläimet on esitutkinnan mukaan teurastettu tainnuttamatta niitä ensin. Lihat on myyty elintarvikkeiksi ilman asianmukaista valvontaa tai tarkastuksia, ja teurasjätteet hävitetty jäljettömiin. Lampaita on ostettu ja teurastettu laittomasti pääasiassa Pohjanmaalla, mutta myös muualla Suomessa.

porotalous

Valtio korvaa porotaloudelle poikkeuksellisesta talvesta aiheutuneita vahinkoja

Vahinkojen korvaamiseen esitetään varattavaksi lisätalousarviossa kuusi miljoonaa euroa. Porovahinkolain mukaisia korvauksia ei ole aikaisemmin maksettu tuhojen perusteella.

Ett nyfiket får på medeltidsmarknaden i Åbo.

Yli 2 000 lammasta myytiin salateuraaksi ennen kuin asia paljastui – valvonta painottuu riskitiloihin, mutta ei silti aina osu oikeaan kohtaan

Otantavalvonta kattaa vain pienen osan tiloista vuosittain. Härskeimmät tapaukset tulevat esiin yleensä epäilyn kautta.

Pulttipistooli Ilmari Majurin käsissä.

Teurastus tiukkenemassa Suomessa entisestään: eläin on tainnutettava ennen verenlaskua – niin halal-teurastukset nykyäänkin pääosin tehdään

Nykylain mukaan eläimen voi uskonnollisista syistä teurastaa niin, että tainnutus ja verenlasku tehdään yhtä aikaa eläinlääkärin paikalla ollessa.

Kaksi miestä teurastaa vuohen Eid juhlaa varten.

Police launch animal welfare probe over slaughterhouse

The case relates to how animals are killed in accordance with religious traditions.

Kaksi miestä teurastaa vuohen Eid juhlaa varten.

Poliisi tutkii vakavaa rituaaliteurastuksiin liittyvää eläinsuojelurikosta – epäily: mies teurasti yli tuhat lammasta ilman tainnutusta

Samankaltaisia tapauksia on ilmennyt aiemminkin, mutta nyt tutkinnassa oleva kokonaisuus on poikkeuksellisen laaja.

Broilerin fileesuikaleita

Atrialta jätti-investointi Nurmon siipikarjatehtaaseen

Siipikarjanlihan kysyntä kasvaa kotimaassa ja maailmalla. Tehtaaseen investoidaan yli 150 miljoonaa euroa.

Nainen myi teurastettuja kanoja eteläisessä Guangzhoun kaupungissa helmikuussa.

Lepakoita, käärmeitä, ihmisiä ja siipikarjaa vieri vieressä – Koronaviruksen epäilty lähtöpaikka oli riskialtis ruokatori, ja niiden saaminen kuriin on Aasiassa iso urakka

Eläin- ja ruokatorit ovat monelle kiinalaiselle varmin paikka saada varmasti tuoretta ruokaa. Nyt villieläinmyyntiä kitketään toreilla ja verkossa.

Antti Heikkinen taluttaa lammasta kuljetukseen.

Tässä lähtevät karitsat teurastettavaksi pääsiäispöytiä varten – luomuleiman takia eläinten pitää matkustaa satoja kilometrejä

Luomulammas pitää teurastaa luomuteurastamossa, joten tämän lampaan viimeinen matka kestää tunteja

Mies kyykyssä nautakarjan edessä.

“Ensin lasketaan tuottajahintoja ja sitten kiitellään hyvästä työstä” – lihakarjan kasvattaja suivaantui Atrialle hinnanalennuksista

Suomen lihamarkkinat ovat kolmen suuryrityksen käsissä. Tuottajilla ei ole juurikaan mahdollisuutta vaikuttaa hintaan.

Lasagnevuoka

Coronavirus epidemic boosts demand for domestic food 

Finnish food industry leaders say they'll be able to produce enough provisions to weather the ongoing crisis.

Lasagnevuoka

Korona on lisännyt kotimaisen ruoan kysyntää jopa kymmeniä prosentteja – elintarvikeala lupaa, että tavaraa riittää ja lisää tehdään koko ajan

Suomen ainoa hiivatehdas käy ääriteholla, sillä suomalaiset ovat haalineet aineksia leipomiseen.

Poromies Aimo Semenoff opetti sotilaille poron teurastamista.

Etelässä ei talvihyppyjä hypitä – Lapin luminen talvi on kultaakin kalliimpi taisteluharjoituksille

Utin laskuvarjojääkärikomppania on harjoitellut pari viikkoa Inarin Tsarmitunturin erämaa-alueella.

Mustolan tilan navetalla syntyi vasikka.

Sonnit teurastetaan luultavasti puolitoistavuotiaana, lehmät olisivat eläneet viitisen vuotta – näin navettasuoran vasikoille käy

Sonnivasikka ehtii muuttaa usean kerran kasvattamosta toiseen. Lehmä yleensä elää samassa navetassa koko elämänsä.

Lammas

Ruokastrategiasta apua Kainuun elinkeinotoiminnalle – "Jos tämä asia ei ratkea, erikoistuneita tiloja ajetaan kohta alas"

Lihan jalostus on yksi Kainuun kipupisteistä, sillä maakunnassa ei ole teurastamoa.

Viranomaiset valvoivat syyskuussa karanteeniin asetettua sikatilaa  Gimpossa, Etelä-Koreassa.

Twitter-kuva: Joki Etelä-Koreassa muuttui punaiseksi verestä sikojen joukkohävityspaikan tulvittua

Rankkasateet saivat teurasjätteen hautaamispaikan tulvimaan, jolloin verta pääsi valumaan jokeen.

Metsästäjät liikkuvat maastossa.

Ähtäriin suunnitellaan riista- ja pienteurastamoa

Monitoimitilassa olisi mahdollista myös puristaa mehua sekä purkittaa lihaa ja kalaa.

Lappi bálgosa boazoisit ja Vuopmečielggi njuovahaga njuovvi Antti Äärelä duolljelána ovddas.

Porontaljojen kysyntä lopahti niin, että pohjoisen poromiehet harkitsevat jo taljojen heittämistä jätteisiin

Porontaljan hinta on laskenut merkittävästi. Myynti ei välttämättä enää kannata.

Lampaita Jokilaakson lammastilalla

Atria lopettaa lampaiden hankinnan ja teurastuksen

Tuottajia ohjataan jatkossa Kemissä lampaita teurastavalle Veljekset Röngälle.

Sikafarmari Arvo Marttila työssään.

”Sika kuuluu lautaselle siinä kuin vihannekset ja hedelmät” – sikafarmari Arvo Marttilan mielestä kotimaisen lihan syömistä ei pidä hävetä

Lihansyönnin vastustus ei näy suomalaisen ruokalautasella. Lihaa syödään entiseen malliin eli 81 kiloa vuodessa.

Hätäapukissalaa pyörittävä lapinlahtelainen Johanna Niskanen aitan portailla kissat sylissään.

Maatilan emäntä valitsi alan eläinrakkaudesta, samasta syystä ruokapöydästä löytyvällä lihalla on nimi – “Pyydän eläimeltä anteeksi, että tapan sen”

Johanna Niskasen mukaan lapsia pitää opastaa hyvään eläintenpitoon, sillä lapsissa on eläinten tulevaisuus.

Broilereita hallin lattialla

Lisääntyvä kanansyönti kasvattaa myös broileritiloja – 150 000 lintua ei ole enää harvinaisuus

Broilerin kulutus kasvaa ja myös tuotanto lisääntyy tasaisesti. Etelä-Pohjanmaalla laajennushankkeita on vireillä ennätyksellisen paljon.

Läheltä

Forssan HKScanin sikakuljetuskohun kunnianloukkausjuttu menee oikeuteen

Syyteharkinta on päättynyt, mutta jutulle ei ole vielä määrätty käsittelypäivää Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa.

Trukit lastaavat laatikoita

HKScan uskoo sianlihan viennin vahvistuvan Kiinaan

Viime vuodet tappioita kyntäneen lihatalon toiminta on palaamassa vuoden 2019 aikana kannattavammaksi.

Heikki Kämäräinen sonnikasvattamossa Kuusamossa.

Yhä useampi vasikka syntyy ainoastaan lihan tuotantoa varten – samalla naudanlihan hiilijalanjälki kaksinkertaistuu

Suomalaisen naudanlihan hiilijalanjälki on yleensä ulkomaista pienempi, oli kyseessä maito- tai liharotuinen nauta.

Pohjanmaan lammasosuuskunnan puheenjohtaja Hannele Ulvo silittää lammasta

Lampaanlihan tuotanto vaikeuksissa – tuhansien lampaiden teurasruuhka rasittaa tuottajia

Keskisen Suomen lammastiloilla kärsitään teurasruuhkasta. Liha ei liiku teurastamoilta tukkuihin ja teurastuksia on jouduttu lykkäämään jo parin kuukauden ajan. Tämä aiheuttaa lammastiloille tappiota.

lehmä

Ruokavirasto: EU-maiden hälytysjärjestelmän tietojen mukaan Suomeen ei ole tuotu vaarallista naudanlihaa

EU-maiden elintarvikkeiden hälytysjärjestelmästä ei ole tullut ilmoitusta, että Suomeen olisi tuotu vaarallista naudanlihaa, Ruokavirasto kertoo.

Lehmän silmä.

Ruokavirasto on kysynyt Puolasta selvitystä sairaiden nautojen teurastuksesta

Ongelmalaitoksista tarvitaan tarkempia tietoja sen selvittämiseksi, onko lihaa tuotu mahdollisesti Suomeen.

Läheltä

Teurastamolla pieni palonalku Kemissä

Palo sai alkunsa ilmeisesti kaapelissa olleesta jakorasiasta.

Esko Tavia teurastaa lammasta

Pienteurastamo on laajentanut toimintaansa – ylämaankarjan toivotaan helpottavan kausivaihteluita

Teurasporojen määrä on pienentynyt, joten osuuskuntateurastamo on etsinyt uutta jalostettavaa.

HKScanin Forssan tuotantolaitoksella lihanleikkausta

Poliisi selvittää HKScanin kohuttua sikakuljetusta Forssassa

Hämeen poliisi selvittää, onko Forssassa syytä epäillä rikosta tiistaisen teurassikakuljetuksen yhteydessä.

Jukka Relander

Jukka Relanderin kolumni: Kaiken lihan pitäisi olla rituaaliteurastettua

Ilmastonmuutos pakottaa meidät muuttamaan myös ruokailutottumuksiamme. Lihansyöjien on syytä palata perinteisten yhteiskuntien käytöntöihin. Lihansyönnin pitäisi olla poikkeus, eikä sääntö, kirjoittaa Jukka Relander.

HKScanin Outokummun tuotantolaitoksen nautateurastamo.

HKScan vähentää Outokummun teurastamolta 15 työntekijää

Yt-neuvotteluiden tuloksena liha- ja ruokayhtiön henkilöstömäärä vähenee kaikkiaan 165 työntekijällä.

Vegaaniaktivistit osoittivat mieltä Pariisissa 24. helmikuuta 2018.

Lihakauppiaat ja vegaaniaktivistit sotajalalla Ranskassa - kauppiaat haluavat suojelua, aktivistit syyttävät kansanmurhasta

Useat lihakaupat ovat joutuneet viime kuukausien aikana hyökkäysten kohteiksi.

Zorro-koira saaliinsa vieressä Ilomantsin Möhkössä

Karhunlihaa olisi nyt ennätysmäärä, mutta byrokratia mutkistaa pääsyä kaupan tiskille

Tuupovaaralaisen metsästysseuran kaksi karhua jäi myymättä Keski-Suomeen, koska lihan tarkastuspisteitä on liian vähän.

Lehmät syövät navetassa.

Rehupula lisää teurasmääriä – "On mahdollista, että ruuhkia tulee"

Rehupula on lisännyt nautojen teurastusmääriä erityisesti maitotiloilla. Teurastusten sesonki on syksyllä, ja teurastamolla varaudutaan kiireisiin.

Poni ja Hevonen aitauksessa

Suomalaiset arastelevat ekologista hevosenlihaa – suurin osa hevosista päätyy hautaan, ongelmajätteeseen tai tuhkattaviksi

Hevosen lihaa syödään yhä vähemmän, vaikka Suomessa tuotettu hevosenliha on eettisempi ja ekologisempi vaihtoehto kuin nauta.

Satoja broilereita hallissa.

Miten ostaa eettisesti tuotettua broileria – eläinoikeusjärjestö ja Siipikarjaliitto vastaavat

Yle paljasti väärinkäytöksiä broileriteurastamolla. Teurastamoiden eläinsuojeluongelmia voisi ehkäistä videovalvonta, jonka materiaalin myös viranomainen saisi haltuunsa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle