Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

SDP:n Tuula Väätäinen, Sanna Marin ja Antti Lidtman Jynkän koululla Kuopiossa.

Sanna Marin: SDP ei ole valmis luopumaan hoitajamitoituksesta, mutta aikataulua voidaan tarkastella

SDP:n eduskuntaryhmä on koolla Kuopiossa. Puolueelta odotetaan keinoja ihmisten auttamiseen korkeiden hintojen kanssa.

Autoteita ja voimalinjoja.

Yle Pori kysyi kansanedustajilta keinoja sähkön hinnan hillitsemiseen: "Kyyti on nyt kylmää"

Keinoiksi korkean sähkön hinnan kurimukseen satakuntalaiset kansanedustajat pohtisivat muun muassa arvonlisäveron alentamista, hintakattoa ja päästökaupasta luopumista.

Juveneksen Oulun yliopiston Napa-ravintolan ruokalinja.

Opiskelija-aterioiden raaka-aineista on tingitty Jyväskylässä, kun ravintoloiden kustannukset nousevat: "Kalaa on vähennetty, ja se on harvemmin lohta"

Inflaation laukatessa ravintoloiden kustannukset ovat nousseet, mutta opiskelijaravintolat eivät voi korottaa hintojaan, koska aterioiden enimmäishinnat on määrätty asetuksella.

Jääkiekon MM-kisojen karttaopaste kiinnitettynä tolppaan Tampereen keskustassa. Taustalla kulkee punainen ratikka.

Budjettiehdotus lupaa vähän uutta Pirkanmaalle: junarata ja ratikka saavat joitakin miljoonia, lähihoitajia koulutetaan lisää

Pirkanmaalaiset yritykset hyötyvät myös tutkimusrahasta ja turvallisuuteen panostamisesta.

Teemu Lehtinen poseeraa

Veronmaksajien keskusliiton Lehtinen: "Ihan pieni veroporkkana ei riitä maltilliseen palkkaratkaisuun"

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) pitää tuloveronkevennystä mahdollisena vain, jos työmarkkinoilla sovitaan syksyllä maltillisista palkkaratkaisuista.

 Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoi budjettineuvotteluiden päälinjoista tiedotustilaisuudessa.

Saarikon mukaan hallitus arvioi sähkön hinnan alentamista, tuplalapsilisä maksuun joulukuussa

Valtiovarainministeri Saarikko esitteli VM:n ensi vuoden budjettiehdotuksen päälinjat. Ehdotuksen summa on 79,5 miljardia euroa ja se on yli 6 miljardia euroa alijäämäinen.

Bild av en hamn med båtar fast i bryggorna.

Varsinais-Suomen liitto toivoo valtiolta budjettirahaa Saaristomeren kunnostukseen – myös paikallisjunat ja maantiet toivelistalla

Valtion ensi vuoden tulo- ja menoarvion valmistelu valtiovarainministeriössä alkaa olla loppusuoralla. Koko hallituksen budjettiriihi on elo–syyskuun vaihteessa.

Porin jokiranta, Puuvilla, veneitä laiturissa

Satakunta toivoo Ukraina-tukien jakaantuvan valtion budjetissa koko maalle – rahoitusta kaivattaisiin myös koulutukseen ja liikenteeseen

Länsi-Suomen maakunnat ovat antaneet yhteisen lausunnon Ukraina-tukien hajauttamisesta koko Suomeen. Satakuntaliitto toivoo valtion rahoittavan lisäksi yliopistokeskuksen pyrkimyksiä kehittyä "pikkuyliopistoksi".

Valtiovarainministeriön budjettipäällikkö Mika Niemelä Senaatintorilla. Takana Valtiovarainministeriö.

Budjettipäällikkö Niemelä väläyttää Ylen haastattelussa määräaikaista korotusta lapsilisiin – maltillinen palkkaratkaisu edellytys tuloveroalelle

Tuore budjettipäällikkö harkitsisi verotuksen matkakuluvähennyksen jatkamista korotettuna myös ensi vuonna, mutta ei lämpene sähkön hintakatolle.

Paavo Pätäri astuu autoonsa tankattuaan.

Valtion budjettivalmistelu alkaa – kansaneläke ja työmarkkinatuki nousevat, tuloveroale ja autoilun kustannusten helpotus ovat vielä auki

Itä-Suomi saa todennäköisesti tukieuroja ensi vuoden valtion budjetista Ukrainan sodan vuoksi. Poliisilla on jälleen pula rahasta. Ruoan arvonlisäveron lasku näyttää epätodennäköiseltä.

Järjestökentän rahoitusleikkauksiin haetaan ratkaisua

Analyysi: Johtavat poliitikot ajautuivat outoon huutokauppaan rahapelirahoista – ensin hallitus leikkasi avustuksia ja nyt peruu aikeitaan

Pääministeri Sanna Marinin uskottavuus kärsii, jos viime hetken lupaus tarkastella järjestöjen rahoitusta ei johda avustusleikkausten pienentämiseen, politiikan erikoistoimittaja Ari Hakahuhta kirjoittaa.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko vastausvuorossa eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä 23. syyskuuta 2021, taustalla opetusministeri Li Andersson.

Eduskunta väittelee talouspolitiikasta: Oppositio moittii velan kasvua, hallituspuolueet vaativat oppositiolta listaa menojen leikkauksista

Valtion ensi vuoden talousarvion käsittely alkaa eduskunnassa koko viikon kestävällä lähetekeskustelulla. Oikeisto-oppositio on arvostellut hallitusta menojen holtittomasta lisäämisestä.

Valtiovarainministeri Anni Saarikko vieraili Kajaanissa maanantaina.

Opintolainat anteeksi -kokeilu lähtee liikkeelle – Norjasta tutusta mallista apu Kainuun työvoimapulaan?

Keskustalainen valtiovarainministeri Annika Saarikko tapasi vierailullaan Kainuun maakuntaliiton ja Kajaanin kaupungin johtoa.

Tuulivoimapuisto Iissä.

Tuulivoima voi tehdä Pohjanlahdesta puhtaan energian "Persianlahden", visioi elinkeinoministeri Lintilä

Energiantuotanto nojaa jatkossa entistä vahvemmin tuulivoimaan, jota kaavaillaan muun muassa Pohjanlahdelle. Myös teollisuus vaatii puhdasta sähköä päästöjen vähentämiseen. Elinkeinoministeri Mika Lintilä avasi keskiviikkona hallituksen budjettineuvotteluiden linjauksia päästökauppasektorille.

Vihreät valitsivat kolme varapuheenjohtajaa

Vihreät valitsivat poikkeuksellisen jännittävässä vaalissa varapuheenjohtajikseen Atte Harjanteen, Iiris Suomelan ja Hanna Holopaisen – Kolmikon joukosta valitaan Ohisalon tuuraaja

Vihreät valitsivat Maria Ohisalon jatkamaan puheenjohtajana koruttomasti ilman vastaehdokkaita. Kolmesta valitusta varapuheenjohtajasta yhdestä tulee Ohisalon sijainen lähiviikkoina. Sisäministerin paikalle valittavasta päätetään erikseen.

demonstration

Poliisi tyrmistyi budjettiriihen päätöksistä – 10 miljoonan euron kädenojennus ei pelasta henkilöstösäästöiltä: "Yt-pöytään tässä mennään"

Budjettiriihi toi poliisille noin 10 miljoonan euron lisäyksen alkuperäiseen esitykseen nähden. Silti ensi vuodelle jää alijäämää yhä noin 30 miljoonaa euroa. Säästöt otetaan henkilöstöstä. Toiveet poliisien määrän lisäämisestä voidaan unohtaa.

Hallituksen tavoitteena on hiilineutraalisuus vuonna 2035

Ilmastoministeriryhmä vakuuttaa riihen päätösten purevan, ja Krista Mikkonen pitää mahdollisena, että Suomesta tulee hiilinegatiivinen

Taakanjakosektoria koskevista budjettipäätöksistä kertoivat ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.), liikenneministeri Timo Harakka (sd.) ja maatalousministeri Jari Leppä (kesk.)

Työntekijä rakennustyömaalla

Ekonomistit erimielisiä budjetista: "Tuntuu, ettei mitään vaikeita päätöksiä ole taaskaan tehty"

Budjetti on talouskasvuun nähden liian elvyttävä ja vaikutukset työllisyyteen vähäisiä, sanoo Elinkeinoelämän valtuuskunnan ekonomisti Sanna Kurronen. Hänen mukaansa nyt olisi pitänyt kasvattaa työn tarjontaa ja vahvistaa julkista taloutta. Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Mika Maliranta kiittelee kuitenkin nopeavaikutteisia työllisyystoimia.

Henkilö tankkaa autoa.

Nämä virkamiesten esittämät toimet jäivät uupumaan hallituksen ilmastosovusta

Ylen haltuunsa saaman muistion mukaan virkakunta esitti ilmastotoimiksi useita veronkorotuksia sekä muun muassa liikenteen päästökauppaa. Hallitus torppasi esitykset.

Sanna Marin.

Talouselämä ja teollisuus pettyivät työllisyystoimiin, ympäristöjärjestöt kiittävät ilmastopolitiikan nostamista ytimeen – näin etujärjestöt kommentoivat budjettiratkaisua

Suhtautuminen budjettiin on vaihtelevaa ja riippuu siitä, keneltä asiaa kysyy. Kokosimme tähän artikkeliin kommentteja budjetista talouselämältä, teollisuudelta ja järjestökentältä.

Pääministeri Sanna Marin A-Talkissa.

Pääministeri Sanna Marin puolusti A-Talkissa erikoista vetoaan: ”Pöydällä oli aito kompromissiesitys”

Ilmastokiistan riitapukarit keskusta ja vihreät saivat sovitella ratkaisua keskenään. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan pöytään saatiin aito kompromissiesitys.

Kuvassa on linja-auto, henkilöauto, taksi ja kuorma-auto Mannerheimintiellä Helsingissä elokuussa 2020.

Asiantuntijat ovat pettyneitä hallituksen ilmastosopuun ja erityisesti liikenteen päästöihin: "Oikeasti vain selvitetään ja perustetaan työryhmiä"

Asiantuntijat pitävät hallituksen ilmastopäätöksiä riittämättöminä. Liikenteen päästövähennykset nojaavat heidän mukaansa liian suuriin odotuksiin sähköautojen lisääntymisestä. Tehokkain keino eli fossiilisten polttoaineiden hinnan korottaminen jäi käyttämättä.

Prisman kassatyöntekijöitä ja asiakkaita.

Budjettiriihi valmistui – näin muutokset näkyvät kukkarossasi vuonna 2022: Opiskelijoiden tuloraja nousee, biokaasu kallistuu tankilla

Palkansaajien ansiotulovero laskee ensi vuonna jo aikaisemmin tehtyjen veropäätösten seurauksena. Budjettipäätöksillä kannustetaan omakotitaloasujia vaihtamaan öljylämmityksestä maalämpöön ja kiristetään etenkin pikkusikarien verotusta.

Matkustajia lähdössä Kemi-Tornion lentoasemalla

Budjettiriihi: Kemi-Tornion lennot turvataan ensi vuoden elokuuhun asti

Hallitus on päättänyt budjettiriihessä, että maakuntakenttien ostoliikennettä jatketaan.

Kiviauto Kevitsan kaivoksella

Erillinen kaivosvero tulee, poliittinen kannatus ollut jo vahva – kaivospaikkakunnille yli puolet veron tuotosta

Hallitus on tänään budjettiriihessä päättänyt asettaa kaivoksille nettotuottoon perustuvan veron. Tuotosta 60 prosenttia tulee kaivospaikkakunnille.

Maria Ohisalon ja Annika Saarikon kuvat vierekkäin.

Analyysi: Ilmastokiistan ydin on sama kuin työllisyyskiistassa, osat ovat vain vaihtuneet – keskusta vaatii nyt kannustusta, vihreät laskuria

Vihreät ja keskusta pahastuivat, kun pääministeri Sanna Marin jätti riitapukarit setvimään ilmastosotkua keskenään. Silti SDP tukee keskustaa kiistassa, Ylen politiikan erikoistoimittaja Ari Hakahuhta kirjoittaa

Pohjanmaan poliisilaitoksen Kaustisen yksikön ulko-ovi.

Poliisin näkyvyys haja-asutusalueella vaarassa ilman lisärahoitusta – Pohjanmaan poliisipäällikkö: "Oltaisiin tyytyväisiä, jos voitaisiin pitää nykyinen väkimäärä"

Pohjanmaan poliisilla ei ole budjetin suhteen murheita kiinteistöistä, kuten monella muulla alueella. Sen sijaan henkilöstölle olisi aina lisätarvetta.

Onko työllisyystoimilla kiire? Liitot erimielisiä

Budjettiriihi ja työllisyystoimet saivat SAK:n ja EK:n ekonomistit tukkanuottasille – "Ehkä siinä työpaikassa on jotain vikaa"

SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta ja EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen ovat erimielisiä hallituksen työllisyystoimien kiireellisyydestä. Kaukorannan mukaan ne ovat hyvässä vaiheessa, Pakarisen mukaan tavoite on kaukana.

Henkilä Helsingin rautatieasemalla kasvomaskiin suojautuneena.

Hallituksen taustamuistio: Työvoimaa on houkuteltava yhä enemmän ulkomailta

Budjettiriihessä hallitus etsii nopeita keinoja, joilla helpotettaisiin yritysten työvoimapulaa. Neuvotteluiden pohjana oleva muistio korostaa työntekijöiden houkuttelua ulkomailta ja ehdottaa osaajien viisumin laajentamista.

Polttoainepistooli.

Vihreät ja keskusta taistelevat ilmastopäästöistä – mitä ovat lämmityspolttoainevero, pellonraivausmaksu ja liikenteen päästökauppa?

Hallituksen budjettineuvottelut näyttävät jälleen kilpistyvän ilmastopäätöksiin, joita vihreät kannattaa ja keskusta vastustaa.

Hallitus on päässyt sopuun ensi vuoden budjetista sekä ilmastopäästöjen leikkaamisesta.

Hallitus sai sovittua ilmastoriitansa ja budjetti valmistuu – Marin kiitteli yhteistyöstä, Saarikon mukaan "notkopaikkojakin osuu reitille"

Hallitus on päässyt sopuun ensi vuoden budjetista sekä ilmastopäästöjen leikkaamisesta. Yksityiskohdat hallitus lupaa kertoa kello 15.

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila (oik.) ja SLC:n puheenjohtaja Mats Nylund Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n ja Svenska lantbruksproducenternas centralförbundin SLC:n mediatilaisuudessa maa- ja metsätalouden ilmastotoimista Säätytalolla.

Hallituksen budjettiriihestä ei odoteta kevään kaltaista draamaa, mutta maatalouden päästöt hiertävät – seuraa ainakin näitä asioita

Hallitus kokoontuu aamupäivällä budjettiriiheen. Neuvotteluihin on varattu kaksi päivää, mutta keväinen, yli viikon mittaiseksi venynyt kehysriihi on vielä tuoreessa muistissa.

Seteleitä lompakossa.

Palkkaverotus kevenee ensi vuonna – "Keskituloisen verotuksessa se tarkoittaa noin sataa euroa vuodessa", laskee Veronmaksajain Keskusliitto

Palkkaverotusta keventävät ensi vuonna muutokset veroluontoisissa sosiaalivakuutusmaksuissa. Budjettiriihessä Veronmaksajain Keskusliittoa huolettaa esillä ollut osinkojen lähdevero. "Emme halua veroa, joka toteutuessaan kohdistuisi paitsi tavallisiin rahastosäästäjiin myös työeläkeyhtiöiden kautta eläkemaksuja maksaviin", sanoo toimitusjohtaja Teemu Lehtinen.

Julkistalouden professori: Kuumana käyvä talous ja iso alijäämä sopivat huonosti yhteen

Budjettiriihestä tuskin irtoaa isoja työllisyystoimia, arvioivat asiantuntijat Ylen aamussa – valtion menojen kasvu herättää huolta

Ylen aamussa vierailleet asiantuntijat arvioivat, että julkisten menojen kasvattamisesta tulisi luopua nyt, kun talous on kääntynyt kasvuun.

Poliiseja ja mielenosoittajia Sanomatalon nurkalla Helsingissä.

Poliisi elää jo nyt yli varojensa ja budjettiriihestä on tulossa lisää kylmää vettä niskaan – selvitimme, mihin poliisi määrärahat käyttää

Poliisin määrärahat ovat viime vuosina nousseet, mutta virkavalta valittelee niukkoja resursseja. Kulut kasvavat yhä enemmän, koska uusiin uhkiin ei voi vastata vanhoilla konsteilla. Isona riippakivenä ovat myös surkeassa kunnossa olevat poliisitalot.

Grafiikka näyttää, kuinka Suomessa investoidaan kilpailijamaita vähemmän.

Grafiikat todistavat: Suomen talouden kohtalonkysymykseksi ovat nousemassa investoinnit – yritykset eivät panosta riittävästi uuteen

Suomalaisyrityksillä menee nyt paremmin kuin aikoihin, mutta tulevaisuudessa siintää jo ongelmia. Yritykset ja julkinen sektori investoivat vähemmän modernin talouden tarpeisiin kuin kilpailijamaissa. Se heikentää Suomen kilpailukykyä ja talouskasvua.

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila (oik.) ja SLC:n puheenjohtaja Mats Nylund Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n ja Svenska lantbruksproducenternas centralförbundin SLC:n mediatilaisuudessa maa- ja metsätalouden ilmastotoimista Säätytalolla.

Luonnonvarakeskuksen tutkijat ihmettelevät pieniä vähennyksiä maatalouden päästöihin: “Surullista, miten huonolla ilmastopolitiikalla vedätetään viljelijöitä”

Maa- ja metsätalousministeriö kertoi EU:n uuden maatalouspolitiikan vähentävän päästöjä, vaikka laskelmat osoittavat tutkijoiden mukaan toista. Hallituksen on määrä tehdä puuttuvat päätökset muun muassa maatalouden päästöjen vähentämisestä ensi viikon budjettineuvotteluissa.

Annika Saarikko puhuu haastattelussa.

Vihreät ja vasemmistoliitto huojuttavat hallitusta – kiista maatalouden ilmastopäästöistä kuumentaa budjettiriihtä

Hallituspuolueilla on budjettiriihessä omia painopisteitään. SDP vahvistaisi terveys- ja vanhuspalveluja. Keskusta painottaa taloutta ja työllisyyttä. Vihreät ja vasemmistoliitto vaativat lisää ilmastopäätöksiä. RKP panostaisi turvallisuuteen.

Valkovihreä juna paikallaan vieressä harmaa ja tyhjä asemalaituri

Lahti toivoo budjettiriihestä rahaa liikenteen sujuvoittamiseen

Hallitus kokoontuu ensi viikolla vuoden 2022 budjettineuvotteluihin. Päijät-Hämeen liitto ja Lahden kaupunki ovat julkaisseet toiveensa budjettiriiheen.

Hallitusviisikko tiedotustilaisuudessa Kesärannassa.

Kiistelty lähdevero palaa budjettipöytään riisuttuna – ay-liike ja säätiöt rajattiin pois, Finanssialan mukaan eläkemaksut voisivat nousta

Vasemmistopuolueet haluavat viiden prosentin lähdeveron osinkoveroista vapautetuille rahastoille. Säätiöt ja ammattiyhdistykset rajattiin veron ulkopuolelle jo keväällä. Keskusta ei uudesta verosta innostu.

Annika Saarikko ja Maria Ohisalo Säätytalon portailla hallituksen puoliväliriihen alkaessa 21. huhtikuuta.

Analyysi: Hallituspuolueiden keskinäinen nokittelu sataa oppositiopuolue kokoomuksen laariin

Hallituspuolueilla on ensi viikon budjettiriihessä tilaisuus näyttää, miten ne käyttävät poliittista valtaansa.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Kari, puheenjohtaja Maria Ohisalo ja ulkoministeri Pekka Haavisto vihreän eduskuntaryhmän kesäkokouksen tiedotustilaisuudessa Evon retkeilyalueella Hämeenlinnassa 1. syyskuuta 2021.

Vihreät ilmastopäätöksistä: Jos meidän esityksemme eivät kelpaa, muutkin puolueet voivat niitä tehdä

Vihreiden eduskuntaryhmä on ollut koolla Evon retkeilyalueella Hämeenlinnassa. Puolueen puheenjohtajan Maria Ohisalon mukaan loput ilmastopäätökset on tehtävä syksyn budjettiriihessä tai niitä ei ehditä saada aikaan tällä hallituskaudella.

Savonlinnan kaupungintalo

Savonlinnan kaupunki penää valtiolta rahoitusta Parikkala-Syväoron rajanylityspaikan kansainvälistämiseksi

Hallituksella käynnistyy ensi viikolla budjettiriihi. Suomen hallitus linjasi syyskuussa 2019, että rajanylityspaikka kansainvälistettäisiin vuonna 2024

EVAn Kurronen: Kielitaitovaatimuksia pitäisi miettiä

Ekonomistit A-studiossa: Työvoimapulasta ei selvitä ilman maahanmuuttoa – "Voisiko nykyistä useammassa tehtävässä pärjätä englannilla?"

Tiistain A-studiossa pohdittiin, mistä saadaan työvoimaa työvoimapulasta kärsiville aloille.

valtiovarainministeri Annika Saarikko keskustan eduskuntaryhmän kesäkokouksen toritapahtumassa Seinäjoella keskiviikkona 25. elokuuta 2021.

Saarikko ennakoi budjettiriiheen vaikeita neuvotteluja, keskusta nostaisi tilapäisesti opintotuen tulorajaa – "Kaikki kivet käännettävä"

Valtiovarainministeriön mukaan tulorajan nostolla olisi positiivisia työllisyysvaikutuksia, sanoo puheenjohtaja Annika Saarikko.

Krista Kiuru vieraili Ylen Ykkösaamussa 21. marraskuuta 2020.

Ministeri Kiuru: Seitsemän päivän hoitotakuu on saatava tällä kaudella hyvään vauhtiin

Hallitusohjelmassa kaavailtu lakihanke hoitotakuun kiristämiseksi on jäänyt koronapandemian jalkoihin. Hyvinvointialueille avautuu tänään täydentävä valtionavustushaku, jolla on tarkoitus vauhdittaa hoitoon pääsyä.

Pääministeri Sanna Marin Yle uutisten haastattelussa Kesärannan pihassa.

Pääministeri Marin uskoo alueiden muuttavan tulkintansa lasten harrastusjupakassa ja paljastaa samalla Ylen haastattelussa kesän himoharrastuksensa

Marin kommentoi Ylelle kiistaa, joka syntyi pääkaupunkiseudun koronarajoituksista. Pääministeri haluaisi nykyisistä rajoituksista nopeasti eroon, mutta hänellä on myös oma, henkilökohtainen tavoitteensa syksylle. Siihen siivitti kesän harrastus.

Li Andersson.

Opetusministeri Ykkösaamussa: Mitä haluat kysyä Li Anderssonilta?

12–15-vuotiaiden koronarokotukset alkoivat, samoin kouluvuosi lähiopetuksessa eri puolilla Suomea. Mitä jälkiä on jäänyt etäopetuksesta, iso osa opetushallituksen mukaan oppilaista on tipahtanut kelkasta. TV1:n Ykkösaamun vieraana on opetusministeri Li Andersson (vas.).

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle