Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Koira näyttelyharjoituksissa.

Punkkilääkkeet epäilyttävät osaa koiranomistajista, ja moni torjuu nyt punkkeja luonnontuotteilla – ei ehkä kannattaisi

Vaikka lemmikkien punkintorjunnan vaihtoehdot ovat lisääntyneet, haittavaikutuksista tehdään ilmoituksia entiseen malliin Fimealle.

Rokottaja painaa paperilla rokotuskohtaa olkapäässä.

Terveydenhuollossa työskennellyt Minna sai koronarokotteet ensimmäisten joukossa – nyt hän on väsymyksen ja tärinän takia työkyvytön

Suomen keskinäinen lääkevahinkovakuutusyhtiö on antanut korvauksia koronarokotteen aiheuttamista haitoista reilulle 600 henkilölle. Vähintään yhden rokoteannoksen saaneita on Suomessa 4,4 miljoonaa.

Jere Kiiski oikeudessa asianajajansa kanssa.

Jere Kiiski alkoi 14-vuotiaana nukahdella oudoissa paikoissa – nyt hän penää korvauksia Pandemrix-rokotteen tuomasta narkolepsiasta

Narkolepsia mullisti Jere Kiiskin elämän yläkouluikäisenä. Nyt hän on 27-vuotias ja vaatii saman kohtalon kokeneiden kanssa yhteensä noin puolen miljoonan euron korvauksia oikeudessa.

Joni Siikavirta, Ville Mustila ja Antonina Paasikivi käräjäoikeudessa.

Pandemrix-oikeudenkäynti voi johtaa jopa miljoonakorvauksiin, jos sairastuneet voittavat oikeudessa

Oikeudenkäynnissä pyritään osoittamaan, että Pandemrix-rokotus aiheutti narkolepsian seitsemälle henkilölle. Jos yhteys todetaan, Lääkevahinkovakuutuspooli voi joutua maksamaan miljoonia euroja.

Hoitaja pitää lähikuvassa koronarokotetta ja neulaa.

Lääkevahinkoilmoitukset moninkertaistuivat koronarokotteiden myötä – korvausta erilaisista haitoista on myönnetty 589 ihmiselle

Korvausta on saatu muun muassa kuumeilusta, kivusta ja särystä, ihottumasta sekä sydänlihastulehduksesta. Lähes joka kymmenes korvauksen saaneista on kärsinyt vyöruususta.

Kaarlo Simojoki istuu Senaatintorin terassialueella.

Opiskelijoiden lisäksi myös työssäkäyvät nuoret hakevat tehoa älylääkkeistä – asiantuntija varoittaa haitoista: "Käyttö on aina riskipeliä"

Niin sanotut älylääkkeet ovat ihmisen aivokemiaan vaikuttavia psykoaktiivisia aineita. Tällaisia ovat esimerkiksi amfetamiinijohdannaiset ADHD-lääkkeet.

Pandemrix-rokote

Narkolepsiaan sairastuneet vaativat käräjillä korvauksia yli kymmenen vuotta sikainfluenssarokotteen ottamisen jälkeen

Korvauksia on myönnetty vain rokotteesta kahden vuoden sisällä diagnosoiduille. Poolin mukaan sairastuneen tai hänen läheistensä kertoma ei riitä näytöksi siitä, milloin narkolepsia puhkesi.

Sairaanhoitaja Celeste Wanyonyi (vas.) antoi toisen koronavirusrokotteen Dumitru-Mihai Trucmelille Helsingin Messukeskuksen koronarokotuspisteessä 15. lokakuuta 2021.

Tämä koronarokotteen haittavaikutuksista nyt tiedetään Suomessa: Uusia vakavia oireita ei ole ilmennyt, tuhat hakenut korvauksia

Korvauksia on maksettu eniten lievistä ohimenevistä haitoista, kuten kuumeilusta ja rokotuskäden kivusta. Vakavat haittavaikutukset ovat edelleen erittäin harvinaisia sekä aikuisilla että lapsilla.

Liikeepäterävä henkilö kasvomaskiin suojautuneena.

Katarina, 23, uskoi salaliittoteorioita eikä ottanut koronarokotetta – sitten hetki kauppakeskuksessa sai hänet muuttamaan mielensä

Koronarokotustaan lykänneet kertovat Ylelle, miksi epäröivät rokottautumista ja miksi lopulta päättivät ottaa sen.

Teemu Kiljander

Koronarokotteen mahdolliset haitat eivät juuri paina rokotuspäätöksessä, kertoo kysely – Teemu Kiljander sai rokotteesta rajun reaktion, mutta on valmis seuraavalle kierrokselle

Kansalaispulssi-kyselyllä selvitettiin tekijöitä, jotka ovat vaikuttaneet päätökseen ottaa tai olla ottamatta koronarokote. Kyselyn perusteella terveysviranomaisten suosituksilla ja rokotteen antamalla suojalla oli iso merkitys.

Sairaanhoitaja Airi Valkonen antamassa koronavirusrokotetta helsinkiläiselle 15-vuotiaalle Rorja Räsäselle

Ruotsi ja Tanska keskeyttävät Moderna-rokotteen käytön nuorilla – THL:n Nohynek: Suomen linjaa tarkastellaan, päätös ehkä huomenna torstaina

Ruotsin kansanterveysviranomaisen mukaan sivuvaikutuksen riski on hyvin pieni. THL:n ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan Suomessa on tehty Modernan rokotteesta samankaltaisia havaintoja kuin Ruotsissa.

Pfizerin koronarokotuskia

Kolmas rokoteannos on aiheuttanut kainaloiden turvotusta – muuten sivuvaikutukset ovat olleet samoja kuin aiemmin

Muun muassa Yhdysvalloista ja Israelista on näyttöä siitä, että kolmannesta rokoteannoksesta tulee haittavaikutuksia suurin piirtein saman verran kuin kahdesta ensimmäisestä.

Keravalta kotoisin oleva Veera Laiho sai ensimmäisen rokotteensa.

Tuhannet ilmoitukset koronarokotteiden haittavaikutuksista odottavat arviointia – Fimea tuplasi käsittelijöiden määrän

Noin 11 000 haittavaikutusilmoitusta odottaa tarkempaa käsittelyä. Ilmoitukset kertovat ilmoittajan havainnoista ja näkemyksistä, eivätkä tarkoita sitä, että rokotteen ja vaikutusten välinen mahdollinen yhteys olisi vahvistettu.

Koronarokotepiste urheiluhallissa.

400 file Covid vaccine side effect claims as coverage nears 7m doses

Compensation is based on a probable causal link between the use of the vaccine and the side effect, and must be confirmed by a doctor.

Koronarokotepiste urheiluhallissa.

Suomessa on annettu noin 6,7 miljoonaa koronarokoteannosta – vahinkotapauksia korvattu vajaat 90

Tähän mennessä vahinkoilmoituksia on tehty noin 400. Lääkevahinkovakuutusyhtiön toimitusjohtaja Tiina Hellgren pitää ilmoitusten määrää odotusten mukaisena. Noin puolet korvaushakemuksista hylätään, sillä syy-yhteyttä lääkeaineen ja vahingon välillä ei ole pystytty osoittamaan.

Ihmiset istuvat odottamassa rokotusvuoroaan Tampereen messu- ja urheilukeskuksen rokotuspisteessä

Nuorten koronarokotuksista tehty 49 haittailmoitusta Fimeaan – ylilääkäri pitää ilmoitusten määrää rokotusten määrään nähden maltillisena

Lääkealan turvallisuutta seuraavaan Fimeaan on tehty keskiviikkoon mennessä kaikkiaan 49 alle 18-vuotiaiden koronarokotuksiin liittyvää haittavaikutusilmoitusta. Yhdeksässä tapauksessa ilmoittaja oli arvioinut haitan vakavaksi.

Koronarokote kortti Comirnaty (Pfizer-BionTech) rokotteesta

Anti-vaccine disinformation sent to Tampere kids' phones

Some children in Pirkanmaa received false information about coronavirus vaccine side-effects, says Tampere University Hospital

En bild på president Sauli Niinistö.

Friday papers: Finnish troops to Afghanistan, vaccine side effects, Tampere traffic congestion

Roughly 0.2 percent of vaccinees have reported symptoms that vary from the not-so-serious to fatal, HBL reports.

76-vuotias Maire Löppönen sai Astra Zenecan rokotteen, jonka pisti sairaanhoitaja Nguelah Elisè.

Fimea saa yhä runsaasti ilmoituksia koronarokotteiden haittavaikutuksista – ilmoitukset painottuvat työikäisiin ja naisiin

Myös Suomessa on havaittu yksittäisiä koronarokotteen aiheuttamia sydänlihastulehdustapauksia.

Astra Zeneca -rokotepullo ja rokoteruisku.

"Sillä ei ole myyntilupaa ja se aiheuttaa lapsettomuutta" – tarkistimme kahdeksan väitettä koronarokotteista

Listasimme kahdeksan väittämää, joiden vuoksi ihmiset saattavat jättää koronarokotteen ottamatta. Suurin osa niistä on virheellisiä ja osan merkitystä liioitellaan. Juttu on julkaistu alun perin 7. heinäkuuta 2021.

Pfizer-rokotetta valmistava sairaanhoitajat Vantaan Energia Areena rokotuskeskuksessa. 26.5.2021.

Use of two different Covid vaccines effective and safe, preliminary research finds

The THL's chief physician noted that it does not appear that combining AstraZeneca with an mRNA vaccine causes more side effects than using the same vaccine product for both doses.

Iida Savela sylissään chinchilla Sofia.

17-vuotias Iida Savela empii vielä koronarokotteen ottamista – selvitimme, miksi vähemmistö nuorista kieltäytyy rokotteesta

Kysyimme nuorilta, miksi he ottaisivat tai eivät ottaisi koronarokotetta. Pieni vähemmistö nuorista pelkää rokotteen sivuvaikutuksia ja kokee, että näin lyhyessä ajassa ei voi kehittää luotettavaa rokotetta.

Pfizer-rokotetta valmistava sairaanhoitajat Vantaan Energia Areena rokotuskeskuksessa.

Alle 12-vuotiaiden koronarokotustutkimus alkaa lähipäivinä Suomessa

Alkavassa tutkimuksessa alle 12-vuotiaille annetaan Pfizerin ja Biontechin rokotetta, jota on Suomessa annettu jo yli kaksi miljoonaa annosta. 12–15-vuotiaiden rokotuksiin odotetaan Euroopan lääkeviraston suositusta mahdollisesti jo tänään perjantaina.

Pfizerin ja Astra Zenecan rokoteruiskuja rokotuspisteessä.

15 ihmistä on saanut Suomessa korvauksia koronarokotteen aiheuttamista haitoista – terveydenhuollossa työskentelevä Minna on yksi heistä

Haittavaikutuksista korvauksia saaneet ovat pääosin terveydenhuollon henkilökuntaa, jotka on rokotettu ensimmäisten joukossa. Korvausten suuruus on ollut 600–2 000 euroa. Ylen haastattelemalle Minnalle maksettiin tuhat euroa tärinästä.

Astra Zeneca -rokotetta valmistava sairaanhoitaja Porvoon rokotuskeskuksessa. 18.3.2021.

Työikäiset raportoivat koronarokotteiden haittavaikutuksista eniten – listasimme yleisimmät haitat jokaisesta Suomessa käytetystä rokotteesta

Verisuonitukokset puhuttavat, mutta kävimme läpi millaisia haittavaikutuksia Fimeaan on koronavirusrokotteista tilastoitu.

Astra Zeneca -rokotetta valmistava sairaanhoitajat Porvoon rokotuskeskuksessa. 18.3.2021.

Finland continues use of AstraZeneca vaccine for over 65 age group only

The National Vaccination Expert Group (KRAR) said it saw no reason to change the existing age limit.

Lääkkeillä on aina haittoja, joskus hyötyjä

Marja Sannikka: Popsimme liikaa pillereitä

Suomalaiset syövät lääkkeitä koko ajan enemmän, mutta onko lääkkeiden käyttö aina perusteltua, kysyy Marja Sannikka videoblogissaan.

Hoitajan kädessä Sputnik V -rokote.

Kirjeenvaihtajalta: Sputnik V:n piti voittaa koronapandemia, mutta Venäjä horjuttaa itse uskoa omaan rokotteeseensa

Maailma kaipaa luotettavaa koronarokotetta, mutta Kremlin toimet eivät lisää luottamusta, kirjoittaa Venäjän-kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen.

Hanna Nohynek

Rokoteasiantuntijat A-Talkissa: Astra Zenecan koronarokote on turvallinen – "Nuorten saamat sivuvaikutukset vaativat lisää selvityksiä"

Suomi jatkaa Euroopan lääkeviraston turvalliseksi katsomaa Astra Zenecan koronarokotteen käyttöä.

Yrittäjä Ari Nevanen istuu kuormaajan hytissä.

Neljä veritulppaa aiemmin kokenut joensuulainen Ari Nevanen: "Koronarokote ei pelota, otan toisenkin annoksen"

Euroopan lääkevirasto arvioi huomenna, onko Astra Zenecan rokotteella yhteys epäiltyihin sivuvaikutuksiin. 

Ruiskua pitelevä käsi ja Astrazeneca-teksti.

Fimea: Astra Zenecan rokotteen ja veritulpan yhteydestä ei viitteitä, rokoteohjelma voi jatkua ennallaan

Britanniassa Astra Zenecan rokotetta on annettu yli 10 miljoonaa annosta, eikä siellä ole havaittu kohonnutta riskiä veritulppaan.

Koronarokotteita injektioruiskuissa valmiina annettavaksi.

Uusien rokotusaikojen antaminen alle 70-vuotiaille keskeytetään toistaiseksi Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä

Taustalla on THL:n päätös laajentaa Astra Zenecan rokotteen käyttö ikäihmisiin.

Fimea: Kokonaiskäsitys Astra Zenecan rokotteen turvallisuudesta ei ole tässä vaiheessa muuttunut, rokotukset Suomessa jatkuvat

Fimea: Kokonaiskäsitys Astra Zenecan rokotteen turvallisuudesta ei ole tässä vaiheessa muuttunut, selvitykset käynnissä

Monet Euroopan maat, muun muassa Tanska, Norja ja Islanti ovat keskeyttäneet Astra Zenecan rokotteen käytön tilapäisesti vakavien haittavaikutusten selvittämiseksi.

Astra Zenecan koronarokoteampulleja.

Astra Zenecan rokotustauko: Oikeuskansleri tutkii valtioneuvoston kanslian ja Fimean menettelyä asian viestinnässä

Lääkealan turvallisuuskeskukselle oli epäselvää, kuka saa kommentoida Astra Zenecan koronarokotteen käytön keskeyttämistä useissa maissa valmiuslain pykälien käyttöönoton jälkeen.

Ruiskua pitelevä käsi ja Astrazeneca-teksti.

Tanska, Norja ja Islanti keskeyttävät Astra Zeneca -rokotukset epäiltyjen sivuvaikutusten tutkimiseksi, Suomessa käynnistetty haittavaikutusten selvitykset

Euroopan lääkeviraston puolesta Astra Zenecan rokotetta voidaan käyttää sinä aikana, kun yhteyttä veritulppatapausten ja rokotteen välillä selvitetään.

ihmisiä kävelemässä kadulla

Koronarokotteen haittavaikutukset ovat toistaiseksi painottuneet työikäisiin – mitä haitoista nyt tiedetään? Asiantuntija vastaa

Fimean ylilääkäri Maija Kaukosen mukaan haittavaikutusten ilmoitusaktiivisuus on korkealla.

Sote-henkilöstölle annettiin koronavirusrokotteita Helsingissä 4. tammikuuta 2021.

Koronarokotteen kakkospiikin odotetaan voimistavan haittavaikutuksia hieman – THL: Reaktio kertoo, että immuniteetti on lähtenyt käyntiin

Lääkealan turvallisuuskeskus Fimea on saanut koronarokotteesta 32 haittavaikutusilmoitusta.

Etualalla Jasper-Mäki Jokela katsoo suoraan kameraan. Taustalla Jasperin äiti Tiina ja Yle Perjantain juontaja Sean Ricks.

Sikainfluenssarokotteen jälkeisestä narkolepsiasta kärsivä Jasper: “Miten taataan, etten jää yksin jos sairastun myös koronarokotteesta?”

Suomen valtio on luvannut kantaa vastuun koronarokotteen mahdollisista haittavaikutuksista. Ihan kuten vuonna 2009.

Pfizer-Biontechs coronavaccin.

Finland reports first adverse reaction to coronavirus vaccine

Health agency THL says it is common for even small side effects to be reported for a new vaccine.

Pfizer-Biontechs coronavaccin.

Fimea saanut ensimmäisen haittailmoituksen koronarokotteesta – maailmalla koronarokote aiheuttanut muita rokotteita enemmän allergiareaktioita

THL:n ylilääkärin Hanna Nohynekin mukaan on tavallista, että uuden rokotteen kohdalla pienistäkin haittavaikutuksista tehdään aktiivisesti ilmoituksia.

En kvinna i skyddsmundering håller ett coronavaccin framför sig.

Mikrosiruja koronarokotteessa? Näin perätön tieto rokotteista leviää koronaepidemian myötä

Osa suomalaisista pelkää koronarokotetta enemmän kuin itse virusta. Selvitimme miksi.

Seattlessa asuva Ian Haydon oli yksi Moderna-rokotteen testiryhmään kuulunut henkilö. Kuvassa hän käy terveysasemalla rokotettavana kehitteellä olevalla koronarokotteella.

Jo toinen koronarokote todettiin tehokkaaksi – Ylen haastattelema koehenkilö testasi omalla kropallaan rokotteen "yliannostusta"

Seattlessa asuva Ian Haydon pääsi testaamaan ensimmäisten joukossa Moderna-yhtiön rokotteen turvallisuutta.

Kemisti laboratoriossa.

Finnish expert answers 7 questions about coronavirus vaccines

The director of Tampere University's Vaccine Research Center explains the potentials of two vaccines in development.

Kemisti laboratoriossa.

Pelottaako koronarokotteen turvallisuus, mietityttääkö sen tehokkuus? Lue seitsemän kysymystä ja asiantuntijan vastaukset

Tuloksia kymmenillä tuhansilla ihmisillä testatuista rokotteista odotetaan lähiviikkoina.

pandemrix-rokote

Pandemrix-rokotteen mahdollisesti aiheuttaman narkolepsian korvauksista riidellään edelleen – kanteita nostettu oikeudessa

Kuusi narkolepsiaan sairastunutta kokee, että sairastumisen syynä on Pandemrix-rokote. He hakevat nyt korvauksia oikeusteitse.

Kuvassa on AstraZenecan kyltti.

Lääkeyhtiö AstraZeneca keskeyttää koronavirusrokotteen kliinisen testauksen – koehenkilö sairastui selittämättömästi

Euroopan komissio on tehnyt AstraZenecan kanssa sopimuksen mahdollisen koronavirusrokotteen ostoista.

Kaksi rokotepulloa, taustalla Venäjän valtion vaakuna

Kilpajuoksu koronarokotteesta kovenee – Valmis rokote käyttöön jo loppuvuodesta?

Koronarokotteesta kisaavat niin suurvallat kuin huippuyliopistot ja lääkejätit.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle