Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Stora Enson Sunilan tehtaan uusi koelaitos

Kotkan ”vihreän siirtymän” tuotantolaitos voisi käynnistyä vuonna 2025, mikäli Stora Enso tekee investointipäätöksen

Kaakkois-Suomen ely-keskus antaa lausunnon kovahiililaitoksen ympäristövaikutuksista huhtikuussa. Kansalaisilla on mahdollisuus ottaa kantaa helmikuun loppuun saakka.

Kuvakooste Koyaanisqatsi-elokuvan maisemista, ylimpänä elokuvan nimi mustalla pohjalla.

Koyaanisqatsi näytti jo 40 vuotta sitten teknologian läpäisemän maailman, jota yhä useampi haluaa paeta

Godfrey Reggion ohjaama ja Philip Glassin säveltämä Koyaanisqatsi on yhä väkevä ja kaunis audiovisuaalinen kokemus. Elokuvan viesti on vakava, mutta sen maneerinen mahtipontisuus antaa mahdollisuuden myös leikittelyyn. Antti Lähde kirjoittaa elokuvasta.

En vindkraftverk på land fotograferat underifrån

Ely-keskus: Pietarsaaren edustalle tulevan tuulivoimalaitoksen ympäristövaikutusten arviointi on tehty oikein

YVA-lausuntoon saatiin 64 lausuntoa viranomaisilta, sekä 22 mielipidettä yksityishenkilöiltä. Etenkin luontoon ja maisemaan on kiinnitettävä huomiota.

Punaiseen pipoon ja siniseen liiviin sonnustautunut Onerva Vartiainen seisoo nurmikolla ja ojenta kameraa kohti violetteja kukkasipuleita. Taustalla katunäkymä.

Luonto-optimisti ei luovuta – pian 90 vuotta täyttävä Onerva Vartiainen uskoo, että tieto on voimaa ympäristöasioissa

Onerva Vartiainen on tehnyt viisi vuosikymmentä sinnikästä työtä ympäristön puolesta. Ensi keväänä hän täyttää 90 vuotta, ja työ jatkuu.

Edessä penkki veden äärellä. Takana kohoaa Keretin kaivostorni Outokummussa.

Hautalammen kaivoksen ympäristöarviointi vaatii lisää tietoa

Ely-keskus haluaa FinnCobalt Oy:n tekevän tarkemman selostuksen Outokummun kaivoshankkeesta.

Karttakuba Sievin Kenkäkankaalle suunnitellusta tuulivoimapuistoalueesta.

Sieviin suunnitellaan tuulivoimapuistoa – ely-keskus asetti nähtäville Kenkäkankaan tuulivoimapuiston ympäristövaikutusten arviointiohjelman

Alueelle suunnitellaan tuulivoimapuistoa, jossa olisi 25-35 tuulivoimalaa. Hanketta koskeva yleisötilaisuus järjestetään ensi viikon keskiviikkona 28. syyskuuta.

Tomaatteja, kaaleja ja lanttu tarjottimella.

Tämän verran suomalainen heittää ruokaa roskiin vuosittain – ilmaston kannalta sillä ei ole juuri merkitystä, sanoo tietokirjailija

Kuluttajahävikin osuus ruokavalion ympäristövaikutuksista on noin neljä prosenttia. Lihan osuus on 45 ja maitotuotteiden 20 prosenttia.

Westenergy i Korsholm.

Mustasaareen suunnitellun LSNG-laitoksen YVA-menettelyssä toivotaan tarkennuksia erityisesti räjähdysherkkien kaasujen varastoimiseen

Ely-keskus katsoo, että Westenergyn suunnitteleman synteettisen metaanin tuotantolaitoksen vaikutuksista tulee selvittää erityisesti onnettomuusriskit, häiriötilanteet ja niistä aiheutuvat vaikutukset.

kouluruokaa

Kruunupyy on listannut tulevien vuosien ympäristötoimenpiteet

Kruunupyyssä ryhdytään uuden listan mukaan muun muassa lajittelemaan kunnantalon muovit, subventoimaan työntekijöiden polkupyörähankintoja ja vähentämään energiankulutusta.

Tuulivoimala.

Perhon Ahvenlammen tuulipuiston suunnittelussa huomioitava metsäpeuran ja maakotkan reviirit

Etelä-Pohjanmaan ely-keskus antoi yhteysviranomaisen lausunnon Perhoon suunnitellusta 16 tuulivoimalasta.

Kuvakollaasissa farkkuja kaupan henkarissa, tomaatteja ja tuulimyllyjä.

Ympäristöystävällinen kuluttaminen kiinnostaa erityisesti nuoria ja vanhoja suomalaisia – "Tulokset herättävät toivoa", sanoo tutkija

Enemmistö suomalaisista vastaa tiedostavansa kulutuksensa vaikutuksia ympäristölle, kertoo Ylen teettämä kysely. Luontokatoa ehkäisevät kulutusvalinnat eivät ole aina ilmiselviä, kertoo tutkija.

Kolme tuulimyllyä avarassa maisemassa.

Kihniön ja Virtain rajalle suunnitellaan isoa tuulivoimapuistoa

Mitään nappipeliä voimala ei ole: roottoreita voi tulla lähes 30 ja tehoa parhaimmillaan noin 250 megawattia.

Tuulivoimalan roottori mäntymetsän yläpuolella.

ELY-keskus: Vöyrin Roukuksen tuulivoimapuistohankkeessa on huomioitava sekä vaikutukset ihmisiin että maisemaan

Vöyrin Roukuksen alueelle nousee enintään seitsemän tuulivoimalaa, joiden yksikköteho on 5–10 MW. Ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta jätettiin yhteensä 43 lausuntoa.

professori.  Gregory Norris.  ilmasto.  hiilijalanjälki.  hiilikädenjälki. Mit. Shine-yksikön johtaja Harward yliopisto

MIT:n tutkija: metsäteollisuus voisi kasvattaa paljon positiivisia ympäristövaikutuksia – yritykset ovat arkoja, pelkona moitteet viherpesusta

MIT-yliopiston tohtori Gregory Norris korostaa hiilikädenjälkeä, joka vähentää kulutuksesta luonnolle koituvaa haittaa. Puutuotteet lisäävät hänen mukaansa hyviä kädenjälkiä. Hankaluutena malleissa on monimuotoisuuden mittaaminen.

Taru Liimatainen polkupyöränsä selässä kotitalonsa edustalla.

Näin kolme suomalaista karsi hiilijalanjälkensä: "Koen saavani paljon enemmän kuin mistä luovun", sanoo Taru Liimatainen

Hiilijalanjäljen pienentäminen onnistuu tehokkaimmin vähentämällä fossiilisen energian käyttöä liikkumisessa ja kodin lämmittämisessä. Myös naudanlihan ja maitotuotteiden välttely tuo nopeita tuloksia.

Oulun kaupunginkirjasto, ulkokuva

Stora Enson Ouluun kaavaileman uuden kartonkilinjan ympäristövaikutukset arvioidaan – hankkeesta keskustelutilaisuus Oulun pääkirjastolla tänään

Yhtiö selvittää, kannattaako Oulun tehtaan toisen paperikoneen muuntaminen kuluttajapakkauskartongin valmistamiseen, ja nyt myös ympäristövaikutukset. Yleisötilaisuus hankkeesta on torstaina kello 17–19 pääkirjastolla.

Här planeras Giga vaasa, längst till höger i bild syns flygfältets landningsbana.

Mustasaari Freyer Batteryn YVA -arviointiohjelmasta: liikennemäärät ja Mustasaaren alue paremmin esille

Mustasaaren kunnanhallitus käsittelee tiistain kokouksessaan lausuntoa, joka koskee Freyr Batteryn tekemää ympäristövaikutusten arviointiohjelmaa.

Kolme asiakasta syö lounasta.

Varsinais-Suomessa kehitetään yhteistyössä tuottajien kanssa ilmastoystävällistä lounasmallia

Hiililounas-hankkeella pyritään haastamaan alkutuottajia ja elintarvikealan yrityksiä miettimään ruoan hiilijalanjälkeä.

Kuorma-auto ajaa kastelualtaan ohitse Terrafamen kaivoksella.

Kainuun ELY-keskus: Terrafamen on huolehdittava, että taimen pystyy kutemaan Tuhkajoessa

Kaivosyhtiö Terrafame haluaa kuivattaa puolet Kolmisoppi-järvestä ja rakentaa tilalle louhoksen. Kainuun ELY-keskus on antanut hankkeen ympäristövaikutusten arvioinnista oman päätelmänsä.

Kansalaisilla on useita keinoja vaikuttaa ympäristöpäätöksiin

Kaivokset ja tuulivoima nostattavat tunteita – professori: “Aito vuoropuhelu edistäisi hankkeiden hyväksyntää”

Tuulivoimaloita ja kaivoksia tarvitaan yhteiskunnan digitalisaatioon ja kasvavaan sähköntarpeeseen. Ympäristöhankkeisiin liittyviä kiistoja voisi lieventää ottamalla osalliset aidosti mukaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Vaasan satamatien ympäristövaikutuksia Mustasaaren alueella esitellään tänään

Infotilaisuudessa esitellään Vaasan Satamatien vaihtoehtojen ympäristövaikutuksia niiltä osin kuin ne sijoittuvat Mustasaaren alueelle. 

En nätkasse full av fisk fotad nerifrån.

Kaskisten edustalle suunnitteilla oleva kalankasvatusallas ei edellytä ympäristövaikutuksen arviointia – Vaasan hallinto-oikeus hyväksyi yrittäjän valituksen

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus vaati ympäristövaikutuksen arviointia ennen lähes miljoonan kilon kalankasvatusaltaan käyttöönottoa. Vaasan hallinto-oikeuden päätöksen mukaan ympäristölupahakemus riittää.

Skiss över ett möjligt batterifabriksområde på Långskogens industriområde i Vasa.

Vaasan akkutehdassuunnitelmille takaisku: brittiläinen Johnson Matthey vetäytyy hankkeesta – elinkeinoministeri ei ole tilanteesta huolissaan

Brittifirma luopuu kokonaan akkumateriaaliliiketoiminnastaan. Aiesopimus Vaasan katodimateriaalitehtaasta allekirjoitettiin huhtikuussa ja yva-työ on jo pitkällä

Kalastusmatkailijoita Tornionjoella lohenpyynnissä

Ruotsalaiskaivos lisäisi jätevesiä lohia vilisevään rajajokeen – miksi äärimmäisen kriittisestä viranomaisraportista ei ilmoitettu suomalaisille?

Ruotsin ja Suomen viranomaiset eivät ilmoittaneet kriittisiä viranomaisarvioita kaivoshankkeen ympäristöhaitoista suomalaisille. Oikeusprofessorin mukaan ne olisi pitänyt ilmoittaa.

Jenni Räinä seisoo metsässä

Mistä olisit valmis luopumaan ympäristön hyväksi? Näin kaksi oululaista muutti elämäänsä saavuttaakseen 1,5 asteen ilmastotavoitteen

Kolme suomalaista kaupunkia selvittää, miten elämäntapojen hiilijalanjälki saadaan kestävämmäksi. Tapasimme kaksi koehenkilöä ja kysyimme, miten heidän elämänsä on muuttunut.

Suurjännitelinja, Pikku Huopalahti

Petäjäskoskelta Vaalaan rakennettavan uuden voimajohdon yva-menettely etenee, Fingrid esittelee hanketta maanantai-iltana

Lapissa uusi voimajohto rakennetaan pääosin nykyisen rinnalle. Hanke sijoittuu sijoittuu Rovaniemen, Tervolan ja Simon alueelle.

Yaran Siilinjärven kaivosalue.

EU:n ainoa apatiittikaivos Pohjois-Savossa tähyää vuosikymmenten päähän – toiminnan jatkuminen turvaisi kotimaisen fosfaattituotannon

Norjalainen lannoitevalmistaja Yara tähyää toiminnan jatkamiseen Siilinjärven kaivoksella. Yhtiö on käynnistänyt ympäristövaikutusten arvioinnin, jolla selvitetään maataloudessa käytettävän fosfaattiraaka-aineen louhimista tulevina vuosikymmeninä.

Skiss över ett möjligt batterifabriksområde på Långskogens industriområde i Vasa.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen YVA-lausunto on julkaistu: Johnson Matthey joutuu tarkentamaan suunnitelmia liikenteen sekä jätevesien osalta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen yhteysviranomaisen lausunto on valmistunut. 20 lausunnon, mielipiteen ja kommentin pohjalta useampaa ympäristöön vaukuttavaa toimenpidettä on vielä tarkennettava.

Avokaivos.

Yara aloittaa ympäristövaikutusten arvioinnin Siilinjärven kaivoksen toiminnan jatkamisesta vuoden 2035 jälkeen

Yaran mukaan Siilinjärven kaivoksen nykyiset malmivarat riittävät vuoteen 2035 saakka. Sen jälkeen toiminta vaatii kaivoksen laajentamista.

Kuvassa tuulivoimala wpd:n Mäkikankaan tuulipuistossa Pyhäjoella

Tuohimaan-Riutanmaan tuulipuistoa suunnitellaan Kokkolaan ja Halsualle – sinne aiottua tekniikkaa ei ole vielä olemassa

Tuuliyhtiö wpd Finland Oy suunnittelee rakentavansa useiden kymmenien voimaloiden tuulipuiston Kokkolan Ullavalle ja Halsualle. Voimaloiden kokonaiskorkeus olisi enintään ennätykselliset 300 metriä.

Tyrinselän tuulivoimala.

Kajaanin Harsunlehdon tuulivoimapuiston suunnitelmat tarkentuivat – Kainuun ELY: YVAa ei tarvita

Kainuun ELY-keskus katsoo, että uuden suunnitelman ympäristövaikutukset tulevat arvioitavaksi riittävällä tavalla laadittavana olevassa osayleiskaavassa. Uuden suunnitelman mukaan tuulivoimaloiden kokonaiskorkeus tulisi olemaan 280 metriä.

Tuulivoimala lähikuvassa.

5000 hehtaarin tuulivoimapuisto huolestuttaa asukkaita Pedersören Purmossa – ympäristövaikutusarvioinnista jätetty yli sata kommenttia

Pedersören Purmoon suunnitteilla oleva maksimissaan 44 tuulivoimalan puisto herättää huolta alueen asukkaissa. Ympäristövaikutusarvioinnista on jätetty yli sata kommenttia. Suurena huolenaiheena on voimajohtojen reititys sähköasemalle.

Aurora Botnia anländer till Vasa

Ympäristötietoisuus myllertää nyt merenkulkualaa – maailman ympristöystävällisin alus voi muutamassa vuodessa jäädä uusien innovaatioiden jalkoihin

Merenkurkun uuden laivan ympäristöystävällisyyttä on suitsuttettu. Tutkijoiden mukaan alus voi hyvinkin olla alan kärkeä, mutta koska ympäristöasiat ovat nyt pinnalla, uusia vielä ympäristöystävällisempiä aluksia on ehkä jo valmisteilla.

Ossauskosken voimalaitos Tervolassa

Tervolan kunta esittää tarkennuksia Suhangon purkuputken yva-ohjelmaan

Kunta perää selvitystä muun muassa siitä, onko kaivosalueella mahdollisuus vesien suljettuun kiertoon ja käsittelyyn.

työntekijät teippaavat laminaattipaperirullia Kotkamillsin tehtaassa

Kartonkijätti osti muovittoman kahvikupin kehittäneen tehtaan Suomesta – ilmoitti heti isosta investoinnista: "Myös meillä on visio"

Suomalaisen Kotkamills-metsäteollisuusyhtiön ostanut itävaltalainen Mayr-Melnhof-yhtymä investoi 20 miljoonaa euroa suomalaistehtaaseen. Uusi omistaja haluaa kehittää lisää muovittomia elintarvikekartonkeja.

auto ja pakokaasua syksyisessä maisemassa

Itä-Suomen yliopisto pienensi hiilijalanjälkeään merkittävästi – koronavuosi vähensi esimerkiksi matkustamisesta aiheutuneita päästöjä

Itä-Suomen yliopiston tavoitteena on olla hiilineutraali vuoden 2025 loppuun mennessä. Viime vuonna otettiin iso harppaus kohti tavoitetta, osin koronapandemian vauhdittamana. Työskentelytapojen muutos pienensi päästöjä.

Tervolan kunnanvirasto.

Tervolassa järjestetään yleisötilaisuus kaivosyhtiön suunnittelemasta purkuputkesta

Tilaisuudessa yleisölle esitellään purkuputken ympäristövaikutuksen arviointiohjelmaa ja yleisö voi keskustella siitä.

Koirat

Uintireissu viilentää koiran, mutta punkkipanta voi olla haitallinen vesieliöille – vesi myös heikentää karkotteen tehoa

Ympäristötieteen apulaisprofessori muistuttaa, että hyttys- ja punkkikarkotteiden kemikaaleilla on moninaisia ympäristövaikutuksia. Hänen mielestään ihmisten tulisi punnita borreliariskiä suhteessa eläinten ja eliöiden kärsimiin haittoihin.

Thermacell -hyttystorjuntalaite

Tukes muistuttaa Thermacellista: "Kielletty pihapiirin ulkopuolella, väärin käytettynä voi olla vaarallinen ihmisellekin"

Kemian professorin mukaan Thermacell-hyttyskarkoituslaitteen vaikuttava aine prallertriini on todella vaarallinen kemikaali hyönteisille, matelijoille ja kaloille. Myrkky ei myöskään erottele, mitä hyönteisiä se tappaa.

Seinäjoen ja Ilmajoen välinen tasanko eli  Alajokimaisema on kulttuurimaisemaa.

Haluatko valtatien Alajokimaisemaan? Kantatie 67:n linjaukseen saa nyt vaikuttaa

Seinäjoen ja Ilmajoen välisen noin 16 kilometrin pituisen tieosuuden parantamisen suunnittelu on käynnissä. Suunnitelmissa on osittain nelikaistainen tie nykyisen kahden kaistan sijaan. Vaihtoehtoja tielinjauksiin on useita. Yksi kulkee Alajokimaiseman peltoa pitkin ja yksi siirtäisi rautatietä.

Kaksi nuorta kokkiopiskelijaa.

Forssalaisnuoret taikoivat gurmeeruokaa luonnon antimista

Forssan lukiolaiset laskivat ruoan hiilijalanjälkiä ja Forssan ammatti-instituutin opiskelijat hoitivat ympäristöystävällisen annoksen toteutuksen. FAIn opiskelijoiden kokkauksen tuloksensa syntyi esimerkiksi ateria, missä maistui metsä ja luonto.

Adidaksen asuihin pukeutuneet mallit Marimekon kankaan edessä.

Marimekko ja Adidas yhteistyöhön – kesällä myyntiin urheiluvaatemallisto

Marimekon mukaan kokoelmassa yhdistetään rohkeat kuviot ja urheiluvaateinnovaatiot. Mallistossa on käytetty uusia kierrätyslangoista valmistettuja materiaaleja ja menetelmiä ympäristövaikutusten vähentämiseksi.

Rovaniemi on ensimmäisenä kaupunkina Pohjois-Suomessa kieltänyt laajemmin liukuestekenkien käytön

Rovaniemen kaupunginkirjasto vähentää muovin käyttöä kirjojen päällystämiseen

Jatkossa suuri osa kaupunginkirjaston uutuuskirjoista tilataan ilman muovitusta. Kirjaston linjaus on voimassa vuoden loppuun, minkä jälkeen arvioidaan, tuleeko ratkaisusta pysyvä.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Siikalatvan seudun ison tuulivoimahankkeen selvityssuunnitelmat eivät kelpaa ympäristöviranomaiselle

Piipsan tuulivoima Oy suunnittelee 53 tuulivoimalan aluetta Siikalatvalle ja Kärsämäelle. Ympäristövaikutusten arviointiohjelma ei kuitenkaan kelpaa Pohjois-Pohjanmaan ely-keskukselle, joka edellyttää arviointisuunnitelmiin useita muutoksia.

pelto, jolle akkutehdas on tulossa

Vaasan tehdashanke herättää kysymyksen akkuteollisuuden vastuista ja riskeistä – erikoistutkija Susanna Horn: "Akkuarvoketjun ympäristöllinenkin kestävyys on pystyttävä arvioimaan etukäteen"

Akkuteollisuus on kasvava teollisuudenala koko maailmassa ja myös Suomessa. Vaasaan tehdasta suunnittelee brittiläinen yritys.

Sakatin kaivoshankkeen YVA-raportti on noin 2000-sivuinen järkäle.

Lapin ely-keskus: Sakatin ympäristöarviointia on täydennettävä – kaivosta suunnitellaan suojellun Viiankiaavan alle Sodankylässä

Puutteita on muun muassa pohjavesivaikutusten lieventämisessä, ja kaivannaisjätteisiin liittyvissä selvityksissä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle