Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Puolukoita metsässä.

Tänä vuonna syödään enemmän puolukkahilloa mustikkapiirakan sijaan: Puolukan sato-odotus melko hyvä, mustikan heikko

Luonnonvarakeskus tiedotti, että myös lakan sadosta on odotettavissa tavallista pienempi.

Mustikka

Kainuussa saa kerättyä vasta mustikkapiirakkamarjat

Ennusteiden mukaan mustikoita päästäisiin keräämään Kainuussa jo tällä viikolla, Arktisten Aromien mukaan näin ei tule tapahtumaan.

Mustikkakukkoa lasikulhossa.

Moderni versio mustikkakukosta toi hopeaa kuopiolaisnuorelle Euroopan nuori kokki -kisassa

Josi Polso kisasi maanantaina Kataloniassa European Young Chef -tittelistä.

Kiinalaiset turistit tutustumassa Etelä-Karjalaiseen kotiin

Chinese tourists keen to spend quality time with Finnish families

Chinese travel agencies are experimenting with a new form of cultural exchange, where Chinese tourists get to spend a few hours or even a night with a Finnish family in South Karelia.

Leipomo Liepuskan leipuri pursottaa hilloa muotteihin.

Suomalaisleipomo vie mustikkakukkoja Lontooseen – "Viljat ja marjat ovat suurinta, mitä Suomessa on"

Koko skandinaavinen keittiö on juuri nyt suuressa huudossa Lontoossa, sanoo nilsiäläisen Liepuska-leipomon Timo Turunen.

Mustikka

Metsänpientareelta löydät jo ensimmäiset mustikat – Vinkki: Paras keräilyaika koittanee viikon sisällä

Nyt sitä saa – jos tietää, mistä etsii. Innokkaimmat mustikanpoimijat ovat jo löytäneet paikkoja, joista marjaa saa ainakin ensimmäiseen mustikkapiirakkaan. Sato kypsyy tänä kesänä varhain.

Mustikan kukkia

Mustikkapiirakan makuun jo heinäkuun puolivälissä – metsät pian marjaa pullollaan

Luonnonvarakeskus arvioi, että mustikkaa päästään poimimaan Etelä- ja Keski-Suomesssa keskellä parhainta lomakautta. Sadosta on tulossa runsas.

mansikoita

Suunnitelma: Suonenjoen mansikalle, mustikkakukolle ja muurinpohjaletulle haetaan EU:n nimisuojaa

Myös muille Pohjois-Savon perinneherkuille saatetaan hakea EU:n nimisuojaa. Suunnitelmissa on myös uudistaa kalakukon nimisuojahakemusta.

Ilmastoystävllinen menu

Koululaiset ideoivat kynttiläillallisen, josta ilmastokin tykkää

Kunnat kiinnittävät entistä enemmän huomiota ympäristöarvoihin myös ruokavalinnoissa. Esimerkiksi Asikkalan kunta ottaa osaa maailmanlaajuiseen ilmastokampanjaan nuorten kanssa kotitaloustunnilla toteutetulla menulla, joka jalkautetaan koteihin.

Liekitetty kotijuusto.

Lontoolainen toimittaja on hulluna Suomi-ruokaan, listasi "jokaisen kaipaamat herkut"

Viihteellisen uutissivusto BuzzFeedin toimittaja Tabatha Leggettin suomalaisjuuret näkyvät hänen kiinnostuksessaan suomalaiseen ruokaan. Hän toivoo lisää suomalaisia leipomoita Lontooseen.

Jymy-fani Teuvo Haverinen tuulettaa katsomossa.

Sisäinen palo pärjätä kirittää katsomossa kannustavaa fania

Kuhmolainen Teuvo Haverinen kulkee naapuripitäjän pesispeleissä ja ottaa katsomopelaajan roolista kaiken irti. Tutuksi tullut Jymy-fani nauttii tauolla teetä ja mustikkapiirakkaa omasta takaa.

Anne Mattila

Voice of Finlandin tähtivalmentaja tarjoilee taidetta ja piirakkaa

Lähinnä laulajana tunnettu Anne Mattila tasapainottaa uraansa maalaavana taiteilijana. Hänen idyllisessä taidekahvilassaan esitellään elämän varrella syntyneitä taideteoksia ja uusia ideoita. Kesällä Mattila aikoo tanssittaa vieraita oman pihan lavalla.

Lapset huutavat bussin ovella.

Opintoretket ongelma varattomille: "Lapsemme ei päässyt mukaan leirikouluun, kun ei ollut mistä maksaa"

Yle Savon nettikeskustelijoiden mielestä opintoretkien rahoittaminen ei kuulu vanhemmille. Osa pitää myyjäisiä hyvänä tapana kerätä rahaa retkiin, toisten mielestä lasku retkistä lankeaa kunnan maksettavaksi.

Valmis rättänä

Rättänä syntyy kesän mustikoista - näin teet sen

Metsät ovat täynnä mustikkaa. Mustikasta syntyvät maukkaat jälkiruuat. Rättänä on perinteinen mustikkaherkku. Rättänä eli mustikkakukko on marjaruoka juhlaan ja arkeen. Rättänä on helppo ja nopea valmistaa.

Kuvassa ruokakerholaiset tekevät ruissämpylätaikinaa.

Ruokakoulussa pikkukokki on pääkokki

Yksi varvistelee ylettyäkseen lisäämään jauhoja taikinaan, toinen harjoittelee perunoiden kuorimista ja kolmas ryhtyy ensimmäistä kertaa puhdistamaan kalaa. 4H-yhdistyksen järjestämässä ruokakoulussa kokataan lähiruokaa sekä selvitetään, mistä ruoka lautaselle päätyy.

Marja-Leena Suorsa vuokrasi kotinsa suunnistustapahtuman kilpailijoille ja talkoilee myös keittiön puolella MM-kisoissa.

Tosi talkoolainen antaa kotinsa vuokralle ja tekee vieraille ruoankin valmiiksi

Vuokatin MM-kisojen ja Kainuun Rastiviikon 10 000 suunnistusvieraasta osa majoittuu yksityisten koteihin. Sotkamolainen Marja-Leena Suorsa yllätti vuokralaisensa lämpimällä ruoalla ja mustikkapiirakalla.

Kaisa Härmälä

Blueberry harvest soon ready for picking

The Finnish Forest Research Institute predicts average blueberry yields this summer despite good weather. A good harvest, as was had last year, is usually followed by a less plentiful one.

Mustikan raakileita metsässä.

Mustikkasato kypsyy lähiviikkoina

Metsätutkimuslaitoksen mukaan tämänvuotisesta sadosta on hyvästä säästä huolimatta tulossa keskinkertainen. Edellisvuoden kaltaista hyvää mustikkavuotta seuraa yleensä heikompi sato.

Aistipuutarhassa satoa katsastavat ahkerat pienviljelijät Juho, Eerika ja päiväkodin varajohtaja Anniina Siponen.

Päiväkoti vie lähemmäksi luontoa

Vantaalla sijaitseva Siimapuiston päiväkoti opettaa kierrätystä ja kestävän kehityksen ajattelua. Ekologisuus on otettu huomioon paitsi kiinteistön suunnittelussa myös pihaleikeissä ja liikunnassa.

kulhollinen kypsiä mustikoita

Mustikkasato kypsyy viikon etuajassa

Mustikkapiirakan tuoreista marjoista voi päästä leipomaan jo tämän viikon jälkeen.

Tero Föhr lähestyy rastia.

Rastipisteessä: Vahvistuksilla vai ilman?

Suunnistaja Tero Föhr kertoo kirjoituksessaan mm. suomalaisten ja ulkomaalaisten suunnistajien yhteistyöstä.

Henkilö pitelee kädessään varrellista marjapoimuria ja ämpäriä.

Jokamiehenoikeuksiin ei haluta kajota - marjafirmoille pelisäännöt

MTK haluaisi rajata marjojen kaupallisen poiminnan jokamiehenoikeuksien ulkopuolelle. MTK:n mielestä kymmenen hengen harjoittama systemaattinen keräys aiheuttaa jo vahinkoja metsiin. Kommentoijat eivät koskisi jokamiehen oikeuksiin, mutta vaativat tarkempia pelisääntöjä marjastukseen.

Kuvassa Siv Autio mustikkametsässä poimurin kanssa.

Mustikka kypsää ensi viikolla

Mustikkasato on 10 päivää tavanomaisesta aikataulusta jäljessä koko maassa. Keski-Pohjanmaalla mustikkametsään kannattaa lähteä ensi viikolla.

Mustikkapensas

Odotettavissa kohtalainen mustikkasato Etelä-Savoon

Lämpimät ja kosteat kelit takaavat hyvän mustikkasadon. Kylmät säät kuitenkin ovat vaikuttaneet mustikan kasvuun.

Mustikan kukka

Marjasadosta tulee keskinkertainen

Metla ennustaa, että mustikkasato jää määrällisesti keskinkertaiseksi ja hillasato epäonnistui avosoilla. Sen sijaan puolukkaa ja sieniä pitäisi tulla hyvin.

Mustikan raakileita.

Mustikkasadosta odotetaan runsasta

Mustikan raakileet kehittyvät hyvää vauhtia Pohjois-Karjalan metsissä. Viileä ja kostea alkukesä on tehnyt hyvää mustikalle. Maakunnan mustikkasadosta onkin lupa odottaa runsasta.

Mustikan kukkia

Mustikka kukkii jo avoimilla paikoilla Etelä-Suomessa

Viime syksyn ja talven perusteella voi ennustaa hyvää mustikkakesää, mutta makoisten mustikkapiiraiden tiellä on vielä monta vaaraa.

Heinijärven suojeluyhdistys räppää, Marja Mäkelä valkeassa hupparissa ja Reijo Stevander mustassa. Portaan pojat avustaa kitaralla.

Heinijärven suojeluyhdistys kehui itsensä voittoon

Heinijärven suojeluyhdistys pinnisti Elomessuraadin ja yleisön suosikiksi Kimppakehu finaalissa. YLE Hämeen ja Hämeen kylien kesäisen kehumiskisan tarkoituksena oli nostaa esille vapaaehtoistyötä ja yhdistysten elämää iloisesti.

Isorättyä Swingers.

Pihajuhlien aika on nyt

Pihajuhlat kuuluvat syyskesään. Esimerkiksi Oulussa isoja taloyhtiöitten tai asumisyhteisöjen pihajuhlia on järjestetty ties kuinka kauan. Vanhimmat vuosittain järjestettävät juhlat ovat olleet jo 80 -luvun alussa. Ja vielä aikaisemminkin. Mutta aina juhliin kuuluvat ruoka, musiikki ja yhdessäolo.

Irene Kangasniemi

Poroa ei teurasteta turistin koruksi

Ulkomaiset turistit yllättyvät iloisesti kuullessaan poron tiputtavan sarvensa, sillä he luulevat, että eläin teurastetaan niiden takia. Rovaniemeläisessä Hornwork-käsityöpajassa matkailija voi myös itse tehdä matkamuistonsa. Pääosa käsityömatkailuyrityksen asiakkaista tulee ulkomailta. Mustikkapiirakkaa ja mehua tarjoillaan yrittäjien kotona kaupanteon lomassa.

Valkoisia mustikoita ihmisen kädessä.

Valkoisia mustikoita löytyi Kuopiosta

Kuopiosta on löytynyt harvinaisia albiinomustikoita. Mustikoista puuttuu geenivirheen vuoksi sininen väri, mutta ne maistuivat aivan samalta kuin sinisetkin yksilöt.

Seppo Tiitinen istuu kesämökkinsä ruokapöydän ääressä.

Seppo Tiitisen kesämökki valmistui Virénin kultajahdin alla

Eduskunnan nykyinen pääsihteeri, Supon entinen päällikkö Seppo Tiitinen istahtaa kesämökkinsä verannalle ja tähyää puiden katveessa siintävälle Unnukkajärvelle. Hän viittaa Syväväylän kulkevan aivan lähellä. Jostain pilven raosta kurkkii jo aurinko.

Mies poimii mustikoita

Mustikat odottavat poimijoita

Metsissä kypsyy tänä kesänä keskinkertainen mustikkasato. Marjoja voi poimia Etelä-Suomessa heinäkuun lopulla ja Pohjois-Suomessa elokuussa.

Pakkausmerkintä auttaa terveellisissä valinnoissa.

Pakkausmerkinnät tarkempaan syyniin

Kainuun maa- ja kotitalousnaiset opettavat yhdessä Marttojen kanssa kuluttajia tutkimaan pakkausmerkintöjä.