Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Matkustaja vilkuttaa punaisen ristin kuljetusauton ikkunassa.

Ukrainan etulinjassa asuu edelleen miljoonia ihmisiä taisteluiden keskellä, ruoka tulee YK:n ”marketista”

YK:n avustusrekoilta on pääsy kielletty Venäjän hallussa oleville alueille.

Nainen pellolla Afganistanissa.

YK: Puolet afganistanilaisista kärsii nälästä, tilanne maan historian pahin

Taustalla on Taliban-järjestön nousu valtaan elokuussa 2021. Se on sysännyt miljoonat afganistanilaiset köyhyyteen, ja tyrehdyttänyt maahan aiemmin tulleen kehitysavun.

Nainen katsoo suoraan kameraan ja pitää kättä kahden lehmän pään välissä.

”Jos käteen jää vain tappouhkauksia, onko siinä enää mitään järkeä”, kysyy Sarianna Särkijärvi ja vaihtaa ammattia

Voisi helposti kuvitella, että maitotilojen radikaali vähentyminen kertoo maidon kysynnän laskusta. Tämä ei pidä ollenkaan paikkaansa.

Vetestrån på en åker.

Tiistai 8.11.2022 (radio)

Omikron-muunnos. Ruokaohjelma Somaliaan. Nälkäpäivä-keräys. Lumo Energian konkurssi. Seurakuntavaalit. Sää.

Pispala Clothing Onni Ikonen, toimitusjohtaja.

Tiistai 1.11.2022 (tv)

Ydinvoima. Ruoka-apu. Taidemuoti. Sääennuste.

Venäjä vetäytyy Mustanmeren viljasopimuksesta

Kirjeenvaihtajan analyysi: Venäjä käyttää taas viljakuljetuksia vipuvartena – vetäytyminen Mustanmeren sopimuksesta uhkaa lietsoa ruokakriisiä

Venäjä oli pitkään etsinyt syytä irtautua Mustanmeren viljanviennin mahdollistaneesta sopimuksesta ja hyökkäys Sevastopolin satamaan tarjosi sen, kirjoittaa Venäjän-kirjeenvaihtaja Heikki Heiskanen.

Henkilö tutkii vahingoittunutta viljavarastoa.

Maailman ruokaohjelman pääjohtaja: Sota Ukrainassa voi aiheuttaa helvetin maan päällä

Maailman ruokaohjelman pääjohtaja David Beasley sanoo, että Ukrainan viljakuljetusten jatkuminen ja lannoitteiden saanti Venäjältä ovat ruokakriisin torjumisen keskeiset keinot.

Kädet ojentavat maitopurkkia ruokajonossa oleville ihmisille.

Pori suunnittelee ylimääräistä tukea ruoka-apua jakaville järjestöille

Ruoka-avun tarvetta nostavat muun muassa ukrainalaispakolaiset, jotka ovat liittyneet avun tarvitsijoiden joukkoon.

Retkeilijä seisoo pienen kallion päällä Nuuksion kansallispuistossa.

Maanantai 5.9.2022 (radio)

Lizz Truss on Britannian uusi pääministeri. Nälänhätä uhkaa Somaliaa. Kansallispuistoissa käy paljon ihmisiä. Sää on poutainen.

Sota Ukrainassa koettelee ruoan tuonnista riippuvaista Afrikkaa

Sota Ukrainassa nosti esiin Afrikan riippuvuuden ruoan tuonnista – viljelyyn sopivaa maata on käyttämättä enemmän kuin muualla maailmassa yhteensä

Afrikka luisui 1970-luvulla ruoan nettotuojaksi. Erikoistutkija Mila Sellin mukaan eurooppalaisesta tehotuotannosta ei ole Afrikalle malliksi, vaan omavaraisuuden parantamiseksi tulisi tukea etenkin pienviljelijöitä ja perinteisten lajien viljelyä.

Toimittaja Pasi Toivonen istuu Kalasataman rannassa ja kasoo suoraan kameraan.

Ylen Afrikan-kirjeenvaihtaja: Itä-Afrikassa on edessä ehkä maailmanhistorian pahin nälkäkatastrofi

Itä-Afrikassa erityisesti Somalian, eteläisen Etiopian ja Pohjois-Kenian alueilla on humanitaarinen katastrofi, joka on seurausta pitkittyneestä kuivuudesta.

Viljaa kuljettava rahtialus kaukana merellä.

Mustanmeren viljakuljetukset ovat elintärkeitä monelle Afrikan ja Lähi-idän maalle – haasteina merimiinat ja Venäjän mahdolliset iskut

Ensimmäinen ukrainalaista viljaa kuljettava alus lähti maanataina Odessasta kohti Libanonia. Venäjä on sitoutunut olemaan iskemättä viljaa kuljettaviin aluksiin Mustallamerellä.

Grafiikka näyttää, kuinka vehnän futuurien hinta nousi yli 1 300 dollariin Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuun 24. päivä. Heinäkuussa vehnän futuurihinnat ovat palautuneet sotaa edeltävälle tasolle.

Vehnän hinta romahti jo sotaa edeltäneelle tasolle – ruuan hintakriisiä ei kuitenkaan ole vielä selätetty, sanovat tutkijat

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan nosti aluksi vehnän hinnan ennätyslukemiin. Viime aikoina hintaa ovat laskeneet hyvät satonäkymät ja sopu viljatoimitusten jatkumisesta Mustallamerellä.

Viljasatoa korjataan Ukrainassa

Viljasato kypsyy runsaana, mutta edellistä satoa seisoo yhä siiloissa Ukrainassa – Venäjän iskut Odessan satamaan varjostavat viljanvientiä maailmalle

Venäjä myönsi vasta sunnuntaina iskeneensä Odessan satamaan. Ukrainan uusi viljasato on runsas, mutta sotatilanteessa viljanvienti maailmalle voi kestää yli kaksi vuotta, arvioi ukrainalaisviranomainen.

Antonio Guterres, Sergei Shoigu, Hulusi Akar ja Recep Tayyip Erdogan.

Venäjä ja Ukraina allekirjoittivat sopimukset viljakuljetusten turvaamiseksi – YK:n pääsihteeri: Mustallamerellä loistaa nyt toivon valo

Ukrainassa puidaan jo uutta satoa, josta on tulossa normaali. Samaan aikaan 25 miljoonaa tonnia aiempaa satoa odottaa pääsyä markkinoille, joita satamien avaaminen voi myös sekoittaa.

Hämeenlinnan Vapaaseurakunnan ruokakasseja

Mikkelissä jaettiin viime vuonna 26 000 kassillista ruoka-apua, ja avun tarve vain lisääntyy

Ukrainalaisten pakolaisten määrä ja ruoan hinnan kallistuminen ovat nostaneet ruoka-avun tarvitsejoiden määrää jopa kolmanneksella.

Kaksi ihmistä kulkee ruokakaupassa ostoskärryjen kanssa.

Valikoima ruokakauppojen hyllyillä voi syksyllä supistua ja hinnat nousevat yhä – ministeri Kurvinen: "En pidä viidenneksen nousua mahdottomana"

Peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) vaatii tukitoimia vähävaraisille ja vihreät väläyttävät kouluruokailuja viikonloppuisin.

KAsvomaskeihin pukeutuneita ruuhkassa juna-asemalla.

Maanantai 11.7.2022

Ruuan hinta. Sähkön hinta. Maailman väkiluku. Portugalin maastopalot. Sää.

Varoituskyltissä punaisella pohjalla pääkallo, jossa varoitetaan Odessan rannan käyttäjiä miinoista. Taustalla meri ja rannalla istuvia ihmisiä.

Venäjän saarto jumittaa Ukrainaan viisi prosenttia maailman vientiviljasta – jopa ryöstetty vilja voi kelvata ruokapulasta kärsiville

Ukraina torjuu Venäjän vaatimuksen Odessan suojana olevien merimiinojen raivaamisesta. Tämä voisi avata hyökkääjälle maihinnousureitin.

Kaksi ihmistä pakkaa vehnän jyviä säkkiin. Yksi katselee vierestä. Maassa on kasa jyviä. Vieressä täysiä säkkejä.

Analyysi: Monet maat ovat reagoineet ruokakriisiin pahimmalla mahdollisella tavalla, ja se tekee tilanteesta yhä vaikeamman

Kun yksi maa kieltää ruokatuotteiden viennin, muut tyypillisesti seuraavat perässä. Näin luodaan paniikinomainen ilmapiiri, jossa hinnat ampaisevat yhä vain korkeammalle, taloustoimittaja Elli-Alina Hiilamo kirjoittaa.

Luomuviljelijä Lauri Takala seisoo pellon laidalla. Taustalla on vanha aitta ja ruispelto.

Jos ilmastokatastrofi uhkaa maapallon elämää, pelastajiksi tulee 150 harvinaista viljaa Suomen pelloilta – kasvaneet satoja vuosia tätä tehtävää varten

Maatiaisviljat tuovat ruokaturvaa. Ne ovat jalostamattomia viljalajikkeita, jotka ovat kulkeneet ihmisen rinnalla vuosisatoja.

Viljelijöitä traktoreineen töissä pellolla Kiovan alueella.

Yhdysvaltain ulkoministeri syyttää Venäjän kiristävän Ukrainaa ja maailmaa – "Venäjän armeija on kaapannut miljoonien ruokavarannon panttivangiksi" 

Venäjä vaatii pakotteiden kevennyksiä, jotta se suostuu päästämään Ukrainan vehnää saarretuista Mustanmeren satamista. Yhdysvallat pitää toimintaa kiristyksenä.

Traktori pellolla.

Ukrainan viljaa katoaa sotasaaliina Venäjälle – maan viranomaiset uskovat, että tarkoituksena on aiheuttaa nälänhätä

Venäjän valloittamilla alueilla Ukrainassa kerrotaan järjestelmällisistä viljavarkauksista. Sodan pitkittyessä nälänhädän pelätään kasvavan Ukrainan lisäksi maissa, jotka ovat riippuvaisia Ukrainan viljatuotannosta.

Jutta Urpilainen.

EU:n avustuksia ei katkaista Venäjää myötäileviltä mailta, sanoo komissaari Jutta Urpilainen – "En usko, että se on oikea tapa"

Euroopan unionin kansainvälisistä kumppanuuksista vastaava Jutta Urpilainen toivoo, että mahdollisimman suuri joukko maita liittyisi Venäjän-vastaiseen liittoumaan. "Sen puolesta teemme joka päivä töitä", hän sanoo Ylen haastattelussa.

Mitä mieltä olet Venäjän toiminnasta? Kysyimme tätä Keniassa, Nairobissa.

Analyysi: EU ja Venäjä taistelevat myös afrikkalaisten mielipiteistä – kun leipä loppuu, aukeaa uusi informaatiosodan rintama

Afrikkalaisten suhtautuminen Ukrainan sotaan on jakautunut, kirjoittaa ulkomaantoimittaja Pasi Toivonen, joka aloittaa huhtikuussa Ylen Afrikan-kirjeenvaihtajana Nairobissa.

Kees Huizinga Ukrainassa.

Ukrainasta paennut viljelijä ennustaa pahenevaa taistelua ruuasta ellei sota lopu – “Ihmiset ryntäävät Lähi-idästä Eurooppaan, koska heillä on nälkä”

Ukrainasta paenneen viljelijän mielestä Putin käy sotaa ihmisten nälällä. Jos taistelut eivät lopu, Euroopan porteille rynnii kohta leivän perässä miljoonia pakolaisia Lähi-idästä.

Afganistanilaisia rajalla menossa Pakistanin puolelle.

YK:n järjestö: Akuutin nälänhädän uhkaamien ihmisten määrä kasvanut maailmassa nopeasti

Afganistanin ruokatilanne on hälyttävä. Nälkiintyminen uhkaa nyt kolmea miljoonaa afganistanilaista.

Kuollut vuohi Keniassa.

Paimenten vedenhakumatka voi kestää koko päivän: Karja nääntyy ja yli kahta miljoonaa ihmistä uhkaa ruokapula Keniassa

Kuivuusvuosia oli aiemmin viidestä kymmeneen vuoden välein. Nykyisin niitä voi olla joka toinen tai jopa joka vuosi.

Ihmisiä leipäjonossa

Maanantai 27.9.2021 (tv)

Saksan vaalit. Ruoka-apu. Al-Holin lapset. Sää.

Mekellen kaupungin asukkaat saavat USAIDin ruoka-apua 8. maaliskuuta 2021.

Etiopian Tigray nälänhädän partaalla – USA ja EU vaativat pikaista puuttumista "humanitaariseen painajaiseen"

Miljoonia ihmisiä uhkaa nälänhätä Etiopian Tigrayssa. Avustusjärjestöt, Yhdysvallat ja EU vaativat kansainvälistä yhteisöä toimittamaan apua nopeasti ja auttamaan konfliktin lopettamisessa. Etiopian hallitus on estänyt avun perillemenoa.

Jemeniläisiä opiskelijoita.

Pelastakaa Lapset: Jemenin sodan siviiliuhreista joka neljäs on lapsi

Kuusi vuotta kestäneen konfliktin seurauksena maata uhkaa mittava nälänhätä. Lapset ja muut siviilit maksavat sodan kovimman hinnan, Pelastakaa Lapset kertoo.

Jemenissä pelätään laajaa nälänhätää - 10-vuotias Hassan sai apua, mutta kotikylässä ruokaa ei riitä tarpeeksi

YK varoittaa Jemenin laajenevasta nälkäkatastrofista – yhdeksänkiloiseksi laihtunut Hassan sai hetkeksi apua klinikalta, mutta miljoonat kärsivät yhä

YK julkaisi torstaina tietoja, joiden mukaan miltei puolet Jemenin väestöstä kärsii akuutista nälästä.

Kati Kelola, Yle, 27.09.2019

Kati Kelolan kolumni: Maailman kallein ruoka ei ole Suomessa

Maailman ruokaohjelma sai Nobelin, mutta milloin aletaan puhua siitä, että ihmiset näkevät nälkää, kysyy Kati Kelola.

Kirjailija Roope Lipasti poseeraa kameralle.

Roope Lipastin kolumni: Käsidesin maailmanennätys

Maailma on menettänyt suhteellisuudentajunsa koronan edessä, kirjoittaa Roope Lipasti kolumnissaan.

Tumma naisen hahmo katsoo ulos ikkunasta maisemaa.

Kuusi kiinnostavaa juttua lauantai-iltaan: Parikymppisen Sinin tautihelvetti, korona voi pahentaa Afrikan nälänhätää ja Kulttuurivieraana Arttu Wiskari

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon kiinnostavimpia juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Kuvassa mies tekee peltotöitä heinäsirkkaparven keskellä Keniassa.

Äiti keitti kiviä hämätäkseen nälkäisiä lapsia - Koronakriisi ja heinäsirkkaparvet uhkaavat jopa 250 miljoonan ihmisen henkeä

YK:n pääsihteeri varoittaa, että jos Afrikkaa ei nyt auteta, se kostautuu pohjoisessa.

Punaisen Ristin työntekijät ja vapaaehtoiset lajittelivat ja pakkasivat avustuspakkauksia.

Keskiviikko 29.4.2020 (tv)

Finnairilla menee huonosti. Ruoka-apua tarvitaan paljon. Balettitanssijat harjoittelevat eri paikoissa. Säätietoja.

9 Miles Project Covid-19 -avustusryhmä jakaa ruokaa Etelä-Afrikassa slummeissa asuville, joiden tilanne on pahentunut entisestään koronan takia.

Koronapandemia voi kaksinkertaistaa vakavasta ruokapulasta kärsivien määrän

Koronapandemia voi viedä ruoan 130 miljoonalta ihmiseltä, kertoo YK:n alainen Maailman ruokaohjelma WFP.

Kuvassa mies makaa patjalla leposuojassa Intian Delhissä.

Intia jatkoi karanteenia kahdella viikolla kasvavasta ruokapulasta huolimatta  – "Joka päivä tulee vähemmän ruokaa myyntiin", delhiläinen torikauppias kuvailee Ylelle

Elintarvikkeiden hinnat ovat alkaneet nousta Intiassa. Työvoiman puute vaikeuttaa ruuan pakkaamista ja kuljetuksia.

Kuvassa äiti istuu maassa kolmen lapsen kanssa. Äiti kampaa yhden lapsen hiuksia.

Näistä kriiseistä et viime vuonna todennäköisesti lukenut – miljoonan ihmisen ruokapula Madagaskarissa oli vähiten uutisoitu valtava ahdinko

Care International -järjestö selvitti mitkä humanitaariset kriisit ovat vähiten esillä mediassa. Vähäinen julkisuus tarkoittaa usein myös riittämättömiä avustuksia.

raskaana oleva nainen

Syntyvyys hiipui alimmilleen sitten 1800-luvun nälkävuoden – kokonaishedelmällisyysluku myös mittaushistorian alhaisin

Väkiluku kasvoi pääosin maahanmuuton takia, sillä maahanmuuttajia oli Tilastokeskuksen mukaan noin 18 000 enemmän kuin maastamuuttajia.

Ruokaa jaetaan Helikopterista Chipingessä Zimbabwessa 24. huhtikuuta 2019

Zimbabwea uhkaa vakava nälänhätä – lähikuukausina ruoan puutteesta kärsii jo puolet väestöstä

Zimbabwea nyt uhkaava humanitaarinen katastrofi on maan pahin viimeisen vuosikymmenen aikana.

Lauri Reuter, Helsinki, 28.08.2019

Pohjoismaihinkin tulee tulevaisuuden ruokaan keskittyvä rahasto – sijoittajaksi siirtyvä tutkija uskoo keksintöjen ratkaisevan ruokakriisin

Hyvät ideat pitää saada tutkimuspöydiltä todellisuuteen, sanoo biotekniikan tohtori Lauri Reuter.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un seurasi uudentyyppisen taktisen aseen laukaisua torstaina maan virallisen uutistoimiston julkaisemassa kuvassa.

Etelä-Korea: Pohjois-Korean talous supistunut eniten sitten 1990-luvun nälänhädän

Etelä-Korean talousluvut ovat moninkertaisesti Pohjois-Koreaa paremmat.

Maanviljely

Aliravitsemus ja sairaudet lisääntyvät Pohjois-Koreassa - kuivuus, tulvat ja pakotteet heikentävät elinoloja

Kuivuus ja tulvat voivat johtaan maan ruokakriisiin samaan aikaan kun maa on tiukkojen kansainvälisten pakotteiden kohteena.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle