Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

"Matti" oli hukassa, alkoi käyttää huumeita ja päätyi väkivaltarikoksen vuoksi pakkohoitoon vain 21-vuotiaana – sekakäyttö usein nuorten väkivallan taustalla

Nuorten väkivaltaisuuden taustalla on usein monimutkainen vyyhti ulkopuolisuuden tunteita, päihdeongelmia ja mielenterveyden haasteita.

Koskelan epäilty murha järkyttää alueen asukkaita – Lähettyvillä asuva nuori: "Todella traagista, että tällaista tapahtuu alle kilometrin päässä omasta kodista"

Poliisi otti maanantaina kiinni teosta epäillyt kolme 16-vuotiasta. Epäilty teko on tapahtunut perjantai-iltana Koskelan sairaalan lähistöllä.

Oulun poliisi on huolissaan nuorten kiusaamisesta – säännöllisesti rötösteleviä nuorisojoukkoja ei kuitenkaan Oulussa ole

Tilastojen mukaan nuorten väkivaltarikollisuus ei tänä vuonna ole lisääntynyt, vaan pikemminkin vähentynyt viime vuodesta.

Lauantai 14.11.2020 (radio)

Sisäministeri Maria Ohisalo on kommentoinut nuorten väkivaltarikoksia. Suomessa on 244 uutta koronatartuntaa. Asiantuntijat ovat etsineet syitä Suomen hyvään koronatilanteeseen. Nenäpäivänä kerättiin rahaa yli 3,3 miljoonaa euroa.

Ylen aamu tänään: Perinteiset pikkujoulut on monissa yrityksissä peruttu – katso lähetys tästä

Aamun kirjan vieraana on Vuokko Hurme. Viimeinen sana pohtii, antaako media oikean kuvan nuorisoväkivallasta.

Kysyimme aseman nuorilta jengiytymisestä, ryöstelystä, väkivallasta ja maahanmuuttajien syyttelystä – "Kuka tahansa voi tehdä rikoksia, at the end of the day"

Nuoruutensa Steissillä viettänyt artisti Mercedes Bentso lähti kanssamme selvittämään, mistä nuorisouutisoinnissa on kyse.

Mitä haluat kysyä sisäisestä turvallisuudesta? TV1:n Ykkösaamun vieraana sisäministeri Maria Ohisalo

Nuorten väkivaltarikokset puhuttavat kansalaisia. Ykkösaamun vieraaksi tulee lauantaina vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo.

Väittely nuorten rikoksista hallitsi eduskunnan kyselytuntia – perussuomalaiset syytti maahanmuuttoa, kokoomus vaati arestia

Sisäministerin mukaan suurin syy nuorten rikoksiin on syrjäytyminen ja eriarvoistuminen, mitä hallitus pyrkii estämään.

Vantaan kaupunginjohtaja koronainfossa: "Kiihtymistilanne kiihtyy kaupungissa"

Infossa puhujana oli kaupunginjohtaja Ritva Viljanen.

Ylen aamu tänään: Nuorten väkivalta huolestuttaa poliisia – miksi nuoret ajautuvat rikoksiin? Katso lähetys tästä

Koronarokotteeseen kohdistuu isoja odotuksia, laumasuojan saaminen kestää kuitenkin pitkään. Minna Parikka lopettaa yrityksensä.

Kuopion kaduilla on edelleen turvallista – Itä-Suomen poliisi ei tunnista Helsingin kaltaista ilmiötä väkivaltaisista nuorisojoukoista

Helsingissä on raportoitu vaarallisista nuorten joukoista, jotka eivät kaihda väkivaltaa ryöstellessään.

15-vuotias tyttö hakkasi koulukodin ohjaajia – tuomittiin ehdolliseen vankeuteen

Kouvolalaisessa koulukodissa asunut tyttö oli viime keväänä muun muassa hakannut ohjaajia nyrkillä päähän.

Rovaniemen kaupunki haluaa väkivaltaiset lapset kuriin

Tavoitteena on nollatoleranssi, jolloin mitään väkivaltaista käytöstä ei hyväksytä päiväkodeissa ja kouluissa.

Aki Riihilahti on vuoden liikuttava johtaja – "Johtajan tehtävä on saada ihmisestä se käyttämätön potentiaali toimimaan"

Jalkapallovaikuttaja Aki Riihilahti on valittu vuoden liikuttavaksi johtajaksi. Riihilahti luonnehtii itseään johtajana nuoreksi, jolla on vielä paljon opittavaa. 

Väkivaltaisen nuoren avuntarve kyetään selvittämään

Tutkimus esittelee menetelmän, jolla voidaan päätellä oireilevan nuoren taipumus eri asteiseen väkivaltaan. Tästä päästään suunnittelemaan kullekin luontevinta hoitoa. Yhdysvalloissa luotu riskiarvioinnin menetelmä osoittautui Suomeen sopivaksi.

Kempeleen pahoinpitelyjen tutkinta laajeni sosiaaliseen mediaan

Oulun poliisi jatkaa Kempeleen pahoinpitelyiden tutkintaa. Viikko sitten viikonloppuna tyttö ja nuori nainen saivat odottamatta nuorisojengin kimppuunsa. Nuorisotutkijan mukaan väkivaltaisilla teoilla yritetään hankkia valtaa ja hyväksyntää jengisssä.

Yhteistyö sai nuoret pitämään nyrkkinsä kurissa Porissa

Nuorten väkivaltatilastot eivät näyttäneet kauniilta Porissa vielä muutama vuosi sitten. Nyt viranomaisten yhteistyö on tuottanut tulosta ja väkivallan määrä on vähentynyt kaupungissa huomattavasti.

Nuorisoväkivaltaa ehkäisevän yhdistyksen perustaja: Pikkulapsesta lähtien otetaan mallia aikuisista

Non Fighting Generation -yhdistyksen perustaja Timo Purjo huomauttaa, että myös aikuisten käyttäytymisessä on parantamisen varaa. Esimerkki on paras kasvattaja, hän sanoo.

Miksi lapsi lyö vanhempaansa?

Lapset käyttäytyvät väkivaltaisesti omia vanhempiaan kohtaan, ei ainoastaan toisinpäin. Sekä fyysinen että henkinen väkivalta on aina väärin – ja asiasta on puhuttava enemmän.

Teinien seksikauppa yhä hämärän peitossa

Teini-ikäisiltä yritetään ostaa seksiä joka puolella Suomea, kertoi Yle Uutiset kesällä. Kuinka paljon, sitä ei tiedetä. Nuorten väkivaltakokemuksia tutkitaan kuitenkin laajasti Poliisiammattikorkeakoulussa. Myös raiskausrikoslakiin on tulossa muutoksia.

Nuorten väkivaltakäsitys on hämärtynyt

Väkivaltaiset pelit hämärtävät todellisuuden, sanoo lasten ja nuorten psykologi Eija Keränen.

Tyttöjen käytöshäiriö jää liian usein huomaamatta

Joka yläkoululuokkaan mahtuu keskimäärin yksi nuori, jolla on käytöshäiriö. Tyttöjen osuus heistä on kasvussa, mutta diagnosointi laahaa yhä jäljessä. Käytöshäiriö siirtyy helposti sukupolvelta toiselle, ja ongelmaan pitäisikin puuttua jo ennen riskiperheiden lasten saantia.

Kasvatusasiantuntija perää opettajaopiskelijoille lisäkoulutusta häiriötilanteisiin

Tulevat opettajat harjoittelevat haistattelevan ja väkivaltaisen nuoren kohtaamista muun muassa roolipelaamisella. Erityispedagogiikan professori Leena Holopainen lisäisi koulutusta häiriötilanteita varten.

Mikä on yhteiskunnan vastuu väkivallasta?

Nuorten väkivaltaisuus on lisääntynyt viime vuosina. Mikä on yhteiskunnan vastuu väkivaltaisuuden ehkäisemisessä?

Kangasalan valtuusto erotti valtuutetun

Väkivaltainen puuttuminen huumeongelmaisten nuorten tekemisiin toi kenkää Kangasalan kunnanvaltuutetulle Tuomas Bährendille.

Nuoren väkivalta on usein harkitsematonta

Nuorisopsykiatrian erikoislääkäri Riitta Aalto kertoo, että nuoren äkillisesti muuttuvat tunnetilat voi johtaa välivaltaiseen tekoon. Usein teot ovat haistatteluja ja pientä nujakointia. Väkivaltaan turvautuminen kertoo, että nuorella on itsellään todella huono olla.

Tutkimus: Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö vähenemässä

Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö on vähenemässä Suomessa, selviää Åbo Akademin psykologian laitoksella tehdystä tutkimuksesta. Kyselytutkimukseen osallistuneet 18–23-vuotiaat olivat kokeneet lapsena vähemmän hyväksikäyttöä kuin kaikki vanhemmat ikäryhmät.

Leikkilyönti voi olla kohtalokas

Lapsille ja nuorille suunnattu valistus koetaan edelleen toimivaksi. Valistusluentoja kouluissa järjestävät muun muassa poliisi ja Liikenneturva. Erikoissairaanhoitaja Timo Nuutinen kiertelee kouluissa muistuttamassa, että leikkisällä lyönnillä tai potkulla voi olla karmeat seuraukset.

Tutkija: Rangaistukset eivät poista nuorisoväkivaltaa

Nuorten väkivaltaista käyttäytymistä ei voida poistaa rajoituksilla ja rangaistuksilla, väittää uusi tutkimus. Tampereen yliopistossa väittelevä Timo Purjo pohjaa päätelmänsä omiin kokemuksiinsa kasvatusjärjestö Non Fighting Generationin perustajana.

NFG luottaa nykynuoriin

Nuorisoväkivallan ehkäisyssä kunnostautunut Non Fighting Generation ry odottaa jatkorahoitusta Mikkelissä. Järjestön Itä- ja Kaakkois-Suomen aluetoiminnan painopistealueena on nuorten väkivallattomuus- ja päihteettömyyskasvatus.

Tv-tähti neuvoo katuväkivallan kitkemisessä

Suositussa EastEnders-sarjassa näytelleen Brooke Kinsellan mukaan erityisesti koulujen pitäisi puuttua nykyistä hanakammin ampuma- ja teräaseongelmaan Britanniassa. Maan pääministeri pestasi Kinsellan miettimään ratkaisuja, sillä tällä on omakohtaista kokemusta katuväkivallasta.

Eurooppalaisnuoret purkavat vihan puukotuksilla

Nuorten keskinäisessä väkivallassa Euroopassa kuolee vuosittain 15 000 nuorta. Väkivalta - ja etenkin puukotukset , - ovat kolmanneksi yleisin nuorten ja nuorten aikuisten kuolinsyy, sanoo Maailman terveysjärjestö WHO selvityksessään.

Nuori nainen hakkasi miehen levypainoilla Espoossa

Olarissa 17-vuotias nainen pahoinpiteli 29-vuotiaan miehen törkeästi lauantaina aamuyöllä. Myös poliisi sai osansa nuoren naisen raivosta. Matinkylässä taas mies pahoinpideltiin golfmailalla.

Lasten ja nuorten väkivaltaisuus lisääntynyt

Lasten ja nuorten väkivaltainen käyttäytyminen on lisääntynyt Itä-Suomessa. Itä-Suomen aluehallintoviraston mukaan alle 15-vuotiaita lapsia oli viime vuonna epäiltynä väkivaltarikoksesta enemmän kuin aikaisempina vuosina. Myös lastensuojeluasiakkaiden määrä on kasvanut.

Latokartanon asuinalue kaipaa aikuisten asettamia rajoja

Aikuiset eivät ole puuttuneet pieniin asioihin ja ongelmat ovat päässeet paisumaan, väittää Helsinki Mission nuorisopalvelujen johtaja Olavi Sydänmaanlakka viitaten Viikissä tapahtuneeseen koulutytön pahoinpitelyyn.

Nuorten väkivaltarikokset nousussa Helsingissä

Poliisin tietoon tulleiden, nuorten tekemien pahoinpitelyrikosten määrä on kasvanut Helsingissä viime vuosina. Vuosina 2007-2008 nousua oli peräti kymmenen prosenttia.

Riskejä ottavilla nuorilla eniten rikoskokemuksia

Riskialtis elämäntyyli lisää nuorten todennäköisyyttä joutua tavalla tai toisella tekemisiin rikollisuuden kanssa. Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tuore tutkimus osoittaa muun muassa, että internetin luvattomia vertaisverkkoja eniten käyttävät nuoret syyllistyvät selvästi muita useammin sekä varkauksiin että väkivaltaan.

Mummot ja papat opetetaan pelaamaan videopelejä

Kirjastot tarjoavat vanhemmille ja isovanhemmille tietokonepeli-iltoja. Pelitapahtumien tarkoituksena on muokata aikuisten kielteisiä ajatuksia pelaamisesta. Ensimmäisiä peli-iltoja on vietetty Espoossa. Myös monet muut kaupungit ovat innostuneet järjestämään vanhemmille samanlaisia tapahtumia.

Sarkozy haluaa opettajille oikeuden etsiä aseita oppilailta

Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy on esitellyt tiukan ohjelmansa, jolla on tarkoitus taistella nuorisoväkivaltaa ja jengejä vastaan. Sarkozy haluaa muun muassa antaa ranskalaisopettajille oikeuden tutkia oppilaan laukun, jos epäilevät tämän kantavan asetta.

"Me hakataan sut koulun jälkeen!"

Nuorten parissa työskentelevät ovat kertoneet huolestuneina niin henkisen kuin fyysisenkin väkivallan lisääntymisestä Lappeenrannassa ja Imatralla.

Tyttö hakkasi myyjää kengällä

Nuori tyttö hyökkäsi kaupan myyjän kimppuun Kemijärvellä keskiviikkona iltapäivällä. Tyttö oli riehunut kaupassa muun muassa repimällä hyllyiltä tupakka-askeja kassahihnalle.

Lapissa halutaan edistää asukkaiden arjen turvallisuutta

Tiistaina ja keskiviikkona Luostolla järjestettävillä turvallisuuspäivillä tarkastellaan esimerkiksi Lapin lasten ja nuorten väkivaltakokemuksia sekä lähisuhdeväkivaltaa.

Luvaton internetistä lataaminen nuorten yleisin rikos

Yleisin nuorten tekemä rikos on elokuvien tai musiikin luvaton lataaminen netissä. Kaksi kolmesta nuoresta ilmoitti oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen kyselyssä ladanneensa tiedostoja luvattomasti. Tutkimuslaitos kysyi nuorilta, mihin rikoksiin tai kiellettyihin tekoihin he ovat syyllistyneet. Toiseksi yleisintä on lintsaus koulusta.

Tutkimus: Väkivaltaiset tietokonepelit lisäävät nuorten aggressiivisuutta

Väkivaltaisten tietokone- ja videopelien pelaaminen näyttää lisäävään nuorten aggressiivista käyttäytymistä, osoittaa tuore yhdysvaltalais-japanilainen tutkimus. Tulokset ovat uskottavia, sillä tutkimus on ensimmäinen pitkittäistutkimus, jossa väkivaltapelien vaikutuksia on selvitetty eri kulttuureissa.

Nuorten väkivaltaan vaaditaan vakavampaa suhtautumista

Nuorisoväkivalta ja nuorten pahoinvointi tulisi ottaa vihdoin todesta, vaatii nuorisokasvatusjärjestö Non Fighting Generationin toiminnanjohtaja Timo Purjo.

Nuorten väkivaltatilanne aiotaan selvittää

Lasten ja nuorten väkivaltatilanteesta tehdään selvitys. Sisäisen turvallisuuden ministeriryhmä haluaa lisää tietoa siitä, mihin suuntaan nuorten väkivalta on kehittymässä.

Poliisi on huolissaan väkivaltarikosten raaistumisesta

Poliisin mukaan Suomen suurimmissa kaupungeissa väkivallanteot ovat entistä raaempia ja järjettömämpiä. Tekijät ovat poliisin arvion mukaan yhä useammin nuoria, ja esimerkiksi teräaseiden käyttö pahoinpitelyissä näyttäisi yleistyvän.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle