Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Vesa-Matti Loiri.

"Loiri on taiteilija, jota Helsingin kaupungin olisi syytä muistaa", sanoo apulaispormestari Arhinmäki – kerro Ylelle oma ehdotuksesi

Helsingillä on tarkat periaatteet siitä, miten esimerkiksi katuja voidaan nimetä ihmisten mukaan. Yle kerää lukijoiden mielipiteitä Loirin muistamiseksi tässä jutussa.

Pave Maijanen Lappeenrannan satamassa

Muusikko Pave Maijasen muistoteoksen suunnittelu kiinnostaa isoa joukkoa taiteilijoita – voittaja valitaan anonyymisti

Raati valitsee Lappeenrannan satamaan tulevan teoksen ehdokkaiden joukosta näillä näkymin syyskuun 3. päivä. Teos sijoitetaan paikalleen vuonna 2023.

Maailman rauha-patsasta siirretään.

Kiistelty Maailman rauha -veistos lähti Helsingistä, väliaikaisesti – historioitsija: "Se on saanut aika väkeviä poliittisia mielleyhtymiä"

Patsas on aiheuttanut voimakkaita mielipiteitä varsinkin Ukrainan sodan myötä. Kaupunkihistorioitsija Laura Kolben mukaan kaupunkiin kuuluukin mahtua historiallisia kerrostumia. Veistos todennäköisesti palautetaan lähelle sen alkuperäistä sijaintia.

Maailman rauha-patsasta siirretään.

Neuvostoliiton lahjoittama Maailman rauha -patsas poistettiin jalustaltaan Helsingissä maanantaiaamuna – teos siirretään varastoon

Painavan patsaan siirtäminen jännitti nostajia etukäteen, mutta lopulta siirrosta suoriuduttiin ongelmitta. Hakaniemenrantaan kerääntyi aamuseitsemältä myös useita uteliaita katsojia.

Monument efter Jyrki Kangas.

Jyrki Kankaan muistoteos saa kameravalvonnan ja paksummat kielet – toistuvaa ilkivaltaa kohdannut patsas avattiin uudelleen yleisölle

Bass String Wings -teos on jälleen auki yleisölle. Porin kaupunki päätti nopeasti parantaa patsaan valvontaa ja turvallisuutta.

Bass String Wings- metallitaideteos, jonka edessä punakeltainen puomi

Jyrki Kankaan muistomerkki suljettiin yleisöltä ilkivallan takia – taiteilija Pekka Isorättyä: varasuunnitelmissa asentaa paksummat kielet

Bass String Wings -teoksen portaiden eteen on asetettu kulkueste. Teos on suljettu yleisöltä niin kauan, kun Porin kaupunki harkitsee jatkotoimenpiteitä.

Maailman rauha patsas Hakaniemen rannassa.

Kiistelty Maailman rauha -patsas on niin iso, että se pitää uittaa ulos Helsingistä – nyt odotetaan, irtoaako merireitin käyttämiseen lupa

Alun perin patsaan siirto olisi tapahtunut tänään perjantaina, mikäli sopiva maareitti olisi löytynyt.

Hayward Fieldiltä löytyy Bill Bowermanin muistoksi pystytetty patsas. MM-kisojen aikaan se ei ole kuitenkaan näyttävästi esillä.

Kuva yleisurheilusuuruuden muistomerkin kohtalosta MM-kisoissa hämmästytti Antti Pihlakoskenkin – "Menee jo vähän överiksi"

Yleisurheilun MM-kisojen puitteet on rakennettu pääasiassa Niken rahoilla, mutta urheiluvälinevalmistaja on häivytetty kisaympäristöstä Kansainvälisen yleisurheiluliiton sponsorisopimuksen vuoksi.

Jyrki Kankaan muistomerkki Bass String Wings kimaltelee auringossa sinistä taivasta vasten.

Jyrki Kankaan muistomerkki soi Pori Jazzin voimahahmon kunniaksi – tutustu näyttävään monumenttiin, jonka sisään voi mennä bassottelemaan

Taiteilijoiden Pekka ja Teija Isorättyän tekemä vuorovaikutteinen teos paljastetaan Jyrki Kankaan nimikkoaukiolla Porin Kirjurinluodossa keskiviikkona.

Muistomerkki, jossa betonipilarin päällä teräksiset siivet.

Jyrki Kangas saa muistomerkin Poriin – julkistuksessa puhuvat presidentti Tarja Halonen ja kulttuuriministeri Petri Honkonen

Taiteilijoiden Pekka ja Teija Isorättyän tekemä vuorovaikutteinen teos paljastetaan Jyrki Kankaan nimikkoaukiolla Porin Kirjurinluodossa ensi keskiviikkona. Pori Jazzin vuosikymmenten voimahahmo kuoli kaksi vuotta sitten.

Kuvituskuva

"Haluaisin haastaa ajatuksen, kuka on merkkihenkilö", sanoo kokkolalainen rauhanaktivisti Eeva-Liisa Kiiskilä, joka korvaisi patsaat hologrammeilla

Kuka on merkkihenkilö? Ylen Patsastelua-podcastissa vieraillaan Kokkolassa ja kysytään opettaja, rauhankasvattaja Eeva-Liisa Kiiskilältä, mitä hän ajattelee kotikaupunkinsa julkisista taideteoksista.

Ystävyys pataan Kiovanpuisto. Tampereella

Lenin-patsaat poistetaan Suomen katukuvasta – miksi muut Neuvostoliittoa ihailevat patsaat saavat jäädä?

Historiantutkija Jussi Jalosen mukaan patsaskeskustelu liittyy pyrkimykseen karistella suomettumisen viimeisetkin rippeet.

Kotkassa sijaitseva Leninin patsas on Vladimir Leninin muistomerkki, jonka on veistänyt virolainen kuvanveistäjä Matti Varik.  Rintakuvassa Lenin nojaa oikeen käteensä ja katsoo eteenpäin. Vasen käsi puuttuu.

Joona Mielonen piti niin kovaa ääntä Lenin-patsaasta, että se kuului Kanadaan saakka – kertoo nyt, miksi Leninistä pitäisi jättää edes vasen käsi

Jopa Kanadan yleisradioyhtiö CBC halusi tietää, miksi Suomessa pitäisi säilyttää Lenin-patsas.

Minna Canthin patsas Jyväskylän kirkkopuiston laidassa.

Jyväskylä siirtää Kirkkopuiston patsaat varastoon syksyllä pysäköintihallin rakennustöiden takia

Muun muassa Minna Canthin patsas joutuu Jyväskylän Kirkkopuistosta evakkoon pariksi vuodeksi rakennustöiden takia. Taideteokset palaavat kunnostettuna takaisin, kun työt valmistuvat.

Kotkassa sijaitseva Leninin patsas on Vladimir Leninin muistomerkki, jonka on veistänyt virolainen kuvanveistäjä Matti Varik.  Rintakuvassa Lenin nojaa oikeen käteensä ja katsoo eteenpäin. Vasen käsi puuttuu.

Suomen viimeinen iso Lenin-patsas poistuu katukuvasta – Neuvostoliitolta saatu lahja siirtyy museoon

Kotka sai patsaan lahjaksi vuonna 1979. Vuosien aikana se on joutunut useasti ilkivallan kohteeksi.

Ihmiset kiipeilivät Havis Amanda patsaan päälle leijonien voitettua MM-kultaa 2022.

Manta sai osumia oluttölkeistä ja vaatteiden napeista, kun kultajuhlijat kiipeilivät sen päällä – tällaiset vauriot historialliseen patsaaseen tuli

Vauriot ovat asiantuntijan mukaan merkki siitä, että patsaaseen ei pitäisi kohdistua enää yhtään ylimääräistä rasitusta.

Maailman rauha -patsas.

Hakaniemen Maailman rauha -patsaan siirron onnistuminen ehjänä on epävarmaa, ja siksi patsasta tutkitaan nyt huolellisesti

Moskovalta aikoinaan lahjaksi saatu patsas on tarkoitus siirtää pois Hakaniemestä ja varastoida nyt kesäkuussa.

Vaneriaitaa asennetaan suihkulähteen ympärille.

Helsinki haluaa olla tapahtumien kehto, mutta varautui kultariemuun aidoilla ja vartijoilla – kysyimme, näkeekö se juhlijoissa mitään potentiaalia

Tuoretta jääkiekon maailmanmestaruutta juhlittiin Helsingissä odotetusti torilla. Spontaaniin riemuun varautuminen on kuitenkin kaupungille vaikeaa. Kerro tässä jutussa oma ideasi entistä sujuvampien torijuhlien järjestämiseen.

Jääkiekkofanit juhlivat jääkiekon kultamitallia  Mantan patsaalla Helsingissä 20.2.2022

Kaupungit varautuvat jääkiekon kultajuhliin: Helsingissä aidat Havis Amandan ympärille, Tampere pohtii Keskustorin suihkulähteen suojaamista

Helsingin kaupunki on huolissaan, kestääkö yli 110-vuotias patsas mahdollisia kultajuhlia. Tampereen Keskustorin suihkulähteen suojaamisesta ei vielä ole varmuutta.

Kotkassa sijaitseva Leninin patsas on Vladimir Leninin muistomerkki, jonka on veistänyt virolainen kuvanveistäjä Matti Varik.  Rintakuvassa Lenin nojaa oikeen käteensä ja katsoo eteenpäin. Vasen käsi puuttuu.

Onko Suomen viimeisen julkisen Lenin-patsaan kohtalo liian vaikea ratkaista? "On mahdotonta esittää patsaan käsittelyyn yhtä ainoaa vaihtoehtoa"

Kotkassa on Suomen viimeinen Lenin-patsas. Kaupungissa on nyt etenemässä esitys, jonka mukaan patsas pitäisi sittenkin poistaa katukuvasta ja siirtää maakunnan museon kokoelmiin.

Petteri Tikkasen tekemä muistomerkki Iisalmen kirkkopuistossa. Taustalla Pyhän Ristin kirkko.

Iisalmen Kirkkopuistoon uusi muistomerkki – juhlistaa kerralla 12 merkkihenkilöä

Muistomerkin vihkiäistapahtuma järjestettiin Kirkkopuistossa keskiviikkoiltana.

Kotkassa sijaitseva Leninin patsas on Vladimir Leninin muistomerkki, jonka on veistänyt virolainen kuvanveistäjä Matti Varik.  Rintakuvassa Lenin nojaa oikeen käteensä ja katsoo eteenpäin. Vasen käsi puuttuu.

Tässä on viimeinen Lenin-patsas Suomen katukuvassa – Venäjä-tutkija ihmettelee, miksi ne halutaan kärrätä piiloon: "En ymmärrä logiikkaa"

Ukrainan sota on virittänyt keskustelun Lenin-patsaiden olemassaolosta Suomessa. Turku päätti poistaa oman patsaansa. Kotkassa patsas seisoo vielä paikallaan, mutta myös sen kohtaloa pallotellaan.

Oulu yliopiston Humanistinen Kilta lakittaa Franzen patsaan vappuaattoona 30.4.2022

Franzénin patsas sai ylioppilaslakin päähän Oulussa kahden vuoden tauon jälkeen

Oulun ylipiston Humanistisen Killan vappuperinteeseen kuuluu runoilija Frans Mikael Franzénin patsaan lakitus.

V. I. Leninin rintakuvaa pakataan puulaatikkoon Turun Puolalanmäellä.

Leninin patsas Turussa peitetään vanerilla – patsas poistetaan ensi viikolla

Leninin rintakuvapatsas peittyy vapun alla vanerilevyjen alle. Turun pormestari Minna Arve (kok.) teki patsaan poistamisesta päätöksen tiistaina.

V.I. Leninin rintakuva Turun Taidemuseomäessä.

Turku poistaa Leninin patsaan ydinkeskustasta – taustalla Venäjän hyökkäys Ukrainaan

Turun kaupungin mukaan Lenin-patsas poistetaan, koska Venäjän aloittaman hyökkäyssodan jälkeen patsas on herättänyt yleisössä ja mediassa toistuvasti tunteita ja keskustelua.

Strengberg tobakfabrik i Jakobstad

Pietarsaari tilaa tupakkatyöntekijän patsaan Tiina Torkkelilta

Valtuustoaloitteen pohjalta edenneen patsashankkeen kokonaiskustannukset ovat noin 50 000 euroa. Kaupunki toivoo, että patsas valmistuu 370-vuotisjuhlavuoden tilaisuuteen syksylle.

Gravar på Skansen i Åbo.

Turun ja Kaarinan hautausmaille lanseerattiin nettiin hautakartta – palvelusta löytyy 107 000 hautaa

Tietokoneeseen tai kännykkään ladattavalla hakupalvelulla voi jatkossa etsiä myös muistomerkkejä ja hautausmaiden kappeleita.

Leninin patsas talvisessa maisemassa kotkalaisessa puistossa. Patsan kaulaan oli maaliskuun 2022 alussa kiedottu Ukrainan sini-keltaisissa väreissä oleva huivi.

Lenin-patsaan poistolle ei nähdä tarvetta Kotkassa – perustelu on, ettei Suomi ole ollut Neuvostoliiton sortotoimien kohde

Kaupunkirakennelautakunta linjasi, että Leninin muistomerkkiä ei tarvitse poistaa Kotkan katukuvasta. 

Leninin patsas talvisessa maisemassa kotkalaisessa puistossa. Patsan kaulaan oli maaliskuun 2022 alussa kiedottu Ukrainan sini-keltaisissa väreissä oleva huivi.

Lenin-patsas seisoo pihassa, jonka vieressä siviilien pommittaminen alkoi vuonna 1939 – Juhani Pekkola ei murskaisi patsasta, vaan haluaa sen museoon

Meidän pitää pystyä kyseenalaistamaan neuvostoajan voitonmerkki, sanoo Juhani Pekkola. Hänen mielestään Suomessa on vasta viime aikoina päästy keskustelemaan avoimesti sota-ajoista.

Leninin patsas talvisessa maisemassa kotkalaisessa puistossa. Patsan kaulaan oli maaliskuun 2022 alussa kiedottu Ukrainan sini-keltaisissa väreissä oleva huivi.

Kuntalaisaloite vaatii Leninin patsaan poistamista Ukrainan tilanteen vuoksi – Kotkan kaupungin mielestä ei tarvetta

Kuntalaisaloitteen mukaan patsas pitäisi poistaa kokonaan. Vuosi sitten jätetyssä valtuustoaloitteessa puolestaan ehdotetaan, että kaupunki esittää patsaalle tilaa maakuntamuseon kokoelmissa.

Verk av Maria Primatsjenko på Aboa Vetus & Ars Nova i Åbo.

Ukraina yrittää pelastaa taideaarteensa ja maailmanperintökohteet – Venäjän joukot ovat jo tehneet peruuttamatonta tuhoa

Ukrainassa piilotetaan maalauksia kellareihin ja kääritään museoita piikkilankaan. Maan seitsemää kulttuuriperintökohdetta ei voi silti viedä maan alle.

Gravar, änglar, gravstenar och kors på begravningsplatsen i Borgå. Bilderna är fotade en solig dag i början av november.

Hallintaoikeus päättynyt isolta joukolta hautoja Forssassa

Forssan seurakunta etsii noin sadan haudan hallintaoikeuden haltijaa. Jos oikeuden haltijaa ei löydy, siirtyy hauta muistomerkkeineen seurakunnalle.

Strengbergs

Pietarsaaressa tupakkatehtaan naistyöntekijöiden kunniaksi suunniteltu patsashanke etenee

Kaupunki toivoo, että patsas valmistuu 370-vuotisjuhlavuoden tilaisuuteen syksylle.

Yhdeksän veistosta ilmestyi Vuoksen rannalle

Joen varteen ilmestyi ensin 9 kuoppaa, sitten yhtä monta veistosta – kesti kymmenen vuotta ennen kuin niille löytyi paikka

Imatralla Vuoksen varrelle kasvaa lukuisten taideteosten kokonaisuus Veistosvirta. Tämän vuosikymmenen lopulla se voi olla pituudeltaan jo kolme kilometriä.

Kultainen Cristiano Ronaldon patsas on pystytetty Goaan, Intiaan. Ihmisiä seisoo patsaan ympärillä ihmettelemässä sitä.

Ei saa rauhaa Ronaldo – Jalkapallolegendan patsaasta kärhämä Intian Goassa

Portugalilaisen jalkapallotähden Cristiano Ronaldon patsas nähdään Goassa sekä loukkaavana siirtomaaperinnön monumenttina että kunnianosoituksena urheilulajille.

Hongkongilaiset olivat kokoontuneet Tiananmenin-muistotilaisuuteen The Goddess of Democracy -patsaan äärelle illan pimeydessä 4. kesäkuuta 2010.

Hongkongissa yliopistot poistivat lisää demokratiaan viittaavia taideteoksia kampuksiltaan

Jo kolmesta hongkongilaisesta yliopistosta on poistettu Tiananmenin verilöylyn uhrien muistomerkkejä torstain ja perjantain aikana.

 Häpeäpylväs-veistoksessa on kuvattu ihmisten ahdistuneita kasvoja ja kidutettuja ruumiita, ja ne on pinottu päälletysten.

Tiananmenin verilöylyn uhrien muistomerkki vietiin Hongkongin yliopistolta peitellen ja pimeän turvin: ”Pelkurimaista”

"Yliopisto väittää puolustavansa akateemista vapautta, mutta se ei edes pysty säilyttämään historiallista muistomerkkiä", kommentoi eräs opiskelija.

Lotta-muistomerkki Kajaanin Veteraanipuistossa.

Lotta-muistomerkki sai puuttuvia palasia kaiverrukseen Kajaanissa – yhden ä:n pisteet puuttuvat vielä

Lottaperinneyhdistyksen puheenjohtajaa harmittaa itsenäisyyspäivän julkistustilaisuus, jossa päähuomion vei inhimillinen virhe.

Sammaleinen kivimuistomerkki, jossa on kivinen laatta tekstillä "Tyhjän sylin muistomerkki". Laatassa on myös linnun kuva. Kiven edellä on kaksi kynttilälyhtyä ja kanervaistutus.

Kotkalaisella hautausmaalla on uusi muistopaikka heille, joiden syli jäi tyhjäksi – muistomerkki on kivi, joka kuvastaa kipeää aihetta

Toive lapsensa menettäneiden tai tahattomasti lapsettomien muistomerkistä tuli suoraan niiltä, joita asia koskettaa.

Orjuutta puolustaneen lordi Horatio Nelsonin patsas hallitsee näkymää Lontoon Trafalgar Squarella.

Lontoon pormestari vaatii kaupunkikuvaan lisää monimuotoisuutta – Selvityksen mukaan Lontoossa on puolet enemmän patsaita eläimistä kuin tunnetuista naisista

Lontoon pormestari Sadiq Khan kertoi kaupungin budjetoineen miljoona puntaa eli 1,2 miljoonaa euroa "inklusiivisemman julkisen taiteen" luomiseksi. Tuore selvitys paljasti, että Lontoon 1 500 monumentista vain 50 esittää tunnettuja naisia.

Natsien keskitysleirin muistopaikka Dachaussa Saksassa.

Saksalaismediat: Suomalaismatkailijat tekivät natsitervehdyksen keskitysleirin muistomerkin luona

Tapauksesta on aloitettu rikosprosessi, koska natsisymbolit ovat Saksassa lailla kiellettyjä. Poliisin mukaan miehet kertoivat, etteivät he tienneet asiasta.

Katuun on laitettu muistolaatta, missä kengänpohjat ja kirjoitusta.

Kulmakokouspaikka ja siinä päivystänyt Kurre saivat Riihimäellä muistolaatan

Riihimäen keskustassa päivystänyt hyväntuulinen Jorma "Kurre" Siitonen tunnettiin kaupungilla miehenä, jonka kanssa oli mukava jutustella. Laatan halutaan muistuttavan siitä, että jokainen voi omalla käyttäytymisellään vaikuttaa kaupungin ilmapiiriin.

Havainnekuva Kaarina Kaikkosen taideteoksesta Höyhen: ehdotus Matti Nykäsen muistomerkiksi.

Jyväskylä aikoo kunnostaa Köyhälammen puiston – Matti Nykäsen muistomerkki saa ympärilleen jaloja lehtipuita

Köyhälammen puistossa uuden ilmeen ovat saamassa käytävät, kalusteet ja valaistus.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle