Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Sunnuntai 27.9.2020 (radio)

Työsuhdepolkupyörä. Ennätysmäärä munasolujen ja siittiöiden luovuttajia. Tanskan koronasovellus.. Kuurojen päivä. Aurinkosää.

Sadat ulkomaalaiset haluavat hedelmöityshoitoihin Suomessa – yksi syy kiinnostukseen suomalaisten ulkonäkö

Tutkijan mukaan monet ruotsalaiset ja norjalaiset ovat kiinnostuneita suomalaisten naisten lahjoittamista munasoluista.

Lahjoittajaryntäys yllätti julkiset sairaalat – Hedelmöityshoitoihin on saatu paljon sukusoluja

Lahjoitussoluilla tehtäviä hedelmöityshoitoja annetaan tällä hetkellä Helsingissä, Tampereella ja Turussa. Myöhemmin mukaan ovat tulossa Oulu ja Kuopio.

Yliopistosairaalat tarjoavat taas hedelmöityshoitoja lahjasoluilla – naisparit ja itselliset naiset uusi potilasryhmä: "Spermanluovuttajia tarvitaan lisää"

Julkisen puolen hedelmöityshoidot lahjasukusoluilla olivat jäissä monta vuotta, kun kiisteltiin, voidaanko hoitoa antaa naispareille.

Mari kuuli 24-vuotiaana, että hänen biologinen isänsä onkin tuntematon spermanluovuttaja – "Kukaan ei tiedä, miten nämä lapset asian kokevat"

Viidennes hedelmöityshoidoista tehdään lahjoitetuilla sukusoluilla. Lahjoittajaisän löytäminen aikuisena on vaikeaa.

Minna Minkkinen on luovuttanut ainakin 40 munasolua, mutta hän ei halua tulla raskaaksi: "En ajattele, että minulla on lapsia maailmalla"

Kaksi naista kertoo, miltä tuntuu saada ja antaa sukusoluja. HUS ja TAYS aloittavat hedelmöityshoidot lahjoitetuilla munasoluilla ja siittiöillä.

HUS ja Tays aloittavat hedelmöityshoidot lahjoitetuilla munasoluilla ja siittiöillä – lahjasoluja voivat nyt saada myös naisparit ja itselliset naiset

Hoitojen tahti määräytyy lahjoittajien mukaan. Munasolujen ja siittiöiden luovuttajia kaivataan nyt kipeästi.

Myös naisparit ja itselliset naiset saavat pian hedelmöityshoitoja Husissa

Husiin perustettu sukusolupankki mahdollistaa hedelmöityshoitojen tarjoamisen jatkossa esimerkiksi naispareille.

Hedelmöityslääkärin epäillään siittäneen omalla spermallaan 200 lasta – Asiaa setvitään nyt dna-testeillä

Hollantilaisen lääkärin uskotaan käyttäneen salaa omaa spermaansa. Tuomioistuin on nyt myöntänyt 22 mahdolliselle jälkeläiselle luvan selvittää, onko sittemmin kuollut lääkäri heidän biologinen isänsä.

Kolme kokemusta hedelmöityshoidoista: Perheenisästä tuli spermanluovuttaja, Moilaset saivat kaksi tytärtä ja pariskunta hyväksyi lapsettomuutensa

Kallis yksityisklinikalla tehty lapsettomuushoito on monelle edelleen ainoa tapa saada lapsi – ensi vuonna tilanne voi olla toinen.

Näyttelijä Brigitte Nielsen synnytti 54-vuotiaana – "Jos Hollywood-tähti on 54-vuotiaana raskaana, on hyvin todennäköistä, että hän on saanut luovutettuja sukusoluja"

Nielsen ei ole paljastanut, miten raskaus sai alkunsa. Asiantuntijan mukaan omilla sukusoluilla raskaaksi tuleminen viisikymppisenä on harvinaista.

Kun spermasta tuli kauppatavaraa – Suomeen saapunut näyttely herättää miettimään, tarvitaanko miehiä enää perheissä mihinkään

Siellä missä on valinnanvaraa, on myös niitä, jotka valitsevat. Joillekin kelpaavat vain parhaat miehet.

"Tanskassa on kiltti setä, joka on antanut siemeniä" – Tanska on spermapankkien suurvalta, josta tuodaan sukusoluja Suomeenkin

Tanskan hedelmöityshoitoja koskeva lainsäädäntö tiukkenee kesällä, sillä muun muassa Suomi vaati loppua sperman postimyynnille.

Saksan oikeus: Transsukupuolinen nainen ei voi olla siittämänsä lapsen äiti

Henkilö oli luovuttanut spermaa ennen sukupuolenkorjausta.

Suomalaismiesten siittiöistä on huutava pula klinikoilla – silti vain neljäsosan siemenneste kelpaa

Vuonna 2015 syntyi 132 lasta, joiden elämä sai alkunsa luovutetuista siittiöistä.

Miialla voi olla jopa seitsemän biologista lasta, mutta hän tuntee niistä vain kaksi: "Ei pidä ajatella, että siellä jossain olisi minun lapsiani"

Muutaman vuoden kuluttua Miia Raikon ovelle saattaa saapua hänen sukusoluistaan alkunsa saanut lapsi. Kahden lapsen äitiä mahdollinen tapaaminen ei jännitä.

Hollantilaisklinikan johtajan epäillään käyttäneen omia siittiöitä hoidoissa – "Hän piti sitä tavallaan jalona"

23 luovutetuista siittiöistä alkunsa saanutta lasta vaatii tuomioistuimelta lapsettomuusklinikan johtajan dna:n selvittämistä.

"Lapsettomuushoidoilla pystytään auttamaan suurinta osaa potilaista", lupaa lääkäri

Lapsettomuushoidoilla pystytään auttamaan suurinta osaa.

Tiina tiesi jo varhain että ei halua biologisia lapsia – munasolut lähtevät parempaan käyttöön

Perheessä on aina luovutettu aktiivisesti verta, ja huonon hemoglobiinin omaava Tiina päätti luovuttaa jotain muuta. Tiinan mielestä jokainen lapsi ansaitsee hyvän perheen ympärilleen ja munasolun luovutus on tapa tehdä se toisten eteen.

Hedelmöityshoidot läpikäynyt äiti: ”Raskainta olivat jatkuvat pettymykset”

Maria Kelter haluaa rohkaista naisia hankkiutumaan aiemmin hedelmöityshoitoihin. Mikäli äidiksi haluava lykkää hoitoja, todennäköisyys raskaaksi tulemisesta pienenee. Kelter tuli raskaaksi 44-vuotiaana, eikä se käynyt helposti.

Suomalainen mies ei hevin luovuta – ei edes spermaa

Hedelmöityshoitoihin kaivataan lisää kotimaista spermaa. Suomalaiset luovuttavat siittiöitä laiskasti, ja esimerkiksi tänä vuonna sukusoluja lahjoittaneiden joukossa on ollut vain runsaat 60 suomalaismiestä. Valtaosa lapsettomuusklinikoiden spermasta tuodaan Tanskasta.

Lapsettomuushoidon esteenä voi olla väärä kotikunta

Lapsettomuushoitojen saatavuus luovutetuilla sukusoluilla vaihtelee eri puolilla maata. Osa sairaaloista kieltäytyy hoidoista kokonaan. Vaihtoehdoksi monelle lapsettomalle parille jää kallis yksityisklinikka. Sosiaali- ja terveysministeriö suunnittelee sairaaloille uusia ohjeita.

Siittiöistä ja munasoluista jatkuva pula Helsingissä

Sukusolujen luovuttajista on huutava pula. Esimerkiksi Väestöliiton Helsingin klinikalla munasolun luovuttajia on niin vähän, että hoitoa odottavia pareja on jonoksi asti.

Pakastettu munasolu tuo lisäaikaa parinetsintään

Käytäntö antaa myös mielenrauhaa.

Hedelmöityshoitoja tehdään yhä enemmän

Varsinkin luovutetuilla siittiöillä tehtyjen hoitojen määrä on viime vuosina kasvanut. Hedelmöityshoitojen yleistymiseen vaikuttaa se, että lapsia yritetään saada yhä vanhempina. Sukusolujen luovuttajia on alkanut löytyä hiljaisempien vuosien jälkeen, mikä helpottaa hoitoja.

Lapsettomuushoitoja haetaan ulkomailta asti

Ulkomaille lapsettomuushoitoihin hakeutuu vuosittain arviolta kymmeniä suomalaisia. Lyhyempien jonojen ja halvempien hintojen perässä matkataan Suomesta lähinnä Itä-Euroopan maihin. Lapsettomuushoitomatkailuun liittyy paljon terveydellisiä ja eettisiä ongelmia.

Spermapula ajaa tilaamaan tavaraa ulkomailta

Sukusolujen luovuttajia kaivataan kipeästi. Etenkin spermanluovuttajista on koko maassa huutava pula. Keski-Suomessa luovutussoluhoitoja tarvitsevat joka vuosi kymmenet ihmiset, mutta luovuttajia on vain yksittäisiä.

Identification Scares Off Sex Cell Donors

The number of human egg and sperm donors has plummeted in Finland. Officials say the probable cause is a law that gives children conceived using donated sperm or eggs the right to know the identity of their biological parents.

Nimen paljastaminen karkotti sukusolujen luovuttajia

Sukusolujen luovuttajamäärät ovat pudonneet kolmessa vuodessa reilulla kolmanneksella. Asiantuntijan mukaan taustalla on vuonna 2007 voimaan tullut laki, jonka mukaan hedelmöityshoidosta alkunsa saaneella on täysi-ikäisenä oikeus saada tietää luovuttajan henkilöllisyys.

Spermapankki pulassa

Turun yliopiston spermapankki tarvitsee uusia siemennesteen luovuttajia. Spermapankin vastaava lääkäri dosentti Antti Perheentupa kertoo uudessa yliopiston verkkolehdessä, että luovutussiittiöiden määrä ei nykyisin vastaa kysyntää.

Sukusolujen luovuttajista pulaa

Hedelmöityshoidoissa tarvittavien sukusolujen luovuttajista on pulaa Keski-Suomessa. Etenkin spermanluovuttajia tarvittaisiin lisää. Lapsen oikeus saada tietoonsa biologisen vanhemman henkilöllisyys on karkottanut osan luovuttajista.

Spermapankki kaipaa lisää luovuttajia

Väestöliiton Helsingin spermapankissa luovuttajatilanne on melko hyvä, mutta uusia luovuttajia tarvitaan jatkuvasti. Vain joka neljäs luovuttajaehdokas hyväksytään lahjoittajaksi.

Oulussa täytetään naisparien unelmia

Naisparien hedelmöityshoidot ovat lähteneet Oulussa hyvin käyntiin. Tähän mennessä Väestöliiton klinikalla on asioinut kymmenkunta naispariskuntaa. Lapsettomuushoitojen antaminen samaa sukupuolta oleville pareille aloitettiin Oulussa viime syksynä.

Fertility Treatments Becoming More Common

More people in Finland are turning to fertility treatments to have children. Two years ago, the number of people receiving treatments grew 5.6 percent. According to preliminary information, the number rose 0.5 percent last year.

More Human Egg Donors Needed

The Family Federation of Finland says that fertility clinics are in acute need of not only sperm, but also egg cells. The Federation points out that 5% to 10% of childless couples seeking help are dependent on donor cells.

Väestöliitto: Munasolujen luovuttajia tarvitaan lisää

Väestöliiton mukaan lapsettomuusklinikoilla kaivataan sperman lisäksi kipeästi lisää luovutettuja munasoluja. Väestöliiton klinikat muistuttaa, että jopa 5 - 10 prosenttia lapsettomista pareista saa avun lahjoitetuilla sukusoluilla.

Lapsettomuushoidoissa rankinta on toivo ja epäonnistuminen

Väestöliiton Helsingin lapsettomuusklinikka on ollut mukana kansainvälisessä tutkimushankkeessa, joka tuottaa uusia mahdollisuuksia lapsettomuushoitoihin. Uusien hoitotapojen toivotaan nostavan onnistumisprosenttia.

Munasolun luovuttajista huutava pula

Väestöliiton Oulun klinikalla kärsitään edelleen munasolupulasta. Klinikalla ei ole tällä hetkellä yhtään ainoaa omaa munasolun lahjoittajaa. Jonossa on nyt yli kymmenen asiakasta.

Munasolujen luovuttajista pulaa Helsingissä

Väestöliiton Helsingin klinikalla on edelleen suuri pula munasolun luovuttajista. Sukusoluja joutuu jonottamaan pahimmillaan kaksikin vuotta.

Hedelmöityslaki uudelleen käsittelyyn virheen takia

Kaksi vuotta vanha hedelmöityslaki palaa syksyllä uudelleen eduskunnan käsiteltäväksi lain sisältämän virheen takia, kertoo Turun Sanomat. Tällä hetkellä Suomessa on voimassa kaksi vastakkaista lakia koskien sukusolujen luovuttajien tietoja.

Munasolujen luovuttajista kova pula

Väestöliiton Helsingin klinikalla on huutava pula munasolujen lahjoittajista. Luovutettuja sukusoluja odottaa tällä hetkellä parikymmentä lapsettomuudesta kärsivää. Pahimmillaan odotus voi venyä jopa kahteen vuoteen.

Munasolujen luovuttajista on pula

Väestöliiton Oulun klinikalla ei ole tällä hetkellä saatavilla yhtään lahjamunasolua. Jonossa on toistakymmentä asiakasta. Sekä lahjasiittiöiden että -munasolujen kysyntä on kasvussa ja uusia luovuttajia kaivataan.

Suomen pohjoisin spermapankki karttuu

Väestöliiton Oulun klinikka on saanut purettua loppuvuonna syntyneet hedelmöityshoitojonot.

Hedelmöityshoitolaki on karkottanut luovuttajia

Uuden hedelmöityshoitolain vaikutukset näkyvät hedelmöityshoitojen määrässä. Luovutetuilla munasoluilla ja siittiöillä tehtyjen hoitojen määrä on laskenut sen jälkeen kun hedelmöityslaki astui voimaan syksyllä 2007, ilmenee Stakesin tilastoista.

Sinkkumiehet innokkaita spermanluovuttajia

Väestöliiton klinikoilla spermaa luovuttavat ovat usein sinkkumiehiä. Yhteistä luovuttajille on voimakas halu auttaa lapsettomia pariskuntia.

Siemennesteen luovuttajista pula

Siittiöitä joutuu jonottamaan puoli vuotta.

Hedelmöityshoitojono on venynyt Oulussa

Oulun spermapankilla on vain seitsemän kotimaista luovuttajaa. Hedelmöityshoitoihin hakeutuva joutuu odottamaan luovutettuja siittiöitä puolisen vuotta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle