Uusimmat artikkelit
Wolt aloitti yökuljetukset, koska asiakkaat sitä halusivat – tutkija kertoo, miten 24h-palveluista tuli uusi normaali vain kuudessa vuodessa
Woltin kautta voi nyt tilata ruokaa Helsingissä vaikka keskellä yötä. Kokeilu on ollut onnistunut, ja sitä jatketaan. 24h-kauppojen ja -palveluiden määrä jatkaa kasvuaan.
Ravintolassa ruokailu on kallistumassa pian – tukkujen puhelimet soivat nyt tauotta, kun tavarantoimittajat haluavat nostaa hintojaan
Tukkuhintojen odotetaan nousevan jopa yli 10 prosenttia tämän vuoden aikana. Käsillä on matkailu- ja ravintola-alan pahin kriisi sitten toisen maailmansodan.
Kajaanilaisyritys kehitti uudenlaisen tilausjärjestelmän ravintoloille – korona-aika on muuttanut asiakkaiden ruokailutottumuksia
Erilaiset ruoan tilaus- ja kuljetuspalvelut ovatkin yleistyneet Kainuussakin korona-aikana. Kajaanilaisyrityksen kehittämä tilausjärjestelmä räätälöidään ravintolan verkkosivuille.
Noutoruokien suosio sai ravintolat myymään jouluruokia kasseissa – ravintolapäällikkö: "Ihmiset eivät halua valmisruokaa vaan valmista ruokaa"
Yksittäisille ravintoloille noudettavien juhlaruokien myynnillä voi olla iso merkitys varsinkin korona-ajan rajoitusten keskellä. Alalla uskotaan, että noutoruoka on suosittua myös pandemian jälkeen.
Naurettava kauppasumma? Ei laisinkaan – Woltin amerikkalaisostaja vieraili Suomessa, ja Yle pani hänet vastaamaan auki jääneisiin kysymyksiin kaupasta
Doordashin Tony Xun mukaan alustatalouden keikkatyötä tarjoavien yhtiöiden tulevaisuus ei ole kiinni työntekijän määritelmästä.
Analyysi: Entä jos ravintoloita tuettaisiin poistamalla loppuvuodeksi lounasedun yläraja?
Ravintola-ala kaipaa apua - lounasedun hetkellinen muuttaminen ”ravintolaseteliksi” voisi olla tukiakin parempi piristys.
Noutoruuan merkitys vaihtelee reippaasti ravintoloiden välillä: yksi ei saa siitä juuri mitään, toiselle se tuo kolmanneksen koko myynnistä
Vaikka viime kevään ravintolasulku vauhditti noutoruuan myyntiä, ei sen suosio ole jatkunut samanlaisena kaikissa ravintoloissa.
Ruokalähettien arvostus on kohentunut korona-aikana, vaikka työoikeudellisia ongelmia on yhä – Santosh Bagale: "Pidän työni joustavuudesta"
Selvyyttä alustatalouden piirissä työskentelevien ruokalähettien asemaan ei vieläkään ole.
Ravintolaruoan kotiin tilaaminen hurjassa nosteessa, eikä ilmiö selity pelkällä koronalla
Pyöräileviä ja autoilevia ruokalähettejä on Suomessa jo yli 5 000.

Kyrö Distillery hakee ravintolansa raaka-aineita pohjalaisilta tuottajilta
Isokyröläisyritys tekee yhteistyötä jo reilun parinkymmenen tuottajan kanssa. Nyt yritys etsii muun muassa kalastajia.

Henri Alén keksi 10 vuotta sitten "ravintolaruoan Ikean", josta tuli tänä keväänä yllättäen totta
Kun poikkeusolot alkoivat maaliskuussa, Alénin ravintolat tekivät 80 000 euroa tappiota parissa viikossa. Sitten vanha idea kaivettiin esiin.
Arjen ruoka tilataan yhä useammin ravintolasta – Femi David Ogungbemi, 38, on nähnyt työssään, kuinka koronakevät muokkaa ruokailutottumuksiamme
Koronakevät voi muuttaa pysyvästi ruokakulttuuria. Seurasimme ruokalähetin maanantaista päivää.
”Vertaisin Rovaniemeä ravintolakaupunkina Helsinkiin, Lontooseen, Kööpenhaminaan...” – keittiömestarin mielestä kaupungista löytyy laatua ja valikoimaa kuin Euroopan metropoleista
Turismin ansiosta Rovaniemellä on ravintoloita jokaisen makuun, ja taso kestää jopa kansainvälisen vertailun.
Kehitysvammaiset pyörittivät Kamu-ravintolaa menestyksellä vuosikaudet – nyt se joutui pistämään pillit pussiin: "Aika surulliselta tuntuu"
Lounasasiakkaista käydään Suomessa kovaa kilpailua. Ravintola Kamu kärsi asiakasmäärien suurista päiväkohtaisista vaihteluista.

Perheenäiti kerää hävikkiruuan ravintoloista ja jakaa sen ilmaiseksi – palkkioksi riittää hyvä mieli: "Tämä on kaiken rahan ja vaivan arvoista"
Tarjoiluhävikki eli valmis, mutta syömättä jäävä ruoka muodostaa ison osan ravintoloiden kokonaishävikistä.

Tiesitkö? Tänään tilataan ruokaa kotiin enemmän kuin yhtenäkään muuna päivänä – "En missään nimessä jaksaisi lähteä hakemaan itse"
Juuri tänään suomalaisten koteihin tuodaan niin paljon ravintolaruokaa, että 10 vuotta sitten se olisi ollut mahdotonta.

Wolt aloitti Joensuussa
Aluksi ruokaa voi tilata kolmestatoista ravintolasta.

Ravintolaruokaa voi nyt tilata kotisohvalle Rovaniemellä
Kotiinkuljetuspalvelu Woltin kautta ruokaa saa 18 rovaniemeläisestä ravintolasta.

Monday's papers: Åland boom, restaurant food labels and plogging
Monday's papers feature stories on Åland's high employment rate, Finland's drive to improve food labeling and how picking up trash can be a hobby.

Vaasassa voi tilata ruokaa kotiin tai työpaikalle
Ruoan kotiinkuljetuspalvelussa on alkuvaiheessa mukana 17 vaasalaista ravintolaa.

Ruokapaikoissa leikkuulautojen ja veitsien puhtaudessa huomautettavaa
Suurtalouskeittiöt ja kaupat pärjäsivät parhaiten Rovakaaren ympäristöterveydenhuollon tekemissä mittauksissa, joissa tutkittiin ruokaa tarjoavien paikkojen pintapuhtautta.

Kotiinkuljetus tuo ravintolaruoan kotiovelle Lahdessa – pizzan lisäksi kuskataan hampurilaisia ja jopa gourmet-annoksia
Ruoan tilaaminen ravintolasta suoraan kotiin on yleistynyt. Ravintoloiden omien kuljetuspalvelujen lisäksi markkinoille pyrkii pelkästään ruoan kuljettamiseen keskittyviä yrityksiä.

Hävikkiruokapalvelu laajenee Kokkolaan, jos tarpeeksi ravintoloita lähtee mukaan
Ravintoloiden ylijäämäruokaa välittävä yritys haaveilee laajenevansa nyt myös Kokkolaan. ResQ Club toimii jo yli 20 paikkakunnalla.

Suola nostaa verenpainetta muusta ruokavaliosta huolimatta
Suomalaiset syövät suolaa selvästi enemmän kuin suositellaan.

Vatsatautinen työntekijä tartutti noroviruksen kymmeniin asiakkaisiin sushiravintolassa
Tampereella sijaitsevassa ravintolassa lounastaneilla asiakkailla alkoi ilmetä vatsaoireita viime viikolla. Kaikki sairastuneet ovat jo parantuneet.

Ravintolan hävikkiruokaa voi pian ostaa Porissakin alehintaan kännykällä
Kymmenkunta porilaisravintolaa aikoo aloittaa lounaalta ylijääneen ruuan myymisen jo tämän kuun aikana. Ravintoloiden ruokahävikki on vähenemässä pikkuhiljaa koko maassa.

ResQ Club rakentaa ravintoloiden hävikistä bisnestä – kilpailu jämäruuasta on kovaa
Ylijääneitä ravintola-annoksia myyvän ResQ:n toimitusjohtaja Oula Antere kertoo Kova talous -haastattelussa myös startup-yritysten kovasta kilpailusta – ja ideoiden varastamisesta.

Ravintolakokki tekee yhä useamman koti-illallisen – uutena ilmiönä take away -mummot
Noutoruuan syöminen lisääntyy jatkuvasti kaupungistumisen myötä. Kainuussa ikäihmiset löysivät noutoruuan ilot.

Kokeilu ja riskinotto ovat nyt ravintoloissa trendikästä – Sesonki- ja tekijälähtöinen ruoka kiinnostaa turkulaisia
Enää ei mennä aina samaan paikkaan syömään sitä samaa pihviä, kehuu ravintola Kaskiksen Erik Mansikka nykyistä ravintolaruokakulttuuria.

Yrittäjä muutti ravintolansa Turun kupeesta pohjoisen pikkukaupunkiin – "kaikki erilainen kiehtoo"
Ruokaravintolat menestyvät erityisesti kasvukeskuksissa, mutta Päivi Rantanen suuntasi yrityksensä kanssa etelän kasvukeskuksista 700 kilometriä pohjoisemmaksi.

Kuopiossa voi ruokailla ensi kesänä 50 metrin korkeudessa
Maailmalla suosittu Dinner in the Sky -ravintolakonsepti rantautuu elokuussa kaupunkiin kansainvälisen beach volley -tapahtuman yhteyteen.

Ruokalähettifirmat ahmivat asiakkaita Turussa
Sekä vajaan vuoden toiminut Wolt että puoli vuotta turkulaisia nälkäisiä palvellut Foodora uskovat kasvun jatkuvan.

Hiiligrillipihvit vetoavat enemmän kuin drinkit – etenkin nuoret syövät jatkuvasti ulkona
Kun oikea paikka löytyi Lahdesta, Lamykin´s Cookhouse-ravintola laajeni Kouvolasta Lahteen. Rikastumisesta tosin on vaikea haaveilla.

Nälän arvioiminen haaste noutopöytien ruokahävikille
Noin viidennes kaikesta ravintolaruuasta päätyy Suomessa jätteeksi. Mahdollisen ruokahävikin arvioiminen on ravintoloille haastavaa ja vaatii arvailuja ja tarkkailua. Seinäjoella Cafe Mondeossa apuna toimii esimerkiksi ruokapäiväkirja.

Food deliveries on the rise
Firms in the Helsinki area have already dispatched some one million restaurant meals since the beginning of the year. But while business is booming, the people who deliver the food generally aren't covered by collective labour agreements and work for low wages.

Kotiinkuljetusbisnes toivotetaan tervetulleeksi ravintoloissa – viini virtaa vain valvovan silmän alla
Ruuan tilaus- ja kuljetuspalveluyritykset laajentavat toimintaansa. Ravintola-alalla toimijat otetaan hyvillä mielin vastaan. Vaikka fine dining liikkuu ravintolasta kotiin, viini jää ravintolaan.

Selvitimme suomalaisten ravintolaruokasuosikit – sushi ja salaatti eivät uhkaa klassikoita
Kumpi on ravintola-annoksista suositumpi, pihvi vai kana? Paha sanoa – niin tasavahvasti molemmat keikkuvat suomalaisten suosituimpien ravintola-annosten listan kärjessä, kun pikaruoat ja pitsat rajataan pois.

Viina ei enää maistu – ravintolat punovat uusia juonia
Ravintolat kamppailevat vähentyneen alkoholimyynnin kanssa. Alan yritykset hakevat uusia tuulia ravintoloihin, sillä varsinkin nuoret kaipaavat monipuolisia virikkeitä. Monissa ravintoloissa on huomattu, että asiakas kyllästyy ravintolaan entistä nopeammin.

Läskisoosia töölöläisessä kulttuuriravintola Elitessä
Perinteikästä läskisoosia ei ole pidetty soveliaana ravintolaruokana. Soosi on ikävän näköistä ja sillä on ruma nimi. Nyt kulttuuriravintola Elite on päättänyt kokeilla tunnustetun arkiherkun vetovoimaa.

Kova suosio yllätti – verkon uusin pitsapalvelu kaatui
Pitsakohulla ratsastava nettisivusto kävi yllättävän suosituksi. Ilmiantoja keräävän sivuston taustahahmot pyörittivät aiemmin palvelua, jossa listattiin nettiin ravintola-alvin hyvät ja pahat yrittäjät.

Hävikkiviikko alkoi – roskiin lentävät puolen miljardin ruoat
Torstaina järjestetään Saa syödä -tempaukset Helsingissä, Turussa, Tampereella ja Kuopiossa. Tarjolla on 6 000 ilmaista kasvislounasta.

Ravintolaruoka ei houkuta – "Eineksiä osaa lämmittää kuka tahansa"
Ruuanlaiton suosion kasvu harrastuksena nostaa ravintolalle asetettuja odotuksia. Ylen nettikeskustelussa kävi ilmi, että ravintolassa syömistä harkitaan tarkasti tiukan taloustilanteen takia.

Helsingin ruokaravintolat sulkevat keittiönsä aikaisin – turistitkin syövät tavoistaan poiketen jo alkuillasta
Helsinki markkinoi itseään ruokakulttuurin keitaana, mutta todellisuudessa herkuttelu tyssää alkuiltaan. Valtaosa Helsingin ruokaravintoloista sulkee keittiönsä iltakymmeneltä.

Krapulapitsa vai gourmet-annos? – Somessa ruoalla halutaan leikkiä
Sosiaalisen median osalta isointa kasvua tapahtuu keski-ikäisten ja ikäihmisen joukossa. Tekniikkaa hyväksi käyttäen saa rakennettua kiillotetun kuvan itsestään. Oman verkkomaineen rakentaminen onkin hienovarainen prosessi.

Pakkaamattomien elintarvikkeiden ainesosien merkinnät pakollisiksi kaupoissa
Eviran mukaan vähittäiskaupoissa on ilmoitettava pakkaamattoman elintarvikkeen nimi, ainesosat, allergioita ja intoleransseja aiheuttavat ruoka-aineet sekä tarvittaessa alkuperämaa ja käyttö- ja säilytysohjeet. Ravintolassa tai ruokalassa on puolestaan kerrottava ruoan nimi, alkuperämaa ja allergioita ja intoleransseja aiheuttavat ainesosat.

"Yleensä sitä huomaa vaan Amarillon" – ketjuravintoloiden keskellä pärjää vain persoonalla
Ravintolaruuassa arvostetaan aiempaa enemmän paikallisuutta, luomua ja terveellisyyttä, mutta yhä useammin myös edullista hintaa.

MaRa: Ravintolaruokaa on alettu korvata eväillä
Suomalaiset ruokailevat ravintoloissa aiempaa vähemmän, selviää Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n teettämästä tutkimuksesta. Ihmiset ovat siirtyneet syömään eväitä.

Yhteisiä annoksia, maistiaisia, Ryövärin lautasia – ravintolan lastenannoksille löytyy vaihtoehtoja
Harva ravintolassakävijä kaipaa enää lapsille omaa ruokalistaa. Valtaosan mielestä lapset tulisi opettaa syömään samaa ruokaa kuin aikuiset.

Hiljainen aika syö ruokaravintoloita
Ravintola-alalla on tiukkaa etenkin pienissä maalaiskunnissa. Yleinen taloustilanne on vähentänyt ravintolaruokailua ja alkoholimyyntiä. Talvikausi on erityisen vaikeaa aikaa useille yksityisille ruokaravintoloille.

Näkökulma: Holhous tavoittaa mallioppilaat, mutta ei katupissaajia
Ravitsemussuositus. Olenko ainoa, jonka mielestä se kuulostaa joltakin, josta vähän luntataan, ennen kuin lähdetään ruokkimaan karjaa?