Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Woltin lähetti menossa sisään rakennukseen.

Wolt aloitti yökuljetukset, koska asiakkaat sitä halusivat – tutkija kertoo, miten 24h-palveluista tuli uusi normaali vain kuudessa vuodessa

Woltin kautta voi nyt tilata ruokaa Helsingissä vaikka keskellä yötä. Kokeilu on ollut onnistunut, ja sitä jatketaan. 24h-kauppojen ja -palveluiden määrä jatkaa kasvuaan.

Una Hirvilammi ja Tapio Virtanen syövät kasvokkain lounassalaatteja ravintolassa. Ravintolan katossa roikkuu kävyn muotoisia valaisimia, ja salin takaseinässä on ruudukkokuviointi.

Ravintolassa ruokailu on kallistumassa pian – tukkujen puhelimet soivat nyt tauotta, kun tavarantoimittajat haluavat nostaa hintojaan

Tukkuhintojen odotetaan nousevan jopa yli 10 prosenttia tämän vuoden aikana. Käsillä on matkailu- ja ravintola-alan pahin kriisi sitten toisen maailmansodan.

Lähikuva kännykän näytöstä, jossa näkyy Food4You-järjestelmän mainos.

Kajaanilaisyritys kehitti uudenlaisen tilausjärjestelmän ravintoloille – korona-aika on muuttanut asiakkaiden ruokailutottumuksia

Erilaiset ruoan tilaus- ja kuljetuspalvelut ovatkin yleistyneet Kainuussakin korona-aikana. Kajaanilaisyrityksen kehittämä tilausjärjestelmä räätälöidään ravintolan verkkosivuille.

Paperikassi, jonka edessä on purkkeihin pakattua jouluruokaa, vakuumipakattua kinkkua- ja kalaa sekä kasa leivonnaisia.

Noutoruokien suosio sai ravintolat myymään jouluruokia kasseissa – ravintolapäällikkö: "Ihmiset eivät halua valmisruokaa vaan valmista ruokaa"

Yksittäisille ravintoloille noudettavien juhlaruokien myynnillä voi olla iso merkitys varsinkin korona-ajan rajoitusten keskellä. Alalla uskotaan, että noutoruoka on suosittua myös pandemian jälkeen.

Slush 2021

Naurettava kauppasumma? Ei laisinkaan – Woltin amerikkalaisostaja vieraili Suomessa, ja Yle pani hänet vastaamaan auki jääneisiin kysymyksiin kaupasta

Doordashin Tony Xun mukaan alustatalouden keikkatyötä tarjoavien yhtiöiden tulevaisuus ei ole kiinni työntekijän määritelmästä.

Dumplingseja pahvirasiassa.

Analyysi: Entä jos ravintoloita tuettaisiin poistamalla loppuvuodeksi lounasedun yläraja?

Ravintola-ala kaipaa apua - lounasedun hetkellinen muuttaminen ”ravintolaseteliksi” voisi olla tukiakin parempi piristys.

Noutoruokaa paperipussissa.

Noutoruuan merkitys vaihtelee reippaasti ravintoloiden välillä: yksi ei saa siitä juuri mitään, toiselle se tuo kolmanneksen koko myynnistä

Vaikka viime kevään ravintolasulku vauhditti noutoruuan myyntiä, ei sen suosio ole jatkunut samanlaisena kaikissa ravintoloissa.

Wolt-lähetti Santosh Bagale Porin keskustassa.

Ruokalähettien arvostus on kohentunut korona-aikana, vaikka työoikeudellisia ongelmia on yhä – Santosh Bagale: "Pidän työni joustavuudesta"

Selvyyttä alustatalouden piirissä työskentelevien ruokalähettien asemaan ei vieläkään ole.

Kotiin tuodaan pizza ravintolasta. Koronan aikaan maski kasvoilla-

Ravintolaruoan kotiin tilaaminen hurjassa nosteessa, eikä ilmiö selity pelkällä koronalla

Pyöräileviä ja autoilevia ruokalähettejä on Suomessa jo yli 5 000.

Aromikori

Kyrö Distillery hakee ravintolansa raaka-aineita pohjalaisilta tuottajilta

Isokyröläisyritys tekee yhteistyötä jo reilun parinkymmenen tuottajan kanssa. Nyt yritys etsii muun muassa kalastajia.

Henri Alén

Henri Alén keksi 10 vuotta sitten "ravintolaruoan Ikean", josta tuli tänä keväänä yllättäen totta

Kun poikkeusolot alkoivat maaliskuussa, Alénin ravintolat tekivät 80 000 euroa tappiota parissa viikossa. Sitten vanha idea kaivettiin esiin.

wolt kuljettaa ruokaa kävellen

Arjen ruoka tilataan yhä useammin ravintolasta – Femi David Ogungbemi, 38, on nähnyt työssään, kuinka koronakevät muokkaa ruokailutottumuksiamme

Koronakevät voi muuttaa pysyvästi ruokakulttuuria. Seurasimme ruokalähetin maanantaista päivää.

Ravintola Kamu.

Kehitysvammaiset pyörittivät Kamu-ravintolaa menestyksellä vuosikaudet – nyt se joutui pistämään pillit pussiin: "Aika surulliselta tuntuu"

Lounasasiakkaista käydään Suomessa kovaa kilpailua. Ravintola Kamu kärsi asiakasmäärien suurista päiväkohtaisista vaihteluista.

Sole Garhentino-Nygård kirjaa Hävikkiruokapisteen päivän tarjonnan Facebookiin, Instagramiin ja Whatsapp-ryhmään.

Perheenäiti kerää hävikkiruuan ravintoloista ja jakaa sen ilmaiseksi – palkkioksi riittää hyvä mieli: "Tämä on kaiken rahan ja vaivan arvoista"

Tarjoiluhävikki eli valmis, mutta syömättä jäävä ruoka muodostaa ison osan ravintoloiden kokonaishävikistä.

Mies tekee pizzaa.

Tiesitkö? Tänään tilataan ruokaa kotiin enemmän kuin yhtenäkään muuna päivänä – "En missään nimessä jaksaisi lähteä hakemaan itse"

Juuri tänään suomalaisten koteihin tuodaan niin paljon ravintolaruokaa, että 10 vuotta sitten se olisi ollut mahdotonta.

Woltin ruokalähetti Kiril Kuhanen.

Wolt aloitti Joensuussa

Aluksi ruokaa voi tilata kolmestatoista ravintolasta. 

Wolt-palvelu laajentaa Tukholmaan. Ruokaa tilaava voi seurata ruuan matkaa omasta puhelimestaan.

Ravintolaruokaa voi nyt tilata kotisohvalle Rovaniemellä

Kotiinkuljetuspalvelu Woltin kautta ruokaa saa 18 rovaniemeläisestä ravintolasta.

Maarianhaminan satama.

Monday's papers: Åland boom, restaurant food labels and plogging

Monday's papers feature stories on Åland's high employment rate, Finland's drive to improve food labeling and how picking up trash can be a hobby.

Woltin sovelluksessa voi valita haluamansa annoksen ja tilata sille kotiinkuljetuksen.

Vaasassa voi tilata ruokaa kotiin tai työpaikalle

Ruoan kotiinkuljetuspalvelussa on alkuvaiheessa mukana 17 vaasalaista ravintolaa.

Maksaa leikataan leikkuulaudalla.

Ruokapaikoissa leikkuulautojen ja veitsien puhtaudessa huomautettavaa

Suurtalouskeittiöt ja kaupat pärjäsivät parhaiten Rovakaaren ympäristöterveydenhuollon tekemissä mittauksissa, joissa tutkittiin ruokaa tarjoavien paikkojen pintapuhtautta.

hampurilainen

Kotiinkuljetus tuo ravintolaruoan kotiovelle Lahdessa – pizzan lisäksi kuskataan hampurilaisia ja jopa gourmet-annoksia

Ruoan tilaaminen ravintolasta suoraan kotiin on yleistynyt. Ravintoloiden omien kuljetuspalvelujen lisäksi markkinoille pyrkii pelkästään ruoan kuljettamiseen keskittyviä yrityksiä.

Ylijäämäruokaa on haettu vaasalaisravintoloista innokkaasti kolmen kuukauden ajan.

Hävikkiruokapalvelu laajenee Kokkolaan, jos tarpeeksi ravintoloita lähtee mukaan

Ravintoloiden ylijäämäruokaa välittävä yritys haaveilee laajenevansa nyt myös Kokkolaan. ResQ Club toimii jo yli 20 paikkakunnalla.

nainen laittaa suolaa salaattiin

Suola nostaa verenpainetta muusta ruokavaliosta huolimatta

Suomalaiset syövät suolaa selvästi enemmän kuin suositellaan.

sushiannos

Vatsatautinen työntekijä tartutti noroviruksen kymmeniin asiakkaisiin sushiravintolassa

Tampereella sijaitsevassa ravintolassa lounastaneilla asiakkailla alkoi ilmetä vatsaoireita viime viikolla. Kaikki sairastuneet ovat jo parantuneet.

Salaattipöytä.

Ravintolan hävikkiruokaa voi pian ostaa Porissakin alehintaan kännykällä

Kymmenkunta porilaisravintolaa aikoo aloittaa lounaalta ylijääneen ruuan myymisen jo tämän kuun aikana. Ravintoloiden ruokahävikki on vähenemässä pikkuhiljaa koko maassa.

ResQ Club:in toimitusjohtaja Oula Antere Kova Talous-ohjelman haastattelussa.

ResQ Club rakentaa ravintoloiden hävikistä bisnestä – kilpailu jämäruuasta on kovaa

Ylijääneitä ravintola-annoksia myyvän ResQ:n toimitusjohtaja Oula Antere kertoo Kova talous -haastattelussa myös startup-yritysten kovasta kilpailusta – ja ideoiden varastamisesta.

Ruoka-annoksia pöydällä

Ravintolakokki tekee yhä useamman koti-illallisen – uutena ilmiönä take away -mummot

Noutoruuan syöminen lisääntyy jatkuvasti kaupungistumisen myötä. Kainuussa ikäihmiset löysivät noutoruuan ilot.

Naantalilainen Erik Mansikka kilpailee Vuoden Kokin tittelistä.

Kokeilu ja riskinotto ovat nyt ravintoloissa trendikästä – Sesonki- ja tekijälähtöinen ruoka kiinnostaa turkulaisia

Enää ei mennä aina samaan paikkaan syömään sitä samaa pihviä, kehuu ravintola Kaskiksen Erik Mansikka nykyistä ravintolaruokakulttuuria.

Päivi Rantanen.

Yrittäjä muutti ravintolansa Turun kupeesta pohjoisen pikkukaupunkiin – "kaikki erilainen kiehtoo"

Ruokaravintolat menestyvät erityisesti kasvukeskuksissa, mutta Päivi Rantanen suuntasi yrityksensä kanssa etelän kasvukeskuksista 700 kilometriä pohjoisemmaksi.

Anssi Kantelinen.

Kuopiossa voi ruokailla ensi kesänä 50 metrin korkeudessa

Maailmalla suosittu Dinner in the Sky -ravintolakonsepti rantautuu elokuussa kaupunkiin kansainvälisen beach volley -tapahtuman yhteyteen.

Foodoran ruokalähetti kävelee ulos liikkeestä.

Ruokalähettifirmat ahmivat asiakkaita Turussa

Sekä vajaan vuoden toiminut Wolt että puoli vuotta turkulaisia nälkäisiä palvellut Foodora uskovat kasvun jatkuvan.

ravintola Lahti ruoan tekemistä

Hiiligrillipihvit vetoavat enemmän kuin drinkit – etenkin nuoret syövät jatkuvasti ulkona

Kun oikea paikka löytyi Lahdesta, Lamykin´s Cookhouse-ravintola laajeni Kouvolasta Lahteen. Rikastumisesta tosin on vaikea haaveilla.

Kuluttajaliitto kampanjoi tällä viikolla ruokahävikin vähentämiseksi. Biojäteastian sisältö on Hävikkiviikolla erityisessä tarkkailussa.

Nälän arvioiminen haaste noutopöytien ruokahävikille

Noin viidennes kaikesta ravintolaruuasta päätyy Suomessa jätteeksi. Mahdollisen ruokahävikin arvioiminen on ravintoloille haastavaa ja vaatii arvailuja ja tarkkailua. Seinäjoella Cafe Mondeossa apuna toimii esimerkiksi ruokapäiväkirja.

Ruokalähetti vauhdissa.

Food deliveries on the rise

Firms in the Helsinki area have already dispatched some one million restaurant meals since the beginning of the year. But while business is booming, the people who deliver the food generally aren't covered by collective labour agreements and work for low wages.

Ruoka-annos Foodora

Kotiinkuljetusbisnes toivotetaan tervetulleeksi ravintoloissa – viini virtaa vain valvovan silmän alla

Ruuan tilaus- ja kuljetuspalveluyritykset laajentavat toimintaansa. Ravintola-alalla toimijat otetaan hyvillä mielin vastaan. Vaikka fine dining liikkuu ravintolasta kotiin, viini jää ravintolaan.

ABC:n lehtipihvi

Selvitimme suomalaisten ravintolaruokasuosikit – sushi ja salaatti eivät uhkaa klassikoita

Kumpi on ravintola-annoksista suositumpi, pihvi vai kana? Paha sanoa – niin tasavahvasti molemmat keikkuvat suomalaisten suosituimpien ravintola-annosten listan kärjessä, kun pikaruoat ja pitsat rajataan pois.

Lasipinoja ravintolassa.

Viina ei enää maistu – ravintolat punovat uusia juonia

Ravintolat kamppailevat vähentyneen alkoholimyynnin kanssa. Alan yritykset hakevat uusia tuulia ravintoloihin, sillä varsinkin nuoret kaipaavat monipuolisia virikkeitä. Monissa ravintoloissa on huomattu, että asiakas kyllästyy ravintolaan entistä nopeammin.

läskisoosi

Läskisoosia töölöläisessä kulttuuriravintola Elitessä

Perinteikästä läskisoosia ei ole pidetty soveliaana ravintolaruokana. Soosi on ikävän näköistä ja sillä on ruma nimi. Nyt kulttuuriravintola Elite on päättänyt kokeilla tunnustetun arkiherkun vetovoimaa.

Pizza Napolissa.

Kova suosio yllätti – verkon uusin pitsapalvelu kaatui

Pitsakohulla ratsastava nettisivusto kävi yllättävän suosituksi. Ilmiantoja keräävän sivuston taustahahmot pyörittivät aiemmin palvelua, jossa listattiin nettiin ravintola-alvin hyvät ja pahat yrittäjät.

Vihanneksia torilla.

Hävikkiviikko alkoi – roskiin lentävät puolen miljardin ruoat

Torstaina järjestetään Saa syödä -tempaukset Helsingissä, Turussa, Tampereella ja Kuopiossa. Tarjolla on 6 000 ilmaista kasvislounasta.

Tyhjä terassi Helsingissä.

Ravintolaruoka ei houkuta – "Eineksiä osaa lämmittää kuka tahansa"

Ruuanlaiton suosion kasvu harrastuksena nostaa ravintolalle asetettuja odotuksia. Ylen nettikeskustelussa kävi ilmi, että ravintolassa syömistä harkitaan tarkasti tiukan taloustilanteen takia.

Ruoka-annoksen koristelu

Helsingin ruokaravintolat sulkevat keittiönsä aikaisin – turistitkin syövät tavoistaan poiketen jo alkuillasta

Helsinki markkinoi itseään ruokakulttuurin keitaana, mutta todellisuudessa herkuttelu tyssää alkuiltaan. Valtaosa Helsingin ruokaravintoloista sulkee keittiönsä iltakymmeneltä.

Kuvassa ravintolan ruoka-annos, pekoniin käärittyä hirvenfilettä ja perunamuusia.

Krapulapitsa vai gourmet-annos? – Somessa ruoalla halutaan leikkiä

Sosiaalisen median osalta isointa kasvua tapahtuu keski-ikäisten ja ikäihmisen joukossa. Tekniikkaa hyväksi käyttäen saa rakennettua kiillotetun kuvan itsestään. Oman verkkomaineen rakentaminen onkin hienovarainen prosessi.

Salaattia.

Pakkaamattomien elintarvikkeiden ainesosien merkinnät pakollisiksi kaupoissa

Eviran mukaan vähittäiskaupoissa on ilmoitettava pakkaamattoman elintarvikkeen nimi, ainesosat, allergioita ja intoleransseja aiheuttavat ruoka-aineet sekä tarvittaessa alkuperämaa ja käyttö- ja säilytysohjeet. Ravintolassa tai ruokalassa on puolestaan kerrottava ruoan nimi, alkuperämaa ja allergioita ja intoleransseja aiheuttavat ainesosat.

Bistro Vileen ravintoloitsija Ilkka Arvola

"Yleensä sitä huomaa vaan Amarillon" – ketjuravintoloiden keskellä pärjää vain persoonalla

Ravintolaruuassa arvostetaan aiempaa enemmän paikallisuutta, luomua ja terveellisyyttä, mutta yhä useammin myös edullista hintaa.

Aterimet ja lasit ravintolapöydässä.

MaRa: Ravintolaruokaa on alettu korvata eväillä

Suomalaiset ruokailevat ravintoloissa aiempaa vähemmän, selviää Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n teettämästä tutkimuksesta. Ihmiset ovat siirtyneet syömään eväitä.

Ravintola-annoksia odottamassa

Yhteisiä annoksia, maistiaisia, Ryövärin lautasia – ravintolan lastenannoksille löytyy vaihtoehtoja

Harva ravintolassakävijä kaipaa enää lapsille omaa ruokalistaa. Valtaosan mielestä lapset tulisi opettaa syömään samaa ruokaa kuin aikuiset.

Ruokaa nostetaan lautaselle.

Hiljainen aika syö ruokaravintoloita

Ravintola-alalla on tiukkaa etenkin pienissä maalaiskunnissa. Yleinen taloustilanne on vähentänyt ravintolaruokailua ja alkoholimyyntiä. Talvikausi on erityisen vaikeaa aikaa useille yksityisille ruokaravintoloille.

Mika Rahkonen

Näkökulma: Holhous tavoittaa mallioppilaat, mutta ei katupissaajia

Ravitsemussuositus. Olenko ainoa, jonka mielestä se kuulostaa joltakin, josta vähän luntataan, ennen kuin lähdetään ruokkimaan karjaa?

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle