Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Viileä syyssää saapuu Suomeen

Nyt kannattaa nauttia viimeisistä kesähelteistä: ensi viikolla tulee rivakka käänne koleaan syyssäähän

Vielä viikonloppuna lämpötila kohoaa hellelukemiin, mutta jo keskiviikkona lämpötila painuu jopa alle 15 asteeseen koko maassa.

Kouvolalainen Samu Malinen kävelykatu Manskilla Kouvolassa.

Kokosimme kesän sateet ja paisteet kartalle, josta voit tutkia oman kuntasi säätä – tänä kesänä rikkoutuu melko varmasti yksi ennätys

Kesä on ollut kaikenkaikkiaan harvinaisen lämmin, mutta erot kuntien välillä ovat melkoisia.

Oulussa nähtiin hurjaa salamointia

Verneri-rajuilma synnytti kesän salamaennätyksen

Rankkasade ja ukkoset ovat aiheuttaneet vahinkoja eri puolilla läntistä Suomea. Yle seurasi Verneri-rajuilman etenemistä tässä artikkelissa.

Kirsti Salmivaara pitää sylissään koiraansa, aurinkolasit otsalla.

Niisku-koira omistajineen iloitsee viilenevästä kesäsäästä – Ylen meteorologi: Lämpötilat voivat pudota jopa kymmenen astetta

Päivälämpötilat vaihtelevat tulevina päivinä koko maassa 15 ja 20 asteen välillä, sanoo Ylen meteorologi Joonas Koskela.

Kännykän näytöltä kuvattu sääsovelluksen symboleita ja lämpötiloja.

Tietynlainen sää kuumentaa sähköiset sääpalvelut, eikä se ole helle

Moni saa säätiedot nykyään omasta taskusta älypuhelimeen ladatun sääsovelluksen kautta tai kurkkimalla sääaiheisia verkkosivuja. Kesällä sää kiinnostaa erityisesti, mutta tasainen helle ei suinkaan aiheuta sääpalveluihin suurinta kuhinaa.

Tummia pilviä taivaalla.

Helteen keskelle saattaa singahtaa sade- ja ukkoskuuroja, mutta pilkkihaalareihin ei tarvitse nyt varautua, sanoo meteorologi

Maanantaina lämpötila on kohonnut laajalti yli 30 asteen. Tiistaina voi tulla sade- ja ukkoskuuroja, mutta lämpötila putoaa kuurojen myötä vain hetkellisesti.

Ihmiset istuvat ja makaavat nurmikolla varjossa.

Arkea maailmalta: Pariisilainen pakenee helteitä maalle – tai ehkä Suomeen

Ranskassa oppii, että todellista luksusta on kesäinen viileys, kirjoittaa Ylen Ranskan-toimittaja Annastiina Heikkilä.

Meteorologi Kerttu Kotakorpi kertoo loppuviikon säästä.

Meteorologi Kerttu Kotakorpi: "Luvassa vaihtelevaa mutta kesäisen lämmintä säätä"

Lähipäivinä tulee kuurosateita ja sää on vaihtelevaa. Loppuviikon päivistä lämpimin on lauantai, jolloin mittari voi nousta Etelä- ja Keski-Suomessa 23–24 asteeseen.

Anni Saastamoinen. 21.4.2021.

Anni Saastamoinen: Me syysihmiset olemme vuodenaikojen aamuvirkkuja – suuren yleisön silmissä väärässä ja viallisia

Minulle lokakuu on kuukausista paras ja kaunein ja olen odottanut sitä siitä saakka, kun vuodenaika kallistui kevääseen, kirjoittaa Saastamoinen blogissaan.

Mies hyppää laiturilta veteen.

Heinäkuu oli Hämeessä tavanomaista lämpimämpi ja helteisempi

Elokuu alkaa Hämeessäkin epävakaisessa säässä. Heinäkuussa sen sijaan lämpötilat nousivat ja sadepilvet pysyivät pääasiassa poissa.

Ihminen kävelee sateella kaupungissa, pää hautautuneena sateenvarjoon.

Heinäkuu sinetöi alkukesän mittaushistorian lämpimimmäksi suuressa osassa maata – alkavalla viikolla palataan tavanomaiseen sateiden saattelemana

Lämpötilat ovat alkavalla viikolla maan etelä- ja keskiosassa 20 asteen tienoilla ja pohjoisessa muutaman asteen vähemmän. Sateisin päivä on ennusteen perusteella tiistai ja tuolloin vettä voi sataa Kaakkois-Suomessa 50 millimetriä.

Kerttu Kotakorpi.

Kerttu Kotakorpi: Kun helle ei helli vaan kuumuus kärventää

Lämpötilat vääjäämättä nousevat ja yhä useammin ja laajemmilla alueilla lämpötila ylittää ihmisten sietokyvyn kirjoittaa Kotakorpi blogissaan. Suomessakin hellepäivien lukumäärä moninkertaistuu. 

Rastilan uimaranta.

Suomen helleputki voi rikkoa pian ennätyksen, eikä loppua näy – ovatko pitkät kuumat kesät uusi normaali?

Suomen pisin yhtämittainen ja samalla sääasemalla mitattu helleputki on 26 päivää. Tuo ennätys on pian pelkkää paperia, sillä Kouvolan sääasemalla perättäisiä hellepäiviä on jo 25, ja lisää on luvassa.

Paimenlomalaiset istuvat lampaiden kuljetuslautassa vietyään katraan saareen. Perämeri on ryyni ja aurinko kajastaa.

Paimenloma on uusi tapa tutustua Lapin maaseutuun – Simossa lomalaiset viettivät rantalomaa 35 lampaan kanssa: "Todella terapeuttista"

Lapissa kokeillaan tänä kesänä uudenlaista paimenlomamuotoa: majoitus maaseudulla yhdistettynä mahdollisuuteen osallistua lampaiden tai lehmien hoitoon.

Lapsia uintikoulussa Maaningalla Kuopiossa.

Nyt on vilskettä lasten uimakouluissa ja vesipeuhuloissa – katso videolta, miten voit ohjata lasta kohti uimataitoa

Lasten uimaopetusryhmät ovat täyttyneet tänä kesänä nopeasti. Uimataitoja on kohennettu niin alkeisuimakouluissa kuin vesipeuhuloissakin. Suosioon on vaikuttanut lämmin kesäsää ja se, että viime kesänä uimakouluja peruttiin koronaepidemian takia.

Joonas Konstig

Joonas Konstigin kolumni: Suomalainen kesäasu on tasa-arvoinen, paitsi mitä miehiin tulee

Suomalaisen kesäpukeutumisen erikoisuuksiin kuuluu sekin, että normaalisti unisex-vaatteisiin pukeutuva kansa jakautuu kesällä kahtia: naisiksi ja pojiksi, kirjoittaa Konstig.

juhannus

Juhannuksen autioittama Helsinki on urbaanilegenda – “Itse asiassa me tulimme mökiltä kaupunkiin juhannuksen ajaksi”

Helsingin kadut ja rannat olivat juhannusaattoiltana täynnä ihmisiä, joille kaupunkijuhannus ei ollut b-vaihtoehto.

Makkaraa grillataan

Tirisevä grillimakkara on joka juhannuksen horjumaton suosikki – tänäkin juhannuksena myynti kolminkertaistuu, kertovat lihatalot

Suomalaiset lihatalot alkavat valmistautua juhannukseen jo hyvissä ajoin, sillä se on selkeästi kesän kiireisin myyntiviikko. Broileri- ja kasvisvaihtoehtojen kysyntä on kasvanut vuosien varrella, mutta lihamakkara on edelleen juhannuksen myyntitykki. Myös pekoni ja luullinen liha maistuvat kuluttajille.

Jack Ringhofer ja Remu Buuri Kumpulan maauimalassa.

Korona vei lapsilta uintiopetuksen ja syntyi huoli uimataitojen ruostumisesta – Ammattilaiset vetoavat vanhempiin: Käykää lastenne kanssa uimassa

Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitto odottaa syksylle isoja ryhmäkokoja ja tavallista heikompaa lähtötasoa. Liiton mukaan pitkällä uimatauolla on merkittävä vaikutus etenkin 5–9-vuotiaisiin lapsiin.

Helteisen tiistain ukkosrintama toi tuulia ja sadetta Kainuuseen

Rajuilma kuritti Pohjanmaalla ja Kainuussa: Pahimmillaan 20 000 sähköttä, Tuurin kyläkaupassa sade katosta läpi, Oulussa liikennehäiriöitä

Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen annettiin kello 16.30 varoitus voimakkaista ukkoskuuroista. Rankkasade lävisti Keskisen kyläkaupan katon, lähes 20 000 taloutta ilman sähköä sekä junaliikenne katki Kontiomäen ja Oulun välillä.

Sääkartta: Juhannuksen sääennuste. Laadittu 20.6.2021

Jatkuuko helle juhannuksena, onko mökillä parempi sää kuin kaupungissa? Katso vuoden odotetuimmat sääkartat

Koko maahan on luvattu juhannukseksi kesäisen lämmintä säätä. Vielä kuitenkin riittää jännitettävää: auringonpaisteen lomaan voi putkahtaa ukkoskuuroja, eikä etelässä välttämättä saa sytyttää kokkoa.

Järjestyshäiriöt puistoissa Esplanadi

Aurinko ja koronan hellittäminen villitsevät suomalaisia – hikistä kesää odottava poliisi antaa juomavinkin, jolla "välttää aika monta harmia"

Helle on saanut Etelä- ja Keski-Suomessa ihmiset kerääntymään puistoihin, rannoille ja terasseille. Poliisille se on tiennyt kiireitä. Poliisi uskoo, että koronakurimuksen hellittäessä järjestyshäiriöt siirtyvät kodeista yleisille paikoille.

Kartta alkuviikon sademääristä 14.-16.6.2021

Hurjaa kesäsäätä tulossa – myrskypuuskia odotetaan alkuviikkoon

Sunnuntain sateet väistyvät ensi viikon alkaessa ja maanantaina saadaan nauttia poutasäästä. Tiistaina on kuitenkin tulossa säässä käänne. Tuulenpuuskien odotetaan nousevan myrskylukemiiin maan keskiosissa ja myrskytuhoja on odotettavissa.

Ihmisiä nauttimassa aurinkoisesta säästä Helsingissä 15. elokuuta

Finland to bask in warm, sunny weather through graduation weekend

"Rarely do we have such uniformly beautiful summer weather throughout the country," said Yle meteorologist Matti Huutonen.

Sääkuva: Loppuviikon sää on kesäisen lämmin ja laajalti aurinkoinen

Päättäjäisiä vietetään kauniissa kesäsäässä, hellelukemia hätyytellään

Aurinkoinen ja lämmin sää jatkuu läpi viikonlopun. Aivan pohjoisimmassa Suomessa sää voi hieman viiletä viikonlopun aikana. Ensi viikolla sää jatkuu lämpimänä, mutta paikallisten sade- ja ukkoskuurojen mahdollisuus kasvaa.

Yleisöä Weekend Festivalilla.

Kannattaako suunnitella ulkomaanmatkaa, järjestetäänkö festareita, miten käy juhlien? 9 kysymystä ja vastausta toisesta koronakesästä

Yleisötilaisuuksien koronarajoituksia höllennetään. Mitä muuta kesällä voi tehdä? Selvitimme vastauksia siihen, millainen kesä meitä odottaa.

Lapsi laskee liukumäkeä sisäleikkipuistossa.

Yritysten saamien koronatukien katto nousemassa 10 miljoonaan euroon – HopLopin toimitusjohtaja: Aiemmat tuet ovat olleet liian matalat

Hallituksen ehdotus kustannustuki nelosesta ja isojen yritysten sulkukorvauksesta lähtee lausunnolle. Kustannustuen käynnissä oleva kolmas kierros on ollut suosittu. Yksi täyden miljoonatuen saajista on rajoitusten runtelema sisäleikkipuisto Hoplop.

Vuokrasähköpotkulauta seisoo puiston reunassa.

Sähköpotkulaudat saapuvat taas kaduille, riittääkö tilaa kaikille? – Jyväskylään saattaa tulla jopa tuhat potkulautaa lisää tänä kesänä

Kevyt liikenne moninkertaistuu kesäauringon myötä. Nyt monessa kaupungissa pohditaan, miten saadaan samalle kadulle mahtumaan kävelijät, pyöräilijät ja varsinkin vauhdilla lisääntyvät vuokrattavat sähköpotkulaudat.

Vesileikkejä uimarannalla.

Kesäkuun superhelteet ja heinäkuun viileysennätys: kesä on tarjonnut yllätyksiä – kerro meille sinun lomasääsi!

Kulunut kesä tarjosi polttavaa aurinkoa ja viileää sadetta – jokaiselle jotakin vai liikaa ääripäitä?

Viikonloppu on poutainen ja lämmin.

Summer heat to return to southern Finland this weekend

An Yle forecaster says temperatures could reach 28 degrees Celsius in some areas on Sunday.

Festivaaliväkeä Järvenpää soi -tapahtumassa.

Koulut alkavat ensi viikolla – viimeistä kesäloman viikonloppua vietettiin Järvenpäässä festareilla ja Töölönlahdella suppaillen

Paluu arkeen, mahdollisesti koronatilanteen varjostamaan sellaiseen, ei estänyt kesänviettäjiä ottamasta hyötyä irti perjantain leppoisasta säästä.

Sateenvarjo

Helteet väistyvät, mutta lämpötila pysyy kesäisissä lukemissa

Kesäkuu on ollut poikkeuksellisen lämmin varsinkin Suomen länsiosissa aina Etelä-Lappiin asti. Vielä sunnuntaina lämpötila kipusi Suomessa paikoin yli 30 asteen.

Ihmiset nauttivat lämmöstä Kallahdenniemen uimarannalla Helsingissä torstaina.

Kesäkuun lämpöennätys pysyi ennallaan – Jyväskylässä jäätiin 2,5 asteen päähän kaikkien aikojen helteistä

Meteorologin mukaan lämpötila laskee lähemmäs kesän normaaleja lukemia.

Laura Haallamaa / kolumnisti / Pasila 20.02.2019

Laura Hallamaan kolumni: Katsoin seitsemän vuotta vierestä, kun muut jäivät kesälomalle – miksi kaikilla ei ole oikeutta lomaan?

Usein ilman lomaa jäävät juuri ne, jotka ovat muutenkin työelämässä alakynnessä, kirjoittaa Laura Hallamaa.

Kuvassa on alkuviikon sää.

June on course to be hottest on record

Finland is basking in the warmest start to summer since 1961.

Kuopiolainen Kauno Voutilainen kerää kuusenkerkkiä henkilönostimesta käsin.

Torstai 18.6.2020 (tv)

Koronarajoitukset. Kuusenkerkkien kerääminen. Selkouutisten kesä. Juhannussää.

Naurulokki lentää Perämeren rannikolla.

Perämerellä veneilijöillä ovat varusteet kunnossa – merivartioaseman päällikkö: "Mukava tehdä valvontaa"

Lohenkalastuksen valvonta Perämeren alueella on sujunut hyvin, eikä rikkeitä ole tullut vastaan.

juhannuksen lämpötilat kartalla

Näitä karttoja kelpaa katsella – juhannusviikonlopusta tulossa aurinkoinen ja helteinen

Juhannusviikonlopuksi on luvassa aurinkoista ja lämmintä säätä ja hellelukemia läpi maan.

Kaksi pehmisjäätelötötteröä.

Helle levittäytyi Lappiin – Ylitornio oli hetken maan kuumin kolkka

Kesäinen lämpö levittäytyi laajasti Lappiin lauantaina.

Kuvassa on Sinebrychoffin puisto, missä ihmiset ottavat aurinkoa ja nauttivat hellepäivästä.

"Pussikaljoittelussa hienointa on, ettei tarvi mitään suunnitelmia" – kaupunkilaiset valloittivat puistot ja uimapaikat Helsingin juhlapäivänä

"Pussikaljoittelussa hienointa on se, että ei tarvi olla mitään suunnitelmia", Tokoinrannassa hehkutetaan – helsinkiläiset valloittivat puistot ja uimapaikat kesän lämpimimpänä päivänä

Petri Maaranen ja Sara Pennanen Ravintolalaiva Suvin kannella.

Kiersimme katsomassa, miten terassi-ilta meni koronaihme Tampereella, joka on ollut pian viikon ilman tartuntoja – käsidesiä ja poliisitehtäviä

Osassa terasseja pöydät olivat jopa kahden metrin päässä toisistaan, toisissa pöytien sijoittelu oli rennompaa.

mansikan poimintaa tilalla

Nyt puhuvat hitaiksi parjatut suomalaiset marjanpoimijat: "Ulkomaalaisilla jäi mansikoita poimimatta"

Marjatilayrittäjät rekrytoivat varmuuden vuoksi enemmän suomalaisia marjanpoimijoita kuin aikaisempina vuosina ulkomaalaisia poimijoita.

Hakokosken näköalapaikka Hossan kansallispuistossa.

Talvi-Suomi on hitti maailmalla, mutta nyt matkailijat halutaan Pohjois-Suomeen kesälläkin – "Jos saataisiin pientä virtaa aikaiseksi"

Pohjois-Suomen kansallispuistojen matkailumahdollisuuksia on markkinoitu muun muassa Aasiassa.

Ensilumi Joensuun Heinävaarassa 5.10.2019.

Poikkeuksellinen syksy: Suomessa on vietetty termistä kesää ja termistä talvea samanaikaisesti

Terminen syksy alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvästi alle 10 asteen.

 Satellitbilden visar blågrönalger den 24 juli 2019. De ljusgröna områdena i havet är blågröna alger blandat i vattnet.

Excellent summer for Finnish lakes: August blue-green algae level lowest in 20 years

Warm late-summer weather could still bring toxic algae to the surface though, experts warn.

Lypsylehmiä maatilalla Rovaniemen Vikajärvellä.

Tämän vuoksi viileä kesä on mahtava asia: lehmät lypsävät paremmin ja hiihtomaajoukkue jaksaa treenata tehokkaasti

Lomakelit ovat tänä vuonna ennen kaikkea asennekysymys, kun lämpömittari on öisin painunut jopa hallalukemiin.

7–vuotias Amanda Adagbon suuntaa äitinsä kanssa lomalle Kreikan lämpöön.

Harmittaako viileä kesäsää? Näistä etelän kohteista löytyy vielä edullisia paikkoja

Kolea heinäkuu saa monet tarttumaan etelän äkkilähtöihin. Huoli ilmastonmuutoksesta ei näy matkatoimistojen myynnissä.

Lapsi nuolaisee jäätelöä.

Tiesitkö, että suomalainen syö yli ämpärillisen jätskiä vuodessa? Tässä kymmenkunta faktaa loma-Suomesta

Heinäkuussa on kolme kertaa enemmän lomalaisia kuin muulloin kesällä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle