Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Facebookin logo kannettavan tietokoneen näytöllä.

Facebookissa sinullakin on kivaa

Miten naamakirjassa joillain voikin olla niin kivaa, ihmettelee Juha-Petri Koponen.

Jussi Sorjanen

Personal Jesus

Teatteri Vanhan Jukon taiteellinen johtaja Jussi Sorjanen tunnustaa, että innostuu katastrofeista.

Alkoholisteille rahahanat kiinni ja hoitoon

Päihteiden väärinkäyttäjien rahankäyttöä tulee suitsia nykyistä tarkemmin, täräyttää Kalle Aaltonen. Hän pohtii suunvuorossaan, miten yhteiskunnalla on varaa kustantaa puistokemistien elämäntavat.

Nainen pitää kädessään asunnon pohjapiirrosta.

Talonostajan on mahdoton löytää täydellistä

Moni kerrostaloasumiseen kyllästynyt halajaa omakotitalon rauhaan. Täydellinen talo voi kuitenkin olla monen mutkan takana, toimittaja Hanna Lumme tietää.

Lahti ei pääse irti imagostaan

Lahti yltää imagoltaan ja vetovoimaisuudeltaan suurista kaupungeista vasta sijalle yhdeksän. Tapio Enlund pohtii suunvuorossaan mastokaupungin huonoa mainetta.

Mitä kiinteistönvälittäjät oikein mainostavat?

Asuntomarkkinoilla on syytä olla hereillä. Tarjolla on jos jonkinlaista ehdokasta ja näitä kaikkia yrittävät kiinteistövälittäjät saada myydyksi. Risto Lasila pohtii suunvuorossaan kiinteistövälittäjien myyntityötä.

Muotoilija Marianne Valola

Karvajahti ei anna naisille armoa

Ihokarvojaan poistaneet tietävät, että karvattomuus tekee kipeää. Sileä lopputulos kestää vain hetken ja sitten kärsimys alkaa uudestaan. Muotoilija Marianne Valola ihmettelee suunvuorossaan, mistä naisten kiihkeässä karvajahdissa oikein on kyse.

Henna Akkala.

Ideat ovat katoava luonnonvara?

Ajatuksia on yhtä paljon kuin ihmisiä maapallolla, mutta pystyykö kukaan enää keksimään mitään uutta ja omaperäistä? Kopioinnista syytetään kaikkia Putous-hahmoista muusikoihin. Henna Akkala pohtii suunvuorossaan, onko kaikki ideat jo keksitty.

Vauva syö lusikalla.

Ihanan kamalat hellittelynimet

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Kaikki lempinimet eivät kuitenkaan ole aina kauniita. Voiko omaa lastaan kutsua vaikkapa Sonta-Samuliksi? Suvi Turunen pohtii Suunvuorossaan lasten hellittelynimien käyttöä.

Polkupyöriä lumisessa telineessä.

Talvipyöräilyn nousuja ja laskuja

Kevät tuo liikenteeseen jälleen sankoin joukoin polkupyöräilijöitä, mutta moni pyöräilee ympäri vuoden. Yle Lahden toimittaja Tuija Veirto ynnää suunvuorossaan mennen talvikauden nousut ja laskut työmatkapyöräilijän näkökulmasta.

Kasvisruoka

Henkilökohtainen voi olla vahingossa poliittista

Nuoruudessa voi julistaa tekevänsä omaperäisiä poliittisia valintoja, vaikka tosiasiassa teot syntyvät enemmän tai vähemmän sattuman summana. Saako tiedostavilla valinnoilla ylpeillä? Tätä setvii toimittaja Laura Mäkiniemi suunvuorossaan.

Kääre muuttuu lennossa roskaksi

Kevät sulattaa lumet ja paljastaa roskatun maanpinnan. Suklaapatukan kääre muuttuu teinien kädessä roskaksi, jota tulee päästä eroon. Kynnys kerätä roskansa on usein hyvin suuri, miettii Marianne Valola suunvuorossaan.

Persaukisten puutarhatonttujen värikästä yhdistyselämää

Muistatteko sen kuvitteellisen puutarhatonttujen jalostusyhdistyksen? Noh, ne tempaisevat taas, kirjoittaa toimittaja Johanna Talasterä.

Henna Akkala

Maalaistyttö pistää kiireelle hanttiin

Kiire näkyy liukuportaissa, kaupungissa, asenteissa ja elämäntavoissa. 10 minuutin kiireetön hetki keskellä päivää auttaa jaksamaan ja huomaamaan elämän pienetkin ilot, pohtii Henna Akkala suunvuorossaan.

Katariina Katla.

Ikäpolvien välillä on silta, ei kuilua

Kuvataitelija Katariina Katla kokee samaistuvansa pikemminkin eläkeläisiin, kuin ikätovereihinsa.

Pikaterveydenhoitoa Lahden tapaan

Riittääkö kioskilla piipahdus terveydenhoitopalveluksi? Yle Lahden toimittaja Risto Lasila epäilee suunvuorossaan, että riitettävä on, kun muuta ei ole tarjolla.

Kalle Aaltonen.

Lahden keskustaa kehitetään liian lennokkailla ideoilla

Lahden kauppahallissa yrittäjänä toimivalla Kalle Aaltosella on selkeät eväät keskustan kehittämiseen. Suunvuorossaan hän laittaa keskustan alueen uuteen uskoon pienellä vaivalla.

Suuri-Jänkäsalon itsepalvelu kioski luottaa ihmisten rehellisyyteen. Kuvassa vasemmalla on kioskin kirjasto ja oikealla uusi "kulttuurikeskus".

Kuntakioskilta sielunhoitoa tiskin alta

Halllitus on suunnitellut kunnan palvelujen siirtämistä yhden katon alle. Asioiminen helpottuu, mutta mikä mahtaa olla lopputulos, Vihtori Koskinen pohtii suunvuorossaan.

Illuusiomainen kuva, jossa on optisesti luotu harha jättimäisestä vessanpöntöstä kerrostalojen keskellä.

Tosi matkailija on suolensa herra

Jokainen matkaaja muistaa taatusti nähtävyyksien, paikallisten ruokien tai ostosten lisäksi muutaman matkalla koetun toiletin. Eksoottiset vessakokemukset maailman äärissä vetävät hyvinkin vertoja muille matkamuistoille, toimittaja Tapani Ripatti pohtii suunvuorossaan.

Marianne Valola ja kirkkovenekassi.

Kalenterista uupuu tasa-arvo

Naistenpäivä sai kaverikseen tyttöjenpäivän lokakuun alkuun. Miksei kalenterissa ole vieläkään tilaa miesten- ja poikienpäivälle, muotoilija Marianne Valola ihmettelee suunvuorossaan.

Toimittaja Hanna Lumme.

Tuiki tuntemattomalle höpöttely voimaannuttaa

Jotkut meistä höpöttelevät tuntemattomille ihmisille tämän tästä, kun taas toiset pitävät visusti kiinni omasta reviiristään eivätkä pukahdakaan ventovieraille. Yle Lahden toimittaja Hanna Lumme pohtii suunvuorossaan, että tuntemattomien kanssa jutustelusta voi saada voimaa.

Kerjäläinen Tampereen Keskustorilla.

Carpe diem vaikka kuinka ärsyttäisi

On aikoja jolloin kaikki pienet kuin vähän suuremmankin kokoluokan asiat ärsyttävät. Mutta kun näkee ramman kerjäläisen, ärsyyntyminen kummasti vähenee, Yle Lahden toimittaja Juha-Petri Koponen toteaa.

Yle Lahden päällikkö Päivi Kuisma.

Hallinnolliset rajat eivät ole olleet koskaan pyhiä

Kuntaremontti kuumentaa tunteita. Adrenaliinitason nousu olisi arvokasta käyttää sen miettimiseen, miten kaikille yhtäläiset hyvinvointipalvelut kyetään pitämään hyvissä voimissa ja edes hengissä. Maakuntaradion päällikkö Päivi Kuisma hakee suunvuorossaan menneestä apua ajatteluun.

Hiihtäjä ladulla.

Kaikki viedään - maakuntaviestikin!

Otsikossa on vahvaa liioittelun makua. Kannattaa tarttua maakuntaviestihuumaan, kun se vielä on mahdollista. Jokapaikan syyllinen eli kuntauudistus uhkaa viedä tämänkin ilon elämästämme, murehtii suunvuorossaan Tanja Perkkiö.

Lumipenkka jalkakäytävällä Lahden keskustassa.

Lahti - tyytyväisten ihmisten kaupunki

Palvelujen toimivuutta ja veronmaksajien mielipiteitä milloin mistäkin asiasta tavataan mitata erilaisilla kyselyillä. Ennen vanhaan postipoika toi ne kirjekuoressa, mutta nykyään kyselyt toteutetaan netissä tai sähköpostina. Suunvuorossa Tapio Enlund pohtii yhden uudehkon kyselyn antia.

poika lähtötelineellä

Uimahallialastomuus vapauttaa

Ihmiskehosta annetaan mainoksissa ja televisiossa hyvin yksipuolinen kuva. Kuvataitelija Katariina Katla iloitsee suunvuorossaan siitä, että uimahallissa median antama kehonkuva unohtuu - edes hetkeksi.

Kuohuviiniä kaadetaan laseihin

Mustasta keskiviikosta Lahden onnenpotku

Viime keskiviikkoa nimitettiin mustaksi keskiviikoksi. Varuskuntia ja tavallisia kuntia lyötiin kumoon. Kaupan päällisinä Nokia ilmoitti suurista potkuista Salossa. Mutta keskiviikko oli Lahdelle suorastaan voittopäivä, arvioi toimittaja Risto Lasila suunvuorossaan suuren uutispäivän merkitystä.

Marianne Valola ja kirkkovenekassi.

Nainen tekee elokuvan tunnelman

Elokuvien naishahmot pelkäävät, kirkuvat, parkuvat, tulevat kidnapatuiksi ja sankarillisesti pelastetuiksi. Muotoilija Marianne Valola on pannut merkille, että nainen luo usein elokuvan tunnelman. Hänestä hyvässä elokuvassa nainen on aivan toisenlaisessa roolissa.

Alokkaita varusteiden jaossa.

Hennalan kasarmeilla historian lehti havisee

Hennalan kasarmien satavuotiselle historialle saattaa tulla jälleen käännekohta. Puolustusvoimat kertoo keskiviikkona, miten se aikoo järjestää toimintansa uudelleen ja säästää vuosittain jopa 75 miljoonaa euroa. Hämeen Rykmentissä surutyö on jo paikoin alkanut, Yle Lahden päällikkö Päivi Kuisma toteaa.

Päivä ravintoloitsijana houkuttelee ja hirvittää

Helmikuun ensimmäisenä lauantaina vietetään Ravintolapäivää, jolloin kuka tahansa voi leikkiä hetken ravintoloitsijaa tai kahvilanpitäjää. Myös toimittaja Suvi Turunen haaveilee osallistumisesta tempaukseen, mutta ei ole vielä kerännyt tarpeeksi rohkeutta toteuttaakseen unelmansa.

Kalle Aaltonen.

Omasta elämästä pitää ottaa vastuuta

Ihmiset kaipaavat ryhtiä ja velvollisuuksia elämäänsä. Kalle Aaltonen pohtii suunvuorossaan, että oikeuksiaan kaikki osaavat vaatia, mutta vastuun kantaminen on toinen juttu.

Sara Chafak kruunattiin Miss Suomeksi.

Missit - so what

YLE Lahden harjoittelija Meeri Niinistö pohtii suunvuorossaan, miksi missikisat ovat niin tärkeitä joillekin nuorille naisille.

Lahden suurhalli

Halliuudistus vie harjoittelumahdollisuudet nuorilta

Huippujalkapalloilijoita ei enää synny Lahdessa entiseen malliin, harjoitteluolosuhteet ovat retuperällä eikä suurhallin uudistaminen monitoimihalliksi ainakaan helpota tilannetta. Toimittaja Hanski Kinnunen pelkää, että varsinkin juniorit kärsivät harjoitusmahdollisuuksien kaventumisesta.

Teitittelyä ja sinuttelua.

Teitittely on taitolaji

Väärässä kohdassa lausuttu sinä-pronomini voi pahoittaa mielen. Mutta myös teitittelyssä saa käyttää harkintaa. Yle Lahden toimittaja Laura Mäkiniemi näkee suunvuorossaan myös sinuttelussa hyvää.

Nainen ison matkalaukkuröykkiön kanssa tienvarressa.

Laukku-Leena on sisukas kulkuri

Nainen seisoo tienvarressa pukeutuneena lämpimiin vaatteisiin. Hänen vieressään on röykkiö laukkuja, kasseja ja kaistale pressua. Laukku-Leena on tuttu näky Päijät-Hämeessä, mutta mikä hänen tarinansa on? Tätä pohtii suunvuorossaan toimittaja Johanna Talasterä.

Mikko Tuomikoski

Suomalainen politiikka on tylsää, mutta turvallista

Suomalaisesta politiikasta puuttuu suurten tunteiden palo ja räiskyntä. Toimittaja Mikko Tuomikoski pohtii suunvuorossaan, voitaisiinko suomalaiseen politiikkaan hakea piristystä ottamalla oppia muualta.

Ruusuja ja hautakynttilöitä lumisella hautausmaalla.

Muoviroina ei kuulu hautausmaille

Voiko kuolleen läheisen muistoa kunnioittaa vain käymällä haudalla ja muistelemalla ihmistä? Katariina Katla pohtii suunvuorossaan, miksi haudoille tuodaan kestämätöntä ja halpaa muoviroinaa, joka kulahtaa nopeasti ja päätyy roskikseen.

läskisoosia

Läski tirisee taas

Valurautapannu on kaivettu uunin alalaatikosta ja siankylki pantu paloina kärisemään. Perinnekastikkeen paluun havainnut Tanja Perkkiö haistaa kolumnissaan trendin käryä.

Muotoilija Marianne Valola

Uuden vuoden vanhat toiveet

Näin uuden vuoden ensi metreillä on hauska miettiä tulevaisuuden haaveita. Mitä kaikkea jännittävää uusi tuore vuosi tuokaan tullessaan! Uuden vuoden mahdollisuuksia pohtii muotoilija Marianne Valola.

Myrskyn kaatamia puita metsässä.

Ihminen pelkää luontoa

Ihmisen luontosuhde on muuttunut radikaalisti viime vuosikymmeninä. Nykyään suurin osa elämästä sijoittuu sisätiloihin, joten luontoa pelätään. Ihmisen luontosuhteen muuttumista pohtii suunvuorossaan Vihtori Koskinen.

Tapani RIpatti

Teflonpresidentti ja Iloinen Pölkkypää

Presidenttipeli kääntyy loppusuoralla Suomessa. Yhdysvalloissa se vasta kuumenee, mutta lopulta molemmat kansat saavat, mitä tilaavat. Demokratia puhuu, oikeus toteutuu. Tapani Ripatti pohdiskelee suunvuorossaan Yhdysvaltojen ulkopolitiikka sekä maan menneitä presidenttejä.

Hanna Lumme.

Ryhtiliike kannattaa aina – vai kannattaako?

Nyt eletään aikaa, jolloin uuden vuoden lupauksia pannaan toteen. Yksi on luvannut päästä kesäkuntoon, toinen satsaa hyvinvointiinsa muuten. Mutta kannattaako samojen lupausten tekeminen vuodesta toiseen, jos niiden toteuttaminen tuppaa unohtumaan. Tätä pohtii suunvuorossaan toimittaja Hanna Lumme.

Vekselikierteestä pikavippikierteeseen

Hädänalaisten ihmisten rahahuolilla keinottelua on ollut kautta ihmiskunnan historian. Maakuntaradion päällikkö Päivi Kuisma pohtii suunvuorossaan keinottelun nykyisyyttä.

Valvoja tarkistaa kalastuslupaa asiakkaalta

Kalastajan pää menee pyörälle lupaviidakossa

Kalastaja on iloinen lupamaksun maksaja, koska lupamaksuilla saadaan kalanpoikasia kasvamaan vesistöihin. Lupaviidakko sen sijaan kismittää YLE Lahden uutispäällikköä Tapio Enlundia suunvuorossa.

Feministi asioi lihatiskillä

Suunnittelija Marianne Valola Lahdesta ehdottaa suunvuorossaan, että seksinnälkäiset voisivat ostaa seksiobjekteiksi alistettujen ihmisten sijaan kohteensa lihatiskistä. Protestiksi seksiturismille kehonsa paljastaneet ukrainalaiset naiset ovat Valolan mielestä sankareita.

Digibokseja pinossa.

Elektroniikkateollisuuden ja nörttien salaliitto

Viime aikoina ei ole voinut välttyä vaikutelmalta, että kanavapakettien myynti on kiihtynyt. Tarjousta pukkaa niin netistä kuin tv:stäkin, onnellisimmat saavat jopa henkilökohtaisen soiton puhelinmyyjältä. Mutta kanavapakettien lupaukset eivät täyty itsestään, huomauttaa Lahden Radion toimittaja Juha-Petri Koponen suunvuorossaan.

Taiteilijanalut älkööt vaivautuko Lahteen

Muotoilukaupunkistatusta halajava Lahti valmistautuu tulevaan pääkaupunkivuoteen erikoisella tavalla. Kaupungissa ollaan lakkauttamassa kulttuurin arvokkaita koulutuspaikkoja taiteen ja musiikin alalla. Maakuntaradion päällikkö Päivi Kuisma pohtii asiaa suunvuorossaan.

Kiireisen joulukortti löytyy kaupan hyllyltä

Torstaina pitää kiirettä, koska kalenterissa on merkintä edullisesti kulkevien joulukorttien viimeisestä lähetyspäivästä. Yle Lahden toimittaja Laura Mäkiniemi toivoo suunvuorossaan ymmärrystä niille, jotka eivät ehdi askarrella.

Katariina Katla.

Joululahjojen karttaja potee huonoa omaatuntoa

Kuvataiteilija Katariina Katla ei osta joululahjoja ja tuntee siitä syyllisyyttä. Kuluttamisesta irtautuminen voi olla stressaavaa ja raskasta, vaikka tarkoitus on hyvä, hän tietää.

Doping kuuluu urheiluun

Urheilu tarvitsee dopingkäryjä. Toimittaja Heikki Ahonen on pakinassaan sitä mieltä, että käryt ovat olennainen osa tätä showbusinestä, jota kutsutaan urheiluksi.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle