Uusimmat artikkelit

Facebookissa sinullakin on kivaa
Miten naamakirjassa joillain voikin olla niin kivaa, ihmettelee Juha-Petri Koponen.

Personal Jesus
Teatteri Vanhan Jukon taiteellinen johtaja Jussi Sorjanen tunnustaa, että innostuu katastrofeista.

Alkoholisteille rahahanat kiinni ja hoitoon
Päihteiden väärinkäyttäjien rahankäyttöä tulee suitsia nykyistä tarkemmin, täräyttää Kalle Aaltonen. Hän pohtii suunvuorossaan, miten yhteiskunnalla on varaa kustantaa puistokemistien elämäntavat.

Talonostajan on mahdoton löytää täydellistä
Moni kerrostaloasumiseen kyllästynyt halajaa omakotitalon rauhaan. Täydellinen talo voi kuitenkin olla monen mutkan takana, toimittaja Hanna Lumme tietää.

Lahti ei pääse irti imagostaan
Lahti yltää imagoltaan ja vetovoimaisuudeltaan suurista kaupungeista vasta sijalle yhdeksän. Tapio Enlund pohtii suunvuorossaan mastokaupungin huonoa mainetta.
Mitä kiinteistönvälittäjät oikein mainostavat?
Asuntomarkkinoilla on syytä olla hereillä. Tarjolla on jos jonkinlaista ehdokasta ja näitä kaikkia yrittävät kiinteistövälittäjät saada myydyksi. Risto Lasila pohtii suunvuorossaan kiinteistövälittäjien myyntityötä.

Karvajahti ei anna naisille armoa
Ihokarvojaan poistaneet tietävät, että karvattomuus tekee kipeää. Sileä lopputulos kestää vain hetken ja sitten kärsimys alkaa uudestaan. Muotoilija Marianne Valola ihmettelee suunvuorossaan, mistä naisten kiihkeässä karvajahdissa oikein on kyse.

Ideat ovat katoava luonnonvara?
Ajatuksia on yhtä paljon kuin ihmisiä maapallolla, mutta pystyykö kukaan enää keksimään mitään uutta ja omaperäistä? Kopioinnista syytetään kaikkia Putous-hahmoista muusikoihin. Henna Akkala pohtii suunvuorossaan, onko kaikki ideat jo keksitty.

Ihanan kamalat hellittelynimet
Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Kaikki lempinimet eivät kuitenkaan ole aina kauniita. Voiko omaa lastaan kutsua vaikkapa Sonta-Samuliksi? Suvi Turunen pohtii Suunvuorossaan lasten hellittelynimien käyttöä.

Talvipyöräilyn nousuja ja laskuja
Kevät tuo liikenteeseen jälleen sankoin joukoin polkupyöräilijöitä, mutta moni pyöräilee ympäri vuoden. Yle Lahden toimittaja Tuija Veirto ynnää suunvuorossaan mennen talvikauden nousut ja laskut työmatkapyöräilijän näkökulmasta.

Henkilökohtainen voi olla vahingossa poliittista
Nuoruudessa voi julistaa tekevänsä omaperäisiä poliittisia valintoja, vaikka tosiasiassa teot syntyvät enemmän tai vähemmän sattuman summana. Saako tiedostavilla valinnoilla ylpeillä? Tätä setvii toimittaja Laura Mäkiniemi suunvuorossaan.

Kääre muuttuu lennossa roskaksi
Kevät sulattaa lumet ja paljastaa roskatun maanpinnan. Suklaapatukan kääre muuttuu teinien kädessä roskaksi, jota tulee päästä eroon. Kynnys kerätä roskansa on usein hyvin suuri, miettii Marianne Valola suunvuorossaan.

Persaukisten puutarhatonttujen värikästä yhdistyselämää
Muistatteko sen kuvitteellisen puutarhatonttujen jalostusyhdistyksen? Noh, ne tempaisevat taas, kirjoittaa toimittaja Johanna Talasterä.

Maalaistyttö pistää kiireelle hanttiin
Kiire näkyy liukuportaissa, kaupungissa, asenteissa ja elämäntavoissa. 10 minuutin kiireetön hetki keskellä päivää auttaa jaksamaan ja huomaamaan elämän pienetkin ilot, pohtii Henna Akkala suunvuorossaan.

Ikäpolvien välillä on silta, ei kuilua
Kuvataitelija Katariina Katla kokee samaistuvansa pikemminkin eläkeläisiin, kuin ikätovereihinsa.

Pikaterveydenhoitoa Lahden tapaan
Riittääkö kioskilla piipahdus terveydenhoitopalveluksi? Yle Lahden toimittaja Risto Lasila epäilee suunvuorossaan, että riitettävä on, kun muuta ei ole tarjolla.

Lahden keskustaa kehitetään liian lennokkailla ideoilla
Lahden kauppahallissa yrittäjänä toimivalla Kalle Aaltosella on selkeät eväät keskustan kehittämiseen. Suunvuorossaan hän laittaa keskustan alueen uuteen uskoon pienellä vaivalla.

Kuntakioskilta sielunhoitoa tiskin alta
Halllitus on suunnitellut kunnan palvelujen siirtämistä yhden katon alle. Asioiminen helpottuu, mutta mikä mahtaa olla lopputulos, Vihtori Koskinen pohtii suunvuorossaan.

Tosi matkailija on suolensa herra
Jokainen matkaaja muistaa taatusti nähtävyyksien, paikallisten ruokien tai ostosten lisäksi muutaman matkalla koetun toiletin. Eksoottiset vessakokemukset maailman äärissä vetävät hyvinkin vertoja muille matkamuistoille, toimittaja Tapani Ripatti pohtii suunvuorossaan.

Kalenterista uupuu tasa-arvo
Naistenpäivä sai kaverikseen tyttöjenpäivän lokakuun alkuun. Miksei kalenterissa ole vieläkään tilaa miesten- ja poikienpäivälle, muotoilija Marianne Valola ihmettelee suunvuorossaan.

Tuiki tuntemattomalle höpöttely voimaannuttaa
Jotkut meistä höpöttelevät tuntemattomille ihmisille tämän tästä, kun taas toiset pitävät visusti kiinni omasta reviiristään eivätkä pukahdakaan ventovieraille. Yle Lahden toimittaja Hanna Lumme pohtii suunvuorossaan, että tuntemattomien kanssa jutustelusta voi saada voimaa.

Carpe diem vaikka kuinka ärsyttäisi
On aikoja jolloin kaikki pienet kuin vähän suuremmankin kokoluokan asiat ärsyttävät. Mutta kun näkee ramman kerjäläisen, ärsyyntyminen kummasti vähenee, Yle Lahden toimittaja Juha-Petri Koponen toteaa.

Hallinnolliset rajat eivät ole olleet koskaan pyhiä
Kuntaremontti kuumentaa tunteita. Adrenaliinitason nousu olisi arvokasta käyttää sen miettimiseen, miten kaikille yhtäläiset hyvinvointipalvelut kyetään pitämään hyvissä voimissa ja edes hengissä. Maakuntaradion päällikkö Päivi Kuisma hakee suunvuorossaan menneestä apua ajatteluun.

Kaikki viedään - maakuntaviestikin!
Otsikossa on vahvaa liioittelun makua. Kannattaa tarttua maakuntaviestihuumaan, kun se vielä on mahdollista. Jokapaikan syyllinen eli kuntauudistus uhkaa viedä tämänkin ilon elämästämme, murehtii suunvuorossaan Tanja Perkkiö.

Lahti - tyytyväisten ihmisten kaupunki
Palvelujen toimivuutta ja veronmaksajien mielipiteitä milloin mistäkin asiasta tavataan mitata erilaisilla kyselyillä. Ennen vanhaan postipoika toi ne kirjekuoressa, mutta nykyään kyselyt toteutetaan netissä tai sähköpostina. Suunvuorossa Tapio Enlund pohtii yhden uudehkon kyselyn antia.

Uimahallialastomuus vapauttaa
Ihmiskehosta annetaan mainoksissa ja televisiossa hyvin yksipuolinen kuva. Kuvataitelija Katariina Katla iloitsee suunvuorossaan siitä, että uimahallissa median antama kehonkuva unohtuu - edes hetkeksi.

Mustasta keskiviikosta Lahden onnenpotku
Viime keskiviikkoa nimitettiin mustaksi keskiviikoksi. Varuskuntia ja tavallisia kuntia lyötiin kumoon. Kaupan päällisinä Nokia ilmoitti suurista potkuista Salossa. Mutta keskiviikko oli Lahdelle suorastaan voittopäivä, arvioi toimittaja Risto Lasila suunvuorossaan suuren uutispäivän merkitystä.

Nainen tekee elokuvan tunnelman
Elokuvien naishahmot pelkäävät, kirkuvat, parkuvat, tulevat kidnapatuiksi ja sankarillisesti pelastetuiksi. Muotoilija Marianne Valola on pannut merkille, että nainen luo usein elokuvan tunnelman. Hänestä hyvässä elokuvassa nainen on aivan toisenlaisessa roolissa.

Hennalan kasarmeilla historian lehti havisee
Hennalan kasarmien satavuotiselle historialle saattaa tulla jälleen käännekohta. Puolustusvoimat kertoo keskiviikkona, miten se aikoo järjestää toimintansa uudelleen ja säästää vuosittain jopa 75 miljoonaa euroa. Hämeen Rykmentissä surutyö on jo paikoin alkanut, Yle Lahden päällikkö Päivi Kuisma toteaa.

Päivä ravintoloitsijana houkuttelee ja hirvittää
Helmikuun ensimmäisenä lauantaina vietetään Ravintolapäivää, jolloin kuka tahansa voi leikkiä hetken ravintoloitsijaa tai kahvilanpitäjää. Myös toimittaja Suvi Turunen haaveilee osallistumisesta tempaukseen, mutta ei ole vielä kerännyt tarpeeksi rohkeutta toteuttaakseen unelmansa.

Omasta elämästä pitää ottaa vastuuta
Ihmiset kaipaavat ryhtiä ja velvollisuuksia elämäänsä. Kalle Aaltonen pohtii suunvuorossaan, että oikeuksiaan kaikki osaavat vaatia, mutta vastuun kantaminen on toinen juttu.

Missit - so what
YLE Lahden harjoittelija Meeri Niinistö pohtii suunvuorossaan, miksi missikisat ovat niin tärkeitä joillekin nuorille naisille.

Halliuudistus vie harjoittelumahdollisuudet nuorilta
Huippujalkapalloilijoita ei enää synny Lahdessa entiseen malliin, harjoitteluolosuhteet ovat retuperällä eikä suurhallin uudistaminen monitoimihalliksi ainakaan helpota tilannetta. Toimittaja Hanski Kinnunen pelkää, että varsinkin juniorit kärsivät harjoitusmahdollisuuksien kaventumisesta.

Teitittely on taitolaji
Väärässä kohdassa lausuttu sinä-pronomini voi pahoittaa mielen. Mutta myös teitittelyssä saa käyttää harkintaa. Yle Lahden toimittaja Laura Mäkiniemi näkee suunvuorossaan myös sinuttelussa hyvää.

Laukku-Leena on sisukas kulkuri
Nainen seisoo tienvarressa pukeutuneena lämpimiin vaatteisiin. Hänen vieressään on röykkiö laukkuja, kasseja ja kaistale pressua. Laukku-Leena on tuttu näky Päijät-Hämeessä, mutta mikä hänen tarinansa on? Tätä pohtii suunvuorossaan toimittaja Johanna Talasterä.

Suomalainen politiikka on tylsää, mutta turvallista
Suomalaisesta politiikasta puuttuu suurten tunteiden palo ja räiskyntä. Toimittaja Mikko Tuomikoski pohtii suunvuorossaan, voitaisiinko suomalaiseen politiikkaan hakea piristystä ottamalla oppia muualta.

Muoviroina ei kuulu hautausmaille
Voiko kuolleen läheisen muistoa kunnioittaa vain käymällä haudalla ja muistelemalla ihmistä? Katariina Katla pohtii suunvuorossaan, miksi haudoille tuodaan kestämätöntä ja halpaa muoviroinaa, joka kulahtaa nopeasti ja päätyy roskikseen.

Läski tirisee taas
Valurautapannu on kaivettu uunin alalaatikosta ja siankylki pantu paloina kärisemään. Perinnekastikkeen paluun havainnut Tanja Perkkiö haistaa kolumnissaan trendin käryä.

Uuden vuoden vanhat toiveet
Näin uuden vuoden ensi metreillä on hauska miettiä tulevaisuuden haaveita. Mitä kaikkea jännittävää uusi tuore vuosi tuokaan tullessaan! Uuden vuoden mahdollisuuksia pohtii muotoilija Marianne Valola.

Ihminen pelkää luontoa
Ihmisen luontosuhde on muuttunut radikaalisti viime vuosikymmeninä. Nykyään suurin osa elämästä sijoittuu sisätiloihin, joten luontoa pelätään. Ihmisen luontosuhteen muuttumista pohtii suunvuorossaan Vihtori Koskinen.

Teflonpresidentti ja Iloinen Pölkkypää
Presidenttipeli kääntyy loppusuoralla Suomessa. Yhdysvalloissa se vasta kuumenee, mutta lopulta molemmat kansat saavat, mitä tilaavat. Demokratia puhuu, oikeus toteutuu. Tapani Ripatti pohdiskelee suunvuorossaan Yhdysvaltojen ulkopolitiikka sekä maan menneitä presidenttejä.

Ryhtiliike kannattaa aina – vai kannattaako?
Nyt eletään aikaa, jolloin uuden vuoden lupauksia pannaan toteen. Yksi on luvannut päästä kesäkuntoon, toinen satsaa hyvinvointiinsa muuten. Mutta kannattaako samojen lupausten tekeminen vuodesta toiseen, jos niiden toteuttaminen tuppaa unohtumaan. Tätä pohtii suunvuorossaan toimittaja Hanna Lumme.

Vekselikierteestä pikavippikierteeseen
Hädänalaisten ihmisten rahahuolilla keinottelua on ollut kautta ihmiskunnan historian. Maakuntaradion päällikkö Päivi Kuisma pohtii suunvuorossaan keinottelun nykyisyyttä.

Kalastajan pää menee pyörälle lupaviidakossa
Kalastaja on iloinen lupamaksun maksaja, koska lupamaksuilla saadaan kalanpoikasia kasvamaan vesistöihin. Lupaviidakko sen sijaan kismittää YLE Lahden uutispäällikköä Tapio Enlundia suunvuorossa.

Feministi asioi lihatiskillä
Suunnittelija Marianne Valola Lahdesta ehdottaa suunvuorossaan, että seksinnälkäiset voisivat ostaa seksiobjekteiksi alistettujen ihmisten sijaan kohteensa lihatiskistä. Protestiksi seksiturismille kehonsa paljastaneet ukrainalaiset naiset ovat Valolan mielestä sankareita.

Elektroniikkateollisuuden ja nörttien salaliitto
Viime aikoina ei ole voinut välttyä vaikutelmalta, että kanavapakettien myynti on kiihtynyt. Tarjousta pukkaa niin netistä kuin tv:stäkin, onnellisimmat saavat jopa henkilökohtaisen soiton puhelinmyyjältä. Mutta kanavapakettien lupaukset eivät täyty itsestään, huomauttaa Lahden Radion toimittaja Juha-Petri Koponen suunvuorossaan.

Taiteilijanalut älkööt vaivautuko Lahteen
Muotoilukaupunkistatusta halajava Lahti valmistautuu tulevaan pääkaupunkivuoteen erikoisella tavalla. Kaupungissa ollaan lakkauttamassa kulttuurin arvokkaita koulutuspaikkoja taiteen ja musiikin alalla. Maakuntaradion päällikkö Päivi Kuisma pohtii asiaa suunvuorossaan.
Kiireisen joulukortti löytyy kaupan hyllyltä
Torstaina pitää kiirettä, koska kalenterissa on merkintä edullisesti kulkevien joulukorttien viimeisestä lähetyspäivästä. Yle Lahden toimittaja Laura Mäkiniemi toivoo suunvuorossaan ymmärrystä niille, jotka eivät ehdi askarrella.

Joululahjojen karttaja potee huonoa omaatuntoa
Kuvataiteilija Katariina Katla ei osta joululahjoja ja tuntee siitä syyllisyyttä. Kuluttamisesta irtautuminen voi olla stressaavaa ja raskasta, vaikka tarkoitus on hyvä, hän tietää.

Doping kuuluu urheiluun
Urheilu tarvitsee dopingkäryjä. Toimittaja Heikki Ahonen on pakinassaan sitä mieltä, että käryt ovat olennainen osa tätä showbusinestä, jota kutsutaan urheiluksi.