Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

111-vuotias kajaanilainen valokuvaamo Kuvakeskus Hynninen laajentaa toimintaa ja avaa studion Helsinkiin

Valokuvaamon päämyymälä ja palvelupiste jatkavat toimintaansa Kajaanissa.

Mies istahti valokuvaamossa sohvalle, joka rysähti rikki – siitä alkoi erikoinen vääntö huonekaluliikkeen ja yrittäjän välillä

Millaisia ongelmia sinä olet kohdannut huonekalujen kanssa? Osallistu keskusteluun jutun lopussa.

Punakaartilaisten poseerauskuvat saattoivat koitua kuvattavien kohtaloksi – valkoiset käyttivät niitä todistusaineistona

Sata vuotta sitten haluttiin havainnollisia kuvia, ja esimerkiksi taistelutilanteita voitiin jälkikäteen lavastaa valokuvia varten.

Hääparien uusin villitys sai säpinää valokuvaamojen hiljentyneisiin kehityskoppeihin

Kertakäyttökamerat ovat nousseet pöydille hääjuhlissa ja tuoneet digikuvien rinnalle perinteiset paperikuvat. Digikameroihin tottunut sukupolvi hakee filmillä ja paperikuvalla uusia ulottuvuuksia kuvaamiseen.

Ilmaisia koekuvauksia luvannut valokuvaamo puolustautuu: Kuluttajaliiton tiedote harhaanjohtava

Maksuttomia koekuvauksia tarjoavan Studio Eliten omistajan mielestä kiistassa on kyse siitä, että asiakkaat ovat yrittäneet saada itselleen ilmaisia koekuvia. Kuluttajaliitto: tiedote perustuu faktoihin.

Saitko postissa ylioppilaskuvan tilaamatta? Sitä ei tarvitse maksaa eikä palauttaa

Valokuvaamon lähettämää kuvaa ei tarvitse maksaa eikä palauttaa, jos kuvan lähettämisestä ei ole sovittu etukäteen. Ylioppilaiden ryhmäkuva lähetetään joissakin kouluissa oppilaalle, jos tämä ei ole poistanut nimeään koululla kiertävältä listalta.

Vanheneeko passisi? Toimi heti, jos mielit kesällä ulkomaille – luvassa pahaa ruuhkaa

Passin saaminen voi viipyä useita viikkoja kesän ja kevään aikana. Poliisin ohje on, että varaudu pitkään toimitusaikaan ja asioi sähköisesti.

Valokuvaamoissa kuvataan nyt vastasyntyneitä sekä edustuskuvia työnhakua varten

Studiokuvaus valokuvaamossa pitää pintansa digikuvausbuumista huolimatta. Nykyisin ammattilaisen halutaan kuvaavan jo ihan vastasyntyneitä tai vasta parin viikon ikäisiä vauvojakin. Myös ansioluetteloon liitettävät sekä lemmikkien kuvat kuvautetaan yhä useammin ammattilaisella.

Joensuun kauppahallin kauneuden etsiminen haaste myös ammattivalokuvaajille

Yle Pohjois-Karjala haastoi kaksi valokuvauksen ammattilaista kuvaamaan Joensuun kauppahallin kauneutta. Miia Laurila ja Joona Kotilainen myöntävät, että haastetta kuvauskohteesta löytyy. Molemmat suunnittelevat löytävänsä kauneuden aamuauringon aikaan.

Viidennes Lapin passeista haetaan sähköisesti

Lappilaiset ovat innostuneet hakemaan passiansa sähköisesti. Lapissa laitettiin vuoden alkupuoliskolla 2800 passiasiaa vireille sähköisen asiointipalvelun kautta.

Kuolleet merkittiin ristillä valokuvaan siunaukseksi tai haamuilta suojaamiseksi

Professori Reijo Heikkinen kertoo, että viime vuosisadan alkupuolella otetuihin ryhmävalokuviin oli yleistä merkitä kuollut henkilö ristillä. Maaseutuyhteisössä valokuvat olivat harvinaisia.

"Aiemmin haluttiin maata, roikkua ja hyppiä" – klassinen tyyli palasi ylioppilaskuviin

Ylioppilaskuvien sesonki kestää nykyään keväästä syyskesään. Vauhdikkaiden kokeilujen jälkeen ylioppilaat haluavat jälleen perinteisiä studiokuvia.

Harva tietää, että passikuvan voi ottaa myös itse

Enemmistö käy otattamassa passikuvansa valokuvaamossa. Laissa ei kuitenkaan ole rajattu sitä, kuka saa ottaa passikuvia.

Suonenjoella avautui kaksi hartaasti toivottua näyttelyä: "Monet ovat tunnistaneet itsensä"

Suonenjoen Kellarikalleriassa on esillä Suonenjoelle 1930-luvulla Karjalasta muuttaneen Maija Arannon kuvia vuosien takaa sekä valokuvia Karjalasta. Aranto otti vuosikymmenien aikana runsaasti kuvia Karjalasta sekä Suonenjoen ympäristöstä, ihmisistä ja arjesta.

Merkitykselliset valokuvat ikuistetaan kuvaamossa

Digitalisoituminen on lisännyt valokuvaamista ja kuvia näpsitäänkin huomattavasti aikaisempaa enemmän. Tärkeisiin elämänvaiheisiin liittyvien kuvien otto annetaan kuitenkin mielellään ammattilaisten käsiin.

"Vankikarkurikuva" kelpaa automaatille – passikuvista valittaminen loppunut

Valokuvaamoista on yhä useammin suora sähköinen yhteys poliisin passikuvapalvelimeen. Hämeenlinnalaisessa Raatikuvassa on kuvattavia jonoksi saakka, sillä tänä kesänä umpeutuu paljon kymmenen vuoden passeja sekä vuoden 2009 passeja, jotka oli otettu juuri ennen viimeisimmän passilain muutosta.

Tässä ovat Pohjanmaan suurituloisimmat

Wärtsilän johto ylsi Pohjanmaalla ansiotulojen kärkikolmikkoon. Suurimmat ansiotulot kerrytti Wärtsilän johtoon kuuluva Vesa Riihimäki lähes 676 000 euron tuloillaan. Kolmanneksi eniten tienasi Wärtsilä Ship Power -liiketoimintayksikön ympäristötoimialan johtajaksi hiljattain siirtynyt Juha Kytölä. Pääomatulojen kuninkaat löytyivät perintäalalta.

Digitaalisiin passikuviin siirtyminen etenee hitaasti, mutta varmasti

Digitaalisiin passikuviin siirtyminen saa jatkoaikaa . Valokuvaamot eivät ole vielä saaneet päivitettyä laitteitaan uuteen järjestelmään ja kuluttajistakin valtaosa teettää vielä passinsa paperisella passikuvalla. Alkuperäisen vuoden siirtymäajan sijaan valokuvaamoille on annettu lisäaikaa vuoteen 2015 saakka.

Erokuvalla avioeron yli

Avioerovalokuva voi olla esimerkiksi muotokuva, joka on otettu vakavalla tai humoristisella mielellä. Kuvan kautta eronnut ihminen voi käsitellä tunteitaan tai kohottaan esimerkiksi itsetuntoaan. Erokuvan voi myös vaihtaa kotona olevan hääkuvan paikalle.

Näin kulttuurialojen työllisyys on heikentynyt

Tilastokeskuksen tuoreen raportin mukaan kulttuurialojen työllisyys on heikentynyt viime vuosina. Eniten työllisyys putosi mainonnan alalla.

Passin saa ilman paperikuvaa

Passikuvan siirtoa sähköisesti valokuvaamosta poliisilaitokselle on kokeiltu viime vuoden loppupuolelta lähtien. Jos kokeilu onnistuu, sähköiset passikuvat voidaan ottaa käyttöön koko maassa jo tänä vuonna.

Valkeakosken seudun historia esillä uudella tavalla

Myllysaaren museon uudessa perusnäyttelyssä on käytetty hyväksi muun muassa visuaalisuutta ja elämyksellisyyttä.

Pula-aika saa kasvot valokuvanäyttelyssä

Kaakkois-Suomen valokuvakeskus esittelee tammikuussa ukrainalaissyntyisen Dimitrij Belinskij'n negatiivijäämistöstä vedostettuja kuvia. Aarretta osasi kysellä joutsenolaisyntyinen Laura Luostarinen.

Vauvakahdeksikko kuohuttaa Kiinassa

Kiinaa kuohuttavat kuvat kahdeksan vauvan suurperheestä. Perhekuvien oli tarkoitus mainostaa valokuvaamoa, mutta ne ovatkin herättäneet suurta hämmennystä ja pahennusta maassa, jossa on yhä pääosin voimassa yhden lapsen politiikka. Viranomaiset tutkivat tapausta, jota pidetään esimerkkinä varakkaiden kiinalaisten itselleen ottamista erivapauksista.

Jännitys häviää valokuvaajan seurassa

Monet ihmiset saattavat jännittää valokuvaukseen menemistä. Ensikertalaisille käyminen voi olla hyvinkin jännittävää, mutta myös vanhemmilla konkareilla näkyy stressin aihetta valmistautuessaan kuvattavaksi.

Sosiaalisessa mediassa kytee valokuvaajan rahasampo

Nuoret eivät tyydy mihin tahansa kuvaan esiintyessään sosiaalisessa mediassa. Netissä pitää näyttää hyvältä. Osa nettiyhteisöjen jäsenistä käy otattamassa kuvansa ammattilaisella. Sosiaalisen median kuvabisnes on kuitenkin edelleen tuotteistamatta.

Koulukuvista saa pulittaa jopa viisikymppiä

Lasten koulukuvat verottavat perinteisesti vanhempien kukkaroa. Tarjolla on hyvin erilaisia kuvalajitelmia, ja hinnat vaihtelevat huomattavasti. Lisähintaa kuvapaketille voi tulla kuvaamoiden kouluille tarjoamista kylkiäisistä.

Koulukuvien korvaukset pian historiaa

Opetushallitus on kesäkuussa antanut suosituksen siitä, että koulukuvaamot eivät maksaisi kouluille niin sanottuja järjestelykorvauksia. Korvaus on tähän asti voinut olla joko rahaa tai tavaraa.

Digimuistot ovat korvaamattomia

Jos salama iskee, ovat tietokoneet, modeemit ja digiboksit herkkiä rikkoutumaan. Koti- tai yritysvakuutus korvaa tavallisesti laitteet, mutta niiden sisältämät valokuvat, väitöskirjat ja muut tärkeät asiakirjat eivät kuulu vakuutusten piiriin. Luovalle työlle olisi vaikea edes määrittää korvaussummaa.

Kuvankauniiksi kaikin keinoin

Valokuvien muokkaus on nykyisin arkipäivää. Juhlakuvien lisäksi nyt halutaan itsestä muotokuvia muistoksi ja usein kuvattavat toivovat kuvien retusointia. Digitaalivalokuvaus on tuonut alalle paljon uusia mahdollisuuksia ja myös lisää yrittäjiä.

TS: Opetushallitus sallii koulukuvausten rahapalkkiot

Opetushallitus ei aio kieltää koulukuvausyritysten kouluille maksamia rahapalkkioita, kirjoittaa Turun Sanomat. Opetushallitus aikoo suositella, että kuvaamot voisivat yhä maksaa kouluille kohtuullisia rahallisia järjestelykorvauksia.

Rohkea nainen vapautuu valokuvassa

Niin kauan kuin on ollut valokuvausta, on otettu rohkeita kuvia. Nyt rohkeita kuvia mennään myös otattamaan valokuvaamoon.

Roifoton yrittäjä palkittiin

Rovaniemen Vuoden Yrittäjänaiseksi on valittu valokuvaamo Roifoton yrittäjä Riitta Putula. Rovaniemen Yrittäjänaisten hallituksen mukaan Putula on tarkka ja tiukka, mutta silti pidetty johtaja.

Koulukuvaaja ikuistaa kasvot ja muotivirtaukset

Vaasalainen Heikki Seppälä aloitti koulukuvaajana 60-luvulla. Nykyään hän on miljoonan koulukuvan mies, kierrettyään kouluja kolme vuosikymmentä. Nykytekniikan myötä koteihin saa lähettää yhä onnistuneempia kuvia.

Miksi passikuvia on neljä?

Passikuvia tarvitaan tietysti passiin, mutta nykyään poliisi ottaa vain yhden kuvan neljän sarjasta. Siitä huolimatta passikuvia tulostetaan valokuvaamoissa edelleen aina neljän kuvan sarjassa. Jos kuvaa ei sillä hetkellä tarvitse mihinkään muuhun kuin passiin, jää ihmiselle kolme yleensä ei-niin-edustavaa naamakuvaa käyttämättä. Miksi passikuvia myydään yhä aina neljän paketti?

Pörröiset perheenjäsenet potreteissa

Lemmikkieläinten kuvauttaminen valokuvaamoissa on yleistynyt. Nelijalkaiset perheenjäsenet pääsevät paitsi henkilökohtaisiin muotokuviin, myös mukaan elämän juhlatilanteisiin. Monissa ylioppilas- tai hääkuvissa poseeraa myös kodin lemmikki.

Moni näpsii juhlakuvat omalla kamerallaan

Ensi viikon lauantaina useassa kodissa vietetään lakkiaisjuhlia. Juuri nyt valokuvaamoissa eletään vuoden vilkkainta aikaa, kun ylioppilaat haluavat ikuistaa itsensä valkolakki päässä. Laadukkaiden järjestelmäkameroiden yleistyminen on kuitenkin johtanut siihen, että moni ottaa juhlakuvat itse tai valtuuttaa tehtävään perheenjäsenen tai kaverin.

Onnistunut potretti edellyttää kuvattavalta heittäytymistä

Kesällä valokuvaamoissa on vilskettä, kun ensin kuvataan kouluista valmistuvat, sitten hääparit ja rippilapset. Sekä kuvaaja että kuvattava toivovat kuvalta jotain "erilaista".

Suomen ammattivalokuvaajien juhlanäyttely Vaasaan

Vaasan taidehallin galleria Ibiksessä tänään avattavassa näyttelyssä on esillä yhteensä 30 valokuvaa. Kuviaen joukossa on otoksia viideltä pohjalaiselta valokuvaajalta.

Kuopiolaiset valokuvaamot saman katon alle

Kuopiolaiset valokuvaamot Studio Alias ja Studio Foxy yhdistyivät vuoden vaihteessa. Alias -nimeä jatkossa käyttävä valokuvaamo on Suomen mittakaavassa harvinaisen suuri; se työllistää viisi kansainvälisestikin palkittua kuvaajaa.

Muotovalokuvaajan kuva syntyy kameralla ja tietokoneella

Muotokuvaaja Mikaela Löfrothille Hämeenlinna on runsaudensarvi. Kaupungissa on paljon kohteita joita voi käyttää taustoina kun hän kuvaa hääpareja, opintonsa päättäviä tai muita muoto- ja henkilökuvia.

Kuluttajavirasto vaatii tarkennuksia koulukuvausten pelisääntöihin

Valokuvaamoita vaaditaan lähettämään tieto koulu- ja päiväkotikuvauksista etukäteen koteihin. Kuluttajaviraston mukaan vanhemmilta tarvitaan suostumus alaikäisen osallistumisesta kuvaukseen.

Autopommi tappoi hääseurueen jäseniä Irakissa

Autopommi on tappanut 17 ihmistä Irakissa Bagdadissa. Lisäksi 25 ihmistä loukkaantui räjähdyksessä. Pommi räjähti eteläisessä Bagdadissa shiiaenemmistöisellä alueella valokuvaamon edessä.

Espoo Ciné julistaa elokuvakilpailun Salaviinanpolttajista

Espoo Ciné -elokuvafestivaali julistaa elokuvakilpailun kotimaisen näytelmäelokuvan juhlavuoden kunniaksi.