Uusimmat artikkelit

Amerikan äidin omenapiirakka
Tämä omenapiirakka tuo mieleen Mummo Ankan leipomukset. Piirakkaomenat saavat olla suhteellisen kirpeitä. Piirakan kyytipojaksi sopii yllättävän hyvin kova, kypsytetty juusto. Juha valitsi tälle piirakalle kaveriksi Manchego-juuston.

Paistettua karitsan paahtopaistia ja sienirisottoa
Olli kokkailee pääsiäisen aikaan sopivaa karitsan paahtopaistia ja sienirisottoa. Paahtopaistin valmistuksessa käytetään sekä pannua että uunia ja risottoa keitettäessä riisin kanssa kannattaa olla tarkkana, ettei se pääse kattilassa ruskistumaan.

Lohta aasialaisittain ja soija-sesamvinegretteä
Tällä kertaa valmistetaan suhteellisen kevyttä ruokaa, lohta aasialaisittain. Lisukkeeksi valmistetaan filokasvisrullia. Filotaikinan käsittelyssä on oltava nopea, ettei se ehdi kuivua. Itämaista makua tähän ruokaan antaa korianteri ja soija sekä seesaminsiemenet.

Kukkoa viinissä
Kukkoa viinissä on loistava ruokalaji valmistaa esimerkiksi hiihtolenkin päätteeksi. Tällä kertaa ruoka valmistetaan kokonaisesta broilerista ja kaikki alkaakin broilerin leikkelemisellä. Valmistamiseen on hyvä varata riittävästi aikaa, tämä ei siis ole kiireisen kokkaajan ruokalaji.

Sinisimpukat merimiehen tapaan
Juhan ohjeella valmistetaan klassisempi annos eli sinisimpukoita merimiehen tapaan. Kyytipojaksi laitetaan yrttilohkoperunoita ja aiolia. Lohkoperunoiksi sopii esimerkiksi Rosamunda. Simpukoiden valmistamisessa aloitetaan pesemällä ne huolellisesti. Tärkeää on myös se, ettei simpukoita keitetä liian pitkään.

Paistettua siikaa ja Beurre Blanc -kastiketta
Pilkkimiesten innoittamana Olli valmistaa Voita & Sokeria –sarjassa paistettua siikaa. Lisukkeeksi valmistetaan Beurre Blancia eli voivalkoviinikastiketta. Kauden kasviksista valmistuu kevyt lisuke ja niitä voi kasata lautaselle reilummankin annoksen. Kalafileiden annetaan paistua rauhassa, niitä ei kannata tökkiä paistinlastalla rikki.

Vuohenjuustopiiras
Näin hiihtoloma-aikaan vaikkapa reippaan ulkoilun päälle maistuu vuohenjuustopiiras. Voita & Sokeria -kokkimme Juhan mielestä vuohenjuustopiiras toimii myös lohturuokana.

Karamellisoitua omenaa
Tällä viikolla on luvassa makeaa mahan täydeltä. Karamellisoitujen omenoiden lisäksi valmistetaan vaniljavaahtoa ja kanelicrumblea eli keksimurua. Omenoiden karamellisoinnissa saa olla tarkkana, ettei sokeri pala pannulle.

Madekeitto ja mateenmaksatoast
Talvisena päivänä kuuma, höyryävä soppa maistuu erityisen hyvälle. Voita & Sokeria –reseptillä valmistuu tällä kertaa madekeittoa ja toasteja. Sopan teko aloitetaan keittämällä kalaliemi. Liemen keittämisessä on tärkeää, että sen ei anna porista liian pitkään. Muuten liemestä tulee kitkerä. Juha Turtiainen käytti hyödykseen myös mateen maksan ja valmisti keiton lisukkeeksi mateenmaksatoasteja.

Blinit lisukkeineen
Kevättalvi on blinien aikaa ja siksipä Olli valmistaakin tätä hyvin pakkaspäivänä maistuvaa ruokaa. Blinit eli tattariletut nautitaan yleensä, mädin, smetanan ja punasipulin kanssa. Lisukkeeksi sopii moni muukin vaihtoehto. Olli valitsi lisukkeeksi sienisalaatin.

Kermaista punajuurikeittoa ja gratinoitua vuohenjuustoa
Juha Turtiainen valmistaa kermaista punajuurikeittoa gratinoidun vuohenjuuston kera. Pehmeä keitto viimeistellään kermalla. Leikkuulauta kannattaa suojata vaikka leivinpaperilla ennen punajuuren käsittelyä.

Grillattua häränmarmorifileetä ja valkosipulimajoneesia
Olli Takanen aloittaa Voita & Sokeria kokkina grillaamalla parilalla härän marmorifileetä vihannesten kera. Kyytipojaksi valmistetaan valkosipulimajoneesia. Tämä ruoka ei Ollin mielestä vaadi kaverikseen esimerkiksi perunaa vaan on hyvää sellaisenaan.

Sitruunaposset ja mehustetut marjat
Kevätkauden ensimmäisessä jaksossa uusi kokkimme Juha Turtiainen valmistaa herkullista sitruunapossettia. Posset on Juhan mielestä äärimmäisen helppo jälkiruoka. Sen tekemisessä ei käytetä mitään hyytelöimisaineita.

Joululahjaruokaa
Sasu ja Maria valmistavat kahvi-konjakkisinappia, limoncelloa ja särkeä purkissa.

Tattitagliatelle
Sasu valmistaa tattitagliatellea käsintehdystä pastasta.

Pekoniin käärittyä sisäfilettä pistaasien ja aprikoosien kera
Voita ja sokeria -kokkimme Maria valmistaa Itsenäisyyspäivään sopivan liha-aterian

Hirvipaistia ja uunipunajuurta
Sasu valmistaa paistaa riistaa uunissa. Pitkään.

Quesadillat, salsa, katkarapu-avocado -salaatti ja chili margarita
Maria valmistaa pikkujoulujuhliin tai illanistujaisiin sopivia herkkuja.
Paistettua siikaa, siianmätikastiketta ja murskattua perunaa
Voita ja sokeria valmistautuu isänpäivään kalareseptillä.
Kurpitsakeitto ja kurpitsapiirakka
Maria valmistaa Halloween-tyyliin kurpitsakeittoa ja kurpitsapiirakkaa
Paistettua munakoisoa, kikhernepihvi ja uunisipulia
Sasu paistaa tällä kertaa kasvispihvejä ja antaa sipulin viihtyä pitkään uunissa.

Cannelonit pinaatti-ricotta-parmankinkkutäytteellä
Maria valmistaa kouluruokamuistojen innoittamana cannelloneja.

Kallioimarrevanukasta ja vaniljavadelmia
Luonnonläheinen kallioimarrevanukas kannattaa tehdä valmiiksi jo edellisenä päivänä. Se on helppo jälkiruoka vaikkapa viikonloppuvieraille.
Rommilla maustetut suklaaruudut ja vanhan ajan lihapiirakka
Tuleeko joskus ikävä lapsuuden herkkuja? Voita ja Sokeria palauttaa mieliin vanhoja tuttuja makuja. Nyt tehdään aikuisten versio mokkapaloista sekä vanhan ajan lihapiirakka.

Porsaan fileetä ja kaalia
Sasu luonnehtii tämän viikon reseptiään vähän äijämäiseksi. Tarjolle laitetaan luomuporsasta ja lisukkeeksi paistosta kaalista, pekonista ja sipulista.

Aamiainen: Banaani-pekaanipähkinämysli, mustaherukkainen smoothie ja tonnikalaruisleivät
Tällä kertaa valmistamme maistuvan aamiaisen. Mysliä on helppo tehdä itse. Ruisleivän päälle sopii tonnikala-kurkkutäyte ja mustaherukoista saa palanpainikkeeksi mainion smoothien.

Syksyinen salaatti
Sasun ohjeella valmistuu syksyistä salaattia. Salaattiin voi käyttää sieniä oman maun ja saatavuuden mukaan. Sienet on puhdistettava huolellisesti ennen salaatin kokoamista. Ja ennen sienten paistamista kannattaa kuumentaa pannu kunnolla. Ohje on neljälle henkilölle.

Omenacrumble, omenapiirakka ja vaniljakastike
Syksyn ensimmäinen Voita & Sokeria aloitetaan varsin makeasti. Maria kokkasi omenasta kaksi erilaista jälkiruokaa, jotka tarjoillaan vaniljakastikkeen kanssa.

Villiyrtit suomalaisesta metsästä
Kevään viimeisessä Voita & Sokeria -ohjelmassa valmistetaan ruokaa suomalaisista villiyrteistä. Sasu on valinnut raaka-aineksi aromaattisen nokkosen ja suomalaiseksi parsaksikin kutsutun maitohorsman.

Vadelmasorbettia ja marinoituja marjoja
Lihaisan menun päätteksi Sasu valmistaa vähän kepeämmän jälkiruuan. Sasu valmistaa vadelmasorbetin jäätelökoneen avulla, näin kädet vapautuvat muihin hommiin sorbetin valmistumisen ajaksi.

Paistettua rotukarjan sisäfilettä ja parsasalaattia
Sasu valmistaa pääruuaksi pihvejä ja niiden lisäkkeeksi parsasalaattia. Pihvejä paistaessa on hyvä ottaa liha lämpiämään huoneenlämpöön jo hyvissä ajoin. Tärkeää on myös laittaa paistetut pihvit vetäytymään folioon ennen tarjoilemista.

Rotukarjan tartar ja mausteinen kookosöljy
Sasu Laukkosen ateriakokonaisuus alkaa valmistamalla alkuruuaksi tartaria rotukarjan lihasta. Annos maustetaan kookosöljyllä. Ohje on neljälle henkilölle.

Kookospannacottaa ja aprikoosia
Marian ateriakokonaisuuden kruunaa herkullinen kookospannacotta ja aprikoosit. Tämän jälkiruuan tekemiseen kannattaa varata vähän aikaa ja aloittaa valmistelut jo edellisenä päivänä. Ohje on neljälle.

Karitsan ulkofilettä ja kahvikastiketta
Tässä pääruuassa yhdistyvät pääsiäinen ja kevät. Karitsan ulkofile saa kylkeensä kahvikastikkeen. Karitsan kanssa tarjoillaan keväistä kasvislisuketta.

Halloumisalaatti ja vadelmavinaigrette
Värit ja keveys sopivat keväisiin ruokiin. Maria Jokela valmistaa halloumisalaattia vadelmavinaigrettella. Väriä ja näyttävyyttä saadaan valitsemalla pohjaksi erilaisia salaatteja. Ohje on neljälle.

Helppo suklaamousse ja karamelisoitua omenaa
Sasun ateriakokonaisuuden päättää herkullinen jälkiruoka, jonka valmistamiseen ei tarvita kananmunaa eikä liivatetta. Itse mousseen ei myöskään lisätä sokeria. Annos saa makeutensa lisäkkeeksi valmistettavasta karamelisoidusta omenasta.

Haudutettua karitsaa, paistettua karitsan maksaa ja sipulirisottoa
Sasu Laukkosen reseptillä valmistetaan haudutettua karitsaa. Tämä ruoka ei sovi kiireiselle, sillä haudutukseen saa varata useamman tunnin. Lisäksi tarjolle laitetaan marinoitua karitsan maksaa ja sipulirisottoa.

Helppo tattikeitto
Tattikeitto valmistetaan pakastetuista sienistä. Keiton voi tehdä myös kuivatuista tateista ja siihen sopii tattien lisäksi muutkin sienet. Kermaa ja voita voi lisätä oman makunsa mukaan.

Suklaabrownie
Marian ateriakokonaisuuden kruunaa suussasulava suklaabrownie. Kakku saa vetäytyä mielellään yön yli ja tarjoillaan vaniljajäätelön kanssa.

Lihapullapasta
Maria jokelan ateriakokonaisuuden teemana on illanistujaiset. Pääruuaksi hän valmistaa herkullista lihapullapastaa, joka valmistuu nopeasti eikä sido illan isäntää tai emäntää keittiöön koko illaksi. Ohje on neljälle.

Maa-artisokkakeitto ja katkarapu-toast
Maria Jokela kokkaa menun alkuruoaksi pakkaspäivään sopivaa maa-artisokkakeittoa ja lisukkeeksi katkaraputoasteja. Ohje on neljälle.

Haudutettua kuhaa, piparjuurta ja palsternakkaa
Tällä kertaa kauhan varressa on uusi kokki Sasu Laukkonen. Hänen reseptillään valmistetaan haudutettua kuhaa. Ohje on kahdelle.

Kirsikkatiramisu
Marian ensimmäinen jälkiruoka on tiramisu. Tällä kertaa tiramisu maustetaan kirsikalla. Kahvi on tiramisun valmistuksessa olennainen osa.

Kokonaisena paahdettua kananpoikaa kurpitsapedillä
Kevätkauden ensimmäisen menyn pääruoaksi valmistetaan kananpoikaa kurpitsapedillä. Ateria on helppotekoinen ja tehdään nimenomaan kokonaisesta kananpojasta. Ohje on neljälle.

Munakoiso-briejuusto –bruschetta
Tällä kertaa kolmen aterian kokonaisuuden aloittaa helppo ja maukas bruschetta. Munakoiso ja tässä käytetty vuohenmaitojuusto ovat molemmat erittäin täyteläisiä, joten lisukkeeksi Maria valikoi tomaattivinaigretten.

Talvikeitto
Tällä viikolla uusi kokkimme Maria Jokela valmistaa pakkaspäiviin sopivaa soppaa. Tämä resepti ei kuitenkaan sovi kiireiselle kokille, makuja saa hauduttaa kattilassa pitkään ja hartaasti.

Kanawokki
Wokkiin käy raaka-aineeksi pyttipannumaisesti lähes kaikki mitä jääkaapista löytyy. Tällä kertaa Timo kuitenkin valmistaa wokin kanasta ja viimeistelee sen yrtti-chilisalaatilla.

Itämaiset maustesekoitukset
Tällä kertaa ei valmisteta varsinaista ruokaa, vaan maustetahnoja helpottamaan kaukokaipuuta. Mausteseokset johdattelevat Kiinan, Intian ja Thaimaan makuihin. Omatekoiset maustetahnat käyvät mainiosti vaikka viime hetken lahjavinkiksi.

Omenafilot
Anun kolmen ruokalajin menun kruunaa jälkiruoka. Teeman mukaisesti jälkiruokakin on kreikkalaishenkinen. Filotaikina on lähtöisin Keski-Aasiasta. Filotaikinaa käytetään yleisesti muun muassa Kreikassa, Itävällassa ja Etelä-Saksassa sekä Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa.

Yrttivoilla täytettyjä broilerinkoipia ja feta-juureksia
Tällä kertaa pn pääruuan vuoro. Anun reseptillä valmistuu yrttivoilla täytettyjä broilerin koipia. Lisukkeeksi sopii mainiosti feta-juurekset. Maustevoi kannattaa tehdä hyvissä ajoin, että se ehtii jähmettyä kunnolla ennen ruokailua.