Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Viljelty lupiini voisi olla vegaanisen ruoan uusi trendi, mutta Suomessa käyttö on harvinaista – ruokaharrastaja Paula Kaskimaan lupiinirieska maistuu lapsillekin

Makealupiini on Suomessa huonosti tunnettu ja vähän viljelty proteiinikasvi. Sillä voisi kuitenkin korvata jopa tuontisoijaa raaka-ainevalikoimassa, johon etenkin vegaanit toivovat isompaa kirjoa.

Pekka Juntin kolumni: Vaihtoehtoisia teorioita suomalaisten synnystä

Mutta eihän niille juukelin matuille loputtomiin pärjätty, niillä paremmat nuijat, kirjoittaa Pekka Juntti.

Lähiruokamarkkinat avaavat areenan pohjoisen tuottajille

Tapahtumalla halutaan antaa jalansijaa myös suoramyynnille pohjoisessa. Esillä on niin elintarvikkeita kuin käsitöitäkin.

Itse tehty ja vastapaistettu maistuu aina parhaalta - kokeile Strömsön rieskoja

Hyvän rieskan salaisuus piilee laadukkaissa jauhoissa.

Minkä muotoista rieskaa teillä syödään? Perinneruokien "oikeat" valmistustavat jaksavat aiheuttaa hyväntahtoisia vääntöjä

Rieska ja kampanisu ovat malliesimerkkejä ruuista, joiden oikeaoppinen valmistustapa vaihtelee voimakkaasti sen mukaan, keneltä asiaa satutaan tiedustelemaan.

Ohraa viljellään yhä vähemmän Lapissa

Rieskan tekoon tarvittavaa ohraa viljeltiin Lapissa neljä vuotta sitten 2000 hehtaarilla, viime vuoden viljelyala oli 1400 hehtaaria.

Perinnepäivä palautti muistot mieleen: "Kuin istuisin koti-Karjalassa talon portailla, jossa söin lämmintä leipää vastakirnutulla voilla"

Menneiden muisteleminen on olennainen osa vanhustyötä, todetaan Suomen Geronomiliitosta. Lähimuistin heikennyttyä nuorena opittujen taitojen kertominen eteenpäin kohottaa myös ikäihmisten itsetuntoa.

Karungin aktiivinen kyläyhdistys pitää yllä perinnerieskan leivontataitoa ja rahoittaa rieskan myynnillä kylätaloa

Kylien pitäminen eläväisenä vaatii asukkaiden aktiivisuutta, kun palvelut kaikkoavat yhä kauemmaksi. Karungin kyläyhdistys rahoittaa toimintaansa myymällä perinnerieskaa.

Kokkikerho ehkäisee uusavuttomuutta – "Lapset pitäisi ottaa aina mukaan ruoanlaittoon"

Lapset oppivat kokkikerhossa hyödyllisiä taitoja, ja samalla maistellaan uusia makuja. Kaikista tärkeitä on kuitenkin se, että aina on jotakin kotiin viemistä.

Rössypotut, tilliliha ja kanaviillokki – kouluruuista voi tulla ajan mittaan perinneruokia

Itse leivotulla perinneriskalla voi vähän kehuskella vieraille. Toivottavasti tulevasta perinneruokabuumista antavat jo viitteitä kiinnostus villiyrtteihin ja kotimakkaraan. Tulevaisuudessa pitsakin voi taipua kotimaiseen ruokaperinteeseen.

Nosterieska on Keski-Suomen tuntematon perinneleipä

Sattuuko olemaan ylijääneenä litra kaljansakkaa? Pyöräytä siitä Keski-Suomen perinneleipä nosterieska.

Rieska paistuu sähköuunissakin kiven kera

Uuniin täysi hööki päälle, niin perinteinen ohrarieskakin paistuu kotilieden uumenissa – kunhan siellä on kivi. Tärkeä osa onnistumista on myös tärppäys.

"Hyvää joulua ja uutta vuotta!" prinsessa Estelle toivottaa Ruotsin hovin joulutervehdyksessä

Ruotsin hovi julkaisi kruununprinsessaperheen perinteisen joulutervehdyksen. Perhe paistaa rieskaa Skansenin ulkoilmamuseosssa Tukholmassa.

Syö ohraleipä heti, ruisleipä säilyy parhaiten

Suomalaiset ovat tottuneet jo syömään tuoretta leipää. Osa leivistä kannattaa nauttia samana päivänä, jotkut säilyvät hyvänä joitakin päiviä. Ylimääräinen leipä kannattaa pakastaa, neuvoo Martat.

Limput ja rieskat paistuivat 1800-luvun pirtissä – "Tämä palauttaa mieleen lapsuuden"

Jauhot pöllysivät Vaalan Lamminahon talon pirtissä lauantaiaamuna, kun rieskat, ruislimput, reikäleivät ja hapanpiirakat valmistuivat myyntiin. Leivonnan lomassa lentelivät vinkit ja muistelot.

Rieskaa ja savujuustoa Meerille

Valokuvaaja Meeri Koutaniemi herkuttelee kotonaan Kuusamossa äidin kattaman pöydän äärellä.

Martta vinkkaa: Perheen ruokahävikki pienenee hyvällä suunnittelulla

Hyvällä ennakkosuunnittelulla perheen ruokahävikki pienenee eikä koululaisen tarvitse syödä samana päivänä kalaa koulussa ja kotona. Tuija Biskop Martoista laati viikon ruokalistan, hän kehottaa käyttämään rohkeasti hyväksi edellisiltä aterioilta jääneitä tähteitä.

Omakotitalo tuhoutui tulipalossa Siilinjärvellä

Todennäköisesti tupakasta alkunsa saanut tulipalo tuhosi noin sataneliöisen omakotitalon Siilinjärvellä maanantaina aamuyöllä.

Perinteinen leipomoleipä maistuu ja kelpaa kemijärveläisille

Kemijärvellä perinteinen leipomoleipä on yhä hyvässä huudossa, vaikka uusiksi houkuttimiksi ovat tulleet kauppojen paistopisteiden tuotteet. Kemijärveläisten leipätavat ja tottumukset ovat vieläpä varsin tiukat.

Rovaniemen Vaasan-leipomoa uhkaa sulkeminen

Vaasan Oy kertoi tiistaina aloittavansa yt-neuvottelut, jotka voivat johtaa Rovaniemen leipomon ja sen myymälän lopettamiseen. Työpaikka on uhattuna Rovaniemellä liki 60 työntekijällä, koko maassa irtisanomiset voivat koskea 93 henkilöä.

Lähiruoka sai liikkeelle

Kemissä perjantaina avattu lähiruokapuoti sai väen liikkeelle. Kauppahallimainen yritys veti satamäärin kansaa.

Sitruuna vai mandariini? Maapallon muoto todistettiin Tornionjokivarressa

Onko maapallo sitruunan vai mandariinin muotoinen? Siitä väittelivät 1700-luvun tiedemiehet. Ranskalainen tiedemies Pierre Louis Moreau de Maupertuis retkikuntineen matkasi Tornionjokilaaksoon ja todisti astemittauksilla maapallon muodon. Keskieurooppalaiset hullaantuivat Maupertuisin tarinoihin yöttömästä yöstä ja näin sai alkunsa Tornionjokivarren turismi.

Porilainen koulukeittiö on maan parhaimmistoa

Porin Cygnaeuksen koulu kilpailee tänä vuonna parhaan koulukeittiön tittelistä. Porilaiskoulu valittiin maaliskuussa käytävään finaaliin neljän muun koulun kanssa.

Sananen – Miehen paikka kotona

Miehen on vaikea löytää kotona paikkaansa. Se löytyy kuitenkin. Ilman GPS-laitteita, manuaalisesta maailmasta.

Millä perusteella ostat leipäsi?

Leipä se miehen tiellä pitää - mutta millainen leipä päätyy ostoskoriisi? Suuret leipomot pystyvät kilpailemaan kilohinnalla. Ruokakauppojen vakiovarusteeksi asettuneet paistopisteet kilpailevat lähileipomoiden kanssa tuoreen leivän ostajista. Mitkä tekijät vaikuttavat sinun ostopäätökseesi?

Lapsikin tietää että leipä kasvaa pellolla

Kiimingin alakoulun kolmasluokkalaiset tuntevat leipäasiat. Monella aikuisella on huoli siitä että lapset saavat liikaa sokeria ja liian vähän kuitua.

Presidentti tutustui Pohjanrantaan

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on aloittanut vierailunsa Meri-Lapissa. Niinistö tutustui ensimmäisenä Keminmaassa sijaitsevaan Pohjanrannan tilaan Paavo ja Vuokko Väyrysen johdolla.

Uuni sanoo leipomisessa viimeisen sanan

Perinnetilan pirtissä iso leivinuuni lämmitetään huolella leivontapäivää varten valmiiksi. Jopa neljäkymmentä ruislimppua yhdellä kertaa paistavan leivinuunin lämmittäminenkin on taitolaji.

Pakko kurkistaa, kuka siellä menee

Ehdit kyllä, jos et kiiruhda.

Ruisleipäkilpailusta jättimenestys Leppävirralla

Pitäjänmestaruuskilpailu on saanut liikkeelle lähes 20 kotileipojaa. Leppävirran ruisleipämestari ratkaistaan tänä iltana.

91-vuotias Väinö Koskela edelleen katkera urheilupomoille

Virolahden Sammon kunniajäsen Väinö Koskela kuului 60 vuotta sitten Suomen kestävyysjuoksijoiden kärkeen. Koskela voitti Brysselissä EM-pronssia 10 000 metrin matkalla, vaikka hän oli valmistautunut 5 000 metrin juoksuun.

Nykykinkereillä ei saa kepistä

Monen nuorenkin mielessä kinkerit yhdistyy Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen kokemiin kauhunhetkiin, kun kovapäisiltä veljeksiltä kuulusteltiin kristinoppia.

Linnassa tarjolla seitsemää erilaista kakkua - ja paljon muuta

Noutopöytiin on katettu muun muassa vuorisuolasuklaata, kaskinauriskääröjä, lampaanpaistirieskarullia ja mansikkakermakakkua.

Taitajakisa tutustuttaa alueen ammattikoulutukseen

Meri-Lapin ysiluokkalaiset testasivat taitojaan niin hiusten laittamisessa kuin vaikkapa rieskan leipomisessa.

Kohtalokas lomamatka vei hengen kahdelta

Viime päivinä maakunnan vesillä on löytynyt kolme kuollutta. Poliisin mukaan kuolemiin ei liity rikosta.

Mies hukkui Pieliseen Juuassa

Iäkäs mies on hukkunut Pieliseen Juuassa. Keskiviikkona iltapäivällä pelastuslaitos sai ilmoituksen miehestä, joka löytyi läheltä Rieska-saaren rantaa.

Joutseno-päivät alkoivat kuntorasteilla

Joutsenon kotiseutupäivät startattiin käyntiin keskiviikkoiltana Hinkarannassa järjestetyillä kuntorasteilla. Viiden päivän aikana Joutseno-päivät tarjoavat monipuolisen kattauksen perinteitä ja nykypäivää.

Rieska valmistuu helposti nuotiolla retkipalaksi

Leivän valmistukseen ei aina tarvita uunia. Esimerkiksi rieska valmistuu pienellä vaivalla nuotiollakin. Tulen voi virittää metsään tai omalle pihalle grilliin. Taikina kannattaa kuitenkin tehdä etukäteen valmiiksi.

Näin teet helppoa lappilaista juhlaruokaa

Kevään ja kesän juhlissa pitää näkyä paikallisuus. Täytetyillä peruna-pororullilla saat juhlapöytään helposti ja nopeasti lappilaisen säväyksen. Sipuli, paprika ja persilja antavat herkulle lopullisen säväyksen.

Tätä syöt kun Suomi voittaa lätkäkultaa

Jääkiekon kisakiima on kovimmillaan. Suomen maailmanmestaruus on enää muutamaa luistimen vetoa vailla selvä. Näin teet onnistuneesti ruokaa mestaruusjuhliin.

Pullapuoti muonittaa bussimatkustajat

Sodankylän linja-autoaseman kello ei näytä vielä aamuyhdeksää, mutta kahvion puolella on tungosta. Tiskit notkuvat tuoreita pullia, munkkeja ja leivoksia. Keittiössä tuoksuu vastustamaton ruisleipä.

Traktori lisää urostusta

Lumitöiden tekeminenkin voi olla hauskaa ja hubaa. Kun on pakkaslunta. Ja traktori. Bonuksena tulee vielä miehinen mielihyvän tunne kun pystyt valjastamaan 60-lukulaisen traktorilegendan arjen elämänhelpottajaksi.

Hevostalleille haetaan heinäntuottajia

Keski-Pohjanmaalla ryhdytään saattamaan yhteen heinäntuottajat ja heinää käyttävät hevostallit. Tavoitteena on saada laadukasta heinää maakunnan 3 000 hevosen tarpeisiin.

Maalaisvoille olisi nyt kysyntää

Voihyllyjen tyhjennyttyä maitotilan emäntien tietotaidolle ja separaattoreille olisi käyttöä. Maatilan emännän mukaan voipula ratkaistaan kuitenkin meijeriteollisuudessa, eikä yksittäisten vointekijöiden avulla.

Suomen seitsemäs ihme taipuu kotiuuniin

Maailman seitsemänneksi ihmeeksikin luonnehdittu Lemin särä sopii hyvin kotikokkienkin ruokalistalle. Koivukaukalossa valmistettava lammasherkku onnistuu kotona helpoilla ohjeilla.

Rovaniemikeitto sai kehuja

Rovaniemi-viikon kunniaksi tarjottu kouluruoka sai kehuja vanhemmilta kaupunkilaisilta. Neljässä Rovaniemen kouluravintolassa oli tiistaina iltapaivällä tarjolla päivällä kouluruokana ollutta Rovaniemikeittoa sekä lisäksi vihanneskeittoa.

Kotikatsomoiden kuninkaallinen häämenu

Virittäydy Ruotsin prinsessan häiden tunnelmaan herkuttelemalla kuninkaalliseen tyyliin. Ravintola Kunnantuvan emäntä Kristiina Laitinen suunnitteli Lahden Radion toiveesta kotikatsomoihin helppoa häänaposteltavaa.

Kaupunginteatterin moniottelija Eero Siren jää eläkkeelle

Kemin kaupunginteatterissa useissa tehtävissä vuodesta 1982 alkaen työskennellyt Eero Siren jää eläkkeelle. Aivan vapaaherraksi hän ei aio ryhtyä, vaan ajatuksena on tehdä edelleen pieniä näyttelijän töitä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle