Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Susi tappoi jo toisen ketun Oravaisissa

Susi iski toistamiseen kettufarmille Kimossa.

Video: Pimeässä metsässä voi kohdata omat susipelkonsa ja ennakkoluulonsa – suden kohtaaminen luonnossa on kuitenkin harvinaista

Yle Pohjanmaan toimittaja ja kuvaaja viettivät yön metsässä seudulla, jossa susihavaintoja on tehty tänä talvena runsaasti. Mielessään he pitivät tärkeän ohjeen: jos suden kohtaa, malttia ei saa menettää.

Pelkoa, vihaa ja suojelua: Seitsemän kysymystä ja vastausta susista

Susihavaintojen määrä on kasvanut viime vuosina Länsi-Suomessa ja tänä talvena susikeskustelu on roihahtanut erityisesti Pohjanmaalla. Keräsimme keskustelussa esiin nousseita kysymyksiä ja kysyimme asiantuntijoilta vastauksia.

Pohjanmaalla liikkuu useita susilaumoja – Lammasfarmari: "Jos toinen susihyökkäys tulee, niin lopetamme kasvatuksen"

Susihavaintojen määrä on kasvanut Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla selvästi viime vuosina. Närpiöläinen Anders Norrback menetti pari vuotta sitten susihyökkäyksessä 10 lammasta ja on tilanteesta huolissaan.

Susi kävi metsästyskoiran kimppuun Kuusamossa – poliisi käski lopettaa haavoittuneen pedon

Kuusamon riistanhoitoyhdistys paikansi ja kaatoi suden.

Wednesday's papers: Wolf bite, clock-watching, and Lahti ski celebration

Wednesday's newspapers include a horrifying wolf attack at a zoo, the many and varied distortions caused by the government's competitiveness pact, and the start of a major cross-country skiing championship.

Koira kohtaa useimmiten suden tämän reviirin laidalla – syynä ehkä varomattomuus

Suden hyökkäyksen motiivina voi olla myös kilpailijan pois ajaminen.

Poliisi: Lopen susikolarihuhut ovat perättömiä

Poliisi kiistää susilauman käyneen autoilijan kimppuun Lopella. Sosiaalisessa mediassa on levinnyt tänään torstaina huhu susihavainnosta Lopella.

Pyhtäälle vaeltaneista susista ei löydetty uusia jälkiä – etsiminen tällä hetkellä vaikeaa

Lumen sulaminen hankaloittaa etsintää. Viimeisin päätelmä on, että sudet ovat jatkaneet matkaansa Pyhtäältä idän suuntaan.

Sudet tappoivat ja söivät lampaita lähellä asutusta Loviisassa – "Koira ei pysty syömään tällaista määrää lihaa"

Sudet jatkoivat matkaansa Pyhtäälle, josta niiden jäljet löydettiin sunnuntaina. Sudet juoksivat Pyhtäällä villisikalauman perässä.

New dog safety vest counters wolf attacks in eastern Finland

A new safety vest has been developed to save family pets from wolf attacks in Finland. So far, this year 32 dogs have been attacked by wolves near the eastern border.

Nurmeksessa testataan uudenlaisia susiliivejä – koirat kantavat chilipatruunoita

Viisi ajokoiraa kantaa kevättalveen asti chilipommeilla täytettyjä suojaliivejä.

Susijengi löysi rytminsä Puolaa vastaan

Suomi voitti Puolan 80-71. Lauri Markkanen heitti 24 pistettä.

Uudenlainen kaatolupajärjestelmä voisi rauhoittaa susikeskustelua

Illan A-talkin keskustelijat olivat yhtä mieltä siitä, että susien kaatolupakäytäntöä olisi muutettava nykyistä joustavammaksi. Tällä hetkellä kannanhoidollinen metsästys kohdistetaan ainoastaan laumoihin.

Hampaankestävä susiliivi ei löydä rahoittajaa – "Suomessa ollaan Ruotsiin verrattuna lapsenkengissä"

Jussi Aro on kehitellyt koiria susilta suojelevia liivejä jo toistakymmentä vuotta. Ensimmäiset sähköliivit olivat painava viritys, mutta uusin versio on kevyt ja varustettu chilipatruunoilla. Rahaa testaamiseen ei kuitenkaan löydy. Ruotsissa susiliivit ovat koirilla yleisiä.

Poliisi: Susi raateli kahta koiraa Öllölässä

Talon isäntä kuuli pihamaaltaan rähinää ja ulinaa. Isäntä näki suden koirien kimpussa.

Susi hyökkäsi lampaiden kimppuun Salossa

Pihapiirin lähellä olevasta aitauksesta löytyi kolme raadeltua ja kuollutta lammasta. Yksi eläimistä oli suurimmalta osin syöty.

Susien hyökkäys koiran kimppuun tallentui videolle - Klara selvisi 10 minuutin taistelusta hengissä

Ruotsalainen metsästyslehti Svensk Jakt on julkaissut rajun videon, jossa jämtlanninpystykorva joutuu kahden suden saalistusyrityksen kohteeksi. Videoa on katsottu vuorokaudessa lähes 400 000 kertaa.

Susi hyökkäsi lammasaitaukseen Perhossa

Maanantaita vasten yöllä tapahtuneen hyökkäyksen jäljiltä viisi lammasta pääsi hengestään.

Farmers want hunters to keep the wolf from the fold

A millennia-old conflict has once again risen to the fore in south-western Finland: shepherds versus wolves.

Metsästäjät haluaisivat rajusti lisää sudenkaatolupia

Metsästäjäliiton mukaan Suomessa voi elää jopa 36 susilaumaa. Uusin lauma elää Etelä-Suomessa Uudenmaan ja Varsinais-Suomen maakuntien rajalla.

Evira: "Lieksan häirikkösusi oli todennäköisesti laumastaan eksynyt ja saalistustaidoton"

Evira on tutkinut Lieksassa toissaviikolla lopetettua häirikkösutta. Suden aggressiivisen käytöksen arvioidaan johtuneen nälkiintymisestä.

Hollannissa havaittiin susi ensimmäistä kertaa 150 vuoteen – video

Pohjois-Hollannissa havaittiin viime viikon lopulla susi. Kyse on ensimmäisestä susihavainnosta Hollannissa 150 vuoteen. Tällä viikolla sudesta on saatu useita lisähavaintoja.

Sonkajärven häirikkösusi vaihtoi maisemaa

Sonkajärvellä marras-joulukuussa pihoilla käyneestä häirikkösudesta ei ole tullut uusia havaintoja. Poliisin antama kaatolupa on edelleen voimassa, jos sudesta saadaan uusia havaintoja.

Suurpedot lisääntyvät Euroopassa ihmisasutuksen keskellä – "Ei yhtään ilmoitusta suden hyökkäyksestä"

Vaikka ihmisen toiminta valtaa jatkuvasti lisää alaa Euroopassa, suurpetojen määrä on saatu kasvuun. Suurin ansio tästä kuuluu EU:n direktiiville, joka velvoittaa suojelemaan harvinaisia eläimiä siellä, missä ne asuvat. Ihminen ja suurpeto voivat elää rinta rinnan, jos niin halutaan, tutkijat sanovat.

Kontiolahti haluaa toimittaa häirikkösudet pois päiviltä

Kontiolahti on saanut tarpeekseen koirien makuun päässeistä susista. Kunta vetoaa viranomaisiin, että ongelmasusien metsästykseen on saatava riittävä määrä poikkeuslupia.

Tulista chiliä ruiskuttavan liivin toivotaan pelastavan koiria susilta

Susien aiheuttamat koiravahingot ärsyttävät metsästäjiä. Sudet ovat syksyn aikana tappaneet koiria ympäri maata ja ongelmaan yritetään nyt etsiä luovia ratkaisuja. Yhtenä keinona pidetään hajusteliiviä, joka suojaisi koiraa susien hyökätessä.

Sotkamon susitilanne on todella paha – "Lunta ei ole riittävästi suden jäljestämiseen"

Sudet aiheuttavat maaseudun asukkaille turvattomuutta sekä estävät koiran kanssa metsästämisen. Yhdelle häirikkösudelle on olemassa kaatolupa, joka päättyy 26. marraskuuta. Kyseinen susi on muun muassa havaittu usean eri talon pihamaalla. Sen metsästäminen ei kuitenkaan ole helppoa.

Koiruuksia Ruotsin valtiopäivillä: Ruotsidemokraatit ehdottaa kaikenkarvaisille päivähoitoa

Svenska Dagbladet on käynyt läpi valtiopäiväedustajien maanantaihin mennessä jättämät noin 3 000 aloitetta.

Sotkamon valtuusto: Suden kaatolupa myönnettävä nopeasti alueelliseen ongelmatilanteeseen

Sotkamon kunnanvaltuusto valmistelee kannanottoa kunnan susitilanteeseen. Valtuusto vaatii Suomen petopolitiikan muuttamista, jotta suden kaatolupamenettelyä nopeutetaan ja päätös voidaan tehdä paikallisella tasolla alueellisen ongelman ratkaisemiseksi.

Susi-ilta ei saanut tunteita kuumenemaan Kuopiossa

Kuopion kolmetuntisessa susi-illassa keskusteltiin vilkkaasti, mutta asiallisesti. Yllätysväriä iltaan toi osallistujalistan paljastuminen kannanotoksi susien liian suuresta määrästä.

Orpo haluaa suurpetovahinkoihin lisärahaa

Poron tai kotieläimen pedon kynsiin menettäneillä on vielä mahdollisuus saada korvausta viimevuotisista vahingoista.

Pitääkö häirikkösusien kaatamisesta tehdä helpompaa?

Suomen riistakeskus päivittää sudenhoitosuunnitelman tämän vuoden aikana. Riistanhoitoyhdistyksissä toivotaan mahdollisuutta reagoida häirikkösusiin nopeammin ja helpommin.

Häirikkösusien metsästyslupiin kaivattaisiin joustavuutta

Suomen riistakeskus päivittää sudenhoitosuunnitelmaansa. Suunnitelman muokkaamisessa otetaan huomioon susialueilla asuvien ja sidosryhmien mielipiteet. Etelä-Karjalassa häirikkösusien kaatolupien saamisen toivotaan nopeutuvan.

Susien aiheuttamista vahingoista saatu uutta tietoa

Susien ja koirien tuhoisista kohtaamisista on saatu uutta tietoa. 280 tapauksen otanta paljastaa, että sudet tappavat koiria yleensä reviirinsä laidoilta. Useimmiten suden suuhun joutuu suomenajokoira ja suomenpystykorva.

Hukkamies: Koiria ei suojella susilta riittävän hyvin

Ylen näyttämässä Hukkamies-dokumentissa näkyy tilanne jossa susi vahingoittaa häkissä olevaa koiraa vakavasti. Tällaiset raatelut ja koirantapot voitaisiin välttää, jos koiria suojeltaisiin paremmin. Tutkmusmestari Seppo Ronkainen on seurannut susia pitkään ja nähnyt myös, mitä pitäisi tehdä koirien suojelemiseksi.

Häirikkösusien metsästystauosta halutaan eroon

Maa- ja metsätalousministeriö on lähettänyt lausunnolle asetusluonnoksen, joka poistaisi vuosittaisen tauon, jolloin lupaa häirikkösuden pyyntiin ei voi myöntää. Kainuussa susia pelätään koirien, Etelä-Suomessa ihmisten turvallisuuden takia.

Millaista apua kaipaisit susihavaintojen yhteydessä?

Viranomaisten pitäisi tehdä yhteystyötä keskenään ja kansalaisten kanssa häirikkösusitapauksissa. Lieksassa yhteistyö ei elokuussa toiminut, koiransa menettäneen naisen mukaan. Millaista apua kaipaisit viranomaisilta pihasusitapauksissa?

Susivahingot jatkuvat - Kullaalla raadeltu 13 lammasta

Satakunnassa, Ulvilan Kullaalla, on kuollut 13 lammasta suden hyökkäyksessä. Petoyhdyshenkilön mukaan ihmisillä ei ole syytä huoleen.

Hyökkäys lammastarhaan oli sudenpentujen koulutusretki

Tapaus nostaa keskusteluun koululaisten susikyyditysten tarpeellisuuden Huittisissa.

SK: Sudet tappoivat huittislaisen lampurin lampaita

22 lampaasta vain kolme jäi henkiin. Tekijöiksi epäillään nuoria susia, kertoo Satakunnan Kansa.

Chilintuoksuinen liivi suojaamaan koiria susilta

Susiongelmaa ratkotaan Pertunmaalla kehittämällä koirille turvavarusteita. Paikallinen keksijä kehittää suojaliiviä, jolla koiria vaanivat sudet saadaan pidettyä loitolla.

Pihasusille poikkeuskaatolupia

Susien pihavierailuista aiheutuvia ongelmia yritetään saada kuriin viidellä susien poikkeuskaatoluvalla.

Keuruu ei saanut susilupaa

Suomen riistakeskuksen mukaan pihoissa liikkuvia häirikkösusia ei pystytä yksilökohtaisesti osoittamaan, vaan alueella liikkuu useampia susia. Havaintoja susista on edelleen tehty lähes päivittäin.

Ministeri: Suurpedot otettava vakavasti

Pihoilla vierailevat suurpedot huolestuttavat kansanedustajia. Etenkin susien aiheuttama pelko puhutti eduskuntaa torstaina kyselytunnilla. Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskisen (kok) mukaan ongelmaa yritetään hoitaa mahdollisimman hyvin mutta se ei ole helppoa.

Kumpi on häirikkö, ihminen vai petoeläin?

Suoran linjan häirikkösusia koskevassa keskustelussa moni on sitä mieltä, että päätös pihapiireihin tulevien susien kaatamisesta pitäisi voida tehdä paikallistasolla. Keskustelussa on herätetty myös kysymys siitä, kumpi on häirikkö, ihminen vai susi. Mitä mieltä sinä olet? Onko häirikkö sittenkin ihminen?

Kuka saa päättää häirikkösusista?

Pihamaiden tai taajamien läheisyydessä liikkuvat karhut ja sudet herättävät pelkoa alueilla, joissa niihin ei ole aikaisemmin totuttu. Kun häiritseväksi koetun eläimen kaatamisesta alkaa keskustelu, mielipiteet yleensä jakautuvat jyrkästi. Paikallistasolla viranomaisille on annettu asiassa rajallinen harkintavalta.

Nälkiintyneet sudet aiheuttavat ongelmia Siperiassa

Venäjän Jakutiassa aloitetaan laaja metsästysoperaatio susikannan saamiseksi kuriin. Nälkiintyneiden susien hyökkäykset porojen kimppuun ovat yleistyneet hälyttävästi.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle