Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Petäjäveden vesipula hellittämässä – uusi porakaivo jopa maan tuottoisin

Lähiaikoina käyttöön otettava uusi porakaivo on jopa Suomen tuottoisin.

Intialainen miljoonakaupunki on kärvistellyt ilman vettä koko kesän – sama kohtalo odottaa useita suuria kaupunkeja

Chennain kriisi on pääosin ihmisen aiheuttama. Vesikiistat ruokkivat levottomuuksia, mutta vesi on myös avain rauhaan.

Kaivot kuivuneet uhkaavasti pohjoisessa Keski-Suomessa

Vesipula on vuodenvaihteen jälkeen pahentunut jälleen pohjoisessa Keski-Suomessa

Sade toi helpotuksen Kapkaupunkia vuosia piinanneeseen vesipulaan – osa padoista tulvii jo yli

Hyvä vesitilanne on höllentänyt veden käyttörajoituksia Etelä-Afrikan Kapkaupungissa. Lokakuusta lähtien vettä saa käyttää jo 70 litraa päivässä aiemman 50 litran sijaan.

Etiopian Niilin patohankkeen johtaja teki itsemurhan – syynä todennäköisesti aikataulupaineet

Grand Renaissance -suurpato on aiheuttanut jännitteitä Etiopian ja Egyptin välille, ja hankkeen aikataulu on venynyt.

Kuolema Niilillä: Loppuuko Egyptistä vesi? Vakava vesipula uhkaa maailman pisimmän joen varren asukkaita

Egypti on kieltänyt vettä kuluttavien viljelykasvien viljelyn. Riisinviljelijöitä on jo joutunut vankilaan.

Rutikuiva Kapkaupunki voi toistaiseksi huokaista helpotuksesta – vesivarat riittävät ainakin ensi vuoteen

Eteläafrikkalainen miljoonakaupunki Kapkaupunki on rukannut ennustettaan vesijohtoveden riittävyydestä. Vesihanat eivät tyrehdykään vielä tässä kuussa vaan toivo säilyy vuoden 2019 puolelle.

Miljardit ihmiset kärsivät vesipulasta – Kolme suomalaisyritystä kantaa kortensa kekoon ongelman ratkaisemiseksi

Mitä yhteistä on Kapkaupungin vesipulalla ja suomalaisen juomalla viinillä? Suomalaisten kulutus vaikuttaa suoraan maailman vesipulasta kärsivien alueiden tilanteeseen.

Kapkaupungissa vesijohtovesi uhkaa loppua jo tänä keväänä – ensimmäisenä kaupunkina maailmassa

Väestönkasvu, tehomaatalous, ilmastonmuutos – kaikki nämä lisäävät vesipulaa. Etelä-Afrikan Kapkaupungissa vesijohtovesi on vaarassa tyrehtyä kokonaan maalis-huhtikuussa.

Vesi pois vessasta, valot sälekaihtimiin ja unikuutio työpaikalle – kotienkin on muututtava, kun maailma muuttuu

Askon Säätiön Home Revisited -kilpailussa etsitään rohkeita ideoita kotiin.

Keskiviikko 22.03.2017 (radio)

Uudenkaupungin autotehdas alkaa valmistaa Mercedes-Benzin uutta automallia. Suomesta ei ole löytynyt huonoa brasilialaista lihaa. Katupöly häiritsee ihmisiä keväällä. Monissa maissa on pulaa vedestä. Vancouverin Suomi-koulun terveiset.

Kuka katkaisi damaskoslaisten juomaveden? – Syyrian pääkaupungissa taistellaan nyt vedestä

Osapuolet syyttävät toisiaan kaupungin tärkeimmän vesilähteen vahingoittamisesta, kirjoittaa Syyriaan perehtynyt ulkomaantoimittaja Tom Kankkonen.

Syyriassa Damaskoksen vesikriisi hellittämässä?

Syyrian pääkaupunki on kärsinyt vakavasta vesipulasta kolmen viikon ajan. Sodan osapuolet ovat syyttäneet toisiaan Damaskoksen vedentulon katkeamisesta.

Etelä-Ruotsissa vakava vesipula – "Olkaa kilttejä, älkää tulko Öölantiin"

Öölannissa vesi saattaa loppua kesän aikana, vaikka saarelle rakennetaan mantereelta vesiputki. Maanviljelijät ja matkailuyrittäjät riitelevät keskenään, miten vesipulaan on reagoitava.

Kalifornian kuivuus jatkuu, mutta veden säännöstely puretaan

Kulunut talvi toi Yhdysvalloissa Kalifornian pohjoisosan vuorille runsaat lumipeitteet, jotka ovat helpottaneet vesipulaa. Vedensäännöstelyssä luotetaan nyt vapaaehtoisuuteen ja paikalliseen seurantaan. Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Pirkko Pöntinen kirjoittaa, että kuivuuden takia esimerkiksi keinonurmikauppa on lisääntynyt tuntuvasti.

Intiassa 330 miljoonaa kärsii kuivuudesta – ruokasadot tuhoutumassa eri puolilla Aasiaa

El Niño -sääilmiö on vienyt vesisateet laajoilta alueilta Etelä- ja Itä-Aasiasta. Tutkijat pelkäävät, että jos vettä ei saada lähiviikkoina, ihmisten hätä saattaa purkautua yhteiskunnallisina levottomuuksina. Monsuunisateiden tuloa odotetaan kiivaasti.

Pohjois-Intian kastimellakoissa kuollut 10 – Pääkaupunki kärsii vesipulasta

Hallitus on lähettänyt Haryanan osavaltioon yli tuhat sotilasta tukahduttamaan päiviä jatkunutta mellakointia. Jat-kastin mielenosoittajat haluavat oikeuden kiintiöpaikkoihin yliopistoissa ja julkisella sektorilla.

Juomaveden loppu

Miten suomalaisen marketin vihannestiski liittyy juomaveden puutteeseen maapallon toisella puolella? Toimittaja Sam Kingsley selvitti asiaa Perussa. Yle TV2 to 28.5.2015

Israel ja Jordania historialliseen sopuun kasteluvedestä ja Kuolleen meren pelastamisesta

Lähi-idässä on solmittu yhteistyösopimus, joka näyttää hyödyttävän kaikkia; Israelia, Jordaniaa ja palestiinalaisia. Samalla pyritään pelastamaan kuivuva Kuollut meri, joskin ympäristöjärjestöt eivät ole varmoja tämän onnistumisesta.

Tutkimus: USA:ta uhkaa vuosisadan lopulla "megakuivuus" – maatalous loppuu Keskilännestä

Kalifornia ja monet Yhdysvaltain keskilännen osavaltiot ovat tämän vuosisadan aikana kärsineet ankarasta kuivuudesta. Nasan ilmastotutkijoiden tuoreen selvityksen mukaan ongelmat ovat vasta pientä alkusoittoa siille, mitä vuosisadan lopulla on odotettavissa.

Brasiliaan iski raju kuivuus – kesken sadekauden

Sao Paulossa voidaan joutua säännöstelemään vettä ankarasti. Asukkaat saisivat vettä vain kahtena päivänä viikossa.

Tutkimus: Kaliforniassa hankalimmat sääolot yli vuosituhanteen

Kalifornia on kärsinyt usein pahoista kuivuuskausista. Uusi tutkimus esittää, että korkeiden lämpötilojen ja niukkojen sateiden yhteisvaikutukset ovat kuitenkin johtaneet poikkeukselliseen tilanteeseen.

OECD: Vesi on liian halpaa

OECD ennustaa, että veden kulutus kasvaa 22 prosenttia seuraavan 20 vuoden aikana. OECD arvioi, että joka toinen ihminen elää vesipulasta kärsivällä alueella vuonna 2030.

Kulutusvalinnat vaikuttavat vesivarojen riittävyyteen koko maailmassa

Vaikka Suomessa vedestä ei ole pulaa, voivat suomalaiset vaikuttaa maailman vesikriisin ehkäisyyn. Suomen vesijalanjäljestä lähes puolet jää Suomen rajojen ulkopuolelle, joten globaali vesikriisi on myös suomalaisten ongelma.

Syyrian Aleppossa taas pommitus - kaupungin vesikriisi pahenee

Opposition mukaan pommitus tappoi tai haavoitti kymmeniä ihmisiä. Damaskoksessa hallituksen joukot tulittivat sunnimuslimien ja palestiinalaispakolaisten asuinalueita. Homsissa neljä ihmistä kuoli bussia vastaan tehdyssä iskussa.

Vähäinen sademäärän lasku tuhosi mayakulttuurin

Mayakulttuurin tuhoutumisen syy oli todennäköisesti varsin lievä kuiva kausi, kertoo torstaina julkaistu tutkimus. Vastaavanlainen kuiva kausi on odotettavissa myös lähivuosina ilmastonmuutoksen seurauksena, tutkijat uskovat.

Tuvalun vesivarat loppuvat parissa päivässä

Tuvalun viranomaiset ovat julistaneet hätätilan, sillä saarivaltion vesivarat ovat loppumassa muutaman päivän kuluessa. Tyynenmerenn keskellä sijaitseva Tuvalu on riippuvainen sateista, mutta sademäärä on puolen vuoden ajan jäänyt niin pieneksi, että asukkaiden vesivarat loppuvat kokonaan lähipäivinä.

Tripolissa kärsitään vesipulasta

Libyan syrjäytetylle johtajalle Muammar Gaddafille uskolliset joukot ovat katkaisseet vedentulon pääkaupunkiin Tripoliin. Gaddafin joukot pitävät hallussaan Sirten rannikkokaupunkia, jonka kautta suurin osa vedestä saapuu Tripoliin.

Jemenissä suuria mielenosoituksia

Poliisi on ampunut mielenosoittajia Jemenissä, kertoo uutistoimisto AP. Ainakin yhden mielenosoittajan kerrotaan haavoittuneen vakavasti. Presidentti Ali Abdullah Salehia vastustavat mielenosoitukset ovat voimistuneet Jemenissä torstaina.

Paheneva pula vedestä haittaa monia suuryrityksiä

Joka viides paljon vettä kuluttavista kansainvälisestä suuryrityksestä kärsii vesipulasta, kertoo tuore tutkimus. Yhtiöt huomioivat veden saatavuuteen liittyvät ongelmat toiminnassaan yllättävän hyvin.

Neljä maata mukaan kiisteltyyn Niilin sopimukseen

Neljä Afrikan valtiota synnytti perjantaina niin sanotun Niilin sopimuksen, joka luo pysyvän komission Afrikan halki virtaavan joen hallinnoimiseksi. Sopimus on suututtanut siitä pois jääneet Egyptin ja Sudanin.

Ankara kuivuus vaivaa miljoonia Kiinassa

Miljoonat ihmiset kärsivät Lounais-Kiinassa ankarasta kuivuudesta. Meteorologien mukaan kuivuus on paikoin pahin sataan vuoteen, ja tilanne saattaa vielä pahentua kuuman ja kuivan sään jatkuessa.

Peking peittyi keinolumeen

Peking ja Kiinan koilliset maakunnat ovat peittyneet paksuun lumikerrokseen kaksi kuukautta normaalia etuajassa. Pääkaupungissa lämpötila on laskenut -3 asteeseen ja Koillis-Kiinan maakunnissa jopa -14 asteeseen.

Kokemäenjoen vesivoimalat kärsivät vesipulasta

Vedenkorkeudet Kokemäenjoen vesistöalueella ovat tavanomaista alempana viime päivien sateista huolimatta. Ympäristökeskuksen vesitilanne katsauksen mukaan Kokemäenjoen virtaama on yhä selvästi alle ajankohdan keskitason. Kokemäen Kolsin voimalassa vesitilannetta seurataan tiiviisti.

Amnesty: Israel vie veden palestiinalaisilta

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin raportin mukaan Israel pumppaa suhteettomia määriä pohjavettä miehitetyllä Länsirannalla, minkä seurauksena palestiinalaiset kärsivät vesipulasta.

Brittitutkijat ennustavat hurjaa lämpenemistä lähivuosikymmenille

Britannian ilmatieteen laitoksen, Met Officen tutkijat ovat laatineet päivitetyn ennusteen ilmaston muutoksen etenemiselle. Sen mukaan hurja, neljän asteen lämpeneminen olisi mahdollista vielä tämän sukupolven aikana.

Kuivuus aiheuttaa nälkää Itä-Afrikassa

Ankara kuivuus uhkaa aiheuttaa vuosikymmenen pahimman nälänhädän itäisessä Afrikassa. Oxfam-avustusjärjestö arvioi, että yli 23 miljoonaa alueen asukasta kärsii jo vakavasta aliravitsemuksesta.

Turkki taipuu vesikiistassa

Turkki pyrkii lisäämään Tigris ja Eufrat jokien virtaamaa Syyrian ja Irakin painostuksesta. Samalla Turkki varoittaa, että sekin kärsii ankarasta kuivuudesta.

Turkki torjuu kuivuvan Irakin vesipyynnöt

Turkki suhtautuu torjuvasti Irakin ja Syyrian pyyntöihin veden lisäjuoksutuksesta Eufratin ja Tigrisin jokiin. Erityisesti eteläistä Irakia uhkaa poikkeuksellisen ankara kuivuus. Turkki sanoo jo nyt juoksuttavansa vettä Kaksoisvirtain uomiin yli oman velvoitteensa.

Kuivuus ja saasteet aiheuttaneet Syyriaan nälänhädän

Syyria on parin viime vuoden aikana kärsinyt vakavasta vesipulasta. Kuivuuden ja epäonnistuneen politiikan takia maassa on jo satojatuhansia ympäristöpakolaisia ja maan maataloustuotanto on romahtanut, vaikka tuotantoa on poliittisin päätöksin tehostettu.

Poliisi vahtii vedenkulutusta Texasissa

Poliisi on ryhtynyt partioimaan kaduilla estääkseen puutarhojen laitonta kastelua Texasin osavaltiossa Yhdysvalloissa. Asukkaita rohkaistaan myös ilmiantamaan salakähmäiset puutarhankastelijat ympärivuorokauden päivystävälle kuumalle linjalle.

Kuivuus haihduttanut jo puolet Mead-järvestä

Yhdysvaltain lounaisosissa kärsitään pitkään jatkuneesta kuivuudesta. Kalliovuorten länsipuolelle on 2000-luvulla satanut paljon normaalia vähemmän lunta, ja sen takia moni osavaltio kärsii vesipulasta. Nevadan osavaltiossa Las Vegasin lähellä sijaitseva suuri patojärvi Lake Mead on menettänyt jo puolet vesimäärästään.

Australia yrittää pelastaa joen ostamalla peltoja

Australian hallitus pyrkii pelastamaan vesipulasta kärsivän Darling-joen ostamalla runsaasti vettä kuluttavan puuvillatilan. Luonto ja miljoonat ihmiset ovat riippuvaisia jokialueen vedestä.

Vesikonferenssi pohtii keinoja veden hallintaan

Kaupungistumisen kova vauhti on tehnyt turvallisen, luotettavan ja huokean veden takaamisen entistä haastavammaksi. Vesi saattaa aiheuttaa maailman kriisit tulevaisuudessa, sanoo Singaporen pääministeri Lee Hsien Loong.

Balkan kärvistelee helteessä

Aikainen helleaalto on yllättänyt Balkanin maat. Ainakin yhden ihmisen kerrotaan kuolleen kuumuuteen Kroatiassa, ja eri puolilla Balkania kymmenet ihmiset ovat joutuneet sairaalahoitoon lämpöhalvauksen vuoksi.

Kuivuus on pakottanut Espanjan hakemaan vettä Ranskasta

Pitkään jatkuneen kuivuuden vuoksi etenkin Katalanian alue Espanjassa kärsii vakavimmasta vesipulasta vuosikymmeniin. Espanja on päättänyt tuoda käyttövettä Ranskasta, ja sitä kuljettamaan on varattu useita tankkilaivoja.

Kyproksessa vakava vesipula

Kyproksen kreikkalaisvaltio kärsii vesipulasta. Maassa saatetaan joutua panemaan toimeen vesikatkoja sen jälkeen kun, hallitus päätti supistaa vedenjakelua paikallisille vesilaitoksille ja viranomaisille kolmanneksella vesipulan helpottamiseksi.

Vesikriisi uhkaa Aasiaa

Aasian kehitysmaita uhkaa ennennäkemätön vesikriisi vuosikymmenen kuluessa, kertoo Aasian kehityspankin torstaina julkaisema raportti. Raportin mukaan syy kriisiin on maiden huonosti hoidetut vesivarat.

Biopolttoaineiden tuotanto voi johtaa vesipulaan

Biopolttoaineiden valmistus voi johtaa vakavaan vesipulaan, väittää tuore tutkimus. Kansainvälisen vesihuoltoinstituutin IWMI:n tutkimuksen mukaan yhden biopolttoainelitran valmistamiseen tarvittavan biomassan kasvattaminen vaatii nykyisillä tekniikoilla jopa 3 500 litraa vettä.

Lähi-itää ja Pohjois-Afrikkaa varoitetaan vesipulasta

Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maita kehotetaan varautumaan paremmin niitä uhkaavaan vesipulaan. Maailmanpankin raportin mukaan ihmisten vedensaanti alueella vähintään puolittuu nykyisestä vuoteen 2050 mennessä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle