Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Vuoreksen asukas Rainer Sydänmäki käyttää uutta jätteenkeruujärjestelmää

Asuntomessualueen asukkaat ovat Vuorekseen tyytyväisiä

Vuoreksen kaupunginosaa rakennetaan edelleen, mutta alueella jo asuvat ovat tyytyväisiä. Tampereen kaupunki selvitti asukkaiden tyytyväisyyttä kyselyllä huhtikuussa. Kesän 2012 asuntomessualue on osa Vuoresta.

Seurakunnan kerho Tampereen Vuoreksessa

Vuoreksessa leikitään jo päiväkerhossa

Tampereen uusin asuinalue alkaa vireytyä. Taaperot, vauvat ja heidän vanhempansa pääsevät ensimmäisenä aloittamaan toimintakauden Vuoreksen upouudella seurakuntakodilla.

Pikkupuu-talon asukas Mataleena Parikka katselee olohuonetta.

Vihdoinkin kotiin

Asuntomessukohteiden rakentajat ovat odottaneet muuttopäivää jo kovasti. Tuhannet ovat käyneet taloissa, jotka muuntuvat kodeiksi tällä viikolla.

Tampereen asuntomessut.

Tampereen asuntomessuilla yli 145 000 kävijää

Päiväkohtainen kävijäennätys tehtiin messujen viimeisenä lauantaina, jolloin messuvieraita oli yli 6 800.

Lantti niminen nollaenergiatalo Tampereen asuntomessuilla 2012.

Sisustus noussut asuntomessujen hitiksi

Tänä vuonna asuntomessut keskittyivät vahvasti energia-asioihin, mutta monen messuvieraan huomio kiinnittyy kuitenkin sisustus- ja piharatkaisuihin. Vuosien mittaan messut ovatkin muuttuneet rakentajamessuista enemmän sisustusmessuiksi.

Salamointia taivaalla järven yllä.

Maadoituselektrodi suojaa omakotitaloa ukkoselta

Ulkoisia ukkosenjohdattimia on pääasiassa vain kirkoissa tai muissa korkeissa rakennuksissa. Omakotitaloa suojaa useimmiten sähköpääkeskuksesta vedetty kuparikaapeli eli maadoituselektrodi. Vanhoissa taloissa sitäkään ei aina ole.

Puuliiteri asuntomessuilla

Puuliiteri puuttuu monesta pihasta

Uusissa taloissa ei aina ole muistettu suunnitella polttopuille säilytystilaa. Monen autotalli saattaakin auton sijasta täyttyä klapeista.

Simo Isoaho esittelee jätteiden putkikeräysjärjestelmää.

Vuoreksen jäteputkista otetaan mallia Mekassa

Kun Vuoreksen jäteputkikeräysjärjestelmän rakentaminen aloitettiin, oli paikalla myös saudi-arabialaisia sheikkejä tutustumassa ainutlaatuiseen menetelmään. Nyt vastaava keräysjärjestelmä on rakenteilla myös Mekkaan, maailman suurimpaan moskeijaan.

Älykäs vaatekaappi

Älykäs vaatekaappi ohjeistaa pukeutumaan

Kuvittele maailma, jossa punainen t-paita ei värjää vahingossa lakanoita. Siinä maailmassa sukan kadonnut pari löytyy helposti ja tietää aina tarkalleen mitä kaikkea vaatekaapin uumenissa on. Maailma on totta jo nyt niille, jotka saavat testata älykkään vaatekaapin prototyyppiä.

Kuva Kiinteistömaailman nettisivuilta.

Asuntojen tarjouskauppa yleistyy vähitellen myös Pirkanmaalla

Uusia asunnonvälittäjiä on lähtenyt mukaan tarjouskauppaan. Osa miettii vielä, sillä monella asiakkaalla on vielä epäluuloja tarjouskauppaa kohtaan.

Santtu Seppänen opastaa Silja Sarkiota pipetin käytössä

Leikkiasuntomessuilla saa tehdä tiedettä

Vanhempiensa mukana kulkevan lapsen toive toteutuu puolivälissä uuvuttavaa asuntomessukierrosta. Vihdoinkin alue, missä saa leikkiä ja ihastella lapsille tarkoitettuja pikkumökkejä. Leikki-iän jälkeen tosin mökki muuntautuu vaikka isin rumpustudioksi.

Jussi Palomäki sohvalla

Känsistä tunnistaa talonrakentajan

Kaikkien ensikoti ei ole kerrostalokaksio. Tamperelaispariskunta päätti rakentaa itselleen omakotitalon. 109 neliöön mahtuu kaikki, mitä tarvitsee.

Verkko-ongelmia kännykässä

Kännykkäpuhelu voi pysähtyä ikkunaan

Nykyaikainen rakentaminen voi estää kännykkäsignaalia kulkemasta sisälle taloon. Ongelmia voi ilmetä jo silloin, kun taloon vaihdetaan uudet ikkunat.

Leirintäalue

Leirintäalueilla vapaina vain hajapaikkoja

Tampereen asuntomessut ovat tuoneet lisäasiakkaita Pirkanmaan leirintäalueille. Asuntomessuvieraita riittää leirintäalueille myös pitkin viikkoa.

Asuntomessut

Tampereen asuntomessut hyvässä kävijävauhdissa

Vuoreksen messualueella rikottiin maanantaina 50 000 kävijän raja. Järjestelyt ovat messuorganisaation mukaan toimineet hyvin.

Pihaan on jätetty metsää

Luonnonmukaisella pihalla ei tarvitse nähdä vaivaa

Perustuksia kaivaessa löytyneitä kiviä voi hyödyntää luonnonmukaisella pihalla. Ne eivät vaadi sijoituspaikaltaan tietynlaista maata tai aurinkoakaan.

pölkkylä

Kansallisromanttinen Pölkkylä on Länsi-Teiskon outolintu

Vuoden 2012 asuntomessujen aikaan on mahdollista tutustua myös vuoden 1900 arkkitehtuurin taidonnäytteeseen. Nuoren arkkitehdin Birger Federleyn suunnittelema Pölkkylän huvila Kurun Länsi-Teiskossa on upea esimerkki karelianismista.

Lapsi leikkii

Lakimuutos lisäsi sijaisperhepulaa

Tampereen kaupunki yrittää yhteistyökumppaneidensa kanssa löytää uusia sijaisperheitä asuntomessukävijöiden joukosta.

Lasten asuntomessut

Kuvagalleria: Asuntomessuilla tarjontaa sisälle ja ulos

Kurkista kuvagalleriasta muun muassa, miltä Villa Hessessä näyttää sisältä. Messuihmeet ovat kiinnostaneet ensimmäisen neljän päivän aikana yli 16 000 kävijää.

Mutteritalon asukkaat Milja ja Miikka Ojala.

Mutteritalossa on huomioitu myös asukkaiden elinkaari

Kahdeksansivuisen Passiivikivitalo Mutterin ulkoseinäpinta-alan määrä on pienempi kuin vastaavassa perinteisen mallisessa talossa. Mutterin energiatehokkuus perustuu paitsi talon erikoiseen ulkomuotoon, myös energiatehokkaaseen runkoon, eristeisiin, ikkunoihin ja lämmitysratkaisuihin.

Aurinkokennoja talon katolla.

Messutalo tuottaa aurinkosähköä

Asuntomessuilla hehkutetaan aurinkoenergian puolesta. Sitran johtaja Jukka Noponen uskoo, että aurinkovoima tekee messuilla läpimurron.

Yleisöä Vuoreksen asuntomessualueella

Kuvagalleria: Asuntomessuilla oli vilskettä avajaispäivänä

Tampereen asuntomessujen ensimmäinen päivä on alkanut vilkkaana, mutta ilman ruuhkia. Vuoreksessa esitellään kuukauden ajan kaupunkimaista ekoasumista.

Seinäteksti Ilpo Tiihosen runoa "tarvitset katon pääsi päälle ja seinät ja mitä muuta?"

Kymmenen parasta sisustusideaa Tampereen asuntomessuilta - katso kuvat!

Yle Häme etsi kymmenen parasta vinkkiä ja ideaa Vuoreksen asuntomessujen monipuolisesta tarjonnasta. Kurkista messukoteihin virtuaalisesti - ilman rakkoja, hikoilua ja jonotusta!

Yleisö astelee Asuntomessujen portista avajaispäivänä

Mikä kiinnostaa asuntomessuilla?

Asuntomessut ovat meneillään Tampereen Vuoreksessa. Löytyykö messuilta sinua kiinnostavia kohteita vai pitäisikö messujen esitellä jotakin vallan muuta?

Ihmisiä kävelee Vuoreksen asuntomessualueella

Asuntomessut alkavat Tampereella

Vuores näyttää suuntaa tulevaisuuden kaupunkirakentamiselle. Järjestyksessä 43. asuntomessut avaavat ovet yleisölle perjantaina.

Niina ja Tommi Riihimäki.

Asuntomessuilla uutta kierrätysteknologiaa - "Ensin Manseen, sitten Mekkaan"

Tampereen Vuoreksessa avattavilla asuntomessuilla esitellään nykyaikaista puutarhakaupunkia ja ekoasumisteknologiaa.

Hämeenlinnan asuntomessuilla yleisöä vuonna 2007

Asuntomessut eivät tee asukasta autuaaksi

Tampereella odotetaan jännityksellä uuden asuntomessualueen vastaanottoa. Hämeenlinnalaisten kokemuksista kannattaisi ottaa oppia, kertoo messutalorakentaja, joka on muuttanut jo muualle messutalosta - ja rakentaa nyt uutta kotia.

Frans Emilin katu

Tältä näyttää Vuoreksessa viikkoa ennen asuntomessuja

Kun Tampereen asuntomessuihin on enää vain muutama yö, sähkömiehet, kivimiehet, trukit ja pakettiautot ruuhkauttavat messualueen kadut.

Mies laittaa roskapussin uuteen keräysastiaan

Jätteiden putkikeräysjärjestelmää testataan Vuoreksessa

Vuoreksen alle on asennettu tähän mennessä neljä kilometriä komposiittiputkea, jota myöten jätteet siirtyvät alipaineella keräyspisteistä koonta-asemalle. Asuntomessualueen keräyspisteet avataan kuitenkin vasta vasta messujen jälkeen.

Asuntomessujen Hervannan seurakunnan kohteen yläkerrassa on värikäs kokolattiaryijy.

Pastellin sävyinen pehmeä hengähdyshetki

Hervannan seurakunnan toteuttamassa Vuoreksen asuntomessukohteessa arvottomasta on tehty arvokasta. Koko rivitaloasunto on sisustettu kierrätysmateriaaleilla.

Kivimiehet Mäkinen ja Leiko Vuoresta rakentamassa

Rotvallin asentaminen on "sopivan raskasta" käsityötä

Vuoreksen kivikylä naputellaan kiinni rotvalli kerrallaan. Maailman toiseksi vanhin ammatti on arvossaan asuntomessualueella.

Aluevalvoja keskustelee sähkömiesten kanssa Vuoreksessa.

Messualueella jokainen päivä on nyt tohinaa täynnä

Reilun kuukauden päästä Tampereen asuntomessuilla pitäisi kaiken olla jo valmista. Alue kuhisee nyt kuorma-autoja, traktoreita ja rakennustyöläisiä. Aluevalvoja Tiina Rantala nauttii näistä kiireisistä viikoista.

Valokuvaaja Juha Suonpää Vuoreksen keskeneräisissä maisemissa

Vuoreksen identiteetti rakentuu valokuvista

Valokuvaaja Juha Suonpää on kuvannut Vuoreksen aluetta jo lähes kolmenkymmenen vuoden ajan. Hän uskoo, että parhaillaan valmistuvan asuinalueen identiteetti voisi rakentua vanhojen valokuvien varaan.

Pitseriayrittäjä siivoaa pöytää.

Asuntomessualueen ainoat palvelut: katuvalot ja pitseria

Vuoreksen ensimmäinen yrittäjä Khezri Aghdam Abubakr muutti Tampereelle viime vuonna Kokkolasta. Siis kaupungista, jossa vuoden 2011 Asuntomessut järjestettiin.

Frans Emilin katu rakenteilla

Tampereen asuntomessut rakentuvat aikataulussa

Vuoreksen messualueella käy valtava kuhina kun kohteita viimeistellään. Seutukunnan majoitus- ja palvelualat hyötyvät Tampereen messukuukaudesta merkittävästi.

Lapsia Ikurin päiväkodin pihalla.

Lapsiperheiden karkaaminen Tampereelta vähentynyt

Lasten ja nuorten määrän kasvaa väestöennusteiden mukaan Tampereella vuoteen 2030 mennessä eniten uusissa rakennettavissa kaupunginosissa, kuten Vuoreksessa ja Nurmi-Sorilassa.

Rakenteilla olevia omakotitaloja Mäyränmäellä Vuoreksessa

Kaupunkiasumisen vaihtoehtoja kehitetään kuumeisesti

Omakotiasuminen kiinnostaa suomalaisia, vaikka rakentamiskustannukset nousevat jatkuvasti. Puurakentaminen ja pientalot innostavat nyt myös uutta arkkitehtipolvea. Asuntomessualueet satsaavat jatkossa toimiviin palveluihin ja joukkoliikenteeseen.

Tampereen Vuoreksen asuntomessualue rakenteilla

Akaakin haluaa asuntomessut

Akaan kaupunki on kiinnostunut omien asuntomessujen järjestämisestä lähivuosina. Akaan kaupunginhallitus on yksimielisesti päättänyt selvittää edellytykset valtakunnallisten asuntomessujen toteuttamiseksi.

Vuoreksen koulun hintalappu ainakin 17 miljoonaa euroa

Tampereen uuden Vuoreksen asuinalueen koulukeskuksen rakentaa YIT. Lähes 17 miljoonan euron arvoinen urakkasopimus on solmittu tänään tiistaina. Noin 12 000 neliön energiaa säästävä rakennuskokonaisuus nousee lähelle ensi kesän asuntomessualuetta.

Puutalon seinät erittävät onnellisuusuutetta

Puutalossa asuminen tekee ihmisestä onnellisen. Suomalaiset kertovat kyselyissä pitävänsä puutaloista ja viihtyvänsä niissä paremmin kuin kiviseinäisissä asumuksissa. Tutkimuksissa puun on myös havaittu erittävän terveyttä edistävää uutetta.

Vuoreksen ensimmäinen kerrostalo rakenteilla.

Vuoreskeskukseen ensimmäiset asukkaat

Tampereen Vuoreskeskuksen alueelle rakennettu 64 asunnon kerrostalo on nyt valmis, ja ensimmäiset asukkaat pääsevät muuttamaan siihen tänään.

Vuores imenyt arvioitua enemmän rahaa

Tampereen kaupunki siirtää rakennusmäärärahaa keskustasta Vuoreksen alueelle. Ensi vuoden asuntomessut painavat Vuoreksessa päälle, ja muun muassa Mäyränmäenpuiston rakentamista on aikaistettu.

Työasuinen mies selin maalaustöissä.

Koulujen rakentaminen ja korjaus tulee kalliiksi

Tampereen koulutilat käyvät kaupungille kalliiksi. Kasvavassa kaupungissa tarvitaan uusia tiloja. Myös vanhoja kouluja täytyy jatkuvasti kunnostaa. Jo aivan lähivuosina tarvitaan useita kymmeniä miljoonia euroja.

Simo Isoaho esittelee jätteiden putkikeräysjärjestelmää.

Jätteiden putkikeräys kiinnostaa ja epäilyttää

Jätteiden keräysmenetelmät elävät jatkuvaa murroskautta. Tampereen uudelle Vuoreksen asuinalueelle rakennetaan Suomessa ennen näkemätön putkikeräysjärjestelmä. Samalla on kuitenkin herännyt kysymys, onko tulos liian hieno ja kallis.

Linjan 5 reitti

Vuorekseen pääsee ensi kertaa linja-autolla lokakuussa

Linja-autoliikenne Tampereen Vuorekseen alkaa ensi kuun alussa. Vuoreksen ensimmäinen, kuudenkymmenen asunnon vuokrakerrostalo valmistuu lokakuun alussa.

Ilmakuva Tampereen tulevasta asuntomessualueesta. Kuvassa kaupunginosien nimet merkittynä kuvaan.

Asuntomessujen kapula siirtyy Tampereelle

Ensi vuoden asuntomessupaikkakunta Tampere antaa Kokkolan messuille kiitosta tuotetalosta ja kaavasta. Projektipäällikkö Arto Vuorijärvi sanoo, että kaavaratkaisu on rohkea, mutta onnistunut. Tampereen Vuoreksen alueella ovat rakennustyöt hyvässä vauhdissa.

Vuores esillä Kokkolan asuntomessuilla

Tampereen kaupunki esittelee ensi vuoden Vuoreksen asuntomessualuetta tänään perjantaina Kokkolan asuntomessuilla. Asuntomessualueen ensimmäiset talot ovat nyt harjakorkeudessaan, ja messualueen puistoja rakennetaan parhaillaan.

Silta autiona.

Vuores sai siltansa

Tampereen Vuoreksen ja Lahdesjärven kaupunginosat yhdistävä Särkijärven silta vihittiin torstaina käyttöön. 7,5 miljoonaa euroa maksanut, 310 metriä pitkä silta on Tampereen pisin. Samalla juhlittiin Vuoreksen avaustapahtumaa. Uuden Vuoreksen asuinalueen rakennustyöt ovat hyvässä vauhdissa, ja ensimmäiset asukkaat asuvat jo alueella.

Vuoreksen asuntomessujen työmaa

Vuoreksessa säästyy energiaa

Ensi vuoden valtakunnalliset asuntomessut Tampereen Vuoreksessa nostavat valokeilaan energiaa säästävää rakentamista. Alueelle nousee useita passiivitaloja ja muutama rakentaja tavoittelee nollaenergiataloa.

Rakenteilla olevia omakotitaloja Tampereen Vuoreksessa

Vuoden 2012 asuntomessut nojaa ympäristöarvoihin

Vuoreksen alueelle on tulossa koti tuhansille ihmisille. Mäyränmäki on jo saanut ensimmäiset asukkaansa, mutta muun Vuoreksen rakentaminen on vasta alkamassa. Osa liikekeskuksesta valmistunee messuiksi, ja myös Vuoreksen keskuspuisto on silloin jo hyvää vauhtia tekeillä.