Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Urheilun oikeusturvalautakunta aikoo järjestää suullisen käsittelyn Mirjami Penttisen tapauksen ratkaisemiseksi, päätös venyy kesään – "Onhan tämä poikkeuksellista"

Urheilun oikeusturvalautakunnan päätöksen piti tulla alkuperäisen aikataulun mukaan kevään aikana. Nyt edessä on vielä suullinen käsittely.

Mirjami Penttisen seura uhattiin erottaa Taitoluisteluliitosta – asiantuntijat tyrmäävät ajatuksen: "Satavarmaa, että siihen ei ole mitään oikeutta"

Urheiluoikeuden ja työoikeuden asiantuntijat pitävät epäasiallisesta käytöksestä 12 kuukauden kilpailukiellon saaneen muodostelmaluisteluvalmentaja Mirjami Penttisen paluuta HSK:n valmentajaksi lain mukaisena.

Alaikäisiä nöyryyttänyt ja alistanut valmentaja sai työnsä takaisin – luistelijoiden vanhemmat järkyttyivät: "Tämä on ihan hirvittävän surullista"

Yle Urheilun haastattelemien henkilöiden mukaan useampi vanhempi harkitsee lapsensa vetämistä pois HSK:n luistelujoukkueista.

Psykologi: "Koivunoksien isku kuului ennen arkiseen elämään, mutta nyt mennään ojasta allikkoon lasta alistamalla ja uhkailemalla"

Arkivanhemmuudessa turvaudutaan yhä haitallisiin kasvatusmenetelmiin: Henkinen väkivalta jättää luunappia vakavamman jäljen lapsen mieleen. Erityisen vahingollista on uhata lasta hylkäämisellä.

Kajaanilaiskoulussa jälki-istunnot otettiin takaisin käyttöön, jotta levottomat oppilaat saadaan kuriin

Jälki-istunto on edelleen käytössä monissa Suomen kouluissa, ja Opetushallituksen mukaan ne voivat olla hyvä kurinpitokeino.

Hyllytetyn muodostelmaluisteluvalmentajan puolesta kerätään adressia – osa vanhemmista ihmettelee toimintaa ja kyseenalaistaa adressin

Adressissa vaaditaan valmentajan hyllytyksen peruuttamista ja kilpailukiellon alkamisen siirtämistä.

Piiskaava pastori uteli kuukautisista: Kipeä koulumuisto on Tellervo Koiviston elämän raskain kokemus

Oppikoulu avasi Tellervo Koivistolle tien yhteiskunnan huipulle, mutta koulusta jäi myös vuosikymmeniä salassa pysynyt kipeä painajainen.

Ranska yrittää jälleen kieltää lasten fyysisen kurittamisen – jopa 70 prosenttia kansasta vastustaa kieltoa

Ranskan aiemmat yritykset kieltää lasten ruumiillinen kurittaminen ovat kaatuneet.

Miksi lempeistä äideistä tulee toisiaan teurastavia hirviöitä sosiaalisessa mediassa? Psykologi vastaa

Imetys, äitiys ja lastenkasvatus ovat aiheita, jotka aiheuttavat herkästi rajuja sanasotia sosiaalisessa mediassa ja äitiyteen liittyvillä keskustelufoorumeilla.

"Aina voi yhden tai kaksi luunappia paukuttaa" – Monet äidit ja isät eivät tunnista, mitä on väkivalta lastenkasvatuksessa

Yle selvitti, missä menevät kuritusväkivallan rajat. Moni ei tiedä, että myös lapsen passittaminen jäähypenkille voi olla väkivaltaa.

Osallistu jutuntekoon – miten sinä rankaiset lastasi huonosta käytöksestä?

Lasten fyysinen ja alistava kuritus kiellettiin lailla yli 30 vuotta sitten.

Japanilaiset päättäjät ällistyivät, kun näkivät äidin ja isän puhuvan neuvolassa – Suomen neuvola leviää koko Japaniin

Pienten lasten hyvinvointia on aiemmin seurattu Japanissa vain satunnaisissa ryhmätapaamisissa.

"Räkänokat ja mätäpaiseet" – asiantuntijat ruotivat rumaa puhetta lapsista Facebookissa

Empatia on kortilla ja kirjoittelu välillä vastuutonta, summaavat somekeskustelua peranneet MLL:n ja Lastensuojelun keskusliiton asiantuntijat.

Aikuiset uhkailevat nuoria väkivallalla Facebookissa: "Mä oisin heittänyt kiusaajia kivillä"

Kolme kommentoijaa kertoo taustat rajujen kommenttien takaa. Heistä jokaista on kuritettu fyysisesti lapsuudessaan.

Lapsen kurittaminen ei kannata, sen tiesi jo Teuvo Pakkala

Lapsen kurittaminen ei kannata, sen tiesi jo Teuvo Pakkala

Ässien Laganieren taklaus SM-liigan kurinpitokäsittelyyn

Ässien Antoine Laganiere sai pelirangaistuksen perjantaina ottelussa Vaasan Sportia vastaan.

Tiistai 19.9.2017 (radio)

Eduskunnan alkoholikeskustelu. Viljojen puinti. Taloustieteen huippuyksikkö. Yli 55-vuotiaiden työllisyys. Lasten kurittaminen.

Tiistai 19.9.2017 (tv)

Taloustieteen huippuyksikkö Helsinkiin. Yli 55-vuotiaiden työllisyys paranee. Lasten kurittaminen vähenee. Viherkasvit ovat trendikäs harrastus. Sää on koleaa.

Selvitys: Väkivaltaa lapsen kurittamisessa ei hyväksytä – silti sillä uhkaillaan aiempaa enemmän

Vanhemmuus on asiantuntijan mukaan hyvällä tolalla aiempiin vuosikymmeniin verrattuna. Kurittamisen perään haikailevat eniten ne, joilla ei ole lapsia.

Kympin tyttökin saattaa lyödä lastaan – Asiantuntija neuvoo: tee näin, kun pinna palaa

Lasten kuritusväkivalta on myös kilttien äitien ongelma. Keinottomuus hankalissa kasvatustilanteissa on yksi syy sille, miksi äiti käyttää väkivaltaa.

Kaksi äitiä kertoo, kuinka pinna äkkiä katkesi: "Tunnen yhä hampaissani, miltä lapsen pehmeä iho tuntuu"

Naiset ovat tavallisia äitejä. He kertovat, miten oma väkivaltaisuus alkoi ja kuinka apu lopulta löytyi. Juttu on julkaistu toukokuussa 2017.

Ranska haluaa eroon lasten kurituksesta

Lapsiaan kurittavia vanhempia ei kuitenkaan uhata rangaistuksilla. Lainmuutoksen tarkoituksena on vaikuttaa asenteisiin.

Maanantai 15.8.2016 (radio)

Suomalaiset eivät hyväksy väkivaltaa lastenkasvatuksessa. Uusi ja tiukempi tupakkalaki tuli voimaan. Suomeen on tullut tavallista enemmän turvapaikanhakijoita Turkista. Filippiineillä kiistellään maan entisen diktaattorin hautapaikasta.

Asiantuntija tiukkana fyysisestä kurittamisesta: "Voi miettiä haluaako aikuinen, että omat lapset pelkäävät häntä"

Asiantuntijan mukaan lapsen fyysinen kurittaminen lisää aggressiivisuutta ja epäsosiaalista käyttäytymistä. Ei-toivottu käytös saattaa fyysisen kurittamisen jälkeen loppua hetkellisesti, mutta se ei asiantuntijan mukaan tarkoita sitä, että se olisi lapselle hyväksi.

Lastenpsykiatri kurittamisesta: ”Eihän lievä väkivalta parisuhteessakaan ole ok”

Lastenpsykiatri Janna Rantala toivoo, että ruumiillinen kuritus loppuisi kokonaan. Jäähyrangaistus ei hänen mukaansa toimi, koska se ei opeta lapselle keinoja toimia oikein. Lapselle on kuitenkin asetettava rajat.

Lapsen kasvatusta vai väkivaltaa? Testaa tietämyksesi voimankäytön rajoista

Mikä on sallittua, kun aikuinen käyttää voimaa kasvatuksessa? Selvitä Ylen testillä, oletko perillä lapsen kurittamisen rajoista. Tilanteista osa on oikeuden puimia tositapahtumia ja osa ammattilaisten kertomasta koottuja kuvauksia.

Näin vanhemmat perustelevat lastensa kuritusväkivaltaa – "Joskus on vaan niin väsynyt ja menee hermot"

Kysyimme vanhemmilta omakohtaisia kokemuksia lasten kurittamisesta. Osa vastaajista kertoi hyväksyvänsä tukkapöllyn tai luunapit rangaistuskeinona, jos mikään muu ei auta. Kurittamiseen vaikutti myös vanhempien oma väsymys.

Suomalaiset eivät hyväksy lapsen kasvattamista lyömällä

Seitsemän kymmenestä ei hyväksy lapsen tukistamista tai nipistämistä missään tilanteessa. Ruumiillinen kurittaminen on suomalaisten mielestä vielä paheksuttavampaa kuin aiempien kyselyjen perusteella, mutta siltikään perheen pienimmät eivät ole väkivallalta suojassa.

Päivän tärpit: Saako lasta kurittaa, mitä sanoo Suomi? Intiassa juhlitaan itsenäisyyspäivää

Tänään Helsingin käräjäoikeus valottaa Aarnion tynnyrijutun aikatauluja ja Venäjä aloittaa merivoimien harjoitukset. Ylen Uutisissa käsitellään tänään laajasti myös suomalaisten asenteita lasten kuritukseen liittyen.

Joka vitsaa säästää... – Kuritus on yhä kasvatusta monessa maassa

Monissa maissa lasten fyysinen kuritus on kielletty, mutta todellisuus ei useinkaan vastaa lain kirjainta. Lasten kurittamiseen myös kannustetaan.

"Iloinen uutinen viikonlopuksi" – japanilaiset ovat helpottuneita metsään jätetyn pojan pelastamisesta

Pitkään Japanissa asunut suomalainen kertoo tapauksen herättäneen Japanissa laajan keskustelun lasten kasvatustavoista. Lapsen vahemmat olivat jättäneet lapsen metsään rangaistukseksi.

Tanska aikoo rangaista "vihapuhesaarnaajia"

Tanskan hallitus aikoo ryhtyä toimiin ruumilliseen kuritukseen kehottavia uskonnollisia saarnaajia vastaan. Äskettäin julkistetun dokumenttielokuvan mukaan Tanskan moskeijoissa on kehotettu esimerkiksi kivitysrangaistuksiin.

Oppositio syytti hallitusta köyhien ja kuntien kurittamisesta – hallitus sysäsi vastuuta leikkauksista edeltäjälleen

Hallituksen leikkaukset puhuttivat eduskunnan kyselytunnilla. Oppositio syytti hallituksen kurittavan yhteiskunnan heikompiosaisia. Hallitus puolusteli indeksien jäädyttämistä Suomen talouden heikolla tilalla.

SAK: Hallitus ottaa monta askelta kohti kotirouvayhteiskuntaa – päivähoitomaksujen korotus saa naiset jäämään kotiin

Keskipalkkaisten lapsiperheiden kurittamista pidetään jo kohtuuttomana. Hallituksen esitys päivähoidon enimmäismaksun korottamisesta tyrmätään laajasti.

NHL tukisti Komarovia pelikiellolla

NHL:n kurinpitoyksikkö on mätkäissyt Leo Komaroville kolmen ottelun mittaisen pelikiellon.

Superpesiksen kurinpitäjä: Sotkamon Komulainen tahrasi mainettaan

Sotkamon Jymyn Jani Komulaisen sanomiset Vimpelin Vedon Mikko Rantalahdelle superpesiksen toisessa loppuottelussa ei edusta pesäpallon, Superpesiksen tai Pesäpalloliiton arvoja. Kurinpitopäällikkö ei kuitenkaan käynnistä jatkotoimenpiteitä asiassa.

Jean-Marie Le Pen haluaa tyttärensä vaihtavan nimeä

Maanantaina Ranskan kansallisesta rintamasta erotettu Jean-Marie Le Pen sanoo olevansa häpeissään siitä, että hänen puoluetta nykyään johtavalla tyttärellään on sama nimi kuin hänellä.

Euroopan neuvosto: Ranska rikkoo Euroopan sopimusta hyväksymällä lasten kurittamisen

Ranska rikkoo Euroopan sosiaalisen peruskirjan 17. artiklaa hyväksymällä lasten ruumiillisen kurittamisen. Ranskan laki ei tuomitse riittävän selkeästi lasten "läimäyttelyä".

Le Monde: Euroopan neuvosto moittii Ranskaa lasten kurittamisen "sallimisesta"

Le Monde-lehden mukaan Euroopan neuvosto aikoo arvostella Ranskaa siitä, ettei maan lainsäädännössä yksiselitteisesti kielletä lasten kurittamista.

Lasten lievät kuritusmuodot saattavat johtaa vakavaan väkivaltaan

Tänään julkaistusta kyselytutkimuksesta ilmenee, että noin kuusi prosenttia pienten lasten äideistä on käyttänyt vakavaa väkivaltaa lapseensa.

Paavi hyväksyy lasten ruumiillisen kurittamisen

Paavi Franciscus antoi viikottaisessa yleisötapaamisessa hyväksyntänsä lasten ruumiilliselle kurittamiselle, kunhan lasta ei nöyryytetä. Viime vuonna Vatikaani joutui YK:n ihmisoikeuskomitean hiillostettavaksi katolisten koulujen kuritustapojen vuoksi.

Sitomista, eristämistä, lyömistä – kehitysvammaisten lasten rankaiseminen yllättävän yleistä

Kehitysvammaisia lapsia estettiin liikkumasta sitomalla tai heidät eristettiin toiseen huoneeseen, käy ilmi pakkokeinojen käyttöä selvittäneestä tutkimuksesta. Pöyristyttävin tieto oli kuritusväkivallan yleisyys, vaikka se on vastoin lakia.

Nuorisoväkivaltaa ehkäisevän yhdistyksen perustaja: Pikkulapsesta lähtien otetaan mallia aikuisista

Non Fighting Generation -yhdistyksen perustaja Timo Purjo huomauttaa, että myös aikuisten käyttäytymisessä on parantamisen varaa. Esimerkki on paras kasvattaja, hän sanoo.

Itsenäisen vanhuksen on vaikea pyytää apua

102-vuotias torniolainen Saara Kanerva on asunut reilut neljä vuotta palvelukodissa. Hyvä hoito, ystävät, sukulaiset ja erilaiset virkistystapahtumat pitävät mielen virkeänä.

Psykoterapeutti: Lapsen uhkailu, mitätöinti ja jäähylle laittaminen ovat kuritusväkivaltaa

Näkemykset eri kasvatuskeinojen vaikutuksista lapsen kasvuun ja kehitykseen muuttuvat uusien tutkimustulosten myötä. Ensi- ja turvakotien liiton psykoterapeutti Kaisa Lumijärvi sanoo, että myös henkinen väkivalta on kuritusväkivaltaa.

Lastenpsykiatri: Jäähyllä lapsi ottaa kyllä opikseen, mutta millä hinnalla?

Ei poliisikaan saavu rikoksen tapahtumapaikalle ja passita ihmisiä suoraan vankilaan, lastenpsykiatri muistuttaa.

Sinkkonen: Tavoite ei ole rankaiseminen vaan opettaminen

Jäähyn käytön pointtina pitää olla se, että lapsen kyky hallita omia impulssejaan kasvaa, sanoo lastenpsykiatrian dosentti Jari Sinkkonen.

Jäähy tehoton ja jopa vahingollinen lapsen kehitykselle

Jäähy on yksi suosituimmista vanhempien käyttämistä kurinpitokeinoista. Se on myös yksi lastenlääkärien ja kasvatusammattilaisten – kuten televisiosta tutun Supernannyn – eniten suosittelemista keinoista lasten rauhoittamiseen. Tuoreet yhdysvaltalaistutkimukset osoittavat kuitenkin, että jäähy ei ainoastaan ole tehoton vaan myös haitallinen lapsen kehitykselle.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle