Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Psykologi: "Koivunoksien isku kuului ennen arkiseen elämään, mutta nyt mennään ojasta allikkoon lasta alistamalla ja uhkailemalla"

Arkivanhemmuudessa turvaudutaan yhä haitallisiin kasvatusmenetelmiin: Henkinen väkivalta jättää luunappia vakavamman jäljen lapsen mieleen. Erityisen vahingollista on uhata lasta hylkäämisellä.

Ranska yrittää jälleen kieltää lasten fyysisen kurittamisen – jopa 70 prosenttia kansasta vastustaa kieltoa

Ranskan aiemmat yritykset kieltää lasten ruumiillinen kurittaminen ovat kaatuneet.

Jakub Skarek vakuutti Pelicansin maalilla – "Tarkoitus oli sammuttaa SaiPan iloisuus"

SaiPa koki kauden ensimmäisen tappionsa Lahdessa, kun Pelicans antoi tukkapöllyä lukemin 3-0.

Miksi lempeistä äideistä tulee toisiaan teurastavia hirviöitä sosiaalisessa mediassa? Psykologi vastaa

Imetys, äitiys ja lastenkasvatus ovat aiheita, jotka aiheuttavat herkästi rajuja sanasotia sosiaalisessa mediassa ja äitiyteen liittyvillä keskustelufoorumeilla.

Kuusi huippujuttua lauantai-iltaan: Hämmästy ja sivisty näistä jutuista

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon parhaita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Herätys: Presidentinvaalit näkyvät puoluekannatuksessa, olympialaiset alkoivat curling-tappiolla, pakkaslumisateet jatkuvat

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

"Aina voi yhden tai kaksi luunappia paukuttaa" – Monet äidit ja isät eivät tunnista, mitä on väkivalta lastenkasvatuksessa

Yle selvitti, missä menevät kuritusväkivallan rajat. Moni ei tiedä, että myös lapsen passittaminen jäähypenkille voi olla väkivaltaa.

"Räkänokat ja mätäpaiseet" – asiantuntijat ruotivat rumaa puhetta lapsista Facebookissa

Empatia on kortilla ja kirjoittelu välillä vastuutonta, summaavat somekeskustelua peranneet MLL:n ja Lastensuojelun keskusliiton asiantuntijat.

Aikuiset uhkailevat nuoria väkivallalla Facebookissa: "Mä oisin heittänyt kiusaajia kivillä"

Kolme kommentoijaa kertoo taustat rajujen kommenttien takaa. Heistä jokaista on kuritettu fyysisesti lapsuudessaan.

Lapsen kurittaminen ei kannata, sen tiesi jo Teuvo Pakkala

Lapsen kurittaminen ei kannata, sen tiesi jo Teuvo Pakkala

Tiistai 19.9.2017 (radio)

Eduskunnan alkoholikeskustelu. Viljojen puinti. Taloustieteen huippuyksikkö. Yli 55-vuotiaiden työllisyys. Lasten kurittaminen.

Tuesday's papers: Corporal punishment of children persists, overbred dogs suffer and an obstructionist constitution

Finland's print press this Tuesday looks at a survey on the physical punishment of children - an illegal practice in Finland since 1985, how dogs with short snouts are being bred to ill-health, and a survey on how the public sees the Finnish Constitution.

Selvitys: Väkivaltaa lapsen kurittamisessa ei hyväksytä – silti sillä uhkaillaan aiempaa enemmän

Vanhemmuus on asiantuntijan mukaan hyvällä tolalla aiempiin vuosikymmeniin verrattuna. Kurittamisen perään haikailevat eniten ne, joilla ei ole lapsia.

Kympin tyttökin saattaa lyödä lastaan – Asiantuntija neuvoo: tee näin, kun pinna palaa

Lasten kuritusväkivalta on myös kilttien äitien ongelma. Keinottomuus hankalissa kasvatustilanteissa on yksi syy sille, miksi äiti käyttää väkivaltaa.

Kaksi äitiä kertoo, kuinka pinna äkkiä katkesi: "Tunnen yhä hampaissani, miltä lapsen pehmeä iho tuntuu"

Naiset ovat tavallisia äitejä. He kertovat, miten oma väkivaltaisuus alkoi ja kuinka apu lopulta löytyi. Juttu on julkaistu toukokuussa 2017.

Kesäkolumnisti Reetta Räty: Miten kasvattaa lapsi, jolla on hyvä itsetunto?

Monet meistä vanhemmista tekevät päätöksiä lastensa kasvatuksesta perehtymättä kasvatusoppaisiin, mutta mitä sitten?

Maanantai 15.8.2016 (radio)

Suomalaiset eivät hyväksy väkivaltaa lastenkasvatuksessa. Uusi ja tiukempi tupakkalaki tuli voimaan. Suomeen on tullut tavallista enemmän turvapaikanhakijoita Turkista. Filippiineillä kiistellään maan entisen diktaattorin hautapaikasta.

Asiantuntija tiukkana fyysisestä kurittamisesta: "Voi miettiä haluaako aikuinen, että omat lapset pelkäävät häntä"

Asiantuntijan mukaan lapsen fyysinen kurittaminen lisää aggressiivisuutta ja epäsosiaalista käyttäytymistä. Ei-toivottu käytös saattaa fyysisen kurittamisen jälkeen loppua hetkellisesti, mutta se ei asiantuntijan mukaan tarkoita sitä, että se olisi lapselle hyväksi.

Lastenpsykiatri kurittamisesta: ”Eihän lievä väkivalta parisuhteessakaan ole ok”

Lastenpsykiatri Janna Rantala toivoo, että ruumiillinen kuritus loppuisi kokonaan. Jäähyrangaistus ei hänen mukaansa toimi, koska se ei opeta lapselle keinoja toimia oikein. Lapselle on kuitenkin asetettava rajat.

Näin vanhemmat perustelevat lastensa kuritusväkivaltaa – "Joskus on vaan niin väsynyt ja menee hermot"

Kysyimme vanhemmilta omakohtaisia kokemuksia lasten kurittamisesta. Osa vastaajista kertoi hyväksyvänsä tukkapöllyn tai luunapit rangaistuskeinona, jos mikään muu ei auta. Kurittamiseen vaikutti myös vanhempien oma väsymys.

Suomalaiset eivät hyväksy lapsen kasvattamista lyömällä

Seitsemän kymmenestä ei hyväksy lapsen tukistamista tai nipistämistä missään tilanteessa. Ruumiillinen kurittaminen on suomalaisten mielestä vielä paheksuttavampaa kuin aiempien kyselyjen perusteella, mutta siltikään perheen pienimmät eivät ole väkivallalta suojassa.

Yli tuhat väkivallan uhria jäi ilman turvakotipaikkaa – kolme uutta turvakotia Suomeen jo ensi vuonna?

Esimerkiksi Tampereelta kriisitilanteessa olevia lähisuhdeväkivallan uhreja on siirretty jopa Ouluun saakka.

Joka vitsaa säästää... – Kuritus on yhä kasvatusta monessa maassa

Monissa maissa lasten fyysinen kuritus on kielletty, mutta todellisuus ei useinkaan vastaa lain kirjainta. Lasten kurittamiseen myös kannustetaan.

"Iloinen uutinen viikonlopuksi" – japanilaiset ovat helpottuneita metsään jätetyn pojan pelastamisesta

Pitkään Japanissa asunut suomalainen kertoo tapauksen herättäneen Japanissa laajan keskustelun lasten kasvatustavoista. Lapsen vahemmat olivat jättäneet lapsen metsään rangaistukseksi.

Heinolan tarkastuslautakunta: "Uimahallin peruskorjauksen toteutus on ollut ala-arvoista"

Heinolan tarkastuslautakunta antaa tukkapöllyä uimahallin saneerauksen suunnittelusta ja toteutuksesta. Lautakunta kiinnittää huomiota myös uimahalliremontin karanneisiin kustannuksiin.

Tukistaako NHL:n suomalaisveteraani Minnesotaa?

Niklas Bäckström torjuu entistä seuraansa vastaan yön NHL-kierroksella.

Kiinalainenkin osaa olla rasisti: ”Varo ulkomaalaisia, niillä on HIV”

Kiinalainen pikkupoika osoittaa minua silmät pyöreinä ja huudahtaa "laowai", ulkomaalainen. Isä antaa hänelle heti tukkapöllyä. Ulkomaalaiset ovat Kiinassa yhä hiukan omituisia olioita, mutta avointa rasismia näkee harvoin.

Euroopan neuvosto: Ranska rikkoo Euroopan sopimusta hyväksymällä lasten kurittamisen

Ranska rikkoo Euroopan sosiaalisen peruskirjan 17. artiklaa hyväksymällä lasten ruumiillisen kurittamisen. Ranskan laki ei tuomitse riittävän selkeästi lasten "läimäyttelyä".

Le Monde: Euroopan neuvosto moittii Ranskaa lasten kurittamisen "sallimisesta"

Le Monde-lehden mukaan Euroopan neuvosto aikoo arvostella Ranskaa siitä, ettei maan lainsäädännössä yksiselitteisesti kielletä lasten kurittamista.

Lasten lievät kuritusmuodot saattavat johtaa vakavaan väkivaltaan

Tänään julkaistusta kyselytutkimuksesta ilmenee, että noin kuusi prosenttia pienten lasten äideistä on käyttänyt vakavaa väkivaltaa lapseensa.

Paavi hyväksyy lasten ruumiillisen kurittamisen

Paavi Franciscus antoi viikottaisessa yleisötapaamisessa hyväksyntänsä lasten ruumiilliselle kurittamiselle, kunhan lasta ei nöyryytetä. Viime vuonna Vatikaani joutui YK:n ihmisoikeuskomitean hiillostettavaksi katolisten koulujen kuritustapojen vuoksi.

Kärpät osoitti luonteensa - Sport on TPS:n pahin painajainen

Kärpät vei "työmiesten" illassa jääkiekon SM-liigan huippuottelun nimiinsä, kun Ari Vallin laukoi ratkaisun Raumalla. Sport tukisti syöksykierteeseen joutunutta TPS:aa. Viiden ottelun kierroksella viimeisteltiin peräti 31 täysosumaa.

Sitomista, eristämistä, lyömistä – kehitysvammaisten lasten rankaiseminen yllättävän yleistä

Kehitysvammaisia lapsia estettiin liikkumasta sitomalla tai heidät eristettiin toiseen huoneeseen, käy ilmi pakkokeinojen käyttöä selvittäneestä tutkimuksesta. Pöyristyttävin tieto oli kuritusväkivallan yleisyys, vaikka se on vastoin lakia.

Nuorisoväkivaltaa ehkäisevän yhdistyksen perustaja: Pikkulapsesta lähtien otetaan mallia aikuisista

Non Fighting Generation -yhdistyksen perustaja Timo Purjo huomauttaa, että myös aikuisten käyttäytymisessä on parantamisen varaa. Esimerkki on paras kasvattaja, hän sanoo.

Psykoterapeutti: Lapsen uhkailu, mitätöinti ja jäähylle laittaminen ovat kuritusväkivaltaa

Näkemykset eri kasvatuskeinojen vaikutuksista lapsen kasvuun ja kehitykseen muuttuvat uusien tutkimustulosten myötä. Ensi- ja turvakotien liiton psykoterapeutti Kaisa Lumijärvi sanoo, että myös henkinen väkivalta on kuritusväkivaltaa.

Kyselytutkimus: Lapset kokevat vähemmän väkivaltaa kuin viime vuosikymmenellä

Poliisiammattikorkeakoulun ja Nuorisotutkimusseuran tutkimuksen mukaan lapset kokevat aiempaa vähemmän väkivaltaa sekä kotona että netissä. Tutkijan mukaan muutos netin käyttötavoissa on voinut ehkäistä seksuaalista häirintää ja väkivaltaa.

Lasten ruumiillinen kuritus kiellettiin 30 vuotta sitten – vielä joka neljäs tukistaa

Lasten fyysisen ja alistavan kurittamisen kieltävä laki tuli voimaan vuonna 1984, mutta asenteet ja käytännöt perheissä ovat laahanneet perässä. Kasvatusasiantuntijat eivät halua syyllistää vanhempia, vaikka esimerkiksi tukistaminen on yhä arkipäivää.

”Jokainen lastensuojelussa ennen vuotta 1984 työskennellyt voi varautua siihen, että nimi nousee esiin”

Jo noin sata laitokseen tai perheeseen lapsena sijoitettua on ilmoittanut haluavansa kertoa kokemuksistaan valtakunnallisen selvityksen tekijöille. Nimiä nousee esille selvityksen yhteydessä

Ruotsi otti diplomaattilapset huostaan – malesialainen ministeri haki heidät kotiin

Diplomaattivanhempien epäillään lyöneen lapsiaan. Ruotsi otti muslimiperheen lapset huostaan ja sijoitti heidät perheeseen, joka ei ole uskovainen.

Ruotsin Unicef: Lasten ruumiilliseen kuritukseen kannustava kirja poistettava myynnistä

Ruotsalaiset nettikirjakaupat Adlibris ja Cdon ovat myyneet sivuillaan amerikkalaista "To train up a Child" -kirjaa, jossa vanhempia kehotetaan kurittamaan lapsiaan ruumiillisesti. Ruotsin Unicef huomauttaa, että kirja rohkaisee tekemään rikoksen.

HIFK tukisti Ilvestä - "Taisi olla kauden paras vieraspelimme"

Ilvekseltä ei onnistunut mikään tiistaina Hakametsässä. HIFK oli tehokas ja tyly vierasjoukkue.

Nuoret Leijonat tukisti Ruotsia myös MM-historiatilastossa

Suomen alle 20-vuotiaat jääkiekkonuoret nappasivat ikäkausiluokan kolmannen maailmanmestaruuden sunnuntaina Malmössä.

Miten ja mistä lasta voi rangaista?

Lapsen rankaiseminen väärästä teosta on yhä oikeutettua, mutta väkivaltaa kurittamisessa ei saa käyttää. Näkemykset siitä, millaisia rajoituksia voi pitää rangaistuksena, vaihtelevat perheittäin. Mikä on oikea tapa rangaista – onko esimerkiksi kotitöiden käyttäminen rangaistuksena järkevää? Entä onko huono menestys kokeessa peruste rangaistukselle?

Venäjän ja Suomen lapsikiista Euroopan Neuvostoon

Venäjän duuman kansanedustaja kokoaa raporttia lasten huostaanotoista Euroopan Neuvostolle. Esimerkkimaiksi hän on poiminut Suomen lisäksi Romanian ja Iso-Britannian. Suomessa hänelle on muun muassa kerrottu, ettei esimerkiksi lapsen läimäyttämisestä seuraa huostaanotto.

Vaaratiedotteiden julkaisukynnystä nostetaan - alueellista tiedottamista selvitetään

Yksi vaihtoehto on hyödyntää Ylen alueradioiden kanavia. Sisäministeriön kansliapäällikön mukaan Vihtavuoren räjähdysvaara täytti kriteerit selvästi. Muiden julkaistujen vaaratiedotteiden kohdalla voidaan hänen mielestään kysyä, toimivatko tiedotteen antaneet viranomaiset oikein.

Suomella olisi opittavaa Viron lastensuojelusta

Naapurissa lasten ja nuorten ääni kuuluu päätöksentekijöiden korviin Suomen mallia paremmin. Lastensuojelun laatu on tänään tapetilla Baltian ja Pohjoismaiden lapsiasiavaltuutettujen kokouksessa Jyväskylässä.

60-luvulla koulukotiin lähdettiin poliisiautossa

Väkivaltaa, eristämistä, matkoja koulukotiin poliisiautossa. Koulukotien arki saattoi 1950- ja 60-luvuilla olla todella karua. Itä Suomen yliopiston lehtori Vesa Puuronen työstää kirjaa koulukotiin sijoitettujen tarinoista.

AVI tukisti Poria: Hoitojonot lainmukaisiksi sakon uhalla

Aluehallintovirasto on antanut Porin kaupungille määräyksen saattaa erikoissairaanhoito lakimääräiselle tasolle. Hoitojonoja on erityisesti sisätauteihin. Kirurgian puolella tilanne on helpottunut.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle