Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Nokian Pitkäniemi varautuu jo sairaalan jälkeiseen aikaan uudella lämpökeskuksella

Uusi kaukolämpövoimala polttaa puuta pellettien muodossa. Hiilidioksidipäästöihin luvataan 90 prosentin vähennys.

Helsinki Mayor pledges €1m for idea to replace coal-fired energy plants

Jan Vapaavuori said he's serious about a contest to come up with a coal replacement – but preferably not biomass or nuclear – to heat the capital city.

Luumäen pellettitehdas toimii taas – sopimusasiakkaiden toimitukset hoidettiin tuotantokatkoksenkin aikana

Tulipalon tuhoaman tehdasrakennuksen ulkoremontti jatkuu pari kuukautta.

Uusi pellettitehdas kohoaa pian Kemijärvelle – Tehtaasta tulee lähes automaattinen

Keitele Forestin tehtaan pelletistä puolet jää kotimaahan, puolet menee vientiin.

Savon Voima ryhtyy käyttämään pohjoissavolaista pellettiä – merkittävä sopimus Keitele Forestin kanssa

Keitele Forest ryhtyy toimittamaan puupellettiä Savon Voiman lämpökeskuksiin Lapinlahdelle, Rautalammille ja Sorsakoskelle.

Uusi laitos tuottaa viljapölystä kaukolämpöä Kouvolassa

Viljava Oy:n ja KSS Lämpö Oy:n laitos tuottaa kaukolämpöä Korian alueelle jo ensi lokakuussa. Kolmasosan tuotetusta enrgiasta Viljava Oy käyttää viljankuivaukseen. Viljapöly on energia-arvoltaan puupelletin luokkaa.

Uuden voimalaitoksen käyttöönotossa ongelmia Turussa

Ongelmien syynä on uusi ja monimutkainen tekniikka. Uusi pellettilaitos pudottaa Turun öljyn käytön puoleen nykyisestä.

Savon Voima tuottaa kaukolämpöä ensimmäistä kertaa aurinkoenergialla

Tahkovuorella käynnistetty kaukolämpökeskus lämmittää Nipasen alueen taloja puupelleteillä ja aurinkoenergialla. Pilottikeskuksella selvitetään, kuinka aurinkolämpöä voidaan käyttää lämmöntuotannossa muun tuotannon rinnalla.

Smouldering health threat as wood heat gains popularity

Wood use has risen in the past decade, but officials warn that its emissions may cause hundreds of deaths annually.

Pellettituotanto vauhdissa taas Ilomantsissa – lämpöä omakotitaloihin ja teollisuudelle

Pellettejä valmistetaan Nurmeksen ja Lieksan sahoilta toimitettavasta sahanpurusta ja kutterin lastusta. Tuotantotavoitteeseen ollaan pääsemässä.

Suomalaiset eivät luovu öljylämmityksestä ympäristön hyväksi – professori: Liian työlästä

Bioenergia-alan yrittäjä ihmettelee, miksi Suomessa ei siirrytä pois ulkomailta tuodusta lämmitysöljystä käyttämään kotimaista metsäenergiaa. Energiatekniikan professorin mukaan pelletti ei yleisty, ellei sen hinta ole muita polttoaineita halvempi.

Turengin pellettitehtaan palo keskeytti koko tuotannon kuukausiksi

Räjähdysmäisessä palossa suuria vaurioita kärsinyt Vapon Turengin pellettitehdas joutuu pysäyttämään tuotantonsa kuukausiksi.

Itä-Suomen ainoan kenttätutkimusaseman päällä heiluu yt-kirves

Itä-Suomen yliopiston yt-neuvotteluiden tulos on selvillä keskiviikkoaamuna. Luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunnan neljää laitosta ja Mekrijärven tutkimusasemaa koskevien neuvotteluiden pirissä oli noin 350 työntekijää. Ilomantsin Mekrijärvellä jatkettiin alkuviikosta tutkimustöitä kovassa tuulessa ja sydän kylmänä.

Biohöyrylaitos vähentää raskaan polttoöljyn käyttöä Harjavallassa

Harjavaltaan nousee uusi biohöyrylaitos. 30 MW laitoksen rakentavat Norilsk Nickel Harjavalta Oy ja Suomen Teollisuuden Energiapalvelut. Puupellettiä ja nesteytettyä maakaasua hyödyntävä laitos korvaa raskaan polttoöljyn käyttöä Suurteollisuuspuiston energiantuotannossa.

Helsingin "tasavihreillä" voimalavaihtoehdoilla on eroa - kokeile itse kuinka paljon

Helsingin valtuusto päättää tänä vuonna, miten kivihiilen käyttöä vähennetään. Keinoja nykyistä vihreämmän energian tuottamiseksi olisivat ainakin puupellettien käyttö ja Vuosaaren uusi biovoimala. Vuorovaikutteinen grafiikka auttaa vertailemaan näiden vaihtoehtojen vihreyttä.

Salmisaaressa valmistaudutaan pelletin polttoon – siilot pian pystyssä

Salmisaaren voimalan alueelle nousee tällä viikolla kaksi isoa pellettisiiloa. Siilot ennakoivat Helsingin Energian suunnitelmaa aloittaa pelletin poltto kivihiilen joukossa tämän vuoden lopusta alkaen.

Vapo fuusioi pellettiyhtiönsä ruotsalaisfirman kanssa

Vapo fuusioi pellettejä tuottavan tytäryhtiönsä Neova AB:n ruotsalaisen Lantmännenin kanssa. Vapo omistaa uudesta yhtiöstä puolet.

BMH:lle iso tilaus – merkittävä työllistävä vaikutus Rauman seudulle

Raumalainen BMH Technology solmi ison kauppasopimuksen Helsingin Energian kanssa. BMH toimittaa Helsingin Energian Salmisaaren voimalaitokselle puupellettien käsittelyjärjestelmän.

Pellettilämmitys on yleistynyt odotuksia hitaammin

Yrittäjien mukaan pellettilämmityksen myynnissä ja markkinoinnissa on puutteita. Nyt kehitetään avaimet käteen -palveluja ainakin isoille lämmityskohteille.

Vähäpäästöisen puupelletin suosio on kasvanut

Pelletin suosio polttoaineena on noussut. Muun muassa öljyn hinnan kallistuminen on vauhdittanut pellettien suosiota.

Pellettitehtaan kaksi purusiiloa tulessa Juupajoella

Melkein 20 yksikköä on sammuttamassa pellettitehtaan purusiilon paloa Juupajoella. Kukaan ei ole loukkaantunut palossa.

Helsingin hiilivoimaloiden remontti ei riitä Greenpeacelle

Hanasaaren kivihiilikattilassa on poltettu laitoksen historian ensimmäiset puupelletit. Vastavalittu Helsingin kaupunginvaltuusto päättää vuonna 2015 uusitaanko vanhoja voimaloita polttamaan enemmän puuta, vai rakennetaanko uusi monipolttoainevoimala. Greenpeacen mielestä uusi voimala on ehdottomasti parempi vaihtoehto.

Vapo toimittaa pelletit Tampereen uuteen lämpövoimalaan

Vapon Vilppulan tehdas toimittaa vuosittain runsaat 20 000 tonnia puupellettiä Tampereen Sarankulman lämpölaitokseen. Voimalan on tarkoitus olla tuotantovalmis joulukuussa.

Merihaassa pääsee pian kylpemään kulttuurisaunassa

Helsinki saa elokuussa uuden yleisen saunan. Arkkitehti-suunnittelijapariskunta Tuomas Toivonen ja Nene Tsuboi rakennuttavat suunnittelemansa saunan ja kahvilan kesän aikana Merihaan kaakkoiskulmaan.

Pellettilämmitys yleistyy toivottua hitaammin

Pellettikattiloiden määrä lisääntyy sen verran vaisusti, että suurin tuottaja Vapo sulkee vuoden lopussa kolme pellettitehdasta. Jäljellejäävät Vapon ja muiden valmistajien kolmisenkymmentä tehdasta riittävät tuottamaan puupellettejä kotimaahan ja vielä vientimarkkinoillekin.

Puupellettejä kysytään taas

Puupellettien käyttö lisääntyy pikku hiljaa. Öljyn kallistuminen ja talven lähestyminen on saanut myös uusia asiakkaita liikkeelle.

Pellettien käyttö kasvaa, vaikka tuotanto vähenee

Puupellettien käyttö polttoaineena lisääntyy Itä-Suomessa pikku hiljaa, vaikka tuotannon ylikapasiteettia on jouduttu karsimaan. Vapo Biolämmön mukaan Pohjois-Savoon ja Pohjois-Karjalaan on suunnitteilla neljä uutta suurehkoa pellettilämpökohdetta.

Pellettivienti selätti taantuman notkahduksen

Puupellettien vienti on piristynyt selvästi taantuman aiheuttamasta notkahduksesta. Pellettivienti parani viime vuonna 40 prosenttia, kun edellisvuonna se oli kärsinyt viidenneksen laskun.

Maaseutukoulut lämpiävät pelleteillä

Kuopion maaseutukoulut lämpiävät nyt puupelleteillä ja maalämmöllä öljyn sijasta. Pelletit ovat lämmönlähteenä Rytkyn, Kaislastenlahden ja Hirvilahden kouluilla, Vehmasmäen koululla turvaudutaan maalämpöön.

Helsingin Energia kaipaa ohjeita energiaveron soveltamiseen

Tällä hetkellä yhtiöllä on vielä rutkasti käytännön ongelmia uusiutuvien energiamuotojen käytössä. Fossiilisten polttoaineiden verotuksen kiristyessä ensi vuonna Helsingin Energialle tulee paineita lisätä esimerkiksi puumassan käyttöä.

Pellettikuoleman selvittäminen päättyy

Kurikan Jurvassa runsaat kaksi vuotta sitten tapahtunut puupellettitapaturma ei johda rikostutkintaan. Jo aiemmin on tehty tutkinnan lopettamispäätös työturvallisuusmääräysten rikkomisen osalta.

Lassila & Tikanoja kärsi pellettibisneksestä

Ympäristöpalveluja ja kiinteistönhuoltoa tarjoava Lassila & Tikanoja ilmoittaa kovasta tuloslaskusta. 8,8 miljoonan euron liikevoittoa painoi pellettiliiketoiminnan lopetus.

Hinta päällimmäisenä pelletin valinnassa

Myös puupelletin valinnan lämmönlähteeksi ratkaisee viime kädessä hinta. Yleisen käsityksen todistaa oikeaksi myös Tampereen teknillisen yliopiston väitöstutkimus.

Taantuma leikkasi pellettituotantoa

Puupellettien tuotanto väheni viime vuonna viidenneksen edellisestä vuodesta. Myös puupellettien vienti supistui Metsäntutkimuslaitoksen mukaan ensimmäistä kertaa 2000-luvulla, sen sijaan tuonti lisääntyi voimakkaasti.

Suonenjoen pellettitehdas jäissä

Suonenjoelle pelletin valmistusta varten rakennettu tehdas seisoo edelleen tyhjänä. Bioenergiayhtiö Biowatti ei toistaiseksi aio edetä tehtaan viimeistelytöissä. Puupellettien valmistus piti aloittaa Suonenjoen tehtaassa jo kaksi vuotta sitten.

Suonenjoen pellettitehdas jäissä

Suonenjoelle rakennettu pellettitehdas seisoo edelleen tyhjänä. Bioenergiayhtiö Biowatti suunnitteli aloittavansa puupellettien valmistuksen uudessa tehtaassa jo puolitoista vuotta sitten.

Pellettien häkävaaraa ei tunneta

Puupelletti on turvallinen energianlähde, kun sitä osaa käyttää oikein. Moni käyttäjä yllättyy kuullessaan, että pellettisiiloon voi muodostua tappavaa häkää. Pelletin toimittajalla on velvollisuus tiedottaa asiakasta pelletin käyttöön liittyvistä riskeistä.

Metsähakkeen energiakäyttö kasvaa nopeasti

Metsähaketta käytettiin Suomessa viime vuonna energiantuotantoon 4,6 miljoonaa kuutiometriä. Määrä kasvoi edellisvuodesta 1,4 miljoonaa kuutiometriä eli yli puolella.

Montrealissa kielletään halkolämmitys

Kanadan toiseksi suurin kaupunki Montreal aikoo kieltää uusien avotakkojen ja halkouunien rakentamisen hiukkaspäästöjen takia. Tänä talvena ilmanlaatu kaupungissa on ollut erittäin heikko.

Pelletin hinta nousussa

Pelletin raaka-aineena käytettävää kuivaa sahanpurua on huonosti saatavilla, kertoo kuhmolainen pellettiyrittäjä Mikko Heikkinen.

Toppilan voimalaitos ajetaan alas toukokuussa

Turvepula koettelee Oulun Toppilan voimalaitosta. Turpeen korvaavia polttoaineita tuodaan Toppilaan jopa Amerikkaa ja Etelä-Afrikkaa myöten, mutta silti voimalaitokset joudutaan ajamaan alas toukokuussa.

Kalajoen satamalla hyvä vuosi

Kalajoen sataman kokonaisliikenne kasvoi viime vuonna vajaa 10 prosenttia.

Suonenjoen pellettitehtaan käynnistäminen jäissä

L&T Biowatti rakensi Suonenjoelle uuden hallin, mutta koneita ei asenneta, ennen kuin raaka-aineen saatavuus paranee.

Puupelletit varastoitava oikein

Jos pelletit ovat umpinaisessa varastossa, sinne voi kehittyä häkäkaasua ja aldehydejä. Pellettien kehittämät kaasut ovat jo aiheuttaneet kuolemantapauksia.

Puupellettien terveyshaitoista varoitus

Sosiaali- ja terveysministeriön työturvallisuusosasto varoittaa puupellettien varastoinnin terveyshaitoista. Ministeriö kehottaa työturvallisuudesta vastaavia työntekijöitä pitämään huolta siitä, että puupelletit varastoidaan esimerkiksi kuljetusten aikana oikein.

Puupellettien varastoinnissa voi syntyä vaarallisia kaasuja

Puupellettien varastoinnissa voi syntyä terveydelle vaarallisia kaasuja.

Öljylämmityksestä luopuville ehkä tukea

Valtio saattaa alkaa tukea pientalojen siirtymistä öljylämmityksestä puupellettilämmitykseen. Tukea harkitaan energia- ja ilmastostrategiaa hiovassa ministerityöryhmässä, kertoo maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaoja (kesk.).

Puupelletit haastavat öljylämmityksen

Puupelletit voivat viiden vuoden päästä korvata lämmitysöljystä jopa yhden kolmasosan, uskoo energiayhtiö Vapo.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle