Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Keskiviikko 10.7.2019 (radio)

Hallitus aikoo korottaa pieniä eläkkeitä. Keskiviikkona on vietetty Suomen kuvataiteen päivää. Netissä voi seurata karhujen elämää lauantaihin asti. Kesälomamatkalta voi mukaan tulla torakoita.

Torakat taitavat periä maan – ainakin jos uuteen tutkimukseen on uskominen

Suomessa tavataan eniten saksantorakkaa eli russakkaa ja ranskantorakkaa.

Tutkimus: Ainutlaatuinen geeniperimä tekee torakasta todellisen kaupunkisissin

Torakka ei esimerkiksi ole moksiskaan mädäntyneen ruoan bakteereista. Syiden tuntemisesta voi olla hyötyä ihmisten sairauksien hoidossa.

Kodin tuholaiset saa karkotettua ilman myrkkyjäkin

Koit, luteet ja torakat ovat käyneet nykykodeissa suhteellisen harvinaisiksi. Muurahaisia, turkiskuoriaisia ja sokeritoukkia sen sijaan riittää, ja niiden torjumiseen löytyy myös myrkkyjä lempeämpiä konsteja.

Heinäsirkka maistuu – no, heinäsirkalle

Heinäsirkan makua on kuvailtu rusinaiseksi tai sienimäiseksi. Jotkut maistavat siinä taatelin tai maksan aromeja. Paha sen maku ei ainakaan ole, vaikka hyönteiset voivatkin herättää inhoreaktioita. Sirkkoja, torakoita ja muita hyönteisiä käytetään ravintona suuressa osassa maailmaa, mutta Euroopassa niiden syöminen on vielä melko vierasta. Ajat kuitenkin muuttuvat ja hyönteisruuasta on jo kehittymässä jonkinlainen trendi.

Luteet yleistyneet matkailun majoituspaikoissa Lapissa

Ihmisen ikävä kumppani lude on yleistynyt matkailun majoituspaikoissa Lapissa. Syynä pidetään vilkastunutta kansainvälistä matkailua. Kasvanut ludeongelma ei liioin ole lappilainen matkailuilmiö, vaan luteita on koko maassa.

“Syö vaikka liimat postimerkistä” – torakka elää television lämmössä ja putkistojen pimeydessä

Torakka voi selvitä viikkoja ilman ruokaa ja vettä. Muuttoapua se saa ihmiseltä.

Oletko törmännyt torakoihin tai muihin tuholaisiin?

Tuholaisten määrä kaupungeissa kasvaa. Ne ovat yhä yleisempi, joskin kutsumaton vieras esimerkiksi hotelleissa ja kerrostaloissa. Missä sinä olet nähnyt lutikoita, torakoita tai muita tuholaisia?

Ötököille luvassa piukat paikat – tuholaistorjujille kotimainen tutkinto

Tuholaistorjujien on jatkossa osoitettava pätevyytensä suorittamalla tutkinto. Ammattitaidon parantaminen on vastaisku kasvaneisiin tuholaismääriin. Tällä hetkellä koulutusta ja tutkintoja tarjotaan ainoastaan Lahdessa, Koulutuskeskus Salpauksessa.

Tutkimus: Torakallakin on persoonallisuus – video

Belgialaistutkijat ovat löytäneet torakoilta erilaisia persoonallisuustyyppejä. Tutkijoiden mukaan löytö saattaa selittää, miksi torakat selviytyvät niin hyvin eri tilanteissa ja ympäristöissä. Tuloksia voi tutkijoiden mukaan soveltaa myös muihin eläinlajeihin, joilla on samanlainen ryhmärakenne kuin torakoilla, myös ihmisiin.

Suomalaiset jääkiekkoilijat asuivat aikoinaan Moskovassa rottien, torakoiden ja luteiden kanssa

Venäjällä pelataan tällä viikolla jälleen tuttu jääkiekkoturnaus, nyt olympiakaupunki Sotshissa. Juhani Tamminen, Simo Saarinen ja Rauno Korpi muistelevat, että heidän aikanaan olosuhteet silloisen Neuvostoliiton Moskovassa olivat karut.

Lähtöselvityksen läpäisseistä matkalaukuista löytyi kymmeniä eläviä matelijoita Kanarialla

Kahdesta matkalaukusta löytyi käärmeitä, gekkoja, sekä tuhansia matoja ja sirkkoja. Matkalaukut olivat saapuneet Gran Canariaan Madridin lentokentältä.

KYSin keuhko-osasto kärsinyt hyönteisongelmasta

Osastolla on jouduttu myrkyttämään tiloissa havaittuja torakoita. Tiloja on jouduttu pitämään suljettuina tuholaistorjunnan aikana.

Ottaisitko tämän sihisevän tuholaisen lemmikiksi?

Monet eksoottiset torakkalajit tekevät tuloaan lemmikeiksi.

Lutikkasota kiihdyttää vauhtiaan

Maalaispirteistä tutut pikku ystävät ovat tehneet comebackin suomalaiskoteihin. Russakoita ja lutikoita häädetään torjunta-aineilla, mutta myös ennen vanhaan käytetty pakkanen on otettu jälleen avuksi.

Pelottaako tuholaisten maihinnousu?

Turkiskuoriaiset mellastavat vaatekaapissa, torakoita vilistää kylpyhuoneessa ja riisihäröt ja jauhokoisat mässäilevät keittiössä. Kadonneeksi kuviteltu lutikkakin tekee paluuta matkaajien mukana. Oletko sinä törmännyt tuholaisongelmaan?

Lutikoista on tulossa pysyvä riesa

Lutikat eli seinäluteet ovat levinneet matkustelun myötä jopa tavallisiin koteihin. Tuholaistorjujien lutikkakeikat ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti viime vuosina. Suomeen on syntynyt pysyviä lutikkakantoja, joita on vaikea tuhota.

Finns feeling bedbug bite

Ants and bees are typical summer nuisances in Finland, but bedbugs and roaches are now joining these unwelcome houseguests.

Talvi pelastaa kodit tuholaisilta

Muurahainen ja ampiainen ovat yleisimmät asuntoihin tunkeutuvat hyönteiset Suomessa. Luteita ja torakoita tavataan yhä enemmän.

Ulkomaan lutikat hankalampia hävittää kuin kotimaan tuholaiset

Tuholaistorjujat ovat huomanneet, että tuhohyönteisiä tulee koteihin entistä enemmän matkailijoiden mukana. Ne ovat myös hankalampia hävitettäviä kuin kotimaan tuholaiset. Lutikat ja torakat ovat yleistyneet Savossa kymmeniä prosentteja.

Ruokolahden terveyskeskuksessa torakoita

Ruokolahden terveyskeskuksesta on löytynyt saksantorakoita eli russakoita. Terveyskeskuksen koko kiinteistössä on suoritettu tuholaistorjunta, jota jatketaan ensi viikolla.

Ennen torjuttiin torakoita, nyt riesana on lutikoita

Lutikoiden määrä Suomessa on kasvanut roimasti viime vuosina. Yhä useammasta kerros- ja omakotitalosta löytyy lutikoiksi kutsuttuja seinäluteita. Vuonna 2005 lutikoista tuli Helsingin kaupungin ympäristökeskukseen vain viisi yhteydenottoa, kun taas viime vuonna ilmoituksia kirjattiin jo yli sata. Suurin syy lutikkakannan kasvuun on lisääntynyt matkustelu.

Pieneläinhoitajan täytyy tuntea myös torakan sielunelämä

Pieneläinhoitajien ammattikuva on monipuolistunut suomalaisten yhä eksotisoituvan lemmikkieläinharrastuksen myötä. Koirien, kissojen ja marsujen ohella uran varrella saattaa tulla vastaan muun muassa maaoravia ja torakoita.

Ötökkäfarmi ruokkii Korkeasaaren nälkäiset suut

Korkeasaaren eläintarhan Africasia-talon yläkerrassa muhii kasvatuspurkeissa kymmeniä ravinnoksi kasvatettavia eläimiä. Tuoreita sirkkoja, torakoita ja matoja kaipaavat ruoakseen ainakin liskot ja mangustit.

Matkalaukussa voi matkustaa kotiin inha vieras

Matkailun lisääntyminen on lisännyt torakoiden ja lutikoiden esiintymistä Suomessa aivan viime vuosina. Aiemmin lajit olivat jo liki kokonaan hävinneet täältä. Sisätuholaisten hävittämiseen tarvitaan yleensä tuholaistorjunnan ammattilaista.

Isolahden päiväkodin lapset jäävät evakkoon

Vaasassa Isolahden päiväkodin Heinäsirkka-ryhmän lapset jäävät toistaiseksi väliaikaistiloihin Isolahden koululle. Terveysviranomaiset totesivat päiväkodin tilat käyttökelpoisiksi torakkatorjunnan jälkeen eilen. Tarkoituksena oli, että heinäsirkkojen 21 lasta palaavat päiväkodin tiloihin hiihtoloman jälkeen.

Elokuvasusi totuttautuu ihmisiin

Suden ulvonta on värittänyt talven pimeimpinä kuukausina Oulun äänimaisemaa. Joulukuusta alkaen elokuvasusi Essu on opiskellut yhteistoimintaa ihmisten kanssa.

Karhukaista ei saa hengiltä

Torakkaa sanotaan maailman sitkeimmäksi eläimeksi. Se voi elää kuukauden ilman ruokaa ja selviäisi ydintuhosta. On olemassa kuitenkin eläin jota voidaan pitää torakkaakin sitkeämpänä, nimittäin karhukaista.

Tuholaistorjujan nenä erottaa torakan löyhkän

Asuntojen tuholaiset ovat yleistyneet suurissa kaupungeissa. Esimerkiksi Tampereen ympäristövalvontaan on tullut tänä vuonna tieto kahdesta torakkakohteesta. Tuholaistorjuntayritysten mukaan tapauksia on todellisuudessa huomattavasti enemmän, sillä havainnoista ei ole velvollisuutta ilmoittaa viranomaisille.

Lutikoiden torjunta entistä vaikeampaa

Suurin syy tuholaiseläinten kannan kasvuun löytyy matkustamisen helppoudesta ja matkalippujen halvemmista hinnoista. Lutikoiden torjunta on myös entistä vaikeampaa niiden kasvaneen immuniteetin vuoksi.

Torakoiden ja luteiden määrä lisääntyy

Suomalainen on kätevä keksimään omia konstejaan kutsumattomien vieraiden torjunnassa, mutta pahimmillaan oma apu voi tuhota vihulaisten sijasta oman kodin.

Luteet lisääntyneet Lapissa

Luteiden määrä on lisääntynyt voimakkaasti suomalaiskodeissa. Runsastumisen yhtenä syynä on tuholaistorjuntayrityksen mukaan lisääntynyt matkailu - ryömiäiset kulkeutuvat koteihin desinfioimattomien matkavaatteiden ja -tavaroiden mukana.

Haittaeläimet ovat yleisiä vieraita

Pienet ja vähän isommatkin tuholaiset ovat tuttuja vieraita turkulaiskodeissa. Esimerkiksi turkiskuoriaisten ja faaraomuurahaisten määrä on lisääntynyt viime vuosina.

Oulu Parish in Uproar Over "Vulva" Logo

Oulu's Evangelical Lutheran parish is the centre of a spat over a youth campaign that uses a symbol which many feel is vulgar.

Ryhmäperhepäiväkodin torakat hävitetty

Marttilan kortteerin tiloissa toimiva ryhmäperhepäiväkoti avaa ovensa remontin jälkeen, kuitenkin viimeistään kesällä.

Hygiene on Ships to Pick Up

Food and hygiene inspections are improving on passenger ships in Finland in accordance with EU regulations.

Haitalliset hyönteiset lisääntyneet Suomessa

Torakat, luteet ja faaraomuurahaiset ovat suuri riesa ympäri Suomea. Tautejakin levittävät hyönteiset ovat lisääntyneet viimeisen vuoden ajan niin, että ne voivat vallata kerrostaloja, hotelleja tai teollisuuskiinteistöjä.

Tutkijat ällistyivät jättiläisskorpionin kokoa

Tutkijat ovat löytäneet saksalaisesta luolasta muinaisen skorpionin kivettyneen saksen, jolla on mittaa ällistyttävät 46 senttiä. Nykyisessä Prümissä Rheinland-Pfalzin osavaltiossa 390 miljoonaa vuotta sitten elänyt otus oli ihmistä isompi, 2,5 metriä pitkä. Eläimen asuinalueella oli tuohon aikaan jokisuisto tai suo.