Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Cuties-elokuvan markkinointi raivostutti vanhemmat, syyttävät Netflixiä lasten seksualisoinnista – nyt koko leffan julkaisu halutaan estää

Ohjaaja Maïmouna Doucourén palkittu elokuva on joutunut somemyrskyn silmään. Moni ei kuitenkaan ole nähnyt sitä.

Marja Helanderin lyhytelokuva valittiin Yhdysvaltojen merkittävimpinä pidetyille elokuvajuhlille

Elokuvajuhlille valittu "Eatnanvuloš Lottit – Maan sisällä linnut" on lyhyt tanssielokuva, joka tutkii saamelaisalueiden omistajuuden takana piileviä syvempiä kysymyksiä.

Cannesit ja Sundancet eivät elätä lyhytelokuvan tekijöitä: "Leipä hankitaan Putousta käsikirjoittamalla"

Kotimaisella lyhytelokuvalla menee poikkeuksellisen hyvin kansainvälisesti ja Suomessakin arvostus kasvaa. Tekijöiden palkaksi jää lähinnä luomisen riemu.

Seksiä, valheita ja indie-elokuvia – Sundance-festivaalilla unelmoidaan, petytään ja otetaan kantaa

Seuraavaa Tarantinoa etsitään festivaalilla, joka teki Harvey Weinsteinista rikkaan. Amerikkalaisen elokuvan uusi sukupolvi ei pelkää ottaa kantaa.

Minibudjetilla tehty tyly suomalaistrilleri kerää suitsutusta maailmalla – Armomurhaajassa periaatteen miehet maksavat kalliisti härkäpäisyydestään

Tänään perjantaina Suomen ensi-iltansa saava Armomurhaaja yhdistää makaaberin huumorin, trillerin ja art house -elokuvan.

Saatananpalvojanaapurit tekevät Suomea tunnetuksi arvostetulla elokuvafestivaalilla Yhdysvalloissa

Suomalainen lyhytelokuva Fucking Bunnies nähdään tänään ensi-illassa Sundance-elokuvafestivaalilla.

Klovnien aika

Vuonna 2016 ajatteleminen on yhä radikaalimpi teko.

Työ suomalaisen foley-artistin kanssa kiinnostaa Brasiliasta Intiaan – haasteena Suomeen houkuttelu

Elokuvien ääniä luova Heikki Kossi on sekä taiteilija että työnantaja. Harvinaiselle alalle löytyy kiinnostusta ympäri maailmaa. Yhteydenottoja tulee yhä enemmän somen kautta, mutta tekijöiden saaminen Kossin sudiolle Suomeen on hankalaa.

Navajot ja Myanmar Skábmagovat-festivaalien teemoina 2016

Inarissa järjestettävien alkuperäiskansojen elokuvafestivaalien teemakansoja vuonna 2016 ovat navajot ja Myanmarin pienet kansat. Skábmagovat-festivaalien ensi-illassa nähdään myös saamelaisen Suvi Westin tuore lesbodokumentti.

Suomalainen huumetrippi vahvoilla pohjoisen parhaaksi elokuvaksi

Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon kolmen kärki on selvillä. Helsingissä kokoontunut neuvoston raati arvosti yllättäen eniten Suomen, Norjan ja Islannin elokuvia. Suomen ehdokas on J-P Valkeapään ohjaama He ovat paenneet.

Saamelainen elokuva pääteemaksi maailman suurimmille alkuperäiskansojen filmifestivaaleille Torontoon

Saamelainen elokuva ja saamelainen kulttuuri laajemminkin ovat ensi syksynä esillä Torontossa, Kanadassa. Saamelainen elokuva on valittu pääteemaksi maailman suurimmille alkuperäiskansojen elokuva- ja mediataiteiden festivaalille. Inarin Skábmagovat- eli Kaamoksen kuvia -festivaalin avajaisyleisö sai kuulla uutisen ensimmäisenä.

Suomalaislaulaja esiintyi Hollywood-tähden kanssa Sundance-festivaalilla

Oman taiteen lataaminen yhteisöllisen tuotantoyhtiön sivuille vei Peppina Pällijeffin esiintymään Yhdysvaltoihin näyttelijä Joseph Gordon-Levittin kanssa.

Kirjasto tuo vaihtoehtoelokuvat nettiin

Pääkaupunkiseudun HelMet-kirjastot tarjoavat asiakkailleen jatkossa tuhansia elokuvia ilmaiseksi. Elokuvien katseluun vaaditaan nettiyhteys ja kirjastokortti.

Suomalainen lyhytelokuva voitti Sundancessa

Jenni Toivoniemen ohjaama lyhytelokuva Treffit (The Date) on voittanut Sundancen elokuvajuhlien kansainvälisen lyhytelokuvakilpailun. Kilpailuun osallistui yhteensä 14 lyhytelokuvaa.

Konservatiiviryhmä vastustaa Sundance-elokuvajuhlia Yhdysvalloissa

Ryhmän mukaan elokuvajuhlien tarjonta on säädytöntä ja Utahin osavaltion kulttuuri- ja perhearvojen vastaista. Ryhmän mukaan elokuvat kuvaavat muun muassa "arveluttavia ihmissuhteita".

Kymmenien hittikappaleiden kirjoittaja Hal David on kuollut

David kirjoitti sanat 40 hittikappaleeseen, muun muassa sellaisiin ikivihreisiin kuin Raindrops Keep Fallin' On My Head ja I Say a Little Prayer.

Pohjoismaiset laatuelokuvat valtaavat Kemin

Kemin taideyhdistys on jo neljänä vuonna peräkkäin järjestänyt laadukkaita, mutta suurelle yleisölle vähän tuntemattomampia elokuvia esittelevän viikonlopputapahtuman. Tänä vuonna elokuven ystäville tarjoillaan uusia pohjoismaisia elokuvia.

Oikea hevoskuiskaaja Buck

Vuonna 1998 elokuvassa Hevoskuiskaaja ( The Horse Whisperer) Robert Redford näytteli miestä, jolla oli ainutlaatuinen kyky käsitellä traumatisoituneita hevosia. Harva tietää, että hevoskuiskaajalla on aito esikuva, Buck Brannaman. Ensi-iltansa USAssa juuri saanut elokuva Buck kertoo aidon hevoskuiskaajan tarinan.

Animal Kingdom ahdistaa, mutta onnistuu

Sundancen elokuvajuhlilla viime vuonna Grand Jury Pricen voittanut Animal Kingdom on kovien Oscar-huhujen kohteena. Esko Rautakorpi antaa neljä tähteä viidestä.

Chilen elokuvakansa voisi kiinnostua kaivosmiehistä

Chilessä elokuvatuotanto kärsii markkinoinnin puutteesta. Vaikka maassa valmistuu vuosittain kymmeniä ulkomaillakin palkittuja elokuvia, paikallinen yleisö ei löydä niitä. Jumiutuneiden kaivosmiesten arvellaan olevan pääosassa monessa tulevassa chileläiselokuvassa.

Kaivosjohtajien koneen hylky löytyi Kamerunissa

Australialaisen kaivosyhtiön johtajia kuljettanut lentokone on löytynyt murskaantuneena viidakosta Kamerunista. Kamerunin tiedotusministeri ilmoitti maanantai-iltana, että koneessa olleista yhdestätoista matkustajasta kymmenen on löydetty kuolleina, yhdestoista on vielä kadoksissa.

Australialaisten kaivosjohtajien kone katosi Keski-Afrikassa

Australialaisia kaivosjohtajia kuljettanut lentokone on kadonnut matkalla Kamerunista Kongon tasavaltaan. Kamerunin mukaan koneessa oli 11 ihmistä, joista kuusi on australialaisia, kaksi ranskalaisia, kaksi brittejä ja yksi yhdysvaltalainen.

Hollywoodin ulkopuolisia elokuvia palkittiin Sundance-festivaaleilla

Nuoresta naisesta ja tämän taistelusta perheensä pitämiseksi yhdessä kertova elokuva Winter's Bone on palkittu parhaana draamaelokuvana Sundance-elokuvafestivaaleilla Yhdysvalloissa. Parhaana dokumenttielokuvana palkittiin elokuva Restrepo. Se kertoo yhden joukko-osaston vuodesta Afganistanissa.

Sundance-elokuvafestivaali odottaa pienen budjetin elokuvien uutta tulemista

Huomanne Utahissa alkava Sundance-elokuvafestivaali luetaan merkittävyydeltään samaan joukkoon Cannesin, Venetsian, Berliinin ja Toronton elokuvajuhlien kanssa. Festivaali on nostanut menestykseen monia pienen budjetin elokuvia. Sundance 2010-festivaalin odotetaan antavan uutta potkua tälle elokuvagenrelle.

Tähtihetki: Frozen River

Epätoivoisessa tilanteessa olevista naisista kertova Frozen River (dvd) on pieni, suureksi kasvava tarina, ja Melissa Leo loistaa pääroolissa, kuvailee Satu Linnapuomi. Poussu kiittää elokuvaa siitä, että se ei ankeasta aiheestaan huolimatta sorru toivottomuuteen.

Tähdet katoavat Afganistanista

Kotimaan kurjuus ajaa afganistanilaisia loikkauksiin. Viime aikoina urheilijoita ja tv-tähtiä on jäänyt palaamatta kotiinsa ulkomaanmatkoilta.

Sundance-voittaja jäi ilman levityssopimusta

Maailman merkittävimpiin elokuvatapahtumiin kuuluvan Sundance-festivaalin voittaja on jäänyt ilman levityssopimusta. Lee Danielsin ohjaama Push voitti viikonloppuna Utahin Park Cityssä päättyneen tuomariston jakaman pääpalkinnon draamaelokuvien sarjassa.

50 Cent alkaa tuottaa elokuvia

Räppäri 50 Cent laajentaa toimintaansa elokuvien parissa. Hän kertoi Sundancen elokuvajuhlilla perustaneensa Cheetah Vision -nimisen elokuvayhtiön. 50 Cent nähdään tänä vuonna myös useamman elokuvan tähtenä.

Kaksi suomalaista elokuvaa Sundance-festivaalille

Yhdysvaltain tunnetuimmalla riippumattomien elokuvien festivaalilla nähdään tänä vuonna kaksi suomalaista elokuvaa. Eija-Liisa Ahtilan elokuva Missä on missä? esitetään festivaalin kokeellisessa New Frontier -sarjassa ja Teemu Nikin lyhytelokuva Kaveri kansainvälisessä lyhytelokuvasarjassa.

Palkittu Irak-dokumentti No End in Sight nähdään internetissä

Irakin sotaa käsittelevä palkittu dokumentti No End in Sight esitetään internetin YouTube-videopalvelussa syyskuun alussa. Elokuva on nähtävillä sivustolla syyskuun neljä ensimmäistä päivää.

Japanin kiistellystä pyhätöstä elokuva

Kiistellystä Yasukunin pyhätöstä kertova dokumenttielokuva on saanut ensi-iltansa Japanissa. Muun muassa Berliinin elokuvajuhlilla ja amerikkalaisella Sundance-festivaalilla esitetyn elokuvan ensi-iltaa jouduttiin lykkäämään kolme viikkoa oikeistolaisten kansanryhmien esittämien uhkausten vuoksi.

Kännykkäfilmit saavat oman festivaalin

Kännykällä kuvatut lyhytelokuvat saavat oman festivaalinsa Tanskassa. Århusissa syyskuussa järjestettävälle Lommefilm-festivaalille haetaan teoksia nuorille järjestetyllä kilpailulla.

Sundance-festivaalin voittajafilmit kertovat siirtolaisuudesta ja Katrina-myrskyn tuhoista

Yhdysvaltain riippumattomien elokuvien Sundance-festivaalin pääpalkinto on mennyt jo kolmantena perättäisenä vuonna filmille, joka kertoo siirtolaisuudesta.

Morgan Spurlock etsii Osama bin Ladenia

Super Size Me -dokumentillaan mainetta niittänyt yhdysvaltalainen dokumentaristi etsii uudessa elokuvassaan terroristijohtaja Osama bin Ladenia. Where in the World is Osama bin Laden -elokuvassaan Spurlock kiertää useissa Lähi-idän maissa kyselemässä vihjeitä maailman etsityimmän miehen olinpaikasta.

Suomalainen lyhytelokuva Sundancen kilpasarjaan

Sami Korjuksen ohjaama Elonkorjuu kilpailee torstaina alkavan Sundance-festivaalin kansainvälisessä lyhytelokuvakilpailussa. Sundance on Pohjois-Amerikan arvostetuin independent-elokuvan festivaali.

Nankingin verilöyly kääntyi elokuvaksi it-rahoilla

Amerikkalaisen Internet-yhtiö AOL:n kakkosjohtaja Ted Leonsis on lähtenyt mukaan elokuvabisnekseen tuottamalla dokumenti Nankingin vuoden 1937 verilöylystä. Elokuva pääsi kilpailemaan viime viikonlopun Sundance-festivaalilla parhaan dokumenttielokuvan palkinnosta.

Little Miss Sunshine paistatteli Sundance-festivaalilla

Yhdysvaltain tuottajien kilta PGA on nimennyt Little Miss Sunshinen viime vuoden parhaaksi elokuvaksi. Pienellä rahalla tuotettu yllätysvoittaja päihitti nimekkäämmät ennakkosuosikit, joihin lukeutui muun muassa parhaan elokuvan Golden Globe -palkinnon napannut Babel.

Sundance-festivaali Irakin sotaa vastaan

Sundance-festivaali, Yhdysvaltain tärkein riippumattomien elokuvien katselmus, on alkanut Irakin sodan vastaisissa tunnelmissa.

Artisokka-festivaali naiselokuvien asialla

Helsingissä viikonloppuna järjestettävien Artisokka-elokuvafestivaalien keskiössä ovat naistekijät ja naisteemat.

Sundance-festivaali päättyi palkintojen jakoon

Yhdysvaltain merkittävin suurista studioista riippumattomien elokuvien katselmus on päättynyt palkontojen jakoon. Sundance-festivaalilla Park Cityssa Utahissa katseltiin 11 päivän aikana kaikkiaan 120 elokuvaa.

Sundance-festivaali kannustaa mielenilmaisuihin

Sunndance-filmifestivaali, Yhdysvaltain tärkein Hollywoodista riippumattomien elokuvien katsastustilaisuus, on alkanut Park Cityssä Utahissa. Festivaalien perustaja Robert Redford kannusti avajaisiksi elokuvantekijöitä ilmaisemaan omat mielipiteensä.